/

Cabinet Mission Plan, Constituent Assembly and Formation of Interim Government

6 mins read

Cabinet Mission Plan, Constituent Assembly and Formation of Interim Government

Q2043. Who among the following was not a member of the Cabinet Mission Plan?
(a) Lord Pethick Lawrence (b) A.V. Alexander
(c) Sir Stafford Cripps (d) Lord Emery
Ans: (d)


Q2044. The ‘Cabinet Mission’ of 1946 was led by –
(a) Sir Pethick Lawrence
(b) Lord Linlithgow
(c) Lord Wavell
(d) Sir John Simon
Ans: (a)


Q2045. With reference to the Cabinet Mission, which of the following statement(s) is/are correct?
1. It recommended for a federal government.
2. It expanded the powers of the Indian courts.
3. It provided for more Indians in the ICS. Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) none
Ans: (a)


Q2046. Consider the following statements:
When the decision to hold the first session of the Constituent Assembly was announced,
1. Dr. Sachchidanand Sinha became the Provisional President of the Constituent Assembly.
2. Invitations to participate in the Constituent Assembly were issued by the Viceroy Lord Wavell. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (c)


Q2047. Who among the following was elected the President of the Constituent Assembly of India?
(a) Rajendra Prasad
(b) Chakravarti Rajagopalachari
(c) Sarvepalli Radhakrishnan
(d) Bhimrao Ambedkar
Ans: (a)


Q2048. Consider the following statements:
1. Asaf Ali looked after the Ministry of Railways in the Interim Government (1946).
2. The ‘Ancient Monuments Protection Act’ was passed when Lord Curzon was the Governor General.
3. The Haripura session of the Indian National Congress was presided over by C. R. Das did it.
4. In protest against the Rowlatt Act, Swami Shraddhanand suggested starting a movement of non-payment of rent. Of these statements:

(a) only 1 and 2 are correct.
(b) Only 2 and 3 are correct.
(c) Only 1, 2 and 4 are correct.
(d) Only 1, 2 and 3 are correct.
Ans: (c)


Q2049. Who presided over the interim cabinet formed in the year 1946?
(a) Rajendra Prasad (b) Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Vallabhbhai Patel (d) Rajagopalachari
Ans: (b)


Q2050. The Deputy Chairman of the Executive Council in the Interim Government formed in 1946 was
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Dr. S. Radhakrishnan
(c) C. Rajagopalachari
(d) Dr. Rajendra Prasad
Ans: (a)


Q2051. His position in the interim government formed under the chairmanship of Jawaharlal Nehru was:
(a) Prime Minister
(b) Chairman or Chairman
(c) Chief Minister
(d) Vice President or Vice-President
Ans: (d)


Q2052. Who became the Deputy Chairman of the Viceroy’s Council in the Interim Government of 1946-47?
(a) C. Rajagopalachari
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Jawaharlal Nehru
(d) M.A. Jinnah
Ans: (c)


Q2053. The idea of ​​the Constituent Assembly for the creation of a constitution for independent India was first presented by
(a) Swatantra Party in 1935 AD
(b) Congress Party in 1936 AD
(c) Muslim League in 1942 AD In
(d) Sarva Dal Conference in 1946 AD
Ans: (b)


Q2054. Who among the following first presented the idea of ​​the Constituent Assembly for framing the Constitution for India?
(a) Swaraj Party in 1924
(b) Congress Party in 1936
(c) Muslim League in 1942
(d) Sarva Dal Sammelan in 1946
Ans: (a)


Q2055. The idea of ​​’Constitutional Assembly’ for India was first placed in the following
(a) India Independence Act 1942
(b) Wavell Plan
(c) Cripps Proposal
(d) Cabinet Mission Plan
Ans: (c)


Q2056. Who among the following was not a member of the Contract Committee of the Constitution of India?
(a) N. Gopalaswami Iyengar
(b) Alladi Krishnaswami Iyer
(c) K.M. Munshi
(d) S.N. Mukherjee
Ans: (d)


Q2057. Who was the President of the Indian National Congress when the Cabinet Mission came to India?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) J. B. Kripalani
(c) Maulana Abul Kalam Azad
(d) Sarojini Naidu
Ans: (c)


Q2058. Which were not included in the proposals of the Cabinet Mission?
1. Three-tier structure for the Union of India consisting of both provinces and Indian princely states
2. Formation of Constituent Assembly
3. Creation of sovereign Pakistan from six Muslim majority states Select the correct answer using the code given below

(a) ) 1 and 3 (b) 3 only
(c) 2 only (d) 1 and 2
Ans: (b)


Q2059. Which one of the following was not a proposal of the Cabinet Mission?
(a) Dominion status will be given to India after the end of the war
(b) British Indian provinces should be organized into three groups to present the reality of Pakistan before the Muslim League
(c) To prepare a constitution for India A Constituent Assembly will be constituted for
(d) An interim government will be formed by
joining the major political parties of India Ans: (a)


Q2060. Its proposal came in May. It still had the desire to keep India free from partition which was to have the form of a federal state consisting of British provinces – The above quote is related to
(a) Simon Commission (b) Gandhi-Irwin Pact
(c) Cripps Mission (d) ) From Cabinet Mission
Ans: (d)


Q2061. Who among the following suggested the reorganization of the Viceroy’s Executive Council in which all the departments including the War Members were to be held by the Indian leaders?
(a) Simon Commission (b) Simla Conference
(c) Cripps Resolution (d) Cabinet Mission
Ans: (d)


Q2062. Which one of the following is not true about the Cabinet Mission Plan?
(a) Provincial grouping
(b) Interim cabinet with Indian members
(c) Acceptance of Pakistan
(d) Right to make constitution
Ans: (c)


Q2063. In order to determine the number of members allotted to each province in the constitution-making council, under the cabinet mission plan, how much population was there in a representative?
(a) 8 lakh persons (b) 9 lakh persons
(c) 10 lakh persons (d) 12 lakh persons
Ans: (c)


Q2064. The Constituent Assembly which framed the Indian Constitution was constituted
(a) under the Indian Independence Act
(b) under the Government of India Act 1935
(c) under the Queen’s Declaration
(d) under the Cabinet Mission Plan
Ans: (d)


Q2065. What did the Cabinet Mission recommend?
(a) a federal government at the center
(b) an interim national government
(c) reconstitution of the executive council of the viceroy
(d) all of the above
Ans: (d)


Q2066. Which department did Dr. Rajendra Prasad hold in the interim government formed in 1946?
(a) Defense
(b) Foreign Affairs and Commonwealth Relations
(c) Food and Agriculture
(d) None
Ans: (c)


Q2067. Who among the following was not a member of the first Interim National Government formed in August 1946?
(a) C. Rajagopalachari (b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Dr. S. Radhakrishnan (d) Jagjivan Ram
Ans: (c)


Q2068. Who among the following was not a member of the ‘Interim Government’?
(a) J. Ale. Nehru (b) Baldev Singh
(c) Asaf Ali (d) B. R. Ambedkar
Ans: (d)


Q2069. Who among the following was not a minister in the Interim Government formed on September 2, 1946?
(a) Jawaharlal Nehru (b) Liaquat Ali Khan
(c) Abul Kalam Azad (d) Dr. Rajendra Prasad
Ans: (c)


Q2070. When was an interim government formed under Jawaharlal Nehru?
(a) July 1946 (b) August 1946
(c) September 1946 (d) October 1946
Ans: (c)


Q2071. Who looked after the work of the Ministry of Railways in the Interim Government (1946)?
(a) Baldev Singh (b) T.T. Chudrigar
(c) Asaf Ali (d) Abdul Rab Nashtar
Ans: (c)


Q2072. When the Indian Muslim League was included in the Interim Government in 1946 AD, the department given to Liaquat Ali Khan is
(a) Foreign (b) Home
(c) Finance (d) Defense
Ans: (c)


Q2073. Who among the following was the Finance Minister in the interim government of Nehru in 1946?
(a) Fazlul Haq (b) Khizr Hayat Khan
(c) Liaquat Ali Khan (d) Gagzanfar Ali Khan
Ans: (c)


Q2074. Who among the following was the chairman of the manuscript committee of the Indian Constitution?
(a) A.K. Azad (b) B.R. Ambedkar
(c) J.L. Nehru (d) Dr. Rajendra Prasad
Ans: (b)


Q2075. Nehru’s first fourteen-member cabinet consisted of five non-Congress members. The Congress government thus became the first broad-based national government in virtually independent India. Who were those five non-Congressmen?
(a) B.C. Rai Govind Ballabh Pant J.B. Kripalani C.
Rajagopalachari and Abul Kalam Azad
(b) B.R. Ambedkar Syama Prasad Mukherjee John Mathai C.H. Bhabha and Shanmukham Chetty
(c) B.G. Kher Krishna Menon N.G. Ranga pc Joshi and Jai Prakash Narayan
(d) Narendra Dev Ajoy Ghosh P. Sundaraiah Ravi Narayan Reddy and C.D. Deshmukh
Ans: (b)


Q2076. Assertion (A): The Constituent Assembly of 1946 was not elected on the basis of universal adult franchise. Reason (R) : Gandhi wanted the best talent available in the country to participate in the making of the Constitution. Codes:
(a) A and R both are correct and R is the correct explanation of
A (b) A and R both are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is false
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (b)


Q2077. The Preamble to the Constitution of India was brought in the first session of the Constituent Assembly in December 1946 based on the Objectives Resolution and was adopted in January 1947. Who among the following put forward the “Objectives Proposition”?
(a) B.N. Rao (b) B.R. Ambedkar
(c) Jawaharlal Nehru (d) Rajendra Prasad
Ans: (c)


Q2078. Which one of the following leaders of the Congress was completely in favor of the Cabinet Mission Plan?
(a) Mahatma Gandhi (b) Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Patel (d) Maulana Abul Kalam Azad
Ans: (a)


Q2079. Who among the following leaders of the Congress was completely in favor of the Cabinet Mission Plan?
(a) Pt. Jawaharlal Nehru (b) Maulana Abul Kalam Azad
(c) Mahatma Gandhi (d) Sardar Patel
Ans: (c)


Q2080. When did the “Cabinet Mission” come to India?
(a) 1942 (b) 1946
(c) 1945 (d) 1947
Ans: (b)


Q2081. Cabinet Mission came to India in :
(a) February 1942 (b) March 1942
(c) April 1942 (d) May 1942
(e) None of the above / More than one of the above
Ans: (e)


Q2082. We will make a big mistake if we leave the people of Bihar and their cabinet in reserve to the violent and uncivilized attacks of the leaders of the League.” Who said this in the year 1946?
(a) Mahatma Gandhi (b) Jawaharlal Nehru
(c) Rajendra Prasad (d) Sardar Patel
Ans: (d)


Q2083. Who among the following declared in 1939 that the only way for a just solution to communal and other problems was through the Constituent Assembly?
(a) Mahatma Gandhi (b) Motilal Nehru
(c) Jawaharlal Nehru (d) Sardar Patel
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Azad Hind Fauj

Next Story

Constitutional Development of India

Latest from Blog

error: Content is protected !!