/

Architecture in Ancient India

19 mins read

Architecture in Ancient India

Q1604. Who among the following is famous for his criticism of the practice of Sati?
1. Kalidas 2 arrows
3. Medhatithi 4 Madhav Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) None of the above
Ans: (b)


Q1605. Which of the following is/are famous for Sun Temples?
1. Arasvalli 2 Amarkantak 3 Omkareshwar Select the correct answer using the code given below-

(a) 1 only (b) 2 and 3
only (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)


Q1606. Which of the following statement(s) is/are correct?
1. Ajanta caves are depicted with scenes from Jainism.
2. The best achievement of Ellora caves is the huge monolithic Kailashnath temple there.
3. The Ajanta Caves have been built by different rulers over a period spanning eight centuries. Select the correct answer using the codes given below

(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 3
only (c) 2 only (d) 2 and 3 only
Ans: (d)


Q1607. The cave temples of Ellora are related to –
1. Hinduism 2 to Buddhism
3. Jainism 4 Select the correct answer from all of the above from the codes given below –
Codes :

(a) 1 only (b) 2 only
(c) ) 1 and 2 (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)


Q1608. Consider the
following: At which of the following places has the largest collection of painted rock shelters of prehistoric times been discovered?
1. Bhaja 2 Bhimbetka 3 Jaura 4 Ajanta Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2 and 3 only (b) 2, 3 and 4
only (c) 2 and 3 only (d) 3 only and 4
Ans: (c)


Q1609. What do the two historical places known as Ajanta and Mahabalipuram have in common?
1. Both were produced in the same time period.
2. Both belong to the same religious sect.
3. Both have rock-cut monuments. Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) None of the above statements is correct
Ans: (b)


Q1610. With reference to the history of Indian rock formation, consider the following statements:
1. The Badami Caves are the oldest relict rock formations in India.
2. The rock-cut caves of Barabar were originally
built by Emperor Chandragupta Maurya for the livelihoods.
3. The caves at Ellora were built for different religions. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)


Q1611. The features of the Jain rock-cut caves of Udayagiri and Khandagiri, located near Bhubaneshwar, are:
1. Absence of auditoriums and very small chambers.
2. The slope of the floor is upwards.
3. Excavation of large auditoriums and halls according to a plan.
4. The interior of the rooms should be simple. Select the correct answer using the codes given below:

(a) 2, 3 and 4 (b) 1, 2 and 4
(c) 1 and 2 only (d) 1 and 4 only
Ans: (c)


Q1612. Consider the following historical sites –
1. Ajanta Caves
2. Lepakshi Temple
3. Sanchi Stupa Which of the above sites is/are also known for mural painting?

(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3 (d) none
Ans: (b)


Q1613. With reference to the temple architecture of Orissa, consider the following statements:
1. The entrance to the shrine of Mukteshwar temple at Bhubaneshwar is through an pylon which is the only pylon still known in the temples of Bhubaneshwar.
2. The Jagmohan of the Lingaraj temple in Bhubaneswar has two vedic doors, which is a unique feature of Orissa. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (c)


Q1614. The ancient monuments of Elephanta are often-
1. Buddhist 2 Jain 3 Shaiva 4 Vaishnav Select the correct answer from the codes given below:
Codes:

(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 1 and 3
Ans: (c)


Q1615. Statement-I : Lomash Rishi and Sudama caves of Barabar hills modeled on wooden architectural prototypes are examples of Parvatam cave architecture in India. Statement-II: The caves of the Barabar hills were dedicated by Chandragupta Maurya to the Ajivik monastics.
(a) (a) and (R) both are correct and (R) is the correct explanation of (a)
(b) (a) and (R) both are correct, but (R), (a) is correct Explanation is not
(c) (a) is true but (R) is wrong
(d) (a) is wrong but (R) is correct
Ans: (c)


Q1616. Statement-I : Gandhara style of sculpture is stylistically linked with the Greco-Roman and Parthian art of Iran. Statement-II: The occurrence of the earliest stone Buddha statues in the Swat Valley before the Kushan period indicates that some of the painting practices were well established before the Kushan period.
(a) (a) and (R) both are correct and (R) is the correct explanation of (a)
(b) (a) and (R) both are correct, but (R), (a) is correct Explanation is not
(c) (a) is true but (R) is wrong
(d) (a) is wrong but (R) is correct
Ans: (d)


Q1617. Assertion (A): There are signs of Greek (Hellenistic) influence on the Gandhara style. Reason (R) : The form of Hinayana was influenced by that art.
(a) (A) and (R) both are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(b) (A) and (R) both are correct, but (R), (A) is correct Explanation is not
(c) (A) is true but (R) is wrong
(d) (A) is wrong but (R) is correct
Ans: (c)


Q1618. Statement-I : Mathura’s rich sculpture tradition is characterized by its principal medium, red sandstone with white patches. Statement-II : Red sandstone with white specks is locally available in Mathura region.
(a) (a) and (R) both are correct and (R) is the correct explanation of (a)
(b) (a) and (R) both are correct, but (R), (a) is correct Explanation is not
(c) (a) is true but (R) is wrong
(d) (a) is wrong but (R) is correct
Ans: (a)


Q1619. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below: Assertion (A): The life scenes of Buddha are depicted in Sanchi art. Reason (R) : Sanchi was closely related to the life of Buddha. Code:
(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are correct, but
(R) is not the correct explanation of (A) .
(c) (A) is correct but (R) is wrong.
(d) (A) is wrong but (R) is correct.
Ans: (c)


Q1620. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I ( Temples ) List-II (Cities)
A. Kailasanath 1 Bhubaneshwar
B. Lingaraj 2 Khajuraho
C. Kandaria Mahadev 3 Mount Abu
D. Dilwara 4 Kanchipuram Voot:
ABCD

(a) 4 2 1 3 (b) 4 1 2 3 (c) 3 1 2 4 (d) 3 2 1 4
Ans: (b)


Q1621. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I List II
(Medieval Temples) (Avastan)
A. Chaturbhuj Temple 1 Gyaraspur
B. Maladevi Temple 2 Khajuraho
C. Airavatesvara Temple 3 Jagat
D. Ambamata Temple 4 Darasuram Code:
ABCD

(a) 2 4 1 3 (b) 2 1 4 3 (c) 3 4 1 2 (d) 3 1 4 2
Ans: (b)


Q1622. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below:
List-I (Temples) List-II (District)
A. Dashavatar Temple 1 Etah
B. Baba Somnath Temple 2 Farrukhabad
C. Temple of Shringi Rishi 3 Deoria
D. Temple of Lord Varaha 4 Lalitpur Code:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 4 3 2 1 (c) 3 4 1 2 (d) 3 4 2 1
Ans: (b)


Q1623. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists- List-I List-II
A. Gupta 1 Badami
B. Chandela 2 Khajuraho
C. Chalukya 3 Vatapi (Badami) )
D. Pallava 4 Deogarh Code:
ABCD

(a) 4 3 1 2 (b) 4 2 3 1 (c) 2 3 4 1 (d) 3 4 1 2
Ans: (b)


Q1624. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below – List-I List-II
A. Baijnath Dham 1 Jain Temple
B. Sarnath 2 Shiva Temple
C. Dilwara 3 Buddha First of Peace Teaching Place
D. Badrinath 4 Vishnu Temple Code:
ABCD

(a) 2 3 1 4 (b) 1 2 3 4 (c) 3 4 2 1 (d) 4 1 3 2
Ans: (a)


Q1625. Match List-I with List-II and find the correct answer from the codes given below – List-I (Places) List-II (Monuments)
A. Elephanta 1 Stupa
B. Shravanabelagola 2 Temples
C. Khajuraho 3 Caves
D. Sanchi 4 Murti Code:
ABCD

(a) 2 4 3 1 (b) 3 4 2 1 (c) 2 4 1 3 (d) 3 2 4 1
Ans: (b)


Q1626. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below – List-I (Gupta Temples) List-II (Places)
A. Brick Built Temple 1 Eran
B. Dashavatar Temple 2 Deogarh
C. Shiva temple 3 Bhirgaon
D. Vishnu temple 4 Bhumra code:
ABCD

(a) 4 2 1 3 (b) 3 2 4 1 (c) 2 1 3 4 (d) 1 3 2 4
Ans: (b)


Q1627. Which one of the following pairs is correctly matched.
(a) Kushan─gandhar art style
(b) Mugl─ajnta Painting
(c) Mratha─phadhi picture style
(d) Indus Valley Sbyta─citrit gray pottery
Ans: (a)


Q1628. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Ellora Caves Shaka
(b) Mahabalipuram Rashtrakuta
(c) Meenakshi Temple Pallava
(d) Khajuraho Chandela
Ans: (d)


Q1629. Khajuraho temple was associated with the construction of architecture-
(a) Chandela (b) Gurjara-Pratihara
(c) Chahamana (d) Parmar
Ans: (a)


Q1630. Which dynasty gave the famous Khajuraho temples to India?
(a) Parmar (b) Maurya (c) Chandela (d) Holkar
Ans: (c)


Q1631. Which tourist place is known as ‘Pilgrimage of Sculpture’?
(a) Ujjain (b) Khajuraho (c) Orchha (d) Mandu
Ans: (b)


Q1632. The temples of Khajuraho are related to
(a) Buddhism (b) Hinduism
(c) Hinduism and Jainism (d) Jainism
Ans: (c)


Q1633. Which one of the following rulers started the construction of the famous Kailash temple, which was made by cutting stone at Ellora?
(a) Dantivarman I (b) Nandivarman III
(c) Krishna I (d) Srimar Srivallabh
Ans: (c)


Q1634. Who built the Kailash temple at Ellora?
(a) Govind III (b) Krishna I
(c) Krishna II (d) Krishna III
(e) None of the above
Ans: (b)


Q1635. With which ruler-dynasty would you associate the construction of the famous Kailash temple at Ellora?
(a) Pallava (b) Chola (c) Rashtrakuta (d) Chalukya
Ans: (c)


Q1636. Which of the following is an example of rock-cut architecture?
(a) Coastal Temple, Mamallapuram (b) Rajarajeshwara Temple, Thanjavur
(c) Kailasa Temple, Ellora (d) Jagannath Temple, Puri
Ans: (c)


Q1637. The period of development of Amaravati art style is-
(a) BC. 200─200 AD
(b) 1st century AD fifth century AD
(c) 150 AD 250 AD
(d) 150 BC 400 AD
Ans: (a)


Q1638. Ellora has caves and rock-cut temples –
(a) Buddhists (b) Buddhists and Jains
(c) Hindus and Jains (d) Hindus, Buddhists and Jains
Ans: (d)


Q1639. Buddhist, Hindu and Jain rock-cut cavities exist together in-
(a) Ajanta (b) Elephanta (c) Ellora (d) Karle
Ans: (c)


Q1640. Ajanta caves are related to which of the following?
(a) Ramayana (b) Mahabharata
(c) Jataka stories (d) Panchatantra stories
Ans: (c)


Q1641. Ajanta painting is related to –
(a) Jainism (b) Brahmin religion (c) Shakta religion (d) Buddhism
Ans: (d)


Q1642. Which of the following places is famous for Buddhist cave temples?
(a) Elephanta (b) Nalanda (c) Ajanta (d) Khajuraho
Ans: (c)


Q1643. The earliest paintings of Ajanta are believed to belong to which period –
(a) 3rd century BC. (b) 2nd century BC
(c) 4th century AD (d) 5th century AD
Ans: (b)


Q1644. Only two examples of cave paintings belonging to the Gupta period are available in ancient India. One of these is the painting done in the Ajanta caves. Where is the second residual example of the painting of the Gupta period available?
(a) Bagh Caves (b) Ellora Caves
(c) Lomas Rishi Cave (d) Nashik Caves
Ans: (a)


Q1645. Where are the oldest rock-cut caves in Western India?
(a) Nasik, Ellora and Ajanta
(b) Jubhar, Kalyan and Braskhora
(c) Ajanta, Bhaja and Kondane
(d) Bhaja, Braskhora and Kondane
Ans: (c)


Q1646. Ajanta and Ellora caves are
(a) Andhra Pradesh (b) Madhya Pradesh (c) Maharashtra (d) Rajasthan
Ans: (c)


Q1647. In which city are the Ajanta and Ellora caves located –
(a) Nashik (b) Mumbai (c) Aurangabad (d) Pune
Ans: (c)


Q1648. Who is credited with excavating the Ajanta Cave XVI (Cave No. 16)?
(a) Gautamiputra Satakarni (b) Nahapana
(c) Varahadeva (d) Vindhyasen
Ans: (d)


Q1649. Who among the following supported the art of Ajanta?
(a) Chalukya (b) Pallava (c) Vakataka (d) Ganga
Ans: (c)


Q1650. Meenakshi Temple is situated in
(a) Madurai (b) Pudukottai (c) Srirangam (d) Thanjavur
Ans: (a)


Q1651. The Saptaratha temple of Mahabalipuram was built by –
(a) Mahendra Varman (b) Narasimha Varman
(c) Parameshwara Varman (d) Nandi Varman
Ans: (b)


Q1652. Which of the following Ratha temple is the smallest?
(a) Draupadi Ratha (b) Bhima Ratha (c) Arjuna Ratha (d) Dharmaraja Ratha
Ans: (a)


Q1653. Which one of the following scenes is not engraved at the famous Mamallapuram site?
(a) Shiva in the disguise of Kirat (b) Gangavataran
(c) Draupadi’s dismemberment (d) Arjuna’s penance
Ans: (c)


Q1654. The chariot temples at Mahabalipuram were built by –
(a) Cholas (b) Pallavas
(c) Chedis (d) Chalukyas
Ans: (b)


Q1655. Who among the following was responsible for the construction of the Ratha monuments at Mamallapuram?
(a) Chola (b) Pallavas (c) Pandyas (d) Chalukya
Ans: (b)


Q1656. The largest and most developed rock-cut chaityagriha of Hinayana stage is located at –
(a) Braskhora (b) Junnar (c) Karle (d) Bedsa
Ans: (c)


Q1657. The oldest vihara in India is-
(a) Nalanda (b) Udantapuri (c) Vikramshila (d) Bhaja
Ans: (a)


Q1658. At which of the following places a chaityagriha was built mostly with the donations of the Yavanas?
(a) Ajanta (b) Bhaja (c) Junnar (d) Carle
Ans: (d)


Q1659. In which of the following centers are there more than one hundred Buddhist caves?
(a) Ajanta (b) Karle (c) Kanheri (d) Rajgriha
Ans: (c)


Q1660. In which of the following rock-cut caves is the inscription of a Bodhisattva with eleven heads found?
(a) Ajanta (b) Ellora
(c) Kanheri (d) Karle
Ans: (c)


Q1661. Who among the following built Sompur Mahavihara?
(a) Kumar Gupta I (b) Harsha (c) Dharmapala (d) Vijayasena
Ans: (c)


Q1662. Which ruler of Bengal founded the ancient university called Vikramshila
(a) Dharmapala (b) Gopal
(c) Devpal (d) Mahipal
Ans: (a)


Q1663. In which of the following sculptures, green layered rock (schist) was always used as the medium?
(a) Maurya sculpture (b) Mathura sculpture
(c) Bharhut sculpture (d) Gandhara sculpture
Ans: (d)


Q1664. In the Gandhara-style sculpture, the name of the discourse-mudra associated with the first sermon of Buddha at Sarnath is –
(a) Abhaya (b) Dhyana
(c) Dharmachakra (d) Bhumisparsha
Ans: (c)


Q1665. In the famous Gandhara style sculpture depicting Siddhartha fasting, in which posture are the hands?
(a)
Bhumisparsha mudra (b) Dharmachakra mudra (c) Dhyana mudra (d) Abhaya mudra
Ans: (c)


Q1666. Which one of the following is not a characteristic of the Gandhara style of Buddha statues?
(a) He is almost always shown seated in Padmasana
(b) His ears are shown to be long
(c) He is never shown to have a shaved head
(d) He is always shown in Abhaya Mudra
Ans: (d)


Q1667. Gandhara art style is a synthesis of
(a) Indian and Persian art
(b) Indian and Chinese art
(c) Indian and Turkish-Afghani art
(d) Indian and Greek art
Ans: (d)


Q1668. The Gandhara style of art flourished during
(a) the time of the Kushanas (b) the Guptas
(c) the time of Akbar (d) the time of the Mauryas
Ans: (a)


Q1669. The art style which is a combination of Indian and Greek motifs is called
(a) Shikhar (b) Vera
(c) Gandhara (d) Nagar
Ans: (c)


Q1670. What is the correct chronological order of the following stupas?
(a) Bharhut Sanchi‚ Amravati‚ Dhamekh
(b) Amravati‚ Sanchi‚ Bharhut Dhamekh
(c) Sanchi‚ Amravati‚ Bharhut Dhamekh
(d) Dhamekh‚ Bharhut Amravati‚ Sanchi
Ans: (a)


Q1671. Which one was the first of the four pylons of the Mahastupa of Sanchi to be built?
(a) North (b) East
(c) South (d) West
Ans: (c)


Q1672. Where is the largest Buddhist Stupa located in India?
(a) Sarnath (b) Sanchi (c) Gaya (d) Ajanta
Ans: (b)


Q1673. What were these four places Bharhut, Sanchi, Nagarjunakonda and Amravati?
(a) Centers of arts and crafts (b) Centers of learning and studies
(c) Places of foreign trade (d) Places of pilgrimage for Vaishnavas
Ans: (a)


Q1674. Nagarjuna Stupa was built –
(a
) Buddhist era (b) Maurya era
(c) Gupta age (d) Post-Gupta era Ans: (c)


Q1675. Which of the following is the oldest stupa?
(a) Sanchi Stupa (b) Piprava Stupa
(c) Bharhut Stupa (d) Amravati Stupa
Ans: (b)


Q1676. Which one of the following examples of early Indian temples was built with bricks?
(a) Eran (b) Gyaraspur (c) Bhitargaon (d) Nachana-Kuthara
Ans: (c)


Q1677. Which of the following temples was built with bricks?
(a) Dashavatar temple of Devgarh
(b)
Kandaria Mahadev temple of Khajuraho (c) Lakshman temple of Sirpur
(d) Lingaraja temple of Bhubaneshwar
Ans: (c)


Q1678. Which one of the following monuments does not belong to the Gupta period?
(a) Bagh Caves (b) Sigiriya rock-cut temple of Sri Lanka
(c) Mahabalipuram cave temple (d) Seethannavasal temple
Ans: (c)


Q1679. At which one of the following places is the Varaha avatar of Vishnu depicted in a sculpture?
(a) Udayagiri Caves, Vidisha (b) Ellora Caves, Aurangabad
(c) Hathigumpha Caves, Bhubaneshwar (d) Elephanta Caves, Mumbai
Ans: (a)


Q1680. The earliest temple dedicated to Hindu gods and goddesses belong to the period of –
(a) Kushan period (b) Shunga period
(c) Gupta period (d) Shaka-Kshatrapa period
Ans: (c)


Q1681. Which of the following statement is not correct?
(a) Gomateshwara statue at Shravanabelagola represents the last Tirthankara of Jains
(b) India’s largest Buddhist monastery is in Arunachal Pradesh
(c) Khajuraho temples were built by
Chandela kings (d) Hoysaleshwara temple is dedicated to Shiva
Ans: (a)


Q1682. Songiri, where 108 Jain temples are built, is located near to?
(a) Datia (b) Jhansi (c) Orchha (d) Lalitpur
Ans: (a)


Q1683. The historical Digambar Jain pilgrimage center of Songiri is situated in
(a) Uttar Pradesh (b) Rajasthan (c) Madhya Pradesh (d) Orissa
Ans: (c)


Q1684. Where is Dilwara Jain Temple situated?
(a) Assam (b) Uttar Pradesh (c) Rajasthan (d) Madhya Pradesh
Ans: (c)


Q1685. Dilwara Jain Temple is at:
(a) Mount Abu on the Aravalli Mountains (b) On the banks of the Indus
(c) Khajuraho (d) On the Nilgiri Hills
Ans: (a)


Q1686. Which stone is used for the art of Mathura?
(a) Marble (b) Black stone
(c) Red sandstone (d) Granite
(e) White sandstone
Ans: (c)


Q1687. What is the type of Dashavatar temple of Deogarh?
(a) Dwikoot type (b) Trikoot type (
c) Unitary type (d) Panchayatan type
Ans: (d)


Q1688. The earliest example of a temple of ‘Panchayatan’ nature is-
(a) Dashavatar temple-Devgarh (b) Pathri temple
(c) Shatrudhneshvara temple of Bhubaneshwar (d) Lakshman temple of Sirpur
Ans: (a)


Q1689. With reference to the cultural history of India, the term ‘Panchayatan’ refers to?
(a) Meeting of the elders of the village (b) Religious sect
(c) Temple construction style (d) Administrative officer
Ans: (c)


Q1690. Who built the Konark temple in Orissa –
(a) Raja Narasimha Deva I (b) Raja Krishna Deva Raya
(c) Kanishka (d) Pulakeshin II
Ans: (a)


Q1691. The cities are Dravidian and Vesara –
(a) the three main ethnic groups of the Indian subcontinent
(b) the three main language classes in which the languages ​​of India can be divided
(c) the three main styles of Indian temple architecture
(d) in India Prevailing three main musical gharanas
Ans: (c)


Q1692. In Dravidian style temples, ‘Gopuram’ means-
(a) the sanctum sanctorum
(b) the painting on the walls
(c) the spire
(d) the ornate and multi-storeyed building above the pylon
Ans: (d)


Q1693. In which style are the temples of Bhubaneshwar and Puri built?
(a) Nagara (b) Dravidian (c) Vesara (d) None of the above
Ans: (a)


Q1694. In which of the following cities is the Lingaraj Temple located?
(a) Bhubaneshwar (b) Bijapur (c) Kolkata (d) Shravanabelagola
Ans: (a)


Q1695. Where is the ‘Black Pagoda’?
(a) Madurai (b) Konark (c) Khajuraho (d) None of these
Ans: (b)


Q1696. Which of the following Sun temples is located in Patan, Gujarat?
(a) Konark (b) Modhera
(c) Martand (d) Dakshinark
Ans: (b)


Q1697. Which one of the following places has a Sun Temple?
(a) Srisailam (Andhra Pradesh) (b) Modhera (Gujarat)
(c) Halebid (Karnataka) (d) Sikar (Rajasthan)
Ans: (b)


Q1698. Who installed the huge statue of Gomateshwara at Shravan Belagola?
(a) Chamundaraya (b) Krishna I
(c) Kumarpal (d) Tejpal
Ans: (a)


Q1699. Which of the following cave is famous for ‘Trimurti’?
(a) Ajanta (b) Bhaja
(c) Elephanta (d) Ellora
Ans: (c)


Q1700. Who built the idol of Gomateshwara at Shravanabelagola?
(a) Chandragupta Maurya (b) Kharavela
(c) Amoghavarsha (d) Chamundaraya
Ans: (d)


Q1701. Hoysala Monuments are found in—
(a) Hampi and Halebid (b) Halebid and Belur
(c) Mysore and Bangalore (d) Sringeri and Dharwad
Ans: (b)


Q1702. Which one of the following temples has been in news in the context of Devadasi Sanstha?
(a) Jagannath Temple, Puri
(b) Pashupatinath Temple, Kathmandu
(c) Kandariyamahadev Temple, Khajuraho
(d) Chausathyogini Temple, Bhedaghat
Ans: (a)


Q1703. Chitragupta Swamy Temple, which is considered to be the only temple of Chitragupta, is located at-
(a) Kanchi (b) Mathura
(c) Puri (d) Ujjain
Ans: (a)


Q1704. Where is the Vishnu temple of Angkor Wat –
(a) in India (b) in Sri Lanka (c) in Cambodia (d) in Japan
Ans: (c)


Q1705. Where is the temple of Angkor Wat situated?
(a) Java (b) Sumatra (c) Cambodia (d) Champa
Ans: (c)


Q1706. The temple of Lord Ranganatha (also known as Lord Venkatesh) of South India is situated on –
(a) Biligiri on Ganga hill (b) Tirumalla hill
(c) Nandi hill (d) Chamundi hill
Ans: (b)


Q1707. The famous Elephanta rock-cut temples are attributed to –
(a) Chalukyas (b) Cholas
(c) Pallavas (d) Rashtrakutas
Ans: (d)


Q1708. It is said that the famous cave-temples of Elephanta were related to
(a) Chalukyas (b) Cholas (c) Pallavas (d) Rashtrakutas
Ans: (d)


Q1709. In which state is the Jagannath Temple located?
(a) Bengal (b) Orissa (c) Kerala (d) Uttar Pradesh
Ans: (b)


Q1710. With reference to the art and archaeological history of India, which one of the following was the first to be constructed?
(a) Lingaraja Temple at Bhubaneshwar
(b) The rock-cut elephant at Dhauli
(c) The rock-cut monument at Mahabalipuram
(d) The Varaha idol at Udayagiri
Ans: (b)


Q1711. The ‘Kirti Stambh’ of Chittor was built during the reign of-
(a) Rana Kumbha (b) Rana Hammir
(c) Rana Ratan Singh (d) Rana Sangram Singh
Ans: (a)


Q1712. Which of the following temples is considered a wonder of rock-cut architecture?
(a) Brihadisvara Temple, Thanjavur
(b) Lingaraja Temple, Bhubaneshwar
(c) Kailash Temple, Ellora
(d) Kandaria Mahadeva Temple, Khajuraho
Ans: (c)


Q1713. In the bronze statues of Nataraja built during the Chola period, the deity is often –
(a) octagon (b) hexagon (c) quadrilateral (d) is a quadrilateral
Ans: (c)


Q1714. The famous bronze-artwork of Nataraja is a typical example of which art?
(a) Chola art (b) Gandhara art
(c) Mathura art (d) Maurya art
(e) Amaravati art
Ans: (a)


Q1715. Which of the following temple complex has a huge Nandi idol which is considered to be the largest Nandi idol in India?
(a) Brihadeshwara Temple (b) Lingaraja Temple
(c) Kandariya Mahadev Temple (d) Meenakshi Temple
Ans: (a)


Q1716. The Brihadisvara Temple of Tanjore was built during the reign of the Chola Emperor –
(a) Paratara I (b) Rajaraja I
(c) Rajendra I (d) Rajadhiraja I
Ans: (b)


Q1717. Which one of the following was a temple built by the Chola kings?
(a) Brihadisvara Temple, Thanjavur (b) Meenakshi Temple, Madurai
(c) Srirangam Temple, Chiruchirappalli (d) Durg Temple, Aihole
Ans: (a)


Q1718. The rock-cut temple of Mahabalipuram was built by
(a) Pallava (b) Chola
(c) Chalukya (d) Rashtrakuta
Ans: (a)


Q1719. Which temple in North India has the Shikhar of Dravidian style?
(a) Lingaraj Temple, Bhubaneshwar
(b) Laxman Temple, Khajuraho
(c) Sun Temple, Modhera
(d) Teli Ka Mandir Gwalior
Ans: (d)


Q1720. Which one of the following dynasties is noted for its contribution in the construction of rock-cut temples?
(a) Chalukya (b) Rashtrakuta
(c) Parmar (d) Chandela
Ans: (b)


Q1721. Which great temple was initially designed and built during the reign of Suryavarman II?
(a) Sri Mariamman Temple (b) Angkor Wat
(c) Batu Kebj Temple (d) Kamakhya Temple
Ans: (b)


Q1722. To whom is the Angkor Wat temple in Cambodia dedicated?
(a) Buddha (b) Tara (c) Shiva (d) Vishnu
Ans: (d)


Q1723. In which one of the following places is the cave temple built by the Rashtrakutas in the Ellora hills located?
(a) Aurangabad (Maharashtra) (b) Nashik (Maharashtra)
(c) Gwalior (Madhya Pradesh) (d) Golconda (Andhra Pradesh)
Ans: (a)


Q1724. Where among the following Gupta temples were not built –
(a) Nalanda (b) Deogarh
(c) Bhitargaon (d) Inner
Ans: (a)


Q1725. “Use of white marble, long legs and single body, prominence of man and kings, princesses and palaces as the central character” were the characteristic features of which one of the following ancient art forms of India
(a) Amaravati Art Branch (b) Gandhara art branch
(c) Mathura art branch (d) Pahari art branch
Ans: (a)


Q1726. Which one of the following is a similarity between the Kailashnath Temple at Ellora and the Shore Temple at Mamallapuram?
(a) Both are examples of Nagara architecture
(b) Both are carved out of solid rock
(c) Both are Gupta-era temples
(d) Both were built under the patronage of Pallava kings
Ans: (b)


Q1727. India is the land of many beautiful ancient temples. Which one of the following temples displays the most elaborate and splendid rock-cut altars and the most amazing architectural eccentricities in India?
(a) Ratha Temple at Mamallapuram
(b) Kailash Temple at Ellora
(c) Chaturbhuj-Vishnu Temple at Khajuraho
(d) Kailash Temple at Kanchi
Ans: (a)


Q1728. Where did the Nagara style of architecture develop mostly?
(a) South India (b) North India
(c) North-Western India (d) North-East India
Ans: (b)


Q1729. Which one of the following temple complexes of India does not represent typical Nagara style?
(a) Tigawa, Madhya Pradesh (b) Dance, Rajasthan
(c) Deogarh, Uttar Pradesh (d) Mammalpuram, Tamil Nadu
Ans: (d)


Q1730. Govind Mahal, which is a unique example of Hindu architecture, is located in –
(a) Datia (b) Khajuraho (c) Orchha (d) Gwalior
Ans: (a)


Q1731. The largest of the Pallava chariots is
(a) Arjuna (b) Bhima (c) Dharmaraja (d) Draupadi
Ans: (c)


Q1732. Khajuraho temples were built by-
(a) Guptas (b) Pratiharas
(c) Chandelas (d) Solankis
Ans: (c)


Q1733. Which one of the following temples of Orissa has a Dravidian spire?
(a) Jagannath (b) Lingaraj (c) Rajarani (d) Vaital Deul
Ans: (d)


Q1734. To which deity is the Konark temple associated?
(a) Vishnu (b) Shiva (c) Surya (d) Ganesh
Ans: (c)


Q1735. How many caves are there in Ajanta?
(a) twenty nine (b) thirty
(c) thirty three (d) thirty six
Ans: (a)


Q1736. In which of the following Ajanta caves, the picture of Padmapani Avalokiteshvara was found
(a) Cave No. 24 (b) Cave No. 1
(c) Cave No. 5 (d) Cave No. 16
Ans: (b)


Q1737. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists
List-I (Temples) List-II (Places)
(A) Padmanabhaswamy 1 Patan
(B) Shiva Temple 2 Thanjavur
(C) Srirangam 3 Trichy
(D) Sun Temple 4 Thiruvananthapuram Code:
ABCD

(a) 4 2 3 1 (b) 3 4 1 2 (c) 4 3 2 1 (d) 2 1 4 3
Ans: (a)


Q1738. Which of the following has its summit built in the Dravidian style?
(a) Bhitargaon Temple (b) Teli Mandir of Gwalior
(c) Kandariya Mahadev Temple (d) Ausia Temple
Ans: (b)


Q1739. Arrange the following monuments in chronological order:
1. Brihadisvara Temple, Thanjavur
2. Draupadi Rath, Mamallapuram
3. Kailash Temple, Ellora
4. Meenakshi Temple, Madurai Select the correct answer from the codes given below:
ABCD

(a) 1 4 2 3 (b) 2 3 1 4 (c) 3 1 4 2 (d) 4 2 3 1
Ans: (b)


Q1740. Which of the following represents the correct pairing –
(a) Khajuraho – Chandela
(b) Meenakshi Temple – Pallava
(c) Ellora Cave – Shaka
(d) Mahabalipuram – Rashtrakuta
Ans: (a)


Q1741. Who used the Barabar Caves as a hermitage?
(a) Ajivakas (b) Tharus
(c) Jains (d) Tantriks
Ans: (a)


Q1742. Where is Nalanda located?
(a) Madhya Pradesh (b) Andhra Pradesh
(c) Uttar Pradesh (d) Bihar
Ans: (d)


Q1743. Vikramshila University was located in which of these today’s state?
(a) Madhya Pradesh (b) Odisha
(c) Bihar (d) Jharkhand
Ans: (c)


Q1744. Who built the Sanchi Stupa?
(a) Ashoka (b) Gautam Buddha (c) Chandragupta (d) Kautilya
Ans: (a)


Q1745. Which of the following incarnations of Vishnu is depicted in the art as saving the earth from the sea?
(a) Matsya (b) Kurma (c) Narasimha (d) Varaha
Ans: (d)


Q1746. Vikramshila Mahavihara was the famous education center of Palayugin-
(a) Antichak (b) Afsad
(c) Basadh (d) Chandimau
Ans: (a)


Q1747. Who built the world famous temples of Khajuraho?
(a) Pratiharas (b) Pushyabhoomis
(c) Chandelas (d) Tomars
Ans: (c)


Q1748. Where is the famous Jain temple situated in India for its exquisite marvelous art in marble?
(a) Dilwara (b) Gwalior (c) Kiradu (d) Modhera
Ans: (a)


Q1749. Which of the following temples was a famous center of higher learning?
(a) Dashavatara temple of Deogarh
(b) Sas-Bahu temple of Gwalior
(c) Coastal temple
of Mamallapuram (d) Traypurusha temple of Salotgi
Ans: (d)


Q1750. Hindu, Buddhist and Jain religions are represented in which of the following caves?
(a) Ajanta (b) Ellora (c) Nashik (d) Braskhora
Ans: (b)


Q1751. The name ‘Balayankuttai’ in the Pallava period is:
(a) of a scholar (b) of a goddess
(c) of a pond or pond (d) of a temple
Ans: (c)


Q1752. Who built the famous Sun Temple of Konark?
(a) Chod Ganga (b) Narasimha I (c) Kapilendra (d) Purushottam
Ans: (b)


Q1753. Consider the following statements:
1. The early chaityagrihas and viharas at Guntuphalli in West Godavari district are rock-cut.
2. The chaityas and viharas of the eastern Deccan are generally made of rock-cuts. Of the statements

(a) only 1 is correct.
(b) Only 2 is correct.
(c) Both 1 and 2 are correct.
(d) Neither 1 nor 2 is correct.
Ans: (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

post-Gupta period

Next Story

ancient literature and litterateur

Latest from Blog

error: Content is protected !!