/

Education and development of the press

10 mins read

Education and development of the press

Q837. The exponent of the filtration principle in the educational policy of India was
(a) C. Wood (b) Macaulay
(c) J. Mill (d) Cornwallis
Ans: (b)


Q838. “Only one part of the cupboard of a good library in Europe is equal to the whole of the literature of India and Arabia.” Whose statement is this?
(a) Raja Rammohun Roy (b) Lord William Bentinck
(c) Sir Charles Wood (d) Lord Macaulay
Ans: (d)


Q839. When was the English language made the medium of instruction in India?
(a) 1831 (b) 1835
(c) 1854 (d) 1858
Ans: (b)


Q840. Lord Macaulay is related to
(a) Reform of the army (b) Abolition of Sati system
(c) English education (d) Permanent settlement
Ans: (c)


Q841. Who advocated English as the medium of instruction?
(a) Lord Macaulay (b) Lord Dalhousie
(c) Charles Wood (d) Lord Curzon
Ans: (a)


Q842. What laid the foundation of modern education system in India?
(a) Charter Act of 1813
(b) Macaulay’s Minute of 1835
(c) Hunter Commission of 1882
(d) Wood’s Despatch of 1854
Ans: (b)


Q843. Which one of the following Bengali writers first suggested that Hindi be adopted as the national language of India?
(a) Bhudev Mukherjee (b) Deenbandhu Mitra
(c) Madhusudan Dutt (d) Kali Prasanna Sinha
Ans: (a)


Q844. The introduction of English medium of education helped in
(a) making the British the supreme political power in India
(b) enabling Indians to hold high positions in government
(c) promoting and promoting all-India nationalism
(d) In separating Indians from their ancient culture
Ans: (c)


Q845. In which year the Indigenous Language Press Act was passed?
(a) 1884 AD (b) 1875 AD
(c) 1882 AD (d) 1878 AD
Ans: (d)


Q846. Vernacular Press Act was passed by which Viceroy?
(a) Lord Ripon (b) Lord Lytton
(c) Lord Irwin (d) Lord Chelmsford
Ans: (b)


Q847. By which act did the British government try to ban the Indian press and arrest the leaders
(a) Defense India Act
(b) Rowlatt Act
(c) Vernacular Press Act
(d) Indian Arms Act
Ans: (c)


Q848. Who repealed the Vernacular Press Act of 1878?
(a) Lord Ripon (b) Lord Lytton
(c) Lord Curzon (d) Lord Minto
Ans: (a)


Q849. During which Governor General the Indian Language Promotion Act was abolished?
(a) Lord Ripon (b) Lord Lytton
(c) Lord Curzon (d) Lord Dufferin
Ans: (a)


Q850. Who among the following enforced the Vernacular Press Act?
(a) Lord Lytton (b) Lord Ripon
(c) Lord Curzon (d) Lord Hastings
Ans: (a)


Q851. Who was the founder of Aligarh Muslim University
(a) Muhammad Ali Jinnah
(b) Abul Kalam Azad
(c) Ali Khan
(d) Sir Syed Ahmed Khan
Ans: (d)


Q852. Who founded the Central Mohammedan National Association?
(a) Sir Syed Ahmed Khan (b) Syed Mir Ali
(c) Badruddin Tyabji (d) Muhammad Ali Jinnah
Ans: (a)


Q853. What will be the correct chronological order of the following?
1. Wood’s Education Dispatch.
2. Macaulay’s Minute on Education.
3. The Sergeant Education Report
4. Indian Education (Hunter Commission) Select the correct answer from the codes given below

(a) 2, 1, 4, 3 (b) 2, 1, 3, 4
(c) 1, 2, 3, 4 (d) 4, 3, 1, 2
Ans: (a)


Q854. Note the following epoch-making phases of Indian education
1. Hindu College Calcutta 2. Calcutta University
3. Adam’s Report 4. Wood’s Dispatch The correct chronology of these epoch-making phases is

(a) 1, 3, 4, 2 (b) ) 1, 4, 3, 2
(c) 3, 1, 4, 2 (d) 3, 2, 4, 1
Ans: (a)


Q855. What is the correct chronology of the following?
1. Prohibition of Sati
2. Education Resolution
3. First University Act Select the correct answer from the code given below:

(a) 1 2 3 (b) 1 3 2
(c) 2 1 3 (d) 3 2 1
Ans: (b)


Q856. Who was called the ‘Magna Carta’ of the Western education system in India?
(a) Report of the Public Instruction Committee of 1823
(b) Charter Act of 1833
(c) Report of the Hunter Commission of 1862
(d) Despatch of Sir Charles Wood Secretary of State in 1854
Ans: (d)


Q857. Which one of the following paved the way for the establishment of an independent education department in large regional blocks of India?
(a) Charter Act 1793
(b) Charter Act 1813
(c) Bentick’s proposal on education 1835
(d) Wood’s Despatch 1854
Ans: (d)


Q858. ‘Woods Despatch’ is related to
(a) Judicial Reforms (b) Education
(c) Parliamentary Reforms (d) Economic Reforms
Ans: (b)


Q859. With which of the following was the decree of Charles Wood related?
(a) Education (b) Business
(c) Administrative Reforms (d) Military Reforms
Ans: (a)


Q860. The goal of education as expressed in Wood’s Remarks of 1854 was
(a) generating employment opportunities for native Indians
(b) propagating western culture in India
(c) promoting literacy among the people using the medium of English language
(d) ) Not to enter scientific research and rationalism in traditional Indian education
Ans: (c)


Q861. Which of the following was the main objective of establishing the Asiatic Society of Bengal at Calcutta in 1784?
(a) To train English civil servants in Indian law
(b) To encourage the study of Indian languages ​​and scriptures
(c) To conduct archaeological surveys and excavations
(d) To promote English customs and traditions in India
Ans: (b)


Q862. The founder of the Asiatic Society of Bengal was
(a) James Prinsep (b) Sir James Mackintas
(c) Sir William Jones (d) Warren Hastings
Ans: (c)


Q863. Who is credited with establishing the Asiatic Society of Bengal?
(a) Sir William Jones (b) Warren Hastings
(c) Sir James Mackintosh (d) James Prinsep
Ans: (a)


Q864. Who was the Governor General of Bengal at the time of the establishment of the Asiatic Society in Calcutta?
(a) Lord Cornwallis (b) Lord Warren Hastings
(c) Lord Wellesley (d) Lord Bentinck
Ans: (b)


Q865. The earliest orientalist in India was William Jones:
(a) Professor in the University
(b) Lawyer in the Supreme Court
(c) Judge in the Supreme Court
(d) Officer in British East India
Ans: (c)


Q866. Which Anglo Indian movement started in Bengal during the time of HV Derozio
(a) Young Bengal Movement
(b) Theosophical Society
(c) Young India
(d) Home Rule League
Ans: (a)


Q867. Who was the main leader of Young Bengal Movement?
(a) Bankim Chandra Chatterjee
(b) Henry Vivian Derozio
(c) Subhas Chandra Bose
(d) Surendra Nath Banerjee
Ans: (b)


Q868. With reference to the period of British administration in India, consider the following statements:
1. The members of the British Indian Association included both Englishmen and Anglo-Indians.
2. When the Native Press Association was formed, then the leader of the Indian Association, SN. Banerjee was made its first secretary. Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)


Q869. Sir Syed Ahmed Khan believed in religious tolerance
(A) He founded the Mohammedan Anglo-Oriental School, Aligarh.
(B) The policy of religious tolerance increased in later years.

(a) A is correct but B is wrong
(b) both B and A are correct
(c) AB explains
(d) A does not explain B
Ans: (a)


Q870. Consider the following statements Statement
A: Macaulay strongly supported the growth of English education in India. Reason- R: Macaulay believed that English education would encourage scientific and technological progress and industrialization of India. Code:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (c)


Q871. Which of the following statements about the English Education Act of 1835 is not correct?
(a) It was proposed by Governor General William Bentinck on the advice of Macaulay.
(b) It made English the language of instruction in the Indian education system
(c) With the formal institutionalization of English as the language of instruction, a new direction was created in Indian education.
(d) The existing oriental institutions were to be given new stipends to the students and the publication of ancient high texts was to be continued.
Ans: (d)


Q872. Assertion (a): The first bill to make primary education compulsory in India was rejected in 1911 AD. Reason (R) : If every cultivator had been able to read, then discontent would have increased. Select the correct answer using the codes given below
(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (a)
(b) (A) and (R) both are correct But (R) is not the correct explanation of (a)
(c) (A) is correct but (R) is wrong
(d) (A) is false but (R) is correct
Ans: (a)


Q873. Match List I (Founders) with List II (Institutions) and select the correct answer using the code given below the lists List I List II
(Founders) (Institutions)

(a) Jonathan Duncan 1. Asiatic Society of Bengal
(b) Sir William Jones 2. Calcutta Madrasa
(c) Warren Hastings 3. Calcutta Medical College
(d) Billiam Bentinck 4. Hindi College Calcutta
5. Sanskrit College Banaras Code:
ABCD
(a) 4 3 1 2
(b) 5 1 2 3
(c) 3 4 5 1
(d) 1 2 3 4
Ans: (b)


Q874. Who among the following strongly advocated for religious education in Indian universities?
(a) Bal Gangadhar Tilak (b) Swami Vivekananda
(c) Mahatma Gandhi (d) Madan Mohan Malviya
Ans: (d)


Q875. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Hunter Education Commission – 1882
(b) Indian Universities Act – 1904
(c) Sargent Education Scheme – 1915
(d) Hartog Committee – 1929
Ans: (c)


Q876. In the report of the Hunter Commission, special emphasis was laid on the development of
(a) girls’ education
(b) higher education
(c) primary education
(d) technical education
Ans: (c)


Q877. The Hunter Commission laid special emphasis on the development of which of the following?
(a) Female education (b) Higher level education
(c) Elementary education (d) Technical education
Ans: (c)


Q878. In the report of the Hunter Commission, special emphasis was laid on the development of
(a) the education of the girl child (b) on higher education
(c) on technical education (d) on primary education
Ans: (d)


Q879. Who presided over the Indian Education Commission in 1882?
(a) Lord Macaulay (b) Sadler
(c) W. W. Hunter (d) None of the above
Ans: (c)


Q880. Sadler Commission was related to-
(a) Judiciary (b) Revenue Administration
(c) Education (d) Police Administration
Ans: (c)


Q881. When did the British government appoint the Sadler University Commission to improve education?
(a) 1919 (b) 1917 (c) 1921 (d) 1896
Ans: (b)


Q882. What is the Sadler Commission associated with?
(a) Justice Department (b) Revenue
(c) Police Department (d) Education
Ans: (d)


Q883. On which subject did the Sadler Commission recommend?
(a) Indian Army (b) Indian Economy
(c) Indian Tribes (d) Indian Education
Ans: (d)


Q884. The first Indian Women’s University was established in India by
(a) D.K. Karve (b) Annie Besant
(c) Ramabai Ranade (d) Hirabai Tata
Ans: (a)


Q885. Whose continuous efforts led to the establishment of the first women’s university in Bombay?
(a) Dayaram Gidumal (b) D.K. Karve
(c) Ramabai (d) Mahadev Govind Ranade
Ans: (b)


Q886. Who was the great force behind the establishment of the first Indian Women’s University in Bombay in 1906 AD
(a) Dadabhai Naoroji (b) D.K. Karve
(c) S.S. Bengali (d) B.M. Malabari
Ans: (b)


Q887. The establishment of the first women’s university in Mumbai was the fruit of whose efforts?
(a) B.M. (b) D.K. of Malabari Karve’s
(c) M.G. Ranade’s (d) Ramabai’s
Ans: (b)


Q888. Where was the first Indian Women’s University established?
(a) Mumbai (b) Pune
(c) Calcutta (d) Madras
Ans: (a)


Q889. The establishment of a school in Calcutta in May 1849 was an epoch-making event in the history of women’s higher education in Bengal. Who among the following was its founder?
(a) Hodgson Pratt (b) J.E.D. Bethune
(c) Ishwar Chandra Vidyasagar (d) Raja Baidyanath Rai
Ans: (b)


Q890. Which of the following causes J.E.D. Was Bethune deeply connected?
(a) Abolition of purdah system (b) Education of women
(c) Widow remarriage (d) Abolition of slavery
Ans: (b)


Q891. Who among the following was in favor of freedom of the press?
(a) Adam (b) Hastings (c) Lytton (d) Metcalf
Ans: (d)


Q892. Who among the following British rulers gets the credit for ending the ban on newspapers?
(a) Lord William Bentinck (b) Charles Metcalf
(c) Lord Macaulay (d) Warren Hastings
(e) Lord Clive
Ans: (b)


Q893. Who is known as the “Father of Freedom of the Indian Press”?
(a) Augustus Hickey (b) Charles Metcalf
(c) McGrath (d) Disarelli
Ans: (b)


Q894. Which of the following colleges was first established?
(a) Hindu College Calcutta
(b) Delhi College
(c) Mayo College
(d) Muslim Anglo-Oriental College
Ans: (a)


Q895. Who among the following founded the Hindu College in Calcutta along with David Heyer and Alexander Duff?
(a) Henry Louis Vivian Derozio
(b) Ishwar Chandra Vidyasagar
(c) Keshab Chandra Sen
(d) Raja Rammohan Roy
Ans: (d)


Q896. Which of the following was the first organization to help in the promotion of English education in India?
(a) Baptist Mission College Shrirampur
(b) Hindu College Calcutta
(c) Elphiston College Bombay
(d) Mayo College Ajmer
Ans: (b)


Q897. Who among the following is the founder of Kashi Vidyapeeth
(a) Pandit Madan Mohan Malviya (b) Acharya Narendra Dev
(c) Babu Shiv Prasad Gupta (d) Mahatma Gandhi
Ans: (c)


Q898. Who established the first Sanskrit college in Varanasi?
(a) Jonathan Duncan (b) Warren Hastings
(c) Lord Macaulay (d) Bankim Chandra
Ans: (a)


Q899. The founder of Banaras Hindu University was
(a) Radhakrishnan (b) Gandhi ji
(c) Malaviya ji (d) None of the above
Ans: (c)


Q900. Where was the first Madrasa established by the British in India?
(a) Madras (b) Bombay (c) Aligarh (d) Calcutta
Ans: (d)


Q901. Who founded Shantiniketan?
(a) Jawaharlal Nehru (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Rabindranath Tagore (d) Mohandas Karamchand Gandhi
Ans: (c)


Q902. Shantiniketan is situated in which district of West Bengal
(a) Vardhman (b) Bankura
(c) Murshidabad (d) Virbhumi
Ans: (d)


Q903. Who among the following was the first to stress the need for a separate educational institution for the princely ruling class of Rajasthan?
(a) Colonel Bloch (b) Lord Lansdowne
(c) Captain Walter (d) Lord Mayo
Ans: (c)


Q904. Which of the following schools first came into existence for the purpose of education of royal families?
(a) Daly College of Indore
(b) Rajkumar College of Rajkot
(c) Mayo College of Ajmer
(d) Arts College of Jaipur
Ans: (c)


Q905. In which year were the first three universities in India (Calcutta Madras Bombay) established?
(a) 1857 (b) 1881 (c) 1885 (d) 1905
Ans: (a)


Q906. Which University of England was taken as the model for the establishment of universities in India in 1857?
(a) Oxford
(b) Cambridge
(c) London
(d) Manchester
Ans: (c)


Q907. Which of the following was the first national news agency of India?
(a) The Indian Review
(b) The Free Press of India
(c) The Associated Press of India
(d) None of the above
Ans: (b)


Q908. Who among the following Englishmen was the first to translate the Bhagavad Gita into English?
(a) William Jones
(b) Charles Wilkins
(c) Alexander Cunningham
(d) John Marshall
Ans: (b)


Q909. Who was associated with the establishment of Deccan Educational Society?
(a) Justice Ranade (b) Firoz Shah Mehta
(c) B. Yes. Tilak (d) Dayanand Saraswati
Ans: (c)


Q910. The first Hindi newspaper ‘Udant Martand’ (30 May 1826) was published in:
(a) Kolkata (b) Patna
(c) Allahabad (d) Lucknow
Ans: (a)


Q911. Who among the following social reformers is known for his proficiency in Sanskrit language?
(a) Dayanand Saraswati (b) Ishwar Chandra Vidyasagar
(c) Raja Rammohan Roy (d) All of the above
Ans: (d)


Q912. When was the National Council of Education established?
(a) 15th August 1903 (b) 15th August 1904
(c) 15th August 1905 (d) 15th August 1906
Ans: (d)


Q913. All except who among the following were great journalists of the nineteenth century?
(a) Durgadas (b) Shishir Kumar Ghosh
(c) James Augustus Hike (d) Kasturi Ranga Iyer
Ans: (a)


Q914. Who founded the Dayanand Anglo-Vedic College in Lahore?
(a) Lal Lajpat Rai (b) Lala Hansraj
(c) Swami Shraddhanand (d) Guru Dutt
Ans: (b)


Q915. Who among the following introduced censorship for the first time?
(a) Wellesley (b) Hastings
(c) John Adams (d) Dalhousie
Ans: (a)


Q916. The main objective of the spread of modern education in India by the British Government in the pre-independence period was
(a) the need for educated Indians to be appointed to small administrative posts
(b) to encourage Indian culture
(c) to modernize the Indian people, so that they could become politically responsible. part take in
(d) none of the above
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Social and Religious Reform Movement

Next Story

Political Institutions Established Before Congress

Latest from Blog

error: Content is protected !!