/

economic impact

12 mins read

economic impact

Q342. Between which places and when did India’s first railway line run?
(a) Between Delhi – Agra in 1854 AD
(b) Between Bombay – Poona in 1853 AD
(c) Between Bombay – Thane in 1853 AD
(d) None of the above
Ans: (c) )


Q343. The first railway line built in India was
(a) Between Howrah and Serampore
(b) Between Bombay and Thane
(c) Between Madras and Guntur
(d) Between Delhi and Agra
Ans: (b)


Q344. Between which cities was the first railway line built in India?
(a) Howrah and Serampore (b) Bombay and Thane
(c) Madras and Guntur (d) Delhi and Agra
Ans: (b)


Q345. From where to where was the first rail route opened in India?
(a) Calcutta to Raniganj (b) Bombay to Poona
(c) Calcutta to Jamshedpur (d) Bombay to Thane
Ans: (d)


Q346. Which company first started rail service in India?
(a) Eastern Railway
(b) Great Indian Peninsular Railway
(c) Madras Railway
(d) Oudh Tirhut Railway
Ans: (b)


Q347. In which sector/sectors the maximum capital investment took place in India?
(a) Tea Coffee and Indigo
(b) Railway Banking Insurance and Shipping
(c) Cotton fabrics
(d) Jute mills
Ans: (b)


Q348. On the usefulness of railways in British India, who said “Railway is of no use in British India it is like adorning another’s wife”.
(a) Dadabhai Naoroji (b) D. E. Vacha
(c) G. B. Joshi (d) Bal Gangadhar Tilak
Ans: (d)


Q349. Which of the following newspapers said that “The development of railways in India is a handcuff”?
(a) Sahachar (b) Dainik-o-Samachar Chandrika
(c) Madovrat (d) Indu Prakash
Ans: (a)


Q350. In which of the following industries did foreign capital investment in India begin?
(a) Jute (b) Coal
(c) Ship-building (d) Railway
Ans: (d)


Q351. When railways first became popular in India, their main purpose was
(a) to facilitate commerce and trade
(b) to connect agricultural areas with the market
(c) to make military communication better and more speedy
(d) cheaper passenger transport Providing
Ans: (b)


Q352. Between which of the following two places was the first railway route built?
(a) Ahmedabad and Surat (b) Bikaner and Jodhpur
(c) Calcutta and Raniganj (d) Madras and Arcot
Ans: (c)


Q353. Who first talked about bringing the railways under state control-
(a) William Acworth (b) Lord Dalhousie
(c) Warren Hasting (d) Lord Cornwallis
Ans: (a)


Q354. During which British governor was the first railway line laid in India?
(a) Lord Dalhousie (b) Lord Curzon
(c) Lord Wellesley (d) Lord Lytton
Ans: (a)


Q355. Who was the first to present a statistical estimate of the average per capita income of India?
(a) Dadabhai Naoroji (b) Ramesh Chandra Dutt
(c) Gopalkrishna Gokhale (d) Ferozeshah Mehta
Ans: (a)


Q356. Through which article did Dadabhai Naoroji draw people’s attention to the theory of ‘extortion of wealth’?
(a) England’s debt to India
(b) Economic Poverty
(c) Atrocities of Britishers
(d) Economic History of India
Ans: (a)


Q357. In which of the following statements does the correct definition of ‘drainage theory’ propounded by Dadabhai Naoroji come?
(a) The resources of the country were being used in the interest of Britain.
(b) A part or total annual product of India’s national wealth was exported to Britain for which India did not get any real return.
(c) Under the patronage of imperial power, the British industrialists were given opportunities to invest in India.
(d) British goods were imported into India and thus the country was made poorer day by day.
Ans: (b)


Q358. Which one of the following statements correctly defines the term ‘drainage theory’ as introduced by Dadabhai Naoroji in his work ‘Poverty and UnBritish Rule in India’?
(a) that a part of India’s national wealth or total annual product was being exported to Britain for which India did not get any significant return
(b) that India’s resources were being used in the interest of Britain
( c) That the British industrialists were being given opportunities to invest in India under the patronage of imperial power
(d) that British goods were being imported into India due to which the country was becoming more and more poor day by day
Ans: (a) )


Q359. Who among the following is the author of ‘Poverty and Un-British Rule in India’?
(a) R.C. Dutt (b) Henry Cotton
(c) Mahatma Gandhi (d) Dadabhai Naoroji
Ans: (d)


Q360. Who was the exponent of the theory of ‘withdrawal of money’ in India?
(a) R. C. Dutt (b) Henry Cotton
(c) S.N. Banerjee (d) Dadabhai Naoroji
Ans: (d)


Q361. Who was the main exponent of ‘Theory of Withdrawal of Money’?
(a) M.G. Ranade (b) Mahatma Gandhi
(c) Dadabhai Naoroji (d) Annie Besant
Ans: (c)


Q362. Who first expressed the ‘theory of economic exploitation’ of India during the time of British rule?
(a) Raja Rammohan Roy (b) Ramesh Chandra Dutt
(c) Dadabhai Naoroji (d) Surendranath Banerjee
Ans: (c)


Q363. Who gave the principle of Drain of Wealth
(a) Dadabhai Naoroji (b) Gandhiji
(c) Motilal Nehru (d) Tilak
Ans: (a)


Q364. Who was the first Indian who denounced the principle of economic withdrawal in the House of Commons of the British Parliament?
(a) Dadabhai Naoroji (b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Mohammad Ali Jinnah (d) Shyamji Krishna Varma
Ans: (a)


Q365. Propounded the principle of economic expulsion
(a) Surendra Nath Banerjee (b) R.C. Dutt
(c) Madanmohan Malviya (d) Dadabhai Naoroji
Ans: (d)


Q366. Who among the following used the term ‘un-British’ in his criticism of the British colonial control of India?
(a) Anand Mohan Bose (b) Badruddin Tyabji
(c) Dadabhai Naoroji (d) Firoz Shah Mehta
Ans: (c)


Q367. Consider the following statements:
Dada Bhai Indian national movement Naoroji was the most effective contribution that
1. He summed up that the economic exploitation of the UK, India
2. He Self interpretation of ancient Indian texts and Indians – Confidence awakened.
3. He emphasized on the need to eradicate all social evils. Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)


Q368. Who among the following did not believe in the Drain theory of Dadabhai Naoroji?
(a) Bal Gangadhar Tilak (b) R. C. Dutt
(c) M. G. Ranade (d) Sir Syed Ahmed Khan
Ans: (d)


Q369. Statement I: Dadabhai Naoroji argued that what was draining out was ‘potential surplus’. Which if invested in India could have led to more economic development in India. Statement II: The imperialists believed that India had been brought into the wider capitalist world market and was a progress towards modernization in itself.
Ans: (b)


Q370. Who divided the economic history of colonial India into the following four phases?
(1) Merchant Capitalism (2) Free Trade Capitalism
(3) Industrial Capitalism (4) Financial Capitalism Code:

(a) Dadabhai Naoroji (b) R.C. Dutt
(c) Mahadev Govind Ranade (d) Karl Marx
Ans: (d)


Q371. Who classified British colonialism into three successive phases ie free trade, commercial capitalism and financial imperialism?
(a) Karl Marx (b) Dadabhai Naoroji
(c) R.C. Dutt (d) M.G. Ranade
Ans: (c)


Q372. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below them:
Assertion (A) : India’s trade balance was generally favorable during the British period. Reason (R) : The withdrawal of money was in the nature of unreimbursed exports. Codes:

(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct but (R) is false.
(d) (A) is false but (R) is correct.
Ans: (d)


Q373. Which one of the following is not a correct reason for the economic decline of India during the British Raj?
(a) Lack of ability and technical skill among Indians
(b) Lack of maritime power due to non-availability of cross-sea market
(c) Insecure of indigenous industries due to weak organization of class
(d) Class of industrial entrepreneurs in India Not to be
Ans: (b)


Q374. Which one of the following statements was not an effect of British economic policies?
(a) Decline of cottage industries (b) Plight of agriculture
(c) Revolt of Indian soldiers (d) Expansion of railways
Ans: (c)


Q375. What was the result of the economic policy of the British?
(a) Foreign economic powers exerted influence on Indian agriculture.
(b) Indian cottage industry suffered.
(c) There was a change in the nature of Indian trade.
(d) All the statements are correct.
Ans: (d)


Q376. Which one of the following was not a result of the English land revenue policy in India?
(a) Increasing poverty of farmers
(b) Increasing debt burden on farmers
(c) Expansion of Zamindari
(d) Destruction of handicraft industries
Ans: (d)


Q377. Who among the following was/was an economic critic of colonialism in India?
1. Dadabhai Naoroji
2. G. Subramaniam Iyer
3. R.C. Dutt Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)


Q378. Who expressed the view that ‘British economic policy’ in India is abhorrent?
(a) B.G. Tilak (b) Dadabhai Naoroji
(c) Karl Marx (d) Adam Smith
Ans: (c)


Q379. After whom did the expulsion of money from India to England begin?
(a) After permanent land settlement
(b) After grant of Diwani
(c) After removal of Mir Qasim
(d) After Mysore conquest
Ans: (b)


Q380. Who was the author of the first famous book on the economic history of India?
(a) Dadabhai Naoroji (b) Annie Besant
(c) Surendranath Banerjee (d) Ramesh Chandra Dutt
Ans: (d)


Q381. When whitley Commission colonial period in India was
(a) further review of India’s capacity for political reforms
to give their recommendations on current conditions (b) labor
(c) Preparation of plans for financial reforms in India
( d) Develop a comprehensive system for administrative services in India
Ans: (b)


Q382. Whitley Commission was related to
(a) Labor
(b) Education
(c) Public health
(d) Reorganization of civil service
Ans: (a)


Q383. Indian Famine Code 1883 was created by which of the following commission?
(a) Hunter Commission (b) Hartog Commission
(c) Strachey Commission (d) Indigo Commission
Ans: (c)


Q384. There was no independent development of industries in India during the British rule. The reason for this was
(a) Lack of heavy industries
(b) Lack of foreign capital
(c) Lack of natural resources
(d) Preference to invest in landed property by the wealthy class
Ans: (a)


Q385. The reason responsible for the decline of the slaughter-industry in Bengal in the 18th century was
(a) low quality of production
(b) non-availability of raw materials
(c) high coast tax on goods exported to Britain
(d) non-availability of artisans
Ans : (c)


Q386. What was the first serious attack by the British on the handloom industry of India?
(a) imposition of duty on looms
(b) compulsion of weavers to sell their goods at the specified price
(c) shortage of cotton due to export of raw cotton
(d) cash crops like indigo and opium in cotton production area Entry
Ans: (b)


Q387. In which year was the first textile mill opened in Bombay?
(a) 1853 (b) 1854 (c) 1866 (d) 1879
Ans: (b)


Q388. The Factories Act of 1881 was passed with a view to
(a) prohibiting the employment of children below the age of 7 years in any factory
(b) allowing workers to form labor unions
(c) fixing the wages of industrial workers
(d) Reducing the working hours of women workers
Ans: (a)


Q389. The first Factory Act of 1881 AD was mainly related to?
(a) Adult male labor
(b) Child labor
(c) Female labor
(d) Compensation of laborers in case of accident
Ans: (b)


Q390. Who founded the Bombay Mill Hands Association
(a) N. M. Lokhande (b) Shinde
(c) VP Wadia (d) N. M. Joshi
Ans: (a)


Q391. When was the first mass strike organized by Bengal Jute Workers Union
(a) 1931 (b) 1922 (c) 1919 (d) 1911
Ans: (c)


Q392. What was the main reason for the strike organized by the trade union in Bombay in 1908
(a) Tilak’s arrest
(b) Mahatma Gandhi’s arrest
(c) Subhash Chandra’s escape from India
(d)
None of the above Ans: (a)


Q393. When was the first Trade Act passed?
(a) in 1918 AD (b) in 1920 AD
(c) in 1926 AD (d) in 1930 AD
Ans: (c)


Q394. Which of the following statements is not correct?
(a) India was a British colony till 1947.
(b) The Indian economy remained stagnant during the British period.
(c) India was a supplier of manufactured goods during the British period.
(d) India was a supplier of raw materials during the British period.
Ans: (c)


Q395. Which item was not produced during the British period?
(a) tea (b) opium (c) coffee (d) saltpetre
Ans: (*)


Q396. Which region of India was famous for opium production during the British rule?
(a) Bihar (b) South India (c) Gujarat (d) Assam
Ans: (a)


Q397. What were the most important goods exported from Bengal in the first half of the eighteenth century?
(a) Cotton Sugar Jute Copper
(b) Copper Steel Salt Raw silk
(c) Horse Salt Sugar Silk
(d) Shore Raw silk Sugar Opium
Ans: (d)


Q398. Who among the following were famous for copper and brass industry in the eighteenth century?
(a) Bombay Calcutta and Poona
(b) Ahmedabad Delhi and Nashik
(c) Banaras Poona and Nashik
(d) Banaras Agra and Lucknow
Ans: (c)


Q399. What were the early European merchants interested in?
(a) Spices (b) Silk (c) Indigo (d) Opium
Ans: (a)


Q400. What was the main source of income for the Government of India in the nineteenth century?
(a) Excise Revenue (b) Opium Revenue
(c) Land Revenue (d) Import Duty
Ans: (c)


Q401. Which of the following items were exported by the British from India in the nineteenth century?
(a) Steel (b) Coal
(c) Woolen cloth (d) Cotton
Ans: (d)


Q402. Which major industry was in the hands of Indian capitalists at the end of 19th century?
(a) Jute (b) Mining
(c) Iron and Steel (d) Cotton Slaughter
Ans: (d)


Q403. Which major industry was in the hands of Indian capitalists in the later nineteenth century?
(a) Jute Industry (b) Mining Industry
(c) Iron and Steel Industry (d) Textile Industry
Ans: (d)


Q404. The reason for the gradual increase of rural indebtedness under British rule in India was
(1) fragmentation of land holding
(2) decline of cottage industries
(3) lack of development of irrigation facilities
(4) cash crops practice Which of the following is correct ?

(a) (1), (2) and (3) (b) (2) and (4)
(c) (1), (3) and (4) (d) (1), (2), ( 3) and (4)
Ans: (d)


Q405. The British used to export from Bengal
(a) Sugar (b) Salt (c) Silk (d) All these
Ans: (d)


Q406. What was the main commodity in the export trade of the English East India Company in the seventeenth century?
(a) Cotton cloth (b) Opium
(c) Spices (d) Sugar
Ans: (a)


Q407. Which of the following was not the cause of terrible poverty in India under the British rule?
(a) Decline of agricultural production and indigenous industries
(b) Infusion of foreign capital in India
(c) Inadequate development of modern industries
(d) High tax rates
Ans: (b)


Q408. Which of the following was the main reason for the poverty of the Indian peasantry as a result of the policies of the British Government?
(a) Real-generation elite to
(b) to be indifferent to access the advanced means of irrigation
(c) failing to arrange cheap seed and fertilizer to farmers
(d) farmers in the maximum period of British rule To
impose more land tax on class Ans: (d)


Q409. Which of the following did Dutch traders buy from India and sell them in the East Indies in exchange for spices?
(a) Opium (b) Indigo
(c) Saltpeter (d) Cotton cloth
Ans: (d)


Q410. Which of the following statements about the colonial economy is not correct?
(a) The presence of the British
hindered the native capitalist (b) The native capitalism was actively promoted by the abstinence
(c) The “White Collective Monopoly” came first and became the strongest in Eastern India I
(d) it was very difficult to enter the hinterland of Bombay before the construction of the railway
Ans: (b)


Q411. The word “Dastak” means
(a) Rebellion (b) Duty free trade
(c) Port (d) Market
Ans: (b)


Q412. Which industry comes first in the chronology of modern industries in India?
(a) Coffee (b) Indigo (c) Jute (d) Tea
Ans: (c)


Q413. What was the main reason for the growth of the moneylender class during the British rule?
(a) Damage to crops due to natural calamities
(b) Expensive nature of people
(c) Demand for more land revenue from farmers
(d) Need of capital for agriculture
Ans: (c)


Q414. Which of the following were the major sources of revenue for the Company Government in India?
1. Land Revenue
2. Monopoly of Salt and Opium Trade
3. Freight
4. Conversion Debentures
5. Cyre (ie Customs Duty, Toll, Excise Duty etc.) Select the correct answer from the codes given below

(a) 1, 2 and 3 (b) 1, 2 and 5
(c) 2, 3 and 4 (d) 1, 3 and 5
Ans: (b)


Q415. The term ‘Imperial Preference’ was used for
(a) special concessions given to British imports into India
(b) racial discrimination by British citizens
(c) Indian interest being done for British interest For suppression
(d) For the preference being given to British political agents over the kings of Indian princely states
Ans: (a)


Q416. What was the reason for the famine in Bengal
(a) Lack of sufficient rainfall
(b) Land erosion
(c
) Non-shipment of goods by the government (d) None of the above Answer – (c) IAS (Pre) Opt. History 1990
Ans:


Q417. Which was the first commercial bank to be established in India?
(a) Union Bank (b) Bank of Madras
(c) Bank of Calcutta (d) Bank of Bombay
Ans: (c)


Q418. Where was the first commercial bank
(a) Madras (b) Calcutta
(c) Bombay (d) Delhi
Ans: (b)


Q419. How did the Portuguese first
influence Indian trade and industry ?

(a) By preventing Gujarat and Calicut from building ships or operating armed boats
(b) establishing monopoly on trade between the ports on the Malabar coast and the Persian coasts from the Indian coasts
(c) (a) and (a) above b) Both ways
(d) By expelling the Arabs and directing the export prices of horses to the local powers of India
Ans: (d)


Q420. Consider the following statements
1. The USSR helped in the construction of Bhilai Steel Plant.
2. The British helped in the construction of Bokaro Steel Plant. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)


Q421. Who submitted his report separately as a member of the Indian Industry Commission in 1918?
(a) M.R. Jayakar
(b) Motilal Nehru
(c) C.R. Das
(d) Madan Mohan Malviya
Ans: (a)


Q422. Name the following nationalists who were in favor of nation building on the basis of planned economic development. He was also an engineer
(a) V.K. RV Rao (b) K.T. Shah
(c) M. Visvesvaraya (d) Meghnad Saha
Ans: (c)


Q423. Who termed the English economic policy as “colonial economics”?
(a) Mahatma Gandhi (b) Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Vallabhbhai Patel (d) Madan Mohan Malviya
Ans: (b)


Q424. Which one of the following measures was not adopted by the British before 1813 to exploit Indians economically?
(a) Wherever possible Monopolizing the trade of raw materials and selling them at high rates
(b) Forcing Indian artisans to produce quality products in fixed quantity and at a fixed price (
c) Free trade policy
d) Expulsion of Indian traders from the competition in any manner
Ans: (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Revenue and Judicial Reforms

Next Story

freedom struggle of 1857

Latest from Blog

error: Content is protected !!