/

Foreign invasion of ancient India

4 mins read

Foreign invasion of ancient India

Q1191. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I (Names of Kings) List II (Names of Dynasties)
A. Kunal 1 Indo-Greek
B. Andhrak 2 Parthian
C. Eucratides 3 Shunga
D. Spelaris 4 Maurya
5. Shaka Code:
ABCD

(a) 5 3 1 2 (b) 4 3 1 2 (c) 1 4 2 3 (d) 2 1 5 4
Ans: (b)


Q1192. The Indo-Greek kingdom established in northern Afghanistan at the beginning of the second century BC was-
(a) Bactria (b) Scythia
(c) Zedrosia (d) Aria
Ans: (a)


Q1193. From the 3rd century AD, while the Hun invasion ended the Roman Empire, Indian traders became more and more dependent on
(a) African trade
(b) West-European trade
(c) Southeast Asian trade
(d) Central
Ans on Eastern trade : (c)


Q1194. The reasons for Alexander’s success in
India were as follows- 1. There was no central authority in India at that time.
2. His army was of the best kind.
3. He got the support of the traitorous Indian rulers.
4. He was a good administrator. Select the correct answer from the codes given below-

(a) 1 and 2 are correct (b) 1, 2, and 3 are correct
(c) 2, 3 and 4 are correct (d) All of the above
Ans: (b)


Q1195. Which one of the following is the correct chronological order regarding the invasions on India of ancient times?
(a) Greek-
Saka- Kushan (b) Unani-Kushan (c) Shaka-Greek-Kushan (d) Saka-Kushan-Greek
Ans: (a)


Q1196. Which one of the following dynasties ruled North India at the time of Alexander’s attack-
(a) Nand (b) Maurya (c) Shunga (d) Kanva
Ans: (a)


Q1197. Which of the following kings of Magadha was contemporary of Alexander the Great?
(a) Mahapadmananda (b) Ghanananda
(c) Sukalpa (d) Chandragupta Maurya
Ans: (b)


Q1198. The reign of which of the following Parthian rulers has been definitively determined in the famous inscription Takht-i-Bahi?
(a) Bonionese (b) Mouse
(c) Gondophrenes (d) Apollorius
Ans: (c)


Q1199. fifth century BC In India, the Indian province used to give 320 talent gold as annual tax to the following-
(a) Greece (b) Persia (c) Bactria (d) China
Ans: (b)


Q1200. Who among the following did not come to India with Alexander?
(a) Niarcus (b) Anesicritus
(c) Dimachus (d) Aristobulus
Ans: (c)


Q1201. Consider the following statement- Assertion (A): After a campaign of about two years, Alexander the Great in 325 BC. I left India. Reason (R): He was defeated by Chandragupta Maurya. Select the correct answer from the codes given below- Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (c)


Q1202. The women of which Indian clan or state took up arms against Alexander after a large number of soldiers were killed or injured on the battlefield?
(a) converge (b) glossy (c) hard (d) mass
Ans: (d)


Q1203. Against whom did the women of the Asvaka kingdom take part in the war?
(a) Persians (b) Bactrians
(c) Parthians (d) Greeks
Ans: (d)


Q1204. Which of the following rulers is credited with first issuing gold coins?
(a) Kujul Kadphis (b) Vim Kadphis
(c) Kanishka I (d) Huvishka
Ans: (b)


Q1205. Who among the following introduced gold coins in India for regular use –
(a) Vim Kadphises (b) Kujul Kadphises
(c) Kanishka (d) Hermavies
Ans: (a)


Q1206. Who among the following first introduced gold currency on
a large scale- (a) Kujula Kadphis (b) Vima Kadphis
(c) Milind (d) Kanishka
Ans: (b)


Q1207. Who among the following was the one to address our country as ‘India’?
(a) Greeks (b) Iranians
(c) Arabs (d) Turks
Ans: (a)


Q1208. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below: Assertion (A): The Indo-Yavan kings were coming under the influence of Indian culture. Reason (R) : Some coins of Agathocles bear the figures of Vasudeva and Balarama. Code:
(a) (A) and (R) both are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(b) (A) and (R) both are correct but (R) is the correct explanation of (A) No
(c) (a) is right, but wrong (R)
(D) (a) is false, but (R) is right
Ans: (a)


Q1209. Who was the first to introduce shaped coins in India?
(a) Shakas (b) Parthis
(c) Kushanas (d) Indo-Yavans
Ans: (d)


Q1210. The first ones to start engraved coins in India were
(a) Ashoka (b) Indo-Greeks
(c) Kushanas (d) Shakas
Ans: (b)


Q1211. Which of the following rulers is credited with the first issue of gold-currency in India?
(a) Kujul Kadphis (b) Kanishka I
(c) Vim Kadphis (d) Minandar
Ans: (d)


Q1212. Who was the first to issue gold coins?
(a) Diodotus (b) Menander
(c) Vim Kadphises (d) Kanishka
Ans: (b)


Q1213. Menander was a –
(a) Yavana king (b) Shaka satrap
(c) Persian general (d) Afghan invader
Ans: (a)


Q1214. Diodotus I was the ruler of which of the following states?
(a) Parthia (b) Bactria (c) Arachosia (d) Jadrosia
Ans: (b)


Q1215. Name the brave Indian king who was defeated by Alexander on the banks of Jhelum?
(a) Ambhi (b) Puru (Porus)
(c) Chandragupta Maurya (d) Mahapadma Nanda
Ans: (b)


Q1216. The war between Sikandar and Porus took place on the banks of this river.
(a) Sutlej (b) Ravi (c) Jhelum (d) Ganga
Ans: (c)


Q1217. How many months did Alexander stay in India?
(a) 29 months (b) 39 months (c) 19 months (d) 10 months
Ans: (c)


Q1218. Who was the first Persian ruler to occupy any territory of India?
(a) Cyrus (b) Darius I (c) Cambyses (d) Xerxes
Ans: (b)


Q1219. The first Iranian ruler who subjugated some part of India was
(a) Cyrus (b) Kambisis
(c) Darius I (d) Ahasuers
Ans: (c)


Q1220. Which Kushana king wore ‘Dharam-Thid’ against?
(a) Vim Kadphisus (b) Kujul Kadphisus
(c) Kanishka the Great (d) Huvishka
Ans: (b)


Q1221. The Garuda pillar and inscription have been dedicated at Vidisha by the ambassador of which Indo-Yavan ruler?
(a) Dimetrius (b) Euthidesum
(c) Minander (d) Antialkidus
Ans: (d)


Q1222. Trilingual inscriptional currencies were popularized by –
(a) Yukritid (b) Menander
(c) Gundafarnis (d) Nahapan
Ans: (d)


Q1223. Which Chinese general defeated Kanishka?
(a) Pen Chao (b) Pan Yang
(c) Shi Huang Tee (d) Ho Ti
Ans: (a)


Q1224. Which of the following Indo-Yavan rulers issued lead coins?
(a) Strato II (b) Strato I
(c) Demotrius (d) Menander
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

post Maurya period India

Next Story

Sangam Age (Cher Chola‚ Pandya)

Latest from Blog

error: Content is protected !!