/

Ancient India Maurya Empire

30 mins read

Q833. Read the following statements (A) and (B) and select the correct answer from the codes given below –
(A) The 6th century BC was a period of great religious upheaval in all parts of the world.
(B) Vedic religion had become very complex. Code:

(a) Both (A) and (B) are wrong.
(b) Both (A) and (B) are correct.
(c) (A) is correct while (B) is false.
(d) (A) is wrong while (B) is correct.
Ans: (b)


Q834. An inscription of which one of the following kings gives information that Shakyamuni Buddha was born in Lumbani?
(a) Ashoka (b) Kanishka (c) Harsha (d) Dharmapala
Ans: (a)


Q835. The Rummindei Pillar of Ashoka is related to-
(a) Buddha’s birth (b) Buddha’s attainment of enlightenment
(c) Buddha’s first sermon (d) Buddha’s death
Ans: (a)


Q836. In which of the following inscriptions did Ashoka announce some concessions in taxes?
(a) Small inscription Sasaram (b) Bhabru-Barrage inscription
(c) Lumbini pillar inscription (d) Inscription-XII
Ans: (c)


Q837. Where is the earliest recorded evidence mentioning the birth place of Shakyamuni Buddha found?
(a) Sarnath (b) Sravasti
(c) Kaushambi (d) Rummindei
Ans: (d)


Q838. In which official year did Ashoka visit Lumbini?
(a) in the ninth year (b) in the twelfth year
(c) in the twentieth year (d) in the twenty-sixth year
Ans: (c)


Q839. Which one of the following inscriptions of Ashoka mentions the concession in land revenue of a village?
(a) Pillar inscription of Lumbini (b) Pillar inscription of Sarnath
(c) Pillar inscription of Girinar (d) Pillar inscription of Sanchi
Ans: (a)


Q840. Who was the first to decipher the kings of Emperor Ashoka?
(a) Georg Buhler (b) James Prinsep
(c) Max Muller (d) William Jones
Ans: (b)


Q841. Who first read the Brahmi script?
(a) a. Cunningham (b) A.H. Dani
(c) Bueller (d) James Prinsep
Ans: (d)


Q842. Who first read the inscriptions of Ashoka?
(a) Bhuhler (b) Robert Seibel
(c) James Prinsep (d) Codrigton
Ans: (c)


Q843. Who invented the method of reading Brahmi script?
(a) John F. Fleet (b) James Prinsep
(c) Alexander Cunningham (d) John Marshall
Ans: (b)


Q844. Who was the first to successfully read the inscriptions of Ashoka?
(a) Charles Wilkins (b) Dayaram Sahni
(c) Rakhal Das Banerjee (d) James Prinsep
Ans: (d)


Q845. Assertion (A): Ashoka annexed Kalinga to the Maurya Empire. Reason (R) : Kalinga controlled the land and sea routes to South India. Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of
A (b) Both A and R are correct and R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is false
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q846. Assertion (A): According to Ashoka’s mandate, social harmony among the people was more important than religious loyalty. Reason (R) : He spread the ideas of equanimity instead of promoting religion. Code:
(a) (A) and (R) both are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(b) (A) and (R) both are correct, but (R), (A) Which is not the correct explanation
(c) (A) is true but (R) is wrong
(d) (A) is wrong but (R) is correct
Ans: (a)


Q847. Assertion (A): The Mauryan rulers did
not give land grants on religious grounds . Reason (R) : The peasants revolted against the land grant. Select the correct answer with the help of the code given below. Code:

(a) A or R both are correct and R is the correct explanation of
A (b) A or R both is correct, but R is not the correct explanation of A
( c) A is true but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (c)


Q848. Assertion (A): The decline of the Maurya Empire started after Ashoka. Reason (R) : Ashoka followed the policy of Dhamma-Vijay and disbanded his army. With reference to the above statements, which one of the following is correct?
(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct but (R) is wrong.
(d) (R) is correct but (A) is wrong.
Ans: (c)


Q849. From which of the following sources it is known that Ashoka fought a fierce battle in Kalinga?
1. Separate Kalinga inscription of
Ashoka 2. Thirteenth inscription of Ashoka
3. Deepvansh
4. Divyavadan Select the correct answer from the codes given below –

(a) 1 only (b) 2 only
(c) 1, 2 and 3 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (b)


Q850. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I List II
(
Escription of Ashoka) (Major Subject) A. Inscription II 1. Condemns the practice of orthodox rituals
B. Inscription V 2. Begins the method of Dharma Yatra
C. Inscription VIII 3. Explains the Dharma-Mahamatra institution
D. Inscription IX 4. Some measures taken for the welfare of men and animals Code:
ABCD

(a) 4 2 3 1 (b) 4 3 2 1 (c) 1 3 2 4 (d) 1 2 3 4
Ans: (b)


Q851. Match
List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists: List I List II
(Officers) (Duty in Mauryan State)
A. Samaharta 1 Treasurer and Storekeeper
B. Sannidhata 2 Collectors
C. Citizens 3 Municipal Magistrate
D. Akshapatalik 4 Central Account Officer Code:
ABCD

(a) 2 1 3 4 (b) 2 3 1 4 (c) 4 3 1 2 (d) 4 1 3 2
Ans: (a)


Q852. Ashoka’s inscriptions mention many foreign kings. Match those kings on the basis of their country Kingdom King
1. Syria (a) Ptolemy II
2. Mida (b) Antioch
3. Macedonia (c) Antigonus
4. Corinth (d) Antikin

(a) 1-a, 2-b, 3-c, 4-d (b) 1-d, 2-a, 3-b, 2-c
(c) 1-a, 2-c, 3-d, 4-b (d) 1-b, 2-a, 3-c, 4-d
Ans: (d)


Q853. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists – List-I List-II
A. Chandragupta 1 Priyadarshi
B. Bindusara 2 Sandrokottas
C. Ashoka 3 Amitraghat
D. Chanakya 4 Vishnugupta Code:
ABCD

(a) 2 3 4 1 (b) 1 3 2 4 (c) 2 3 1 4 (d) 3 4 2 1
Ans: (c)


Q854. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below – List-I (Emperor) List-II (Virud)
A. Ashoka 1 Param.
B. Samudragupta 2 Devanampiya
C. Chandragupta-II 3 . Kramaditya
D. Skandagupta 4 Vikramaditya Code:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 3 2 1 4 (c) 2 1 4 3 (d) 4 3 2 1
Ans: (c)


Q855. Consider the following:
refers to measures to combat famine in which records of the following? 1 Shahbahjagdhi record 2 Maski records
3. Suhgura copper sheet using the code below 4 Mahasthan record straight Select an answer:

(A) only 1 and 2 (b) 2, 3 and 4
(c) 3 and 4 only (d) 1, 3 and 4
Ans: (c)


Q856. During the pilgrimage, Emperor Ashoka visited the following places. Which route did he follow?
1. Gaya 2 Kapilvastu
3. Kushinagar 4 Lumbini
5. Sarnath 6 Shravasti Codes:

(a) 1, 2, 3, 4, 5 and 6 (b) 1, 3, 4, 2, 5 and 6
(c) 4, 5, 6, 3, 2 and 1 (d) 4, 2, 1,5, 6 and 3
Ans: (b)


Q857. The title of ‘Devanampriya’ was assumed by:
1. Ashoka 2 Dasaratha
3. Samprati 4 Brihadratha Select the correct answer from the codes given below :

(a) 1 only (b) 1 and 2
(c) 1 and 3 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (b)


Q858. Which of the following rulers paid attention to the water resources system in the Girnar region in the few centuries before AD?
1. Mahapadma Nanda 2 Chandragupta Maurya
3. Ashoka 4 Rudradaman Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1‚2 (b) 2‚3 (c) 3‚ 4 (d) 2‚3‚4
Ans: (b)


Q859. According to Kautilya’s Arthashastra, the following courts were in existence in the Mauryan judicial system.
(1) Dharmamahamtra-2 Dharmasthya
(3) Rajjuka-4 Kantakoshodhan Select the correct answer –

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) 2 and 4
(e) 1 and 4
Ans: (d)


Q860. The following Mauryan rulers were followers of Buddhism-
1. Chandragupta 2 Ashoka
3. Bindusara 4 Dasaratha Select the correct answer –

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 2 and 4
(e) 1 and 3
Ans: (d)


Q861. The subject matter of Visakhadatta’s ancient Indian play Mudrarakshasa is
(a) the conflict between gods and demons of ancient Hindu mythology
(b) the love story of an Aryan prince and a clan woman
(c) two Aryan tribes about the story of power struggles between
(d) about Durbhisndhion the court at the time of Chandragupta Maurya
Ans: (d)


Q862. In which one of the following was the story of Chandragupta Maurya attaining the throne of Magadha?
(a) Brihatkatha (b) Gatha Saptashati
(c) Mudrarakshasa (d) Vasavadatta
Ans: (c)


Q863. In whose book Chandragupta Maurya has been specifically described, he is-
(a) Bhasa (b) Shudraka
(c) Visakhadatta (d) Ashvaghosha
Ans: (c)


Q864. In which of the following books, Chandragupta Maurya was called “Vrishal”?
(a) Mudrarakshasa (b) Arthashastra
(c) Indika (d) Mahavansh
Ans: (a)


Q865. To whom does the term “Dionysus” refer to by Megasthenes?
(a) Shiva (b) Vishnu
(c) Indra (d) Brahma
Ans: (a)


Q866. During the reign of Chandragupta Maurya, the administration of Pataliputra was governed by a committee whose number of members was
(a) 20 (b) 30 (c) 40 (d) 50
Ans: (b)


Q867. According to Megasthenes, the city of Pataliputra was governed by a committee. How many members were there in this committee?
(a) Ten (b) Fifteen (c) Thirty (d) Forty
Ans: (c)


Q868. Which one of the following sources gives a detailed account of the city administration of the Mauryas?
(a) Kautilya’s Arthashastra
(b) Megasthenes’s Indika
(c) Visakhadatta’s Mudrarakshasa
(d) Ashoka’s inscription
Ans: (b)


Q869. In Murykal following book is available describing Pataliputra administration ─
(A) Economics (b) indica
(c) Mahabhasya (d) Amrkosh
Ans: (b)


Q870. The source in which the description of the administration of Pataliputra is available is-
(a) Divyavadana
( b) Arthashastra (c) Indika (d) Ashoka’s inscriptions
Ans: (c)


Q871. In which of the following there is a mention of the Mauryan society being divided into seven classes?
(a) Ashoka’s Edict (b) Purana
(c) Megasthenes’ Indica (d) Kautilya’s Arthashastra
Ans: (c)


Q872. In whose court did the famous Greek ambassador Megasthenes come to India?
(a) Ashoka (b) Harshavardhana
(c) Chandragupta Maurya (d) Hemu
Ans: (c)


Q873. Into how many groups did Megasthenes divided Indian society?
(a) Four (b) Seven (c) Eight (d) Twelve
Ans: (b)


Q874. In which of the following sources it is mentioned that there was no slavery in ancient India?
(a) Arthashastra (b) Mudrarakshasa
(c) Indica of Megasthenes (d) Vayu Purana
Ans: (c)


Q875. The original author of ‘Indica’ was-
(a) Ni Arcus (b) Megasthenes
(c) Plutarch (d) Diodorus
Ans: (b)


Q876. The division of Maurya society into seven classes is specially mentioned-
(a) in Kautilya’s Arthashastra
(b) Ashoka’s inscription
(c) Puranas
(d) Megasthenes’s Indica
Ans: (d)


Q877. What is the name of the book of Megasthenes?
(a) Arthashastra (b) Rigveda
(c) Purana (d) Indika
Ans: (d)


Q878. Who among the following does not refer to Megasthenes’ ‘Indica’?
(a) Pliny (b) Strabo
(c) Diodorus (d) Arrian
Ans: (a)


Q879. The major Rock Edicts of Ashoka that tell us about the Sangam state include –
(a) First and Tenth Edicts
(b) First and Eleventh Edicts
(c) Second and Thirteenth Edicts
(d) Second and Fourteenth Edicts
Ans: (c)


Q880. Which one of the following ancient Indian inscriptions contains the oldest royal orders regarding the preservation of food grains for use in times of crisis in the country?
(a) Sohgaura copper plate
(b) Rummindei pillar inscription of Ashoka
(c) Prayag Prashasti
(d) Mehrauli pillar inscription of Chandra
Ans: (a)


Q881. Evidence of existence of vaults for relief work during famine period in Maurya period is known from the following-
(a) Girnar inscription II
(b) Pillar inscription II
(c) Small inscription of Sasaram
(d) Sohgaura plate inscription
Ans: (d) )


Q882. Which of the following inscriptions mentions the construction of two granaries that can be used in times of crisis?
(a) Madhuban copper plate (b) Sohgaura copper plate
(c) Poona copper plate (d) Damodarpur copper plate
Ans: (b)


Q883. The given map is related to –
Arabian Sea Bay of Bengal Indian Ocean

(a) Kanishka at the time of his death
(b) Samudragupta, after his South India campaign
(c) Ashoka, at the end of his reign
(d) Harsha
Ans: (c) From the kingdom of Thaneswar on the occasion of his accession


Q884. Which one of the following statements is incorrect about the Stone Pillars of Ashoka?
(a) It is well polished
(b) It is
monolithic (c) The shaft of the pillars is conical
(d) It is part of the architectural structure
Ans: (d)


Q885. Inscriptions are found on the top of Ashoka’s pillar inscription –
(a) Lion, Horse, Elephant and Bull
(b) Lion, Horse, Rhinoceros and Bull
(c) Horse Rhinoceros, Elephant and Bull
(d) Lion, Horse, Rhinoceros and Elephant
Ans : (a)


Q886. In which language were the Ashokan inscriptions –
(a) Brahyi, Kharosthi (b) Brahyi, Kharoshthi Greek
(c) Brahyi (d) Brahyi, Aramaic, Kharoshthi
Ans: (d)


Q887. In which
inscription of Ashoka, Buddhist books are mentioned – (a) Kalinga
inscription (b) Bhabru inscription (c) Dhauli inscription (d) Jaugarh inscription
Ans: (b)


Q888. In which one of the following mandates the personal name of Ashoka is found?
(a) Kalsi (b) Rummindei
(c) Vishisht Kalinga Mandate (d) Maski
Ans: (d)


Q889. Ashoka’s name is found in –
(a) Maski inscription (b) Sopara inscription
(c) Kalinga inscription (d) Sarnath inscription
Ans: (a)


Q890. In which of the following inscriptions the name “Ashoka” is mentioned?
(a) Bhabru inscription (b) Thirteenth inscription
(c) Rummindei pillar inscription (d) Small inscription of Maski
Ans: (d)


Q891. The details of Kalinga war are known to us:
(a) 13th inscription (b) Rummindei pillar inscription
(c) Hieun Tsang’s description (d) First minor inscription
Ans: (a)


Q892. Ashoka is mentioned in which of the following inscriptions?
(a) Gujra (b) Ahraura
(c) Brahmagiri (d) Sarnath
Ans: (a)


Q893. The safest pillar established by Ashoka is
(a) Lauria-Nandangarh (b) Sanchi
(c) Sarnath (d) Kaushambi
Ans: (a)


Q894. In which language were the earliest stone inscriptions?
(a) Pali (b) Sanskrit
(c) Prakrit (d) Brahmi
Ans: (c)


Q895. The place where Pre-Ashoka Brahmi script has been discovered-
(a) Nagarjuni Konda (b) Anuradhapura
(c) Brahmagiri (d) Maski
Ans: (b)


Q896. The inscription which proves that Chandragupta’s influence was on western India is
(a) Kalinga inscription
(b) Girnar inscription of Ashoka
(c) Junagadh inscription of Rudradaman
(d) Sopra inscription of Ashoka
Ans: (c)


Q897. In which of the following inscriptions the names of both Chandragupta Maurya and Ashoka are mentioned?
(a) Shahbazgarhi inscription
(b) Maski inscription (
c) Junagadh inscription of Rudradaman
(d) Junagadh inscription of Skandagupta
Ans: (c)


Q898. In which of the following inscriptions both Chandragupta and Ashoka are mentioned?
(a) Nasik Prashasti of Gautamiputra Satakarni
(b) Junagadh inscription of Mahakshatrapa Rudradaman
(c) Girnar inscription of Ashoka
(d) Junagadh inscription of Skandagupta
Ans: (b)


Q899. In which of the following inscriptions the earliest archival quotation of Chandragupta Maurya is found?
(a) Ashoka’s Barbara cave inscription
(b) Dasharatha’s Nagarjuni cave inscription
(c) Ashoka’s Junagadh inscription
(d) Rudradaman’s Junagadh inscription
Ans: (d)


Q900. Which one of the following sources gives authentic information about the accession of Gujarat to the empire of Chandragupta Maurya?
(a) Girnar version of Ashoka’s inscriptions
(b) Junagadh inscription of Rudradaman
(c) Mudrarakshasa
(d) Devi-Chandraguptam
Ans: (b)


Q901. In which of the following inscriptions Ashoka’s inscription has also been found?
(a) Junagadh inscription of Mahakshatrapa Rudradaman
(b) Nasik Prashasti related to Gautamiputra Satakarni
(c) Hathiguffa inscription of Kharavela
(d) None of the above
Ans: (a)


Q902. In which of the following inscriptions did Ashoka make his famous declaration, ‘All human beings are my subjects (children)’?
(a) Small
rock inscription (Ahraura ) (b) Pillar inscription VII (c) Lumbini pillar inscription (d) Separate Kalinga inscription I
Ans: (d)


Q903. Which is the oldest archival evidence mentioning Nandas?
(a) Nigalisagar pillar inscription of Ashoka
(b) Hathigumpha inscription of Kharavela
(c) Garuda pillar inscription of Heliodorus
(d) Nashik inscription of Gautami Balashri
Ans: (b)


Q904. The archival evidence mentioning King Nanda is-
(a) Kharavela’s Hathi
Gumpha inscription (b) Rumindei pillar inscription
(c) Rudradaman’s Junagadh inscription
(d) Dhandev’s Ayodhya inscription
Ans: (a)


Q905. In which of the following inscriptions the first mention of Bharatvarsha is found?
(a) Thirteenth inscription of Ashoka
(b) Allahabad Pillar inscription of Samudragupta
(c) Hathigumpha inscription of Kharavela
(d) Inner inscription of Skandagupta
Ans: (c)


Q906. With what can the equation of the Mauryan administrative center end be made?
(a) Brahmagiri (b) Dhauli
(c) Girnar (d) Jaugarh
Ans: (d)


Q907. Which script or scripts did Ashoka use for the edicts inscribed in the north-western part of his empire?
(a) Only Kharosthi
(b) Kharoshthi and Aramaic
(c) Aramaic and Greek
(d) Aramaic, Greek and Kharoshthi
Ans: (d)


Q908. Which one of the following inscriptions of Ashoka attests to the existence of Kanaka Muni Buddha?
(a) Rummindei pillar inscription
(b ) Nigali Sagar pillar inscription
(c) Sasaram minor inscription
(d) Ahraura minor inscription
Ans: (b)


Q909. In which inscription Ashoka has considered ‘little expenditure and meager collection’ as part of Dhamma?
(a) third (b) fourth
(c) fifth (d) seventh
Ans: (d)


Q910. What ideal does Ashoka’s twelfth inscription represent?
(a) Religious generosity
(b) Increase of the essence of all sects
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Ans: (c)


Q911. Ashoka’s pillar inscriptions are written-
(a) only in Brahmi
(b) in Brahmi and Kharoshthi
(c) in Brahmi-Kharoshthi and Aramaic
(d) Brahmi-Kharoshthi in Aramaic and Greek
Ans: (a)


Q912. How many scripts were used in the writing of Ashoka’s inscriptions?
(a) One (b) Two (c) Three (d) Four
Ans: (d)


Q913. Where is the Gujra small inscription in which Ashoka’s name is mentioned?
(a) Mirzapur district of Uttar Pradesh
(b) Datia district of Madhya Pradesh
(c) Jaipur district of Rajasthan
(d) Champaran district of Bihar
Ans: (b)


Q914. Which of the following inscriptions of Ashoka is devoted entirely to religious tolerance?
(a) Inscription XIII (b) Inscription XII
(c) Pillar inscription VII (d) Bhabru Small inscription
Ans: (b)


Q915. Sarnath pillar was built by-
(a) Harshavardhana (b) Ashoka (c) Gautam Buddha (d) Kanishka
Ans: (b)


Q916. Sarnath pillar was built by-
(a) Harshavardhana (b) Ashoka
(c) Gautam Buddha (d) Kanishka
Ans: (b)


Q917. Where in the following is the name of ‘Ashok’ obtained?
(a) Nittur inscription of Ashoka (Nettur inscription)
(b) Allahabad pillar
inscription of Samudra Gupta (c) Ayodhya inscription
(d) Hathigumpha inscription of Kharavela
Ans: (a)


Q918. Which is the place in Madhya Pradesh where his name is mentioned in the inscriptions of Ashoka?
(a) Roopnath (b) Gujra
(c) Sanchi (d) Sarnath
Ans: (b)


Q919. What information do we get from the inscriptions of Ashoka?
(a) Expansion of his empire (b) His administrative policy
(c) His religious views (d) All of the above
Ans: (d)


Q920. What did the respondents do during the reign of Ashoka?
(a) used to lead the army (b) used to report events
(c) preached religion (d) collected revenue
Ans: (b)


Q921. The language used in the inscriptions of Ashoka is-
(a) Sanskrit (b) Prakrit (c) Pali (d) Hindi
Ans: (c)


Q922. The name of Raja Kharavela is associated with-
(a) Girnar Pillar inscription
(b) Junagadh Pillar
inscription (c) Hathi Gumpha inscription
(d) Sarnath inscription
Ans: (c)


Q923. The pillar in which Ashoka has described himself as the emperor
of Magadha- (a) Small pillar of Maski (b) Rummindei pillar
(c) Keen pillar (d) Bhabru pillar
Ans: (d)


Q924. Which one of the following Ashoka inscriptions prohibited animal sacrifice on traditional occasions? It seems that this ban was on the slaughter of animals?
(a) Rock inscription I (b) Pillar inscription V
(c) Rock inscription IX (d) Rock inscription XI
Ans: (a)


Q925. Which rock Edict of Ashoka describes the victory of Kalinga war and the Kshatriyas?
(a) Inscription I (b) Inscription II
(c) Inscription R XII (d) Inscription R XIII
Ans: (d)


Q926. All the inscriptions of Ashoka found in Afghanistan are in the following language –
(a) Aramaic (b) Aramaic and Greek
(c) Greek (d) Brahmi
Ans: (b)


Q927. Which one of the following records proves that the Mauryas paid sufficient attention to water resource development?
(a) Rummindei pillar inscription of Ashoka
(b) Hathigumpha inscription of Kharavela
(c) Girnar inscription of
Rudradaman (d) Girnar inscription of Skandagupta
Ans: (c)


Q928. Which of the following is called Rani inscription?
(a) Fifth Major Pillar Article (b) Third Small Pillar Article
(c) First Small Pillar Article (d) Second Large Pillar Article
Ans: (b)


Q929. Which of the following Ashoka inscriptions is in ‘Kharoshthi’ script?
(a) Kalsi (b) Girnar
(c) Shahbazgarhi (d) Meerut
Ans: (c)


Q930. Ashoka Pillar at Allahabad gives information about which ruler?
(a) Chandragupta Maurya (b) Chandragupta I
(c) Chandragupta II (d) Samudragupta
Ans: (d)


Q931. Who was the sarthavaha?
(a) Brokers (b) Convoy of merchants
(c) Moneylenders (d) Pilgrims
Ans: (b)


Q932. In the Maurya administration, there was an officer named Rupdarsaka-
(a) examiner of silver and other metals
(b) head of courts
(c) manager of theater
(d) examiner of coins
Ans: (d)


Q933. In the Mauryan administration, he was
a metaphor- (a) the stage-manager
(b) the examiner of gold, silver and copper
(c) the examiner of coins
(d) the head of the courts
Ans: (c)


Q934. What is the word ‘Rupdarshak’ used for?
(a) Inspector of courtesans
(b) Inspector of residences
(c) Inspector of quality of coins
(d) Inspector of folk dancers
Ans: (c)


Q935. Which of the following was the main land tax of Maurya period-
(a) Bhaag (b) Bali
(c) Bhakti (d) Udrang
Ans: (a)


Q936. In Maurya period ‘Bhag’ was-
(a) house tax (b) land tax
(c) water tax (d) Hiranya
Ans: (b)


Q937. In the Maurya administration, Sannidhata was related to –
(a) looked after the treasury
(b) was the head of the army
(c) received the tax
(d) looked after the king’s treasury
Ans: (a)


Q938. Rajuks were
(a) Traders of the Chola kingdom (b) Officers in Maurya rule
(c) Feudal class in Gupta Empire (d) Soldiers in Shaka army
Ans: (b)


Q939. Who was Rajuk?
(a) Traders in Chola kingdom (b) Officers in Maurya rule
(c) Feudal class in Gupta Empire (d) Soldiers in Shaka army
Ans: (b)


Q940. What is land hole justice –
(a) Selling the land
(b) Transferring the land
(c) Leasing the land
(d) Right of the first tiller of the land
Ans: (d)


Q941. What was ‘Adevamatrika’ land?
(a) The land which can be cultivated well without rain
(b) The land which cannot be cultivated well without rain
(c) Barren land
(d) The land unsuitable for agricultural work
Ans: (a)


Q942. Drona was a measure of-
(a) liquid goods (b) grain
(c) precious metals (d) height
Ans: (b)


Q943. Who was to supervise the task of the grandson?
(a) vessel (b) coins the mold
(c) state Rndnshala (d) bushels
Ans: (d)


Q944. Who among the following Mauryan officials was in charge of weighing and measuring?
(a) Pautavadhyaksha (b) Panyadhyaksha
(c) Sitadhyaksha (d) Sunadhyaksha
Ans: (a)


Q945. In the Maurya administration, the head of measurement and weighing was-
(a) Santhadhyaksha (b) Lavanadhyaksha
(c) Duty head (d) Grandfather
Ans: (d)


Q946. Who among the following was concerned with the collection of revenue in the Mauryan Council of Ministers?
(a) Collector (b) Vyabharika (c) Annapal (d) President
Ans: (a)


Q947. In Kautilya’s Arthashastra, which of the following officers was entrusted with the task of collecting taxes?
(a) Collector (b) Sannidhata
(c) Pravedakar (d) Brajbhumik
Ans: (a)


Q948. According to the Arthashastra, which of the following officers was given the responsibility of collecting revenue?
(a) Sitadhyaksha (b) Santhadhyaksha
(c) Samaharta (d) Sannidhata
Ans: (c)


Q949. In the Maurya administration, the revenue collection officer was-
(a) Sannidhatri (b) Pradeshta
(c) Yukta (d) Samaharta
Ans: (d)


Q950. In Maurya administration, the noun of the officer looking after the revenue system was –
(a) Sannidhata (b) Samaharta
(c) Kupyadhyaksha (d) Panyadhyaksha
Ans: (b)


Q951. What was Karshapan used for?
(a) To buy things (b) To weigh goods
(c) To measure land (d) To make rules
Ans: (a)


Q952. According to Arthashastra, ‘Sita’ land means-
(a) un- cultivated land
(b) land owned by Brahmins
(c) land cultivated by tribes
(d) forest land
Ans: (c)


Q953. The land tax, which was the main source of income of the state during the Maurya period, was collected by which officer?
(a) Agronomai (b) Shukhadhyaksha
(c) Sitadhyaksha (d) Akradhyaksha
Ans: (c)


Q954. ‘Pankodakasannirodhe’ was the fine to be levied by the Mauryan administration –
(a) for spreading mud on the road
(b) for throwing garbage
(c) for dirtying the temple
(d) for dirtying the drinking water
Ans: (a)


Q955. Which of the following officers was not a part of the Maurya administration?
(a) containing (b) regional (c) rajuk (d) agraharika
Ans: (d)


Q956. Which of the following currency was in circulation during the Maurya period?
(a) Pan (b) Tola (c) Kakini (d) Dinar
Ans: (a)


Q957. The rulers of which of the following dynasties had diplomatic relations with distant countries in the west like Syria?
(a) Maurya (b) Gupta (c) Pallava (d) Chola
Ans: (a)


Q958. Which of the following is mentioned in the inscriptions of Ashoka?
(a) Chola, Chera, Pandya and Pallava
(b) Chola, Satiyaputra, Chera and Pandya
(c) Pandya Satiyaputra, Andhra and Chera
(d) Chola, Pandya, Bhoja and Andhra
Ans: (b)


Q959. Ashoka’s contemporary Greek king of Syria, which is mentioned in his inscriptions was –
(a) Antiochus II Theos (b) Ptolemy II
(c) Antigonus (d) Alexander
Ans: (a)


Q960. Which of the following was not a part of Ashoka’s empire –
(a) Kamrup (b) Kalinga
(c) Kashmir (d) Karnataka
Ans: (a)


Q961. From which inscriptions of Ashoka it is clear that he had made friendly relations with his contemporary rulers-
(a) from the Thirteenth inscription
(b) from the Shahbaz Gadhi inscription
(c) from the Sopara inscription
(d) from the Brahmagiri inscription
Ans: ( a)


Q962. Which country was included under Ashoka’s empire –
(a) Kerala (b) Satyaputta
(c) Andhra Pradesh (d) Karnataka
Ans: (d)


Q963. South Indian states are mentioned in which of the following inscriptions of Ashoka?
(a) Third main inscription (b) Second main inscription
(c) Ninth main inscription (d) First pillar inscription
Ans: (b)


Q964. Where was Ashoka’s contemporary Turmay?
(a) Mida (b) Corinth
(c) Macedonia (d) Syria
Ans: (a)


Q965. Who among the following was the governor of Surashtra during the reign of Ashoka?
(a) Tushak (b) Suvisakh
(c) Tamralipti (d) Arikamedu
Ans: (a)


Q966. Who was the contemporary Sinhala king of Ashoka?
(a) Abhay (b) Pakanduk
(c) Tissa (d) Mutseev
Ans: (c)


Q967. From where was the Greek ruler who was defeated by Chandragupta Maurya ruling?
(a) Egypt (b) Syria
(c) Macedonia (d) Athens
Ans: (b)


Q968. In which year did Chandragupta Maurya defeat Seleucus?
(a) 317 BC (b) 315 BC
(c) 305 BC (d) 300 BC
Ans: (c)


Q969. Who was the contemporary king of Ashoka in Macedonia?
(a) Antiochus II (b) Antigone Gonatas (c) Magus (d) Ptolemy II
Ans: (b)


Q970. Who came in place of Megasthenes in the court of Bindusara as the ambassador of Antiochus I, the ruler of Syria?
(a) Diodorus (b) Arion
(c) Dionysius (d) Dimachus
Ans: (d)


Q971. Who was the ambassador in the court of Bindusara?
(a) Machiavelli (b) Megasthenes
(c) Dimachus (d) Antiochus I
Ans: (c)


Q972. Who was the Syrian ambassador to Bindusara’s court?
(a) Athenaeus (b) Dimachus
(c) Dionysus (d) Hegesander
Ans: (b)


Q973. During whose reign did the Greek ambassador Dimachus come to India?
(a) Chandragupta Maurya (b) Bindusara (c) Ashoka (d) Brihadratha
Ans: (b)


Q974. Ptolemy Philadelphus, with whom Ashoka had diplomatic relations, was the ruler of
(a) Cyrene (b) Mida
(c) Macedonia (d) Syria
Ans: (b)


Q975. Which inscription of Ashoka mentions Chola, Pandya, Keralaputta and Satiyaputta as neighboring powers?
(a) Inscription II (b) Inscription thirteenth
(c) Pillar inscription Seventh (d) Small inscription
Ans: (b)


Q976. Which of the following inscriptions of Ashoka mentions five Yavana rulers?
(a) Thirteenth inscription (b) Second inscription
(c) Seventh pillar inscription (d) First minor inscription
Ans: (a)


Q977. Which Indian king defeated Seleucus, who was appointed administrator of Sindh and Afghanistan by Alexander?
(a) Samudragupta (b) Ashoka (c) Bindusara (d) Chandragupta
Ans: (d)


Q978. 303 BC Which statement is controversial in the context of the treaty between Chandragupta and Seleucus?
(a) Seleucus dedicated his large territory to Chandragupta
(b) Chandragupta gifted 500 elephants to Seleucus
(c) A Greek ambassador in the form of Megasthenes was sent to the Maurya court
(d) Seleucus married his daughter to Chandragupta
Ans: (d)


Q979. Seleucus Nicator, from whom Chandragupta acquired Afghanistan, was the ruler of which place –
(a) Egypt and Crete (b) Macedonia
(c) Syria and Babylon (d) Greece and Theses
Ans: (c)


Q980. Which of the following areas was not included in Ashoka’s empire?
(a) Afghanistan (b) Bihar
(c) Sri Lanka (d) Kalinga
Ans: (c)


Q981. Who was the contemporary of Ashoka, the king of Egypt?
(a) Alexander (b) Antiochus II (c) Maga (d) Ptolemy II Philadelphus
Ans: (d)


Q982. In which one of the following texts of ancient India the dissolution of marriage has been allowed for the wife abandoned by the husband?
(a) Kamasutra (b) Human theology
(c) Shukra Nitisara (d) Arthashastra
Ans: (d)


Q983. Chanakya’s other name was:
(a) Bhattaswamy (b) Vishnugupta
(c) Rajasekhara (d) Visakhadatta
Ans: (b)


Q984. By what name was Chanakya known in his childhood?
(a) Ajay (b) Chanakya
(c) Vishnugupta (d) Devagupta
Ans: (c)


Q985. Kautilya was the prime minister –
(a) Chandragupta Vikramaditya (b) Ashoka
(c) Chandragupta Maurya (d) King Janak
Ans: (c)


Q986. Kautilya was the Mahamantri emperor –
(a) Chandra Gupta of Maurya (b) Chandra Gupta of Vikramaditya
(c) Ashoka (d) King Janak
Ans: (a)


Q987. Apart from Kautilya, other names of the author of the Arthashastra mentioned in the book are –
(a) Patanjali (b) Varahamihira (c) Chanakya (d) Vishnugupta
Ans: (d)


Q988. According to Chanakya’s Arthashastra, the people of which varna should join the army –
(a) Kshatriya
(b) Kshatriya and Shudra
(c) Kshatriya, Shudra and Vaishya
(d) Kshatriya, Shudra, Vaishya and Brahmin
Ans: (d)


Q989. According to Kautilya, which of the following statements is false
(a) the king is all-powerful
(b) the king should have a powerful army
(c) the king should not have ministers to help him
(d) the king should be kept in abundance for espionage Detective should be kept
Ans: (c)


Q990. Which of the following was the seventh part of the state according to the Saptang theory of the state?
(a) Janpad (b) Durg
(c) Mitra (d) Kosha
Ans: (c)


Q991. Which one of the following statements regarding economics is not correct?
(a) It specifies the duties of the king
(b) It describes the economic life of the country at that time
(c) It establishes the principles of politics
( d) It emphasizes the need for financial reforms
Ans: (b)


Q992. Which of the following can be compared with Machiavelli’s ‘Prince’?
(a) Kalidasa’s ‘Malavikagnimitram’
(b) Kautilya’s ‘Arthashastra’
(c) Vatsyayana’s ‘Kamasutra’
(d) Thiruvalluvar’s ‘Tirukkural’
Ans: (b)


Q993. Kautilya’s Arthashastra is a
(a) drama about Chandragupta Maurya
(b) Autobiography
(c) History of Chandragupta Maurya
(d) The book of principles of governance
Ans: (d)


Q994. Which aspect is highlighted in Kautilya’s Arthashastra?
(a) Economic life (b) Political policies
(c) Religious life (d) Social life
Ans: (b)


Q995. According to Kautilya’s Arthashastra, the name of the officer who minted coins on behalf of the king was –
(a) Lakshnadhyaksha (b) Patavadhyaksha
(c) Rupdarshak (d) Sangrahitha
Ans: (a)


Q996. The word ‘institution’ mentioned in Kautilya’s Arthashastra is related to-
(a) Financial administration (b) Intelligence system
(c) Justice administration (d) Tax system
Ans: (b)


Q997. On which of the following subjects is the least information found in Kautilya’s Arthashastra?
(a) Intelligence System (b) Trade Route
(c) Agricultural System (d) Revenue Management
Ans: (b)


Q998. Into how many sections is Kautilya Arthashastra divided?
(a) 11 (b) 12 (c) 14 (d) 15
Ans: (d)


Q999. How many Tirthas (Padadhikaris) are mentioned in the Arthashastra?
(a) 16 (b) 17 (c) 18 (d) 19
Ans: (c)


Q1000. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists?
List I (Officers) List II (
Posses Held) A. Collectorate 1 Chief of the guards of the palace
B. Samnidhatri 2 Principal collector of revenue
C. Sansthanadhyaksha 3 Treasurer
D. Inter-dynastic 4 Market Superintendent Code:
ABCD

(a) 2 4 3 1
( b) 2 3 4 1
(c) 1 3 4 2
(d) 1 4 3 2
Ans: (b)


Q1001. Who among the following said that Chandragupta Maurya invaded and captured the whole of India with the help of six lakh soldiers?
(a) Justin (b) Stabo (c) Plutarch (d) Demachus
Ans: (c)


Q1002. Who identified Chandragupta Maurya from Sandrocottus?
(a) William Jones (b) V.Smith
(c) R.K. Mookerjee (d) Dr. Bhandarkar
Ans: (a)


Q1003. Who equated ‘Sandro Cottus’ of Greek Roman literature with Chandragupta Maurya?
(a) D.R. Bhandarkar (b) Alexander Cunningham
(c) R.P. Chanda (d) William Jones
Ans: (d)


Q1004. According to which one of the following historians, the religion as propounded by Ashoka in the inscriptions was actually Rajdharma?
(a) Fleet (b) V.A. Smith
(c) R.C. Majumdar (d) Radhakumud Mukherjee
Ans: (a)


Q1005. Which Mauryan ruler was called ‘Amitraghata’ by Greek writers?
(a) Chandragupta Maurya (b) Bindusara (c) Ashoka (d) Dasharatha
Ans: (b)


Q1006. Which of the following is the oldest dynasty?
(a) Gupta (b) Maurya
(c) Vardhan (d) Kushan
Ans: (b)


Q1007. Which one of the following scripts was written from right to left in ancient India?
(a) Brahmi (b) Devanagari
(c) Sharda (d) Kharoshthi
Ans: (d)


Q1008. The name by which Ashoka is generally mentioned in his inscriptions is –
(a) Chakravarti (b) Dharmadev (c) Dharmakirti (d) Priyadasi
Ans: (d)


Q1009. At which place during the Bindusara period the citizens complained against the Amatyas to the emperor –
(a) Taxila (b) Ujjain (c) Pataliputra (d) Vaishali
Ans: (a)


Q1010. In which city is considered the second capital of Samprati mentioned in Jain texts –
(a) Pataliputra (b) Ujjain
(c) Vidisha (d) Shravasti
Ans: (b)


Q1011. Where was Surparak port situated –
(a) Champa (b) Coromandel
(c) Aparanta (d) Malabar
Ans: (c)


Q1012. Where was Sopara situated –
(a) Maharashtra (b) Gujarat
(c) Tamil Nadu (d) West Bengal
Ans: (a)


Q1013. Who among the following were the contemporary of Kanishka-
(a) Aryabhatta, Charaka, Brahmagupta
(b) Ashvaghosha, Nagarjuna, Vasumitra
(c) Dhanvantari,
Shank, Amarsingh (d) Hrensang, Banabhatta, Diwakar Mishra
Ans: (b)


Q1014. What was the main reason for the decline of the Maurya Empire –
(a) Ashoka’s Dhamma
(b) Reduction in the army
(c) Weakness of the kings after Ashoka
(d) Central Administration
Ans: (c)


Q1015. Chandragupta who was master of Maurya –
(A) Bhadrabahu (b) Aśvaghoṣa
(c) Moggliputttiss (d) Kalyayn
Ans: (a)


Q1016. Where did Chandragupta Maurya
spend his last days – (a) Girinar (b) Patilputra
(c) Taxila (d) Shravanabelagola
Ans: (d)


Q1017. The ancient form of modern Devanagari script is-
(a) Kharoshthi (b) Brahmi
(c) Devapriya (d) Pali
Ans: (b)


Q1018. Who established Rajdharma on the three-fold basis of tolerance, generosity and compassion?
(a) Ashoka (b) Akbar
(c) Ranjit Singh (d) Shivaji
Ans: (a)


Q1019. Which ruler built the Stupa of Sanchi?
(a) Bimbisara (b) Ashoka
(c) Harshavardhana (d) Pushyamitra
Ans: (b)


Q1020. Which of the following is considered the best stupa?
(a) Amaravarti (b) Bharhut (c) Sanchi (d) Sarnath
Ans: (c)


Q1021. Who built the Sanchi Stupa?
(a) Chandragupta (b) Gautam Buddha
(c) Mahavira (d) Ashoka
Ans: (d)


Q1022. The Brahmi script was first coined with letters engraved on it?
(a) on stone plates (b) on seals
(c) on pillars (d) on coins
Ans: (c)


Q1023. Bulandibagh was the ancient place-
(a) Kapilvastu (b) Pataliputra
(c) Sravasti (d) Vaishali
Ans: (b)


Q1024. Keeping in view the need of water, the first ruler who built a lake in Girnar region was-
(a) Chandragupta Maurya (b) Ashoka
(c) Rudradaman (d) Skandagupta
Ans: (a)


Q1025. Who was the governor of Saurashtra at the time of Chandragupta Maurya?
(a) Bindusara (b) Ashoka
(c) Vaishya Pushyagupta (d) Yavanraj Tushaf
Ans: (c)


Q1026. Who among the following took the first initiative for water resource arrangement in Girnar region?
(a) Chandragupta Maurya (b) Ashoka
(c) Rudradaman (d) Skandagupta
Ans: (a)


Q1027. Which of the following was the first empire to extend from sea to sea – from the Bay of Bengal to the Arabian Sea?
(a) Nand (b) Maurya
(c) Satavahana (d) Gupta
Ans: (b)


Q1028. Who were the beneficiaries of Ashoka’s donations in the region of Barabar Parbat?
(a) Buddhist (b) Ajivaka
(c) Shvetambara Jain (d) Digambar Jain
Ans: (b)


Q1029. Where is Shishupalgarh, an urban site of the early historical period located?
(a) Orissa (b) West Bengal
(c) Bihar (d) Punjab
Ans: (a)


Q1030. Who presided over the Third Buddhist Council held at Ashokaram Vihara in Pataliputra?
(a) Mahakashyap (b) Raivat Sthavira
(c) Mogaliputta Tissa (d) Vasumitra
Ans: (c)


Q1031. For which varnas were the doors of the famous education center of Taxila opened during the Maurya period?
(a) only for brahmins
(b) brahmins and kshatriyas
(c) brahmins and vaishyas
(d) brahmins, kshatriyas and vaishyas
Ans: (d)


Q1032. The punishments in Maurya period were-
(a) very hard (b) very soft
(c) very flexible (d) none of the above
Ans: (a)


Q1033. What is the correct sequence of animals displayed on the face of the Sarnath Singh top pillar of Ashoka?
(a) Elephant Horse Taurus Lion (b) Elephant Taurus Lion Horse
(c) Lion Taurus Horse Elephant (d) Horse Lion Elephant Taurus
Ans: (d)


Q1034. Where were the Kumars appointed during the reign of Ashoka
(a) Takshashila Tosali and Ujjayini
(b) Takshashila, Ujjayini and Junagadh
(c) Takshashila, Tosali and Sopra
(d) Ujjayini, Mathura and Yerragudi
Ans: (a)


Q1035. Who among the following kings had imposed severe punishment for the Buddhist monks and nuns who violated the Sangha?
(a) Ashoka (b) Pushyamitra Shunga (c) Harsha (d) Shashank
Ans: (a)


Q1036. Which of the following texts mention that Ashoka was the founder of Srinagar (Kashmir)?
(a) Divyavadana (b) Mahavansh
(c) Deepvansh (d) Rajatarangini
Ans: (d)


Q1037. Which of the following was an establishment of the Maurya administration in Kalinga?
(a) Champa (b) Girinar
(c) Suvarnagiri (d) Tosli
Ans: (d)


Q1038. The most famous center of learning during the Maurya period was
(a) Taxila (b) Ujjain (c) Nalanda (d) Vallabhi
Ans: (a)


Q1039. The most famous center of education in Maurya period was –
(a) Vaishali (b) Nalanda
(c) Taxila (d) Ujjain
Ans: (c)


Q1040. The main port of Maurya Empire in western India was –
(a) Copper Lipti (b) Kaveripattan
(c) Mumbai (d) Bharukachha
Ans: (d)


Q1041. Who among the following has mentioned the meeting of ‘Sandrokottas’ (Chandragupta Maurya) and Alexander the Great?
(a) Pliny (b) Justin (c) Strabo (d) Megasthenes
Ans: (b)


Q1042. Kalsi is famous for-
(a) Buddhist Chaityas
(b) Persian coins
(c) Ashoka’s inscription
(d) Gupta Temples
Ans: (c)


Q1043. What is Kalsi famous for?
(a) Gupta temples
(b) Persian coins
(c) Ashoka inscriptions
(d) Buddhist Chaityas
Ans: (c)


Q1044. The first Indian empire was established by –
(a) Kanishka (b) Harsha
(c) Chandragupta Maurya (d) Samudragupta
Ans: (c)


Q1045. Which ruler is mentioned in the inscriptions as ‘Piyadassi’ and ‘Devanampriya’?
(a) Chandragupta Maurya (b) Ashoka (c) Samudragupta (d) Harshavardhana
Ans: (b)


Q1046. Which of the following statement is not true?
(a) There was a delay in the formal accession of Ashoka
(b) The fifth inscription gives information about the entourage of the brothers of
Ashoka (c) Ashoka was the Viceroy of Taxila and Ujjain at the time of Bindusara
(d) Ashoka was the younger brother of Bindusara
Ans: (d)


Q1047. To propagate his Dhamma, Ashoka took the services of
(a) Rajuk (b) Pradeshika (c) Yukta (d) All these
Ans: (d)


Q1048. The last king of the Maurya Empire was
(a) Devvarman (b) Brihadratha (c) Kunal (d) Shalisuk
Ans: (b)


Q1049. Who was the last Maurya emperor?
(a) Jalok (b) Avanti Varma
(c) Nandi Vardhan (d) Brihadratha
Ans: (d)


Q1050. In which year did the Kalinga war take place after the accession of Ashoka?
(a) First (b) Pancham
(c) Eighth (d) Trayodash
Ans: (c)


Q1051. Which statement is not correct regarding trade control during Mauryan period?
(a) The state had control over the trading process and dividends
(b) The 10-Jan duty was fixed
on the goods (c) The sale of goods was strictly monitored by the
state (d) The state itself employed some artisans directly
Ans: ( a)


Q1052. During the reign of Bindusara, Ashoka was the governor of which state during the rebellion in Taxila-
(a) Taxila (b) Tamralipti (c) Kaushal (d) Avanti
Ans: (d)


Q1053. State one incorrect statement about Chandragupta Maurya –
(a) He defeated the Greeks
(b) His kingdom included Kabul
(c) He called the second Jain conference
(d) None of the above statement is false
Ans: (c)


Q1054. In the Maurya period –
(a) Polygamy was not encouraged
(b) Slave system was prevalent
(c) Polytheism-worship was banned
(d) Animal killing was banned
Ans: (d)


Q1055. Which dynasty ruled Magadha after Nanda dynasty?
(a) Maurya (b) Shunga
(c) Gupta (d) Kushan
Ans: (a)


Q1056. Where was the world’s first republican system in the 6th century BC?
(a) Vaishali (b) Athens
(c) Sparta (d) Pataliputra
Ans: (a)


Q1057. Which of the following Maurya kings conquered the Deccan?
(a) Ashoka (b) Chandragupta
(c) Bindusara (d) Kunal
Ans: (b)


Q1058. Which ruler first made Pataliputra his capital?
(a) Chandragupta Maurya (b) Ashoka the Great
(c) Chandragupta Vikramaditya (d) Kanishka
Ans: (a)


Q1059. In which city was the Buddhist meeting held during the reign of Ashoka?
(a) Magadha (b) Pataliputra
(c) Samastipur (d) Rajgriha
Ans: (b)


Q1060. “Ashoka, despite being a Buddhist, did not give up faith in Hinduism” is the evidence of this –
(a) pilgrimage (b) faith in salvation
(c) the title of ‘Devanampiyya’ (d) opened a veterinary hospital
Ans: (c)


Q1061. The reign of Ashoka in India was-
(a) 273-232 BC. (b) 203-232 BC
(c) 273-222 BC (d) None of the above
Ans: (a)


Q1062. The famous ruler of ancient India who adopted Jainism in the last days of his life-
(a) Chandragupta Maurya (b) Ashoka
(c) Samudragupta (d) Bindusara
Ans: (a)


Q1063. Who among the following was a Jain Maurya ruler?
(a) Kunal (b) Samprati (c) Dasharatha (d) Jalauk
Ans: (b)


Q1064. Avantipath in the Maurya era was –
(a) Northern Province (b) Southern Province
(c) Western Province (d) Eastern Province
Ans: (c)


Q1065. “Brahmin reactionism was responsible for the decline of the Maurya Empire” Who said?
(a) Harprasad Shastri (b) U. N. Ghoshal
(c) D. D. Kosambi (d) Romila Thapar
Ans: (a)


Q1066. Shravanabelagola is related to –
(a) Chandragupta Maurya (b) Ashoka
(c) Vishnugupta (d) Dasaratha
Ans: (a)


Q1067. Which had become the main port of the Ganges mouth by the time of the Mauryas?
(a) Sopara (b) Bhrigukachha (c) Patal (d) Tamralipti
Ans: (d)


Q1068. Mauryan coins are of the following types –
(a) Zinc coins
(b) Copper Greek coins
(c
) Crushed gold coins (d) Punchmark coins
Ans: (d)


Q1069. Who used the title of ‘Devanampriya’ after Ashoka –
(a) Kunal (b) Tissa
(c) Sampadi (d) Dasharatha
Ans: (d)


Q1070. Which of the following punishment was given for evasion of tax during Maurya period?
(a) Death penalty (b) Attachment of goods (confiscation)
(c) Imprisonment (d) None of the above
Ans: (a)


Q1071. Which statement is not true about Ashoka’s Dhamma?
(a) Non-violence was emphasized.
(b) The death penalty was abolished.
(c) The emphasis was on giving donations to the Brahmins.
(d) Concern was expressed about the relationship between owner and retainer.
Ans: (b)


Q1072. The Chandragupta palace located in Pataliputra was mainly made of –
(a) bricks (b) stone
(c) wood (d) clay
Ans: (c)


Q1073. Statement I:
Emperor Ashoka abolished the death penalty and disbanded his army. Statement II:
After the Kalinga war, Ashoka repented and became a Buddhist.

(a) Both the statements are true. (b) Both the statements are false.
(c) Only Statement-I is true. (d) Only statement-II is true.
Ans: (d)


Q1074. Which ruler won Malwar, Gujarat and Maharashtra for the first time?
(a) Harsha (b) Skandagupta
(c) Vikramaditya (d) Chandragupta Maurya
Ans: (d)


Q1075. Where is the only engraved rock portrait of Emperor Ashoka found?
(a) Sanchi (b) Amaravati (c) Kanaganahalli (d) Ajanta
Ans: (c)


Q1076. Which of the following materials were used for casting Sieves during the reign of Mauryas?
(a) Gold and Silver (b) Silver and Copper
(c) Copper and Bronze (d) Gold and Copper
Ans: (c)


Q1077. What was the ‘Dhamma’ promoted by Ashoka?
(a) The principles of Buddhism
(b) The mixture of the philosophies of the Ajivikas and the Charvakas
(c) The system of conduct consistent with the principles of most of the sects of that time
(d) Religious policy of the state
Ans: (c)


Q1078. Consider the following statements:
1. The explicit details of the ‘Dhamma’ the inscription Ashoka pillar Rummindei is
2. Niglisagr inscription that records the fact to travel Kongmn stupa by Ashok correct what / of the above statements is/is?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (b)


Q1079. The ancient trade route famous as ‘Dakshinapath’ connected
(a) Ajanta to Golconda (b) Ellora with Muziris
(c) Ajanta to Arikamedu (d) Ajanta to Pataliputra
Ans: (d)


Q1080. Pindkar was a tax during the Maurya reign –
(a) paid in the form of labor
(b) levied on irrigation
(c) levied on non-agricultural produce
(d) collected jointly from a village
Ans: (d)


Q1081. Which one of the following inscriptions of Ashoka mentions the Kalinga war?
(a) Pillar
inscription I (b) Pillar inscription VII (c) Inscription XI (d) Inscription XIII
Ans: (d)


Q1082. During whose reign did Dimachus come to India?
(a) Chandragupta Maurya (b) Bindusara (c) Ashoka (d) Kanishka
Ans: (b)


Q1083. In the ‘Arthashastra’, the superintendent of mines has been
called- (a) Santhadhyaksha (b) Akaradhyaksha
(c) Grand President (d) Duty President
Ans: (b)


Q1084. No inscription of Ashoka has been found from which of the following countries?
(a) Afghanistan (b) India
(c) Sri Lanka (d) Pakistan
Ans: (c)


Q1085. Consider the following statements Statement-
A : Fahien has mentioned that no respected person of India used to eat meat Reason- R : Ashoka’s era was a milestone in the development of vegetarianism Correct answer using the code given below Select

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

religious movement

Next Story

post Maurya period India

Latest from Blog

error: Content is protected !!