/

Akbar

13 mins read

Akbar

Q889. When did Humayun attack Chunar fort for the first time?
(a) 1532 AD (b) 1531 AD (c) 1533 AD (d) 1536 AD
Ans: (a)


Q890. Which of the following statements are not correct about Akbar’s Mansabdari system?
(1) Mansabdars were only officers of the army
(2) There were 33 categories of
Mansabdars (3) Mansabs were given on genetic basis
(4) All civil and military officers were called Mansabdars
(5) From Jat and Sawar to Mansabdar The grade was to be determined Choose your answer by the following votes code:

(a) 1, 3, and 5 (b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 3 (d) 4 and 1
Ans: (c)


Q891. Who started the Mansabdari system in India?
(a) Shah Jahan (b) Jahangir (c) Akbar (d) Aurangzeb
Ans: (c)


Q892. Arrange the following events during Akbar’s reign in chronological order- 1. Abolition of Jaziya 2.
Construction of
Ibadat Khana 3. Signature of Mahjar 4. Establishment of Din-i-Ilahi Select the correct answer from the codes given below-

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 2, 3, 4, 1
(c) 1, 3, 2, 4 (d) 3, 4, 1, 2
Ans: (a)


Q893. Read the following events related to Akbar and find the correct chronological sequence of events from the codes given below.
(1) Uzbeg Rebellion-2 Beginning of Dag System-3 Kashmir Victory Code:

(a) 1, 2, 3 (b) 2, 1, 3
(c) 3, 2, 1 (d) 2, 3, 1
Ans : (a)


Q894. Read the following events of Akbar’s reign and find out the correct chronological sequence of events from the codes given below-
1. Formation of provinces
2. Dating horses
3. Prevalence of Mansabdari system
4. Abolition of jizya codes:

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 2, 1, 4, 3
(c) 3, 4, 1, 2 (d) 4, 2, 1, 3
Ans: (d)


Q895. Akbar’s rule is known as-
1. for conquering territories
2. for his administrative system
3. for judicial administration
4. for his religious fanaticism Choose the correct answer from the codes given below:

(a) 1 and 2 (b) 1, 2 and 3
(c) 2‚ 3 and 4 (d) All of the above
Ans: (b)


Q896. Consider the following observations regarding the reign of the Mughal emperor Akbar:
1. Akbar strengthened his control over the aristocracy and the army by introducing the Mansabdari system.
2. Under the Mansabdari system, a category (mansab) was fixed for each officer.
3. The categories were divided into three categories: Jat, Rider and Face. Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only
(c) 1 and 2 (d) 1 and 3
Ans: (c)


Q897. Assertion (A): Emperor Akbar marched towards Afghanistan in 1581 AD with a huge army. Reason (R) : They were on the move to recover Fargana, their native country in Central Asia. Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of
A (b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is false
(d) ) A is wrong but R is correct
Ans: (c)


Q898. Assertion (A) : During the time of Akbar, the mansabdars had to maintain twenty horses for every ten cavalrymen. Reason (R) : Horses had to be given rest during the journey and they were required to be changed during the war. Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of
A (b) Both A and R are correct but R is the correct explanation of
A (c) A is correct but R is false
( d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q899. Consider, Assertion (A) : Aurangzeb Shah Jahan succeeded to the Mughal throne. Reason (R) : The rule of succession of the eldest son was followed. Choose the correct answer from the following coding scheme.
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true But (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is true and (R) is false.
(d) (A) is false but (R) is true.
Ans: (c)


Q900. Consider the following statements and select your answer from the code given below:
Assertion (A) : Reason (R) Akbar founded Din-i-Ilahi in 1581 : Akbar wanted to get the cooperation of Rajputs in his empire Code:

( a) (A) and (R) both are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(b) (A) and (R) both are correct and
(R) is not the correct explanation of (A)
(c) ) (A) is true but (R) is wrong
(D) (A) is wrong but (R) is correct
Ans: (d)


Q901. Consider the following statements- Assertion (A): Akbar built ‘Buland Darwaza’ at Fatehpur Sikri in 1602. Reason (R) : This construction was built by Akbar in the joy of the birth of his son Jahangir. In the context of the above, which one of the following is the correct answer- Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct, but R is the correct explanation of A Correct explanation is not
(c) A is correct but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (c)


Q902. Dahsala system evolved from –
(a) Kankut (b) Jabti (c) Batai (d) Gallabakshi
Ans: (b)


Q903. A famous policy of land revenue system during Akbar’s period “Ain-i-Dahsala” method was formulated by
(a) Shah Nawaz Khan (b) Abdul Rahim Khankhana
(c) Todar Mal (d) Mulla Do Pyaza
Ans: (c)


Q904. Akbar started the system of Dahsala –
(a) in 1575 (b) in 1580 (c) in 1590 (d) in 1602
Ans: (b)


Q905. Which of the following posts was given to Todarmal in 1582?
(a) Khan-i-Saam (b) Mir Bakshi
(c) Diwan-i-Ashraf (d) Sadr-us-Sadur
Ans: (c)


Q906. Todarmal earned fame in which field?
(a) Military Campaign (b) Land Revenue
(c) Haas-Parihar (d) Painting
Ans: (b)


Q907. Todarmal was related to
(a) Law (b) Revenue reforms
(c) Literature (d) Music
Ans: (b)


Q908. Which of the following was the link of continuity between Sher Shah and Akbar in the field of land revenue administration?
(a) Birbal (b) Todarmal
(c) Bhagwandas (d) Bharmal
Ans: (b)


Q909. Whose product was the confiscation system?
(a) Ghiyasuddin Tughlaq (b) Sikandar Lodi
(c) Sher Shah (d) Akbar
Ans: (d)


Q910. In which ruler’s administrative system, the word ‘Kirori’ was used for an officer of the land revenue department?
(a) Alauddin Khilji (b) Mohammad-bin-Qasim
(c) Sher Shah (d) Akbar
Ans: (d)


Q911. Which land never remained vacant in Todarmal’s land revenue system?
(a) Polaj (b) Padoti (c) Chachad (d) Barjar
Ans: (a)


Q912. The Mansabdari system that Akbar implemented was borrowed from the system prevalent in which country?
(a) Afghanistan (b) Turkey (c) Mongolia (d) Persia
Ans: (c)


Q913. Akbar’s military system was based on
(a) Mansabdari (b) Zamindari
(c) Feudal (d) Ain-i-Dahsala
Ans: (a)


Q914. Who started the system ‘Mansabdari’?
(a) Sher Shah (b) Alauddin Khalji
(c) Aurangzeb (d) Akbar
Ans: (d)


Q915. What did Mahjar provide to Akbar in 1579 AD?
(a) Infallible right
(b) Dominance over religion
(c) Right to choose one among opposing judicial concepts
(d) Divine right of kingship
Ans: (c)


Q916. Which historian called ‘Din-i-Ilahi’ a religion?
(a) Abul Fazal (b) Abdul Qadir Badayuni
(c) Niamuddin Ahmed (d) None of the above
Ans: (b)


Q917. The concept of ‘Sulhakul’ (universal peace and brotherhood) adopted by Akbar was based on which of the following?
(a) Political liberality (b) Religious tolerance
(c) Liberal cultural outlook (d) All of the above
Ans: (d)


Q918. The principle of Sulh -i-Kul was introduced by –
(a) Nizamuddin Auliya (b) Akbar
(c) Zainul Abedin (d) Sheikh Nasiruddin Chirag
Ans: (b)


Q919. Who among the following accepted Akbar’s Din-i-Ilahi?
(a) Birbal (b) Bhagwandas
(c) Mansingh (d) Surjan Rai
Ans: (a)


Q920. Prominent Hindu only who accepted Akbar’s ‘Din-Ilahi’ –
(a) Raja Man Singh (b) Raja Bhagwan Das
(c) Raja Todarmal (d) Raja Birbal
Ans: (d)


Q921. Who among the following has described the ‘Sullah’ clan?
(a) Faizi (b) Badauni
(c) Bakshi Nizamuddin (d) None of the above
Ans: (d)


Q922. Who propounded the theory of Sulh-i-Kul?
(a) Nizamuddin Auliya (b) Akbar
(c) Zainul Abidin (d) Sheikh Nasiruddin Chirag
Ans: (b)


Q923. Who among the following prepared the ‘Mahjar’ of 1579?
(a) Sheikh Mubarak (b) Abdul Nabi
(c) Abul Fazl (d) Faizi
Ans: (a)


Q924. “Din Ilahi” was a monument to Akbar’s foolishness, not of wisdom.” Whose statement is this?
(a) a. Ale. Srivastava (b) R. P. Tripathi
(c) V. A. Smith (d) S. R. Sharma
Ans: (c)


Q925. The followers of Din-i-Ilahi used to say while greeting each other
(a) Jalle-Jalale-Hu (b) Salaam Alaikum
(c) God bless you (d) Adab
Ans: (a)


Q926. What was the purpose of Din-i-Ilahi?
(a) Removal of social inequality
(b) Protecting the rights of women
(c) Protecting the interests of Hindus
(d) None of the above
Ans: (d)


Q927. In which year Akbar started ‘Din-i-Ilahi’?
(a) 1570 (b) 1578 (c) 1581 (d) 1582
Ans: (d)


Q928. Which ruler preached ‘Din-i-Ilahi’?
(a) Babur (b) Akbar
(c) Aurangzeb (d) Shah Jahan
Ans: (b)


Q929. Which of the following statement is not correct?
(a) The role of Abul Fazl was important in the discussions of the Ibadatkhana.
(b) The religious discussions of the Ibadatkhana did not play any role in the development of Akbar’s religious ideas.
(c) In the later period, the Ibadatkhana was opened to all religious leaders.
(d) Ibadatkhana was established in 1575 AD.
Ans: (b)


Q930. What was the worship place of Fatehpur Sikri?
(a) Mosque for the use of the royal family
(b) The building in which Akbar used to discuss with scholars of different religions.
(c) Akbar’s private prayer hall
(d) The room in which noble people of different religions used to gather for religious matters
Ans: (b)


Q931. At which of the following places did Akbar build the Ibadatkhana?
(a) Agra (b) Sikandra
(c) Delhi (d) Fatehpur Sikri
Ans: (d)


Q932. In which year Ibadatkhana was closed?
(a) 1579 (b) 1580 (c) 1582 (d) 1583
Ans: (a)


Q933. Akbar’s Ibadatkhana was the place where
(a) military strategy was decided
(b) debates and discussions took place between different religions
(c) Akbar used to give discourses on the principles of Sulh-i-Kul
(d) Lalit Arts were practiced
Ans: (b)


Q934. Who among the following kings minted some coins bearing the figures of Ramsita and the ‘Ramsiya’ Devanagari inscription?
(a) Bhoj (b) Siddharaj Jai Singh
(c) Zain-ul-Abidin (d) Akbar
Ans: (d)


Q935. Who among the following issued coins containing the figures of Ram-Sita?
(a) Didda (b) Akbar
(c) Mohammad Ghori (d) Shivaji
Ans: (b)


Q936. What was the name of the square silver coin prevalent during the reign of Akbar?
(a) Rupee (b) Mohar
(c) Jalali (d) Dinar
Ans: (c)


Q937. What was the name of the square silver coin prevalent during the reign of Akbar?
(a) Rupee (b) Mohar
(c) Jalali (d) Dinar
Ans: (c)


Q938. Which was the largest gold coin during the reign of Akbar?
(a) Ilahi (b) Jalali
(c) Shahenshah (d) Ashrafi
Ans: (c)


Q939. Which one of the following was not a silver coin at the time of Akbar?
(a) Jalal (b) Daam (c) Darab (d) Pandau
Ans: (b)


Q940. The currency of which of the following sultans remained the medium of exchange till the time of Akbar?
(a) Muhammad bin Tughlaq (b) Firoz Shah Tughlaq
(c) Bahlol Lodi (d) Ibrahim Lodi
Ans: (c)


Q941. During the reign of Akbar, the head of the military department under the reorganized central administration system was –
(a) Diwan (b) Mir Bakshi
(c) Mir Saman (d) Bakshi
Ans: (b)


Q942. Under Akbar’s rule, the function of an officer named ‘Deewane-Bayut’ was –
(a) Examination of the expenses of the royal factories
(b) Maintenance of revenue-records
(c) Administration of justice
(d) Supervision of royal mints
Ans: (a)


Q943. Which Mughal emperor created a new post named ‘Diwan-i-Wazirat-e-Kul’?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (a)


Q944. The first person to be given the full status of Diwan by Akbar was
(a) Asaf Khan (b) Munikh Khan
(c) Muzaffar Khan Turbati (d) Raja Todarmal
Ans: (c)


Q945. Who among the following was not appointed as the Wazir during the reign of Akbar?
(a) Bahadur Khan Uzbeg (b) Shamsuddin Atka Khan
(c) Todarmal (d) Nizamuddin Khalifa
Ans: (a)


Q946. At which Chishti saint’s dargah did Akbar go more for darshan?
(a) Moinuddin Chishti
(b) Sheikh Naseemuddin Chirag-Dehlvi
(c) Qutubuddin Bakhtiyar Kaki
(d) Shaikh Farid Sanj-e Shakar
Ans: (a)


Q947. Who was the famous Jain Acharya who was highly respected by Akbar?
(a) Chandraprabha Suri (b) Harivijaya Suri
(c) Pushpadanta (d) Yashobhadra
Ans: (b)


Q948. The Jain monk who stayed for a few years in Akbar’s court and was honored with the title of Jagadguru was-
(a) Hemchandra (b) Harivijay Suri
(c) Jinsen (d) Umaswati
Ans: (b)


Q949. Which Jain Acharya was honored with the title of ‘Jagad-Guru’ in the Mughal court?
(a) Jinvijay Suri (b) Jinchandra Suri
(c) Harivijay Suri (d) Hemchandra
Ans: (c)


Q950. Who was bestowed with the title ‘Jagat Guru’ by Emperor Akbar?
(a) Purushottam (b) Dastur Meherji Rana
(c) Harivijay Suri (d) Devi
Ans: (c)


Q951. Which Mughal emperor’s children were born in the khanqah of a Sufi saint instead of a royal harem?
(a) Humayun (b) Akbar
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (b)


Q952. Which Sikh Guru was given 500 bidhas of land by Akbar?
(a) Arjun Dev (b) Ramdas
(c) Har Rai (d) Tegh Bahadur
Ans: (b)


Q953. Which of the following Mughal rulers gave land grant for the construction of the Golden Temple at Amritsar?
(a) Aurangzeb (b) Shah Jahan
(c) Jahangir (d) Akbar
Ans: (d)


Q954. Who was the member of Ulema who issued ‘fatwa’ against Akbar from Jaunpur?
(a) Mullayazdi (b) Mirza Hakim
(c) Abdul Nabi (d) Abdullah Sultanpuri
Ans: (a)


Q955. Against which Mughal emperor was a ‘fatwa’ issued from Jaunpur?
(a) Humayun (b) Akbar
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (b)


Q956. Who among the following Ulema was the Qazi of Jaunpur who had issued a ‘fatwa’ against Akbar?
(a) Mulla Muhammad Yazdi
(b) Mulla Abdul Nabi
(c) Mulla Abdullah Sultanpuri
(d) Mulla Mubarak
Ans: (a)


Q957. Who among the following painters was appointed Diwan of Multan by Akbar?
(a) Abdul Samad (b) Basavan
(c) Daswant (d) Mir Syed Ali
Ans: (a)


Q958. Who was one of the greatest painters of Akbar’s court, who was appointed by the emperor as an officer of the mint?
(a) Basavan (b) Keshav
(c) Mukund (d) Daswant
Ans: (d)


Q959. The famous painter of the time of Mughal emperor Akbar was –
(a) Abul Hasan (b) Dashwant
(c) Vishan Das (d) Ustad Mansoor
Ans: (b)


Q960. The famous painters ‘Daswant and Basavan’ were the courtiers of the Mughal Emperor:
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
(e) None of the above / More than one of the above
Ans: (a)


Q961. In which year the battle of Haldi Ghati took place?
(a) 1756 AD (b) 1576 AD
(c) 1756 BC (d) 1576 BC
Ans: (b)


Q962. Akbar’s main objective behind the Haldighati war was –
(a) to bring Rana Pratap under his control
(b) to divide the Rajputs
(c) to satisfy the feeling of Mansingh
(d) imperialist policy
Ans: (a)


Q963. Who was the commander of Maharana Pratap’s army in the battle of Haldighati?
(a) Amar Singh (b) Man Singh
(c) Hakim Khan (d) Shakti Singh
Ans: (c)


Q964. In the given map, the shaded part shows the empire of Akbar in a particular period, `2′ represents the independent country and `1′ shows the location of the city. Which one of the following options gives the complete correct information?
(a) Akbar in 1557 AD A. Golconda B. Lahore
(b) 1557 AD Akbar A. Khandesh B. Multan
(c) 1605 AD Akbar A. Gondwana B. Multan
(d) 1605 AD Akbar A. Gondwana B. Lahore
Ans: (d)


Q965. Who among the following was killed by Akbar himself?
(a) Adham Khan (b) Bairam Khan
(c) Baz Bahadur (d) Pir Muhammad Khan
Ans: (a)


Q966. Who among the following emperors can be called an ‘enlightened autocrat’?
(a) Babur (b) Humayun (c) Akbar (d) Aurangzeb
Ans: (c)


Q967. Who among the following decreed that a man should marry only one woman and that he could marry another only when his wife was infertile?
(a) Alauddin Khilji (b) Sher Shah (c) Akbar (d)
None of the above Ans: (c)


Q968. The contemporary Indian king of Queen Elizabeth-I of England was-
(a) Akbar (b) Shah Jahan (c) Aurangzeb (d) Bahadur Shah
Ans: (a)


Q969. In which year of Akbar’s reign, historian Vincent A. Smith considered ‘the most critical time’?
(a) 1556 AD (b) 1561 AD (c) 1571 AD (d) 1581 AD
Ans: (d)


Q970. How many provinces were there in Akbar’s empire?
(a) Ten (b) Eighteen (c) Sixteen (d) Fifteen
Ans: (d)


Q971. Which of the following was the court language during the reign of Akbar?
(a) Hindi (b) Urdu (c) Persian (d) Arabic
Ans: (c)


Q972. Who among the following was the only woman Prime Minister of the Mughal period?
(a) Sultana Begum (b) Koki Anga
(c) Maham Anga (d) Joji Anga
Ans: (c)


Q973. Which of the following Mughal emperors was officially called ‘Arsh-
Ashiani’ (the abode of heaven) after his death ?

(a) Akbar (b) Jahangir (c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (a)


Q974. Who was the traveler who visited India during the reign of Akbar?
(a) Goldie (b) Mandelslow (c) Manrique (d) Manucci
Ans: (b)


Q975. Whom did Akbar bestow with the title of ‘poet-beloved’?
(a) Abdurrahim Khan-i-Khana (b) Raja Mansingh
(c) Raja Birbal (d) Raja Todarmal
Ans: (c)


Q976. Who among the following did not belong to the same family in the ‘Nauratnas’ of Akbar’s court?
(a) Sheikh Mubarak (b) Faizi
(c) Abdurrahim Khan Khana (d) Abul Fazal Allami
Ans: (c)


Q977. Which one of the following provinces in the south was not a part of the Mughal state during the reign of Akbar?
(a) Ahmednagar (b) Berar (c) Golconda (d) Khandesh
Ans: (c)


Q978. Who among the following poets was conferred
the title of ‘Malik-Ush-Shoara’ by Akbar ?

(a) Ashki (b) Qudsi (c) Faizi (d) Farabi
Ans: (c)


Q979. Which one of the following kingdoms of Rajputana did not accept Akbar’s sovereignty himself?
(a) Amber (Amber) (b) Mewar (c) Marwar (d) Bikaner
Ans: (b)


Q980. Which of the following Mughal emperors did education related reforms?
(a) Jahangir (b) Shah Jahan (c) Humayun (d) Akbar
Ans: (d)


Q981. Which statement is true about Akbar’s policy towards Hindus?
(A) He abolished pilgrimage tax but not Jizya
(B) He removed Jizya tax but not pilgrimage tax
(C) He abolished both Jizya and pilgrimage tax
(D) He neither removed Jizya nor pilgrimage tax
Ans: (C)


Q982. Which Mughal historian, a contemporary of Akbar, prepared a list of allegations that Akbar was an enemy of Islam?
(a) Badayuni (b) Niamatullah
(c) Abbas Khan Sarwani (d) Nizamuddin Ahmed
Ans: (a)


Q983. Which of the following statement is not correct?
(a) ‘Ain-i-Akbari’ is the work of Abul. Fazl
(b) The third volume of ‘Akbarnama’ is known as ‘Ain-e-Akbari’
(c) Both Abul. Fazl and Faizi were brothers
( d) Faizi was a famous historian of the Mughal period
Ans: (d)


Q984. Which of the following Muslim rulers abolished the Pilgrimage tax?
(a) Bahlol Lodi (b) Sher Shah
(c) Humayun (d) Akbar
Ans: (d)


Q985. Both Akbar and Sher Shah –
(a) invaded Central Asia
(b) appointed Hindu officials
(c) ruled in the south
(d) married Rajput princesses
Ans: (b)


Q986. What was the root of the quarrel between the Shah of Iran and the Mughal rulers?
(a) Kabul (b) Kandahar (c) Kunduz (d) Ghazni
Ans: (b)


Q987. Which of the following facts is such that does not help in proving Akbar to be a national emperor?
(a) Akbar renounced Islam
(b) Administrative unity and uniformity of laws
(c) Akbar tried for cultural unity
(d) Akbar’s religious policy
Ans: (a)


Q988. When did Akbar abolish Jaziya?
(a) 1563 (b) 1564 (c) 1565 (d) 1566
Ans: (b)


Q989. When did Akbar end slavery and protect human rights?
(a) 1562 (b) 1583 (c) 1584 (d) 1585
Ans: (a)


Q990. Who among the following was not included in the Navaratnas of Akbar?
(a) Birbal (b) Todarmal (c) Man Singh (d) Badauni
Ans: (d)


Q991. Where did Akbar move his capital in 1585?
(a) Kabul (b) Lahore (c) Fatehpur Sikri (d) Multan
Ans: (b)


Q992. In 1585-86, the only Rajput who got a mansab of 5000 was
(a) Raja Bhagwant Das (b) Raja Jai ​​Singh of Bikaner
(c) Raja Mansingh (d) Rai Surjan Hada
Ans: (a)


Q993. Which of the following Muslim rulers abolished the pilgrimage tax?
(a) Bahlol Lodi (b) Sher Shah (c) Humayun (d) Akbar
Ans: (d)


Q994. Which of the following was not a province but only a district at the time of Akbar?
(a) Allahabad (b) Agra (c) Kabul (d) Kashmir
Ans: (d)


Q995. The first Englishman to come to Akbar’s court was-
(a) Ralph Fitch (b) Sir Thomas Roe
(c) John Hawkins (d) Peter Mandi
Ans: (a)


Q996. Akbar annexed Bengal and Bihar into the Mughal Empire.
(a) 1590 AD (b) 1575 AD
(c) 1576 AD (d) 1572 AD
Ans: (b)


Q997. Which of the following family first established matrimonial relationship with Akbar?
(a) Rathor (b) Sisodia (c) Kachwaha (d) Chauhan
Ans: (c)


Q998. The house of Rajputs with which Akbar first established matrimonial relations was –
(a) Bundelas (b
) Kachwahas (c) Rathors (d) Sisodis
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Humayun and Sher Shah

Next Story

Jahangir and Shah Jahan

Latest from Blog

error: Content is protected !!