/

Bhakti and Sufi Movement

17 mins read

Bhakti and Sufi Movement

Q567. Which of the following dynasties ruled under the dominion of the Vijayanagara kingdom?
(a) Sangam, Saluva, Tuluva and Aravidu
(b) Sangam, Hoysala, Aravidu and Tuluva
(c) Hoysala, Saluva, Poligar and Sangam
(d) Yadava Hoysala Saluva and Aravidu of Devagiri
Ans: (a)


Q568. Consider the following statements:
1. ‘Bijak’ is a compilation of teachings of Sant Dadu Dayal.
2. The philosophy of Pushti Marg was propounded by Madhvacharya. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (d)


Q569. With reference to the religious history of medieval India, which of the following practices was followed by Sufi saints?
1. Meditation and breathing regulation
2. Rigorous yogic exercises in solitude
3. Singing of sacred songs to generate spiritual euphoria in the audience Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)


Q570. With reference to Sufism in Indian history, consider the following statements:
1. Sheikh Ahmed Sirhindi was a contemporary of Ibrahim Lodi.
2. Shaikh Nasiruddin Chirag-e-Dehlvi was a disciple of Shaikh Nizamuddin Auliya.
3. Aurangzeb was a contemporary of Shaikh Salim Chishti.
4. The Qadir system of Sufis in India was first introduced by Sheikh Niamatullah and Makhdoom Mohammad Jilani. Which of these statements are correct?

(a) 1 and 2 (b) 1 and 3 (c) 2 and 3 (d) 2 and 4
Ans: (d)


Q571. Bhakta Tukaram was a contemporary of which Mughal emperor?
(a) Babur (b) Akbar (c) Jahangir (d) Aurangzeb
Ans: (d)


Q572. Choose the correct chronological sequence of Bhakti saints from the following –
(a) Kabir, Guru Nanak, Chaitanya, Mirabai
(b) Kabir, Chaitanya, Guru Nanak, Mirabai
(c) Kabir, Mirabai, Chaitanya, Guru Nanak
(d) Guru Nanak, Chaitanya Mirabai‚ Kabir
Ans: (a)


Q573. Arrange the following saints in their chronological order:
1. Kabir 2 Namdev 3 Mirabai 4 Nanak Koot:

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 4, 3, 2, 1 (c) 1, 4 , 2, 3 (d) 4, 1, 3, 2
Ans: (*)


Q574. Who among the following was a saint of the Varkari sect?
1. Chakradhar 2 Dnyaneshwar 3 Namdev 4 Ramdas Specify the correct answer from the codes given below:

(a) 1, 2 (b) 2, 3 (c) 3, 4 (d) 1, 2, 3, 4
Ans: (b)


Q575. What is the correct chronology of the following saints?
1. Ramanuja 2 Shankaracharya 3 Sankardev 4 Dadu

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 4, 3, 2, 1 (c) 3, 1, 4, 2 (d) 2, 1, 3, 4
Ans : (d)


Q576. Consider the following statements regarding Kabir and Nanak:
1. Their thoughts were drawn from both Bhakti and Sufi traditions.
2. They used to express the sentiments of the rural masses.
3. He made impressive efforts for Hindu-Muslim unity.
4. His followers established independent religious societies. Select the correct answer from the code given below:

(a) 1 and 2 (b) 1‚2 and 3
(c) 1‚2‚3 and 4 (d) 1‚3‚ and 4
Ans: (c)


Q577. Find out the correct chronological order of the following saints of Maharashtra religion from the code given

below- 1. Eknath-2 Ramdas 3 Tukaram-4 Namdev Code: (a) 1,2‚3‚4 (b) 4‚3,2‚1 ( c) 2‚1‚4‚3 (d) 4‚1‚3‚2
Ans: (d)


Q578. Arrange the following saints of Chishti sect in the order of
date- (1) Sheikh Nizamuddin Auliya-2 Syed Mohammad Gesudraj
(3) Baba Faridganj-e-Shakar-4 Sheikh Nasiruddin Chirage Dehli Select the correct answer from the code given below the code:

(a) 1‚2‚3‚4 (b) 4‚3‚2‚1 (c) 1‚3‚4‚2 (d) 3‚1‚4‚2
Ans: (d)


Q579. Which is the correct chronological order of Bhaktisanth given below?
(a) Guru Nanak-Tulsidas-Ramdas-Tukaram
(b) Tulsidas-Gurunanak-Tukaram-Ramdas
(c) Guru Nanak-Tulsidas-Tukaram-Ramdas
(d) Tulsidas-Gurunanak-Ramdas-Tukaram
Ans: (c)


Q580. Who among the following saints were Sufis-
1. Rahim 2 Nizamuddin Auliya
3. Muinuddin Chishti 4 Raskhan Select the correct answer from the codes given below- Codes:

(a) 1 and 3 (b) 1, 2 and 3 (c) ) 2 and 3 (d) 2 and 4
Ans: (c)


Q581. Which of the following statements about the Bhakti movement is/are correct?
1. The Bhakti movement developed into a homogenous movement.
2. The Bhakti movement helped bridge the gap between Hinduism and Islam.
3. The Bhakti movement rescued Hinduism from the challenges of its own complexities. Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only (b) 1 and 3 (c) 2 only (d) 3 only
Ans: (d)


Q582. Which of the following statements about Sufism is/are correct?
1. Sufism was the mystic doctrine that developed within Islam.
2. Sufi philosophy gave special emphasis on the atmosphere of religious tolerance by talking of universal love in search of the Almighty.
3. The Sufis developed very complex philosophies and introduced very complex practices which were difficult for the people. Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 (b) 2 only (c) 3 only (d) 1 and 3
Ans: (a)


Q583. With reference to the Bhakti movement, consider the following statements.
1. The Bhakti and Sufi sages gradually developed a better understanding of the fundamental principles of Hinduism and Islam and emphasized the fact that they have much in common.
2. Bhakti and Sufi saints also brought significant changes in the attitude towards religion by placing more emphasis on customary rituals and rituals.
3. He also contributed to the growth of regional languages ​​and literature. Which of the above statement(s) is/are not correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 only (c) 2 and 3 (d) 3 only
Ans: (a)


Q584. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists- List-I (Bhakti Sangeet) List-II (Profession)
A. Namdev 1 Barber
B. Kabir 2 Weaver
C . Ravidas 3 Tailor
D. Sena 4 Cobbler Code: ABCD

(a) 2 3 1 4 (b) 3 2 4 1 (c) 3 2 1 4 (d) 2 3 4 1
Ans: (b)


Q585.
Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below – List-I List-II A. Khwaja Moinuddin Chishti 1 Suhrawardiya
B. Sheikh Ahmed Sirhindi 2 Qadiriya
C. Dara Shikoh 3 Chishtia
D. Sheikh Shahabuddin 4 Naqshbandiya code:
ABCD

(a) 2 3 1 4
(b) 1 4 2 3
(c) 3 4 2 1
(d) 4 2 3 1
Ans: (c)


Q586. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I List-II
A. Baba Farid 1 Qadiriya Branch
B. Sheikh Hamiduddin Nagori 2 Chishtia Branch
C. Miyan Mir 3 Suhrawardiya Branch
D. Shah Waliullah 4 Naxabandiya Branch Code:
ABCD

(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 1 4
(c) 3 4 2 1
(d) 4 1 2 3
Ans: (b)


Q587. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists:
List-I List-II Bahauddin Zakaria 1 Chishti
B. Sayyid Mohammad Jilani 2 Suhrawardi
C. Nizamuddin Auliya 3 Qadiri
D. Mohammad Ghaus 4 Shatari Code:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 2 1 4 3 (c) 2 3 1 4 (d) 1 4 3 2
Ans: (c)


Q588. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below:
List-I List-II Kabir 1 Farmer
B. Raidas 2 Barber
C. Army 3 Cobbler
D. Dhanna 4 Weaver Code:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 4 3 2 1 (c) 3 1 4 2 (d) 2 4 1 3
Ans: (b)


Q589. Match
List I with List II and select the correct answer from the code given below List-I List-II
(A) Bahauddin Zakaria 1 Suharwardi
(B) Sarfauddin Yahia 2 Firdausi
(C) Khwaja Baki Billah 3 Naqshbandi
(D) Abdul Qadir Jilani 4 Qadri Code:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 2 1 3 4 (c) 2 4 3 1 (d) 3 2 1 4
Ans: (a)


Q590. Which of the following pairs is correctly matched?
(a) Sheikh Bahauddin Zakaria Suhrawardia Branch
(b) Sheikh Mir Mohammad Chishtia Branch
(c) Sheikh Ahmed Sirhindi Qadiriya Branch
(d) Baba Farid Kalandaria Branch
Ans: (a)


Q591. Which of the following is not correctly matched?
Birthplace of Saint

(a) Chaitanya Vrindavan
(b) Dnyaneshwar Alindi
(c) Tukaram Dehu
(d) Madhvacharya Udupi
Ans: (a)


Q592. Given below are two statements. One of which is called Assertion (A) and the other as Reason (R) – Assertion (A): Khwaja Muinuddin Chishti is the founder and most prominent person of the Chishti religion of Sufis in India. Reason (R) : The Chishti Dharmasangh has derived its name from the village Chishti situated in Ajmer. With reference to the above two statements, which one of the following is correct?
Code:

(a) Both (a) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (a)
(b) (a) and (R) both are correct and (R), (a) it does not explain
(c) (a) is correct, but wrong (R)
(D) (a) is false, but (R) right
Ans: (c)


Q593. Consider the following statement and choose the correct answer from the code given below
Assertion (a): The Sufi saints of the Chishti sect did not associate themselves with the kings, the nobles and the rich. Reason (R) : They hated money and power and despised the wealthy. Code:
(a) (a) and (R) both are correct and (R) is the correct explanation of (a)
(b) (a) and (R) both are correct and (R) is not the correct explanation of (a) the
(c) (a) is true, but (R) is wrong
(d) (a) is false, but (R) is right
Ans: (a)


Q594. The famous poet Amir Khusro was a follower of which Sufi saint?
(a) Sheikh Farid (b) Sheikh Moinuddin Chishti
(c) Sheikh Nizamuddin Auliya (d)
None of the above Ans: (c)


Q595. Khwaja Moinuddin Chishti was a disciple of-
(a) Abdul Qadir Jilani (b) Khwaja Abu Yusuf
(c) Khwaja Usman Harooni (d) Khwaja Maudud
Ans: (c)


Q596. Who was the disciple of Khwaja Moinuddin Chishti?
(a) Khwaja Abdal Chishti (b) Shah Wali Ullah
(c) Mir Dard (d) Khwaja Usman Haruni
Ans: (d)


Q597. Who among the following was the founder of the Chishtia branch of Sufism?
(a) Sheikh Muhiuddin (b) Sheikh Ziauddin Abuljiwa
(c) Khwaja Abu-Abdal (d) Khwaja Bahauddin
Ans: (c)


Q598. Who among the following Sufi saints first settled in Ajmer?
(a) Sheikh Moinuddin Chishti (b) Sheikh Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
(c) Sheikh Nizamuddin Auliya (d) Sheikh Salim Chishti
Ans: (a)


Q599. The Sufi saint who believed that music is a means of approaching God is-
(a) Muin Uddin Chishti (b) Baba Farid
(c) Syed Muhammad Gesudraj (d) Shah Alam Bukhari
Ans: (a)


Q600. Established Chishtia Sufism in India –
(a) Khwaja Badruddin (b) Khwaja Moinuddin
(c) Sheikh Ahmed Sirhind (d) Sheikh Bahauddin Zakaria
Ans: (b)


Q601. The first Sufi saint of
Chishtia sect in India was – (a) Sheikh Muinuddin Chishti (b) Hamiduddin Nagori
(c) Qutubuddin Bakhtiyar Kaki (d) Nizamuddin Auliya
Ans: (a)


Q602. Who founded the Chishtiya sequence in India?
(a) Salim Chishti (b) Farid
(c) Moinuddin Chishti (d) None of the above
Ans: (c)


Q603. During whose reign did Sufi saint Khwaja Moinuddin Chishti come to Rajasthan?
(a) Maharana Pratap Singh (b) Rana Sanga
(c) Rana Kumbha (d) Prithviraj Chauhan
Ans: (d)


Q604. Who conferred the title of ‘Bakhtiar’ to Khwaja Qutbuddin?
(a) Khwaja Usman Harooni (b) Khwaja Moinuddin Chishti
(c) Abdul Qadir Jilani (d) None of the above
Ans: (b)


Q605. Who were the Chishti saints to whom Shahabuddin Ghori was most favourable?
(a) Sheikh Salim Chishti (b) Nizamuddin Auliya
(c) Khwaja Abdul Ahmed Chishti (d) Khwaja Moinuddin Chishti
Ans: (d)


Q606. Shaikh Nizamuddin Auliya was the disciple of –
(a) Sheikh Alauddin Sabir (b) Khwaja Muinuddin Chishti
(c) Baba Farid (d) Sheikh Ahmed Sirhindi
Ans: (c)


Q607. Which of the following was the birthplace of Sheikh Nizamuddin Auliya?
(a) Ajmer (b) Budaun
(c) Lahore (d) Multan
Ans: (b)


Q608. Who was the most famous disciple of Sheikh Farid, who saw the rule of the seven Sultans of Delhi?
(a) Nizamuddin Auliya (b) Sheikh Nasiruddin Chirag
(c) Sheikh Salim Chishti (d)
None of the above Ans: (a)


Q609. Who among the following was the disciple of Baba Farid?
(a) Sheikh Nizamuddin Auliya
(b) Amir Khusro
(c) Sheikh Salim Chishti
(d) Sheikh Nasiruddin Mahmud
Ans: (a)


Q610. Who among the following saw the reign of the seven Sultans of Delhi?
(a) Amir Khusro (b) Sheikh Nizamuddin Auliya
(c) Khwaja Muinuddin Chishti (d)
None of the above Ans: (b)


Q611. Shaikh Nizamuddin Auliya belonged to which Sufi sect?
(a) Chishti sect (b) Qadiri sect
(c) Suhrawardi sect (d) Shatari sect
Ans: (a)


Q612. Which of the following Sufi saints adopted yogic practice and was called Siddha?
(a) Farid (b) Salim Chishti
(c) Nizamuddin Auliya (d) None of these
Ans: (c)


Q613. Who was the successor of Nizamuddin Auliya?
(a) Sheikh Farid
(b) Sheikh Nasiruddin Chirag-e-Dehli
(c) Sheikh Salim Chishti
(d)
None of the above Ans: (b)


Q614. Nizamuddin Auliya and Nasiruddin Chirag were –
(a) Sohrawardy saints (b) Chishti saints
(c) Naqshbandi saints (d) Silsila
Ans: (b)


Q615. Which Sufi saint was called ‘Mehbub-e-Ilahi’?
(a) Khwaja Moinuddin Chishti (b) Baba Farid
(c) Qutbuddin Bakhtiyar Kaki (d) Sheikh Nizamuddin Auliya
Ans: (d)


Q616. Which of the following Sufi saints is known as Mehboob-e-Ilahi?
(a) Sheikh Moinuddin Chishti
(b) Sheikh Nizamuddin Auliya
(c) Baba Farid
(d) Sheikh Naseeruddin Chirag-e-Dehlvi
Ans: (b)


Q617. Who among the following Sufis has called India ‘Heaven on Earth’?
(a) Baba Farid (b) Sheikh Nizamuddin Auliya
(c) Amir Khurd (d) Amir Khusro
Ans: (d)


Q618. The first poet to Indianize Persian poetry was –
(a) Amir Hasan (b) Amir Khusrau (c) Faizi (d) Jujjani
Ans: (b)


Q619. Which one of the following is not associated with the Bhakti movement?
(a) Vallabhacharya (b) Chaitanya
(c) Guru Nanak (d) Amir Khusro
Ans: (d)


Q620. Who among the following Persian poets is known as the ‘Saadi of India’?
(a) Amir Hasan (b) Amir Khusro
(c) Sheikh Abul Faizi (d) Hussain Sanai
Ans: (a)


Q621. Who among the following has been called the ‘plain of India’?
(a) Amir Hasan (b) Amir Khusro
(c) Abu Talib Kalim (d) Chandrabhan Brahmin
Ans: (a)


Q622. Been compiled in Scripture ‘Adi Granth’ the ideas which Sufi saint of the Sikhs Ha─
(a) Sheikh Muinuddin Chishti (b) Qutb Bakhtiar Kaki
(c) Fariduddin Daga Ganj-e-Shakar (d) Sheikh Nizamuddin Auliya
Ans : (c)


Q623. Who among the following is not associated with the Chishti sequence?
(a) Sheikh Muinuddin
(b) Khwaja Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
(c) Sheikh Nizamuddin Auliya
(d) Sheikh Abdul Jilani
Ans: (d)


Q624. Who among the following Sufis was called Alakh?
(a) Khwaja Moinuddin Chishti (b) Sheikh Salim Chishti
(c) Abdul Aziz Makki (d) Abdul Quddus Gangohi
Ans: (d)


Q625. Who among the following was given the title of ‘Sheikh-ul-Hind’?
(a) Baba Fariduddin
(b) Khwaja Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
(c) Khwaja Muinuddin Chishti
(d) Sheikh Salim Chishti
Ans: (d)


Q626. Where is the tomb of Sheikh Salim Chishti?
(a) Lahore (b) Ajmer
(c) Agra (d) Fatehpur Sikri
Ans: (d)


Q627. Which Chishti saint founded a branch of the Chishti silsila in Gulbarga?
(a) Sheikh Naseeruddin Chirag-e-Delhi
(b) Gesu Daraz
(c) Sheikh Hamiduddin Nagori
(d) Jalaluddin Tabriji
Ans: (b)


Q628. To which sect or series of Sufis was Sheikh Bahauddin Zakaria associated?
(a) Chishti (b) Qadiri
(c) Naqashbandi (d) Suhrawardi
Ans: (d)


Q629. Which one of the following Sufi saints was associated with Suhrawardi Silsila?
(a) Mir Syed Ali Hamdani
(b) Sheikh Bahauddin Zakaria
(c) Sheikh Nizamuddin Auliya
(d) Sheikh Nasiruddin Chirag Dehlvi
Ans: (b)


Q630. To which silsila (sect) of Sufis was Sheikh Bahauddin Zakaria associated?
(a) Chishti (b) Naqshbandi
(c) Suhrawardi (d) Qadiri
Ans: (c)


Q631. Sheikh Bahauddin Zakaria was associated with which Sufi sequence?
(a) Chishti (b) Qadiri
(c) Naqshbandi (d) Suhrawardi
Ans: (d)


Q632. The most radical Sufi sect was
(a) Chishti (b) Suhrawardi
(c) Naqshbandi (d) Qadiri
Ans: (b)


Q633. Who among the following Sufism was against music?
(a) Chishchiya (b) Suhrawardiya
(c) Qadiriya (d) Naqshbandiya
Ans: (d)


Q634. Music is prohibited in which one of the following Sufi branches?
(a) Chishtiya (b) Qadiriya
(c) Suhrawardiya (d) Naqshbandiya
Ans: (d)


Q635. Which Sufi sect adopted Yoga Kriya?
(a) Qadri (b) Shatari
(c ) Chishtia (d)
None of the above Ans: (b)


Q636. Which of the following Sufi sequences adopted regular yogic practices?
(a) Chishti (b) Suhrawardy
(c) Qadiri (d) Shatari
Ans: (d)


Q637. What was Khanqah –
(a) Residence of Sufis (b) Religious institution
(c) Place of worship (d)
None of the above Ans: (a)


Q638. What was Khanqah?
(a) poet poetry of Amir Khusrau
court (b) Sikandar Lodi
(c) Muinuddin Khwaja Chisti native
dwelling (d) Sufi saints
Ans: (d)


Q639. Which of the following Sufi acts was composed in Lahore in the early eleventh century?
(a) Awarif-ul-Marif (b) Kashful Mahjoob
(c) Risala-e-Qurshariya (d) Kitab-ul-Luma
Ans: (b)


Q640. The author of the book called Yog Qalandar was-
(a) Abu Ali Qalandar
(b) Qutbuddin Qalandar
(c) Syed Murtaza
(d) None of the above
Ans: (c)


Q641. Who was the author of Safinat ul Auliya?
(a) Dara Shikoh (b) Mian Mir
(c) Mullah Badakhshi (d) Sheikh Salim Chishti
Ans: (a)


Q642. Which Sufi saint propounded the mystic theory named ‘Ilme Ilahi Muhammadi’?
(a) Khwaja Mir Dard
(b) Sheikh Musa
(c) Sheikh Sharpâduddin Yahya Maniyari
(d) Mullah Shah Badakhshi
Ans: (a)


Q643. According to Sikh tradition, which of the following Sufi saints is credited with the establishment of every temple?
(a) Sheikh Ahmadi Sirhindi
(b) Sheikh Muhammad Ghaus Gwaliori
(c) Mian Mir
(d) Mullah Shah Badakhshi
Ans: (c)


Q644. The Sufi concept of Anal Haq was inspired by the following concept of
Vedanta- (a) Tat Tvam Asi (b) Ekam Advaitam
(c) Aham Brahmasmi (d) All these
Ans: (c)


Q645. Who was the admirer?
(a) a Sufi saint (b) a Sufi teacher
(c) a Sufi disciple (d) a Sufi singer
Ans: (c)


Q646. Identify the wrong pair from the following pairs –
(a) Chishti – Delhi and Doab (b) Suhrawardi – Sindh
(c) Auliya – Madhya Pradesh (d) Firdausi – Bihar
Ans: (c)


Q647. With which sect of Sufis was the famous saint of Bihar, Sarpauddin Maneri related?
(a) Chishti (b) Suharwardi
(c) Firdausi (d) Kubravi
Ans: (c)


Q648. Which of the following is not related to Sufism?
(a) Ulema (b) Khanqah (c) Sheikh (d) Sama
Ans: (a)


Q649. Who among the following Sufis regards Krishna as Auliya?
(a) Shah Mohammad Ghaus (b) Shah Waliullah
(c) Shah Abdul Aziz (d) Khwaja Mir Dard
Ans: (a)


Q650. Who among the following Sufis considered Krishna under Auliya?
(a) Shah Abdul Aziz (b) Shah Waliullah
(c) Shah Kalimullah (d) Muhammad Ghaus
Ans: (d)


Q651. Who among the following Sufis is known as ‘Mujaddid’ or Reformer?
(a) Dara Shikoh (b) Khwaja Baqi
Billah (c) Shah Waliullah (d) Sheikh Ahmed Sirhindi
Ans: (d)


Q652. Which Indian Sufi saint was called ‘Mujahid’?
(a) Khwaja Moinuddin Chishti (b) Bahauddin Zakaria
(c) Shahwali Ullah (d) Sheikh Ahmed Sirhindi
Ans: (d)


Q653. Kabir was the disciple of –
(a) Chaitanya (b) Ramananda
(c) Ramanuja (d) Tukaram
Ans: (b)


Q654. ‘Bijak’ is a collection of whose words?
(a) Guru Nanak (b) Baba Farid (c) Kabir (d) Ramanand
Ans: (c)


Q655. Who is the author of ‘Bijak’?
(a) Surdas (b) Kabir
(c) Ravidas (d) Pipaji
Ans: (b)


Q656. Who composed ‘Bijak’?
(a) Kabir (b) Surdas
(c) Bihari (d) Nanak
Ans: (a)


Q657. Mirabai was a contemporary of –
(a) Tulsidas (b) Chaitanya Mahaprabhu
(c) Guru Nanak (d) Ramakrishna Paramhansa
Ans: (b)


Q658. Bhakti Rasa poetess Mirabai was
(a) a Rajput noble woman who never married
(b) Belonged to a Gujarati royal family, married to a Rajput
(c) daughter of a priest of Madhya Pradesh
(d) of a Rajput ruler Wife
Ans: (d)


Q659. The creators of ‘Raag-govind’ are –
(a) Mirabai (b) Narhari
(c) Surdas (d) Raskhan
(e) None of these
Ans: (a)


Q660. The distinction that Chaitanya added to the Bhakti movement was-
(a) Praying in the name of God
(b) Kirtan
(c) Idol worship
(d) Accepting both men and women as followers
Ans: (b)


Q661. The Vaishnava saints who popularized the devotion of Radha and Krishna were-
(a) Chaitanya (b) Kulasekara
(c) Ramanujacharya (d) Yamunacharya
Ans: (a)


Q662. Who among the following saints was considered by his followers to be an incarnation of Vishnu?
(a) Ramanuja (b) Vallabhacharya
(c) Ramananda (d) Chaitanya
Ans: (d)


Q663. Vrindavan became a pilgrimage site due to the efforts of the disciples of which Bhakti saint?
(a) Kabir (b) Chaitanya (c) Meera (d) Surdas
Ans: (b)


Q664. Krishna’s life-like Prem Vatika poetry was composed by-
(a) Bihari (b) Surdas
(c) Raskhan (d) Kabir
Ans: (c)


Q665. Who among the following was the founder of the Mahanubhav sect?
(a) Eknath (b) Chakradhar
(c) Dnyaneshwar (d) Tukaram
Ans: (b)


Q666. Which of the following was the birth place of Guru Nanak?
(a) Amritsar (b) Nabha
(c) Nankana (d) Nander
Ans: (c)


Q667. In whose memory the Gurdwara of Huzur Sahib was built?
(a) Guru Gavind Singh (b) Guru Nanak
(c) Guru Ramdas (d) Guru Tegh Bahadur
Ans: (b)


Q668. Whom did Guru Nanak appoint as his successor?
(a) Guru Ramdas (b) Guru Amardas
(c) Guru Harrai (d) Guru Angad
Ans: (d)


Q669. Who among the following recognized the importance of women for society and family in his teachings?
(a) Guru Nanak (b) Sant Ravidas
(c) Sant Dnyaneshwar (d) Sant Tukaram
Ans: (a)


Q670. Which of the following devout saints first used Hindi to propagate his message?
(a) Dadu (b) Kabir
(c) Ramanand (d) Tulsidas
Ans: (c)


Q671. “No person should ask any person his religion, sect or caste.” This statement is-
(a) Kabir (b) Ramanand
(c) Ramanuja (d) Chaitanya
Ans: (b)


Q672. Which of the following saints of medieval India was born in Prayag?
(a) Kumbhandas (b) Ramanand
(c) Raidas (d) Tulsidas
Ans: (b)


Q673. Raidas, Sena and Kabir were the followers of whom?
(a) Namdev (b) Ramanuja
(c) Vallabhacharya (d) Ramananda
Ans: (d)


Q674. Whose statement is this: “God sees the qualities of man, not his race; There is no caste in the other world” –
(a) Kabir (b) Guru Nanak (c) Chaitanya (d) Ramanand
Ans: (d)


Q675. ‘God recognizes only the virtue of man and does not ask for his caste; There will be no caste in the coming world. Which Bhakti saint has this doctrine?
(a) Ramanand (b) Dadu (c) Nanak (d) Ramanuja
Ans: (c)


Q676. Who among the following did not retire?
(a) Nanak and Chaitanya (b) Chaitanya and Vallabhacharya
(c) Ballabhacharya and Nanak (d) Nanak and Dnyaneshwar
Ans: (c)


Q677. Who among the following never took sanyasa?
(a) Nimbarka (b) Ramanuja
(c) Shankaracharya (d) Vallabhacharya
Ans: (d)


Q678. Who among the following had never taken sannyas?
(a) Chaitanya (b) Ramanuja
(c) Dnyaneshwar (d) Vallabhacharya
Ans: (d)


Q679. Who started the philosophy of Pushtimarg?
(a) Vallabhacharya (b) Kabir
(c) Surdas (d) Tulsidas
Ans: (a)


Q680. Who among the following is the Acharya of Pushtimarg?
(a) Ramanuja (b) Madhvacharya
(c) Nimbarka (d) Vallabhacharya
Ans: (d)


Q681. Who among the following died in Varanasi?
(a) Shankaracharya (b) Ramanujacharya
(c) Vallabhacharya (d) Yamunacharya
Ans: (c)


Q682. Who among the following was not a Nirguna Bhakti saint?
(a) Sankardev (b) Raidas (c) Dadu (d) Dhanna
Ans: (a)


Q683. The famous medieval saint Sankardev was related to –
(a) Shaivism (b) Vaishnavism
(c) Advaita sect (d) Dvaitadvaita sect
Ans: (b)


Q684. Who introduced Vaishnavism in Assam and Cooch Behar?
(a) Chaitanya (b) Madhva
(c) Sankaradeva (d) Vallabhacharya
Ans: (c)


Q685. Who introduced Vaishnavism in Kamrup?
(a) Chaitanya (b) Sankaradeva
(c) Nimbarka (d) Rupgoswami
Ans: (b)


Q686. Who among the following was the author of ‘Kirtan Ghosha’, a Vaishnava saint?
(a) Madhav Kandali (b) Srimanta Sankardeva
(c) Madhavdev (d) Damodardev
Ans: (b)


Q687. Tulsidas composed the Ramcharit Manas during whose period –
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) None
Ans: (a)


Q688. Tulsidas was a contemporary of
(a) Akbar and Jahangir (b) Shah Jahan
(c) Aurangzeb (d) Babur and Humayun
Ans: (a)


Q689. Which of the following is not a composition of Saint Tulsidas?
(a) Gitavali (b) Kavitavali
(c) Vinay Patrika (d) Sahitya Ratna
Ans: (d)


Q690. Who among the following was a saint of the Varkari sect?
(a) Nimbark (b) Chakradhar (c) Namdev (d) Ramdas
Ans: (c)


Q691. Who is the main deity of Warkari sect?
(a) Durga (b) Ganapati (c) Rama (d) Vitthal
Ans: (d)


Q692. Who was the founder of Varkari sect in Maharashtra?
(a) Tukaram (b) Namdev
(c) Visoba Khechar (d) Eknath
Ans: (a)


Q693. Who founded the Varkari Panth in Maharashtra?
(a) Namdev (b) Tukaram
(c) Eknath (d) Ramdas
Ans: (b)


Q694. The worship of Vithoba in the form of Vishnu was prevalent.
(a) Maharashtra (b) Bengal
(c) Gujarat (d) Uttar Pradesh
Ans: (a)


Q695. ‘Vithoba’ worship was popular in-
(a) Gujarat (b) Tamil Nadu
(c) Bengal (d) Maharashtra
Ans: (d)


Q696. All Bhakti and Sufi saints –
(a) supported idol-worship
(b) supported interference in governance
(c) emphasized humanity
(d) did all the above work
Ans: (c)


Q697. All Bhakti saints had a common feature that they –
(a) wrote their speech in the language understood by their devotees
(b) rejected the authority of the priestly class
(c) encouraged women to go to the temple
(d) Encouraged idol worship
Ans: (a)


Q698. Bhakti movement was started by-
(a) Alvar saints (b) Sufi saints
(c) Surdas (d) Tulsidas
Ans: (a)


Q699. ‘Bhakti-movement’ originated from-
(a) North-India (b) South-India
(c) East-India (d) West-India
Ans: (b)


Q700. Bhakti culture was reborn in India in
(a) Vedic period
(b) tenth century AD
(c) twelfth century AD
(d) fifteenth and sixteenth century AD
Ans: (d)


Q701. Which of the following is the principle of Ramanuja’s philosophy-
(a) the world is an illusion
(b) even after
salvation, it maintains its independent existence from God (c) knowledge is the way to salvation
(d) Brahman is nirguna
Ans: (b) )


Q702. Ramanuja emphasized on the following –
(a) Bhakti (b) Moksha (c) Dharma (d) Karma
Ans: (a)


Q703. Who among the following was a supporter of dualism?
(a) Dnyaneshwar (b) Madhva
(c) Mandan (d) Ramanuja
Ans: (b)


Q704. Who among the following was associated with the Daskoot movement in Karnataka in the sixteenth century?
(a) Akinchandas (b) Purandaradas
(c) Raidas (d) Ramdas
Ans: (b)


Q705. Who was the Sikh Guru who founded the city named Tarn Taran?
(a) Guru Ramdas (b) Guru Arjun Dev
(c) Guru Gobind Singh (d) Guru Tegh Bahadur
Ans: (b)


Q706. Who among the following heroes of Bhakti movement was influenced by Islam?
(a) Chaitanya (b) Mirabai
(c) Namdev (d) Vallabhacharya
Ans: (c)


Q707. Which of the following is not related with ‘Vedanta Philosophy’?
(a) Shankaracharya (b) Abhinav Gupta
(c) Ramanuja (d) Madhava
Ans: (b)


Q708. Who among the following Bhaktimargi saints was a cobbler?
(a) Tulsidas (b) Surdas
(c) Raidas (d) Malukdas
Ans: (c)


Q709. Who was the author of “Courasi Vaishnav Ki Varta”?
(a) Vittalaswami (b) Vittalnath
(c) Nanddas (d) Kumbhan Das
Ans: (b)


Q710. Who was the creator of Bhramar songs?
(a) Mirabai (b) Nabhadas
(c) Surdas (d) Haridas
Ans: (c)


Q711. According to Advaita Vedanta, salvation can be attained by whom among the following?
(a) Knowledge (b) Karma
(c) Bhakti (d) Yoga
(e) None of the above
Ans: (a)


Q712. Malukdas was a saint poet-
(a) of Agra (b) of Ayodhya (c) of Kashi (d) of Kada
Ans: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Vijayanagara, Bahmani and other provincial dynasties

Next Story

Babur’s invasion and establishment of the Mughal dynasty

Latest from Blog

error: Content is protected !!