/

Important institutions of modern India and their founders

14 mins read

Important institutions of modern India and their founders

Q2250. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Asiatic Society of Bengal – 1784 AD
(b) Asiatic Society of Bombay – 1804 AD
(c) Royal Asiatic Society of – 1813 AD
Great Britain
(d) Land Holders Society of Bengal – 1844 AD
Ans: ( *)


Q2251. Who is wrong
(a) Indian Association – Surendra Nath Banerjee
(b) Asiatic Society – William Jones
(c) Indian National Congress – A. O. Hume
(d) Bombay Presidency Association – Subhash Chandra Bose
Ans: (d)


Q2252. Which of the following is not correctly matched?
(a) a. Pandurang – Prarthana Samaj
(b) Dayanand Saraswati – Arya Samaj
(c) Raja Rammohan Roy – Adi Brahmo Samaj
(d) Vivekananda – Ramakrishna Mission
Ans: (c)


Q2253. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Raja Ram Mohan Roy – Brahmo Samaj
(b) Swami Dayanand Saraswati – Arya Samaj
(c) Swami Vivekananda – Ramakrishna Mission
(d) Mahadev Govind Ranade – Theosophical Society
Ans: (d)


Q2254. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Ganesh Damodar Savarkar : Naujawan Bharat Sabha
(b) Sardar Ajit Singh : Bharat Mata Society
(c) G.S. Arundale: Hindustan Socialist Republican Party
(d) Bhupendra Nath Dutt: Abhinav Bharat Samaj
Ans: (b)


Q2255. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Individuals Established Institutions

(a) CR. Reddy – Praja Mitra Mandali
(b) Jyotiba Phule – Satya Shodhak Samaj
(c) B. R. Ambedkar – All India Depressed Classes Association
(d) Dr. Atmaram – Prarthana Samaj
Ans: (c)


Q2256. Which one of the following is not correctly matched?
(a) Prarthana Samaj – Dr. Atmaram Pandurang
(b) Atmiya Sabha – Devendra Nath Tagore
(c) Bharatiya Brahmo Samaj – Keshav Chandra Sen
(d) Radhasoami Satsang – Tulsi Ram
Ans: (b)


Q2257. Which of the following is not correctly matched?
(a) Awadh Kisan Sabha – Jawaharlal Nehru
(b) United Indian Patriotic – Sir Syed Ahmed Khan Association
(c) All India Kisan Sabha – Acharya Narendra Dev
(d) Radical Democratic Party – M.N. Roy
Ans: (*)


Q2258. Which of the following pair is not correctly matched?
(a) Ghadar Party – Lala Lajpat Rai
(b) Frontier Gandhi – Khan Abdul Ghaffar
(c) Indian National Army – Subhash Chandra Bose
(d) First President of India – Dr. Rajendra Prasad
Ans: (a)


Q2259. Which of the following is not correctly matched?
(a) Gopal Krishna Gokhale: Servants of Indian Society
(b) Syed Ahmed Khan: Mohammedan Anglo-Oriental Defense Association
(c) Motilal Nehru: Nehru Report
(d) Mohammad Ali Jinnah: Khilafat Movement
Ans: (d)


Q2260. Which of the following is correctly matched?
(a) Shyamji Krishna Varma : Indian Home Rule Society
(b) Ram Prasad Bismil : Hindustan Socialist Republican Association
(c) Bhupendranath Dutt : Abhinav Bharat
(d) Bhagat Singh : Prisoner Jeevan
Ans: (a)


Q2261. Who among the following started the Indian Home Rule Society in London?
(a) Annie Besant (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Shyamji Krishna Varma (d) Mohandas Karamchand Gandhi
Ans: (c)


Q2262. Match
A. 1906 1. Servants of India
B. 1922 2. Forward Block
C. 1939 3. Servants of People’s Society
D. 1892 4. All India Muslim League

(a) A-2 B-1 C-3 D-4 (b) A-1B-3 C-2 D-4
(c) A-4 B-3 C-2 D-1 (d) A-1 B-2 C-3 D-4
Ans: (c)


Q2263. Match
A. Swarajya Party 1. Motilal Nehru and C.R. Das
B. Khudai Khidmatgar 2. Khan Abdul Ghaffar Khan
C. Forward Block 3. Subhash Chandra Bose
D. Azad Hind Fauj 4. Subhas Chandra Bose

(a) A-1 B-2 C-3 D-4 (b) A- 4 B-3 C-2 D-1
(c) A-2 B-3 C-1 D-4 (d) A-4 B-3 C-1 D-2
Ans: (a)


Q2264. List (1) List (2)
1. Prarthana Samaj A. Raja Rammohan Roy
2. Brahmo Samaj B. Vivekananda
3. Arya Samaj C. Dayanand Saraswati
4. Ramakrishna Mission D. Ranade
E. Ramakrishna Paramhansa

(a) 1-A, 2 -B, 3-C, 4-D (b) 1-B, 2-E, 3-A, 4-C
(c) 1-D, 2-A, 3-C, 4-E (d) 1 -D, 2-A, 3-C, 4-B
Ans: (d)


Q2265. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I List-II
(Social Reformer) (Institution)
A. Ayodi Das 1. Satyashodhak Samaj
B. Jyotiba Phule 2 Dravida Kazhagam
C. John Ratinam 3. Self-Respect Movement
D. E.V. Ramaswamy Naikkar 4. Dravida Mahajan Sabha Code:
ABCD

(a) 4 2 1 3 (b) 3 1 2 4 (c) 4 1 2 3 (d) 3 2 1 4
Ans: (c)


Q2266. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below – List – I List – II
(Organisation) (Founder)
A. Land Holders Society 1. S. N. Banerjee
B. British India Society 2. Anand Mohan Bose
C. Indian Society 3. William Adams
D. Indian Association 4. Dwarkanath Tagore Code:
ABCD

(a) 4 3 2 1 (b) 4 2 3 1 (c) 3 2 4 1 (d) 4 1 2 3
Ans: (a)


Q2267. Match :
Institution Establishment Year
A. Rajasthan Seva Sangh 1. 1921
B. Desh Friendly Sabha 2. 1927
C. All India 3. 1877 Native State Lok Parishad
D. Chamber of Princes 4. 1919 Code:
ABCD

(a) 4 3 2 1
(b) 2 4 1 3
(c) 1 2 4 3
(d) 4 2 3 1
Ans: (a)


Q2268. Match List-I and List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List-I List-II
(Persons) (Movement)
A. Baba Ram Singh 1. Satya Mahima Dharma
B. Mirza Ghulam Ahmed 2. Rehnumai
C. Mukund Das 3. Namdhari Movement
D. Naoroji Fardon Ji 4. Ahmadiyya Movement Code:
ABCD

(a) 3 4 1 2
(b) 4 3 1 2
(c) 4 3 2 1
(d) 3 4 2 1
Ans: (a)


Q2269. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists- List-I List-II
A. Brahmo Samaj 1. Mumbai
B. Manav Dharma Sabha 2. Surat
C. Arya Samaj 3. Kolkata
D. Nadav-ul-Ulama 4. Lucknow Code:
ABCD

(a) 4 1 3 2 (b) 1 4 3 2 (c) 3 1 4 2 (d) 3 2 1 4
Ans: (d) )


Q2270. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists – List-I List-II
A. Abhinav Bharat Samaj 1. Shri Arvind Ghosh
B. Anushilan Samiti 2. Lala Hardayal
C. Ghadar Party 3. C. R. Das
D. Swaraj Party 4. V. D. Savarkar Code:

(a) A-4, B-1, C-3, D-2 (b) A-1, B-4, C-3, D-2
(c) A-1, B-4, C-2, D-3 (d) A-4, B-1, C-2, D-3
Ans: (d)


Q2271. Which of the following pairs is not correctly matched? Find your answer from the codes given below:
1. British India Society – London
2. East India Association – Calcutta
3. National India – London Association
4. Indian Association – Bombay Code:

(a) 1 and 2 (b) 3 and 4 ( c) 1 and 3 (d) 2 and 4
Ans: (d)


Q2272. Match List – I with List – II :
List – I List – II
A. India League 1. Shishirkumar Ghosh
B. Indian Association 2. Anand Mohan Bose
C. Indian National Liberal Association 3. Syed Ahmed Khan
D. United India Patriotic 4. Surendranath Banerjee Association Find your answer from the code given below:
Code:
ABCD

(a) 1 3 4 2 (b) 2 1 4 3 (c) 3 2 4 1 (d) 1 2 4 3
Ans: (d)


Q2273. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I List II
(Founder) (Women’s Political Organization)
A. Latika Ghosh 1. Rashtriya Mahila Sangh
B. Sarojini Naidu 2. Women’s National Association
C. Krishnabai Rau 3. Nari Satyagraha Samiti
D. Urmila Devi 4. Desh Sevika Sangh Code:
ABCD

(a) 2 4 1 3 (b) 3 4 1 2 (c) 2 1 4 3 (d) 3 1 4 2
Ans: (c)


Q2274. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists
List I (Parties) List-II (Leaders)
A. Praja Party 1. Fazlul Haque
B. Congress Socialist Party 2. Sahajanand Saraswati
C. All India Kisan Sabha 3. Sir Alexander Hayat .Khan
D. Unionist Party 4. Meenu Masani Code:
ABCD

(a) 2 3 1 4 (b) 1 4 2 3 (c) 2 4 1 3 (d) 1 3 2 4
Ans: (b)


Q2275. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the listsList
I (Committee/Sabha) List-II (Allied Persons)
A. Anushilan Samiti 1. Krishna Kumar Mishra
B. Anti- Universal Society 2. Jatindranath Banerjee
C. Don Society 3. Ashwini Kumar Dutt
D. Swadesh Bandhav Committee 4. Satish Chandra Mukherjee Code:
ABCD

(a) 2 4 1 3 (b) 2 1 4 3 (c) 3 4 1 2 (d) ) 3 1 4 2
Ans: (b)


Q2276. Match List-I with List-II and find the correct answer from the codes given below the lists- List-I List-II
A. Socialist Party 1. C.R. Das
B. Communist Party 2. Ram Manohar Lohia
C. Swaraj Party 3. Lala Hardayal
D. Ghadar Party 4. P. C. Joshi Code:
ABCD

(a) 2 4 1 3 (b) 3 4 1 2 (c) 2 1 3 4 (d) 4 3 2 1
Ans: (a)


Q2277. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below – List – II List – II
(Organisation) (Founder)
A. Abhinav Bharat 1. V. D. Savarkar
B. Mitra Mela 2 . Yes. D. Savarkar
C. Indian Republic Army 3. S. N. Sanyal
D. Hindustan Republic Association 4. S. Sen Code:
ABCD

(a) 1 2 4 3 (b) 2 3 1 4 (c) 4 2 3 1 (d) 2 1 4 3
Ans: (a)


Q2278. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below:
List-I List-II
(Organization) (Founder)
A. British Indian Association 1. Gopal Krishna Gokhale
B. Bombay Presidency Association 2. K . T. Tailang
C. Central Mohammedan National 3. Radha Kant Dev Association
D. Servants of India 4. Syed Amir Ali Society Code:
ABCD

(a) 1 2 4 3 (b) 3 2 4 1 (c) 3 1 2 4 ( d) 4 3 2 1
Ans: (b)


Q2279. ‘Servants of India Society’ was founded by
(a) Ishwar Chandra Vidyasagar (b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Dadabhai Naoroji (d) Lala Lajpat Rai
Ans: (b)


Q2280. Match List-I with List-II and give your answer using the code given below
List : List-I (Party) List-II (Founder) A. Azad Muslim Conference 1. Abdul Ghaffar Khan
B. Khaksar Party 2. Allah Baksh
C. Khudai Khidmatgar 3. Allama Mashriqi
D. Krishak Praja Party 4. Fazlul Haq
5. Sikander Hayat Khan Code:
ABCD

(a) 1 3 4 5 (b) 2 3 4 5 (c) 2 3 1 4 (d) 3 2 1 5
Ans: (c)


Q2281. Match List I and List II and select the correct answer using the code given below the lists List I
(A) Madan Mohan Malviya (B) Motilal Nehru
(C) Smt. Annie Besant (D) Gopalkrishna Gokhale List II
1. Founder of Home Rule League
2. Started the Servants of India Society
3. Founder of Hindu University
4. Formed Swaraj Party along with others Code:
ABCD

(a) 3 4 1 2
(b) 4 3 2 1
(c) 1 2 3 4
(d) 2 1 4 3
Ans: (a)


Q2282. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists- List-I List-II
(Organisation) (Leader)
A. Home Rule League 1. Chittaranjan Das
B. Nationalist Party 2. Lokmanya Tilak
C. National Liberation Federation 3. Madan Mohan Malviya
D. Swaraj Party 4. Tej Bahadur Sapru

(a) A-2, B-3, C-4 D-1 (b) A-4, B-2 C-1, D-3
(c) A-3, B-2, C-1, D-4 (d) A-1, B-2, C-3, D-4
Ans: (a)


Q2283. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists
List-I List-II
A. V.S. Srinivasa Shastri 1. Indian National Liberation Federation
B. V. D. Savarkar 2. Communist Party
C. Ramaswamy Naicker 3. Hindu Mahasabha
D. B. T. Ranadive 4. Justice Party Code:
ABCD

(a) 2 1 3 4 (b) 3 2 1 4 (c) 1 3 4 2 (d) 2 4 3 1
Ans: (c)


Q2284. Which of the following social reform organizations was not established in Maharashtra?
1. Yog-Kshem Sabha 2. Shree Narayan Paripalan Sabha
3. Sarin Sabha Code:

(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(c) 2 and 3 (d) All of the above
Ans: (d)


Q2285. Who among the following was associated with the formation of the “Independence for India League” in the year 1928?
1. Jawaharlal Nehru 2. Subhash Chandra Bose
3. Acharya Narendra Dev 4. Jai Prakash Narayan Select your answer from the codes given below:
Codes:

(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 2 (d) 3 and 4
Ans: (c)


Q2286. Consider the following statements:
Surendra Nath Banerjee, Indian Association
1 was related to plea to enter the civil service of the Indians.
2. Campaigned against Arms Act and Vernacular Press Act. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (c)


Q2287. Who was the founder of the Indian Association?
(a) Dadabhai Naoroji (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) A. O. Hume (d) Surendranath Banerjee
Ans: (d)


Q2288. Consider the following statements
1. Ferozeshah Mehta was one of the founders of the Bombay Presidency Association.
2. When Ferozeshah Mehta retired from the Imperial Legislative Council in 1901, G.K. Gokhale was elected. Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)


Q2289. Which of the following are correctly matched?
1. Chittu Pandey – Quit India Movement
2. Lakshmi Swaminathan – I. N. a.
3. Shashibhushan Roy Chowdhury – Non-Cooperation Movement
4. Gurdeep Singh – Anushilan Party Select the correct answer from the codes given below

(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(c) 2 and 4 (d) 3 and 4
Ans : (a)


Q2290. Which of the following people had decided to form an independent party on 16 December 1922? Select the correct answer from the codes given below
1. Lala Hardayal 2. Madan Mohan Malviya
3. Mohammad Ali Jinnah 4. Motilal Nehru Code:

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 2 And 4
Ans: (d)


Q2291. Who among the following was the founder of ‘Dev Samaj’?
(a) Vallabhbhai Patel (b) Dadabhai Naoroji
(c) Shiv Narayan Agnihotri (d) Ramakrishna Paramhansa
Ans: (c)


Q2292. Scientific society was founded by
(a) Wilton Company (b) Lord Cornwallis
(c) Sir Syed Ahmed Khan (d) None of these
Ans: (c)


Q2293. Who founded the Scientific Society?
(a) Wilton Oldham (b) Lord Cornwallis
(c) Sir Syed Ahmed Khan (d) Raja Shiv Prasad
Ans: (c)


Q2294. Where is the International Headquarters of Theosophical Society?
(a) Adyar (b) Vrindavan
(c) Geneva (d) New York
Ans: (a)


Q2295. Where was the Theosophical Society founded?
(a) Adyar (b) Bombay
(c) New York (d) Chicago
Ans: (c)


Q2296. Who founded the ‘Theosophical Society’?
(a) Madam H.P. Blavatsky (b) Raja Rammohun Roy
(c) Mahatma Gandhi (d) Swami Vivekananda
Ans: (a)


Q2297. The success of Theosophical Society in India was mainly
due to (a) Annie Besant
(b) Col. H.S. Because of Alcott
(c) Because of Sir William Crook
(d) Because of M. M. Malviya
Ans: (a)


Q2298. Theosophical society associated itself with
(a) Christian revival movement
(b) Islamic revival movement
(c) Hindu revival movement
(d) All these
Ans: (c)


Q2299. Who among the following established the Gau Raksha Samiti?
(a) Gopal Krishna Gokhale (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Bhimrao Ambedkar (d) Mahatma Gandhi
Ans: (d)


Q2300. By whom was the Ramakrishna Mission started?
(a) Ramakrishna Paramhansa (b) Dayanand Saraswati
(c) Swami Vivekananda (d) Raja Rammohan Roy
Ans: (c)


Q2301. Who was the founder of Ramakrishna Mission?
(a) Swami Vivekananda (b) Raja Rammohan Roy
(c) Swami Dayanand Saraswati (d) Ramakrishna Paramhansa
Ans: (a)


Q2302. Which statement is wrong about Ramakrishna Mission?
(a) He believed in pure Vedic theory
(b) His aim was the highest spiritual development of man
(c) He prohibited idol worship
(d) He accepted the modern development of science and technology
Ans: (c)


Q2303. Who among the following founded the All India Harijan Sangh in 1932 AD?
(a) B.R. Ambedkar (b) A.V. Thakkar
(c) M.K. Gandhi (d) B.G. Tilak
Ans: (c)


Q2304. Who among the following founded the “Independent Labor Party” in 1936?
(a) Dr. B.R. Ambedkar (b) MC Raja
(c) Jagjivan Ram (d) Jai Prakash Narayan
Ans: (a)


Q2305. Who was the founder of ‘Independent Labor Party’?
(a) R. Srinivasan (b) B.R. Ambedkar
(c) C. Rajagopalachari (d) Lala Lajpat Rai
Ans: (b)


Q2306. Who was the founder president of “Harijan Sevak Sangh”?
(a) G.D. Birla (b) J.B. Kripalani
(c) Mahatma Gandhi (d) Vinoba Bhave
Ans: (a)


Q2307. Who was the founder president of Harijan Sevak Sangh?
(a) Mahadev Desai (b) Ghanshyamdas Birla
(c) B.R. Ambedkar (d) Amrutlal Thakkar
Ans: (b)


Q2308. Who among the following was the first president of the All India Untouchability League (later renamed as Harijan Sevak Sangh Samaj)?
(a) B. R. Ambedkar (b) G.D. Birla
(c) Jotiba Phule (d) M.K. Gandhi
Ans: (b)


Q2309. Who was the founder president of Harijan Sevak Sangh founded by Mahatma Gandhi?
(a) Mahadev Desai (b) Ghanshyamdas Birla
(c) B. R. Ambedkar (d) Amrutlal Thakkar
Ans: (b)


Q2310. The former name of ‘Harijan Sevak Sangh’ was
(a) All India Anti Untouchability League
(b) All India Depressed Classes Association
(c) Depressed Classes Association for Social Reforms
(d) Association of Untouchables
Ans: (a)


Q2311. Who founded Radhasoami Satsang in Agra in 1861?
(A) Rai Ajudhya Prasad Sahib (B) Swami Shivdayal Singh Ji
(C) Pandit Brahmashankar Mishra Ji (D) Rai Madhe Prasad Ji
Ans: (b)


Q2312. Who among the following founded the ‘Patriotic Association’?
(a) Syed Ahmed Khan (b) Justice Amir Ali
(c) Abdul Taleef (d) Nawab Salim Ullah Khan
Ans: (a)


Q2313. Many moderates left the party and formed which of the following party after the Congress leaders condemned the Montagu-Chelmsford report?
(a) Swaraj Party
(b) Indian Freedom Party
(c) Independence Federation of India
(d) Indian National Liberal Federation
Ans: (d)


Q2314. Who among the following presented a petition in the House of Commons in 1875 demanding direct representation of India in the British Parliament?
(a) The Deccan Association (b) The Indian Association
(c) The Madras Mahajan Sabha (d) The Poona Sarvajanik Sabha
Ans: (d)


Q2315. Which of the four political parties in the list below was founded last?
(a) Conservative Party in Britain
(b) Democratic Party of the United States of America
(c) Republic Party of the United States of America
(d) Indian National Congress
Ans: (d)


Q2316. The name of the first political organization that was established in India in 1838 was
(a) British India Society
(b) Bengal British India Society
(c) Settlers Association
(d) Zamindari Association
Ans: (d)


Q2317. Arrange the following chronologically on the basis of their establishment-
1. Bombay Association
2. Madras Mahajan Sabha
3. Indian Association
4. Indian League

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 2, 3, 1, 4
(c) 4, 3, 2, 1 (d) 1, 4, 3, 2
Ans: (c)


Q2318. In 1893, Sir William Wedderburn and W. s. For what purpose did Cain establish the Indian Parliamentary Committee?
(a) To agitate in the House of Commons for political reforms in India
(b) To campaign for the entry of Indians into the imperial judiciary
(c) To facilitate discussion in the British Parliament on Indian independence
(d) In the British Parliament To agitate for the entry of eminent Indians
Ans: (a)


Q2319. During the Indian freedom struggle, who among the following formed an army called ‘Free Indian Legion’?
(a) Lala Hardayal (b) Rash Behari Bose
(c) Subhas Chandra Bose (d) V.D. Savarkar
Ans: (c)


Q2320. Who founded the ‘India Independence League’?
(a) Subhash Chandra Bose (b) Rash Behari Ghosh
(c) Surendranath Banerjee (d) Rash Behari Bose
Ans: (d)


Q2321. Who among the following established the indigenous Steam Navigation Company?
(a) A.D. Shroff
(b) Harisarshottam Rao
(c ) V.O. Chidambaram Pillai
(d) Walchand Hirachand
Ans: (c)


Q2322. ‘Dar-ul-Uloom’ was founded by
(a) Maulana Shibli Numani
(b) Maulana Hussain Ahmed
(c) Maulvi Abdullah Chakralvi
(d) Maulana Ahmed Riza Khan
Ans: (a)


Q2323. Yugantar Party was led by –
(a) Jatindranath Mukherjee (b) Sachindranath Sanyal
(c) Rash Behari Bose (d) Subhash Chandra Bose
Ans: (a)


Q2324. Name the scholar of Deoband who played an important role in the freedom movement
(a) Abul Kalam Azad
(b) Mohammad Ali Jinnah
(c) Badruddin Tyabji
(d) Chirag Ali
Ans: (a)


Q2325. Consider the following organizations:
1. Bangabhasha Prakashika Sabha
2. Landholders Society
3. Bengal British India Society
4. Indian League Select the correct chronological order of the year of establishment of these organizations from the code given below:

(a) 1, 2, 3, 4 ( b) 1, 3, 2, 4
(c) 2, 1, 3, 4 (d) 2, 3, 4, 1
Ans: (a)


Q2326. Who among the following was not the leader of Hindu Mahasabha?
(a) VD Savarkar (b) Bhai Parmanand
(c) Shyam Prasad Mukherjee (d) M.R. Jayakar
Ans: (d)


Q2327. At which of the following places the Hindu Mahasabha was first formed in 1915?
(a) Haridwar (b) Allahabad
(c) Varanasi (d)
None of the above Ans: (a)


Q2328. The oldest political party in India after the Indian National Congress is
(a) Hindu Mahasabha (b) Muslim League
(c) Communist Party (d) Forward Bloc
Ans: (b)


Q2329. Who among the following founded the Atmiya Sabha in 1815?
(a) Keshav Chandra Sen
(b) Devendranath Tagore
(c) Ram Mohan Roy
(d) Vijay Krishna Goswami
Ans: (c)


Q2330. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I List-II
(Persons) (Political Party)
A. B. R. Ambedkar 1. Pakistan Muslim League
B. Sikandar Hayat Khan 2. Krishak Praja Party
C. Fazlul Haque 3. Unionist Party
D. Khalilkuzzma 4. Independent Labor Party Code:
ABCD

(a) 4 2 3 1 (b) 4 3 2 1 ( c) 1 2 3 4 (d) 1 3 2 4
Ans: (b)


Q2331. Madam HP Which one of the following is not true about Blavatsky’s Theosophical Society?
(a) It was established outside India
(b) It presented the revival of ancient religions
(c) It recognized the principle of reincarnation
(d) It was silent on the idea of ​​universal fraternity
Ans: (d)


Q2332. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I List-II
(Persons) (Organisation)
A. Bhagat Singh 1. Congress
B. Swami Sahajanand 2. Hindustan Socialist Republic Association
C.G. Of. Gokhale 3. All India Trade Union Congress
D.S. a. Dange 4. All India Kisan Sabha code ABCD

(a) 2 4 1 3 (b) 2 1 4 3 (c) 3 4 1 2 (d) 3 1 4 2
Ans: (a)


Q2333. Which of the following statements are correct about Theosophile Society?
1. Its founders were non-Indians.
2. Its supporters were in favor of the revival of Hindutva.
3. It advocated adopting a rational and scientific approach based on Western ideas.
4. It helped people to conquer their sense of false ego. Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 2 and 3
(b) 2 3 and 4
(c) 1 3 and 4
only (d) 1 and 2 only
Ans: (d)


Q2334. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Jamnalal Bajaj: Satyagraha Ashram
2. Dadabhai Naoroji: Bombay Association
3. Syed Ahmed Khan: M.A.O. College
4. Lala Lajpat Rai: Anushilan Samiti Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only (d) 1 2 and 3
Ans: (d)


Q2335. Consider the following statements about Syed Ahmed Khan, the founder of Muhammadan Anglo-Oriental College, Aligarh:
1. He was a staunch supporter of the Indian National Congress.
2. The Muhammadan Anglo-Oriental College was established with the aim of promoting Islamic education among Muslims. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only
(b) only 2
(c) both 1 and 2
(d) neither 1 nor 2
Ans: (d)


Q2336. Many socio-political organizations were formed in India in the nineteenth and twentieth centuries. What was ‘Anjuman-e-Khawateen-e-Islam’ established in 1914?
(a) All India Muslim Women’s Conference
(b) All India Muslim League’s extreme side
(c) All India Muslim Vidyarthi Sammelan
(d) All India Islamic Conference
Ans: (a)


Q2337. Which one of the following theories was not promoted by the Theosophical Society?
(a) Belief in Karma and Reincarnation
(b) Belief in Universal Brotherhood and Humanity
(c) Belief in Vedic Philosophy
(d) Abolition of Untouchability
Ans: (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Constitutional Development of India

Next Story

Various Governors, Governor Generals and Viceroys of India

Latest from Blog

error: Content is protected !!