/

home rule movement

3 mins read

home rule movement

Q1329. Annie Besant
1. Was responsible for starting the Home Rule Movement
2. Was the founder of Theosophical Society
3. Was once the President of the Indian National Congress Select the correct statement(s) using the code given below

(a) 1 only (b) ) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)


Q1330. Annie Besant has been mainly associated with
(a) Civil Disobedience Movement (b) Home Rule Movement
(c) Khilafat Movement (d) Non-Cooperation Movement
Ans: (b)


Q1331. Who started the Home Rule League movement for the first time?
(a) Annie Besant (b) Sarojini Naidu
(c) Surendra Nath Banerjee (d) Tilak
Ans: (a)


Q1332. Who started the ‘Home Rule’ movement?
(a) Annie Besant (b) Lokmanya Tilak
(c) Mahatma Gandhi (d) Sardar Patel
Ans: (a)


Q1333. In the year 1915-16, two Home Rule Leagues were started under the leadership of
(a) Tilak and Annie Besant
(b) Tilak and Arvind Ghosh
(c) Tilak and Lala Lajpat Rai
(d) Tilak and Bipin Chandra Pal the
Ans: (a)


Q1334. Who among the following was the proponent of the Fabian movement?
(a) Anne Besant (b) A. O. Hume
(c) Michael Madhusudan Dutt (d) R. Palm Dutt
Ans: (a)


Q1335. When was Bal Gangadhar Tilak given the adjective Lokmanya?
(a) Swadeshi Movement (b) Revolutionary Movement
(c) Home Rule Movement (d) Quit India Movement
Ans: (c)


Q1336. The Home Rule Leagues formed by Tilak and Annie Besant were merged into one:
(a) 1916 (b) 1918
(c) 1920 (d) 1923
Ans: (b)


Q1337. Who among the following was not associated with the Home Rule Movement?
(a) CR Das (b) S. Subramaniam Iyer
(c) Annie Besant (d) B.G. Tilak
Ans: (a)


Q1338. Who was the first President of the Indian Home Rule League established in April 1916?
(a) Joseph Bapista (b) Annie Besant
(c) N.C. Kelkar (d) B.G. Tilak
Ans: (a)


Q1339. Who among the following did not contribute to the establishment of the Home Rule League?
(a) Balgangadhar Tilak (b) Annie Besant
(c) M. Subramaniam Iyer (d) T. A. Alcott
Ans: (d)


Q1340. Who among the following joined the Home Rule League founded by the Muslim leader Annie Besant?
(a) Muhammad Iqbal (b) Muhammad Ali Jinnah
(c) Syed Ahmed Khan (d) Abul Kalam Azad
Ans: (b)


Q1341. ‘Indian Home Rule Society’ was established in
(a) 1900 AD (b) 1901 AD
(c) 1902 AD (d) 1905 AD
Ans: (d)


Q1342. The Home Rule Movement
marked the beginning of a new phase of India’s freedom struggle because (a) it laid before the country a concrete plan of self-government
(b) the leadership of the movement came in the hands of Gandhi
(c) Hindus and Muslims Started a joint struggle
(d) It established reconciliation between extremists and liberals
Ans: (a)


Q1343. Which of the following is false about the Home Rule League?
(a) Its plan was first presented by Annie Besant in the year 1914-15
(b) Tilak’s Home Rule League was limited to Maharashtra, Karnataka, Madhya Pradesh and Berar
(c) Home Rule League founded by Tilak was more powerful
(d) Despite the differences between Tilak and Besant, both the leagues remained
Ans: (d)


Q1344. The movement which became popular in India during the First World War was
(a) Swadeshi and Boycott Movement
(b) Home Rule Movement
(c) Separatist Movement
(d) Swarajist Party Movement
Ans: (b)


Q1345. In which session the supporters of Home Rule could successfully demonstrate their political power?
(a) In the Lucknow session of Congress in 1916
(b) All India Trade Union session to be held in Bombay in 1920
(c) First A. You. In P. Kisan Sabha
(d) In 1938, Nagpur’s joint A. I.T.U. C.
and A. F. T. U.
Ans in the meeting : (a)


Q1346. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below Assertion
(a): Mrs. Annie Besant organized the Home Rule Movement against British rule. Reason (R) : She wanted to organize all classes of people on the basis of a single slogan. Code:
(a) (a) and (R) both are true and (
R) is the correct explanation of (a
) (b) (a) and (R) both are true but
(R) is not the correct explanation of (a) (c) (a) is
true but (R) is false
(d) (a) is false but (R) is correct
Ans: (a)


Q1347. Which one of the following was not a feature of the Home Rule Movement in India?
(a) Boycott and dharna
(b) In place of one All India home rule organization, two separate home rule leagues
(c) Establishment of discussion groups and reading rooms
(d) Sale and distribution of pamphlets
Ans: (a)


Q1348. Which of the following statements are correct about Home Rule League in India?
1. This movement was led by moderate party Congress leaders.
2. There were two home rule leagues.
3. This movement could not be started.
4. The government was non-responsive to this movement. Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3, and 4
(c) 1 and 4 only (d) 2 and 3 only
Ans: (b)


Q1349. Consider the following statements:
1. B. Yes. Tilak founded the Home Rule League in Maharashtra in April 1916.
2. From Home Rule Movement N. C. Kelkar was not involved. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Lucknow Pact

Next Story

second World War

Latest from Blog

error: Content is protected !!