/

Azad Hind Fauj

5 mins read

Azad Hind Fauj

Q1995. I. N. a. Formed in-
(a) Burma (b) Japan
(c) Singapore (d) England
Ans: (c)


Q1996. Azad Hind Fauj (INA) came into existence in 1943 in
(a) Japan (b) erstwhile Burma
(c) Singapore (d) erstwhile Malaya
Ans: (c)


Q1997. I. N. a. Where was established
(a) Japan (b) Singapore (c) Russia (d) Germany
Ans: (b)


Q1998. Where was the Azad Hind Fauj established?
(a) Japan (b) Burma
(c) Singapore (d) England
Ans: (c)


Q1999. Where was the Azad Hind Fauj established?
(a) Italy (b) India
(c) Japan (d) Singapore
Ans: (d)


Q2000. Netaji Subhash Chandra Bose formed the Indian National Army at
(a) Kaula Lumper (b) Dajkarta
(c) Tokyo (d) Singapore
Ans: (d)


Q2001. Subhas Chandra Bose inaugurated the government of independent India at this place.
(a) Burma (b) Japan (c) Germany (d) Singapore
Ans: (d)


Q2002. Who first addressed Gandhiji as “Father of the Nation”?
(a) Subhash Chandra Bose
(b) Rabindranath Tagore
(c) Sardar Vallabhbhai Patel
(d) Pandit Jawaharlal Nehru
Ans: (a)


Q2003. Who first called Mahatma Gandhi the ‘Father of the Nation’?
(a) Sarojini Naidu (b) Sardar Patel
(c) Jawaharlal Nehru (d) Subhash Chandra Bose
Ans: (d)


Q2004. The first general of “Azad Hind Fauj” was
(a) Mohan Singh (b) Pritam Singh
(c) Subhash Chandra Bose (d) Shahnawaz Khan
Ans: (a)


Q2005. When was the Azad Hind Fauj (INA) formed?
(a) 1939 (b) 1940 (c) 1942 (d) 1946
Ans: (c)


Q2006. Before Subhash Chandra Bose I.A. Who was the commander of
(a) Gyani Pritam Singh (b) Captain Mohan Singh
(c) Major Fujihara (d) Captain Surajmal
Ans: (b)


Q2007. Who suggested the idea of ​​Azad Hind Fauj?
(a) Mohan Singh (b) Niranjan Singh Gill
(c) Shahnawaz (d) Subhash Chandra Bose
Ans: (a)


Q2008. I. N. a. Whose brainchild was it and who founded it?
(a) Subhash Chandra Bose (b) Captain Mohan Singh
(c) Chandra Shekhar (d) Bhagat Singh
Ans: (b)


Q2009. INA Mental son was
1. Giani Pritam Singh 2. Mohan Singh
3. Subhash Chandra Bose 4. Major Iwachi Pujihara Select the correct answer from the codes given below

(a) 1 and 2 are correct (b) 2 and 3 are correct
( c) 1 and 3 are correct (d) 1 and 4 are correct
Ans: (d)


Q2010. Who among the following advocated on behalf of the officers of the Azad Hind Fauj in their ongoing trial at the Red Fort?
(a) CR Das (b) Motilal Nehru
(c) M.A. Jinnah (d) Sir T.B. Sapru
Ans: (d)


Q2011. Who among the following advocated on behalf of the officers of the Azad Hind Fauj in the ongoing trial at the Red Fort?
(a) C. R. Das (b) Motilal Nehru
(c) M.A. Jinnah (d) Sir T.B. Sapru
Ans: (d)


Q2012. On which date ‘Azad Hind Fauj Diwas’ was celebrated?
(a) 12th November 1945 (b) 11th November 1945
(c) 5th November 1945 (d) 10th November 1945
Ans: (a)


Q2013. Subhas Chandra Bose formed the government of independent India in Singapore-
(a) 22 September 1943
(b) 20 October 1943
(c) 21 October 1943
(d) 22 October 1943
Ans: (c)


Q2014. The formation of the Azad Hind Government was announced on
(a) 26 January 1930 (b) 8 August 1942
(c) 21 October 1943 (d) 18 February 1946
Ans: (c)


Q2015. Subhash Chandra Bose had announced the establishment of the interim government of independent India
(a) on 21 October 1943 (b) 22 October 1943
(c) 23 October 1943 (d) 24 October 1943
Ans: (a) )


Q2016. Which of the following officer of Azad Hind Fauj did not face trial at Red Fort?
(a) Gurdial Singh (b) Prem Sehgal
(c) Mohan Singh (d) Shah Nawaz
Ans: (c)


Q2017. Who among the following is an I.N.A. Officer Capt p.
A. Sehgal Captain Shahnawaz Khan and Capt. s.
Who came to his defense in Dhillon’s trial?

(a) Bhulabhai Desai (b) Madan Mohan Malviya
(c) Dr. Saifuddin Kitchlu (d) Ganesh Vasudev Mavalankar
Ans: (a)


Q2018. Who among the following did not defend the case of Delhi in the Red Fort of Azad Hind Fauj in the year 1946?
(a) Bhulabhai Desai
(b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Vallabhbhai Patel
(d) Dr. Kailash Nath Katju
Ans: (c)


Q2019. Who among the following is the famous ‘I.N.A. Was the lawyer for the case?
(a) Subhash Chandra Bose (b) C. Rajagopalachari
(c) Asaf Ali (d) Bhulabhai Desai
Ans: (d)


Q2020. Who among the following presided over the group of lawyers to defend the soldiers of the Azad Hind Fauj in the famous case of the Azad Hind Fauj in 1946 at the Red Fort?
(a) Bhulabhai Desai
(b) Sir Tej Bahadur Sapru
(c) Kailash Nath Katju
(d) Pandit Jawaharlal Nehru
Ans: (a)


Q2021. INA During whose time the trial was conducted?
(a) Lord Webel (b) Lord Mountbatten
(c) Lord Canning (d) None of the above
Ans: (a)


Q2022. Rani Jhansi Regiment is related to
(a) Azad Hind Fauj (b) Gandhi Brigade
(c) Nehru Brigade (d) Azad Brigade
Ans: (a)


Q2023. Who among the following established the ‘Rani Laxmibai Regiment’?
(a) Rash Behari Bose (b) Vallabhbhai Patel
(c) Lakshmi Swaminathan (d) Subhash Chandra Bose
Ans: (d)


Q2024. Who among the following called Subhash Chandra Bose ‘Desh Nayak’?
(a) Mahatma Gandhi (b) Ram Manohar Lohia
(c) Rabindranath Tagore (d) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans: (c)


Q2025. Who among the following called Subhash Chandra Bose ‘Desh Nayak’?
(a) Mahatma Gandhi (b) Rabindranath Tagore
(c) Ram Manohar Lohia (d) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans: (b)


Q2026. In what name did Subhas Chandra Bose obtain a passport in Kabul to reach Berlin?
(a) Matsuda (b) Hamid
(c) Abid Hussain (d) Orlando Masotta
Ans: (d)


Q2027. Who said “You give me blood, I will give you freedom”?
(a) Mahatma Gandhi (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Subhash Chandra Bose (d) Bhagat Singh
Ans: (c)


Q2028. ‘You give me blood, I will give you freedom.’ Who gave this slogan?
(a) Subhash Chandra Bose (b) Bhagat Singh
(c) Rash Behari Bose (d) Batukeshwar Dutt
Ans: (a)


Q2029. Where was the head office of ‘Azad Hind Fauj’ located?
(a) Tokyo (b) Rangoon (c) Berlin (d) Delhi
Ans: (b)


Q2030. Which of the following
was not a demand of the participants of the Royal Indian Navy Mutiny (1946)?

(a) Equal pay for both Indian and white sailors
(b) Release of INA and other political prisoners
(c) Arrest of British Prime Minister
(d) Indianisation of Navy
Ans: (c)


Q2031. Which soldier of Azad Hind Fauj was sentenced to 7 years imprisonment?
(a) Aruna Asif Ali (b) Shahnawaz
(c) Rashid Ali (d) Rash Behari Bose
Ans: (c)


Q2032. Which Indian revolutionary gave active support to Subhash Chandra Bose in the formation of ‘Indian National Army’?
(a) Batukeshwar Dutt (b) Rash Behari Bose
(c) Ram Prasad Bismil (d) Surya Sen
Ans: (b)


Q2033. Who among the following wrote “The liberation of India will not be under the leadership of Mahatma Gandhi”?
(a) M. A. Jinnah (b) Clement Richard Attlee
(c) Winstel Churchill (d) Subhash Chandra Bose
Ans: (d)


Q2034. The city in which Netaji Subhash Chandra Bose was born is
(a) Cuttack (b) Calcutta
(c) Midnapore (d) Murshidabad
Ans: (a)


Q2035. Which of the following statements about Subhas Chandra Bose is false?
(a) He joined ICS in 1920. Appeared in the examination and secured the fourth position.
(b) In 1938 and 1939, he was the President of the Indian National Congress.
(c) He had lived a prisoner life in Mandalay Jail.
(d) He participated in Quit India Movement.
Ans: (d)


Q2036. On 23 January 1948, who said for Subhash Chandra Bose, “We should follow him…… Subhash was a great patriot. He has laid down his life for the country. Parochialism and caste-discrimination were of no use to him. They treated everyone equally.”
(a) Jawaharlal Nehru (b) Bhulabhai Desai
(c) Mahatma Gandhi (d) Maulana Abul Kalam Azad
Ans: (c)


Q2037. Who among the following addressed Subhash Chandra Bose as the “flaming sword of Indian patriotism”?
(a) Govind Vallabh Pant (b) Sarojini Naidu
(c) Sardar Vallabhbhai Patel (d) Jawaharlal Nehru
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Cripps Mission and Quit India Movement

Next Story

Cabinet Mission Plan, Constituent Assembly and Formation of Interim Government

Latest from Blog

error: Content is protected !!