/

Aurangzeb

4 mins read

Aurangzeb

Q1093. The map given below shows the area covered by-
(a) Empire of Alauddin Khilji
(b) Empire of Muhammad bin Tughlaq
(c) Empire of Shah Jahan
(d) Empire of Aurangzeb
Ans: (c)


Q1094. Which of the following three French travelers were present in the Mughal court in 1664?
(1) Travernier-2 Vernier
(3) Thatnote-4 Manuchi Code:

(a) 1, 2, 4 (b) 1, 3, 4
(c) 1, 2, 3 (d) 2, 3, 4
Ans: (c)


Q1095. Who among the following European travelers visited during the reign of Aurangzeb? Select your correct answer from the code given
below- 1. William Hawkins 2 Francis Bernier
3. Niccol Conti 4 J.B. Tavernier
5. Niccol Manucci Code:

(a) 1‚ 3‚ 4 (b) 2‚ 4‚ 5
(c) 3‚ 4‚ 5 (d) 1‚ 5‚ 2
Ans: (b)


Q1096. Arrange the following wars in chronological order on the basis of the codes given below-
Ans:


Q1097. Dharamat 2 Bahadurpur
3. Khajua 4 Samugarh Code:

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 2, 4, 1, 3
(c) 4, 2, 3, 1 (d) 2, 1, 4, 3
Ans: (d)


Q1098. Which instrument did the Mughal emperor Aurangzeb play?
(a) Sitar (b) Pakhavaj (c) Veena (d)
None of the above Ans: (c)


Q1099. Aurangzeb was proficient in playing which one of the following musical instruments?
(a) Sitar (b) Pakhavaj (c) Veena (d)
None of the above Ans: (c)


Q1100. Which one of the following Mughal emperors was enthroned twice?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Jah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (d)


Q1101. Who was the Mughal emperor who was anointed twice?
(a) Humayun (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (d)


Q1102. Who among the following was not born from the womb of an ambassador mother?
(a) Jahangir (b) Khusro
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (d)


Q1103. When did Aurangzeb assume the title of “Alamgir”?
(a) 1658 (b) (c) 1660 (d) 1661
Ans: (a)


Q1104. Which Mughal emperor was called Zinda Pir?
(a) Akbar (b) Aurangzeb
(c) Shah Jahan (d) Jahangir
Ans: (b)


Q1105. The two states that Aurangzeb conquered in the south were –
(a) Ahmednagar and Bijapur (b) Bidar and Bijapur
(c) Bijapur and Golconda (d) Golconda and Ahmednagar
Ans: (c)


Q1106. When did Aurangzeb conquer Bijapur?
(a) 1685 (b) (c) 1687 (d) 1684
Ans: (b)


Q1107. Two of the following states that Aurangzeb won in the Deccan were –
(a) Ahmednagar and Bijapur (b) Bidar and Bijapur
(c) Bijapur and Golconda (d) Golconda and Ahmednagar
Ans: (c)


Q1108. Who among the following integrated the independent Golconda kingdom into the Mughal Empire?
(a) Akbar (b) Aurangzeb
(c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (b)


Q1109. The war of Dharamat was fought between which of the following?
(a) Muhammad Ghori and Jaichand
(b) Babur and Afghan
(c) Aurangzeb and Darashikoh
(d) Ahmad Shah Durrani and Maratha
Ans: (c)


Q1110. The purpose of Shah Jahan’s Balkh campaign was
(a) to bring a friendly ruler in Balkh and Badakhshan, adjacent to the border of Kabul
(b) to conquer Samarkand and Fargana, the homeland of the Mughals
(c) to determine the scientific method of the Mughal frontier
(d) ) Expansion of the Mughal Empire beyond the sub-continent
Ans: (a)


Q1111. Aurangzeb defeated Jaswant Singh, the ruler of Jodhpur,
in the battle of Dharamat in 1658 AD . In which state is Dharamat situated?

(a) Rajasthan (b) Madhya Pradesh
(c) Gujarat (d) Uttar Pradesh
Ans: (b)


Q1112. Who among the following emperors had the largest number of Deccani nobles in his army?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (d)


Q1113. During whose period the number of non-Muslim nobles was maximum –
(a) Aurangzeb (b) Akbar
(c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (a)


Q1114. Under which emperor did the Mughal army have the maximum number of Hindu generals?
(a) Humayun (b) Akbar
(c) Jahangir (d) Aurangzeb
Ans: (d)


Q1115. Which Mughal ruler increased the number of Rajput and Maratha mansabdars more during his reign?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (d)


Q1116. Give one wrong statement about Aurangzeb –
(a) no Rajput king served him
(b) his sons revolted against him
(c) he did not encourage any fine arts
(d) he wanted to suppress the Marathas I failed.
Ans: (a)


Q1117. Sant Ramdas is associated with whose reign?
(a) Akbar (b) Jahangir (c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (d)


Q1118. Aurangzeb is responsible for the death of which Sikh Guru?
(a) Guru Gobind Singh (b) Guru Tegh Bahadur
(c) Guru Ramdas (d) Guru Angaddev
Ans: (b)


Q1119. Which of the following travelers was present during the siege of Purandar by Mirza Raja Jai ​​Singh (1665 AD)?
(a) De Lat (b) Bernier
(c) Peter Mundi (d) Manucci
Ans: (d)


Q1120. Who among the following was neither a jeweler nor a craftsman?
(a) Travernier (b) Austin
(c) Baronio (d) Manucci
Ans: (d)


Q1121. Which European traveler came to India during Aurangzeb’s time?
(a) William Hawkins (b) Tomas Roe
(c) Antonio Monserrat (d) Peter Mundy
Ans: (*)


Q1122. Which British governor of the East India Company was expelled from India by Aurangzeb?
(a) Angier (b) Sir John Child
(c) Sir John Geyer (d) Sir Nicholas Waite
Ans: (b)


Q1123. The given map indicates-
(a) Akbar’s kingdom at the time of Khandesh conquest in 1601
(b) Akbar’s death in 1605
(c) Aurangzeb’s kingdom at the time of Hyderabad conquest
(d) Aurangzeb ‘s death in 1707 Time his state
Ans: (d)


Q1124. To whom did Aurangzeb bestow the title of ‘Sahibat-uz-Zamani’?
(a) Shaysta Khan (b) Amin Khan
(c) Jahan Ara (d) Roshan Ara
Ans: (c)


Q1125. Jizya was re-imposed during whose reign?
(a) Akbar (b) Aurangzeb
(c) Jahangir (d) Humayun
Ans: (b)


Q1126. Given below are two statements, one labeled as Assertion A and the other as Reason R. Assertion (A): Aurangzeb prohibited music in the Mughal court Reason (R): He did not have time for entertainment with reference to the above Which one of the following is correct?
Code:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is incorrect
(d) A is false But R is correct
Ans: (c)


Q1127. Who among the following was the state historian of Aurangzeb’s reign?
(a) Ishwardas Nagar (b) Bhimsen Kayastha
(c) Khafi Khan (d) Mohammad Kazim
Ans: (d)


Q1128. The tomb of which one of the following was damaged by the Jats during the reign of Aurangzeb?
(a) Akbar’s Tomb
(b) Humayun’s Tomb
(c) Babur’s Tomb
(d)
None of the above Ans: (a)


Q1129. The problems of the peasants were at the root of which of the following revolts during the Mughal period?
(a) Rajput rebellion (b) Satnami and Jat rebellion
(c) Sikh rebellion (d) Maratha rebellion
Ans: (b)


Q1130. Identify the peasants who revolted against Aurangzeb
(a) Satnami (b) Sikh
(c) Maratha (d) Rajput
Ans: (a)


Q1131. Who was conferred with the Mughal title of Mirza Raja?
(a) Bharmal (b) Jai Singh
(c) Jaswant Singh (d) Ram Singh
Ans: (b)


Q1132. Aurangzeb issued an order to arrest all the British and confiscate all the English factories in his empire because-
(a) the British refused to pay the local duty in Bengal
(b) the British on the Mughal ships on the west coast had attacked
(c) the British were fortifying their trading bases
(d) all of the above
Ans: (a)


Q1133. The meaning of Jihad launched by Aurangzeb-
(a) Darul-Harb (b) Darul Islam
(c) Holy War (d) Jizya
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Jahangir and Shah Jahan

Next Story

successor Mughal

Latest from Blog

error: Content is protected !!