/

Humayun and Sher Shah

5 mins read

Humayun and Sher Shah

Q847. Which one of the following is wrong about Babur not introducing new administrative reforms in India?
(a) Failure of administrative reforms in Kabul.
(b) His four-year reign was short for reforms.
(c) He was inclined to have Afghans as military-leaders.
(d) His reign in India was spent in the wars of conquest.
Ans: (a)


Q848. What was the exchange rate of copper and silver rupee under Sher Shah?
(a) 16:1 (b) 32:1 (c) 48:1 (d) 64:1
Ans: (d)


Q849. What was the relation between the silver rupee and the price of copper during Sher Shah’s reign?
(a) 1: 8 (b) 1: 16 (c) 1: 32 (d) 1: 64
Ans: (d)


Q850. After the defeat of Delhi Sultanate, which ruler first introduced gold currency?
(a) Akbar (b) Humayun (c) Shah Jahan (d) Sher Shah
Ans: (a)


Q851. Which medieval Indian ruler introduced the system of Patta and Kabuliyat?
(a) Alauddin Khilji (b) Mohammad bin Tughlaq
(c) Sher Shah (d) Akbar
Ans: (c)


Q852. Which medieval ruler started the system of “patta” and “confession” to help the farmers?
(a) Alauddin Khalji (b) Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Firoz Shah Tughlaq (d) Sher Shah
Ans: (d)


Q853. Which medieval ruler started the system of “patta” and “confession” for the welfare of the farmers?
(a) Alauddin Khalji (b) Firoz Shah Tughlaq
(c) Sher Shah Suri (d) Humayun
Ans: (c)


Q854. Which ruler issued the first coin named ‘Rupiah’ in medieval India?
(a) Humayun (b) Akbar (c) Jahangir (d) Sher Shah
Ans: (d)


Q855. Who introduced the silver coin ‘Rupee’:
(a) Akbar (b) Sher Shah
(c) Alauddin Khilji (d) Bakhtiyar Khilji
Ans: (b)


Q856. Who invented pure silver rupee?
(a) Akbar (b) Sher Shah (c) Jahangir (d) Aurangzeb
Ans: (b)


Q857. Sher Shah Suri died in
(a) Agra (b) Kalinjar (c) Rohtas (d) Sasaram
Ans: (b)


Q858. Where is Sasaram?
(a) U.P. (b) Bengal
(c) Bihar (d) Delhi
Ans: (c)


Q859. Sher Shah was buried in –
(a) Kalinjar (b) Sasaram (c) Jaunpur (d) Patna
Ans: (b)


Q860. Who among the following medieval rulers was highly educated?
(a) Balban (b) Alauddin Khalji (c) Ibrahim Lodi (d) Sher Shah
Ans: (d)


Q861. Which of the following monuments was built by Sher Shah?
(a) Qila-e-Kuhna Masjid of Delhi
(b) Atla Masjid of Jaunpur
(c) Bada Sona Masjid of Gaur
(d) Quwwat-ul-Islam Masjid of Delhi
Ans: (a)


Q862. The persecution of Sheikh Abdullah Niazi and Sheikh Alai, leading the Mehdavi movement, took place during the reign of –
(a) Sher Shah Suri (b) Adil Shah Suri
(c) Islam Shah Suri (d) None of the above
Ans: (c) )


Q863. ‘I would have lost my empire for just a handful of millet. With which medieval ruler would you associate this statement?
(a) Alauddin Khalji (b) Mohammad Tughlaq
(c) Sher Shah (d) Aurangzeb
Ans: (c)


Q864. Who was Qazi Fazilat during the reign of Sher Shah?
(a) Qazi of Bengal (b) Chief Qazi of the Afghan Empire
(c) President of Bengal (d)
None of the above Ans: (c)


Q865. Who was the top officer of the Intelligence Department under Sher Shah?
(a) Ariz-e-Mumalik (b) Barid-e-Mumalik
(c) Dabir-e-Khas (d) Shikdar-e-Sikdaran
Ans: (b)


Q866. Which of the following statement is not correct?
(a) Sher Shah introduced silver rupee
(b) Akbar’s ‘price’ ratio was Jan-40th of his silver rupee
(c) Akbar’s buildings have a lot of use of red stone
(d) Original Baburnama It was written in Persian
Ans: (d)


Q867. Which one of the following was not useful for the Sarais built during Sher Shah’s time?
(a) Post Office (b) Passengers
(c) Officers (d) Armory
Ans: (d)


Q868. Which statement is true about Sher Shah Suri?
(a) He was a fanatic Muslim
(b) He was a staunch Muslim but not a fanatic
(c) He was a staunch Muslim and misbehaved with Hindus
(d) He was not tolerant towards other religions
Ans: (b)


Q869. Who was appointed by Sher Shah to provide bedding and food to the Hindu travelers staying in the inns?
(a) Afghan Muslims (b) Muslims
(c) Brahmins (d) Low caste Hindus
Ans: (c)


Q870. Which of the following statements regarding Sher Shah’s agricultural policy is not correct?
(a) Sher Shah laid emphasis on the measure of the land sown
(b) Sher Shah fixed the rates for the state’s share on different types of crops
(c) The quantity to be paid by each farmer on a piece of paper called ‘patta’
Got it written (d) Those who did the measurement were given the freedom to take their fee according to their wish
Ans: (d)


Q871. Who introduced the tax called ‘Zaribana’?
(a) Muhammad Tughlaq (b) Bahlol Lodi (c) Islam Shah (d) Sher Shah
Ans: (d)


Q872. Who started the practice of collecting revenue directly from the ryot (farmer)?
(a) Sher Shah (b) Akbar (c) Shivaji (d) Lord Cornwallis
Ans: (a)


Q873. The basis of assessment in the land-tax system started by Sher Shah Suri –
(a) correct measurement of land
(b) correct crop yield
(c) general and potential land measurement of land
(d) desired system by revenue officials
Ans: ( a)


Q874. Which ruler is credited with the construction of the Grand Trunk Road?
(a) Babur (b) Krishnadevaraya (c) Jahangir (d) Sher Shah Suri
Ans: (d)


Q875. Where did Sher Shah Sur get his education?
(a) Bengal (b) Kashmir (c) Jaunpur (d) Delhi
Ans: (c)


Q876. From where did Farid who later became Sher Shah Suri received his education?
(a) Sahasram (b) Patna (c) Jaunpur (d) Lahore
Ans: (c)


Q877. At which one of the following places, Akbar was placed on the Mughal throne after the death of his father Humayun in an accident?
(a) Kabul (b) Lahore (c) Kalanur (d) Sirhind
Ans: (c)


Q878. At which of the following places, Akbar was placed on the throne after hearing about the death of Humayun?
(a) Kabul (b) Lahore (c) Sirhind
(d) Kalanaur (e)
None of the above Ans: (d)


Q879. Kalanaur place is known:
(a) as the birth place of
Akbar (b) as the site of the accession of the emperor of Akbar
(c) as the venue of the marriage ceremony of Humayun
(d) none of the above
Ans: ( b)


Q880. The Mughal emperor Akbar was born in which of the following Raj Bhavan?
(a) Hindal (b) Askari (c) Maldev (d) Virasal
Ans: (d)


Q881. Who was the only Hindu king to sit on the throne of Delhi during the Muslim period and assumed the title of Vikramaditya?
(a) Hemu (b) Sangram Singh (c) Chhatrasal (d) Peshwa Bajirao
Ans: (a)


Q882. Which one of the following contemporary sources depicts Humayun’s love for astronomy and astrology?
(a) Tarikh-e-Rashidi (b) Tuzuk-e-Babri
(c) Humayun Nama (d) Kanoon-e-Humayun
Ans: (d)


Q883. Identify the one among the following which was not the name of any of Humayun’s brothers-
(a) Kamran (b) Osman (c) Askari (d) Hindal
Ans: (b)


Q884. Humayun ascended the throne in Agra on which date?
(a) 7th January‚ 1530 (b) 29th December‚
(c) 23rd September‚ 1530 (d) 16th February‚ 1530
Ans: (b)


Q885. The reforms made by Sher Shah Suri included-
1. Revenue Reforms 2 Administrative Reforms
3. Military Reforms 4 Reforms in Currency System Select the correct answer from the codes given below :

(a) 1 and 2 (b) 1‚ 2 and 3 (c) 2‚ 3 and 4 (d) All of the above
Ans: (d)


Q886. Who among the following was the first Mughal emperor to lead a military campaign against Bengal?
(a) Babur (b) Humayun (c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (b)


Q887. Write the correct sequence of the four major battles fought by Humayun according to the date. The names of the battle sites are given below-
(a) Chausa, Devra, Kannauj, Sirhind (b) Devra, Kannauj, Chausa, Sirhind
(c) Sirhind, Deora Chausa Kannauj (d) Devra Chausa Kannauj‚ Sirhind
Ans: (d)


Q888. Who was the first Mughal ruler to achieve military success in Gujarat?
(a) Babur (b) Humayun (c) Akbar (d) Jahangir
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Babur’s invasion and establishment of the Mughal dynasty

Next Story

Akbar

Latest from Blog

error: Content is protected !!