/

Early Civil and Peasant Rebellion

3 mins read

Q590. Which of the following rebellions was made famous by Bankim Chandra Chatterjee in his novel Anand Math?
(a) Bhil rebellion (b) Rangpur and Dinapur rebellion
(c) Vishnupur and Birbhum rebellion (d) Sanyasi rebellion
Ans: (d)


Q591. Who in 1840 AD The Kuka movement was started near?
(a) Guru Ram Singh (b) Bhagat Jawaharlal
(c) Hari Singh Nalwa (d) Dadu Mian
Ans: (b)


Q592. Who was the leader of Kuka movement
(a) Bhagat Singh (b) Bismil
(c) Ram Singh (d) Shyam Singh
Ans: (c)


Q593. Who organized the Kuka movement?
(a) Guru Ram Das (b) Guru Nanak
(c) Guru Ram Singh (d) Guru Gobind Singh
Ans: (c)


Q594. Match List I and List II and select the correct answer using the code given below :
List – I List – II
A. Fakir (i) Sahajanand Saraswati
B. Ramosi (ii) Karamshah
C. Pagalathi (iii) Majnushah
D. Bihar Kisan Sabha (iv) Chittoor Singh Code:
ABCD

(a) (iv) (ii) (iii) (i) (b) (iii) (iv) (ii) (i)
(c) (iii) (ii) (iv) (i) (d) (ii) (i) (iv) (iii)
Ans: (b)


Q595. What was the demand of Tibhaga peasant movement of Bengal?
(a) Reducing the share of the zamindars from one-half of the crop to one-third
(b) Being the real cultivators of the land, giving land ownership to the farmers
(c) Abolition of Zamindari system and ending of agricultural slavery
(d) ) Cancellation of all loans of farmers
Ans: (a)


Q596. Indicate the name of the leader of the Indigo Rebellion that took place in Bengal in 1865
(a) Deen Bandhu Mitra (b) Radha Kant Dev
(c) Shishir Kumar Ghosh (d) Bankim Chandra
Ans: (c)


Q597. Who among the following led the Nile Revolution?
(a) Budhu Bhagat and Jhindari Manki
(b) Dinabandhu Mitra and Madhusudan Dutt
(c) Birsa Munda and Gaya Munda
(d) Digambar Vishwas and Vishnu Charan Vishwas
(e) Sindhu and Kanu Santhal
Ans: (d)


Q598. Who among the following started the Neel movement in Govindpur village of Nadia district?
(a) Hem Chandrakar
(b) Digambar Vishwas and Vishnu Vishwas
(c) Harish Chandra Mukherjee and Surendra Nath Banerjee
(d) Deenbandhu Mitra
Ans: (b)


Q599. Who among the following was the leader of several anti-British rebellions in Sambalpur?
(a) Tirat Singh (b) Surendra Sai
(c) Kattabomman (d) Sayeed Ahmed Barelvi
Ans: (b)


Q600. Which one of the following revolts started in 1816 and lasted till 1832?
(a) Kol Rebellion (b) Khasi Rebellion
(c) Kutch Rebellion (d) Nayakar Rebellion
Ans: (c)


Q601. Which of the following places was the center of Gadkari rebellion?
(a) Bihar Sharif (b) Kolhapur (c) Surat (d) Sylhet
Ans: (b)


Q602. The madmanthi rebellion was actually a rebellion of-
(a) Bhils (b) Garas
(c) Gonds (d) Kolis
Ans: (b)


Q603. In which year the rebellion of Vellore took place?
(a) 1764 (b) 1806 (c) 1857 (d) 1935
Ans: (b)


Q604. The ‘Tarakeshwar Movement’ of Bengal of 1924 was against which of the following?
(a) Corruption in temples
(b) Violence
(c) Arrest of political leaders
(d) Communalism
Ans: (a)


Q605. Who founded the Ramosi farmers’ group in Maharashtra?
(a) Justice Ranade (b) Gopalkrishna Gokhale
(c) Vasudev Balwant Phadke (d) Jyotiba Phule
Ans: (c)


Q606. Deoband Movement U.P. (United Provinces) in which year was it started?
(a) 1900 AD/1900 AD (b) 1888 AD/1888 AD
(c) 1885 AD/1885 AD (d) 1866 AD/1866 AD
Ans: (d)


Q607. The first peasant movement of India was
(a) Champaran (b) Bardoli (c) Begu (d) Bijolia
Ans: (d)


Q608. Bijolia movement was related to?
(a) Kerala (b) Assam
(c) Rajasthan (d) Orissa
Ans: (c)


Q609. Which incident served as a spark in the fire of Hindu-Muslim communalism?
(a) Poona Pact (b) Khilafat Movement
(c) Lucknow Pact (d) Moplah Rebellion
Ans: (d)


Q610. The ‘Moplah Rebellion’ of 1921 took place in?
(a) Telangana (b) Vidarbha
(c) Malabar (d) Marathwada Answer – (c) UPPCS (Main) GS 2016
Ans:


Q611. Where did the ‘Moplah’ peasant struggle take place?
(a) Darjeeling (b) Andaman
(c) Malabar (d) Chota Nagpur
Ans: (c)


Q612. Consider the following statements about the Deccan riots (1875):
1. It was a peasant revolt but not a movement of poor tribesmen or landless peasants.
2. It was led by a relatively prosperous section of the farming class called Kunvi farmers in Maharashtra. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)


Q613. Which of the following is/are characteristic of the sannyasin and mystic rebellion?
1. These rebellions refer to a series of skirmishes between the English East India Company and a group of monks and mystics.
2. One of the reasons for this rebellion was to ban the free movement of ascetics on the routes of pilgrimage.
3. During this rebellion in 1773, Warren Hastings made a proclamation expelling all the sanyasis from Bengal and Bihar.
4. They are contemporary of the non-cooperation movement. Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 1 2 and 3
(d) 2 and 4 only Answer–(c) UPSC CDS IIst GS 2015
Ans:


Q614. Consider the following statements about the Indigo Rebellion:
1. The Nile Rebellion is particularly
memorable for the role played by the enlightened class in supporting the cause of the movement .
2. After the rebellion, the colonial authorities set up the Indigo Commission to inquire into the grievances of the indigo growers. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (c)


Q615. Which of the following statements are correct about the Nile Rebellion of 1859?
(a) It started in Poona and Ahmednagar
(b) It operated against moneylenders moneylenders
(c) It was promoted by the intelligentsia of Bengal
(d) It operated against small landlords and former employees of plantation owners
Ans: ( d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

tribal rebellion

Next Story

Social and Religious Reform Movement

Latest from Blog

error: Content is protected !!