/

Early Middle Ages (800-1200 AD)

12 mins read

Early Middle Ages (800-1200 AD)

Q1891. Who was the author of ‘Mitakshara’?
(a) Vigyaneshwar (b) Medhatithi
(c) Yajnavalkya (d) Parashara
Ans: (a)


Q1892. What caused the decline of Buddhism in India during the early medieval period?
1. By that time Buddha was considered an incarnation of Vishnu and became a part of Vaishnavism.
2. By the time of the last Gupta king, the invading tribes of Central Asia adopted Hinduism and persecuted Buddhists.
3. The kings of the Gupta dynasty strongly opposed Buddhism. Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) 1 only (b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)


Q1893. Consider the following statements:
1. Bilhan wrote Vikramanka Dev Charita.
2. Bilhan had the patronage of Chandragupta II. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)


Q1894. Which of the following places are famous for Sun temples?
1. Mandsaur 2 Root place 3 Konark 4 Modhera Select the correct answer from the codes given below –

(a) 1 and 3 only (b) 3 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only (d) 1, 2 , 3 and 4
Ans: (d)


Q1895. Which of the following places were the main centers of casting bronze sculptures during the Pala period?
(i) Kurkihar (ii) Nalanda (iii) Sarnath (iv) Vikramshila Select the correct answer from the codes given below :

(a) (i) and (ii) (b) (ii) and (iv)
(c) ( iii) and (iv) (d) (i), (ii), (iii) and (iv)
Ans: (d)


Q1896. The origin of which of the following dynasties in the Baran literature has been told from the Yagya Kund of Vasishta on Mount Abu?
1. Chahamana 2 Chalukya 3 Parmar 4 Pratihara Select the correct answer from the code given below-

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 2, 3, 4 (c) 3, 4 (d) 1, 2
Ans : (a)


Q1897. Which of the following statements are correct?
(i) Pratihara ancestor Nagabhatta I thwarted an invasion of Arabs?
(ii) Arabs were displaced in Sindh by Mahmud of Ghaznavi.
(iii) The Hindu Sutras ruled Sindh for more than two hundred years.
(iv) There was friendship between the Rashtrakutas and the Arabs.

(a) (i) (ii) (iii) (iv) (b) (i) (iii) (iv)
(c) (ii) (iii) (iv) (d) (i) (iv)
Ans: (d)


Q1898. The dynasties that were involved in a triangular struggle to establish the suzerainty of Kannauj were –
1. Chola 2 Pal 3 Pratihara 4 Rashtrakuta Select the correct answer using the code given below. Codes:

(a) 1, 2 and 3 (b) 1, 2 and 4 (c) 2, 3 and 4 (d) 1, 3, and 4
Ans: (c)


Q1899. Assertion (A) : The origin of Feudal system in ancient India can be seen in military campaigns. Reason (R) : The feudal system had expanded substantially during the Gupta period. Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of
A (b) Both A and R are correct and R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is false
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (b)


Q1900. Given below are two statements – one labeled as Assertion (Y) and the other labeled as Reason (R) –
Assertion (Y) : Examples of Rural Resistance in Early Medieval Deccan and South India are Reason (R) : Brahmins and Temples The rights of the villagers were harmed by the donation of agrahar and devdan given respectively. With reference to the above two statements, which one of the following is correct?

(a) Both Z and R are true and R is the correct explanation of Z
(b) Both Z and R are true but R is not the correct explanation of Z
(c) Z is true but R is false
(d) Z is false but R is true
Ans: (a)


Q1901. Which one of the following Shailendra kings built a monastery at Nalanda and requested the Pala emperor Dev Pal to donate five villages for its maintenance?
(a) Dharindravarman (b) Balaputradev
(c) Chodamani Varman (d) Sri Mar Vijay Hungavarman
Ans: (b)


Q1902. What were the Ghatikas in early medieval India?
(a) Religious centers only in the Krishna-Godavari region
(b) Centers of learning and Jain cave monasteries in the Kalinga region
(c) Schools and centers imparting Brahmin education in South India
(d) Association of traders
Ans: (c)


Q1903. Who was the founder of Vikramshila University?
(a) Gopal (b) Devpal (c) Dharampal (d) Mahendra Pal
Ans: (c)


Q1904. A great education center of ancient India, Vikramshila Mahavihara was founded by-
(a) Kumaragupta (b) Harsha
(c) Dharmapala (d) Lakshmansen
Ans: (c)


Q1905. Where was Dharmachakrajin Vihar built by Kumardevi, a queen of Govind Chandra Gahadwal?
(a) Bodh Gaya (b) Rajgriha
(c) Kushinagar (d) Sarnath
Ans: (d)


Q1906. Match List 1 (Dynasty) and List 2 (Capital) on the basis of code List-1 List-2
1. Pratihar A. Tanjore
2. Chola b. Anhilvad
3. Parmar S. Section
4. Solanki d. Kannauj Code:

(a) 1-D 2-A 3-B 4-S (b) 1-D 2-S 3-B 4-A
(c) 1- D 2-B 3-A 4-S (d) 1-D 2-A 3-S 4-B
Ans: (d)


Q1907. From whom did the Chahamanas snatch Dillika (Delhi)?
(a) Gahadwalas (b) Gujjar Pratiharas
(c) Tomars (d) Chandelas
Ans: (c)


Q1908. Who among the following Rajput dynasties founded the city of Dilika (Delhi) in the 8th century?
(a) Parmar dynasty (b) Solanki dynasty (c) Tomar dynasty (d) Chauhan dynasty
Ans: (c)


Q1909. Which of the following state was famous for the rich merchants who followed Jainism and built Jain temples?
(a) Gurjara-Pratihara (b) Chaulukya
(c) Gahadwal (d) Kakatiya
Ans: (b)


Q1910. Which of the following texts presents the rules for the re-entry into Hinduism of Hindus who had been forced into Islam?
(a) Deval Smriti (b) Narada Smriti
(c) Vishnu Smriti (d) Yajnavalkya Smriti Utta- (a) UPPCS (Pre) Spl.Opt.History 1998
Ans:


Q1911. Which of the following statements is not correct about Shankaracharya (saint of the eighth century)?
(a) He established Char Dham in different regions of India
(b) He stopped the expansion of Buddhism and Jainism
(c) He named Prayag as Tirtharaj
(d) He spread Vedanta
Ans: (c)


Q1912. Who among the following had performed the ‘Hirnyagarbha’ religious function?
(a) Mayur Sherman (b) Harichandra (c) Dantidurga (d) Harsh
Ans: (c)


Q1913. Adishankar who later became Shankaracharya was born in-
(a) Kashmir (b) Kerala
(c) Andhra Pradesh (d) West Bengal
Ans: (b)


Q1914. The followers of Ramanuja are called-
(a) Shaiva (b) Vaishnava (c) Advaita (d) Avadhoot
Ans: (b)


Q1915. Ramanujacharya is related to
(a) Bhakti (b) Dualism (c) Vishishtadvaita (d) Monotheism
Ans: (c)


Q1916. ‘Dwarsamudra’ was the capital of which dynasty?
(a) Ganga (b) Kakatiya (c) Hoysala (d) Kadamba
Ans: (c)


Q1917. The modern name of Gedrosia is
(a) Balochistan (b) Lahore (c) Multan (d) Peshawar
Ans: (a)


Q1918. The Muslim scholar who came to India with Mahmud Ghazni was-
(a) Ibn Battuta (b) Alberuni (c) Amir Khusro (d) Farishta
Ans: (b)


Q1919. What were the reasons for the decline in the status of Rajputs in the pre-medieval period –
(a) large amount of land grants to Brahmins
(b) engaged in constant wars
(c) mutual war
(d) none of the above
Ans: (c) )


Q1920. Who opposed the Brahmins the most after the seventh century –
(a) Kshatriya (b) Vaishya (c) Brahmin (d) Kayastha
Ans: (d)


Q1921. Who was the founder of Pala dynasty?
(a) Dharampal (b) Devpal (c) Gopal (d) Rampal
Ans: (c)


Q1922. The capital of Kadamba kings was-
(a) Tanjore (b) Vanvasi (c) Kanchi (d) Badami
Ans: (b)


Q1923. After a long gap, who among the following was the first to issue gold coins?
(a) Gangeydev (b) Govind Chandra (c) Karna (d) Kirtivarma
Ans: (a)


Q1924. In the Pala and Pratihara administration, ‘Patala’ meant:
(a) Military contingent (b) Unit below the ‘subject’
(c) Irrigation tax (d) Donated land
Ans: (b)


Q1925. Who among the following excavated the Tadag named Munjsagar?
(a) Harsha (b) Pulakeshin II (c) Vaakpati II (d) Bhoja
Ans: (c)


Q1926. Who among the following kings had the Munjsagar Tadag excavated?
(a) Bhoja (b) Harsha (c) Udayaditya (d) Vakpati II
Ans: (d)


Q1927. To expose the hypocrisy and corrupt practices of contemporary society, he was the author of many texts –
(a) Kshemendra
( b) Merutung (c) Rajasekhar (d) Sodhal
Ans: (a)


Q1928. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Jayachandra Gahadwal-Sriharsha (b) Lakshmansen-Jayadev
(c) Lalitaditya Muktapid-Kshemendra (d) Pratihara Mahipala-Rajashekhar
Ans: (c)


Q1929. Where was the capital of Hindushahi rulers?
(a) Kabul (b) Jabul (c) Qandahar (d) Udbhandpur
Ans: (d)


Q1930. Which Chandela king had another name Lakshmanavarman?
(a) Dhanga (b) Harsha
(c) Eloquent (d) Yashovarman
Ans: (d)


Q1931. Which of the following early medieval coins was the smallest in value?
(a) Drum (b) Drmmastak (c) Rupaka (d) Vinshopaka
Ans: (d)


Q1932. The following one ruler had introduced silver coins containing Sanskrit inscriptions
(a) Muhammad Ghori (b) Mahmud Ghaznavi
(c) Sher Shah Suri (d) Genghis Khan
Ans: (b)


Q1933. Chinese traveler Itsing visited Bihar around –
(a) 405 AD (b) 635 AD
(c) 670 AD (d) none of the above
Ans: (c)


Q1934. Varnasankar means-
(a) religious assemblies (b) intermixing of social classes
(c) union of traders (d) union of potters
Ans: (b)


Q1935. The famous trade route Uttarapath connected which of the following places?
(a) Ujjain and Mathura (b) Peshawar and Mathura
(c) Mathura and Taxila (d) Peshawar and Taxila
Ans: (c)


Q1936. What was the most popular term for agriculturists in pre-medieval north India?
(a) Kutumbin (b) Bhogin (c) Baddhahalika (d) Swami
Ans: (a)


Q1937. Who were the banjaras in general during the medieval period of Indian history?
(a) Agriculturist (b) Warrior (c) Weaver (d) Trader
Ans: (d)


Q1938. Who among the following laid the foundation of the Rashtrakuta Empire?
(a) Amoghavarsha I (b) Dantidurga
(c) Dhruva (d) Krishna I
Ans: (b)


Q1939. Consider the following passage – `His inscriptions declare him to be a feudatory of Emperor Someshvara III, with his capitals at Talakad in the south and Bankapur in the north. In 1137 AD, he organized the festival of Tulapurush. Whose reference is there in the above
verse  (a) Mayurasharman (b) Anantvarman Chodagan
(c) Yayati Mahashivgupta I (d) Vishnuvardhana
Ans: (d)


Q1940. Which of the following was not a part of the triangular struggle?
(a) Pratihara (b) Pala (c) Rashtrakuta (d) Chola
Ans: (d)


Q1941. Who among the following has the fame of starting a new era?
(a) Dharmapala (b) Devpal (c) Vijaysen (d) Lakshmana Sen
Ans: (d)


Q1942. Lakshmana Samvat was started by which of the following dynasty?
(a) Pratiharas (b) Palas
(c) Chauhans (d) Senas
Ans: (d)


Q1943. Who among the following was not defeated by the Chandela ruler Mahmud of Ghaznavi?
(a) Dhanga (b) Vidyadhar (c) Jayashakti (d) Dung
Ans: (b)


Q1944. Who among the following was born in a military cantonment in the course of his father’s campaigns?
(a) Amoghavarsha Rashtrakuta (b) Bhoja Parmar
(c) Dharmapala (d) Nagabhatta II Pratihara
Ans: (a)


Q1945. Jejakabhukti was the ancient name of –
(a) Baghelkhand (b) Bundelkhand (c) Malwa (d) Vidarbha
Ans: (b)


Q1946. To which of the following dynasty did Kalinga king Kharavela belong?
(a) Chedi (b) Kadamba (c) Kalinga (d) Haryanka
Ans: (a)


Q1947. Which of the following customs started during the time of Rajputs?
(a) Sati (b) Child marriage
(c) Jauhar (d) None of these
Ans: (c)


Q1948. In which state have five inscriptions of the Rashtrakuta dynasty (Dynasty) been found in the twelfth century?
(a) Tamil Nadu (b) Karnataka (c) Kerala (d) Maharashtra
Ans: (b)


Q1949. Which ruler defeated the Gurjars?
(a) Prabhakarvardhan (b) Rajyavardhan (c) Harshavardhana (d) Shashank
Ans: (c)


Q1950. Shri Ajaypal was the founder of
(a) Alwar (b) Bharatpur (c) Ajmer (d) Chittorgarh
Ans: (c)


Q1951. Cities and palaces of Rajputs were built in the hills because –
(a) there were means of natural defense against enemies
(b) they were nature lovers
(c) they hated city life
(d) they were barbaric
Ans: (a)


Q1952. Which Gahadwal king was the one who imposed a new type of tax called ‘Turushka Dand’?
(a) Jayachandra (b) Govind Chandra (c) Chandradev (d) Vijay Chandra
Ans: (b)


Q1953. Who was the founder of ‘Parmar dynasty’?
(a) Ajay Pal (b) Kanak Pal (c) Kanak Rao (d) Jagat Pal
Ans: (b)


Q1954. Which one of the following places was not a center of education in the early medieval period?
(a) Nalanda (b) Vikramshila (c) Taxila (d) Udantapur
Ans: (c)


Q1955. Who among the following was not the ruler of the Parmar dynasty?
(a) Upendra (b) Munj (c) Gangeydev (d) Udayaditya
Ans: (c)


Q1956. Dhangdev was the ruler of which dynasty?
(a) Chandelas of Jejakabhukti (b) Parmars of Malwa
(c) Kalchuri of Mahishmati (d) Kalchuri of Tripuri
Ans: (a)


Q1957. Assertion (A) : During 800-1200 AD we find many such historical works which are related to relatively small geographical areas and family history of small dynasties. Reason (R) : Due to the excessive concentration of political power in this period, elements of reaction among the regional and local rulers were beginning to emerge. Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of
A (b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is false
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (c)


Q1958. Whose court was adorned by Jayadeva, the author of Gita Govind?
(a) Mihir Bhoja (b) Amoghavarsha I (c) Vijayasena (d) Lakshmanasena
Ans: (d)


Q1959. Which of the following Rashtrakuta rulers accepted Sallekhana?
(a) Dantidurga (b) Amoghavarsha (c) Krishna III (d) Indra IV
Ans: (b)


Q1960. Who among the following was the founder of the Solanki dynasty of Gujarat?
(a) Mahipala I (b) Mulraj (c) Govind III (d) Amoghavarsha
Ans: (b)


Q1961. After the universal Gupta dynasty, which dynasty made ‘Garuda’ its official symbol?
(a) Rashtrakuta (b) Western Chalukya (c) Shilahara (d) Chedi
Ans: (a)


Q1962. Who among the following called himself ‘Brahma-Kshatriya’?
(a) Pal (b) Sen (c) Pratihara (d) Chahamana
Ans: (b)


Q1963. Those North Indian dynasties who fought the Rashtrakutas were-
(a) Pratiharas and Parmars (b) Palas and
Chandelas (c) Pratiharas and Palas (d) Chalukyas and Chahamanas
Ans: (c)


Q1964. During whose reign did the Kaivarta rebellion take place in Bengal?
(a) Devapala (b) Vigrahapala (c) Mahipal II (d) Rampal
Ans: (d)


Q1965. ‘Niralamba Saraswati (Saraswati is now destitute)’ was said by a poet on the death of
(a) Chahamana Visaldev (b) Chandela Kirtivarma
(c) Mihir Bhoj (d) Bhoj Parmar
Ans: (d)


Q1966. Who among the following Rashtrakuta kings is famous for donating Hiranyagarbha at Ujjayini?
(a) Dantidurga (b) Dhruva (c) Govind-III (d) Amoghavarsha
Ans: (a)


Q1967. Under whose influence Jainism progressed rapidly in Gujarat in the twelfth century?
1. Assignment 2 Chamundarai 3 Hemchandra 4 Kumarpal Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1, 2 and 3 (b) 2 and 4 (c) 3 and 4 (d) 3 only
Ans: (c)


Q1968. Against whom of the following was ‘Amoghvarsha’?
(a) Munj Parmar (b) Rajendra Chola
(c) Govind Chandra Gadwal (d)
None of the above Ans: (a)


Q1969. Evidence of burning is found in whose records?
(a) Pratihara (b) Gahadwal (c) Chalukya (d) Rashtrakuta
Ans: (b)


Q1970. Who among the following kings prohibited the production and sale of liquor in his kingdom?
(a) Harsha (b) Dharmapala (c) Bhoj (d) Kumarpal
Ans: (d)


Q1971. Who among the following Paramara rulers assumed the title of ‘Nirvana Narayan’?
(a) Guj (b) Bhoja (c) Udayaditya (d) Narvarman
Ans: (d)


Q1972. What kind of officer was the magistrate in the early medieval period?
(a) Gatekeeper (b) Judicial Officer
(c) Police Officer (d) Revenue Officer
Ans: (c)


Q1973. What was the meaning of the word Udrang in the early medieval period?
(a) State’s share in the produce of agriculture
(b) The prevalent offering of commodities like fruits, milk, vegetables
(c) Fines
(d) Customs
Ans: (a)


Q1974. Who got the Somnath temple rebuilt after the demolition of Mahmud Ghaznavi?
(a) Dhara’s Bhoj (b) Anhilpatan’s Kumarapala
(c) Devagiri’s Ramachandra (d) Shakambhari’s Vigraharaja
Ans: (b)


Q1975. Who gave a huge amount from his fund for the construction of a mosque after the mosque was destroyed by different believers?
(a) Bhima II (b) Govind Chandra (c) Jai Singh (d) Kumarpal
Ans: (c)


Q1976. Who was Balaputradev who built Nalanda Vihar during the time of Devpal?
(a) Shailendra Raja (b) Shilahar Raja
(c) Pala Raja (d) Bhimkar Raja
Ans: (a)


Q1977. According to Arab writers, the women of which dynasty did not cover their faces in veils?
(a) Pala (b) Pratihara (c) Rashtrakuta (d) Chola
Ans: (c)


Q1978. Who is credited with the establishment of Vikramshila Mahavihara?
(a) Harsha (b) Bhaskaravarman (c) Dharmapala (d) Vijayasena
Ans: (c)


Q1979. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below
: Assertion (A) : King Dhanga, after living for more than a hundred years, took Jal-Samadhi at the confluence of Ganga-Yamuna. Reason (R) : Suicide in Prayag was religiously recognized and considered a virtuous act. Code:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of A.
(c) A is correct but R is wrong.
(d) A is wrong but R is correct.
Ans: (a)


Q1980. The word ‘Mandapika’ found in the pre-medieval inscriptions means –
(a) Ashram (b) Taxi Ghar
(c) Dharamsala (d) Auditorium
Ans: (b)


Q1981. Who was the founder of the Gahadwal dynasty, who made Kannauj the main center of his power?
(a) Jayachandra (b) Vijaychandra (c) Chandradev (d) Govind
Ans: (b)


Q1982. Who among the following was the Rashtrakuta king who defeated the Pratihara ruler Nagabhatta I?
(a) Indra II (b) Krishna III
(c) Amoghavarsha I (d) Govind II
Ans: (*)


Q1983. Which king has been called ‘Kaviraj’ in one of his inscriptions?
(a) Pratihara king Mihirbhoja (b) Paramara king Bhoja
(c) Pala king Dharmapala (d) Chalukya king Kumarapala
Ans: (b)


Q1984. In pre-medieval India “Dosihat” was –
(a) Animal Market (b) Meena Bazaar
(c) Cotton Market (d) Slave Market
Ans: (d)


Q1985. Which one of the following statements is not correct?
(a) Kalachuri ruler Kiratavirya was the descendant of Arjuna
(b) Chandelas were Chandra dynasty
(c) Rashtrakutas originated from Agnikund
(d) Paramara dynasty was related to Arbud Parvat (Mount Abu)
Ans: (c)


Q1986. ‘Navasahasank’ is used for which of the following?
(a) Chandragupta Vikramaditya (b) Sindhuraj
(c) Bhoj Parmar (d) Kumarpal
Ans: (b)


Q1987. The military power of which Indian ruler and the peace and order prevailing in the state has been praised by the Arab traveler Suleiman?
(a) Mihirbhoj (b) Kumarpal Chalukya
(c) Jaychandra Gahadwal (d) Prithviraj Chauhan
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

ancient literature and litterateur

Next Story

miscellaneous

Latest from Blog

error: Content is protected !!