/

Babur’s invasion and establishment of the Mughal dynasty

4 mins read

Medieval India

Babur’s invasion and establishment of the Mughal dynasty

Q814. Which of the following statement is not correct?
(a) Sharaf Kai was a minister of Allauddin Khilji
(b) Maktis (Muktis) under Ghiyasuddin Tughlaq were warned to accompany any of their officers for a small amount over and above his salary. Do not abuse
(c) The Arabic work Masalik-i-Absar describes the functioning of the Iqta system under Mohammed bin Tughlaq
(d) Marco Polo does not mention the Mukta Fishery (Pearl Fishery) of Tuticorin in South India
Ans: (d)


Q815. Consider the following:
As a result of Babur came to India
1. began using gunpowder in the subcontinent
2. The architecture of the region began to be arch and dome
3. Tamuri in this area (Timurid) dynasty was established. Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only (b) 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)


Q816. Babur’s empire included-
1. Area of ​​Kabul
2. Area of Punjab
3. Area of modern Uttar Pradesh
4. Area of modern Rajasthan Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 1‚ 2 and 3 (d) 2‚ 3 and 4
Ans: (c)


Q817. Which of the following pair is not correctly matched?
(a) First Battle of Panipat –
(b) Battle of Khanwa –
(c) Battle of Ghaghra –
(d) Battle of Chanderi – 1530
Ans: (d)


Q818. The following question contains two statements. One is labeled as Assertion (A) and the other as Reason (R). Examine these statements carefully and answer these questions with the help of the codes given below- Assertion (A) : The battle was certainly more decisive and important than the First Battle of Panipat. Reason (R) : The Rajput hero Rana Sanga was certainly a more formidable enemy than Ibrahim Lodi. Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of
A (b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is false
(d) ) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q819. In which of the following wars guns were used for the first time by one side?
(a) First Battle of Panipat (b)
Battle of Khanwa (c) Battle of Plassey (d) Third Battle of Panipat
Ans: (a)


Q820. In which year Babur defeated Sultan Ibrahim Lodi in the battle of Panipat?
(a) 1527 AD/1527 AD (b) 1526 AD/1526 AD
(c) 1525 AD/1525 AD (d) 1524 AD./1524 AD
Ans: (b)


Q821. The first battle of Panipat took place
(a) between Babur and Ibrahim Lodi
(b) between Babur and Rana Sanga
(c) between Sher Shah Suri and Akbar
(d) between Humayun and Ibrahim Lodi
Ans: (a)


Q822. What was the main reason for Babur’s victory in the battle of Panipat?
(a) His cavalry (b) His military
prowess (c) Tulughma system (d) The rift between the Afghans
Ans: (b)


Q823. Whom did Babur defeat in the battle of Panipat?
(a) Rana Sanga (b) Ibrahim Lodi
(c) Sikandar Lodi (d) Sher Shah Suri
Ans: (b)


Q824. Who among the following emperors is known as Kalandar?
(a) Babur (b) Humayun (c) Akbar (d) Shah Jahan
Ans: (a)


Q825. Which of these emperors was called ‘Kalandar’?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) Babur
Ans: (d)


Q826. Babur first assumed the title of ‘Padshah’ in –
(a) Fargana (b) Kabul
(c) Delhi (d) Samarkand
Ans: (b)


Q827. Babur had first declared himself the emperor
in- (a) Samarkand (b) Fargana
(c) Kabul (d) Panipat
Ans: (c)


Q828. Who among the following wrote that Babur died of poisoning?
(a) Abul Fazal (b) Nizamuddin Ahmed
(c) Gulbadan Begum (d) Abbas Khan Sarwani
Ans: (c)


Q829. The king of Mewar who was defeated by Babur in the battle of Khanwa in 1527 was-
(a) Rana Pratap (b) Mansingh
(c) Sawai Udai Singh (d) Rana Sanga
Ans: (d)


Q830. In which one of the following wars did Babur declare ‘Jihad’?
(a) Battle of Panipat (b) Battle of Khanwa
(c) Battle of Chanderi (d)
None of the above Ans: (b)


Q831. In which of the following wars did Rana Sanga fight against Babur?
(a) Battle of Panipat (b) Battle of Khanwa
(c) Battle of Chanderi (d) Battle of Ghaghra
Ans: (b)


Q832. Who was defeated in the battle of Khanwa?
(a) Rana Pratap (b) Hemu
(c) Rana Sanga (d) Alauddin Khilji
Ans: (c)


Q833. One of those who invited Babur to attack India was Alam Khan—
(a) a relative of Ibrahim Lodi and a claimant to the throne of Delhi
(b) a relative of Ibrahim Lodi, expelled from the country
(c) Dilawar Khan who received cruel treatment at the hands of Ibrahim Lodi was the father of
(d) A high official of Punjab province who was highly dissatisfied with the behavior of Ibrahim Lodi towards his caste
Ans: (a)


Q834. Babur was inspired to attack India
by- (a) Bahlol Lodi (b) Sikandar Lodi
(c) Ibrahim Lodi (d) Daulat Khan Lodi
Ans: (d)


Q835. Rana Sanga is related to –
(a) Malwa (b) Khajuraho
(c) Mandu (d) Mewar
Ans: (d)


Q836. Who among the following was the choice of Prime Minister Mir Khalifa as Babur’s successor in place of Humayun?
(a) Mirza Kamran (b) Mehdi Khwaja
(c) Mirza Askari (d) Mirza Hindal
Ans: (b)


Q837. Who was Mehdi Khwaja?
(a) Ruler of Bihar (b) Prime Minister of Ibrahim Lodi
(c) Brother-in-law of Babur (d) Brother of Babur
Ans: (c)


Q838. Who among the following defeated Babur in the battle of Sar-i-Pul?
(a) Abdullah Khan Uzbek (b) Shaibani Khan
(c) Ubaidullah Khan (d) Jani Baig
Ans: (b)


Q839. Babur had three wives. Who among the following was not his wife?
(a) Maham (b) Gulrus (c) Gulbadan (d) Dilbar
Ans: (c)


Q840. Gulbadan Begum was the daughter of –
(a) Babur (b) Humayun
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (a)


Q841. Babur was a resident of this region.
(a) Gandhara (b) Fargana
(c) Hindukush (d) Tibet
Ans: (b)


Q842. The language in which Babur’s autobiography ‘Tuzuk-e-Babri’ was written was
(a) Turkish (b) Persian (c) Arabic (d) Urdu
Ans: (a)


Q843. The name ‘Mastravis’ which is a collection of rules of Muslim law by Babur is-
(a) Mubayin (b) Diwan
(c) Turkish collection on Prosadi (d) Baburnama
Ans: (a)


Q844. The Mughal emperor whose life teaches success through patience and determination –
(a) Zahiruddin Muhammad Babur
(b) Nasisuddin Muhammad Humayun
(c) Jalaluddin Muhammad Akbar
(d) Abdul Muzaffar Muhiuddin Aurangzeb
Ans: (a)


Q845. Who among the following kings introduced the rank system in the military organization in which there were fifty soldiers in a small contingent?
(a) Babur (b) Humayun
(c) Sher Shah (d) Islam Shah
Ans: (a)


Q846. Which of the following is not a correct reason for the failure of Babur to undertake administrative reforms in India?
(a) The reforms carried out by him in Kabul were unpopular and he had to face rebellion there because of this
(b) His reign was short for 4 years for positive/important reforms
(c) During his reign he was in India Vijay was busy in wars
(d) He wanted the Afghans to continue as regional military chiefs
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Bhakti and Sufi Movement

Next Story

Humayun and Sher Shah

Latest from Blog

error: Content is protected !!