/

Social and Religious Reform Movement

30 mins read

Social and Religious Reform Movement

Q616. Which of the following Acts were passed by the British Government in 1856?
1. Hindu Widow Remarriage Act
2. Abolition of Sati (Regulation (XVII))
3. Religious Disabilities Act
4. General Service Enlistment Act Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 4 only (b) Only 2 and 4
(c) 1, 3 and 4 (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)


Q617. Which section of the population was mainly attracted by the religion and social reform movements of the nineteenth century?
1. Intellectual 2. Urban upper castes
3. Poor masses 4. Liberal princely states Select your answer from the codes given below

(a) 1 only (b) 1 and 2
(c) 1, 2 and 3 (d) 1, 2 And 4
Ans: (d)


Q618. Consider the following statements:
1. Arya Samaj was established in 1835 AD.
2. Lala Lajpat Rai had opposed the Arya Samaj’s insistence on accepting the Vedas as objectionable evidence in support of its own social reform programs.
3. Under the leadership of Keshav Chandra Sen, the Brahmo Samaj started a movement for women’s education.
4. Vinoba had founded Sarvodaya Samaj to work among the refugees. Which of these statements are correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3 (c) 2 and 4 (d) 3 and 4
Ans: (d)


Q619. Consider the following statements:
1. After Rammohan’s death in 1833, Devendranath Tagore became the leader of the Brahmo Samaj.
2. Devendranath tried to popularize Rammohan’s ideas by setting up the Tattvabodhini Sabha, a platform for the expression of progressive public opinion and religious ideas. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (c)


Q620. Consider the following statements
1. Raja Rammohun Roy organized the first inter-caste marriage under the Brahmo Samaj.
2. Keshav Chandra Sen formulated the basic principles of Brahmo Samaj in his book Brahmodharma. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (c)


Q621. Consider the following statements
1. Arya Samaj was established in 1875.
2. ‘Al Hilal’ was published by Maulana Abul Kalam Azad.
3. Lala Lajpat Rai was not associated with The People newspaper.
4. The famous Presidency College (formerly Hindu College) of Calcutta was founded by Raja Rammohan Roy. Out of these statements-

(a) only 1 and 2 are correct.
(b) Only 2 and 3 are correct.
(c) Only 1, 2 and 4 are correct.
(d) Only 1, 2 and 3 are correct.
Ans: (c)


Q622. In 1856 AD the following law was passed
1. Religious Discomfort Act
2. Sati Prohibition Regulation
3. Hindu Widow Remarriage Act
4. State Usability Theory Select your answer from the codes given below

(a) 1 and 2 (b) 1 and 4
(c) 3 and 4 (d) 1, 2 and 4
Ans: (*)


Q623. Read the following statements carefully.
(1) Brahmo Samaj supported monotheism
(2) Arya Samaj contributed to the development of education.
(3) The Ramakrishna Mission was founded by Swami Vivekananda. Give answer on the basis of the following codes.

(a) 1, 2 and 3 are correct (b) 1 and 2 are correct
(c) 1 and 3 are correct (d) 2 and 3 are correct
Ans: (a)


Q624. Who among the following is associated with the abolition of untouchability?
of 1. Ranga Rao 2. Vitthal Ramji Shinde
3. Gopal Krishna Gokhale 4. Gangu Ram Select the correct answer from the codes given below

(a) 1, 2 and 3 (b) 1, 2 and 4
(c) 2 and 3 (d) ) 1, 3 and 4
Ans: (b)


Q625. Consider the following statements:
Assertion (A) : India was modernized due to the socio-religious movements of the 19th century. Reason (R) : Rationalism, scientific approach and other such ideas were at the root of socio-religious movements which are considered to be the basis of modernity. Select the correct answer from the codes given below:

(a) A is correct but (R) is false
(b) R is correct but (a) is false
(c) A and (R) both are correct but ( (R) is not the correct explanation of A
(d) A and (R) both are correct and (R) is the correct explanation of A
Ans: (d)


Q626. Consider the following statements Statement
A: Bhagat Jawahar Mal started the Kuka movement. Reason- R: He wanted to revive the Khalsa. Code:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q627. Consider the following statements Statement
A: 1888 AD. In AD Syed Ahmed Khan founded the United Indian Patriotic Association. Reason- R : They wanted to counteract the influence of Indian National Congress Code:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q628. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists
List-I List-II
(Legislative) (Governor General)
A. Hindu Widow Remarriage Act 1. William Bentinck
B. Sati Prohibition 2. Lansdowne
C. Cohabitation Act 3. Ellenborough
D. Abolition of Slavery 4. Dalhousie

(a) A-3 B-4 C-2 D-1 (b) A-4 B-2 C-1 D-3
(c) A-4 B-1 C-2 D-3 (d) A-2 B-1 C-3 D-4
Ans: (c)


Q629. Match Excuse
A. Prayer Society – 1. Rajarammohn Roy
B. Brahmo Samaj – 2. Dayanand Saraswati
C. Arya Samaj – 3. Swami Vivekananda
D. Ramakrishna Mission – 4. Atma Ram Pandurang

(a) A-4 B- 3 C-2 D-1 (b) A-2 B-1 C-3 D-4
(c) A-2 B-3 C-1D-4 (d) A-4 B-1 C-2 D-3
Ans: ( d)


Q630. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists- List-I List-II
A. Raja Rammohan Roy 1. Said that Brahmaism should be made a world religion
B. Keshavchandra Sen 2. Identifying Hinduism with the religion established in the Vedas
C. Dayanand Saraswati 3. Emphasizing that there can be many ways to reach God
D. Ramakrishna Paramahansa 4. Said that the purest form of Hinduism is contained in the Upanishads . Codes:

(a) A-1, B-4, C-2, D-3
(b) A-1, B-4, C-3, D-2
(c) A-4, B-1, C -3, D-2
(d) A-4, B-1, C-2, D-3
Ans: (d)


Q631. Match
A. Prarthana Samaj 1. 1867 AD
B. Ramakrishna Mission 2. 1897 AD
C. Satyashodhak Samaj 3. 1872 AD
D. Mohammedan Anglo-Oriental College Aligarh 4. 1875 AD
Code:
ABCD

(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 4 1 2
(d) 4 1 2 3
Ans: (a)


Q632.
Match the following and select the correct answer from the code given below: A. Raja Ram Mohan Roy 1. Tattvabodhini Sabha
B. Devendra Nath Tagore 2. Atmiya Sabha
C. Vivekananda 3. Ramakrishna Mission
D. Atma Ram Pandurang 4. Prayer Society Code:
ABCD

(a) 2 1 3 4 (b) 1 2 4 3 (c) 3 2 1 4 (d) 3 2 4 1
Ans: (a)


Q633. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists
List-I List-II
(Reform Movement) (Founders)
A. Ahmadiyya Movement 1. Wali Ullah
B. Deoband Movement 2. Shibli Numani
C. Nadwat-al-Ulema Movement 3. Muhammad Qasim Nanautavi
D. Ahl-e-Hadith Movement 4. Mirza Ghulam Ahmad Qadiani Code:
ABCD

(a) 2 1 3 4 (b) 3 2 4 1 (c) 3 4 1 2 (d) 4 3 2 1
Ans: (d)


Q634. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists
List-I List-II
(Reform Organization) (Place where they were established)
A. Arya Samaj 1. Mumbai
B. Arya Mahila Society 2. Pune
C. Mohammedan Literary Society 3. Kolkata
D. Veda Samaj 4. Chennai Code:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 3 4 1 2 (c) 2 1 4 3 (d) 1 3 2 4
Ans: (a)


Q635. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists List I List II
(a) Behramji Malabari 1. Child marriage
(b) Col. Sleeman 2. Polygamy
(c) Ishwar Chandra Vidyasagar 3. Cheating
(d) Raja Rammohan Roy 4. Widow Remarriage
5. Sati System Code:
ABCD
(a) 2 5 1 3
(b) 1 3 4 5
(c) 5 2 3 4
(d) 4 1 2 5
Ans: (b ) )


Q636. Match List I (Persons) with List II (Organisations) and select the correct answer using the code given below the lists List I List II
(Persons) (Organisations)

(a) Keshav Chandra Sen 1. Poona Sarvajanik Sabha
(b) Lala Hansraj 2. Ordinary Brahmo Samaj
(c) Gopalkrishna Gokhale 3. Arya Samaj
(d) Mahadev Govind Ranade 4. Bharat Sevak Samaj
5. Ramakrishna Mission Code:
ABCD
(a) 5 4 2 3
(b) 1 4 3 5
(c) 2 3 4 1
(d) 4 1 5 2
Ans: (c)


Q637. Match List I
(Persons) with List II ( Customs) and select the correct answer using the code given below the lists List I List II (Persons) ( Customs )

(A) Bal Gangadhar Tilak 1. Child Marriage
(B) Col Slimane 2. Polygamy
(c) Ishwar Chandra Vidyasagar 3. Sati
(d) Raja Rammohan Roy 4. Cheating
5. Widow Remarriage Code:
ABCD
(a) 3 5 1 3
(b) 1 4 5 3
(c) 5 2 3 4
(d) 4 1 2 5
Ans: (b)


Q638. Match List I with List II and select the correct answer from the code given below the lists List I List II
(Institutions) (Individuals)

(a) Adi Brahmo Samaj 1. Jyotiba Phule
(b) Bharatiya Brahmo Samaj 2. Devendranath Tagore
(c) Theosophical Society 3. Col. Olcott
(d) Satyashodhak Samaj 4. Keshav Chandra Sen Code:
ABCD
(a) 4 1 3 2
(b) 2 4 3 1
(c) 1 2 4 3
(d) 3 4 2 1
Ans : (b)


Q639. Who among the following said “Good governance is not a substitute for self-government”?
(a) Lokmanya Tilak (b) Swami Vivekananda
(c) Swami Dayanand (d) Rabindranath Tagore
Ans: (c)


Q640. Which of the following organizations supported the Shuddhi Movement?
(a) Arya Samaj (b) Brahmo Samaj
(c) Dev Samaj (d) Prarthana Samaj
Ans: (a)


Q641. Dayanand Saraswati expressed his views through Satyarth Prakash in 1874
(a) He made a comparative discussion of religions.
(b) Vedic religion was the best in his view.
(a) A is correct but B is not
(b) Both A and B are correct
(c) A explains B
(d) A does not explain B.
Ans: (c)


Q642. Who is credited with the revival of Vedas
(a) Ramakrishna Paramhansa (b) Ramanuja
(c) Swami Dayanand Saraswati (d) Swami Vivekananda
Ans: (c)


Q643. Who has been called ‘Martin Luther of India’?
(a) Raja Rammohan Roy (b) Swami Dayanand Saraswati
(c) Swami Vivekananda (d) Swami Shraddhanand
Ans: (b)


Q644. The year of establishment of Arya Samaj is
(a) 1865 (b) 1870 (c) 1875 (d) 1880
Ans: (c)


Q645. ‘Satyarth Prakash’ was composed by
(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) Mahatma Gandhi
(c) Swami Vivekananda
(d) Swami Dayanand Saraswati
Ans: (d)


Q646. Dayanand Saraswati is founded by-
(a) Brahmo Samaj (b) Arya Samaj
(c) Prarthana Samaj (d) Bahujan Samaj
Ans: (b)


Q647. Who gave the slogan ‘Chalo towards the Vedas’?
(a) Raja Rammohun Roy (b) Vivekananda
(c) Dayanand Saraswati (d) Ram Krishna Paramahansa
Ans: (c)


Q648. Which of the following socio-religious movement gave the slogan ‘India is for Indians’?
(a) Brahmo Samaj (b) Prarthana Samaj
(c) Arya Samaj (d) Satyashodhak Samaj
Ans: (c)


Q649. Who said ‘Come to the Vedas’?
(a) Raja Rammohan Roy (b) Dayanand Saraswati
(c) Vivekananda (d) Ramakrishna Paramhansa
Ans: (b)


Q650. Where was Arya Samaj founded?
(a) Bombay (b) Haridwar
(c) Lahore (d) Rajkot
Ans: (a)


Q651. The founder of Arya Samaj was
(a) Raja Rammohan Roy (b) Swami Dayanand Saraswati
(c) Swami Vivekananda (d) Swami Shraddhanand Saraswati
Ans: (b)


Q652. Who among the following preached against idolatry?
(a) Dayanand Saraswati (b) Dadobo Pandurang
(c) Ramana Maharishi (d) Vivekananda
Ans: (a)


Q653. Shuddhi movement was supported by which of the following organizations?
(a) Brahmo Samaj (b) Dharma Sabha
(c) Arya Samaj (d) Ramakrishnan Mission
Ans: (c)


Q654. Who among the following first used the word ‘Swarajya’ and considered Hindi as the national language
(a) Rajaram Mohan Roy (b) Swami Dayanand
(c) Swami Vivekananda (d) Balgangadhar Tilak
Ans: (b)


Q655. Widow-Remarriage Act was passed during the reign of which of the following Governor General?
(a) Bentick (b) Dalhousie
(c) Canning (d) Lawrence
Ans: (c)


Q656. Under whose rule was the Widow Remarriage Act implemented?
(a) Lord Dalhousie (b) Lord Canning
(c) Sir Henry Hardys (d) Lord Lawrence
Ans: (b)


Q657. In which year the statutory permission for widow-marriage was given by the Widow Marriage Act?
(a) 1853 AD (b) 1854 AD
(c) 1855 AD (d) 1856 AD
Ans: (d)


Q658. Ishwar Chandra Vidyasagar was closely related to which one of the following
(a) Sati system (b) Purdah system
(c) Widow marriage (d) Infanticide
Ans: (c)


Q659. Who among the following wrote the book ‘Bahuvivah’?
(a) Raja Ram Mohan Roy (b) Ishwar Chandra Vidyasagar
(c) Pandita Rambai (d) Rabindranath Tagore
Ans: (b)


Q660. Who among the following was in favor of widow remarriage from the 19th century?
(a) Rajarammohan Roy (b) Keshav Chandra Sen
(c) Ishwar Chandra Vidyasagar (d) Pandit Guru Dutt
Ans: (c)


Q661. Which reformer made a major contribution towards widow remarriage?
(a) Devendranath Tagore (b) Ishwar Chandra Vidyasagar
(c) Raja Rammohan Roy (d) Swami Vivekananda
Ans: (b)


Q662. Who was the main supporter of Widow Remarriage Movement?
(a) Raja Rammohan Roy (b) Devendranath Tagore
(c) Atmaram Pandurang (d) Ishwar Chandra Vidyasagar
Ans: (d)


Q663. Whose efforts resulted in the Hindu Widow Remarriage Act (Hindu Widow’s Remarriage Act)?
(a) Ishwar Chandra Vidyasagar (b) Raja Ramvallabh of Dhaka
(c) Raja Rammohan Roy (d) Vishnu Shastri
Ans: (a)


Q664. Who banned the practice of Sati?
(a) Warren Hastings (b) Lord Curzon
(c) William Bentinck (d) Lord Canning
Ans: (c)


Q665. Founded Brahmo Samaj
(a) Dayanand Saraswati (b) Swami Vivekananda
(c) Keshavchand Sen (d) Ram Mohan Roy
Ans: (d)


Q666. The practice of Sati was abolished by
(a) Raja Rammohun Roy (b) Warren Hastings
(c) Lord Wellesley (d) Lord William Batink
Ans: (d)


Q667. Which of the following Acts declared the practice of Sati illegal?
(a) Regulation XIV of 1829
(b) Regulation XV of 1829
(c) Regulation XVI of 1829
(d) Regulation XVII of 1829
Ans: (d)


Q668. The practice of Sati in India was abolished by
(a) Gandhiji (b) Lord Dalhousie
(c) Lord Bentinck (d) Lord Curzon
Ans: (c)


Q669. In which year the practice of Sati was abolished by William Bentinck?
(a) 1825 AD (b) 1827 AD
(c) 1829 AD (d) 1830 AD
Ans: (c)


Q670. Which Viceroy abolished the practice of Sati?
(a) Lord Curzon (b) Lord Dalhousie
(c) Lord Hastings (d) Lord William Bentinck
Ans: (d)


Q671. Consider the following
1. Calcutta Unitarian Committee
2. Tabernacle of New Dispensation
3. Indian Reform Association Keshav Chandra Sen is associated with the establishment of which of the above?

(a) 1 and 3 only (b) 2 and 3
only (c) 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)


Q672. Which of the following statement(s) is/are correct about Brahmo Samaj?
1. It opposed idolatry.
2. It rejected the priestly class for interpreting religious texts
3. It propagated the theory that the Vedas are flawless. Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 only (b) 1 and 2
only (c) 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)


Q673. Who opposed the practice of Sati
(a) Radhakanta Dev (b) Raja Rammohan Roy
(c) Warren Hastings (d) William Benting
Ans: (b)


Q674. Who among the following was more influenced by Western philosophy than Indian philosophy
(a) Swami Vivekananda (b) Raja Rammohan Roy
(c) Dayanand Saraswati (d)
None of the above Ans: (b)


Q675. Who gave the title Raja to Ram Mohan Roy?
(a) Lord William Bentinck
(b) Akbar II
(c) The followers of Brahmo Samaj
(d) The intellectuals who opposed the practice of Sati
Ans: (b)


Q676. On what principle is the Brahmo Samaj based?
(a) Monotheism (b) Polytheism
(c) Atheism (d) Monotheism
Ans: (a)


Q677. Who among the following great men is called the father of ‘Indian awakening’?
(a) Vivekananda (b) Raja Rammohan Roy
(c) Rabindranath Tagore (d) Dayanand Saraswati
Ans: (b)


Q678. Which of the following was not opposed by Rajaram Mohan Roy?
(a) Child marriage (b) Sati system
(c) Western education (d) Widow marriage
Ans: (c)


Q679. Who among the following founded the ‘Brahma Samaj’ in India?
(a) Keshav Chandra Sen (b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Maharishi Devendranath Tagore (d) Smt. Annie Besant
Ans: (b)


Q680. Who among the following was the forerunner of social and religious movement in 19th century India?
(a) Ram Mohan Roy (b) Dayanand Saraswati
(c) Vivekananda (d) Aurobindo Ghosh
Ans: (a)


Q681. Who was the father of Indian Renaissance movement?
(a) Balgangadhar Tilak (b) Dayanand Saraswati
(c) Shraddhanand (d) Raja Rammohan Roy
Ans: (d)


Q682. Who is considered the prophet of Indian nationalism?
(a) M.K. Gandhi (b) Ram Mohan Roy
(c) Rabindranath Tagore (d) Dayanand Saraswati
Ans: (b)


Q683. Brahmo Samaj was founded by Raja Rammohun Roy in
(a) 1816 AD (b) 1820 AD
(c) 1828 AD (d) 1830 AD
Ans: (c)


Q684. Who is considered the first ‘modern man’ of India?
(a) Nana Sahib (b) A. O. Hume
(c) Raja Rammohun Roy (d) Swami Vivekananda
Ans: (c)


Q685. Who among the following is called the ‘Father of Modern India’
(a) Raja Rammohan Roy (b) Dada Bhai Naoroji
(c) Vivekananda (d) Dayanand Saraswati
Ans: (a)


Q686. Who was the founder of ‘Calcutta Unitarian Society’?
(a) Keshav Chandra Sen (b) Devendra Tagore
(c) Raja Rammohan Roy (d) Asutosh Mukherjee
Ans: (c)


Q687. Which of the following was/was founded by Raja Rammohan Roy?
1. Atmiya Sabha
2. Brahmo Samaj
3. Prarthana Samaj
4. Arya Samaj Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 2 and 3 (b) 2 only
(c) 1 and 2 only (d) 1 3 and 4
Ans: (*)


Q688. Which of the following was founded by Raja Rammohun Roy?
(a)
Atmiya Sabha (b) Gyanvardhini (c) Paramhansa Mandali (d) Deenbandhu Sabha
Ans: (a)


Q689. The first organization established by Raja Ram Mohan Roy was –
(a) Brahmo Samaj (b
) Atmiya Sabha (c) Brahmo Sabha (d) Tatvabodhini Sabha
Ans: (b)


Q690. The leading messenger of the Renaissance movement in India was
(a) Devendranath Tagore (b) Keshav Chandra Sen
(c) Ishwar Chandra Vidyasagar (d) Rammohan Roy
Ans: (d)


Q691. Raja Rammohun Roy was the author of which of the following texts?
(a) Dabistan-e-Mahhab (b) Tuhfatul Muhawahideen
(c) Akhbare Hind (d) Akhbarul Akhyar
Ans: (b)


Q692. The article ‘Tuhfat-ul-Mubahideen’ is written by Ram Mohan Roy
(a) the first article against idol worship
(b) the first article against the nobility
(c) the first article against the practice of Sati
(d) the first article against widow remarriage
Ans : (a)


Q693. Who among the following was the founder of Atmiya Sabha?
(a) Raja Rammohan Roy (b) Swami Dayanand Saraswati
(c) Swami Vivekananda (d) Arvind Ghosh
Ans: (a)


Q694. Which of the following is known as ‘the morning star of the new day’?
(a) Swami Vivekananda (b) Dayanand Saraswati
(c) Raja Rammohan Roy (d) Devendranath Tagore
Ans: (c)


Q695. Who led the conservatives in Bengal against Raja Rammohun Roy in the anti-Sati movement?
(a) Dwarka Nath Tagore (b) Radhakanta Dev
(c) Ananda Mohan Bose (d) Akshay Kumar Dutt
Ans: (b)


Q696. Which of the following statements about Rammohun Roy is false?
(a) He translated the Upanishads into Sanskrit Bengali
(b) He also wrote the Essay on God in Persian
(c) He supported the constitutional movement as a way for India’s independence
(d) His cremation took place in Calcutta
Ans: (d)


Q697. Who among the following wrote the book titled ‘The Precepts of Jesus’ ‘The Guide to Peace and Happiness’?
(a) Rammohun Roy
(b) Michael Madhusudan Dutt
(c) Thomas Babington Macaulay
(d) William Carey
Ans: (a)


Q698. Which of the following organization was conceived by Raja Rammohun Roy ahead of time?
(a) World Court (b) Economic Community
(c) League of Nations (d) Equal Market
Ans: (c)


Q699. Who was the first to conduct progressive social programs related to women’s emancipation?
(a) Atmiya Sabha (b) Theosophical Society
(c) Brahmo Samaj (d) Dev Samaj
Ans: (c)


Q700. From which area did the social and religious reform movements start?
(a) Bihar (b) Bengal
(c) Orissa (d) Madras
Ans: (b)


Q701. Which of the following social reformers strongly opposed the Jury Act of 1826?
(a) Ishwar Chandra Vidyasagar
(b) Raja Rammohan Roy
(c) Mahadev Govind Ranade
(d) Rajnarayan Basu
Ans: (b)


Q702. Who founded the Satya Shodhak Samaj in 1873 AD?
(a) Gopalkrishna Gokhale (b) Jyotiba Phule
(c) Shivnath (d) None of the above
Ans: (b)


Q703. Mahatma Jyotirao Phule founded ‘Satya Shodhak Samaj’ in
(a) 1873 (b) 1875
(c) 1877 (d) 1899
Ans: (a)


Q704. Satya Shodhak Samaj organized
(a) a movement for the upliftment of tribals in Bihar
(b) a movement for temple entry in Gujarat
(c) an anti-caste movement in Maharashtra
(d) a peasant movement in Punjab
Ans: (c)


Q705. Whose main program was the upliftment of backward classes?
(a) Prarthana Samaj (b) Satyashodhak Samaj
(c) Arya Samaj (d) Ramakrishna Mission
Ans: (b)


Q706. Who was the leader of the low caste movement in Maharashtra
(a) Jyotiba Phule (b) Namdev
(c) Gurughasiram (d) Tukaram
Ans: (a)


Q707. ‘Jyotiba Phule’ is related to
(a) Anti-caste Movement (b) Labor Union
(c) Farmers Movement (d) Mass Boycott Answer – (a) IAS (Pre) Opt. History 1990
Ans:


Q708. Who founded the ‘Satya Shodhak Samaj’?
(a) B. R. Ambedkar (b) Santram
(c) Jyotiba Phule (d) Bhaskar Rao Jadhav
Ans: (c)


Q709. Which organization was founded by Mahatma Jyotiba Phule?
(a) Gopal Mandali (b)
Shree Narayan Sabha (c) Satyashodhak Samaj (d) Mahajan Sabha
Ans: (c)


Q710. Women’s movement in India started with her inspiration.
(a) Padmabai Ranade (b) Annie Besant
(c) Sarojini Naidu (d) Jyotiba Phule
Ans: (d)


Q711. Which of the following statements is not true about Mahatma Jyotiba Phule?
(a) Phule integrated the revolutionary ideas of Buddha and Kabir
(b) He took untouchability as a stigma on Hinduism
(c) He wrote a book titled ‘Slavery’
(d) He belonged to the Dalit caste Was not the first mass leader of
Ans: (d)


Q712. Who founded the Satyashodhak Mandal?
(a) Jyotiba Phule (b) M.G. Ranade
(c) Gopal Hari Deshmukh (d) Atmaram Pandurang
Ans: (a)


Q713. Jyotiba Phule was associated with which of the following?
(a) Peasant Movement
(b) Anti-caste Movement
(c) Trade Union Movement
(d) Civil Disobedience Movement
Ans: (b)


Q714. Satya Shodhak movement was started
by- (a) Chhatrapati Shahuji Maharaj (b) B. R. Ambedkar
(c) Jyotirao Phule (d) T.N. Nair
Ans: (c)


Q715. Which of the following statement is not correct about Mahatma Jyotiba Phule?
(a) He integrated the revolutionary ideas of Buddha and Kabir in himself
(b) He took untouchability as a stigma on Hinduism
(c) He wrote a pamphlet titled ‘Slavery’
(d) He founded the Poona Sarvajanik Sabha Key
Ans: (d)


Q716. Who among the following founded the Asiatic Society of Bengal?
(a) J.A. Hickey (b) Max Mueller
(c) Wilkins (d) William Jones
Ans: (d)


Q717. Who made an important contribution to the establishment of the Asiatic Society of Bengal?
(a) Macaulay (b) Francis Javier
(c) Warren Hastings (d) Lord Cornwallis
Ans: (c)


Q718. Who among the following was the inspiration behind the Young Bengal movement that emerged in the first half of the nineteenth century?
(a) Rajaram Mohan Roy (b) Michael Madhusudan Dutt
(c) Radhakanta Dev (d) Henry Vivian Derozio
Ans: (d)


Q719. Who was the main leader of ‘Young Bengal Movement’?
(a) Keshav Chandra Sen (b) Henry Vivian Derozio
(c) Surendranath Banerjee (d) Raja Rammohan Roy
Ans: (b)


Q720. Which of the following parties was founded by Dr. Bhimrao Ambedkar?
1. Peasants and Workers Party of India
2. All India Scheduled Castes Federation
3. Independent Labor Party Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3
only (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)


Q721. The Federation of Depressed Classes was established by-
(a) Dr. B.R. Ambedkar
(b) Babu Jagjivan Ram
(c) N.S. By Kajrolkar
(d) Mahatma Jyotiba Phule
Ans: (a)


Q722. Dr. B. R. Which of the following statements regarding Ambedkar is correct? Select the correct answer from the codes given below the statements
1. He founded Siddhartha College.
2. In 1920, he started his magazine Mook Nayak.
3. In 1922 he founded the Depressed Classes Institute.
4. He was the first security minister of India. Codes:

(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4 (d) 1, 2 and 4
Ans: (a)


Q723. Who founded the ‘Bahishkrit Hitkarini Sabha’ in Bombay in 1924?
(a) Jagjivan Ram (b) Ghanshyamdas Birla
(c) B.R. Ambedkar (d) Amrutlal Thakkar
Ans: (c)


Q724. Who was the first President of the Depressed Classes Mission Society formed in 1906?
(a) Ambedkar (b) Chandravarkar
(c) Gopalkrishna Gokhale (d) Jyotiba Phule
Ans: (b)


Q725. Who founded the All India Harijan Sangh?
(a) B.R. Ambedkar (b) Mahatma Gandhi
(c) Jotiba Phule (d) BM Malabari
Ans: (b)


Q726. Who started the socio-religious organization ‘Tattvabodhini Sabha’?
(a) Devendranath Tagore (b) Rammohun Roy
(c) Radhakanta Dev (d) Dwarkanath Tagore
Ans: (a)


Q727. When Raja Rammohun Roy died in 1833, who took over the leadership of the Brahmo Samaj?
(a) Vijay Krishna Goswami (b) Devendranath Tagore
(c) Ishwar Chandra Vidyasagar (d) Keshav Chandra Sen
Ans: (b)


Q728. Who gave the spiritual form to the Brahmo Samaj founded by Raja Rammohan Roy in 1828
(a) Keshavchandra Sen (b) Devendra Nath Tagore
(c) Dwarka Nath Tagore (d) Pandurang Atmaram
Ans: (b)


Q729. Who started the social and economic organization “Tatvabodhini Sabha” and its related magazine “Tatvabodhini”?
(a) Rammohun Roy (b) Radhakanta Dev
(c) Devendranath Tagore (d) Dwarkanath Tagore
Ans: (c)


Q730. Who founded the Tattvabodhini Sabha in Bengal?
(a) Keshav Chandra Sen (b) Devendranath Tagore
(c) Raja Rammohan Roy (d) Arvind Ghosh
Ans: (b)


Q731. Who was the main director of Prarthana Samaj in Maharashtra?
(a) R. Yes. Bhandarkar (b) M.G. Ranade
(c) Pandita Ramabai (d) Gopal Ganesh Agarkar
Ans: (b)


Q732. Who among the following societies and founders is not matched
(a) Theosophical Society – Madam Blavatsky
(b) Prarthana Samaj – Atma Ram Pandurang
(c) Arya Samaj – Keshavchandra Sen
(d) Ramakrishna Mission – Vivekananda
Ans: (c)


Q733. Which of the following pair is not correctly matched?
(a) Dayanand – Arya Samaj
(b) A. Pandurang – Prarthana Samaj
(c) Raja Rammohan Roy – Adi Brahmo Samaj
(d) Vivekananda – Ramakrishna Mission
Ans: (c)


Q734. Which one of the following pairs regarding social reforms and their birthplaces is not correctly matched?
(a) Arya Samaj – Bombay
(b) Prarthana Samaj – Bombay
(c) Veda Samaj – Punjab
(d) Dev Samaj – U.P.
Ans: (c)


Q735. Write in the correct order
(1) Arya Samaj (2) Brahmo Samaj
(3) Theosophical Society (4) Ramakrishna Mission

(a) 3, 2, 1, 4 (b) 4, 3, 2, 1
(c) 1, 2 , 3, 4 (d) 2, 1, 3, 4
Ans: (d)


Q736. Arrange the following in chronological order:
1. Tulsidas 2. Raja Rammohun Roy
3. Swami Vivekananda 4. Dayanand Saraswati

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 1, 2, 4, 3
(c) 2, 1, 3 , 4 (d) 2, 3, 4, 1
Ans: (b)


Q737. In the twentieth century, many organizations were formed by and for women. What is the correct chronological order of establishment of the following organizations?
(i) All India Women’s Conference
(ii) Madras Women’s Indian Association
(iii) National Association
of Women (iv) National Council of Women Select your answer from the codes given below :

(a) (i) (iii) (iv) ( ii)
(b) (ii) (iv) (i) (iii)
(c) (iii) (i) (ii) (iv)
(d) (iv) (ii) (iii) (i)
Ans: ( b)


Q738. What is the correct chronological order of the following?
1. Keshav Chandra Sen 2. Devendranath Tagore
3. Rammohan Roy 4. Vivekananda Select the correct answer from the codes given below

(a) 1 2 3 4 (b) 3 2 1 4
(c) 3 1 2 4 (d) 1, 3 4 2
Ans: (b)


Q739. Raja Rammohun Roy’s institution ‘Brahma Samaj’ was opposed to child marriage. Despite this, one of his followers himself paved the way for the dissolution of the institution by marrying his own daughter at a young age. Who was that follower?
(a) Devendra Nath Tagore (b) Keshav Chandra Sen
(c) Ramchandra Vidyavagish (d) Dwarkanath Tagore
Ans: (b)


Q740. I believe in ‘One Caste, One Religion and One God’-Who said in the following-
(a) Narayan Guru (b) Subhash Chandra Bose
(c) Lala Hardayal (d)
None of the above Ans: (a)


Q741. Who among the following said “One religion, one race and one God for humanity”?
(a) Jyotiba Phule (b) Vivekananda
(c) Shree Narayana Guru (d) Dr. B.R. Ambedkar
Ans: (c)


Q742. In order to control child marriage, the Civil Marriage Act of 1872 fixed the minimum age of marriage for girls-
(a) 14 years (b) 16 years
(c) 18 years (d) none of the above
Ans: (a) )


Q743. Who among the following was instrumental in getting the Native Marriage Act passed in 1872?
(a) Devendra Nath Tagore (b) Ishwar Chandra Vidyasagar
(c) Keshav Chandra Sen (d) Shyam Chandra Das
Ans: (c)


Q744. What was the act of 1872 AD related to inter-caste and widow remarriage called?
(a) Brahma Marriages Act
(b) Intercaste Marriage Act
(c) Universal Marriages Act
(d) Widow Marriage Act
Ans: (a)


Q745. Under whose leadership Prarthana Samaj was established in Maharashtra?
(a) Keshav Chandra Sen (d) Lokhitwadi
(c) Shivnath Shastri (d) Devendra Nath Tagore
Ans: (a)


Q746. Who founded the Indian Brahmo Samaj?
(a) Raja Rammohun Roy (b) Debendranath Tagore
(c) Ishwar Chandra Vidyasagar (d) Keshav Chandra Sen
Ans: (d)


Q747. Who among the following made the Brahmo Samaj an all-India movement?
(a) Raja Rammohan Roy (b) Devendranath Tagore
(c) Keshav Chandra Sen (d) Surendranath Banerjee
Ans: (c)


Q748. The main center of the “Wahabi Movement” during the nineteenth century was
(a) Lahore (b) Patna
(c) Amritsar (d) Pune
Ans: (b)


Q749. What is true about the Wahhabi movement?
(a) It was a reaction against western influences
(b) It was a peasant movement.
(c) It continued till 1890.
(d) Its goal was the spread of Islam.
Ans: (a)


Q750. Which of the following events is termed as the freedom war of Muslims?
(a) Aligarh Movement (b) Bahabi Movement
(c) Moplah Rebellion (d) Khilafat Movement
Ans: (b)


Q751. Which one of the following statements regarding the Bahabi movement is not correct?
(a) Its promoter in India was Syed Ahmed
(b) It started as a religious movement
(c) Its leaders in Bengal were Titu and Dadu Miyan
(d) It was led by Abdul-Wahhab in Bihar
Ans: ( d)


Q752. What was the main goal of the Wahhabi movement?
(a) Good relations with the British
(b) Purifying Islam
(c) Supporting English education
(d) Opposing social reform
Ans: (b)


Q753. What was the main objective of the Wahhabi movement?
(a) Good relations with the British
(b) Purification of Islam
(c) Support of English education
(d) Opposing social reforms
Ans: (b)


Q754. Who among the following was the leader of the Wahhabi Movement?
(a) Muhammad Ali (b) Ajmal Khan
(c) Syed Ahmed (d) M.A. Ansari
Ans: (c)


Q755. What was the minimum age of marriage for girls and boys respectively under the Sharda Act?
(a) 12 and 16 (b) 14 and 18
(c) 15 and 21 (d) 16 and 22
Ans: (b)


Q756. The Sharda Act was related to:
(a) Prohibition of child marriage
(b) Prohibition of inter-caste marriage
(c) Prohibition of widow marriage
(d) Prohibition of tribal marriage
Ans: (a)


Q757. What was the main provision of the Sharda Act of 1929 AD?
(a) It allowed widow marriage
(b) It prohibited the employment of children in factories
(c) It fixed the minimum age of marriage for boys and girls
(d) It made rules for employment of women in factories
Ans: (c)


Q758. What did the Saradha Act do?
(a) abolished untouchability
(b) legalized widow-marriage
(c) raised the age of marriage
(d) prohibited child marriage
Ans: (c)


Q759. Who was Shardamani?
(a) Wife of Raja Rammohun Roy
(b) Wife of Ramakrishna Paramhansa
(c) Mother of Vivekananda
(d) Daughter of Keshav Chandra Sen
Ans: (b)


Q760. Famous historian of Rajasthan who was also a social reformer –
(a) Mankaran Sharda (b) Harbilas Sharda
(c) C.K. F. Waltair (d) Jamna Lal Bajaj
Ans: (b)


Q761. Why did Bahramji Malbari fight in the last two decades of the nineteenth century?
(a) Widow remarriage
(b) Improvement in the condition of the working classes
(c) Protection of Hindu girls of young age
(d) Prohibition of force majeure
Ans: (c)


Q762. Who founded the Ramakrishna Mission?
(a) Ramakrishna Paramhansa (b) M.N. Das Gupta
(c) Swami Vivekananda (d) Swami Ranganathananda
Ans: (c)


Q763. Who founded the ‘Ram Krishna Mission’ in 1897 AD?
(a) Vivekananda (b) Ram Krishna Paramhansa
(c) Gopal Krishna Gokhale (d) Shyamji Krishna Varma
Ans: (a)


Q764. Swami Vivekananda founded the Ramakrishna Mission in the year
(a) 1861 (b) 1891
(c) 1893 (d) 1896
Ans: (*)


Q765. The best representative of Neo-Hinduism in the late nineteenth century was
(a) Ramakrishna Paramhansa (b) Swami Vivekananda
(c) Bankim Chandra Chatterjee (d) Raja Rammohan Roy
Ans: (b)


Q766. Who among the following represented India in the World Parliament of Religions at Chicago in 1893?
(a) Mahatma Gandhi (b) Motilal Nehru
(c) Raja Rammohan Roy (d) Swami Vivekananda
Ans: (d)


Q767. Who founded the ‘Vedanta Society’?
(a) Vivekananda (b) Keshav Chandra Sen
(c) Devendranath Tagore (d) Rajaram Mohan Roy
Ans: (a)


Q768. Who criticized Indians for losing their contact with places other than India?
(a) Raja Rammohan Roy (b) Syed Ahmed Khan
(c) Vivekananda (d) Swami Dayanand
Ans: (c)


Q769. Who started the Ahmadiyya Movement in Punjab?
(a) Sir Syed Ahmed (b) S. Khuda Baksh
(c) Badruddin Tyabji (d) Mirza Ghulam Ahmed
Ans: (d)


Q770. Who started the Aligarh Movement?
(a) Aga Khan (b) Abdul Latif
(c) Syed Ahmed Khan (d) Syed Mir Ali
Ans: (c)


Q771. What was the main objective of the Aligarh movement among Indian Muslims?
(a) Hindu-Muslim goodwill
(b) Socio-religious reforms among Indian Muslims
(c) To strengthen the spirit of friendship between Muslims and British
(d) To emphasize the emerging nationality in India
Ans: (b)


Q772. When was the export of slaves banned in India?
(a) 1764 (b) 1789
(c) 1858 (d) 1868
Ans: (c)


Q773. Which one of the following Acts abolished the legality of slavery in India?
(a) Pitt’s India Act 1784
(b) The Charter Act 1833
(c) Act XI of 1835
(d) Act V of 1843
Ans: (d)


Q774. What was outlawed by the India Act V of 1843?
(a) Child marriage (b) Balahaya (c) Sati (d) Slavery
Ans: (d)


Q775. Who was the Governor General who abolished slavery?
(a) Sir John Shore (b) Lord William Bentinck
(c) Lord Ellenborough (d) Lord Cornwallis
Ans: (c)


Q776. In which of these years the export of slaves from Bengal was stopped?
(a) 1764 (b) 1789 (c) 1858 (d) 1868
Ans: (b)


Q777. The following officer was concerned with the suppression of thugs.
(a) Hastings (b) Slimane (c) Bentinck (d) Auckland
Ans: (b)


Q778. Which Governor General put an end to ‘Thugs’ in India?
(a) Sir John Shore (b) Lord Wellesley
(c) Lord William Bentinck (d) Lord Mayo
Ans: (c)


Q779. Who was the founder of the Servants of India Society?
(a) M.G. Ranade (b) Anant Patwardhan
(c) G. Of. Gokhale (d) b. Yes. Tilak
Ans: (c)


Q780. The objective of ‘Servant of India Society’ was
(a) upliftment of backward classes
(b) promoting liberal human elements among Hindus
(c) preparing dedicated workers for the service of the country
(d) awakening national sentiment against the British
Ans : (c)


Q781. Who is known as ‘Father of Muslim Renaissance in Bengal’?
(a) Abdul Latif
(b) Mirza Ghulam Ahmed
(c) Muhammad Qasim
(d) Rashid Ahmed Gangohi
Ans: (a)


Q782. His ‘Principle Forte’ was social and religious reforms He resorted to legislation making for the removal of social evils and worked tirelessly for the abolition of child marriage, purdah system…. Thoughts on social problems at the national level- To encourage discourse, he inaugurated the Indian National Social Conference, whose sessions were held simultaneously with the Indian National Congress for many years. The person indicated in this quote is
(a) Ishwar Chandra Vidyasagar
(b) Behramji Merwanji Malabari
(c) Mahadev Govind Ranade
(d) b. R. Ambedkar
Ans: (c)


Q783. Who was the founder of the organization “Prayer Samaj”?
(a) Dayanand Saraswati (b) Rajaram Mohan Roy
(c) Swami Sahajanand (d) Mahadev Govind Narade
Ans: (d)


Q784. Who among the following can be called the father of the Renaissance of Western India?
(a) M.G. Ranade (b) B.M. Malabari
(c) R.G. Bhandarkar (d) K.T. Telang
Ans: (a)


Q785. Who ran the Widow Remarriage Association (Widow Remarriage Association) in Maharashtra?
(a) Atmaram Pandurang
(b) Mahadev Govind Ranade
(c) Ramkrishna Gopal Bhandarkar
(d) Gopalkrishna Gokhale
Ans: (b)


Q786. Western India’s D.K. In which of the following context does the name Karve come?
(a) Sati Pratha (b) Child (Infant) Murder
(c) Female Education (d) Widow Remarriage Answer – (c, d) UPPCS (Pre) GS 2016
Ans:


Q787. Which allowed the converts to Christianity to receive their ancestral property as succession, the name of that act was
(a) Act XXI of 1850
(b) Act XXII of 1850
(c) Act XXIII of 1850
(d) ) Act XXIV of 1850
Ans: (a)


Q788. The Act enabling the converts to Christianity to inherit the ancestral property was
(a) Act XXI, 1850 (b) Act XXII, 1850
(c) Act XXIII, 1850 (d) Act XXIV, 1850
Ans: (a) )


Q789. Who was the leader of the Andhra Social Reform Movement
(a) Amrutaligam (b) Subhaslingam
(c) Veereshlingam (d)
None of the above Ans: (c)


Q790. Who founded the Social Service League in 1911
(a) Motilal (b) L.B. Shastri
(c) Lala Hardayal (d) N. M. Joshi
Ans: (d)


Q791. Who was the founder of Radha Soami Satsang?
(a) Haridas Swami
(b) Shivdayal Sahib
(c) Shivnarayan Agnihotri
(d) Swami Shraddhanand
Ans: (b)


Q792. Dayalbagh in Agra is related to
(a) Kabir Panth (b) Nath Sampradaya
(c) Ramanuj Sampradaya (d) Radha Swami Panth
Ans: (d)


Q793. Which is not true about the Nankana massacre of 1921?
(a) It was a bloody movement.
(b) Nankana is the birth place of Guru Nanak.
(c) He had the support of some nationalist leaders.
(d) He had the support of the British Government.
Ans: (c)


Q794. The campaign for widow remarriage in Maharashtra was led by
(a) Vishnu Parashuram Pandit
(b) B. M. Malabari
(c) Gopal Hari Deshmukh
(d) Dadabhai Naoroji
Ans: (a)


Q795. Who was the Bengali leader who opposed socio-religious reforms and supported orthodoxy?
(a) Radhakanta Dev
(b) Nemisadhan Bose
(c) Hemchandra Vishwas
(d) Hemchandra Dey
Ans: (a)


Q796. Which of these statements is not correct?
(a) In 1829, William Bentinck declared the practice of Sati a crime by law
(b) In 1856, the government made a law according to which Hindu widows could remarry
(c) Arya by Swami Dayanand Saraswati in 1875. Society was established.
(d) Raja Rammohan Roy was a supporter of the practice of Sati
Ans: (d)


Q797. Due to the presentation of the right to enter the temples by whom, there were fierce riots in Tirunelveli in 1899 AD?
(a) Oakling (b) Nadastra (c) Mahar (d) Pulaiah
Ans: (d)


Q798. Which social reformer of Maharashtra was called Lokhitwadi?
(a) M. G. Ranade (b) Gopalkrishna Gokhale
(c) Pandit Ramabai (d) Gopalhari Deshmukh
Ans: (d)


Q799. Who was known by the ‘Lokhitwadi’ approach?
(a) Gopalhari Deshmukh (b) Mahadev Govind Ranade
(c) Jyotiba Phule (d) Bal Gangadhar Tilak
Ans: (a)


Q800. What was the similarity between Brahmo Samaj, Ramakrishna Mission and Arya Samaj?
(a) All three were not made for political purposes, but all three helped in the development of the feeling of patriotism
(b) All three organizations originated in Bengal
(c) The founders of all three organizations were educated in England
(d) ) The founders of all the three organizations took an active part in politics
Ans: (a)


Q801. Which of the following classes was first influenced by Western civilization?
(a) Elite Zamindar
(b) Newly wealthy merchant
(c) Educated Hindu middle class
(d) Educated Muslim
Ans: (c)


Q802. ‘Rahnumai Majdayasan Samaj’ is associated with?
(a) Sikhs (b) Parsis
(c) Muslims (d) Sindhis
Ans: (b)


Q803. The ‘Rahnumai Mazdayasan Sabha’ was established in 1851 to initiate socio-religious reforms of the Parsis. Whose name is not in the list of its founders?
(a) Naoroji Furdonji (b) Dadabhai Naoroji
(c) S. s. Bengali (d) Shibli Nomani
Ans: (d)


Q804. Which one of the following Bengali dramas was directed against the practice of polygamy?
(a) Pandora Chittvikas (b) Kulin Kulsarva
(c) Widow Marriage (d) Nava Nataka
Ans: (b)


Q805. Which of the following organizations was founded by N. M.
Joshi did?

(a) Social Service Committee Bombay
(b) Indian National Trade Union Congress
(c) Service Committee Allahabad
(d) All India Trade Union Congress
Ans: (d)


Q806. The women’s movement in India was mainly
inspired by whose inspiration?

(a) Ramabai Ranade
(b) Vijayalakshmi Pandit
(c) Sarojini Naidu
(d) Annie Besant
Ans: (a)


Q807. Who among the following Muslim leaders claimed to be the Messiah (the Messiah) and Lord Krishna incarnate?
(a) Titu Mir
(b) Haji Shariat Ullah
(c) Sir Syed Ahmed Khan
(d) Ghulam Ahmad Qadiani
Ans: (d)


Q808. Who founded the ‘Arya Mahila Samaj’ in Maharashtra?
(a) Annie Besant (b) Sister Nivedita
(c) Pandit Ramabai (d) Sarojini Naidu
Ans: (c)


Q809. J. E. D. Bethune was deeply associated with:
(a) abolition of purdah
(b) education of women
(c) widow marriage
(d) abolition of slavery
Ans: (b)


Q810. Who among the following was not related to Prarthana Samaj?
(a) Atmaram Pandurang (b) R.G. Bhandarkar
(c) M.G. Ranade (d) Devendra Nath Tagore
Ans: (d)


Q811. Who was the Indian leader who opposed the abolition of Sati system?
(a) Radhakanta Dev (b) Devendranath Tagore
(c) Keshav Chandra Bose (d) Rammohan Roy
Ans: (a)


Q812. What was the policy of the Government of India towards social reform after 1858?
(a) Active support (b) Nominal support
(c) Opposing reforms (d) Staying away from it
Ans: (d)


Q813. All the Indian social reformers of the 19th century
(a) opposed idol worship.
(b) Wanted inequality between men and women.
(c) encouraged western education.
(d) Condemned social tyranny.
Ans: (d)


Q814. Who was the founder of ‘Widow Remarriage Association’ in the 19th century?
(a) Raja Rammohan Roy (b) Vishnu Shastri Pandit
(c) Ramabai (d) Gopal Hari Deshmukh
Ans: (d)


Q815. Who opposed the ‘Age of Consent Bill’ of 1891?
(a) Swami Dayanand (b) Rabindranath Tagore
(c) Bal Gangadhar Tilak (d) Surendranath Sen
Ans: (c)


Q816. Which of the following female social reformer is known as ‘Pandita’?
(a) Gangabai (b) Ramabai
(c) Sister Subbalakshmi (d) Annie Besant
Ans: (b)


Q817. Who among the following established the Widow Home?
(a) Ishwar Chandra Vidyasagar (b) Professor D.K. Karve
(c) Devendranath Tagore (d) Veereshlingam
Ans: (b)


Q818. Who said that “If God tolerates untouchability, I will never consider Him to be God.”
(a) B. R. Ambedkar (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Lala Lajpat Rai (d) Mahatma Gandhi
Ans: (b)


Q819. In which year ‘The Age of Consent Act’ was passed?
(a) 1856 (b) 1891 (c) 1881 (d) 1905
Ans: (b)


Q820. During the Indian independence movement, the National Social Conference was formed. The reason responsible for its formation was
(a) various social reform groups/organizations of Bengal region gathered on one platform and wanted to present the demand letter to the government in the larger interest
(b) Indian National Congress did not keep social reforms in its program wanted to That is why he suggested to form a separate organization for the present purpose
(c) Bahramji Malabari and M.G. Ranade decided that all the social reform groups of the country should be brought under one organization
(d) None of the statements given in options (a), (b) and (c) in the above context is correct
Ans: b)


Q821. MC Sheetalvad B. N. Rao and Alladi Krishnaswamy Iyer were eminent members of
(a) Swaraj Party
(b) All Indian National Liberal Federation
(c) Madras Labor Union
(d) Servants of India Society
Ans: (d)


Q822. The greatest Parsi social reformer of the 19th century was –
(a) Sir Jamsetji (b) Sir Rustam Bahramji
(c) Navalji Tata (d) Bahramji M. Mallabari
Ans: (d)


Q823. Sir Syed Ahmed Khan
(a) opposed the Congress
(b) supported the Ilbert Bill
(c) encouraged Western education
(d) did all these things
Ans: (d)


Q824. Who among the following was the leader of Prarthana Samaj?
(a) Gopal Hari Deshmukh (b) Vasudev Balwant Phadke
(c) R.G. Bhandarkar (d) G.K. Gokhale
Ans: (c)


Q825. To whom was Bal Gangadhar Tilak related?
1. Poona
Sarvajanik Sabha 2. The Age of Consent Bill
3. Gaurakshini Sabha
4. Atmiya Sabha Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 4
(c) 3 and 4 (d) 2 and 4 only
Ans: (a)


Q826. Was there a split in the Arya Samaj?
1. Non-vegetarian vs. Vegetarian
2. Caste system and widow remarriage
3. Purification of converts
4. Anglicised vs. Sanskrit based education Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1, 3 and 4 (b) 2 and 4
(c) 1 and 4 only (d) 1 only
Ans: (c)


Q827. Which one of the following is not true about Brahmo Samaj?
(a) It considered the Vedic scriptures unfailingly
(b) It opposed idolatry
(c) It emphasized the worship of one God
(d) It emphasized the worship of God without the mediation of priests
Ans: (a)


Q828. With which reformer is the following passage related?
He looked at all political movements with distrust and urged the Muslims to cooperate with the British rule. So when the Indian National Congress was formed, he opposed it. He considered education and only education as the means of national progress.” Select the correct answer using the code given below:

(a) Keshav Chandra Sen
(b) Lord Macaulay
(c) Sir Syed Ahmed Khan
(d) Badruddin Tyabji
Ans : (c)


Q829. Consider the following statements about the press and literature of colonial India:
1. Print media provided the basis for exchange of ideas amongst the nationalists living in different parts of the country.
2. The British rulers were ready to bear the nationalist criticism of their rule.
3. The Vernacular Press Act (1878) gave rise to a nationwide movement against the encroachment of freedom of expression. Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) 1 and 3 (b) 2 and 3
(c) 2 only (d) 1 and 2
Ans: (a)


Q830. Raja Rammohun Roy and Rabindranath Tagore were partners in which of the following ideas/ideas?
(a) Internationalism
(b) Opposing idol-worship
(c) Belief in logical and scientific approach
(d) All of the above
Ans: (d)


Q831. Which of the following statements about the social reformer Raja Rammohun Roy is incorrect?
(a) Rammohun Roy belonged to the elite class whose power was diminished by the imposition of the Permanent Settlement.
(b) He had studied both Vedanta monism and Christian theocraticism.
(c) He translated the Upanishads into Bengali.
(d) His first organization was Atmiya Sabha, which was established in Calcutta in 1815 AD. Answer–(a) UPSC CDS It GS 2015
Ans: (Pre.)


Q832. Which of the following statements is/are true about Jyotirao Phule’s Satya Shodhak Samaj movement in Maharashtra?
1. Satya Shodhak Samaj was established in 1873.
2. Phule argued that the Brahmins were the progeny of the ‘foreign’ Aryans.
3. The Maratha identity became distinct as a result of Phule’s focus on Kunbi farmers in the 1880s and 1890s. Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only (b) 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)


Q833. Which one of the following statements is not correct regarding Bal Gangadhar Tilak?
(a) He propounded the theory of post-polar habitation of the Aryans
(b) He founded the Anti- Cow Slaughter Society
(c) He founded the Home Rule League in Poona
(d) He supported the Age of Consent Bill
Ans: ( d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Early Civil and Peasant Rebellion

Next Story

Education and development of the press

Latest from Blog

error: Content is protected !!