/

ancient literature and litterateur

15 mins read

ancient literature and litterateur

Q1754. Which one of the following is not true about the caves of Barabar Hill?
(a) There are total four caves on Barabar hill.
(b) Ashoka’s inscriptions are engraved on the walls of the three caves.
(c) These inscriptions refer to the dedication of these caves to the livelihoods.
(d) These inscriptions date back to the 6th century BC.
Ans: (d)


Q1755. Who among the following incarnations is described in ancient literature as Prajapati?
(i) Matsya (ii) Varaha (iii) Vamana (iv) Narasimha Select the correct answer from the code given below:

(a) only (i) (b) (ii) and (iv)
(c) (i) and ( ii) (d) (i)‚ (iii) and (iv)
Ans: (b)


Q1756. The following countries are said to be impure according to Bodhayana where one should not travel except on pilgrimage:
1. Bang 2 Saurashtra 3 Shuresan 4 Magadha Select the correct answer from the codes given below –

(a) 1, 2 and 3 (b) 1, 2 and 4
(c) 1, 3 and 4 (d) 2, 3 and 4
Ans: (b)


Q1757.
Arrange the following works in chronological order – 1. Periplus of the Erythraean C
2. Geography of Ptolemy
3. Indica of Megasthenes
4. Kasmas

(a) 3, 2, 1, 4 (b) 4, 3, 2, 1
(c) 2, 4, 3, 1 (d) 3, 4, 2, 1
Ans: (a)


Q1758. Arrange the following writers, whose works are of great value to ancient Indian history, in the correct chronological order –
1. Nyarchus 2 Pliny
3. Ptolemy 4 Strabo Select the correct answer from the codes given below –

(a) 4, 1, 3, 2 ( b) 1, 4, 2, 3
(c) 3, 2, 4, 1 (d) 1, 3, 2, 4
Ans: (b)


Q1759. Which of the following pairs is correctly matched –
1.
Mrichchakatikam Shudrak 2. Buddhacharita Vasubandhu
3. Mudrarakshasa Visakhadatta
4. Harshcharita Banabhatta Select the correct answer using the codes given below –

(a) 1, 2 and 4 (b) 1, 3 and 4
(c) 1 and 4 (d) 2 and 3
Ans: (b)


Q1760. Which two of the following plays were composed by Kalidasa before Abhijnanasakuntalam?
1. Vikramorvasiyam 2 Malavikagnimitra
3. Swapnavasavadatta 4 Kadambari Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(c) 1 and 4 (d) 3 and 4
Ans: (a)


Q1761. Which of the following works was written by Harsha?
1. Priyadarsika 2 Nagananda
3. Harshcharit 4 Ratnavali Give your answer using the code given below. Codes:

(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2 and 4
(c) 1, 2 and 3 (d) 2 and 3
Ans: (b)


Q1762. Which of the following Sanskrit works have taken their Kathasutra from the Mahabharata? Select the correct answer from the codes given below :
(i) Naishadhiyacharita (ii)
Kiratarjuniyam (iii) Shishupalavadha (iv) Dasakumarcharita Codes :

(a) (i) and (iii) (b) (ii) and (iii)
( c) (i), (ii) and (iii) (d) (ii), (iii) and (iv)
Ans: (c)


Q1763. Which of the following pair is not correctly matched?
(a) Life of Hiuenxiang – Hui-li
(b) The Natural History – Ptolemy
(c) Historical Philippical – Pampeis Trogus
(d) The Histories – Herodotus
Ans: (b)


Q1764. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Buddhacharita Asvaghosha
(b ) Brihatsamhita Aryabhata
(c) Mrichchatika Shudraka
(d) Shilappadikaram Ilango Adigal
Ans: (b)


Q1765. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Krpurmnjri – Harsh
(b) Mālavikāgnimitra – Kalidasa
(c) Mudraarakshs – Vishakhadatta
(d) Sunderanand – Aśvaghoṣa
Ans: (a)


Q1766. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Ravikirti – Pulakesian II
(b) Bhavabhuti – Yashovarman of Kannauj
(c) Harishena – Harsha
(d) Dandi – Narasimha Varman
Ans: (c)


Q1767. Which of the following is not correctly matched?
(a) Kalidas – Raghuvansh
(b) Bhasa – Swapravasavadattam
(c) Subandhu – Kadambari
(d) Harsha – Ratnavali
Ans: (c)


Q1768. Which of the following pair is not correctly matched?
(a) Nagananda Harsha
(b ) Mudrarakshasa Visakhadatta (c) Mrichhakatika
Shudrak
(d) Ratnavali Rajasekhar
Ans: (d)


Q1769. Which of these pairs is correctly matched?
(a) Mitakshara – Vigyaneshwar
(b) Behavioral decision – Devanbhatta
(c) Subodhini – Varadaraja
(d) Smritichandrika – Kalidas
Ans: (a)


Q1770. Which one of the following pairs of writers of different languages ​​and their works on the theme of Mahabharata is correctly matched?
(a) Sarladas Bengali
(b) Kashiram Oriya
(c) Tikkan Marathi
(d) Pampa Kannada
Ans: (d)


Q1771. The pairs below contain the names of the kings of the Ancient and Middle Ages on the one hand and their compositions on the other. Which of these pairs is correctly matched?
(a) Krishnadevaraya: Samarangana Sutradhar
(b) Mahendravarman: Matavilasa farce
(c) Bhojadev: Manasollas
(d) Someshvara: Amukt Malyada
Ans: (b)


Q1772. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Abdur Rahman – Hamir Raso
(b) Chand Bardai – Prithviraj Raso
(c) Jagnik – Alha Khand
(d) Narpati Nalha – Bisaldev Raso
Ans: (a)


Q1773. Which of the following pair is correctly matched?
Naam Granth (Music)

(a) Pundarik Vitthal – Ragamala
(b) Pandit Bhavabhatta – Sangeetraj
(c) Kumbha – Raga Kalpadrum
(d) Ustad Chand Khan – Raga Chandrika
Ans: (a)


Q1774. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I List II
A. Stuart Piggott (i) Personality of India
B. Subbarao (ii) The Birth of Indian Civilization
C. B. and R. Elchin (iii) Prehistoric India
D. H.D. Sanklia (iv) Prehistory and Protohistory of India and Pakistan Code:
ABCD

(a) (i) (ii) (iv) (iii) (b) (iii) (i) (ii) (iv)
(c) (i) (ii) (iii) (iv) (d) (iii) (i) (iv) (ii)
Ans: (b)


Q1775. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Megasthenes: ‘Indica’
(b) Ashvaghosha: ‘Buddhacharita’
(c) Panini: ‘ Mahabhashya ‘
(d) Visakhadatta: ‘Mudrakshasa ‘
Ans: (c)


Q1776. Match
A. Panini 1 Kamasutra
B. Vatsyayana 2 Rajatarangini
C. Chanakya 3 Ashtadhyayi
D. Kalhana 4 Arthashastra

(a) A-3 B-1 C-4 D-2 (b) A-4 B-1 C-2 D-3
(c) A-2 B-3 C-1 D-4 (d) A-1 B-2 C-3 D-4
Ans: (a)


Q1777. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists – List-I (Books) List-II (Original texts)
A. Varahamihira 1 Prabandha Chintamani
B. Visakhadatta 2 Mrichhakatikam
C. Shudrak 3
Brihat – samhita D. Villana 4 Devichandraguptam
5. Vikramankadevcharita Code:
ABCD

(a) 3 4 5 2 (b) 3 4 2 5 (c) 5 3 4 1 (d) 1 3 5 2
Ans: (b) )


Q1778. Match List-I and List-II and select the correct answer using the code given below the lists – List-I List-II
A. Visakhadatta 1 Medicine
B. Varahamihira 2 Natak
C. Charaka 3 Astronomy
D Brahmagupta 4 Mathematical codes:

(a) A-1, B-3, C-4, D-2 (b) A-2, B-1, C-3, D-4
(c) A-2, B -3, C-1, D-4 (d) A-3, B-4, C-1, D-2
Ans: (c)


Q1779. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists –
List-I (Kriti) List-II ( Writer )
A.
Mrichhakatikam 1 Kalidasa B. Ritusanhara 2 Shudraka
C.
Kiratarjuniyam 3 Magha D. Shishupalavidh 4 Bharavi Code:
ABCD

(a) 2 1 4 3 (b) 3 4 1 2 (c) 2 4 1 3 (d) 3 1 4 2
Ans: (a)


Q1780. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists
List-I (Author) List-II (Subject)

(a) Visakhadatta 1 Chikitsa
(b) Varahamihira 2 Nataka
(c) Charaka 3 Jyotish
(d) Bhaskaracharya 4 Mathematical code:
ABCD
(a) 1 3 4 2 (b) 2 3 4 1 (c) 2 3 1 4 (d) 1 2 3 4
Ans: (c)


Q1781. Match the names in Column-I with the names in Column-II –
Column-I Column-II
A. Nagananda 1 Banabhatta
B. Harshacharita 2 Harshavardhana
C. Tughlaknama 3 Amir Khusro
D. Ta-ul-Mo 4 Raja Rammohan Roy
E. Neel Darpan 5 Abde Malik Isasi
6. Deenbandhu Mitra Code:
ABCDE

(a) 1 2 3 4 6
(b) 2 1 3 5 6
(c) 1 5 3 4 6
(d) 2 1 3 4 6
Ans: ( d)


Q1782. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists –
List-I (Compositions) List-II (Subjects)
A. Ashtanga-
sangraha 1 Natya Kala B. Dasrupaka 2 Grammar
C. Lilavati 3 Maths
D. Mahabhashya 4 Medical code:
ABCD

(a) 3 2 1 4 (b) 4 1 3 2 (c) 2 3 4 1 (d) 1 4 2 3
Ans: (b)


Q1783. Match List I with List II and select the correct answer from the code given below the lists
List – I (Author) List – II (Granth)
A. Sarvavarma 1 Mitakshara
B. Shudrak 2 Rajatarangini
C. Vigyaneshwar 3 Mrichchhakatik
D. Kalhana 4 System code:
ABCD

(a) 3 4 2 1 (b) 4 3 1 2 (c) 2 1 4 3 (d) 4 2 1 3
Ans: (b)


Q1784. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I (Author) List-II (Kriti)
A. Somdev 1 Malavikagrimitra
B. Kalidas 2 Kathasaritsagara
C. Bhasa 3 Chaurapanchasik
D. Bilhan 4 Swapnavasavadatta Code:
ABCD

(a) 2 1 4 3 (b) 3 4 1 2 (c) 2 4 1 3 (d) 3 1 4 2
Ans: (a)


Q1785. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists?
List I (Author) List II (Book)
A. Herman Kulke 1 The Delhi Sultanate:
A Political and
B. Brajdulal 2 The Emergence of Chattopadhyay Delhi Sultanate:
AD 1193-
C. Peter Jackson 3 The State in India:
1000-
D. Sunil Kumar 4 The Making of Early Middle India Code:
ABCD

(a) 2 1 4 3 (b) 3 4 1 2 (c) 2 4 1 3 (d) 3 1 4 2
Ans: (b)


Q1786. The author of ‘Prithviraj Raso’
is- (a) Kalhana (b) Villhana (c) Jayanak (d) Chand Bardai
Ans: (d)


Q1787. The name of the book written by Chandbardai is
(a) Prithviraj Raso (b) Prithviraj Charit
(c) Prithvi Khrat (d) Prithvinath
Ans: (a)


Q1788. Who is the author of ‘Prithviraj Vijay’?
(a) Chandbardai (b) Prithviraj Chauhan
(c) Jayanak (d) Naynchand Suri
Ans: (c)


Q1789. Which one of the following books of ancient India contains the love story of the son of the founder of Shunga dynasty?
(a) Swapnavasavadatta (b) Malavikagnimitra
(c) Meghdoot (d) Ratnavali
Ans: (b)


Q1790. Who among the following first discovered and studied the manuscript of Kautilya’s Arthashastra?
(a) K. a. N. Shastri (b) B. Of. Thapar
(c) R. Shama Shastri (d) James Ferguson
Ans: (c)


Q1791. Who has arranged the punishment for a person who becomes a monk without making proper arrangements for his dependent wife and children?
(a) Manu (b) Yajnavalkya
(c) Kautilya (d) Narada
Ans: (c)


Q1792. Patanjali, the great grammarian of ancient India, was a contemporary of which of the following?
(a) Chandragupta Maurya (b) Ashoka
(c) Pushyamitra Shunga (d) Susharman Kanva
Ans: (c)


Q1793. Which of the following port was known by the name Poduka to the author of ‘The Periplus of the Erythraean Sea’?
(a) Arikamedu (b) Tamralipi
(c) Korke (d) Barbaricum
Ans: (a)


Q1794. Who among the following was the author of Tamil Ramayanam or Ramavatharam?
(a) Kamban (b) Kuttan
(c) Nannay (d) Tikkan
Ans: (a)


Q1795. What kind of book was Tolkappiyam –
(a) Dharma Granth (b) Grammar Granth
(c) Chhand Granth (d) Shastra Granth
Ans: (b)


Q1796. Who is the author of Manimekalai –
(a) Sattnar (b) Pushpagupta
(c) Ravi Varma (d)
None of the above Ans: (a)


Q1797. Who was the heroine of Shilappadikaram –
(a) Vanika’s daughter (b) Shubhakara
(c) Aditya Bharya (d)
None of the above Ans: (a)


Q1798. Whose works are collected in Thiruvachakam, which has a place in Tamil religious literature like the Upanishads?
(a) Sambandar (b) Upper
(c) Sundarar (d) Manikkvachkar
Ans: (d)


Q1799. In Sanskrit plays, the common character “Vidushak” usually belongs to which varna?
(a) Brahmin (b) Kshatriya
(c) Vaishya (d) Shudra
Ans: (a)


Q1800. The author of Ashtadhyayi was –
(a) Vedavyasa (b) Panini
(c) Shukdev (d) Valmiki
Ans: (b)


Q1801. Who among the following is the author of Sanskrit grammar ‘Ashtadhyayi’?
(a) Patanjali (b) Panini
(c) Kalidas (d) Banabhatta
Ans: (b)


Q1802. The subject of the ancient Indian book ‘Mrichhakatikam’ written by Shudrak was-
(a) the love-story of a wealthy merchant and the daughter of a courtesan
(b) Chandragupta II’s victory over the Shaka satraps of western India
(c) Samudragupta’s military campaigns and Valorous deeds
(d) The love-saga of a king of the Gupta dynasty and a princess of Kamrup
Ans: (a)


Q1803. Which of the following plays was written by Shudraka?
(a) Mrichhakatikam (b) Nagananda
(c) Ratnavali (d) Viddhasala Bhanjika
Ans: (a)


Q1804. Which one of the following is not related to Ayurveda scriptures of ancient India?
(a) Dhanvantari (b) Bhaskaracharya (c) Charaka (d) Sushruta
Ans: (b)


Q1805. Who among the following is known for his medical works during the Gupta period?
(a) Saumil (b) Shudraka (c) Saunaka (d) Sushruta
Ans: (d)


Q1806. Who composed the subject of medical science during the Gupta period?
(a) Saumil (b) Shudraka (c) Saunaka (d) Sushruta
Ans: (d)


Q1807. With which subject is the book ‘Charak Samhita’ related?
(a) Economics (b) Politics
(c) Medicine (d) Religion
Ans: (c)


Q1808. Women and Shudras speak in Sanskrit plays written in Gupta period –
(a) Sanskrit (b) Prakrit (c) Pali (d) Shauraseni
Ans: (b)


Q1809. Who among the following had told before Newton that all objects are gravitationally attracted towards the earth?
(a) Aryabhata (b) Varahamihira
(c) Buddhagupta (d) Brahmagupta
Ans: (d)


Q1810. Which of the following four texts is an encyclopedic text?
(a) Amarakosha (b) Siddhantshiromani
(c) Brihatsamhita (d) Ashtangahriday
Ans: (c)


Q1811. Which of the following applies to the goddess Chandraguptam of Visakhadatta?
(a) Lyrical (b) Political drama
(c) Scientific fiction (d) Mythical description
Ans: (b)


Q1812. Who among the following is the author of Mudrarakshasa?
(a) Ashvaghosha (b) Visakhadatta
(c) Kalidas (d) Bhasa
Ans: (b)


Q1813. Who was the author of the book ‘Mudrarakshas’?
(a) Visakhadatta (b) Kautilya (c) Baan (d) Kalhana
Ans: (a)


Q1814. The author of
Daskumarcharitam was- (a) Surdas (b) Dandin
(c) Tulsidas (d) Kalidas
Ans: (b)


Q1815. Who wrote the Dashkumar-Charita?
(a) Bharavi (b) Bilhan (c) Dandi (d) Somdev
Ans: (c)


Q1816. Which of the following writers has considered the river Narmada as the dividing line between Aryavarta and Dakshinapatha?
(a) Kautilya (b) Shudraka
(c) Rajasekhar (d) Dandin
Ans: (c)


Q1817. On which of the following texts did Medhatithi write a commentary?
(a) Manu Smriti (b) Yajnavalkya Smriti
(c) Vishnu Smriti (d) Narada Smriti
Ans: (a)


Q1818. In which of the following disciplines Brahmagupta is famous?
(a) Mathematics (b) Medicine (c) Poetry (d) Philosophy
Ans: (a)


Q1819. The author of the mathematics book ‘Lilavati’ was
(a) Ramanuja (b) Kautilya
(c) Amartya Sen (d) Bhaskaracharya
Ans: (d)


Q1820. Bhaskar was a great –
(a) astronomer (b) geographer
(c) playwright (d) philosopher
Ans: (a)


Q1821. Aryabhatta composed –
(a
) Romaka Siddhanta (b ) Brihat Samhita (c) Devichandra Gupta (d) Dasgeetika
Ans: (d)


Q1822. Which one of the following plays was not written by Kalidas?
(a) Malavikagnimitram (b) Abhijnanashakuntalam
(c) Kumarasambhavam (d) Janakiharan
Ans: (d)


Q1823. Who wrote ‘Abhijnanshakuntalam’?
(a) Banabhatta (b) Vedavyasa
(c) Kalidas (d) Bhavabhuti
Ans: (c)


Q1824. Kalidas was in whose reign –
(a) Samudragupta (b) Ashoka the Great
(c) Chandragupta I (d) Chandragupta II
Ans: (d)


Q1825. Which of the following is not the work of Kalidasa?
(a) Ritusanhar (b) Meghdoot
(c) Dashkumaracharita (d) Kumarasambhava
Ans: (c)


Q1826. Which poet wrote the epic ‘Kumarasambhav’?
(a) Banabhatta (b) Chandra Bardai
(c) Harisena (d) Kalidas
Ans: (d)


Q1827. Which is not the literary work of Kalidas?
(a)
Mrichhakatikam (b) Meghadootam (c) Ritusanhar (d) Vikramvarshiya
Ans: (a)


Q1828. In what is the name of the poet Kalidas mentioned?
(a) Allahabad pillar inscription
(b) Aihole
inscription (c) Alapadu inscription
(d) Hanamkonda inscription
Ans: (b)


Q1829. Who was the author of ‘The Roots of Ancient India’?
(a) D.K. Chakraborty (b) D.P. Agarwal
(c) W.A. Fairservice (d) /a. Ghosh
Ans: (c)


Q1830. Which is the correct chronology of the following foreign scholars who wrote on India?
(a) Cosmos, Indikoplasatis, Megasthenes, Tisiys, Pliny
(b) Tisiys, Megasthenes, Pliny, Cosmos, Indikoplasatis
(c) Pliny, Megasthenes, Tisiys, Cosmos, Indikoplasatis
(d) Megasthenes, Tisiys, Cosmos, Indikoplasatis, Pliny
Ans: (b)


Q1831. The author of ‘Historica’ is –
(a) Justin (b) Herodotus
(c) Diodorus (d) Megasthenes
Ans: (b)


Q1832. ‘Dulva’ and ‘Tangyur’ were composed by which foreign scholar?
(a) Fahien (b) Hiuen Tsang
(c) Itsing (d) Taranath
Ans: (d)


Q1833. In which university did the Chinese traveler Hiuen Tsang study?
(a) Taxila (b) Vikramshila (c) Magadha (d) Nalanda
Ans: (d)


Q1834. Even today the main reason for remembering Hieun Tsang in India is:
(a) Respect for Harsha (b) Studying at Nalanda
(c) Faith in Buddhism (d) Creation of Si-yu
Ans: (d)


Q1835. The author of “Indian Epigraphy” is –
(a) D.C. Sarkar (b) Oldenburg
(c) F. F. Pargiter (d) HD Sankalia
Ans: (c)


Q1836. ‘Rajatarangini’ composed by Kalhana is related to which of the following?
(a) from the rule of Chandragupta (b) from the collection of songs
(c) from the history of Kashmir (d) from the reign of Krishna Deva Raya
Ans: (c)


Q1837. What is the name of Kalhana’s book?
(a) Arthashastra (b) Indika (c) Purana (d) Rajatarangini
Ans: (d)


Q1838. Who carried Kalhan’s Rajatarangini forward?
(a) Vilhan and Merutung (b) Vilhan and Mammat
(c) Jonraj and Merutung (d) Jonraj and Shrivar
Ans: (d)


Q1839. How many waves are there in Kalhana’s Rajatarangini?
(a) Eight (b) Nine (c) Ten (d) Eleven
Ans: (a)


Q1840. Whose history is described in Kalhana’s Rajatarangini?
(a) Gujarat (b) Bengal (c) Kashmir (d) Punjab
Ans: (c)


Q1841. In whose court was the arrow?
(a) Chandragupta II Vikramaditya (b) Ashoka
(c) Harshavardhana (d) Kanishka
Ans: (c)


Q1842. Which scholar of twelfth century Sanskrit was first responsible for the compilation of ‘essays’ or compendiums of epic and mythological texts?
(a) Harsha (b) Govind Chandra
(c) Lakshmidhar (d) Kalidas
Ans: (a)


Q1843. Who wrote the book ‘Harshacharit’?
(a) Kalidasa (b) Banabhatta (c) Vishnugupta (d) Parimalagupta
Ans: (b)


Q1844. The poet ‘Baan’ was
resident of – (a) Pataliputra (b) Thaneshwar
(c) Bhojpur (d) None of the above
Ans: (d)


Q1845. In which language was ‘Srimad Bhagavad Gita’ originally written?
(a) Sanskrit (b) Urdu (c) Pali (d) Hindi
Ans: (a)


Q1846. The word ‘Yavanapriya’ available in ancient Sanskrit texts denotes:
(a) a kind of fine Indian muslin
(b) ivory
(c) Yavana for dance to the dancers sent to the Rajya Sabha
(d) Black pepper
Ans: (d)


Q1847. Who among the following is the author of Paumchariyam, a Jain adaptation of the Ramayana?
(a) Bhanuchandra Upadhyay (b) Hemchandra
(c) Hari Vijay Suri (d) Vimal Suri
Ans: (d)


Q1848. The great law maker of ancient times was-
(a) Ashoka (b) Arya Bhatt (c) Manu (d) Vatsyayan
Ans: (c)


Q1849. Which of the following is not a text of Vastu Shastra?
(a) Manasara (b) Samarangan Sutradhar
(c) Mahavastu (d) Maymat
Ans: (c)


Q1850. The oldest text of Indian logic is-
(a) Nyaya Sutra (b) Kalpa Sutra
(c) Sankhya Sutra (d) Vedanta Sutra
Ans: (a)


Q1851. Whose composition is ‘Saundranand’:
(a) Ashvaghosha (b) Banabhatta (c) Bhavabhuti (d) Bhasa
Ans: (a)


Q1852. The author of “Vrihatkatha” was
(a) Dattamitra (b) Gunadhya
(c) Bhadrabahu (d) Sarvavarman
Ans: (b)


Q1853. The author of ‘Swapnavasavadatta’ is-
(a) Kalidas (b) Bhasa (c) Bhavabhuti (d) Rajasekhar
Ans: (b)


Q1854. Name the source which is silent on the trade routes of ancient India –
(a) Sangam literature (b) Milindapanho
(c) Jataka stories (d) All of the above
Ans: (b)


Q1855. The language of Buddhist religious texts written during the reign of the Kushan ruler Kanishka was-
(a) Pali (b) Prakrit
(c) Sanskrit (d) All of the above
Ans: (c)


Q1856. Which one of the following works is considered to have been composed by the famous poet Rajasekhar?
(a) Setubandha (b) Gauravadh (c) Karpoormanjari (d) Saptashtak
Ans: (c)


Q1857. What was the Mahabharata originally known as?
(a) Brihatkatha (b) Brahman (c) Brihatsamhita (d) Jayasamhita
Ans: (d)


Q1858. Which Buddhist text mentions various ancient Indian scripts?
(a) Diwyavdan (b) Asokavdan
(c) Avdanstk (d) Lalitvistar
Ans: (d)


Q1859. The text of ancient India which was translated into 15 Indian and forty foreign languages ​​-
(a) Hitopadesha (b) Panchatantra
(c) Kathasaritsagara (d) Shakuntala
Ans: (b)


Q1860. The great Jain scholar Hemchandra adorned whose assembly?
(a) Amoghavarsha (b) Kumarpal
(c) Jai Singh Siddharaj (d) Vidyadhar
Ans: (b)


Q1861. The presiding deity of ‘Bhojshala Mandir’ is –
(a) Bhagwati Durga (b) Bhagwati Parvati
(c) Bhagwati Lakshmi (d) Bhagwati Saraswati
Ans: (d)


Q1862. Who among the following was the famous jurist of medieval India –
(a) Vigyaneshwar (b) Hemadri
(c) Rajasekhar (d) Jimutavahana
Ans: (a)


Q1863. Who among the following medieval scholars/writers was a follower of Jainism?
(a) Maladhara Vasu (b) Hemchandra Suri
(c) Parthasarathy (d) Sayan
Ans: (b)


Q1864. Who is the author of ‘Geet Govind’?
(a) Vidyapati (b) Surdas
(c) Jayadeva (d) Mirabai
Ans: (c)


Q1865. Who among the following has written a book on imaginary scientific instruments?
(a) Bhoj (b) Govindraj
(c) Chandravarman (d) Mahipal
Ans: (a)


Q1866. The great Sanskrit poet and playwright Rajasekhar belonged to the court of which of the following?
(a) Raja Bhoj (b) Mahipala
(c) Mahendrapala I (d) Indra III
Ans: (c)


Q1867. The author of Malati-Madhava was
(a) Bhasa (b) Bhavabhuti (c) Shudraka (d) Harsha
Ans: (b)


Q1868. Which one of the following plays was written by Harshavardhana?
(a) Kundamala (b) Priyadarsika
(c) Karpoormanjari (d) Malti-Madhav
Ans: (b)


Q1869. Which of the following is not composed by Harsha?
(a) Ratnavali (b) Nagananda (c) Harshacharita (d) Priyadarsika
Ans: (c)


Q1870. The author of ‘Nagananda’ ‘Ratnavali’ and ‘Priyadarsika’ was-
(a) Banabhatta (b) Visakhadatta
(c) Vatsyayana (d) Harshavardhana
Ans: (d)


Q1871. In the Rajput period, who among the following ministers is known as the author of a large scripture scripture?
(a) Lakshmidhar (b) Anant
(c) Rudraditya (d) Veer Dhaval
Ans: (a)


Q1872. Who was the author of Prabandha Chintamani –
(a) Hemchandra (b) Meruttunga
(c) Chintamani (d) Rajasekhar
Ans: (b)


Q1873. Varahamihira’s Panchasiddhantika is based on
(a) Persian astrology (b) Greek astrology
(c) Iranian astrology (d) Mesopotamian astrology
Ans: (b)


Q1874. Which of the following Indian mathematicians discovered the decimal place value?
(a) Bhaskara (b) Varahamihira
(c) Brahmagupta (d) Aryabhata
Ans: (d)


Q1875. The creators of the Gaudavahas were
(a) Harishena (b) Aryabhatta
(c) Vakpati (d) Banabhatta
Ans: (c)


Q1876. The social status given by Manu in Indian society to foreigners was
(a) Kshatriyas (b) Vratya Kshatriyas (Fallen Kshatriyas)
(c) Vaishyas (d) Shudras
Ans: (b)


Q1877. Who among the following ancient Indian thinkers has most systematically explained the legal system?
(a) Kautilya (b) Apastamba (c) Gautam (d) Manu
Ans: (d)


Q1878. The author of ‘Rajneeti Ratnakar’ is-
(a) Chandeshwar (b) Vidyapati
(c) Jyotireshwar (d) Haribrahmadev
(e) None of the above / More than one of the above
Ans: (a)


Q1879. The author of ‘Udvant Prakash’ is-
(a) Mauli Kavi (b) Bodhraj (c) Parmal (d) Vidyapati
(e) None of the above / More than one of the above
Ans: (a)


Q1880. Manasollas or Abhilashitarthchintamani, a collection containing a valuable article on music and dance, was prepared by?
(a) Kalidas (b) Shudraka
(c) Someshvara (d) Bhavabhuti
Ans: (c)


Q1881. Which king has been glorified by Villhana –
(a) Parantaka (b) Mihirbhoja
(c) Vikramaditya Vashtam (d) Krishna III
Ans: (c)


Q1882. Which king has been glorified by Villhana –
(a) Parantaka (b) Mihirbhoja
(c) Vikramaditya Vashtam (d) Krishna III
Ans: (c)


Q1883. Who was the author of Prabandha Chintamani –
(a) Hemchandra (b) Meruttunga
(c) Chintamani (d) Rajasekhar
Ans: (b)


Q1884. Whose work is ‘Samarangan Sutradhar’?
(a) Bhoj (b) Hemchandra
(c) Mandan (d) Rajasekhar
Ans: (a)


Q1885. Who among the following was the minister of the theologian Gahadwal Raja Govind Chandra?
(a) Chandeshwar (b) Govindraj
(c) Lakshmidhar (d) Medhatithi
Ans: (c)


Q1886. Which of the following texts was composed by Ballalsen?
(a) Danasagar (b) Kriyakalpataru
(c) Mansolas (d) Samaranganasutradhar
Ans: (a)


Q1887. Which of the following kings composed the book titled ‘Manasollas’?
(a) Bhoja (b) Mahendravarman I
(c) Singhan (d) Someshwara III
Ans: (d)


Q1888. Who was the famous commentator of Vedic literature on the Paramaras?
(a) Aparak (b) Kshirswamin (c) Sayana (d) Uvat
Ans: (d)


Q1889. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists –
List-I (Author) List-II (Historical Poetry)
A. Hemchandra 1 Dyashraya Kavya
B. Jayanak 2 Navasahsanka Charita
C. Padmagupta 3 Prithviraj Vijay
D. Sandhyakara Nandi 4 Ram Charita Code:
ABCD

(a) 1 3 2 4 (b) 2 4 3 1 (c) 3 1 4 2 (d) 4 2 1 3
Ans: (a)


Q1890. Who among the following was the patron of Jayadeva, the author of ‘Geetgovind’?
(a) Laxman Sen (b) Kharavela
(c) Kumarpal (d) Shashank
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Architecture in Ancient India

Next Story

Early Middle Ages (800-1200 AD)

Latest from Blog

error: Content is protected !!