/

Constitutional Development of India

19 mins read

Constitutional Development of India

Q2136. In the context of Indian history, what does the ‘Dyarchy’ theory refer to?
(a) Division of the Central Legislature into two houses.
(b) The introduction of two governments i.e. Central and State Governments.
(c) two ruler-sets; One to be in London and the other in Delhi.
(d) The division of subjects delegated to the provinces into two categories.
Ans: (d)


Q2137. Consider the following statements:
1. Before the passing of the Act of 1909, Morley appointed two Indians to the India Council of London.
2. After the passing of the Act of 1909, an Indian was appointed as a member of the Governor General’s Council in India. Which of the above statements is/are correct

(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)


Q2138. What was contained in Montagu’s manifesto of 20 August 1917?
1. The increasing participation of Indians in every branch of administration.
2. Gradual development of self-governing institutions.
3. Formation of a responsible government independent of the British Empire.
4. To achieve the development of this policy in successive phases. Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1, 2 and 3 only (b) 2 and 4
only (c) 1, 2 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c) )


Q2139. The Declaration of Reforms of 20 August 1917 is known as
(a) Montagu Declaration
(b) Morley Declaration
(c) Minto Declaration
(d) Chelmsford Declaration
Ans: (a)


Q2140. Consider the following statements
Ans:


Q2141. The Regulating Act of the Act provided for
1. that the Court of Directors of the Company, which had hitherto been elected annually, shall now be elected for three years.
2. That the number of directors of the company shall be fixed at 24, of whom one-fourth shall retire after every three years.
3. That the judiciary would be issued directly from the Emperor. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 only
(c) 1 and 3 (d) 3 only
Ans: (d)


Q2142. Regulating Act was passed in
(a) 1773 (b) 1774
(c) 1784 (d) 1793
Ans: (a)


Q2143. With reference to Pitt’s India Act, consider the following statements:
1. Pitt’s India Act of 1784 provided that in future only contracted servants would be appointed members of the Governor-General’s council.
2. Pitt’s India Act 1784 banned all aggressive wars and all treaties of assurance with Indian kings. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (c)


Q2144. Under which act was the Board of Control established?
(a) Regulating Act 1773
(b) Settlement Act 1781
(c) Charter Act 1813
(d) Pitt’s India Act 1784
Ans: (d)


Q2145. There were some provisions of the Charter Act of 1833. Select the correct answer from the code given below:
(i) It ended the trading monopoly of the company.
(ii) It included a law member in the Governor-General’s council.
(iii) It took away the power of the Presidencies to make laws.
(iv) It changed the name of the Governor General of Fort William to the Governor General of India. Code:

(a) only (iii) is true
(b) (i) and (iii) are true
(c) (i) (iii) and (iv) are true
(d) all of the above are true
Ans: (d) )


Q2146. What was the purpose of Queen Victoria’s Proclamation (1858)?
1. Abandoning any idea of ​​annexing the Indian states to the British Empire
2. Keeping the Indian administration under the British Crown
3. Regulating the East India Company’s trade with India Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only (b) 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)


Q2147. Who among the following created the post of Secretary of State for India?
(a) The Councils Act 1861
(b) Government of India Act (The Government of India Act) 1858
(c) Morley Minto Reforms
(d) Montagu Chelmsford Reforms
Ans: (b)


Q2148. Which of the following is/are the salient features/features of the Government of India Act of 1919?
1. The system of dyarchy in the executive government of the provinces
2. The system of separate communal electorates for the Muslims
3. The transfer of legislative power by the center to the provinces Select the correct answer on the basis of the following codes:

(a) 1 only (b) ) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)


Q2149. From the following, mark the false statement about the Government of India Act 1919:
(a) The Government of India Act 1919 , came into force in 1921.
(b) This act is also known as Morley-Minto Reform Act.
(c) Montagu was the Secretary of State for India and Lord Chelmsford was the Viceroy of India.
(d) Central and provincial subjects were separated in this act.
Ans: (b)


Q2150. By the Government of India Act of 1919
(a) the communal electorate was expanded
(b) the rights of the native kings were limited
(c) bicameral legislative assembly was established in all the states
(d) Burma was separated from India Gaya
Ans: (a)


Q2151. Which of the following parties expressed doubts about the usefulness of the Act of 1919?
(a) Muslim League (b) Justice Party
(c) Swaraj Party (d) The Deccan Sabha
Ans: (c)


Q2152. Consider the following statements- Assertion (A) : The meaning of Dyarchy was the division of the subjects of administration into two classes Reason (R) : An attempt was made to enforce the sense of responsible governance in the provinces. Which one of the following is the correct answer in the context of the above- Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A the
(c) a is true but R is false
(d) a is wrong, but R is true
Ans: (a)


Q2153. Consider the following statements- Assertion (A) : With the enactment of the Government of India Act 1919, the structure of governance and its features remained unitary and centralized Reason (R) : A major part of the power was delegated to the provinces In the context of the above Which one of the following is the correct answer- Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (b)


Q2154. Consider the following statements:
1. The deliberations of the Third Round Table Conference culminated in the passing of the Government of India Act, 1935.
2. The Government of India Act 1935 provided for the formation of the All India Federation based on a federation of the provinces and Indian princely states of British India. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (c)


Q2155. Consider the following statements:
1. The East India Company’s monopoly of Indian trade was abolished by the Charter Act of 1853.
2. Under the Government of India Act 1858, the British Parliament completely abolished the East India Company and assumed the responsibility of ruling India directly. Which of the above statements is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)


Q2156. Consider the following statements
. In the Government of India Act 1935, 1. There was a provision for provincial self-government.
2. There was a provision for the establishment of a Federal Court.
3. There was a provision of All India Union at the Centre. Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3 (c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)


Q2157. Consider the following statements- The Government of India Act of 1935 had some features-
1. Abolition of Diarchy in states
2. Prohibition of Governors in legislative activities (Veto) power and to make laws by themselves.
3. Abolition of the principle of communal representation. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 1 and 2
(c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)


Q2158. With reference to the Government of India Act of 1935, consider the following statements:
1. According to the Act, diarchy was abolished in the governor’s provinces and provincial autonomy was introduced.
2. All the provincial legislatures were of only one house, which was called Vidhan Sabha. Which of the above statements is/are correct

(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)


Q2159. The main elements of the Government of India Act 1935 included-
1. Provision of a federation
2. Giving autonomy to the
provinces 3. Preamble of dyarchy in the provinces
4. Grant of sovereignty to the central legislature Select the correct answer from the code structure given below- Codes:

(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(c) 2 and 3 (d) 3 and 4
Ans: (a)


Q2160. With reference to the Government of India Act of 1935, consider the following statements:
1. Its objective was actually to provide a unitary structure to the Indian polity.
2. There was mention of a Prime Minister whose place would be first in the Council of Ministers. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (a) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)


Q2161. Who among the following said about the Act of 1935 ‘A car having brakes but no engine?
(a) Jawaharlal Nehru (b) C. Rajagopalachari
(c) Mahatma Gandhi (d) S.C. Bose
Ans: (a)


Q2162.
The original intention of the British was to include the princely provinces in the federal union proposed by the Government of India Act of 1935
. To ultimately include
(c) the complete political and administrative takeover of all the princely provinces by the British
(d) Use of kings to nullify the anti-imperialist principles of the nationalist leaders
Ans: (d)


Q2163. What is not true about the Government of India Act 1935?
(a) Responsible government was established in the states.
(b) Bicameral legislature started in Bengal.
(c) Communal electoral system was abolished.
(d) It was mandatory for the states to join the union.
Ans: (c)


Q2164. The reason for the rejection of the Government of India Act of 1935 by the Congress was
(a) Indians were not consulted in its formulation
(b) This act was eliminating the possibility of establishment of a representative government in India
(c) Provincial autonomy Democratic rights were violated by the arrangements made in the name of
(d) All of the above
Ans: (d)


Q2165. He was the chairman of the Joint Parliamentary Committee constituted under the Bill of 1935, which resulted in the formation of the Government of India Act 1935
(a) Lord Linlithgow
(b) James Macdonald
(c) Winston Churchill
(d) Clement Attlee
Ans: (a)


Q2166. The Government of India Act of 1935
(a) established the federal government
(b) created a federal court
(c) limited the powers of the governor
(d) granted adult suffrage.
Ans: (b)


Q2167. Who among the following put an end to the diarchy?
(a) Government of India Act 1919
(b) Gandhi-Irwin Act 1931
(c) Government of India Act 1935
(d) Cabinet Mission 1946
Ans: (c)


Q2168. Government of India Act 1935 abolished
(a) Provincial Autonomy
(b) Provincial Diarchy
(c) Federal Structure of India
(d) Responsible Central Government
Ans: (b)


Q2169. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists List I
A. The Regulating Act 1773
B. Council of India Act 1909
C. Government of India Act 1919
D. Government of India Act 1935 List II
1. Provision for the autonomy of the territories
2. Introduction of diarchy
3. Commencement of communal electorate
4. Establishment of Supreme Court Code:
ABCD

(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
( c) 2 1 4 3
(d) 3 4 1 2
Ans: (b)


Q2170. Match List-I (Acts of the Colonial Government of India) with List-II (Provisions) and select the correct answer using the codes given below the lists List-I List-II
(Colonial (Provisions) Governments of India) Acts of)
A. Charter Act 1813 1. Establishment of a Board of Control in Britain to fully regulate the affairs of the East India Company in India
B. Regulating Act 2. The Company’s trade monopoly in India was abolished
C. Act of 1858 3. The right of governance was transferred from the East India Company to the British Crown
D. Pitt’s India Act 4. The directors of the company were asked to submit all the correspondence and documents related to the management of the company to the British Government. Code ABCD

(a) 2 4 3 1
(b) 1 3 4 2
(c) 2 3 4 1
(d) 1 4 3 2
Ans: (a)


Q2171. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists – List-I List-II
A. Fort William in Bengal 1. Archibald Percival Wavell Governor of the Presidency Viacount and Earl Wavell General (under the Regulating Act 1773)
B. Governor-General of India 2. James Andrew Brown-Ramsay
(Charter Act Earl of Dalhousie and subordinate Marquis of 1833
C. Governor General of India 3. Charles Cornwallis Cornwallis and the second Earl of the Viceroy and the first
(under the Indian Council Marquis Act 1858)
D. the Governor General and 4. Gilbert John the Emperor’s representative Elliot-Murray-Keenmand Minto
(Earl of the Government of India under the Act 1935)
5. Louis Mountbatten Earl Mountbatten of Burma Code:

(a) A-3, B-2, C-4, D-1 (b) A-3, B-4, C-1, D-5
(c) A-2, B-3, C-4 , D-5 (d) A-4, B-2, C-3, D-1
Ans: (a)


Q2172. Match List – I with List – II and select the correct answer using the code given below the lists – List – I List – II
A. Indian Council Act 1909 1. Introduction of Dyarchy
B. Government of India Act 1935 2. 1916
C. Lucknow Pact 3. Lord Minto
D. Government of India Act 1919 4. Provincial Autonomy Code:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 4 3 2 1 (c) 2 4 1 3 (d) ) 3 4 2 1
Ans: (d)


Q2173. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I List-II
(Acts) (Mostly based)
A. Indian Council 1. Act on Mountbatten Plan 1909
B. Government of India Act 1919 2. On the recommendations of Simon Commission Report and Joint Select Committee
C. Government of India Act 1935 3. On Montagu-Chelmsford Reforms
D. Independence Act 1947 4. Code on Morley-Minto Reforms:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 4 3 2 1 (c) 3 4 1 2 (d) 4 1 2 3
Ans: (b)


Q2174. Who was the first Chief Justice of the Supreme Court established at Calcutta under the Regulating Act 1773?
(a) William Pitt (b) Henry Vansitart
(c) Eliza Impey (d) Job Charnack
Ans: (c)


Q2175. By which act was the Supreme Court established in Bengal?
(a) Regulating Act
(b) Pitt’s India Act
(c) Bengal Judicial Act
(d) Indian Council Act 1892
Ans: (a)


Q2176. When was the ‘Supreme Court’ established for the first time in India?
(a) 1793 (b) 1830
(c) 1861 (d) 1773
Ans: (d)


Q2177. Who among the following was not a member of the Governor General’s Council given in the Regulating Act?
(a) Sir John Clavering (b) Colonel Manson
(c) Lemastre (d) Richard Barwell
Ans: (c)


Q2178. When was parliamentary control established over the East India Company?
(a) 1773 (b) 1784 (c) 1793 (d) 1795
Ans: (a)


Q2179. By which act the control of the English Parliament started under the rule of the East India Company?
(a) Regulating Act
(b) Pitt’s India Act
(c) Order of 1853 AD
(d) Law of 1858 AD
Ans: (a)


Q2180. By which act passed in 1773 the activities of East India Company were brought under the control of British rule
(a) Rowlatt Act
(b) Permanent Settlement Act
(c) Regulating Act
(d) Pitt’s India Act
Ans: (c)


Q2181. In which of the following Acts, provision was made for the post of Governor General of Bengal for the first time?
(a) Regulating Act 1773
(b) Pitt’s India Act 1784
(c) Charter Act of 1813
(d) 1833 Act
Ans: (a)


Q2182. The first Governor General of India was appointed in
(a) 1774 (b) 1883
(c) 1858 (d) 1911
Ans: (a)


Q2183. By which of the following act the trading rights of the East India Company were abolished?
(a) Regulating Act of 1773
(b) Charter Act of 1813
(c) Charter Act of 1833
(d) Charter Act of 1853
Ans: (b)


Q2184. The Charter Act of 1813 brought a fundamental change in the English policy in India in which of the following areas?
(a) Agriculture (b) Education
(c) Public Health (d) Technology
Ans: (b)


Q2185. The East India Company’s monopoly of trade with China was abolished by the Charter Act of
(a) 1793 (b) 1813 (c) 1833 (d) 1853
Ans: (c)


Q2186. The British East India Company lost the commercial monopoly of tea by
(a) Charter Act of 1793 (b) Charter Act of 1813
(c) Charter Act of 1833 (d) Charter Act of 1853
Ans: (c)


Q2187. By which act did the British Government end the monopoly of East India Company’s trade in tea and China?
(a) Regulating Act-1773
(b) Pitt’s India Act-1784
(c) Charter Act-1813
(d) Charter Act-1833
Ans: (d)


Q2188. Which one of the following was not a provision in the Charter Act, 1833?
(a) Control over the trading activities of the East India Company
(b) Changing the designation of the supreme authority in the council to the designation of the Governor-General of India
(c) To give all the powers of a legislature to the Governor-General of the council
(d) Governor- Appointment of an Indian as Law Member in the General’s Council
Ans: (d)


Q2189. Which act made it possible for Indians to take some part in the administration of their country?
(a) Charter Act 1833
(b) Charter Act 1853
(c) Government of India Act 1858
(d) Indian Council Act 1861
Ans: (a)


Q2190. The system of competitive examination for civil services was accepted in principle in the following year
(a) 1833 (b) 1853 (c) 1858 (d) 1882
Ans: (b)


Q2191. Competitive examination system for civil services was accepted in principle in
(a) 1833 (b) 1853
(c) 1858 (d) 1882
Ans: (b)


Q2192. Which was the act by which the Public Service Commission was established for the first time in India?
(a) Indian Council Act 1892
(b) Council Act 1909
(c) Government of India Act 1919
(d) Government of India Act 1935
Ans: (c)


Q2193. By which law a Public Service Commission was established for the first time in India?
(a) The Indian Council Act 1892
(b) The Act of 1909
(c) The Government of India Act 1919
(d) The Government of India Act 1935
Ans: (c)


Q2194. Who among the following recommended the conduct of civil services examination simultaneously in England and India?
(a) Aitchison Commission
(b) Hobhouse Commission
(c) Montagu Chelmsford Report
(d) Lord Cornwallis
Ans: (c)


Q2195. The paramount control of financial administration in India from 1858 was vested in
(a) Supreme Government in India
(b) British Parliament
(c) Board of Control in England
(d) Council Secretary of State
Ans: (b)


Q2196. When did Queen Victoria announce the taking over of the Indian administration under the control of the British Crown?
(a) 1st November 1858 (b) 31st December 1857
(c) 6th January 1958 (d) 17th November 1859
Ans: (a)


Q2197. Which act wrote the obituary on the grave of the East India Company?
(a) Act of 1858 (b) Act of 1861
(c) Act of 1862 (d) None of the above
Ans: (a)


Q2198. Which of the following laws transferred the Government of India from the East India Company to the British Crown?
(a) Government of India Act 1858
(b) Indian Councils Act 1861
(c) Royal Titles Act 1876
(d) Indian Council Act 1892
Ans: (a)


Q2199. Queen Victoria was appointed the Empress of India in
(a) 1858 (b) 1876
(c) 1877 (d) 1885
Ans: (a)


Q2200. On 1 November 1858, the declaration of Queen Victoria was read out by Lord Canning in
(a) Allahabad (b) Calcutta
(c) Bombay (d) Madras
Ans: (a)


Q2201. The event which sowed the seeds of differences and eventually led to the partition of the country during the period of national movement
(a) Establishment of Muslim League in the year 1906
(b) Partition of Bengal in the year 1905
(c) Gandhiji’s support to Khilafat movement
(d ) ) Reservation of separate constituencies and seats for Muslims in Legislative Assemblies
Ans: (d)


Q2202. In which of the following Acts, separate electorates for Muslims were introduced?
(a) Government of India Act 1935
(b) Indian Independence Act 1947
(c) Marley-Minto Act 1909
(d) Montagu Chelmsford Reform Act 1919
Ans: (c)


Q2203. In which of the following Acts of the Indian Government, separate voting system for Muslims was approved?
(a) 1935 (b) 1909 (c) 1919 (d) None of the above
Ans: (b)


Q2204. In which year the Marley-Minto Reform Bill was passed?
(a) 1905 (b) 1909 (c) 1911 (d) 1920
Ans: (b)


Q2205. Which of these Governor Generals was the first to use the system of separate electorates to win over the Muslims and turn them against the Congress?
(a) Lord Curzon (b) Lord Irwin
(c) Lord Hardinge (d) Lord Minto
Ans: (d)


Q2206. In which of the following Acts of the Government of India, separate voting system for Muslims was approved?
(a) 1909 (b) 1919 (c) 1935 (d)
None of the above Ans: (a)


Q2207. Which of the following Acts empowered the unitary form of Government of India by establishing comprehensive control over the finances of India by the Governor General?
(a) Regulating Act of 1773
(b) Pitt India Act of 1784
(c) Charter Act of 1813
(d) Charter Act of 1833
Ans: (d)


Q2208. Dyarchy was implemented by which of the following act?
(a) India Act of 1909
(b) India Act of 1900
(c) India Act of 1919
(d) India Act of 1935
Ans: (c)


Q2209. Under which act was the Dyarchy system implemented in the provinces?
(a) 1892 (b) 1909 (c) 1919 (d) 1935
Ans: (c)


Q2210. Dyarchy was introduced in
India by (a) Government of India Act 1935
(b) Marley-Minto Reforms
(c) Montford Reforms
(d) Simon Commission Scheme
Ans: (c)


Q2211. What was provided in the Indian Council Act of 1909?
(a) Diarchy System (b) Communal Representation
(c) Federal System (d) Provincial Autonomy
Ans: (b)


Q2212. The internal goal of Morley-Minto Reforms was
(a) establishment of a responsible government in India
(b) mobilizing the moderates in favor of the government
(c) fighting one community against another in India
(d) destroying the extremist movement
Ans: (c)


Q2213. The more profound purpose of the Male-Minto Reforms was
(a) establishment of a responsible government in India
(b) mobilizing the liberals in favor of the government
(c) fighting one class against another in India
(d) ending the extremist movement
Ans: (c)


Q2214. The purpose of the Minto-Morley Reforms
(a) Transfer of power from British to Indian
(b) Separate electorate for Muslims
(c) To give special power to the government to deal with anti-government elements
(d) All
round development of education Ans: (b) )


Q2215. What was the Montagu-Chelmsford proposal related to?
(a) Social Reforms (b) Educational Reforms
(c) Reforms in Police Administration (d) Constitutional Reforms
Ans: (d)


Q2216. When the Montagu-Chelmsford Act was passed in 1919, who was the Prime Minister of England?
(a) Lloyd George (b) George Hamilton
(c) Sir Samuel Hauer (d) Lord Salishbury
(e) None of the above / More than one of the above
Ans: (a)


Q2217. Which of the following Acts gave the Governor General of India the power to issue ordinances?
(a) Charter Act – 1833
(b) Indian Council Act – 1861
(c) Indian Council Act – 1892
(d) Indian Council Act – 1909
Ans: (b)


Q2218. In which one of the following Acts of British India, instead of collective functioning, his authority over the Viceroy’s executive council was further strengthened by the “department” or departmental system.
(a) Indian Councils Act 1861
(b) Government of India Act 1858
(c) Indian Councils Act 1892
(d) Indian Councils Act 1909
Ans: (a)


Q2219. Who among the following referred to the Government of India Act 1935 as the “Letter of Slavery”?
(a) Jawaharlal Nehru (b) M.A. Jinnah
(c) Dr. Rajendra Prasad (d) Maulana Abul Kalam Azad
Ans: (a)


Q2220. Which of the following act was called ‘Charter of Slavery’ by Jawaharlal Nehru?
(a) Government of India Act 1919
(b) Government of India Act 1935
(c) Regulating Act 1773
(d) Pitt’s India Act 1784
Ans: (b)


Q2221. The Montagu-Chelmsfort report
formed the basis of (a) Indian Independence Act 1947
(b) Indian Councils Act 1909
(c) Government of India Act 1919
(d) Government of India Act 1935
Ans : (c)


Q2222. In March 1925, who among the following was elected as the President of the Central Legislative Assembly?
(a) C. R. Das
(b) Motilal Nehru
(c) Madan Mohan Malviya
(d) Vitthal Bhai Patel
Ans: (d)


Q2223. Who was the national leader who was elected President of the Central Legislative Assembly in 1925?
(a) Motilal Nehru (b) C. R. Das
(c) Vallabhbhai Patel (d) Vitthalbhai Patel
Ans: (d)


Q2224. Who was the Speaker of the Indian Legislative Assembly between 1925-1930?
(a) Motilal Nehru (b) V.B. Patel
(c) C. Rajagopalachari (d) Sardar Hukum Singh
Ans: (b)


Q2225. Who among the following was the President of the Central Legislative Assembly in August 1925?
(a) C. R. Das (b) Motilal Nehru
(c) M. R. Jayakar (d) Vithalbhai Patel
Ans: (d)


Q2226. In which year was the system of indirect election started in India?
(a) 1861 (b) 1892
(c) 1909 (d) 1919
Ans: (b)


Q2227. By which of the following Acts did the British first introduce the indirect electoral system in India?
(a) 1909 (b) 1861 (c) 1867 (d) 1892
Ans: (d)


Q2228. With reference to the Council Act of 1892, consider the following statements:
1. The national movement compelled the British colonial authorities to change the legislative procedure of the Indian Council Act of 1892, which resulted in the expansion of imperial and provincial legislative councils.
2. The nationalists were satisfied with the changes brought about by the Act of 1892. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)


Q2229. Which of the following was not a provision in Pitt’s India Act?
(a) A Board of Control was established in London in which there were six members
(b) The number of members of the Governor General’s Council was reduced from four to three
(c) The Board of Control was to manage the political, administrative and business functions of the company Had to do
(d) Management of only the business functions of the company was to be done by the Board of Directors
Ans: (d)


Q2230. Under which law the Viceroy was given the right to increase the number of members of his executive?
(a) 1858 (b) 1861 (c) 1892 (d) 1902
Ans: (b)


Q2231. Which one of the following is a correct statement?
(a) The Regulating Act controlled the powers of the Governor-General
(b) Pitt’s India Act prohibited the tribunals of territories
(c) The Charter Act of 1853 introduced civil service examinations
(d) All the statements are correct
Ans : (d)


Q2232. During whose reign English education was started in India?
(a) Lord William Cavendish Bentinck (b) Lord Hardinge
(c) Lord Minto (d) Lord Dalhousie
Ans: (a)


Q2233. What was the distinctive feature of the Bengal Regulation of 1793?
(a) It provided for the establishment of the Supreme Court.
(b) By that the use of the English law was limited to the British only.
(c) It also included the accepted laws of Hindus and Muslims.
(d) There was a provision for the appointment of the Law Commission of India.
Ans: (c)


Q2234. Which one of the following is one of the reasons for the Charter Act 1813 being considered important for India?
(a) It prohibited the preaching in India by Christian missionaries.
(b) It emphasized the industrialization of India
(c) It made financial provision for the education of Indians.
(d) It gave approval to develop railway system in India.
Ans: (c)


Q2235. Which of the following law created a functional Legislative Council for the first time in India?
(a) Charter Act 1793
(b) Charter Act 1813
(c) Charter Act 1853
(d) Charter Act 1833 Ans–(c) UPPCS (Main) GS 2016
Ans:


Q2236. Fill in the blanks in … The rights of tenants on land in Bengal and Bihar were given by the Bengal Tenancy Act.
(a) 1885 (b) 1886 (c) 1889 (d) 1900
Ans: (a)


Q2237. Under the provisions of the Regulating Act, a provincial assembly was established for Bihar
(a) in 1772 AD (b) in 1774 AD
(c) in 1776 AD (d) in 1778 AD
Ans: (b)


Q2238. Under which of the following Acts, Lord Cornwallis was empowered to annul the decisions of his council?
(a) Regulating Act (b) Act of 1786
(c) Charter Act of 1793 (d) Charter Act of 1813
Ans: (b)


Q2239. When did British India get provincial autonomy for the first time?
(a) 1937 (b) 1940 (c) 1947 (d) 1932
Ans: (a)


Q2240. When was the All India Women’s Conference established?
(a) 1922 (b) 1927 (c) 1929 (d) 1932
Ans: (b)


Q2241. Who is considered the father of dual government?
(a) Lord Clive
(b) Hector Munro
(c) Lord Macaulay
(d) Sir Leonil Curtis
(e) None of the above / More than one of the above
Ans: (d)


Q2242. Which of the following Parliamentary Acts gave the Governor-General of Bengal supervisory authority over Madras and Bombay?
(a) Regulating Act 1773E.
(b) Pitt’s India Act 1784 AD.
(c) Emeding Act 1786 AD.
(d) Charter Act 1793 AD
Ans: (a)


Q2243. The shortest duration of all the British constitutional experiments in India was
(a) Indian Councils Act of 1861
(b) Indian Councils Act of 1892
(c) Indian Councils Act of 1909
(d) Government of India Act of 1919
Ans: ( c)


Q2244. Where among the following was the first Municipal Corporation established in India?
(a) Calcutta (b) Madras
(c) Bombay (d) Delhi
Ans: (b)


Q2245. Who among the following held the post of Speaker of the Central Legislative Assembly of the British era and the Parliament of independent India?
(a) Sir Abdur Rahim (b) G.V. Mavalankar
(c) Ananth Shayanam Iyengar (d) Vitthalbhai Patel
Ans: (b)


Q2246. Consider the following statements about the Morley-Minto Reforms of 1909:
1. They were named after British parliamentarians Minto and Morley
2. They limited self-government by increasing the number of Indians elected to the Legislative Councils was provided
3. among the provisions were included that it was sure that the British Imperial Legislative maintain its majority in the Council which / correct the above statements / are?

(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1 2 and 3
Ans: (b)


Q2247. Which one of the following was not a provision of the Regulating Act of 1773?
(a) It introduced parliamentary supervision over the East India Company
(b) The Government of Bengal was vested in the Governor-General and a four-member council
(c) It changed the power of vote in the Court of Proprietors by removing all restrictions on qualifications
(d) The casting vote was vested in the Governor General
Ans: (c)


Q2248. Which of the following statements is/are correct about Montagu-Chelmsford Reforms?
1. It was approved by King George V
2. It made the Central Legislature bicameral.
3. The Act clearly mentioned the appointment of three Indian members to the Council. Select the correct answer using the codes given below

(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2
only (c) 2 only (d) 1 and 3 only
Ans: (a)


Q2249. Under which of the following was the ‘Dyarchy’ first started in India?
(a) Morley-Minto Reforms
(b) Montford Reforms
(c) Simon Commission Scheme
(d) Government of India Act 1935
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Cabinet Mission Plan, Constituent Assembly and Formation of Interim Government

Next Story

Important institutions of modern India and their founders

Latest from Blog

error: Content is protected !!