/

Gupta period

18 mins read

Gupta period

Q1391. Whose capital was Vatapi?
(a) Maukhari (b) Pratihara
(c) Rashtrakuta (d) Chalukya
Ans: (d)


Q1392. Which of the following Gupta rulers issued coins for the first time?
(a) Chandragupta I (b) Ghatotkacha
(c) Samudragupta (d) Shrigupta
Ans: (a)


Q1393. Which of the following rulers introduced the Gupta-currency system?
(a) Shrigupta (b) Chandragupta I
(c) Samudragupta (d) Chandragupta II
Ans: (b)


Q1394. The first Gupta ruler who issued coins
was (a) Shrigupta (b) Chandragupta I
(c) Samudragupta (d) Chandragupta II
Ans: (b)


Q1395. Who founded the Gupta era:
(a) Chandragupta I (b) Shri Gupta
(c) Chandragupta II (d) Ghatotkacha
Ans: (a)


Q1396. The first Gupta ruler to issue silver coins was –
(a) Chandragupta I (b) Samudragupta
(c) Chandragupta II (d) Kumaragupta
Ans: (a)


Q1397. The second capital of Gupta king Chandragupta II was –
(a) Ujjain (b) Malwa
(c) Saurashtra (d) Mehrauli
Ans: (a)


Q1398. Who is known as the ‘Shak-Conqueror’?
(a) Chandragupta I (b) Samudragupta
(c) Chandragupta II (d) Kumaragupta
Ans: (c)


Q1399. Who claimed to defeat the Shakas for the first time –
(a) Chandragupta Maurya (b) Samudragupta
(c) Chandragupta Vikramaditya (d) Harsh
Ans: (c)


Q1400. Which of the following Gupta kings had another name Devagupta?
(a) Samudragupta (b) Chandragupta II
(c) Kumaragupta (d)
None of the above Ans: (b)


Q1401. The first Gupta ruler to assume the title ‘Param Bhagavata’ was –
(a) Chandragupta I (b) Samudragupta
(c) Chandragupta II (d) Ramgupta
Ans: (c)


Q1402. Who among the following assumed the title of Vikramaditya?
(a) Chandragupta (b) Chandragupta II (c) Samudragupta (d) Kanishka
Ans: (b)


Q1403. At the time of Chandragupta II, the Pashupats had a strong center-
(a) Mathura (b) Kaushambi (c) Tripuri (d) Udayagiri
Ans: (a)


Q1404. Which of the following Gupta kings ascended the throne in the year 56 of the Gupta era?
(a) Samudragupta (b) Chandragupta II (c) Kumaragupta I (d) Skanda Gupta
Ans: (b)


Q1405. The title ‘Prithivya first heroic’ was:
(a) Samudragupta (b) Rajendra I
(c) Amoghavarsha (d) Gautamiputra Shatkarni
Ans: (*)


Q1406. Who among the following is known as ‘Napoleon of India’?
(a) Chandragupta Maurya (b) Samudragupta (c) Chandragupta II (d) Harshavardhana
Ans: (b)


Q1407. Who called Samudra Gupta “Napoleon of India”?
(a) R. Of. Mukherjee (b) R. C. Dutt
(c) R. s. Sharma (d) V.A. Smith
Ans: (d)


Q1408. The description of the military achievements of Samudragupta is available in which of his inscriptions –
(a) Eran (b) Gaya
(c) Nalanda (d) Prayag
Ans: (d)


Q1409. Which one of the following titles is not related to Samudragupta?
(a) Lichchavi Dauhitra: (b) Sarvajochheta
(c) Ashwamedha might: (d) Vikramaditya
Ans: (d)


Q1410. Prayag Prashasti gives information about whose military campaign?
(a) Chandragupta I (b) Samudragupta
(c) Chandragupta II (d) Kumaragupta
Ans: (b)


Q1411. Which Gupta emperor has been described as ‘Licchavi Dauhitra’?
(a) Shrigupta (b) Chandragupta I
(c) Chandragupta II (d) Samudragupta
Ans: (d)


Q1412. Who is known as ‘Napoleon of Ancient India’?
(a) Chandragupta Maurya (b) Pushyamitra
(c) Kanishka (d) Samudragupta
Ans: (d)


Q1413. Which of the following Gupta rulers conquered the Huns?
(a) Chandragupta II (b) Kumaragupta I
(c) Skandagupta (d) Bhanugupta
Ans: (c)


Q1414. In which of the following inscriptions there is mention of the abolition of the Hunas?
(a) Prayag-
Prasasti (b) Inner inscription (c) Junagadh inscription (d) Mandsaur inscription
Ans: (b)


Q1415. The Gupta emperor who defeated the ‘Huns’ was –
(a) Samudragupta (b) Chandragupta II
(c) Skandagupta (d) Ramgupta
Ans: (c)


Q1416. During whose reign did the Huns attack India?
(a) Chandragupta I (b) Samudra Gupta
(c) Chandragupta II (d) Skandagupta
Ans: (d)


Q1417. The Huns invaded India –
(a) during the reign of Chandragupta II
(b) during the reign of Kumaragupta I
(c) during the reign of Skandagupta
(d) during the reign of Budhgupta
Ans: (c)


Q1418. From which inscription it is known that Skandagupta defeated the Hunas?
(a) Inner Pillar inscription (b) Allahabad Pillar
inscription (c) Mandsaur inscription (d) Udayagiri inscription
Ans: (a)


Q1419. Which of these Gupta rulers defeated the Huns?
(a) Samudragupta (b) Chandragupta II
(c) Kumaragupta (d) Skandagupta
Ans: (d)


Q1420. Who among the following kings of the Uttar Gupta dynasty was a contemporary of Harsha?
(a) Harsh Gupta (b) Damodar Gupta
(c) Madhav Gupta (d)
None of the above Ans: (c)


Q1421. Whose gold coins have the highest percentage of mixture of inferior metals?
(a) Chandragupta I (b) Kach
(c) Chandragupta II (d) Skandagupta
Ans: (d)


Q1422. Who was the king of Kanchi at the time of Samudragupta?
(a) Hastivarman (b) Mantaraja
(c) Nilaraj (d) Vishnugopa
Ans: (d)


Q1423. Who made Parnadatta the governor of Saurashtra?
(a) Chandragupta Maurya (b) Rudradaman
(c) Chandragupta II (d) Skandagupta
Ans: (d)


Q1424. The name of the range organization mentioned in the Mandasor inscription of Kumaragupta was
(a) Tantuvaya (b) Dantkar
(c) Kulik (d) Tailik
Ans: (a)


Q1425. From which of the following inscriptions it appears that the ancient ranges also served as banks?
(a) Mathura inscription of Huvishka’s period
(b) Mandsaur inscription of Kumargupta
(c) Eran inscription of Budhgupta
(d) Gwalior inscription of Mihir Bhoja
Ans: (b)


Q1426. Who was the founder of Nalanda University?
(a) Chandragupta Vikramaditya (b) Kumaragupta
(c) Dharmapala (d) Pushyagupta
Ans: (b)


Q1427. Nalanda University was founded by which Gupta ruler?
(a) Kumaragupta II (b) Kumaragupta I
(c) Chandragupta II (d) Samudragupta
Ans: (b)


Q1428. The name of the travel details of Fahien is:
(a) Si-yu-ki (b) Yen-tu
(c) Fo-kyo-ki (d) Fa-chien
Ans: (c)


Q1429. Whose personality has been given by Fahien in detail?
(a) Samudragupta (b) Kachagupta
(c) Chandragupta II (d)
None of the above Ans: (d)


Q1430. Who was the ruler of the Gupta dynasty at the time of Chinese traveler Fahien’s visit to India?
(a) Samudragupta (b) Chandragupta II
(c) Kumaragupta (d) Skandagupta
Ans: (b)


Q1431. Chinese traveler, who has described the condition of India during the Gupta period –
(a) Ywanchang (b) Fahien (c) Fun-Ye (d) Itsing
Ans: (b)


Q1432. With respect to the travel account of the Chinese traveler Fahien, it is noteworthy that he –
(a) makes no mention of the rulers of the
Gupta dynasty (b) gives a detailed account of the Gupta dynasty
(c) criticizes the Gupta administration
(d) Praises Hindu architecture and sculpture
Ans: (a)


Q1433. According to the Mathura pillar inscription, by what names did Uditacharya consecrate the two Shiva lingas?
(a) Gatteswar and Kadambeshwar (b) Nageshwar
and Nagnath (c) Kapileshwar and Upmiteshwar (d) Nanjundeshwar and Srisaileshwar
Ans: (c)


Q1434. Which Gupta inscription mentions Arya Uditacharya as a descendant of Bhagavata Kushika?
(a) Jaun statue inscription of Ramgupta at Durjanpur
(b) Mathura pillar inscription of Chandragupta II
(c) Junagadh inscription of Skandagupta
(d) Mehrauli pillar inscription of Chandra
Ans: (b)


Q1435. Damodarpur Copperplate Lekh, which gives details of local administration, is associated with whose reign?
(a) Ramagupta (b) Samudragupta
(c) Kumaragupta I (d) Skandagupta
Ans: (c)


Q1436. In the context of city administration, Nagar Shresthi and Sarthavaha have been mentioned in the Gupta inscriptions received from the following places-
(a) Madhya Pradesh (b) Pundravardhan
(c) Avanti (d) Saurashtra
Ans: (b)


Q1437. Where does the archival evidence of Sati system come from –
(a) Bhitri inscription (b) Eran inscription
(c) Junagadh inscription (d) Devgaon inscription
Ans: (b)


Q1438. Where was the first dated monument of Sati found?
(a) Maski (b) Supik
(c) Kanchi (d) Eran
Ans: (d)


Q1439. The first inscriptional evidence of the practice of Sati has been received –
(a) Eran (b) Junagadh
(c) Mandsaur (d) Sanchi
Ans: (a)


Q1440. The incident of Sati is mentioned in the inscription obtained from which place in Madhya Pradesh?
(a) Vidisha (b) Eran
(c) Mandsaur (d) Gwalior
Ans: (b)


Q1441. The Mandsaur inscription dated 437-38 AD mentions the construction of a grand Sun temple by which of the following categories?
(a) Carpenters (b) Telis
(c) Silk weavers (d) Craftsmen
Ans: (c)


Q1442. Which inscription proves that Chandragupta’s influence extended to western India?
(a) Kalinga inscription
(b) Ashoka’s Girnar inscription
(c) Rudradaman’s Junagadh inscription
(d) Ashoka’s Sopra inscription
Ans: (c)


Q1443. Which one of the following inscriptions has been found on the Iron Pillar?
(a) Prayag Prashasti (b) Mehrauli Prashasti
(c) Airan Prashasti (d) Junagadh Prashasti
Ans: (b)


Q1444. Who among the following refers to his father as Samanta-Chudamani in his Barbara cave inscription?
(a) Pravarasena II (b) Bhanga
(c) Prabhakarvardhana (d) Anantvarman
Ans: (d)


Q1445. With regard to the history of philosophical thought in India, consider the following statements related to the Sankhya school:
1. Sankhya does not accept the theory of reincarnation or transmigration of the soul.
2. Sankhya believes that self-knowledge leads to salvation and not any external influence or factor. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (b)


Q1446. Arrange the following rulers of Gupta dynasty in order –
1. Chandragupta 2 Samudragupta
3. Chandragupta-II 4. Kumaragupta
5. Skandagupta

(a) 1, 4, 3, 5, 2 (b) 2, 1, 3, 5, 4
(c) 1, 3, 4, 2, 5 (d) 5, 4, 3, 2, 1
(e) 1, 2, 3, 4, 5
Ans: (e)


Q1447. With reference to Indian history, which of the following is/are the essential elements of the feudal system?
1. Very strong central political power and very weak provincial or local political power
2. Rise of administrative structure based on control and ownership of land
3. Formation of master-slave relationship between the feudal lord and his suzerain using the code given below Choose the answer

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3
only (c) 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)


Q1448. Consider the following statements in the context of society during the reign of the Gupta dynasty:
1. At that time the practice of Sati, the cremation of a woman with her husband’s funeral pyre, was unknown.
2. Chewing paan was popular at that time. Which of the above statement

(s) is/are correct (a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)


Q1449. Which of the following statements about the Gupta period is not correct?
(a) Forced labor (Vishti) became more prevalent during this period than before
(b) A quote from Vishnu Purana mentions that all the land adjoining the Ganges up to Prayag was ruled by the Gupta dynasty
(c) Mehrauli inscription Indicates that Chandragupta fought against a confederacy of enemies in Bengal and also led a campaign in Punjab
(d) Saurashtra was not a part of the Gupta Empire
Ans: (d)


Q1450. Which of the following statements about the Gupta period in Indian history is not correct?
(a) Sanskrit language and literature, after centuries of development, reached there through royal patronage which has been described as a level of classical flourishing.
(b) The status of women was redefined. They were entitled to formal education and for this reason women were teachers, philosophers and doctors during that period. Premature marriage was prohibited by law and they had the right to property.
(c) The decentralization of administrative power was affected by the increased grants of land and villages along with administrative and financial security to the priests and temples.
(d) Land grants opened the way for the emergence of agrarian slavery and feudal developments in India, resulting in despair among the peasantry.
Ans: (b)


Q1451. Which of the following classical books of literature were written during the Gupta period?
1. Amarakosha 2 Kamasutra 3 Meghdoot 4 Mudrarakshasa Select the correct answer from the codes given below:
Codes:

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3
only (c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)


Q1452. Read the following statements carefully:
1. The Gupta emperors claimed divine rights for themselves.
2. His administration was
highly centralized 3. He extended the tradition of land donation. Give answer using the codes given below:

(a) 1, 2 and 3 are correct (b) 1 and 2 are correct
(c) 1 and 3 are correct (d) 2 and 3 are correct
Ans: (c)


Q1453. Please match the following:
Ak angel 1 Bhumimapak unit
B. Gulmik 2 administrative unit
C. Kulywap 3 state title
D. diet do you choose the correct answer from the code below 4 State Employees:
ABCD

(A) 4 2 3 1 (B ) 3 4 1 2 (c) 2 1 4 3 (d) 1 3 2 4
Ans: (b)


Q1454. Match List I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists List I List II
(a) Kumaragupta I 1 Mahadevi Kubernama
(b) Chandragupta I 2 Mahadevi Kumar Devi
(c) Chandragupta II 3 Mahadevi Anantadevi Code:
ABC
(a) 1 2 3
(b) 2 1 3
(c) 3 2 1
Ans: (c)


Q1455. The Buddha statue with touch posture of land of Sarnath is dated –
(a) Kushan period (b) Gupta period
(c) Vardhan period (d) Rajput period
Ans: (b)


Q1456. The Sarnath Buddha statue of Bhumi Sparsh Mudra is related to –
(a) Maurya period (b) Shunga period
(c) Kushan period (d) Gupta period
Ans: (d)


Q1457. In which period the process of land grant became intensified –
(a) Satavahana (b) Gupta period
(c) Gupta (d) Maurya period
Ans: (b)


Q1458. The reign of which dynasty in ancient India is called the ‘Golden Age’?
(a) Maurya (b) Shunga
(c) Gupta (d) Magadha
Ans: (c)


Q1459. The era of establishment of Nalanda University is –
(a) Maurya (b) Kushan
(c) Gupta (d) Pal
Ans: (c)


Q1460. Which ruling dynasty gave the maximum amount of village grants to temples and Brahmins?
(a) Gupta dynasty (b) Pala dynasty
(c) Rashtrakuta (d) Pratihara
Ans: (a)


Q1461. The practice of child marriage started in-
(a) Maurya period (b) Kushan period
(c) Gupta period (d) Harshavardhana
Ans: (c)


Q1462. The concept of Trimurti emerged in-
(a) Maurya period (b) post-Maurya period
(c) Gupta period (d) post-Gupta period
Ans: (c)


Q1463. Malwa period calculation was integral to which of the following eras?
(a) Vikram (b) Shaka
(c) Gupta (d) Kali
Ans: (c)


Q1464. Which dynasty was greatly disturbed by the invasion of the Huns?
(a) Maurya (b) Kushan (c) Gupta (d) Shunga
Ans: (c)


Q1465. What was Kahapan in the pre-Gupta period?
(a) an officer (b) a luxury item
(c) a coin (d) port
Ans: (c)


Q1466. Which of the following statements is not correct with respect to Agrahara Bhumidan?
(a) The king could give it to anyone
(b) it was given to Brahmins in the form of a tax-free village
(c) the king could take it back if there was an objection to the behavior of the donor
(d) it was given to the Brahmins was displayed Rights
Ans: (c)


Q1467. What was the association of artisans called in ancient India?
(a) Subject (b) Category
(c) Committee (d) Association
Ans: (b)


Q1468. Which of the following was a major center of woolen textile production in the pre-Gupta period?
(a) Varanasi (b) Ujjain
(c) Mathura (d) Gandhara
Ans: (d)


Q1469. Which of the following words denotes a market centre?
(a) Prasad (b) Nigam
(c) Village (d) River
Ans: (b)


Q1470. What were the designations ‘Mahattar’ and ‘Pattakil’ used for in Gupta India?
(a) Military officers (b) Village chiefs
(c) Experts of Vedic rituals (d) Heads of craftsmen
Ans: (b)


Q1471. During the Gupta period the North Indian trade was conducted from which one of the following ports?
(a) Tamralipti (b) Bharuch
(c) Kalyan (d) Kambe
Ans: (a)


Q1472. The silver coins issued by the Gupta rulers were called –
(a) Rupaka
( b) Karshapan (c) Dinar (d) Pan
Ans: (a)


Q1473. The silver
coins of Gupta period were named as – (a) Karshapan (b) Dinar (c) Rupaka (d) Nishka
Ans: (c)


Q1474. Gupta gold and silver coins were originally based on the coins of –
(a) Roman and Shaka satraps (b) Kushanas and Pallayas
(c) Kushanas and Shaka satraps (d) Romans and Kushans
Ans: (c)


Q1475. The reasons for the decline in the Gupta society were –
(a) Increase in the number of castes
(b) Decrease in the number of Shudras in agriculture
(c) Decrease in the number of untouchables
(d) Decline of commercial trade
Ans: (d)


Q1476. In ancient times ‘Akshayanivi’ was –
(a) Revenue organization (b) Military organization
(c) Business organization (d)
None of the above Ans: (d)


Q1477. “Bhag” and “Bali” were
(a) Military Department (b) Source of Revenue
(c) Religious Rituals (d) Administrative Department
Ans: (b)


Q1478. Which of the following is the Gupta period gold currency?
(a) Kauri (b) Dinar
(c) Nishka (d) Pan
Ans: (b)


Q1479. The word ‘Dinar’ used for gold coins in Gupta inscriptions is derived from which of the following?
(a) Sanskrit (b) Greek (c) Chinese (d) Latin
Ans: (d)


Q1480. Which of the following funds was the largest collection of Gupta coins?
(a) Basti Nidhi (b) Earnest Money
(c) Hajipur Nidhi (d) Kotwa Nidhi
Ans: (b)


Q1481. Who among the following used to pay Udrang tax?
(a) defeated king (b) merchant
(c) farmer (d) foreign
Ans: (c)


Q1482. Issued after the conquest of the Kshatrapa kingdom by the Gupta rulers, the weight level of coins was-
(a) 35 grains (b) 32 grains (c) 42 grains (d) 20 grains
Ans: (b)


Q1483. By what name were the provinces known in the Gupta period?
(a) Uparik Maharaj (b) Kumarmatya
(c) Visippati (d) Rajasthani
Ans: (a)


Q1484. The meaning of the word ‘Nal’ mentioned in Gupta and Gupta inscriptions is-
(a) means of irrigation (b) measurement of land
(c) drainage system (d) measurement of grain
Ans: (b)


Q1485. Who among the following has liberally explained the property rights of widows?
(a) Manu (b) Narada
(c) Yajnavalkya (d) Brihaspati
Ans: (c)


Q1486. Who among the following accepts the widow as his heir on the death of the husband in the childless and does not allow the king to inherit her property?
(a) Gautam (b) Vashishtha
(c) Vishnu (d) Yajnavalkya
Ans: (d)


Q1487. What is the meaning of ‘Dhruvadhinik’?
(a) A religious ritual in a Hindu marriage
(b) An officer who collects the king’s share in the grain
(c) Astrologer
(d) A sailor who knows the direction from the stars
Ans: (b)


Q1488. The class which had settled in Dashpur during the period of Kumaragupta I was engaged in the trade of which item?
(a) Gem (b) Oil (c) Salt (d) Patavastra
Ans: (d)


Q1489. Which of the following among the nine gems of Chandragupta was related to astrology?
(a) Vararuchi (b) Shank (c) Kshpanak (d) Amarsingh
Ans: (c)


Q1490. There were various reasons for the decline of the Gupta Empire. Which of the following statements was not the reason?
(a) Huna invasion
(b) Feudal structure of administration
(c) Later Guptas accepting Buddhism
(d) Arab invasion
Ans: (d)


Q1491. To which of the following tax-free agricultural land was provided by the Gupta Empire?
(a) Military officers (b) Civil officers
(c) Brahmins (d) Court scholars
Ans: (c)


Q1492. Who among the following were the officers and members of the local town administration committee of the Gupta period?
(a) Purupal, Sarthavaha, First Kulik, First Kayastha
(b) Purupal, Sarthavaha, Dwarpal, Karnik
(c) Sarthavaha, First Kulik, First Kayastha
(d) Purupal, First Kulik, First Kayastha
Ans: (c)


Q1493. Which new route of foreign trade was added during the Gupta period?
(a) the sea route to South Africa
(b) the sea route to Alexandria
(c) the land route to China
(d) the land route to northern Russia
Ans: (d)


Q1494. Which statement is not correct regarding the Gupta period?
(a) The Gupta rulers made coins by
raising the prevailing gold standard further (b) There is evidence of exchange by Kauri during the Gupta period
(c) The Gupta rulers used to trade with Rome
(d) The inscriptions of the Gupta period found mention of ‘dinar’ the
Ans: (a)


Q1495. What was the rate of land revenue in the Gupta era?
(a) one-fourth of the yield (b) one-sixth of the yield
(c) one-eighth of the yield (d) half of the yield
Ans: (b)


Q1496. With whom were the centers located in Gujarat, Bengal, Deccan and Tamil nation associated with the Gupta period?
(a) Labor production (b) Precious gems and gems
(c) Handicrafts (d) Opium cultivation
Ans: (a)


Q1497. Which of the following was not an ‘Agriculture Tax’?
(a) Part (b) Tax
(c) Fee (d) Haliwakar
Ans: (b)


Q1498. Which one of the following has different coefficients than the other three?
(a) Sabha (b) Nagaram
(c) Bhukti (d) Ur
Ans: (c)


Q1499. Who is the early branch of Indian Philosophy?
(a) Sankhya (b) Mimamsa
(c) Vaisheshika (d) Charvaka
Ans: (a)


Q1500. The philosophy of ‘Samkhya’ has been propounded by –
(a) Gautam (b) Gemini
(c) Kapil (d) Patanjali
Ans: (c)


Q1501. Philosophical system propounded by Kapil Muni is-
(a) Purva Mimamsa (b) Sankhya Darshana
(c) Nyaya Darshan (d) Uttar Mimamsa
Ans: (b)


Q1502. Which of the following is an early school of Indian Philosophy?
(a) Samkhya (b) Vaisheshika
(c) Karmamimamsa (d) Yoga
Ans: (a)


Q1503. Who has an important contribution to the ancient Samkhya philosophy?
(a) Kapil (b) Gautam (c) Nagarjuna (d) Charvak
Ans: (a)


Q1504. According to Mimamsa philosophy, liberation is possible –
(a) by knowledge (b) by devotion
(c) by yoga (d) by karma
Ans: (d)


Q1505. The founder of Mimamsa was-
(a) Kanada (b) Vashishtha
(c) Vishwamitra (d) Jaimini
Ans: (d)


Q1506. Which of the following philosophy holds that the Vedas are eternal truth?
(a) Sankhya (b) Vaisheshika
(c) Mimamsa (d) Nyaya
(e) Yoga
Ans: (c)


Q1507. The principle of Karma is related to-
(a) Nyaya (b) Mimamsa
(c) Vedanta (d) Vaisheshika
Ans: (b)


Q1508. The exponent of Yoga philosophy is –
(a) Patanjali (b) Gautam
(c) Jaimini (d) Shukracharya
Ans: (a)


Q1509. The exponent of yoga philosophy is
(a) Patanjali (b) Yogi Gorakhnath
(c) Swami Ramdev (d) Shankaracharya
Ans: (a)


Q1510. Which one of the following is not a part of ‘Ashtanga yoga’?
(a) memory (b) pratyahara
(c) meditation (d) dharana
(e) none of the above
Ans: (a)


Q1511. Nyaya philosophy was propagated by –
(a) Charvaka (b) Gautam
(c) Kapil (d) Jaimini
Ans: (b)


Q1512. The originator of the philosophy of justice was-
(a) Gautam (b) Kapil (c) Kanada (d) Jaimini
Ans: (a)


Q1513. What is the distinguishing feature between theist and atheist sects in India?
(a) Faith in the Divine Being
(b) Faith in the Theory of Reincarnation
(c) Faith in the Authenticity of the Vedas
(d) Belief in the
Existence of Heaven and Hell Ans: (c)


Q1514. Which one of the following pairs is not a part of Indian conspiracy?
(a) Mimamsa and Vedanta (b) Nyaya and Vaisheshika
(c) Lokayata and Kapalika (d) Samkhya and Yoga
Ans: (c)


Q1515. ‘As long as you live, live happily, even if you have to take a loan for it, because after the body is consumed there can be no return.’ Who has this saying that prohibits reincarnation?
(a) Kapalika sect
(b) Nagarjuna’s nihilism
(c) Ajivakas
(d) Charvakas
Ans: (d)


Q1516. Kamarupa popularized Vaishnavism by-
(a) Chaitanya (b) Nimbarka
(c) Ramananda (d) Sankaradeva
Ans: (d)


Q1517. What is the approximate difference between the Shaka and Gupta eras?
(a) 28 years (b) 242 years
(c) 320 years (d) 377 years
Ans: (b)


Q1518. Toman belonged to which ethnic party?
(a) Shithian (b) Hun (c) Yuchi (d) Saka
Ans: (b)


Q1519. Assertion (A): A special feature of the Sanskrit dramas of the Gupta period was that the characters belonging to the higher social strata spoke Sanskrit while the characters belonging to the lower social strata spoke Prakrit. Reason (R) : Prakrit as a language was the colloquial language of the time as compared to the classical form of culture. Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of
A (b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is false
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q1520. Who among the following was mainly worshiped during the Gupta period –
(a) Vishnu and Lakshmi (b) Brahma and Vishnu
(c) Rama and Vishnu (d) Vishnu and Shiva
Ans: (d)


Q1521. During the reign of the great Sanskrit poet Kalidas was-
(a) Chandragupta Maurya (b) Chandragupta II
(c) Kumar Gupta II (d) Samudragupta
Ans: (b)


Q1522. Who among the following is particularly known for his contribution in the field of algebra?
(a) Arya Bhatt (b) Brahmagupta (c) Bhaskar (d) Urjayant
Ans: (c)


Q1523. The hero named ‘Malvikagnimitra’ composed by Kalidas was-
(a) Pushyamitra Shunga (b) Gautamiputra Shatakarni
(c) Agnimitra (d) Chandragupta II
Ans: (c)


Q1524. Who among the following was the mother of Prabhavati Gupta?
(a) Kumaradevi (b) Kubernaga
(c) Dhruvadevi (d)
None of the above Ans: (b)


Q1525. Who first mentioned the Kayastha caste?
(a) Manu (b) Yajnavalkya (c) Narada (d) Brihaspati
Ans: (b)


Q1526. Who declared the ‘theory of gravitation’ long before ‘Newton’s principle’?
(a) Aryabhata (b) Brahmagupta
(c) Varahamihira (d) Prithuyashas
Ans: (a)


Q1527. Chandragupta II married his daughter Prabhavati with
(a) Rudrasen I (b) Rudrasen II
(c) Agnimitra (d) Nagasena
Ans: (b)


Q1528. What was the correct order of the rulers of the Gupta dynasty?
(a) Shrigupta Ghatotkachagupta Chandragupta Samudragupta
(b) Ghatotkachagupta Chandragupta Samudragupta Shrigupta
(c) Chandragupta Samudragupta Shrigupta Ghatotkachagupta
(d) Ghatotkachagupta Shrigupta Chandragupta Samudragupta
Ans: (a)


Q1529. Who was the first to legislate the rite of liberation?
(a) Narada (b) Katyayana
(c) Brihaspati (d) Bharuchi
Ans: (a)


Q1530. The gradual decline of cities was an important feature of which period?
(a) Gupta period (b) Pratihara era
(c) Rashtrakuta (d) Satavahana era
Ans: (a)


Q1531. Which of the following gives information about the first Gupta ruler?
(a) Hyun-tsang (b) Fahian
(c) Itsing (d) Wang-hyun
Ans: (c)


Q1532. The capital of the Maukhari rulers was……..—
(a) Thaneshwar (b) Kannauj
(c) Purushpur (d) None of the above
Ans: (b)


Q1533. The Gupta dynasty ruled in the ……… period.
(a) 319-500 AD (b) 319-324 AD
(c) 325-375 AD (d) 566-597 AD
Ans: (a)


Q1534. In the Gupta period, Varahamihira composed the famous book, Brihat Samhita. On what subject was this arrangement based?
(a) Astronomy
(b) Art of State
(c) Ayurveda System of Medicine
(d) Arthashastra
Ans: (a)


Q1535. Which of the following statement(s) is/are correct regarding the Gupta dynasty?
1. Kumaramatyas were the most important officials and were appointed directly by the king in the domestic provinces.
2. The village headman lost his importance and land transactions started without his consent. Select the correct answer using the code given below:
Code:

(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)


Q1536. Pundravardhan Bhukti was located in –
(a) North Bengal (b) Bihar
(c) Odisha (d) Assam
Ans: (a)


Q1537. From which of the following port was the North Indian trade conducted during the Gupta period?
(a) Bharuch (b) Kalyan (c) Khambhat (d) Tamralipti
Ans: (d)


Q1538. The first archival reference to the practice of ‘Sati’ has been received-
(a) Mandsaur (b) Junagadh
(c) Eran (d) Sanchi
Ans: (c)


Q1539. Which of the following categories is mentioned in the Mandsaur inscription of Kumaragupta-I?
(a) silk weavers (b) dentists
(c) garlands (d) oilseeds
Ans: (a)


Q1540. The chief Gupta ruler who issued silver coins was
(a) Chandragupta I (b) Samudragupta
(c) Chandragupta II (d) Kumaragupta I
Ans: (c)


Q1541. Who among the following gave permission to create Bihar for Sinhalese monks at Bodh Gaya?
(a) Dharmapala (b) Harshavardhana
(c) Kanishka (d) Samudragupta
Ans: (d)


Q1542. Whose inscription is found on the Prayag Prashasti pillar of Samudragupta?
(a) Jahangir (b) Shah Jahan
(c) Aurangzeb (d) Dara Shikoh
Ans: (a)


Q1543. How was the land called ‘Aprahat’?
(a) Uncultivated forest land
(b) Irrigated land
(c) Dense forest land
(d) Plowed land
(e) None of the above / More than one of the above
Ans: (a)


Q1544. In which of the following states was the ‘Odantapur’ education center located?
(a) Bengal (b) Bihar
(c) Gujarat (d) Tamil Nadu
(e) None of the above / More than one of the above
Ans: (b)


Q1545. Chinese pilgrim who visited India in the 6th
century- (a) Yuan Chawang (b) Fahien
(c) Sung Yun (d) Ai Jing
Ans: (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

History of South India (Chola, Chalukya, Pallava)

Next Story

post-Gupta period

Latest from Blog

error: Content is protected !!