/

freedom struggle of 1857

16 mins read

freedom struggle of 1857

Q425. Who was the Governor General of India during the Revolt of 1857?
(a) Lord Dalhousie (b) Lord Minto
(c) Lord Canning (d) Lord Bentinck
Ans: (c)


Q426. Who was the Governor-General of India at the time of Sepoy mutiny?
(a) Lord Canning (b) Lord Dalhousie
(c) Lord Hardinge (d) Lord Lytton
Ans: (a)


Q427. On 1 November 1858 AD, the declaration of Queen Victoria was read out in Allahabad
(a) Lord William Bentinck (b) Lord Canning
(c) Lord Burnham (d) Sir Harcourt Butler
Ans: (b)


Q428. Who was the British Prime Minister during the Revolt of 1857?
(a) Churchill (b) Palmerston
(c) Bar Attlee (d) Gladstone
Ans: (b)


Q429. When the Revolt of 1857 started, the Governor General was
(a) Dalhousie (b) Canning
(c) Lawrence (d) Curzon
Ans: (b)


Q430. Who made Allahabad the emergency headquarters in 1857?
(a) Lord Canning
(b) Lord Cornwallis
(c) Lord Wellesley
(d) Lord William Bentinck
Ans: (a)


Q431. At which of the following places greased cartridges were manufactured?
(a) Ambala (b) Meerut
(c) Sialkot (d) None of the above
Ans: (d)


Q432. In which of the following year was the Enfield Rifle introduced in India?
(a) 1852 (b) 1853 (c) 1854 (d) 1856
Ans: (d)


Q433. Where did Mangal Pandey first come to know from a Lashkar that the cartridge used in the infield rifle was made smooth with the fat of cow and pig?
(a) Calcutta (b) Dum Dum
(c) Ambala (d) Barrackpore
Ans: (d)


Q434. Mangal Pandey was
soldier of (a) 19th Native Infantry
(b) 25th Native Infantry
(c) 49th Native Infantry
(d) 94th Native Infantry
Ans: (*)


Q435. Tue who was Pandey
(a) Gwalior ruler of Ministers
(b) Brahmins posted its army in Dumdum soldier
(c) period of the landowner
(d) merchant north of Calcutta providing financial assistance to Revolution of 1857 – (b) IAS (Pre) Opt. History 1990
Ans:


Q436. Where is Mangal Pandey associated with Viplav?
(a) Barrackpore (b) Meerut
(c) Delhi (d)
None of the above Ans: (a)


Q437. The incident of Mangal Pandey took place in:
(a) Meerut (b) Barrackpore
(c) Ambala (d) Lucknow
Ans: (b)


Q438. When was the Enfield rifle with greased cartridges introduced in the British Indian Army?
(a) November 1856 (b) December 1856
(c) January 1857 (d) February 1857
Ans: (b)


Q439. Where did the first serious incident against fat cartridges take place in 1857 AD?
(a) Meerut (b) Barrackpore
(c) Delhi (d) Kanpur
Ans: (b)


Q440. Who was shot by Mangal Pandey?
(a) Bagh (b) Finis
(c) Hearsey (d) Mitchell
Ans: (c)


Q441. Who was the British Commanding Officer at Barrackpore during the Revolt of 1857?
(a) Henry Lawrence (b) Colonel Finis
(c) Harris (d) Sir Hugh Wheeler
Ans: (c)


Q442. Which patriot is famous for the rebellion in Barrackpore?
(a) Tatya Tope (b) Kunwar Singh
(c) Bakht Khan (d) Mangal Pandey
Ans: (d)


Q443. Who was the “Commander-in-Chief” of Nana Saheb?
(a) Azim-Ullah (b) Birijash Qadir
(c) Tatya Tope (d)
None of the above Ans: (c)


Q444. In the context of the revolt of 1857, who among the following was betrayed by his friend and who was taken prisoner and killed by the British?
(a) Nana Sahib (b) Kunwar Singh
(c) Khan Bahadur Khan (d) Tatyan Tope
Ans: (d)


Q445. Who among the following revolutionaries of 1857 had the real name ‘Ramchandra Pandurang’?
(a) Kunwar Singh (b) Tantya Tope
(c) Nana Saheb (d) Mangal Pandey
Ans: (b)


Q446. Azimulla Khan was advisor to
(a) Nana Saheb (b) Tatya Tope
(c) Rani Laxmibai (d) Kunwar Singh
Ans: (a)


Q447. Arrange the following in chronological order
1. Meerut Massacre 2. Delhi Declaration
3. Occupation of Kanpur 4. Occupation of Meerut

(a) 1, 4, 2, 3 (b) 4, 1, 2, 3
(c) 1, 2, 3, 4 (d) 1, 4, 3, 2
Ans: (a)


Q448. Specify the correct sequence of the beginning of the revolt of 1857 AD at the following places
1. Kanpur 2. Lucknow 3. Allahabad Select the correct answer from the codes given below:

(a)2 3 1 (b) 2 1 3
(c)3 2 1 (d) 1 2 3
Ans: (b)


Q449. Read the following events related to the First Indian War of Independence 1857 and give their correct chronology from the codes given below:
1. Revolt in Meerut 2. Revolt in Lucknow
3. Rebellion in Jhansi 4. Revolt in Allahabad Code:

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 4, 3, 2, 1
(c) 2, 3, 4, 1 (d) 3, 4, 2, 1
Ans: (a)


Q450. Read the beginning of the revolt of 1857 in the following places
1. Kanpur 2. Lucknow
3. Allahabad 4. Meerut Find the correct chronological sequence of events from the codes given below:

(a) 4 2 1 3 (b) 2 4 1 3
(c) 3 1 4 2 (d) 1 4 3 2
Ans: (a)


Q451. Kunwar Singh was a major hero of the Revolt of 1857. He was associated with which of the following?
(a) Bihar (b) Madhya Pradesh (c) Rajasthan (d) Uttar Pradesh
Ans: (a)


Q452. Which person of Jagdishpur led the revolutionaries in the rebellion of 1857?
(a) Kunwar Singh (b) Chandrashekhar (c) Tirat Singh (d) Ram Singh
Ans: (a)


Q453. The leader of Bihar’s revolt of 1857 was
(a) Maulvi Ahmadullah (b) Tantia Tope
(c) Nana Sahib (d) Kunwar Singh
Ans: (d)


Q454. From which province did Kunwar Singh lead the revolt of 1857?
(a) Punjab (b) Bengal
(c) Bihar (d) Maharashtra
Ans: (c)


Q455. The king of Jagdishpur was-
(a) Nana Saheb (b) Tantya Tope
(c) Lakshmibai (d) Kunwar Singh
Ans: (d)


Q456. The revolt of 1857 had its center in Bihar from 15 July 1857 to 20 January 1858-
(a) Rampur (b) Hamirpur (c) Dhirpur (d) Jagdishpur
Ans: (d)


Q457. Who led the revolt of 1857 in Bihar?
(a) Khan Bahadur Khan (b) Kunwar Singh
(c) Tantya Tope (d) Rani Ram Kuari
Ans: (b)


Q458. Who led the revolt of the soldiers of Bareilly in 1857?
(a) Kunwar Singh (b) Bakht Khan
(c) Azimullah (d) Maulvi Ahmadullah
Ans: (d)


Q459. Which of the following leaders of 1857 had a bounty of 50,000 on his head?
(a) Nana Saheb (b) Tantya Tope
(c) Kunwar Singh (d) Maulvi of Faizabad
Ans: (d)


Q460. At which place parallel government was established by Ahmad Ullah Faizawadi during the Revolt of 1857
(a) Faizabad (b) Lucknow
(c) Muhammadi (d) Allahabad
Ans: (a)


Q461. Who among the following was the most staunch enemy of the British in the Revolt of 1857?
(a) Maulvi Ahmadullah Shah (b) Maulvi Indadullah
(c) Maulana Fazlehak Khairabadi (d) Nawab Liaquat Ali
Ans: (a)


Q462. Who preached ‘Jihad’ against the British during the Revolt of 1857?
(a) Maulvi Ahmadullah Shah (b) Maulvi Ahsanullah
(c) Maulvi Barkat Ali (d) Maulvi Qudrat Ali
Ans: (a)


Q463. Which of the following statement is not correct?
(a) Nana Saheb led the rebellion in Kanpur
(b) Nana Saheb’s associate was Tatya Tope
(c) Nana Saheb was hanged
(d) Nana Saheb was the adopted son of Peshwa Bajirao II
Ans: (c)


Q464. Who led the army in Kanpur
(a) Bipin Chandra Pal (b) Nanasaheb (c) Tilak (d) Subhash Chand
Ans: (b)


Q465. Which pair is not correct
(a) Nana Saheb – Kanpur
(b) Laxmi Bai – Jhansi
(c) Tatya Tope – Madhya Bharat
(d) Kunwar Singh – Uttar Pradesh Answer – (d) IAS (Pre) Opt. History 1990
Ans: (Pre.)


Q466. Who among the following freedom fighters of the revolt of 1857 AD was given the title of ‘Mehk Pari’?
(a) Zeenat Mahal (b) Hazrat Mahal
(c) Lakshmibai (d) None of the above
Ans: (b)


Q467. Who led the freedom struggle of 1857 in Lucknow?
(a) Zeenat Mahal (b) Nana Saheb
(c) Hazrat Mahal (d) Tantya Tope
Ans: (c)


Q468. The revolt of 1857 in Lucknow started on this date
(a) 30th May 1857 (b) 4th June 1857
(c) 15th May 1857 (d) 15th June 1857
Ans: (b)


Q469. Which of the following British officers lost their lives in Lucknow?
1. General John Nicholson 2. General Neil
3. Major General Havelock 4. Sir Henry Lawrence Select the correct answer using the
codes given below: Codes:

(a) 1, 2 and 3 (b) 1, 3 and 4
(c) 2 , 3 and 4 (d) All of the above
Ans: (c)


Q470. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I List-II
A. Jhansi 1. Maulvi Ahmed Shah
B. Lucknow 2. Azimullah Khan
C. Kanpur 3 . Begum Hazrat Mahal
D. Faizabad 4. Rani Laxmibai Code:
ABCD

(a) 4 3 2 1 (b) 4 2 3 1 (c) 3 4 2 1 (d) 1 2 3 4
Ans: (a)


Q471. Match List-I and List-II and select the correct answer from the code given below the lists List I List II
(a) Laxmibai 1. Rangoon exiled
(b) Tatyan Tope 2. Nepalese
(c) Nana Saheb 3. Arrested He was hanged and hanged
(d) Bahadur Shah 4. Code of death in battle:
ABCD
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 1 4
(c) 4 3 2 1
(d) 4 2 3 1
Ans: ( c)


Q472. Match List-1 (heroes of the 1857 revolt) with List-2 (his field of work). List-1 List-II
(A) Bakht Khan (1) Awadh
(B) Maulvi Ahmadullah (2) Kanpur
(C) Kunwar Singh (3) Ara
(D) Nana Saheb (4) Delhi
(A) (B) (C) ) (D)

(a) 3 1 2 4
(b) 3 2 4 1
(c) 4 1 3 2
(d) 4 3 1 2
Ans: (c)


Q473. Match List I with List II and select the correct answer from the code given at the end of the lists List I List II
(Names of Revolutionaries) (Places)
(A) Nana Saheb 1. Delhi
(B) Nawab Hamid Ali Khan 2. Kanpur
( C) Maulvi Ahmed Ullah 3. Lucknow
(D) Mani Ram Diwan 4. Assam Code:
ABCD

(a) 1 2 4 3
(b) 1 2 3 4
(c) 2 1 4 3
(d) 2 1 3 4
Ans: (d)


Q474. Match the following heroes and their places of the first freedom struggle and select the correct answer from the code given below:
Nayak
Sthan A. Begum Hazrat Mahal 1. Lucknow
B. Maulvi Ahmadullah Shah 2. Faizabad
C. Begum. Zeenat Mahal 3. Delhi
D. Kunwar Singh 4. Ara Code:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 2 3 1 4 (c) 3 2 4 1 (d) 3 2 1 4
Ans: (a)


Q475. Who was the leader of the Bareilly Rebellion of 1857?
(a) Khan Bahadur (b) Kunwar Singh
(c) Maulvi Ahmad Shah (d) Virjis Qadir
Ans: (a)


Q476. The center of activities of Khan Bahadur Khan was
(a) Meerut (b) Kanpur (c) Lucknow (d) Bareilly
Ans: (d)


Q477. The first war of independence of India (1857) started from
(a) Calcutta (b) Delhi
(c) Jhansi (d) Meerut
Ans: (d)


Q478. The movement of 1857 started
from (a) Delhi (b) Meerut
(c) Jhansi (d) Kanpur
Ans: (b)


Q479. Who among the following was the leader of the revolt of 1857 in Allahabad?
(a) Nana Saheb (b) Azimullah
(c) Tantya Tope (d) Maulvi Liaquat Ali
Ans: (d)


Q480. Rani Lakshmibai had to face in the final battle─
(a) Huroz (b) Gough (c) Neil (d) Havelock
Ans: (a)


Q481. The birthplace of Maharani Laxmibai, the heroine of the 1857 freedom struggle, is
(a) Agra (b) Jhansi
(c) Varanasi (d) Vrindavan
Ans: (c)


Q482. Which part of Bihar remained unaffected by the revolt of 1857?
1. Danapur 2. Patna
3. Ara 4. Muzaffarpur
5. Munger Select your answer in the codes given below

(a) 4 and 5 (b) 5 only
(c) 4 only (d) 4 and 5
Ans: (b)


Q483. Which of the following was not an important center of the Revolt of 1857?
(a) Delhi (b) Agra
(c) Kanpur (d) Jhansi
Ans: (b)


Q484. Who among the following first called the revolt of 1857 AD as freedom struggle?
(a) Ramesh Chandra Mazumdar
(b) Arvind Ghosh
(c) Vinayak Damodar Savarkar
(d) Jawaharlal Nehru
Ans: (c)


Q485. Who gave the name of the war of 1857 as the First War of Independence?
(a) V.A. Smith (b) P. E. Roberts
(c) V. D. Savarkar (d) All of the above
Ans: (c)


Q486. The modern historian who called the revolt of 1857 the first war of independence was
(a) Dr. R. C. Mazumdar (b) Dr. S. N. Sen
(c) V. D. Savarkar (d) Ashok Mehta
Ans: (c)


Q487. The author of ‘Indian War of Independence 1857’ was
(a) VD Savarkar (b) R. C. Mazumdar
(c) S. N. Sen (d) S. B. Choudhary
Ans: (a)


Q488. The reason for the freedom struggle of 1857 AD was
(a) economic exploitation by the British
(b) dissatisfaction of the Indian rulers
(c) religious reasons
(d) all of the above
Ans: (d)


Q489. The revolt of 1857 AD was mainly unsuccessful due to which reason?
(a) Lack of Hindu-Muslim unity
(b) Lack of any common plan and central organization
(c) Its limited sphere of influence
(d) Non-participation of Zamindars
Ans: (b)


Q490. The main immediate cause of India’s first freedom struggle was
(a) Lord Dalhousie’s usurpation policy
(b) British suspicion of interference in religion
(c) Military discontent
(d) Economic exploitation of India
Ans: (b)


Q491. Some of Dalhousie’s actions gave rise to serious discontent in India which was also responsible for the Revolt of 1857. Which of the following actions was not among them?
(a) State-kidnapping policy
(b) Introduction of rail and telegram
(c) Abolition of titles and pensions of many rulers
(d) Educational reforms
Ans: (d)


Q492. The immediate cause of the revolt of 1857 was
(a) British land tax policy
(b) cartridges made with fat
(c) amalgamation policy by Lord Dalhousie
(d) Restriction on press freedom
Ans: (b)


Q493. What was the most serious reason for the discontent of the sepoys before the revolt of 1857?
(a) Question of promotion and salary
(b) Non-compliance of caste distinctions
(c) Sending on continuous campaign to remote areas
(d) Not having the above and uniform process for discipline and control
Ans: (c)


Q494. After the Revolt of 1857, Indian soldiers were mostly recruited by the British officers from
(a) U.P. and Brahmins of Bihar
(b) Bengalis and Oriyas in the East
(c) Gorkhas, Sikhs and Punjabis in the North
(d) Madras Presidency in the South and Marathas in the West
Ans: (c)


Q495. As a result of the revolt of 1857, the British government made many changes in India. Which of the following is not
(a) The army was reorganized and the English soldiers were increased in comparison to the Indian soldiers.
(b) The policy of border expansion was abandoned in India
(c) The British government took over the governance system from the hands of the Company.
(d) Government showed generosity towards Muslims
Ans: (d)


Q496. Empress Victoria, in her declaration of 1858, had assured the Indians of many things. Which one of the following assurances was fulfilled by the British rule?
(a) The policy of usurping the princely states will be abolished
(b) The status quo of the native princely states will be maintained
(c) All Indian and European subjects will get equal treatment
(d) There will be no interference in the social and religious beliefs of Indians
Ans: (a)


Q497. The right to adopt another heir in place of his son was re-established by
(a) Government of India Act of 1858
(b) Lord Canning
(c) Issuance of Sanad in 1860
(d) 1858 declared Empress of
Ans: (d)


Q498. Which one of the following policies was adopted by the British towards the native states after the revolt of 1857?
(a) Merger of Indian states into the British Empire.
(b) To give more powers to the Indian states.
(c) To give freedom to Indian states to establish relations with foreign powers.
(d) To maintain the status quo of the Indian states.
Ans: (d)


Q499. Which of the following was not the result of the Revolt of 1857?
(a) The rebellion proved to be the final nail in the coffin of the Mughal Empire.
(b) It destroyed all hopes of the rise of Maratha power.
(c) It ended the rule of the Company.
(d) It led to the spread of Christianity.
Ans: (d)


Q500. What was the ratio of British and Indian army in the country before the revolt of 1857?
(a) 1: 4 (b) 1: 5 (c) 1: 6 (d) 1: 7
Ans: (b)


Q501. Which one of the following was not a cause of resentment among the Indian soldiers before the start of the Revolt of 1857?
(a) Indian soldiers had less salary.
(b) His promotion was limited to the post of Subedar.
(c) Cartridges greased with the fat of the offending animal.
(d) Appointment of non-Brahmins as cooks in the army.
Ans: (d)


Q502. Which of the following is not true about the British army in the changed situation after the revolt of 1857?
(a) Bengal remained the
separation of the three armies of Bombay and Madras (b) Y.P. The Brahmin element of was increased
(c) the proportion of Indians increased in the European contingent
(d) the officers remained European
Ans: (b)


Q503. Immediately after the suppression of the revolt of 1857, the British encouraged
(a) communalism in India.
(b) Allowed the adoption of Indian kings.
(c) Stopped interference in the princely states.
(d) encouraged the appointment of Indians in civil services.
Ans: (c)


Q504. Which one of the following was not used by the British after the revolt of 1857?
(a) To reflect on the organization of the army
(b) The act of luring the king and the zamindar
(c) Interfering in the religion and customs in India
(d) Demolition of Hindu-Muslim unity
Ans: (c)


Q505. Who among the following was the first Indian historian who did not consider the rebellion of 1857 as the first national freedom struggle?
(a) Tarachandra (b) S.N. Sen
(c) R.C. Majumdar (d) None of the above
Ans: (c)


Q506. “It is difficult to avoid the conclusion that the first national freedom struggle of the so-called 1857 AD is neither the first nor the national nor the freedom struggle.” Whose idea is this?
(a) J.N. Government (b) R.C. Majumdar
(c) S.N. Sen (d) V.D. Savarkar
Ans: (b)


Q507. Which contemporary British parliamentarian did 1857 AD? Who called the rebellion of ‘National Rebellion’?
(a) Ellenborough (b) Gladstone
(c) Disraeli (d) Lord Canning
Ans: (c)


Q508. The British who termed the Indian Rebellion of 1857 in the ‘House of Commons’ of the British Parliament as ‘National Rebellion’
(a) Palmerston (b) Gladstone
(c) Disraeli (d) Ernest Jones
Ans: (c)


Q509. The relations between the Indians and the British became bitter due to the revolt of 1857 and caste hatred arose.
(a) The distrust between Hindus and Muslims not only was born but also increased
(b) Under the same, the British adopted the policy of divide and rule.
(a) A is correct but B is wrong
(b) Both A and B are correct
(c) A explains B
(d) A does not explain B
Ans: (c)


Q510. Consider: Assertion (a) The first freedom struggle in 1857 failed to get independence from the British government. Reason (R) : The leadership of Bahadur Shah Zafar did not get public support and the rulers of most of the important princely states were reluctant to support them. Select the correct answer from the codes given below.
(a) Both (a) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (a)
(b) both (a) and (b) are true but (R) (a) is not the correct explanation of
(c) (a) is true and (R) is false
(d) (a) is false but (R) is true
Ans: (a)


Q511. Consider the statements given below Statement
A: The Sepoy Mutiny could not succeed in overthrowing the Raj in spite of initial victories. Reason- R: The rising middle class favored the Raj. Select the correct answer from the codes given below:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true and R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is false
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (b)


Q512. Who among the following was not related to the Revolt of 1857?
(a) Begum Hazrat Mahal (b) Kunwar Singh
(c) Udham Singh (d) Maulvi Ahmadullah
Ans: (c)


Q513. Who among the following fought with the British in 1857?
(a) Chandrashekhar Azad (b) Ramprasad Bismil
(c) Shahadat Khan (d) Makhanlal Chaturvedi
Ans: (c)


Q514. Who did not participate in the first war of independence in 1857 AD?
(a) Tatyan Tope (b) Rani Laxmibai
(c) Bahadur Shah Zafar (d) Bhagat Singh
Ans: (d)


Q515. Who among the following did not play any role in the revolt of 1857?
(a) Bahadur Shah Zafar (b) Begum Hazratmahal
(c) Balaji Bajirao (d) Rani Lakshmi Bai
Ans: (c)


Q516. Who said the Meerut rebellion was sudden and short-lived like a summer storm?
(a) Surendra Sen (b) Ramesh Chandra Majumdar
(c) Shashibhushan Choudhary (d) Vinayak Damodar
Ans: (a)


Q517. Who is the official historian of the first freedom struggle of 1857 AD?
(a) R.C. Majumdar (b) V.D. Savarkar
(c) S. N. Sen (d) S. B. Choudhary
Ans: (c)


Q518. Which of the following centers was first recaptured by the British in the revolt of 1857?
(a) Jhansi (b) Meerut
(c) Delhi (d) Kanpur
Ans: (c)


Q519. The first event related to the freedom struggle of 1857 was
(a) Revolt in Kanpur and taking over the leadership of Nana Saheb
(b) Awadh led by Begum Hazrat Mahal
(c) Soldiers reaching the Red Fort of Delhi
(d) Rebellion of Rani of Jhansi
Ans: (c)


Q520. Which Urdu poet witnessed the revolt of 1857?
(a) Mir Taqi Mir (b) Jo+K
(c) Ghalib (d) Iqbal
Ans: (c)


Q521. Which leader of the Revolt of 1857 had declared himself the governor of Bahadur Shah?
(a) Nana Sahib (b) Tantya Tope
(c) Kunwar Singh (d) Bakht Khan
Ans: (d)


Q522. To whom was Bahadur Shah
given the title of ‘Sahab- e-Alam Bahadur’ during the Revolt of 1857 ?

(a) Azimullah (b) Birjis Qadr (
c) Bakht Khan (d) Hasan Khan
Ans: (c)


Q523. The educated middle class in India had
(a) opposed the revolt of
1857 (b) supported the revolt of
1857 (c) maintained neutrality in the revolt of 1857
(d) against the native rulers fought
Ans: (c)


Q524. Which of the following uprisings took place in Bengal immediately after the Revolt of 1857?
(a) Sanyasi rebellion (b) Santhal rebellion
(c) Neel rebellion (d) Pavana rebellion
Ans: (c)


Q525. Who among the following was the leader of the revolt of 1857 in Assam?
(a) Diwan Maniram Dutt (b) Kandarpeshwar Singh
(c) Purandar Singh (d) Piyali Barua
Ans: (a)


Q526. The largest number of soldiers who participated in the struggle of 1857 was
(a) Bengal (b) Awadh
(c) Bihar (d) Rajasthan
Ans: (b)


Q527. The first Indian to write on the causes of the uprising of 1857 in Indian language was
(a) Syed Ahmed Khan
(b) V.D. Savarkar
(c) Bankim Chandra Chatterjee
(d)
None of the above Ans: (a)


Q528. The Uphosh-Baghawate Hind was the first book written by an Indian in the Indian language on the causes of the Revolt of 1857. Its author was –
(a) Sir Syed Ahmed Khan
(b) Mirza Asadullah Khan Ghalib
(c) Maulana Abul Kalam Azad
(d) Sir Mohammad Iqbal
Ans: (a)


Q529. The first freedom struggle of 1857 was unsuccessful because-
(a) Indian soldiers lacked unity of purpose
(b) Indian kings often supported the British
(c) British soldiers were well equipped and organized
(d) All of the above
Ans : (d)


Q530. Which dynasty helped the British the most in the freedom struggle of 1857?
(a) Scindia of Gwalior
(b) Holkar of Indore
(c) Bhonsle of Nagpur
(d) Lodhi of Ramgarh
Ans: (a)


Q531. Who among the following classes did not participate in the revolt of 1857?
1. Agricultural Laborer 2. Shahukar
3. Agriculturist 4. Zamindar Select your answer from the codes given below

(a) 1 only (b) 1 and 2
(c) 2 only (d) 2 and 4
Ans: (d)


Q532. Who among the following termed the revolt of 1857 as a conspiracy?
(a) Sir James Outram and W. Taylor
(b) Sir John K.
(c) Sir John Lawrence
(d) T. R. Holmes
Ans: (a)


Q533. The British ‘succeeded in suppressing the revolt of 1857 in the Rajput states’ because
(a) the local rulers did not
support the revolutionaries (b) the educated middle class was supporting the British
(c) the soldiers of the cantonments were outside Rajputana were not ready to accept the leadership of the revolutionaries
(d) The news could not show the correct objectives of the revolutionaries
Ans: (a)


Q534. With reference to the revolt of 1857, which of the following statements is false?
(a) Most of the Indian rulers participated in it
(b) Most of the Indians did not support it
(c) The zamindars of Bengal remained loyal to the British power
(d) It could not affect the whole of India Answer (a UPPCS (Pre) ) Opt. History 1994
Ans:


Q535. Which one of the following statements about the Revolt of 1857 is not correct?
(a) This rebellion was wholeheartedly supported by educated elite Indians everywhere
(b) The various elements participating in the rebellion were united by their hatred for British rule
(c) Role of Hindu-Muslim unity in the rebellion was considered by many including British officials
(d) The rebellion did not spread in South India
Ans: (a)


Q536. Why did Bombay and Madras not join the revolt of 1857 along with the northern provinces?
(a) He did not get the necessary leadership due to Ryotwari system
(b) he was relatively free from acquisition and confiscation
(c) he got more liberal and aware administrators
(d) he was far away from Calcutta, the center of British administration were away
Ans: (b)


Q537. All historians agree about the Revolt of 1857 that
(a) It was a Sepoy Mutiny
(b) It was the War of Indian Independence
(c) It was a Peasant Rebellion
(d) It was an Anti-British Movement
Ans: (d)


Q538. Which one of the following assumptions about the 1857 revolution is correct?
(a) Indian historians have described it as the Indian Rebellion.
(b) British historians have called it the struggle for independence.
(c) It made the East India Company’s system of governance in India dead.
(d) This revolution was done to improve the administrative system in India.
Ans: (c)


Q539. The symbol of the freedom struggle of 1857 was
(a) lotus and roti (b) eagle
(c) handkerchief (d) two swords
Ans: (a)


Q540. In the revolution of 1857 AD, the combined army of British and Jodhpur was to be defeated.
(a) Tantya Tope
(b) Nawab Wazir Khan of Tonk
(c) Maharaja Ram Singh
(d) Thakur Kushal Singh of Auwa
Ans: (d)


Q541. Thakur Kaushal Singh who joined the rebels in 1857 and defeated the British army was the chief of
(a) Jodhpur (b) Bikaner (c) Alwar (d) Ahua
Ans: (d)


Q542. The Rajput king of which of the following states sided with the rebels in 1857 and defeated a British army under Captain Mason?
(a) Alber (b) Ahua
(c) Jodhpur (d) Kota
Ans: (b)


Q543. Which of the following commissions is related to the new organization of the Indian Army after the suppression of the revolt of 1857?
(a) Public Service Commission (b) Peel Commission
(c) Hunter Commission (d) Simon Commission
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

economic impact

Next Story

tribal rebellion

Latest from Blog

error: Content is protected !!