/

6th century BC So far

8 mins read

449. Statement I: The
early Aryans, who were essentially pastoralists, did not develop any political structure that could be measured in terms of state in the ancient or modern sense. Statement II:
Monarchy was the same as tribal headship; The word ‘rajan’ was used for the tribal chief, who was mainly
a general and who ruled over his people, not any particular area. Code:

(a) Both the statements are individually correct and Statement I‚ is the correct explanation of Statement II
(b) Both the statements are individually correct and Statement II‚ is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I‚ is True Yes, but statement II is true
(d) statement I is false but statement II is correct
Ans: (a)


Q450. The names of the 16 Janapadas of the Mahajanapada era are often mentioned in Buddhist literature. Names of which of the following districts are mentioned in Panini’s Ashtadhyayi?
A. Magadha B. Ashmak C. Kamboj D. Chedi E. Vatsa Select the correct answer from the codes given below – Codes:

(a) D & E (b) C, D & E
(c) A, C, D & E (d) A, B & C
Ans: (d)


Q451. Sixteen Mahajanapadas are mentioned-
(a) in Mahabharata (b) in Ramayana
(c) in Anguttar Nikaya (d) in Lalit Vistar
Ans: (c)


Q452. Which one of the following statements about the ancient Indian ‘Mahajanapadas’ is correct?
(a) All Mahajanapadas were oligarchy, where power was exercised by a group of people
(b) All Mahajanapadas were located in eastern India
(c) Mahajanapadas did not maintain any army
(d) Buddhist and Jain texts have sixteen Mahajanapadas Ans
: (d)


Q453. Which one of the following Buddhist texts gives information about the 16 Mahajanapadas of 6th century BCE?
(a) Durgha Nikaya (b) Tripitaka
(c) Deepavansha (d) Anguttar Nikaya
Ans: (d)


Q454. In which Buddhist text ‘Sixteen Mahajanapadas’ are mentioned?
(a) Anguttar Nikaya (b) Mahavansa
(c) Digha Nikaya (d) Mahavagga
Ans: (a)


Q455. Which of the following cities issued coins in their own name?
1. Rajgriha 2 Shravasti 3 Kaushambi 4 Varanasi Select the correct answer from the codes given below-

(a) 1 only (b) 1, 2 (c) 3, 4 (d) 1, 2, 3, 4
Ans: (d ) )


Q456. Which was not in the early republic?
(a) Shakya (b) Lichchhavi
(c) Yaudheya (d) All of the above
Ans: (c)


Q457. Which two of the following four kings had equal friendly relations with Vardhamana Mahavira and Gautama Buddha?
1. Bimbisara of Magadha was Prasenjit by 2 Kosala
3. Pradyot of Avanti 4 Ajatashatru of Magadha

(a) 1 and 3 (b) 1 and 4
(c) 2 and 3 (d) 3 and 4
Ans: (b)


Q458. Arranged chronologically to the Magadha dynasty Kijiye─
1. Nandvansh 2 Shungvansh
3. Muryvansh 4 Hrynk seed North Chuniye─ of the following codes

(a) 2, 1, 4 and 3 (b) 4, 1, 3 and 2
(C) 3 , 2, 1 and 4 (d) 1, 3, 4 and 2
Ans: (b)


Q459. Which of the following pair is not correctly matched?
(a) Panchal – Rohilkhand, Kannauj region
(b) Gandhar – Peshawar, Rawalpindi region
(c) Chedi – Bundelkhand
(d) Kurupradesh – Himachal Pradesh
Ans: (d)


Q460. Which of the following pair is the above pair?
(a) Parsvnath – Jantrika (b) Bindusara – Shakya
(c) Skandagupta – Maurya (d) Chetak – Lichchavi
Ans: (d)


Q461. Match the contemporary kings of Buddha with their kingdoms and select the correct answer from the codes given below:
Raja Rajya
A. Pradyota 1 Magadha
B. Udayana 2 Vatsa
C. Prasenjit 3 Avanti
D. Ajatashatru 4 Kosala Code:
ABCD

(a) 1 4 2 3 (b) 2 3 4 1 (c) 3 2 4 1 (d) 4 1 3 2
Ans: (c)


Q462. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I (Districts) List-II (Capitals)
A. Kosala 1 Suktimati
B. Chedi 2 Shravasti
C. Vatsa 3 Biratnagar
D. Matsya 4 Kaushambi Code:
ABCD

(a) 3 1 4 2 (b) 3 4 1 2 (c) 2 4 1 3 (d) 2 1 4 3
Ans: (d)


Q463. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists –
List-I (States) List-II (Major Towns)
A. Assak 1 Dantpur
B. Avanti 2 Mahishmati
C. Kalinga 3 Potan
D. Sauveer 4 Roruk Code:
ABCD

(a) 1 4 3 2 (b) 2 3 4 1 (c) 3 2 1 4 (d) 4 1 2 3
Ans: (c)


Q464. The ruins of which ancient city have been found from Kumrahar site?
(a) Vaishali (b) Pataliputra
(c) Kapilvastu (d) Shravasti
Ans: (b)


Q465. Founder of Pataliputra?
(a) Udayana (b) Ashoka
(c) Bimbasara (d) Maha Padmananda
Ans: (a)


Q466. Which of the following kings established Pataliputra?
(a) Shishunaga (b) Bimbisara
(c) Ajatashatru (d) Udayin
Ans: (d)


Q467. Who built the city of Kusumpur (Pataliputra)?
(a) Bimbisara (b) Ajatashatru
(c) Udayin (d) Shishunaga
Ans: (c)


Q468. Which ruler first selected Pataliputra as the capital?
(a) Ajatashatru (b) Kalashoka
(c) Udayin (d) Kanishka
Ans: (c)


Q469. The name of the royal physician of Rajgriha, Jeevak, who is known as the son of the courtesan, is
(a) Salvati (b) Ramaniya
(c) Basantasena (d) Amrapali
Ans: (a)


Q470. The ancient city of Taxila was situated between which of the following?
(a) Indus and Jhelum
(b) Jhelum and Chenab
(c) Chenab and Ravi
(d) Ravi and Vyas
Ans: (a)


Q471. What was Taxila famous for?
(a) learning and study (b) commerce and trade
(c) arts and crafts (d) all of these
Ans: (d)


Q472. Anga is first mentioned in the pre-Mauryan period?
(a) Rigveda (b) Atharvaveda
(c) Shatapatha Brahmana (d) Gopatha Brahmana
Ans: (b)


Q473. In which century did the first Magadha Empire flourish?
(a) BC 4th century (b) BC 6th century
(c) BC 2nd century (d) BC 1st century
Ans: (b)


Q474. What was the name of the dynasty of Ajatashatru?
(a) Maurya (b) Haryanka (c) Nand (d) Gupta
Ans: (b)


Q475. Who among the following lived after the rest?
(a) Bimbisara (b) Ajatashatru (c) Devadatta (d) Gautam Buddha
Ans: (b)


Q476. Who among the following was the first to recognize the inner power of Patligram, which later developed as the capital of Magadha?
(a) Bimbisara (b) Ajatashatru
(c) Udayin (d) Kalashoka
Ans: (b)


Q477. Magadha’s power over the Malwa region was expanded during the reign of which of the following?
(a) Bimbisara (b) Ajatashatru
(c) Udayabhadra (d) Shishunaga
Ans: (d)


Q478. Which early ruler of Magadha killed his father to ascend the throne and was himself killed by his son for the same reason?
(a) Bimbisara (b) Ajatashatru
(c) Udyan (d) Nagdasaka
Ans: (b)


Q479. Which was the first capital of Magadha?
(a) Pataliputra (b) Vaishali
(c) Girivraj (Rajgriha) (d) Champa
Ans: (c)


Q480. Ajatashatru fought for 16 years with which of the following republics to establish the suzerainty of Magadha over eastern India?
(a) Pava and the Mallas of Kushinara (b) Videhas of Mithila
(c) Lichchhavis of Vaishali (d) Koliyas of Ramgram
Ans: (c)


Q481. Which emperor of Magadha is known as ‘Aparoparshuram’?
(a) Bindusara (b) Ajatashatru
(c) Kalashoka (d) Mahapadmananda
Ans: (d)


Q482. In which of the following texts there is a mention of Ajatashatru’s successor Darshak?
(a) Kathakosha (b) Appendix
(c) Divyavadana (d) Swapnavasavadatta
Ans: (b)


Q483. Who was the founder of Nanda kingdom?
(a) Kalashok (b) Mahapadma Nand (c) Shaishunag (d) Ugrasen
Ans: (b)


Q484. Which one of the following was not the capital of Magadha Empire?
(a) Girivraj (b) Rajgriha
(c) Patliputra (d) Kaushambi
Ans: (d)


Q485. Which of the following places was the mint center of the Yaudheyas?
(a) Earnest (b) Rohtak
(c) Bareilly (d) Mathura
Ans: (b)


Q486. Which deity is depicted on Yaudheya coins?
(a) Vasudeva (b) Shiva
(c) Indra (d) Kartikeya
Ans: (d)


Q487. The Kshatriyajan Yaudheyas were only worshipers of the following deities-
(a) Indra (b) Vasudeva
(c) Pashupati (d) Kartikeya
Ans: (d)


Q488. Which one of the following was the most powerful city-state of India initially in the 6th century BC?
(a) Gandhara (b) Kamboja (c) Kashi (d) Magadha
Ans: (c)


Q489. What is the shape of the city layout of ancient Shravasti?
(a) circular (b) crescent
(c) triangular (d) rectangular
Ans: (b)


Q490. The earliest Indian coins are not before the following-
(a) 7th century BCE (b) 5th century BCE
(c) 3rd century BCE (d) 2nd century BCE
Ans: (B)


Q491. 6th century BC Shuktimati was the capital of –
(a) Panchala (b) Kuru (c) Chedi (d) Avanti
Ans: (c)


Q492. What was the capital of Chedi district?
(a) Soththivatinagar (b) Kosam (c) Tripuri (d) Kollag
Ans: (a)


Q493. From which modern zone ancient Panchal can be identified-
(a) Meerut (b) Awadh (c) Bundelkhand (d) Rohilkhand
Ans: (d)


Q494. According to the Mahabharata, the capital of Northern Panchala was located at-
(a) Hastinapur (b) Indraprastha
(c) Ahichchhatra (d) Mathura
Ans: (c)


Q495. Champa was the capital of which Mahajanapada?
(a) Magadha (b) Vajji (c) Kosala (d) Anga
Ans: (d)


Q496. World’s first republic was established in Vaishali by whom?
(a) Maurya (b) Nand
(c) Gupta (d) Lichchavi
Ans: (d)


Q497. 6th-5th century BC Which region had republican rule?
(a) Mathura (b) Kashi
(c) Vaishali (d) Champa
Ans: (c)


Q498. The period from 800 to 600 BC is associated with which era?
(a) Brahman era (b) Sutra era
(c) Ramayana era (d) Mahabharata era
Ans: (a)


Q499. Out of the following Janapadas, 6th century BC Which republic was in?
(a) Kosala (b) Anga (c) Magadha (d) Vajji
Ans: (d)


Q500. Mahajanapada situated on the bank of river Godavari was
(a) Avanti (b) Vatsa
(c) Asak (d) Kamboja
Ans: (c)


Q501. Which was the main city of Asmak Mahajanapada?
(a) Dantpur (b) Mahishmati (c) Potan (d) Roruk
Ans: (c)


Q502. Which of the following ancient district was located in Rajasthan?
(a) Avanti (b) Kamboja
(c) Matsya (d) Panchal
Ans: (c)


Q503. What was the name of Ujjain in ancient times?
(a) Taxila (b) Avantika
(c) Indraprastha (d)
None of the above Ans: (b)


Q504. In which era Brahmins were considered inferior in comparison to Kshatriyas?
(a) Vedic Age (b) Buddhist Age
(c) Maurya Age (d) Post-Maurya Age
Ans: (b)


Q505. Mathura was the capital of which of the following in the era of sixteen Mahajanapadas?
(a) Vajji (b) Vatsa (c) Kashi (d) Surasena
Ans: (d)


Q506. It appears in the recorded evidence that a canal was dug by the order of Nanda
king- (a) in Anga (b) in Tugh
(c) in Kalinga (d) in Magadha
Ans: (c)


Q507. To which dynasty did Kalinga king Kharavela belong?
(a) Chedi (b
) Kadamba (c) Haryanka (d) Kalinga
Ans: (a)


Q508. In which Mahajanapada was the city of Mahishmati located?
(a) Ashmaka (b) Avanti
(c) Matsya (d) Vatsa
Ans: (b)


Q509. What was the ancient name of Ujjain?
(a) Taxila (b) Indraprastha
(c) Avantika (d) Any of these
Ans: (c)


Q510. Who represents Vijayapuri, the capital of the Ikshvakus?
(a) Madurai (b) Nagarjunakonda
(c) Kanheri (d) Paithan
Ans: (b)


Q511. Which one of the following places represents the ancient city of Vijayapuri of the Ikshvaku rulers?
(a) Amaravati (b) Nagarjunakonda
(c) Vijayawada (d) Vizianagaram
Ans: (b)


Q512. With whom is the ancient Pushkalavati equated?
(a) Balkh (b) Charsaddha
(c) Hadda (d) Syrup
Ans: (b)


Q513. Which of the following places was famous for good horses in ancient India?
(a) Kutch (b) Kalinga
(c) Kamboja (d) Kanyakubja
Ans: (c)


Q514. The legend of Udayana-Vasavadatta is related to-
(a) Ujjain (b) Mathura
(c) Mahishmati (d) Kaushambi
Ans: (d)


Q515. Kashi Mahajanapada was famous for which of the following –
(a) Cotton and silk cloth (b) Ittra-Phuel
(c) Sculpture art (d) Huge temple
Ans: (a)


Q516. The symbols of the punchmark coins have been elaborately explained by the following –
(a) D.D. Kaushambi (b) Romila Thapar
(c) Rapson (d) B.D. Chattopadhyay
Ans: (c)


Q517. Statement-I: The cities of second urbanization in Indian history are mainly
located in the Ganges valley. Statement-II: High iron technology, which ensures agricultural surplus, is the rationale for this process of urbanisation. Code:

(a) Only statement –I is true. (b) Only statement –II is true.
(c) Both the statements are true. (d) Both the statements are false.
Ans: (c)


Q518. The following map shows four of the sixteen Mahajanapadas found in ancient India, which are the places marked by A, B, C, D respectively?
(a) Matsya‚ Ched Kosala Anga
(b) Surasena‚ Avant Vats Magadha
(c) Matsya‚ Avant Vats Anga
(d) Surasena‚ Ched Kosala‚ Magadha
Ans: (c)


Q519. By what name was the king Kuninda known in the Mahabharata?
(a) Best (b) Medium
(c) Dwij superior (d) Dwij
Ans: (c)


Q520. Who was the founder of Nanda dynasty in Magadha?
(a) Mahapadmananda (b) Dhanananda (
c) Nandivardhana (d) Mahanandin
Ans: (a)


Q521. What is the rate of land revenue in Dharmashastras?
(a) 3 1
(b) 4 1 (c) 6 1 (d) 8 1
Ans: (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Rigvedic and post-vedic period

Next Story

religious movement

Latest from Blog

error: Content is protected !!