/

Cripps Mission and Quit India Movement

13 mins read

Cripps Mission and Quit India Movement

Q1912. Assertion (A) : The Cripps proposals were rejected by the Congress. Reason (R) : Only white people were involved in the Cripps mission. Select the correct answer using the codes given below
(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(b) (A) and (R) both are correct But (R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is correct but (R) is false
(d) (A) is false but (R) is correct
Ans: (b)


Q1913. Assertion (A) – Lord Linlithgow called the August Movement of 1942 as the most serious rebellion after the Sepoy Mutiny. Reason (R) – In some areas, farmers had risen in mass movement. Codes:
(a) A and R both are correct and R is the correct explanation of
A (b) A and R both are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is false
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q1914. Assertion (A): The “Quit India Movement” was the culmination of the Indian National Movement. Reason (R) : After the “Quit India Movement” the search for the process of transfer of power was the need of the hour. Select the correct answer from the codes given below – Codes:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of
A (b) Both A and R are correct But R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q1915. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below : Assertion (A) : As a result of Quit India Movement, British and Muslims came closer to each other because of their common hatred towards Congress. Reason (R) : Jinnah acted as a staunch ally of the British government and asked the Muslims to stay away from the Congress movement of 1942 AD. Code:
(a) Both (A) and (R) are correct and R is the correct explanation of A.
(b) Both (A) and (R) are true but R is not the correct explanation of A.
(c) (A) is correct but (R) is false.
(d) (A) is wrong but (R) is correct.
Ans: (a)


Q1916. Given below are two statements:
Assertion (a): Quit India Movement was successful in awakening and giving courage to the people. Reason (R) : The slogan ‘Do or Die’ entered the minds of the people, which one of the following is correct in the context of the above?

(a) Both A and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (a)
(b) Both A and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (a)
(c) A is correct but (R) is wrong
(d) A is wrong but (R) is correct
Ans: (a)


Q1917. Given below are two statements each containing Assertion (A) and Reason (R). Read both carefully
Assertion (A): Rashtriya Swayamsevak Sangh stayed away from Quit India Movement of 1942 Reason (R) : It was thought that this movement would delay India’s independence. Which of the following is correct with respect to the above two statements?
Code:

(a) Both A and R are true but R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (c)


Q1918. Consider the following statements: The
Cripps proposals contain provisions
1. For complete independence of India.
2. For the creation of a constitution-making body. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (b)


Q1919. Consider the following statements: On the
day before the Quit India Movement was launched, Mahatma Gandhi
1. asked government employees to resign.
2. Asked the soldiers to leave their posts.
3. Asked the kings of the princely states to accept the sovereignty of their people. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)


Q1920. Below is a list of some places. Name the places where parallel governments were established in the ‘Quit India Movement’. Select your answer from the codes given below the list:
1. Ballia 2. Satara
3. Hazaribagh 4. Meerut
5. Agra Code:

(a) 1 and 2 (b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 5 (d) 1, 3 and 4
Ans: (a)


Q1921. The ‘Quit India Movement’ was the fruit of
1. the dismay of Indians by Cripps’ proposals
2. The threat of Japanese invasion of India
3. The writings of Gandhiji incited the countrymen to adopt violent means
4. AICC . to pass a resolution in August 1942 by Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2 (b) 1 2 and 4
(c) 2 3 and 4 (d) All of the above
Ans: (b)


Q1922. The draft declaration of the British government’s proposals, brought by Sir Stafford Cripps, included:
1. That India should be given the status of a colony.
2. That there should be an Indian Union consisting of all the provinces and states.
3. That any province or Indian state may decide to remain outside the Indian Union.
4. That the Constitution of India should be made by the people of India. Select the correct answer from the code scheme given below – Codes:

(a) 1, 2 and 3 (b) 1, 2 and 4
(c) 2, 3 and 4 (d) All four
Ans: (d)


Q1923. In which area the riots arising out of the Quit India Movement were most widespread?
1. Bihar 2. Bengal
3. Gujarat 4. United Provinces Select your answer from the codes given below

(a) 1 and 2 (b) 1 only
(c) 2 and 3 (d) 1 and 4
Ans: (d)


Q1924. Quit India movement was more effective at two of the following places
1. Midnapore 2. Ballia
3. Amritsar 4. Surat Select your answer from the codes given below:

(a) 3 and 4 (b) 2 and 3
(c) 1 and 2 (d) 2 and 4
Ans: (c)


Q1925. In which of the following year the Jatiya government was established in Midnapore district of Bengal?
(a) 1939 (b) 1940 (c) 1941 (d) 1942
Ans: (d)


Q1926. Sir Stafford Cripps’ plan envisaged that after the Second World War
(a) India should be given complete independence
(b) India should be divided into two parts before granting independence
(c) India should be given this condition Should be made a republic with that it will join the Commonwealth
(d) India should be given Dominion status
Ans: (d)


Q1927. An important aspect of the Cripps Mission of 1942 AD was-
(a) the condition of giving any degree of autonomy to India was that all Indian states would have to join the Union of India
(b) To establish the Union of India immediately after the Second World War And to provide him a Dominion post
(c) After the World War, India was conditioned to provide complete independence and sovereign status – Indian people, communities and political parties participated in the British war and cooperation
(d) One for the whole of the Union of India To structure the constitution itself There will be no separate constitution for any province and federal constitution will be valid for all the provinces.
Ans: (b)


Q1928. Which of the following statements about Cripps Mission is not correct?
(a) In March 1942 Cripps persuaded War cabinet to agree on a draft declaration (
b) Jawaharlal Nehru and Sardar Patel represented Congress for negotiations with the mission
(c) War After the mission proposed the Dominium status
(d) After the war the mission proposed the formation of the constitution-making body
Ans: (a)


Q1929. Who called the Cripps proposals ‘a sinking bank post-dated cheque’?
(a) Jawaharlal Nehru (b) S. C. Bose
(c) Mahatma Gandhi (d) M.A. Jinnah
Ans: (c)


Q1930. In whose view was the “Cripps offer a post-dated check upon a crashing bank”?
(a) Mahatma Gandhi (b) Jawaharlal Nehru
(c) J.B. Kripalani (d) Jayaprakash Narayan
Ans: (a)


Q1931. Mahatma Gandhi’s statement “One post date cheque” was related to?
(a) Simon Commission (b) Cripps Mission
(c) Cabinet Mission (d) Young Husband Mission
Ans: (b)


Q1932. Who among the following drafted the ‘Quit India Resolution’?
(a) Sardar Vallabhbhai Patel
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Mahatma Gandhi
(d) Acharya Narendra Dev
Ans: (c)


Q1933. Who among the following supported the ‘Quit India Resolution’ in 1942?
(a) a. Of. Azad (b) Rajendra Prasad
(c) Sardar Vallabhbhai Patel (d) Jawaharlal Nehru
Ans: (c)


Q1934. The “Quit India” resolution was drafted by
(a) Jawaharlal Nehru (b) Mahatma Gandhi
(c) Maulana Abul Kalam Azad (d) Sarojini Naidu
Ans: (b)


Q1935. Who was the author of Quit India Resolution?
(a) Abul Kalam Azad (b) Acharya Narendra Dev
(c) Jawaharlal Nehru (d) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans: (c)


Q1936. By whom was the ‘Quit India’ resolution proposed in the Bombay session of Congress in 1942?
(a) Jawaharlal Nehru (b) Narendra Dev
(c) Rajendra Prasad (d) J. B. Kripalani
Ans: (a)


Q1937. All India Congress Committee passed the ‘Quit India’ resolution in the year
(a) 1970 (b) 1917
(c) 1930 (d) 1942
Ans: (d)


Q1938. Where was the resolution of ‘Quit India Movement’ passed by the Congress Working Committee on 14 July 1942?
(a) Bombay (b) Wardha (c) Lucknow (d) Tripura
Ans: (b)


Q1939. When did the ‘Quit India’ movement start?
(a) in the year 1947 (b) in the year 1942
(c) in the year 1935 (d) in the year 1929
Ans: (b)


Q1940. Quit India Movement was started in
(a) July 1942 (b) August 1942
(c) September 1942 (d) October 1942
Ans: (b)


Q1941. Why is the year 1942 important?
(a) Salt Satyagraha (b) Non-Cooperation Movement
(c) Quit India Movement (d) Independence of India
Ans: (c)


Q1942. Quit India Movement was started in which month of 1942 AD?
(a) January (b) July
(c) August (d) December
Ans: (c)


Q1943. The statement that “we will either liberate India or die in the pursuit of independence” is associated with?
(a) Civil Disobedience Movement (b) Individual Satyagraha
(c) Non-Cooperation Movement (d) Quit India Movement
Ans: (d)


Q1944. The slogan “Do or Die” is associated with which of the following movements?
(a) Swadeshi Movement (b) Non-Cooperation Movement
(c) Civil Disobedience Movement (d) Quit India Movement
Ans: (d)


Q1945. Who gave the mantra of ‘do or die’?
(a) B. C. Rai (b) J. C. Bose
(c) C. V. Raman (d) Mahatma Gandhi
Ans: (d)


Q1946. The slogan ‘Do or Die’ is related to?
(a) Lala Lajpat Rai (b) Mahatma Gandhi
(c) Bal Gangadhar Tilak (d) Subhash Chandra Bose
Ans: (b)


Q1947. Which young female leader was a symbol of defiance and resistance during the Quit India Movement?
(a) Sarojini Naidu (b) Kalpana Dutt Joshi
(c) Sucheta Kriplani (d) Aruna Asaf Ali
Ans: (d)


Q1948. Aruna Asaf Ali was the leading woman organizer of which underground activity during the freedom struggle?
(a) Civil Disobedience Movement
(b) Non-Cooperation Movement
(c) Quit India Movement
(d) Swadeshi Movement
Ans: (c)


Q1949. Who said “Freedom is almost within our reach We have to hold onto it tightly”?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Shaukat Ali
Ans: (a)


Q1950. Mrs. Aruna Asaf Ali passed away in July 1996. In which field was she known for her contribution?
(a) Literature
(b) Freedom Struggle
(c) Music
(d) None of the above
Ans: (b)


Q1951. When the Indian National Congress passed the ‘Quit India’ resolution, the Congress President was
(a) Mahatma Gandhi
(b) Maulana Abul Kalam Azad
(c) Sardar Patel
(d) Pandit Jawaharlal Nehru
Ans: (b)


Q1952. When Mahatma Gandhi started the Quit India Movement in 1942, who was the President of the Indian National Congress at that time?
(a) Jawaharlal Nehru (b) Abul Kalam Azad
(c) Rajendra Prasad (d) J.B. Kripalani
Ans: (b)


Q1953. Where did the Congress start the Quit India Movement on 8 August 1942?
(a) Bombay (b) Madras (c) Calcutta (d) Poona
Ans: (a)


Q1954. In which ground was the resolution of Quit India movement passed in Bombay?
(a) Marine Drive Ground (b) Kala Ghoda Ground
(c) Chembur Ground (d) Gwalia Tank
(e) None of the above
Ans: (d)


Q1955. Usha Mehta’s reputation in the context of the Indian independence movement is
(a) for running a secret Congress radio during the Quit India Movement
(b) for participating in the Second Round Table Conference
(c) for leading a detachment of the Azad Hind Fauj
( d) To play a supporting role in the formation of the interim government of Pandit Jawaharlal Nehru
Ans: (a)


Q1956. Who among the following broadcast ‘Congress Radio’ during the ‘Quit India’ movement?
(a) Aruna Asaf Ali (b) Jai Prakash Narayan
(c) Usha Mehta (d) None of the above
Ans: (c)


Q1957. During the Quit India Movement, at which of the following places was the People’s Government established?
(a) Allahabad (b) Kanpur
(c) Jhansi (d) Satara
Ans: (d)


Q1958. Where was Mahatma Gandhi imprisoned in the context of Quit India Movement?
(a) Bombay (b) Madras
(c) Calcutta (d) New Delhi
Ans: (a)


Q1959. Gandhiji was imprisoned after the Quit India Resolution was passed
(a) Yerwada Jail (b) Naini Jail
(c) Ahmednagar Fort (d) Agakhan Palace
Ans: (d)


Q1960. In which one of the following districts of Uttar Pradesh parallel government was established during the Quit India Movement?
(a) Jaunpur (b) Azamgarh
(c) Ballia (d) Ghazipur
Ans: (c)


Q1961. Parallel government was established in which of the following districts of Uttar Pradesh during the Quit India Movement?
(a) Allahabad (b) Lucknow
(c) Ballia (d) Faizabad
Ans: (c)


Q1962. Who among the following Prime Ministers sent Cripps Mission to India?
(a) James Ramsay Macdonald (b) Stanley Baldwin
(c) Neville Chamberlain (d) Winston Churchill
Ans: (d)


Q1963. The Prime Minister of England at the time of Quit India Movement was
(a) Chamberlain (b) Churchill
(c) Clement Attlee (d) Macdonald
Ans: (b)


Q1964. Quit India was started in response to?
(a) Cabinet Mission Plan (b) Cripps Proposal
(c) Simon Commission Report (d) Wavell Plan
Ans: (b)


Q1965. Which one of the following remarks is not true regarding the Quit India Movement of 1942?
(a) This movement was non-violent
(b) It was led by Mahatma Gandhi
(c) This movement was spontaneous
(d) It did not attract the general working class
Ans: (*)


Q1966. After Quit India C. Rajagopalachari released a pamphlet titled “The Way Out”. Which one of the following proposals was in this pamphlet?
(a) Establishment of a “War Advisory Council” consisting of representatives of British India and Indian states
(b) Reconstitution of the Central Executive Council in such a way that all other members except the Governor General and the Commander-in-Chief are Indian leaders
(c) New elections to the Central and Provincial Legislatures should be held at the end of 1945 and the body making the constitution should be organized as soon as possible
(d) Solution to the constitutional deadlock
Ans: (d)


Q1967. Who among the following was the official negotiator of Congress with Cripps Mission?
(a) Mahatma Gandhi and Sardar Patel
(b) Acharya J.B. Kriplani and C. Rajagopalachari
(c) Pandit Jawaharlal Nehru and Maulana Azad
(d) Dr. Rajendra Prasad and Rafi Ahmed Kidwai
Ans: (c)


Q1968. Who among the following was the Sarvadhinayak or supreme leader of the Tamralipta caste government, a parallel government set up by the nationalists in Tamluk during the Quit India Movement?
(a) Ajay Mukhopadhyay (b) Sushil Chandra Dhara
(c) Matangini Hazra (d) Satish Chandra Samant
Ans: (d)


Q1969. Due to which of the following the Cripps mission failed?
(a) Indian claim for complete control of national security
(b) Indian claim for complete control of national finance
(c) Indian demand for civil services
(d) Demand for release of all political prisoners
Ans: (a) )


Q1970. Who among the following leaders organized underground activities after escaping from prison during the ‘Quit India Movement’?
(a) J.B. Kripalani
(b) Ram Manohar Lohia
(c) Achyuta Patwardhan
(d) Jai Prakash Narayan
Ans: (d)


Q1971. “There is going to be a revolution here (in India) and we must leave quickly.” Who said this?
(a) Sir Stafford Cripps (b) Lord Pethick Lawrence
(c) Lord Wavell (d) A. V. Alexander
Ans: (a)


Q1972. Which of the following is not true about Cripps Mission?
(a) Dominion status at the end of the war
(b) Constitution made by the Constituent Assembly
(c) Appointment of a new executive council in which Hindus and Muslims have equal representation
(d) Any province could remain outside the Indian Union
Ans: (c) )


Q1973. The American journalist who was with Mahatma Gandhi during his ‘Quit India Movement’ was named
(a) Louis Fischer (b) William M. Shiver
(c) Webb Miller (d) Nangli Farson
Ans: (a)


Q1974. In which of the following movements, women’s participation is considered the most?
(a) Non-cooperation Movement (b) Salt Satyagraha
(c) Bardoli march (d) Quit India Movement
Ans: (d)


Q1975. Who was the Chief General of India at the time of Quit India Movement?
(a) Lord Wavell (b) Lord Linlithgow
(c) Lord Mountbatten (d)
None of the above Ans: (a)


Q1976. In which year Cripps Mission came to India?
(a) 1940 (b) 1942 (c) 1944 (d) 1946
Ans: (b)


Q1977. Who among the following regularly broadcast programs on Congress Radio during the Quit India Movement period?
(a) Jai Prakash Narayan (b) Subhash Chandra Bose
(c) Ram Manohar Lohia (d) Sucheta Kriplani
Ans: (c)


Q1978. Which of the following parties did not support the ‘Quit India Movement’?
(a) Hindu Mahasabha
(b) Communist Party of India
(c) Unionist Party of Punjab
(d) All of the above
Ans: (d)


Q1979. In which jail was Dr. Rajendra Prasad imprisoned during the 1942 movement?
(a) Bankipur Jail (b) Hazaribagh Jail
(c) Camp Jail (d) Bhagalpur Jail
Ans: (a)


Q1980. The Quit India Movement was led by
(a) B. R. Ambedkar
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Mahatma Gandhi
(d) None of these
Ans: (d)


Q1981. Jai Prakash Narayan was related to which movement?
(a) Champaran Movement
(b) Non-Cooperation Movement
(c) Individual Satyagraha Movement
(d) Quit India Movement
Ans: (d)


Q1982. In what context did Jai Prakash Narayan get the recognition of a national level leader?
(a) Quit India Movement
(b) Establishment of Congress Socialist Party
(c) Bhoodan Movement
(d) Making him a member of Congress Working
Ans: (a)


Q1983. On 6 July 1942 in Wardha, Mahatma Gandhi discussed his ‘Quit India’ movement in the Congress Working Committee, then the chairman of that committee was-
(a) Rajagopalachari
(b) Maulana Abul Kalam Azad
(c) Pandit Jawaharlal Nehru
(d) Dr. Annie Besant
Ans: (b)


Q1984. Which one of the following orders was not laid down by Mahatma Gandhi for the people before he was imprisoned during the Quit India Movement?
(a) Do or die
(b) Paralyze the government administration through total strike
(c) Make the nation alive even at the risk of death
(d) See yourself as a subject of the British monarch
Ans: (d)


Q1985. The campaign launched by the British Government to arrest the leaders of Quit India Movement was
(a) Operation Reinder Pest
(b) Operation Zero Hour
(c) Operation Thunderbolt
(d) Operation Blue Star
Ans: (b)


Q1986. Who called Gandhi’s ‘Quit India’ movement a ‘unique movement’?
(a) Ram Manohar Lohia
(b) Sardar Vallabhbhai Patel
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Jayaprakash Narayan
Ans: (b)


Q1987. Who among the following was not associated with the Quit India Movement?
(a) Mahatma Gandhi (b) Aruna Asaf Ali
(c) Jai Prakash Narayan (d) Muhammad Ali Jinnah
Ans: (d)


Q1988. Who said “Mahatma Gandhi was a gentle prophet of non-violent revolution”?
(a) B.R. Nanda
(b) D.G. Tendulkar
(c) Larry Collins and Dominic Lapierre
(d) Louis Fischer
Ans: (c)


Q1989. The British government called it a Congress rebellion, while the Congress called it a natural reaction of the government to keep the people under unbearable tension. In the context of which of the following is this comment?
(a) Chauri-Chaura incident
(b) Dandi Yatra
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Quit India Movement
Ans: (d)


Q1990. Cripps proposal was
accepted by (a) Congress
(b)
League rejected (c) Both Congress and League accepted
(d) Both Congress and League rejected
Ans: (d)


Q1991. Which of the following statements about Quit India Movement is false?
(a) It is also known as August-Revolution
(b) Aruna Asaf Ali had an extraordinary role in it
(c) Jawaharlal Nehru was imprisoned in Ahmednagar Fort Jail during this movement
(d) Annie Besant in this The stellar role was commendable.
Ans: (d)


Q1992. Gandhiji’s ‘Do or Die’ call (slogan) was
(a) during the Quit India Movement
(b) during the Civil Disobedience Movement
(c) during the Non-Cooperation Movement
(d) during the Khilafat Movement
Ans: (a)


Q1993. Consider the following statement
“India will be much more reliable in terms of operations”. However, the anticipation of any compromise will be greatly increased by Gandhi’s oblivion, who for years wasted every attempt at compromise.” In what context was the above statement made by the British?

(a) Kheda Satyagraha
(b) Civil Disobedience Movement
(c) Quit India Movement
(d) Non-Cooperation Movement
Ans: (c)


Q1994. Louis Fischer, the biographer of Mahatma Gandhi, was associated with
(a) Civil Disobedience Movement
(b) Individual Satyagraha
(c) Non-Cooperation Movement
(d) Quit India Movement
Ans: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

second World War

Next Story

Azad Hind Fauj

Latest from Blog

error: Content is protected !!