/

East India Company and Nawab of Bengal

11 mins read

Q170. Consider the following statements:
1. Ahmed Shah Abdali defeated Ibrahim Lodi in the Third Battle of Panipat.
2. Tipu Sultan died in the Third Anglo-Mysore War.
3. Mir Jafar conspired with the British for the defeat of Nawab Siraj-ud-Daulah in the Battle of Plassey. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1, 2 and 3 (b) 3 only
(c) 2 and 3 (d) none of the above
Ans: (b)


Q171. What was the major result of the British victory in the Battle of Plassey?
(a) Establishment of British rule in Bengal
(b) Increase in British influence on the Nawab of Bengal
(c) Acquisition of twenty four parganas by East India Company
(d) Appointment of Clive as Governor of Bengal
Ans: (b)


Q172. Which one of the following statements is false about the Treaty of Allahabad concluded in August 1765?
(a) There were eleven provisions in this
(b) The British East India Company got the right of Diwani of Bengal, Bihar and Orissa provinces by the Mughal Emperor Shah Alam from this treaty.
(c) By this treaty, the entire Awadh, except Kara and Allahabad, was given to Shuja-ud-daula.
(d) Shuja-ud-daula agreed to pay 50 lakh rupees in one installment to the British immediately after the execution of the treaty as war compensation.
Ans: (d)


Q173. Which of the following statements about the Treaty of Allahabad is not correct?
(a) It was signed in the year 1765
(b) The Mughal Emperor formally granted the Diwani of Bengal, Bihar and Orissa to the East India Company by a farman
(c) On payment of 50 lakh rupees The Nawab was returned
(d) Banaras and the surrounding area was separated from Awadh and handed over to Shah Alam II
Ans: (d)


Q174. Arrange the following events in the correct sequence
1. Clive getting the Diwani of Bihar, Bengal and Orissa
2. Clive’s return to India
3. Nizamat rights transferred to the Nawab
4. Leaving his unfinished work and going back

(a) 2, 1, 3, 4 (b) 1, 2, 3, 4
(c) 4, 2, 1, 3 (d) 3, 2, 1, 4
Ans: (c)


Q175. Which of the following is not true about the Battle of Plassey?
(a) This war started in the morning of 23 June 1775 AD and it ended on the same day in the evening
(b) Siraj-ud-Daulah had called Mir Jafar to his camp during the war
(c) Muradan, the chief of the Nawab’s artillery, was killed Occurred at the beginning of the war
(d) In the middle of the day on 23rd June, the Nawab left the battlefield and fled.
Ans: (a)


Q176. Which one of the following is correctly matched?
(a) Ram Narayan – the general of Siraj-ud-daula
(b) Mir Madan – Diwan of Mir Jafar
(c) Rai Rare – Subedar of Bihar
(d) Jagat Seth – Famous Seth of Bengal
Ans: (d)


Q177. Siraj-ud- daula was defeated by Lord Clive in the battle of
(a) Plassey (b) Buxar
(c) Munger (d) Bandiwash
Ans: (a)


Q178. Plassey is situated on the bank of which river?
(a) Ganga (b) Hooghly
(c) Bhagirathi (d) Damodar
Ans: (c)


Q179. Battle of Plassey took place between
(a) Clive and Mirzafar
(b) Dupley and Clive
(c) Dupley and Hyder Ali
(d) Sirajuddaula and East India Company
Ans: (d)


Q180. Where is the battlefield of Plassey located?
(a) Bihar (b) Andhra Pradesh
(c) Orissa (Odisha) (d) West Bengal
Ans: (d)


Q181. The Battle of Plassey was fought in the year
(a) 1761 (b) 1757
(c) 1760 (d) 1764
Ans: (b)


Q182. Which of the following was the war that marked the beginning of British dominance in India?
(a) Battle of Buxar
(b) Battle of Plassey
(c) Third Battle of Mysore
(d) War of Independence of 1857 AD
Ans: (b)


Q183. Which one of the following poets described the Battle of Plassey as ‘a permanent sad night’?
(a) Navin Chandra Sen (b) Bankim Chandra Chatterjee
(c) Rabindranath Tagore (d) Subramania Bharati
Ans: (a)


Q184. After defeat in the battle of Plassey, Siraj-ud-Daula escaped from the battlefield. Which of the following vehicle did he use?
(a) Camel (b) Elephant (c) Horse (d) Palki
Ans: (d)


Q185. Who were the two men who betrayed Sirad-ud-Daulah in the Battle of Plassey?
(a) Mir Jafar and Champat Rai
(b) Mir Jafar and Rai Rare
(c) Mir Jafar and Amir Chand
(d) None of the above
Ans: (b)


Q186. Which battle did Clive win?
(a) First Carnatic War (b) Battle of Buxar
(c) Battle of Plassey (d) All of them
Ans: (c)


Q187. The first decisive military success of the East India Company of England in India is considered to be
(a) Battle of Buxar (b) Battle of Plassey
(c) Battle of Panipat (d) Battle of Haldighati
Ans: (a)


Q188. Which Indian rulers took part in the battle of Buxar against the British?
(a) Shah Alam, Shuja-ud-Daula and Mir Qasim
(b) Mir Qasim, Muhammad Shah Shuja-ud-Daula
(c) Mir Qasim and Shuja-ud-Daula
(d) Shah Alam and Mir Qasim
Ans: (a)


Q189. In the Battle of Buxar, the British army that defeated Mir Qasim’s army was headed by
(a) Major Hume (b) Lord Clive
(c) Sir Eyre Coot (d) Major Munro
Ans: (d)


Q190. Who was the commander of the East India Company’s army in the battle of Buxar?
(a) Clive (b) Warren Hastings
(c) Munro (d) Watson
Ans: (c)


Q191. The most decisive battle that established British dominance in India was
(a) Battle of Plassey (b) Battle of Buxar
(c) Battle of Wandivash (d) Third Battle of Panipat
Ans: (b)


Q192. Which one of the following wars was most decisively fought by the English East India Company?
(a) Battle of Buxar (b) Battle of Plassey
(c) First Anglo-Sikh War (d) First Anglo-Mysore War
Ans: (a)


Q193. Which one of the following wars is considered the most important from the point of view of establishing British hegemony in India?
(a) Buxar (b) Plassey
(c) Srirangapatam (d) Wandiwash
Ans: (a)


Q194. The Battle of Buxar was fought between a confederation of British and Indian powers. The Sangh included
(a) King of Delhi Shuja-
ud- daula and Mirkasim (b) Mirkasim French and Shuja- ud- daula
(c) Mirkasim and Shuja-ud-daula
(d) Badshah of Delhi and Mirkasim
Ans: (a)


Q195. Who among the following did not fight the British in the Battle of Buxar in 1764?
(a) Mir Qasim (b) Shuja Uddaula
(c) Shah Alam II (d) Mohammad Khan Bangash
Ans: (d)


Q196. Write the following events in chronological order and select the correct answer using the codes given below:
(i) Dungeon Incident (ii) Battle of Buxar
(iii) Death of Mir Jafar (iv) Treaty of Allahabad Code:

(a) (i) (ii) (iii) (iv)
(b) (i) (ii) (iv) (iii)
(c) (i) (iii) (iv) (ii)
(d) (ii) (i) (iii) ) (iv)
Ans: (a)


Q197. Read the following events
1. End
of Dyarchy in Bengal 2. Treaty of Allahabad
3. Battle of Plassey
4. Battle of Wandiwash Find the correct chronological sequence of events from the code given below:

(a) 3, 4, 2, 1 (b) 1, 2, 3, 4
(c) 2, 3, 4, 1 (d) 4, 3, 2, 1
Ans: (a)


Q198. Who was the Nawab of Bengal during the Battle of Buxar?
(a) Mir Jafar (b) Mirkasim
(c) Siraj-ud-Daulah (d) Nizam-ud- daula
Ans: (a)


Q199. Who were the friends in the Battle of Buxar (1764)?
(a) Nizam Ruler of Mysore and Nawab of Awadh
(b) Peshwa Nizam Mughal Emperor and Nawab of Bengal
(c) Nawab of Awadh Mughal Emperor and Nawab of Bengal
(d) Nizam Nawab of Bengal and Nawab of Awadh
Ans: (c)


Q200. What is the correct sequence of the following?
1. Grant of rights to Diwans
2. Battle of Buxar
3. Battle of Plassey
4. Black Hole Tragedy Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1, 3, 4, 2 (b) 3, 2, 1, 4
(c) 1, 2, 3, 4 (d) 4, 3, 2, 1
Ans: (d)


Q201. Which country’s fear of expansion towards India was the basis of Anglo-Afghan relations in the 19th century?
(a) Afghanistan (b) France (c) Iran (d) Russia
Ans: (d)


Q202. During the tenure of which Governor General the East India Company was given civil rights in Bengal, Bihar and Orissa by Emperor Shah Alam?
(a) Lord Clive (b) Lord Cornwallis
(c) Lord Wellesley (d) Lord William Bentinck
Ans: (a)


Q203. Emperor Shah Alam II gave Diwani of Bengal, Bihar and Orissa to the East India Company.
(a) 12 August 1765 (b) 18 August 1765
(c) 29 August 1765 (d) 21 August 1765
Ans: (a) )


Q204. Which one of the following rulers granted Diwani to the East India Company?
(a) Farrukhsiyar (b) Shah Alam I
(c) Shah Alam II (d ) Shuja-ud-daula
Ans: (c)


Q205. How did the Company’s control in Bengal get legitimacy?
(a) Royal declaration of Diwani of Bengal, Bihar and Orissa by Shah Alam II
(b) Treaty with Mir Jafar after the Battle of Plassey in 1757
(c) Treaty with Mir Zafar after the Battle of Buxar in 1764
(d) Treaty with Nizam-ud-Daula in February 1765
Ans: (a)


Q206. The English East India Company received the grant of ‘Diwani’ of Bengal, Bihar and Orissa by a treaty with whom in 1765 AD?
(a) Shah Alam II (b) Mir Qasim
(c) Siraj-ud-Daulah (d) Francis Joseph Dupley
Ans: (a)


Q207. From whom did the British get the right of duty free trade after Bengal?
(a) Nawab of Awadh (b) Raja of Banaras
(c) Nizam of Hyderabad (d) Jats of Bharatpur
Ans: (a)


Q208. Who among the following gave the civil rights of Bengal, Bihar and Orissa to the British?
(a) Shah Alam II (b) Mir Jafar
(c) Mirkasim (d) Najm-ud-Daulah
Ans: (a)


Q209. Who executed the treaty of Allahabad?
(a) Robert Clive Shuja-ud-daula Shah Alam
(b) Robert Clive Mirkasim Balwant Singh
(c) Robert Clive Najmuddaula Shuja-ud-daula
(d) Robert Clive Mirzafar Shuja-ud-daula
Ans: (a)


Q210. Who was the founder of the British Empire in India?
(a) Warren Hastings (b) Lord Amherst
(c) Lord Robert Clive (d) Lord William Bentinck
Ans: (c)


Q211. During whose reign the ‘Black Hole’ accident happened?
(a) Alivardi Khan (b) Mir Jafar
(c) Siraj-ud-Daulah (d) Mirkasim
Ans: (c)


Q212. The name of the ruler during whose reign the ‘Black Hole-accident happened’ is
(a) Alivardi Khan (b) Mir Jafar
(c) Siraj-ud-daula (d) Mirkasim
Ans: (c)


Q213. Who among the following shifted his capital from Murshidabad to Munger?
(a) Ali Vardi Khan (b) Siraj -ud-Daulah
(c) Mir Zafar (d) Mir Qasim
Ans: (d)


Q214. Mir Qasim shifted his court to this place in Calcutta.
(a) Patna (b) Dhaka
(c) Munger (d) Purnia
Ans: (c)


Q215. When was the Treaty of Alinagar signed?
(a) February 1756 (b) September 1756
(c) February 1757 (d) April 1757
Ans: (c)


Q216. In which year the Presidency of Fort William came into existence?
(a) 1700 (b) 1721 (c) 1725 (d) 1757
Ans: (a)


Q217. The British officer who defeated Mir Qasim in several battles of 1763 was:
(a) Major Hector Munro (b) Major Adams
(c) Colonel Malleson (d) Colonel Hallwell
Ans: (a)


Q218. Which of the following historians has said that during the period from 1765 AD to 1772 AD, the government of Bengal was a ‘dacoit-state’?
(a) K.M. Panikkar
(b) G. W. Forest
(c) Lord Macaulay
(d) Nandlal Chatterjee
Ans: (a)


Q219. Identify these districts of Bengal whose revenue administration was transferred to the East India Company in 1760 by Mir Qasim to obtain the Nawabi of Bengal
(a) Burdwan Midnapore and Chittagong
(b) Dhaka Chittagong and Hooghly
(c) Hooghly Howrah and Midnapore
(d) Murshidabad Balasore and Chandranagar
Ans: (a)


Q220. Which issue was the main reason for the dispute between Mirkasim and the East India Company?
(a) Murder of Ramnarayan
(b) Change of capital at Munger
(c) Complete cessation of inland trade by the company
(d) Exploration of forts in Bihar by the officers of the company
Ans: (c)


Q221. Which of the following British officers opposed the ownership rights of Zamindari in Bengal?
(a) Cornwallis (b) James Grant
(c) John Shore (d) Philip Francis
Ans: (b)


Q222. The form in which Robert Clive first came to Bengal was
(a) as a political agent to Piggatt, the governor of Madras
(b) as the governor of Fort William
(c) as a civil servant
(d) again at Calcutta. As the leader of the capture expedition
Ans: (d)


Q223. The Zamindari of which of the following group of places was spared by Ibrahim Khan to the British?
(a) Sutanati Kalikata and Govindnagar
(b) Chinsura Kasimbazar and Baranagar
(c) Chola Div and Daman
(d) Pulicat Surat and Masulipatnam
Ans: (a)


Q224. Which British ruler ended the dual rule of Bengal?
(a) Robert Clive (b) Warren Hastings
(c) Lord Cornwallis (d) Lord Wellesley
Ans: (b)


Q225. Robert Clive hatched a conspiracy against Siraj-ud-Daulah, the Nawab of Bengal. Who among the following took part in this conspiracy?
(a) Mir Jafar and Mirkasik
(b) Mir Jafar and Aminchandra
(c) Mir Jafar and Aminchandra
(d) Mirkasim and Aminchandra
Ans: (b)


Q226. Which Nawab of Bengal compared Europeans to bees?
(a) Mir Jafar (b) Mirkasim
(c) Alivardi (d) Najmuddaula
Ans: (c)


Q227. Who among the following was distinguished in loyalty to Nawab Siraj-ud-Daulah?
(a) Rayudurlabh (b) Aminchandra
(c) Meeramdan (d) Krishnadas
Ans: (c)


Q228. Which Nawab of Bengal gave the area of ​​Midnapore to the East India Company?
(a) Alivardi (b) Siraj-ud-Daulah
(c) Mir Jafar (d) Mirkasim
Ans: (d)


Q229. Who took advantage of Farrukhsiyar’s decree?
(a) Mughal land-settlement
(b) Maratha rule in Delhi
(c) English trade in Bengal
(d) Establishment of French influence in the south
Ans: (c)


Q230. Whose rights did the British get from Diwani?
(a) Formation of army (b) To collect revenue
(c) To make treaties (d) To do free trade
Ans: (b)


Q231. Mir Jafar was
(a) Nawab of Awadh (b) Nawab of Hyderabad
(c) Nawab of Bengal (d) Nawab of Bhopal
Ans: (c)


Q232. Where was Fort William located?
(a) Madras (b) Machilipatam
(c) Orissa (d) Calcutta
Ans: (d)


Q233. Who was the first president of Fort William in Bengal?
(a) Job Charnock (b) George Oxden
(c) John Child (d) Charles Eyre
Ans: (d)


Q234. Which of the following statement(s) is/are correct?
1. The Battle of Plassey was won by the British more by their diplomatic skills than by their power.
2. The battle of Buxar reached its climax with the agreement with the Nawab of Awadh and the treaty of Allahabad. Select the correct answer using the code given below

(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1, nor 2
Ans: (c)


Q235. After the Treaty of Allahabad, who was appointed as the Deputy Diwan of Murshidabad by Robert Clive?
(a) Muhammad Raza Khan (b) Shitab Rai
(c) Rai Rare (d) Syed Ghulam Hussain
Ans: (a)


Q236. Which one of the following was the immediate cause of Nawab Siraj-ud-Daulah’s attack on Calcutta in 1756?
(a) Refusal to pay overdue trade-tax by the English company
(b) The British conspired against the Nawab with a view to removing him from the throne
(c) Siraj-ud-daula wanted to drive the British out of Bengal
(d) The refusal of the British to demolish the fortifications of Calcutta
Ans: (d)


Q237. Which one of the following was the cause of the Battle of Plassey?
(a) British imposed heavy duty on goods entering Calcutta
(b) Siraj-ud-
daula suspected that the British favored his rivals (c) British started fortification of Calcutta
(d) Siraj-uddaula was provoked by the French
Ans: (c)


Q238. What was the immediate cause of Siraj-ud-Daulah’s campaign against the British in 1757?
(a) British did not pay tax on their goods
(b) British imposed heavy duty on Indian goods reaching Calcutta
(c) British made additional fortifications in Calcutta without the permission or knowledge of Nawab
(d) British Supported by Shaukat Jung, the opponent of Siraj-ud-Daulah
Ans: (c)


Q239. Consider the following statements:
1. The Battle of Buxar provided the key to the British to establish their kingdom in India.
2. The Treaty of Allahabad in 1765 helped the British establish their kingdom in Bengal. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (c)


Q240. Which of the following statement(s) is/are correct regarding the penetration of British into Bengal?
1. Job Charnack came to Sutanati in August 1690 and founded Calcutta, which later became the center of the British Indian Empire.
2. The French East India Company built a fort near Fort William in Calcutta. Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)


Q241. What did the Nawab of Bengal, Siraj-ud-daula, accept the fortification of Calcutta by the British in 1756?
(a) Growth of British trade on a large scale
(b) Attack on his sovereignty
(c) Insecurity of British in India
(d) British control over Bengal
Ans: (b)


Q242. New cities emerged during the British colonialism in India. Calcutta – now Kolkata – was one of those first cities. Which of the following villages formed the city of Calcutta?
(a) Mindanapur Chittagong Burdwan
(b) 24-Parganas Kalikala Thakurgaon
(c) Sutanati Kalikata Govindpur
(d) Midnapore Thakurgaon Govindpur
Ans: (c)


Q243. Who remarked about the East India Company that “The company is an anomaly but it is part of a system where everything is inconsistent.”
(a) Warren Hastings (b) G.B. Macaulay
(c) Lord Clive (d) Henry Dundas
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

rise of autonomous states

Next Story

Native States & Company

Latest from Blog

error: Content is protected !!