/

History of South India (Chola, Chalukya, Pallava)

13 mins read

History of South India (Chola, Chalukya, Pallava)

Q1277. Which of the following are mentioned in the ‘Periplus of the Erythraean Sea’ as two important inter-state markets of the Dakshinapatha?
(a) Amravati and Nagarjunakonda
(b) Nasik and Junnar
(c) Kalyan and Kanheri
(d) Pratishthan and Tagar
Ans: (d)


Q1278. Who was the Chola king who gave complete independence to Sri Lanka and married his daughter with a Sinhala prince?
(a) Kulottunga I (b) Rajendra I
(c) Adhirajendra (d) Rajadhiraja I
Ans: (a)


Q1279. Who among the following rulers of the Chola dynasty first launched a naval campaign against South-East Asia?
(a) Rajadhiraja (b) Rajaraja I
(c) Rajendra I (d) Veer Rajendra
Ans: (c)


Q1280. Which one of the Chola kings conquered Ceylon?
(a) Aditya I (b) Rajaraja I
(c) Rajendra (d) Vijayalaya
Ans: (c)


Q1281. 72 merchants were sent to China during whose tenure?
(a) Kulottung-I (b) Rajendra-I
(c) Rajaraja-I (d) Rajadhiraja-I
Ans: (a)


Q1282. Which of the following Chola rulers is credited with the creation of a large artificial lake called Chola Gangam?
(a) Raj Raj I (b) Rajendra
(c) Rajadhiraja (d) Rajaraja II
Ans: (b)


Q1283. Who among the following Chola rulers gave the shape of ‘Chol Lake’ to the Bay of Bengal?
(a) Rajaraja I (b) Rajendra I (c) Adhiraja (d) Kulottunga
Ans: (b)


Q1284. Who founded ‘Gangekondacholapuram’?
(a) Rajaraja-I (b) Rajadhiraja (c) Rajendra-I (d) Vijayaditya
Ans: (c)


Q1285. Which of the following is considered to be the best sculpture in the world of the architecture of South India, especially of the Chola era?
(a) Mahishasuramardini (b) Nataraja (c) Rama (d) Somaskanda
Ans: (b)


Q1286. The famous bronze sculpture of ‘Nataraja’ is a classic example of –
(a) Chola art (b) Gandhara art
(c) Gupta art (d) Maurya art
Ans: (a)


Q1287. With reference to the history of India, consider the following pairs – word description
1. Eripatti: land, the revenue from which was set aside for the maintenance of the village water reservoir
2. Taniyur: a single brahmin or a brahmin –
Villages donated to group 3. Ghatika: Schools often associated with temples Which of the above pair(s) is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 (b) 3 only (c) 2 and 3 (d) 1 and 3
Ans: (d)


Q1288. Under the Cholas, ‘Tattoli’ used to pay tax-
(a) farmers (b) drummers (c) goldsmiths (d) sheep herders
Ans: (c)


Q1289. What was the meaning of the term ‘Natta appropriation’ in the Chola kingdom?
(a) Office of one Nadu
(b) Currency of one nadu (c)
One tax for expenditure of
nadu (d) A circle of many nadus
Ans: (c)


Q1290. Where are the inscriptions containing many details of village administration under the Cholas?
(a) Thanjavur (b) Uraiyur (c) Kanchipuram (d) North Meroor
Ans: (d)


Q1291. The dynasty famous for efficient rural administration was
(a) Chola (b) Rashtrakuta (c) Chalukya (d) Pallava
Ans: (a)


Q1292. Which of the following was the specialty of Chola administration –
(a) division of empire into mandalam
(b) autonomy of village administration
(c) all rights to the ministers of state
(d) cheap and proper tax collection system
Ans: (b)


Q1293. Which South Indian state had the best village administration?
(a) Chera (b) Chalukya (c) Chola (d) Vatapi
Ans: (c)


Q1294. The rulers of which of the following dynasties used to declare their successors during their reign?
(a) Chalukya (b) Chola (c) Kadamba (d) Kalachuri
Ans: (b)


Q1295. Tha─ spread Cholas of the state which area
(a) Vijayanagar area (b) the Malabar Coast
(c) Doyel (d) some part of Koromndl coast, Deccan
Ans: (d)


Q1296. During the reign of the Chola rulers, which one of the following Variyam looked after the work of garden administration?
(a) Paan Variyam (b) Eri Variyam
(c) Tot Variyam (d) Samvatsar Variyam
Ans: (c)


Q1297. The South Indian state which was famous for its naval power –
(a) Chalukya (b) Chola (c) Hoysala (d) Pandya
Ans: (b)


Q1298. Which of the following dynasty of South India was famous for its naval power?
(a) Chola (b) Chera
(c) Pallava (d) Rashtrakuta
Ans: (a)


Q1299. The state of ancient India which was famous for its naval army-
(a) Chalukya (b) Chola
(c) Pandya (d) Hoysala
Ans: (b)


Q1300. Consider the following statements:
1. The Cholas defeated the Pandya and Chera rulers and established their dominance over continental India in the early medieval period.
2. The Cholas conquered some areas by conducting military campaigns against the Sailendra Empire in South-East Asia. Which of these statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only
(c) both 1 and 2 (d) none of the above
Ans: (c)


Q1301. The battle of Koppam took place between –
(a) Western Chalukyas and Pallavas
(b) Western Chalukyas and Cholas
(c) Cholas and Hoysalas
(d) Pandyas and Ceylon rulers
Ans: (b)


Q1302. The famous ‘Battle of Takkolam’ of Southern India took place-
(a) between the Cholas and the North Chalukyas
(b) between the Cholas and the Rashtrakutas
(c) between the Cholas and the Hoysalas
(d) between the Cholas and the Pandyas
Ans: (b)


Q1303. Who finally ended the Chola Empire?
(a) Mahmud Ghaznavi (b) Bakhtiyar Khilji
(c) Muhammad Ghori (d) Malik Kafur
Ans: (d)


Q1304. Which of the following state was famous for the rich merchants who followed Jainism and built Jain temples?
(a) Gurjara-Pratihara (b) Chalukya
(c) Gahadwal (d) Kakatiya
Ans: (b)


Q1305. Which of the following temples was built by Rani Lokmahadevi?
(a) Parvati Temple at
Nachana Kuthara (b) Draupadi Ratha at Mamallapuram
(c) Kailashnath Temple at Kanchi
(d) Virupaksha Temple at Pattadakal
Ans: (d)


Q1306. Where was the capital of Chalukyas?
(a) Vatapi (b) Sravasti (c) Kanchi (d) Kannauj
Ans: (a)


Q1307. Who was the greatest ruler of Chalukya dynasty?
(a) Vikramaditya (b) Mangalesh
(c) Pulakeshin II (d) Pulakeshin I
Ans: (c)


Q1308. Which of the following Chinese traveler has given an account of the relations between China and India during the reign of Chalukyas?
(a) Fahien (b) Hiuen Tsang (c) Itsing (d) Matwalin
Ans: (b)


Q1309. Which of the following clans often provided women with high positions in administration?
(a) Chola (b) Chalukya (c) Pala (d) Sen
Ans: (b)


Q1310. Which dynasty has not ruled North India?
(a) Chalukya (b) Rajput (c) Gupta (d) Maurya
Ans: (a)


Q1311. Who among the following is said to have defeated many Buddhists and Jains in debate and initiated the Pallava king Mahendravarman to Shaivism?
(a) Upper (b) Andal (c) Gorakshanath (d) Tiruppan
Ans: (a)


Q1312. Who was the author of ‘Matt Vilas Prahasan’?
(a) Gautamiputra Satakarni (b) Mahakshatrapa Rudradaman
(c) Mahendra Varman (d) Pulakesi II
Ans: (c)


Q1313. Which one of the following pairs of ancient ports and their location is not correctly matched?
(a) Arikamedu – Coromandel
(b) Nelsind – Malabar
(c) Masalia – Konkan
(d) Colki (Korkai) – Pandya country
Ans: (c)


Q1314. Which of the following ports were located on the western coast of South India?
1. Kaveripatnam 2 Korkai 3 Musiri 4 Tondi Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1, 2 (b) 2, 3 (c) 3, 4 (d) 2, 3, 4
Ans: (c)


Q1315. Pattinam was-
(a) temple-city (b) industrial city
(c) port-city (d) trading center
Ans: (c)


Q1316. ‘Idangai’ and ‘Valangai’ were
(a) Social class (b) Shaivism
(c) State function (d) Vaishnava cult
Ans: (a)


Q1317. In the third century, Warangal was famous for –
(a) copper utensils (b) gold ornaments
(c) iron tools / tools (d) ivory work
Ans: (c)


Q1318. Who among the following was the Samayacharya of Shaivism?
(i) Nathmuni (ii) Manikkvachkar (iii) Sambandar (iv) Sundarar Select the correct answer from the codes given below :

(a) (i), (ii), (iii), (iv) (b) (ii) , (iii), (iv)
(c) (ii), (iii) (d) (iii), (iv)
Ans: (c)


Q1319. Which of the following was a corporation of merchants in ancient India?
(a) Chaturvedimangalam (b) Parishad (c) Ashtadiggaj (d) Manigram
Ans: (d)


Q1320. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below – List-I List-II
A. Chalukyas 1 Madurai
B. Pallavas 2 Kannauj
C. Harsha 3 Badami
D. Pandya 4 Kanchipuram Code:
ABCD

( a) 3 4 2 1 (b) 4 3 2 1 (c) 1 4 2 3 (d) 1 3 2 4
Ans: (a)


Q1321. Which river was the lifeline of the Pandya kingdom?
(a) Godavari (b) Krishna (c) Tungabhadra (d) Vengi
Ans: (*)


Q1322. The Pulakeshin-I Badami inscription is dated to the Saka year 465. If it is to be dated in Vikram Samvat then the year will be –
(a) 601 (b) 300 (c) 330 (d) 407
Ans: (a)


Q1323. In what is the name of the poet Kalidas mentioned?
(a) Allahabad pillar inscription (b) Aihole
inscription (c) Alapadu inscription (d) Hanumkonda inscription
Ans: (b)


Q1324. The Aihole inscription gives an account of the fame of which one of the following?
(a) Pulakesi II (b) Gautamiputra Satakarni
(c) Ishanvarman (d) Adityasen
Ans: (a)


Q1325. The Sanskrit poet and playwright Kalidas has been mentioned
in- (a) Pulakeshin II’s Aihole inscription
(b) Mihirbhoja’s Gwalior inscription
(c) Kumaragupta I’s Karamdanda Shivling inscription
(d) Chandragupta II’s Mathura pillar inscription
Ans: (a)


Q1326. In the date marking of a Chalukya inscription, the year of Shaka Samvat is given as 556. Its equivalent year is-
(a) 478 AD (b) 499 AD (c) 613 AD (d) 634 AD
Ans: (d)


Q1327. Which of the following sources describes the battle between Harsha and Pulakeshin II?
1. Harshacharita by Banabhatta
2. Banskheda inscription of Harsha
3. Aihole inscription of Pulakeshin II
4. Travelogue of Hien Tsang Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3 (c) 3 and 4 (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)


Q1328. Which form of Shiva is most distinctive in the Brihadeshwara temple built by the Chola dynasty?
(a) Harihara (b) Bhairav ​​(c) Rudra (d) Tripurantaka
Ans: (a)


Q1329. Which of the following statement(s) is/are true about the Vijayanagara Empire?
1. Kings claimed to rule on behalf of Lord Virupaksha
2. Rulers used the title “Hindu suratran” to indicate their close association with the gods
3. All royal orders in Kannada, Sanskrit and Tamil used to be signed
4. The majestic figure idol was now displayed in temples Select the correct answer using the code given below:

(a) 4 only/4 only (b) 1 and 2 only/1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3/1‚ 2 and 3 (d) 1, 2 and 4/1‚ 2 and 4
Ans: (d)


Q1330. Name the Chola ruler who conquered the northern part of Sri Lanka –
(a) Rajaraja I (b) Rajendra I
(c) Parantaka I (d) Aditya I
Ans: (a)


Q1331. Who among the following laid the foundation of the Chola Empire in the ninth century AD?
(a) Vijayalaya (b) Krishna 1 (c) Parantaka (d) Rajaraja Chola
Ans: (a)


Q1332. Which Chola king started the water army?
(a) Rajendra Chola (b) Parantaka I
(c) Rajaraja II (d) Rajaraja I
Ans: (d)


Q1333. The most famous of the statues made during the time of the Chola rulers?
(a) Stone statues
(b) Marble statues
(c) Lord Vishnu’s statues inscribed on stone stones
(d) Nataraj Shiva’s idols
Ans: (d)


Q1334. The Chola era was famous for
(a) religious development (b) rural assemblies
(c) war with Rashtrakutas (d) trade with Lanka
Ans: (b)


Q1335. Who built the famous ‘Kailashnath’ temple of Kanchi?
(a) Narasimha Varman II (b) Nandi Varman II
(c) Krishna I (d) Krishna II
Ans: (a)


Q1336. Which of the following Chola rulers collaborated with the Sailendra emperor Marvijayotunga-Varman in the construction of a Buddhist vihara at Nagapattam?
(a) Vijayalaya (b) Parantaka I
(c) Rajaraja I (d) Rajendra I
Ans: (c)


Q1337. Whom did Peruvali of the Chola period represent?
(a) Main Street (b) High Judiciary
(c) Agricultural Land (d) Village Grasslands
Ans: (a)


Q1338. What were the ‘Kurrams’ in the Chola period?
(a) Musician (b) Village Sangh
(c) State Officer (d) Temple Construction Shilpi
Ans: (b)


Q1339. Consider the following administrative units in the Chola
kingdom- 1. Kottam 2 Uru 3 Valanadu Which is the correct sequence of them in descending order of size?

(a) 1-3-2 (b) 3-1-2 (c) 2-1-3 (d) 3-2-1
Ans: (b)


Q1340. Who built the Brihadisvara temple at Tanjore Cholapuram –
(a) Rajendra-1 (b) Veera Rajendra (c) Rajaraja (d) Adhiraja
Ans: (c)


Q1341. Mitakshara book is related to which subject –
(a) Hindu law (b) Muslim religious text
(c) Hindu caste system (d) Tax system
Ans: (a)


Q1342. Mandalam, Balanadu and Nadu belong to which state –
(a) Chola (b) Chalukya (c) Pallava (d) Pandya
Ans: (a)


Q1343. Ancient India is understood reasons important to T in Rajyvanshon –
(A) due to political and commercial relations with the larger Indian seed
(b) the seed was rule art and rule of architecture
(c) of the Empire Due to the vastness
(d) To have a very effective autonomous system in the rule of this dynasty
Ans: (d)


Q1344. What is Nanadeshi –
(a) a trading center (b) a trading class
(c) a port (d) a group of wealthy classes
Ans: (b)


Q1345. Which of the following temples is not associated with the Cholas?
(a) Brihadisvara (b) Korangnath (c) Kailashnath (d) Airavatesvara
Ans: (c)


Q1346. Who was the Sri Vijaya ruler who completed the construction of the Buddhist Vihara started at Nagapatna by his father during the reign of Rajaraja I?
(a) Samaragraveer (b) Balaputradev
(c) Marvijayottunga Varman (d) Trailokyaraj
Ans: (c)


Q1347. From whose period Gangaikondacholapuram became the capital of the Chola Empire?
(a) Parantaka I (b) Rajendra I
(c) Kulottunga I (d) Vikram Chola
Ans: (b)


Q1348. Which of the following Chola rulers had the title ‘Pandit Chola’?
(a) Rajaraja I (b) Rajendra I
(c) Rajadhiraja I (d) Kulottunga I
Ans: (b)


Q1349. Which Chola ruler is said to have been murdered by an angry mob?
(a) Kulottunga I (b) Kulottunga II
(c) Adhirajendra (d) Rajendra III
Ans: (c)


Q1350. Who among the following kings gave a grant of one lakh Balotra from his personal funds for the renovation of a mosque at Khambhat?
(a) Bhima I (b) Chamundarai
(c) Jai Singh Siddharaj (d) Kumarpal
Ans: (c)


Q1351. What was used to measure the land revenue collected in the form of Rashi (Paddy) during the Chola period?
(a) Kalam (b) Kalanju (c) Kandam (d) Kurram
Ans: (a)


Q1352. Which one of the following statements is not correct regarding the members of the Chola committees responsible for local self-government?
(a) They were elected by voting
(b) They were elected by letter
(c) Certain conditions had to be fulfilled to become a member
(d) A person convicted of theft could not become a member
Ans: ( a)


Q1353. The Brihadisvara temple of Tujadur was built by-
(a) Pulakeshin II (b) Rajaraja I
(c) Vishnuvardhana (d) Veer Pandya
Ans: (b)


Q1354. Which of the following pairs (state and capital of South India from 6th to 12th century) is not correctly matched?
(a) Pallava – Kanchipuram (b) Pandyas – Madurai
(c) Chera – Puducherry (d) Chola – Tanjore
(e) Hoysala – Dwarasamudra
Ans: (c)


Q1355. Who introduced the system of running the governance of villages through autonomous panchayats?
(a) Kushanas (b) Dravidians (c) Aryans (d) Mauryas
Ans: (b)


Q1356. Which one of the following was not a part of the Chola army?
(a) Navy (b) War elephant (c) Chariot (d) Infantry
Ans: (c)


Q1357. What was the specialty of Shri Vallabh title?
(a) Guptas (b) Vakatakas
(c) Pallavas (d) Chalukyas
Ans: (d)


Q1358. Which one of the following Chola rulers oppressed Ramanuja and expelled him from his kingdom?
(a) Kulotung I (b) Kulotung II (c) Adhirajendra (d) Rajaraja I
Ans: (b)


Q1359. Who among the following had the title ‘Tyag-Samudra’?
(a) Chandragupta Vikramaditya (b) Harsha
(c) Jai Singh Siddharaj (d) Vikram Chola
Ans: (d)


Q1360. Which of the following procedures were used while selecting officers in the Chola rule?
1. Eligibility of all landowners 2 Change of post
3. Selection by lottery 4 Nomination of candidates Select the correct answer from the
codes given below: Codes:

(a) 1 and 4 (b) 1 and 2
(c) 1, 2 and 3 (d) 2, 3 and 4
Ans: (c)


Q1361. Who was the Chola king during whose reign the Brihadisvara temple at Tanjore was built?
(a) Rajendra I (b) Kulottunga I
(c) Rajaraja I (d) Rajadhiraja I
Ans: (c)


Q1362. Which of the following temples is not associated with the Cholas?
(a) Brihadisvara (b) Korangnath
(c) Kailashnath (d) Airavatesvara
Ans: (c)


Q1363. Who was the Sri Vijaya ruler who completed the construction of the Buddhist Vihara started at Nagapatna by his father during the reign of Rajaraja I?
(a) Samaragraveer (b) Balaputradev
(c) Marvijayottunga Varman (d) Trailokyaraj
Ans: (c)


Q1364. From whose period Gangaikondacholapuram became the capital of the Chola Empire?
(a) Parantaka I (b) Rajendra I (c) Kulottunga I (d) Vikram Chola
Ans: (b)


Q1365. Which of the following Chola rulers had the title ‘Pandit Chola’?
(a) Rajaraja I (b) Rajendra I (c) Rajadhiraja I (d) Kulottunga I
Ans: (b)


Q1366. Which Chola ruler is said to have been murdered by an angry mob?
(a) Kulottunga I (b) Kulottunga II
(c) Adhirajendra (d) Rajendra III
Ans: (c)


Q1367. Which of the following is not engraved on the coins of Chola?
(a) Fish (b) Bow (c) Cheetah (d) Elephant
Ans: (d)


Q1368. Who were the ‘Yudheyas’ in ancient India?
(a) a sect of Buddhism (b) a sect of Jainism
(c) a republican tribe (d) feudatories of the Cholas
Ans: (c)


Q1369. Who among the following was honored with Gangakonda Virud?
(a) Mahendravarman I (b) Rajaraja I
(c) Rajendra I (d) Kulotung I
Ans: (c)


Q1370. In the Chola countries, the Veer-
pattas meant- (a) the settlements of the Veer Valanju merchants
(b) the city of the heroes
(c) the settlements of the city guards
(d) the settlements of the convoy guards
Ans: (a)


Q1371. Who among the following was awarded ‘Sungan-Davirt’ Virud for the abolition of transit fee?
(a) Rajaraja I (b) Rajendra I
(c) Kulottunga I (d) Mahendravarman I
Ans: (c)


Q1372. Who among the following is not a Chola king?
(a) Karikal (b) Aditya I
(c) Kokkil Vikramaditya (d) Parantaka I
Ans: (c)


Q1373. During whose reign women were appointed to high positions?
(a) Chalukya (b) Chola (c) Pala (d) Pratihara
Ans: (a)


Q1374. The famous Sanskrit writer Dandin adorned whose assembly?
(a) Satavahana (b) Pallava (c) Chola (d) Pandya
Ans: (b)


Q1375. Which of the following Pallava kings had the title ‘Rajasimha’?
(a) Narasimhavarman I (First) (b) Mahendravarman II (II)
(c) Parameshwaravarman (d) Narasimhavarman II (II)
Ans: (d)


Q1376. Which one of the following temples is associated with the Cholas?
(a) Kandariya Mahadev Temple at Khajuraho
(b) Kailash Temple at Ellora
(c) Lingaraja Temple at Bhubaneshwar
(d) Brihadisvara Temple at Tanjore
Ans: (d)


Q1377. Who looked after the management of the bathrooms and restaurants of the Chola kings?
(a) women (b) men
(c) both women and men (d) none of the above
Ans: (c)


Q1378. Under which of the following women had greater participation in administration?
(a) Chalukya (b) Chola (c) Kalachuri (d) Pratihara
Ans: (a)


Q1379. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists –
List-I (Builder) List-II (Monuments)
A. Lokmahadevi 1 Draupadi Ratha
B. Narasimhavarman 2 Kailash Temple at Kanchi
C . Rajaraja 3 Virupaksha Temple of Pattadakal
D. Rajasimha Pallava 4 Brihadisvara Temple of Thanjavur Code:
ABCD

(a) 1 2 4 3 (b) 2 3 1 4 (c) 3 1 4 2 (d) 4 2 3 1
Ans: ( c)


Q1380. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below
: Assertion (A) : The Chola king Kulottunga made the village tax-free given to Shailendra Chudamani Vihara. Reason (R) : Kulottunga claims to have destroyed Kadaram. Code:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of A.
(c) A is correct but R is wrong.
(d) A is wrong but R is correct.
Ans: (b)


Q1381. Which of the following was the term for the royal army of Chola?
(a) Kattupaddi (b) Kakkolar
(c) Bhartaka (d) Kazhagam
Ans: (c)


Q1382. Chola rulers detailed measurements of land for this purpose
(survey) Kraya─

to the right of ownership (a) fixed
(b) to determine the revenue of the Government
(c) production of grain
(D) limit Doton irrigation
Ans : (b)


Q1383. Which of the following tax was for educational purpose during the Chola period?
(a) Devdan (b) Salabhog (c) Brahmadev (d) Sarvamya
Ans: (b)


Q1384. Who among the following got the ‘Pagoda’ chariots built at Mahabalipuram?
(a) Cholas (b) Chalukyas of Kalyani
(c) Pallavas (d) Pandyas
Ans: (c)


Q1385. Who is the most famous bronze statue of Chola period?
(a) Murugan (b) Nataraja (c) Venkateswara (d) Vishnu
Ans: (b)


Q1386. Which Pallava ruler was the first to build a temple excavated in the rocks and held against ‘Chetkari’?
(a) Mahendra Varman I (b) Narasimha Varman I
(c) Parameshwara Varman I (d) Nandi Varman
Ans: (a)


Q1387. The most important feature of Dravidian temple architecture is
(a) Shikhar (b) Gopuram (c) Vimana (d) Mandap
Ans: (b)


Q1388. What was the correct descending order of the geographical-administrative units of the state in the Chola administration?
(a) Mandalam Kottam Nadu Kurram
(b) Nadu Mandalam
Kottam Kurram (c) Kottam Nadu Mandalam Kurram
(d) Kurram Kottam Mandalam Nadu
Ans: (a)


Q1389. Who was the author of the famous play ‘Mattavilas Prahasan’?
(a) Kulasekhar (b) Kulotung
(c) Rajendra Chola (d) Mahendravarman I
Ans: (d)


Q1390. State one incorrect statement about Pallavas –
(a) They fought with Chalukyas
(b) Protected Alvars
(c) Made Thanjavur their capital
(d) They had contact with Sri Lanka
Ans: (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Sangam Age (Cher Chola‚ Pandya)

Next Story

Gupta period

Latest from Blog

error: Content is protected !!