/

Indian National Congress

12 mins read

Indian National Congress

Q937. Given below are two statements. One is labeled as Assertion (A) and the other as Reason (R) – Assertion (a): A.O. Hume founded the Indian National Congress. Reason (R) : He thought that the people of India would fight for their independence with the help of the Indian National Congress. Which of the following is true with respect to the above statements?
(a) Both (a) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (a).
(b) Both (a) and (R) are true, but
(R) is not the correct explanation of (a).
(c) (a) is true and (R) is false.
(d) (a) is false but (R) is true.
Ans: (c)


Q938. Where was the first session of the Indian National Congress held in December 1885?
(a) Ahmedabad (b) Bombay
(c) Calcutta (d) Delhi
Ans: (b)


Q939. Who among the following was the first President of the Indian National Congress?
(a) A.O. Hurum (b) S.N. Banerjee
(c) W.C. Banerjee (d) Dadabhai Naoroji
Ans: (c)


Q940. Who named the ‘Indian National Congress’?
(a) A.O. Hume (b) Dadabhai Naoroji
(c) Badruddin Tyabji (d) W.C. Banerjee
Ans: (b)


Q941. In which year was the Indian National Congress established?
(a) 1887 (b) 1885
(c) 1886 (d) 1888
Ans: (b)


Q942. How many delegates attended the first session of the Indian National Congress?
(a) 52 (b) 62 (c) 72 (d) 82
Ans: (c)


Q943. Match List-I with -II and select the correct answer from the code given below:
List-I List-II
(President) (Places of the Indian National Congress meetings)
A. Abul Kalam Azad 1. Amritsar 1919
B. Sarojini Naidu 2. Bombay 1934
C. Motilal Nehru 3. Kanpur 1925
D. Dr. Rajendra Prasad 4. Ramgarh 1940 Code:
ABCD

(a) 1 3 2 4 (b) 2 4 3 1 (c) 3 2 4 1 ( d) 4 3 1 2
Ans: (d)


Q944. Who among the following was not one of the founding members of the Indian National Congress?
(a) Dadabhai Naoroji (b) Surendranath Banerjee
(c) Badruddin Tyabji (d) Firoz Shah Mehta
Ans: (b)


Q945. Who among the following was not present in the founding session of Congress?
(a) Dadabhai Naoroji (b) G. Subrahmanya Iyer
(c) Justice Ranade (d) Surendranath Banerjee
Ans: (d)


Q946. Who was the first Indian woman President of Indian National Congress?
(a) Mrs. Annie Besant (b) Sucheta Kriplani
(c) Sarojini Naidu (d) Indira Gandhi
Ans: (c)


Q947. For which of the following session did the Congress elect a woman as its president for the first time?
(a) Calcutta session 1917
(b) Gaya session 1922
(c) Allahabad session 1921
(d) Lucknow session 1916
Ans: (a)


Q948. Which of the following is not correctly matched?
(a) Congress session of 1887 Madras
(b) Congress session of 1888 Allahabad
(c) Congress session of 1890 Calcutta
(d) Congress session of 1892 Bombay
Ans: (d)


Q949. Which of the following is not correct?
(a) Calcutta Session of Indian National Congress (1887)
(b) Lucknow Session of Indian National Congress (1916)
(c) Gaya Session of Indian National Congress (1922)
(d) Tripuri Session of Indian National Congress (1939)
Ans: (a)


Q950. Who among the following was the President of the Indian National Congress for six consecutive years?
(a) Dadabhai Naoroji (b) Abul Kalam Azad
(c) Gopalkrishna Gokhale (d) Jawaharlal Nehru
Ans: (b)


Q951. Who made fun of the Congress by calling it a representative of the microscopic minority people?
(a) Lord Ripon (b) Lord Dufferin
(c) Lord Curzon (d) Lord Wellesley
Ans: (b)


Q952. Under which Governor General was the Indian National Congress established?
(a) Lord Ripon (b) Lord William Bentinck
(c) Lord Dufferin (d) Lord Curzon
Ans: (c)


Q953. Who was the General Secretary of the Indian National Congress in 1885?
(a) a. O. Hume (b) Dadabhai Naoroji
(c) W. C. Banerjee (d) Firoz Shah Mehta
Ans: (a)


Q954. By whom was the Indian National Congress established?
(a) A.O. Hume (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Annie Besant (d) W. C. Banerjee
Ans: (a)


Q955. The founder of the Indian National Congress was a-
(a) civil servant (b) scientist
(c) social worker (d) military commander
Ans: (a)


Q956. Consider the following statements:
1. Sarojini Naidu was the first woman President of the Indian National Congress.
2. The first Muslim President of the Indian National Congress was Badruddin Tayyab. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (b)


Q957. Consider the following statements:
1. The first session of the Indian National Congress was held in Calcutta.
2. The second session of the Indian National Congress was held under the chairmanship of Dadabhai Naoroji.
3. Both the Indian National Congress and the Muslim League held a session in Lucknow in 1916 and concluded the Lucknow Pact. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2 (b) 3 only
(c) 2 and 3 (d) 3 only
Ans: (c)


Q958. Consider the following statements about the Indian National Congress
1. Sarojini Naidu was the first woman to be the President of the Congress.
2. C. R. Das was in jail when he served as Congress President.
3. Alan Octavian Hume was the first British citizen to become Congress President.
4. Alfred Webb was the President of Congress in 1894. Which of these statements are correct?

(a) 1 and 3 (b) 2 and 4
(c) 2, 3, and 4 (d) 1, 2, 3, and 4
Ans: (b)


Q959. Given below is a list of persons who became the President of the Indian National Congress. Sort them by date. Give your answer using the codes given below
(1) Mahatma Gandhi (2) Jawaharlal Nehru
(3) Vallabhbhai Patel (4) Smt. Sarojini Naidu Code:

(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 3, 4 and 2
(c) 1, 4, 2 and 3 (d) 4, 3, 1 and 2
Ans: (c)


Q960. “The Congress is faltering to fall, and I have a special ambition while in India, to help it in its peaceful demise as well.” It was announced by
(a) Curzon (b) Dufferin (c) Hamilton (d) Irwin
Ans: (a)


Q961. “I believe that the Congress is on its way to its destruction and it would be my great desire to live in India to be its helper for its peaceful demise.” who wrote this?
(a) Lord Lytton (b) Lord Dufferin
(c) Lord Curzon (d) Lord Minto
(e) None of the above / More than one of the above
Ans: (c)


Q962. What was Curzon’s policy towards Congress?
(a) To declare it illegal
(b) to cease its existence
(c) to get its cooperation
(d) to get maximum from Congress
Ans: (b)


Q963. Who among the following
appointed the National Planning Committee in 1938 ?

(a) Dr. Rajendra Prasad (b) Netaji Subhas Chandra Bose
(c) Pandit Jawaharlal Nehru (d) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans: (b)


Q964. Who among the following presided over the Haripura session of the Indian National Congress?
(a) C. R. Das (b) J. B. Kripalani
(c) S. C. Bose (d) J. Ale. Nehru
Ans: (c)


Q965. Haripura, where the annual session of the Indian Congress was held in the year 1938 under the chairmanship of Subhash Chandra Bose, is located in the following state-
(a) Gujarat (b) Madhya Pradesh
(c) Maharashtra (d) Rajasthan
Ans: (a)


Q966. Who became the President of Indian National Congress after the resignation of Subhas Chandra Bose?
(a) Maulana Abdul Kalam Azad (b) Pattabhi Sitaramayya
(c) Rajendra Prasad (d) Sardar Patel
Ans: (c)


Q967. He presided over the Haripura session of the Indian National Congress in the year 1938.
(a) Abul Kalam Azad (b) J.B. Kripalani
(c) Rajendra Prasad (d) Subhash Chandra Bose
Ans: (d)


Q968. Where did Subhash Chandra Bose become the President of the Indian National Congress by defeating Pattabhi Sitaramayya?
(a) Faizpur session 1936
(b) Haripura session 1938
(c) Ramgarh session 1940
(d) Tripuri session 1939
Ans: (d)


Q969. In 1938, the President of the Indian National Congress was elected
(a) Abul Kalam Azad (b) Subhas Chandra Bose
(c) Pattabhi Sitaramayya (d) J. B. Kripalani
Ans: (b)


Q970. Netaji Subhash Chandra Bose became the President of the Indian National Congress by defeating whom?
(a) Sardar Vallabhbhai Patel
(b) J.L. Nehru
(c) Maulana Abul Kalam Azad
(d) C. Rajagopalachari
(e) P. Sitaramaiah
Ans: (e)


Q971. Which session of the Indian National Congress was presided over by Subhash Chandra?
(a) Haripura (b) Nagpur
(c) Lahore (d) Delhi
Ans: (a)


Q972. Who among the following nominated Subhas Chandra Bose as the President of the Haripura Congress in 1938?
(a) Dr. Rajendra Prasad (b) Abul Kalam Azad
(c) J.B. Kripalani (d) Mahatma Gandhi
Ans: (a)


Q973. Who among the following was never elected President of the Indian National Congress?
(a) Annie Besant (b) Ambika Charan Mazumdar
(c) Bal Gangadhar Tilak (d) J.B. Kripalani
Ans: (c)


Q974. The first elected European President of the Indian National Congress was
(a) A. O. Hurum (b) George Yule
(c) Alfred Webb (d) Annie Besant
Ans: (b)


Q975. Who among the following was the first Muslim President of the Indian National Congress?
(a) Badruddin Tyabji (b) Abul Kalam Azad
(c) Rafi Ahmed Kidwai (d) M.A. Ansari
Ans: (a)


Q976. The first Muslim President of the Indian National Congress was
(a) Abdul Kalam Azad (b) Rafi Ahmed Kidwai
(c) M.A. Ansari (d) Badruddin Tyabji
Ans: (d)


Q977. Who was the first Muslim President of Indian National Congress?
(a) Badruddin Tyabji (b) Abul Kalam Azad
(c) Efi Ahmed Kidwai (d) M.A. Ansari
Ans: (a)


Q978. Which of the following sessions of the Indian National Congress was presided over by C. Vijay Raghav Cheriyar?
(a) Lucknow session (1916)
(b) Nagpur session (1920)
(c) Gaya session (1922)
(d) Which of the above
Ans: (b)


Q979. In which of its executive committees did the Congress adopt the policy of abolishing land ownership?
(a) Executive Committee 1937 AD
(b) Executive Committee 1942 AD
(c) Executive Committee 1945 AD
(d) Executive Committee 1946 AD
Ans: (a)


Q980. Four resolutions were passed in the famous Calcutta session of the Indian National Congress in the year 1906. In the next session of the Congress held in Surat in 1907, there was a split in the Congress on the question of accepting or rejecting these four resolutions. Which one of the following resolutions was not among these four resolutions?
(a) Cancellation of the partition of Bengal
(b) Boycott
(c) National education
(d) Swadeshi
Ans: (a)


Q981. In which session of the Indian National Congress was the Swadeshi resolution adopted?
(a) Madras session 1903 (b) Bombay session 1904
(c) Banaras session 1905 (d) Calcutta session 1906
Ans: (d)


Q982. Who among the following drafted the resolution on Fundamental Rights in the Karachi session of Congress in 1931?
(a) Dr. B. R. Ambedkar (b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) Dr. Rajendra Prasad (d) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans: (b)


Q983. In which one of the following sessions during the national movement did the Congress pass a resolution on Fundamental Rights and Economic Policy as a major concession to appease the Left?
(a) Amritsar session (b) Karachi session
(c) Lucknow session (d) Tripuri session
Ans: (b)


Q984. What happened mainly in Karachi session
(a) Fundamental rights were explained
(b) Right to property was amended
(c) Final decision was taken regarding freedom
(d)
None of the above Ans: (a)


Q985. Who drafted the resolution on Fundamental Rights and Economic Program for the Karachi session of the Indian National Congress in 1931, which was presided over by Sardar Patel?
(a) Mahatma Gandhi (b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) Dr. Rajendra Prasad (d) Dr. B.R. Ambedkar
Ans: (b)


Q986. In which of the following sessions of the Indian National Congress did Mahatma Gandhi say “Gandhi may die, but Gandhism will remain forever”?
(a) Calcutta session 1928
(b) Lahore session 1929
(c) Madras session 1927
(d) Karachi session 1931
Ans: (d)


Q987. During the Indian freedom struggle, who among the following proposed that Swaraj be defined as complete independence free from all forms of foreign control?
(a) Mazharul Haque (b) Maulana Hasrat Mohani
(c) Hakim Ajmal Khan (d) Abul Kalam Azad
Ans: (b)


Q988. Who among the following leaders proposed Sampoorna Swaraj as the goal of the Congress in the Ahmedabad session of 1920 AD?
(a) Abdul Kalam Azad (b) Hasrat Mohani
(c) Jawaharlal Nehru (d) Mohandas Karamchand Gandhi
Ans: (b)


Q989. At the time of presidential address, the Congress President who advocated the introduction of Roman script for Hindi language was
(a) Mahatma Gandhi (b) Jawaharlal Nehru
(c) Abul Kalam Azad (d) Subhash Chandra Bose
Ans: (d)


Q990. In the context of non-cooperation movement, under whose chairmanship the All India College Students Conference was held in Nagpur in December 1920?
(a) B.C. Pal (b) C.R. Das
(c) Lala Lajpat Rai (d) Pandit Moti Nehru
Ans: (c)


Q991. Who among the following was the President of the Indian National Congress who declared Swaraj as the goal of the national movement in 1906?
(a) Dadabhai Naoroji (b) P. Anand Charulu
(c) G. Of. Gokhale (d) b. Yes. Tilak
Ans: (a)


Q992. In which session of the Indian National Congress from the Congress platform was the word ‘Swaraj’ expressed for the first time?
(a) Banaras session 1905 (b) Calcutta session 1906
(c) Surat session 1907 (d)
None of the above Ans: (b)


Q993. Who had proposed in the Bombay session of Congress on 17 May 1927 that the Congress Working Committee should prepare the Constitution of India and discuss it with the elected members of the Central and Provincial Legislatures and with the major political parties?
(a) Mahatma Gandhi (b) Motilal Nehru
(c) Rajendra Prasad (d) Tej Bahadur Sapru
Ans: (b)


Q994. The last session of the Indian National Congress in which Bal Gangadhar Tilak participated was
(a) Calcutta session 1906
(b) Surat session 1907
(c) Calcutta session 1917
(d) Amritsar session 1919
Ans: (d)


Q995. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists – List-I List-II
(President of Congress) (President of Congress)
A. Dr. M.A. Ansari 1. Haripura
B. Purushottam Das Tandon 2. Kanpur
C. Sarojini Naidu 3. Madras
D. Subhash Chandra Bose 4. Nashik Code:
ABCD

(a) 1 2 4 3
(b) 2 3 1 4
(c) 3 4 2 1
(d) 4 1 3 2
Ans: (c)


Q996. Who was the President of the Banaras session of the Indian National Congress in the year 1905?
(a) Surendra Nath Banerjee (b) Ferozeshah Mehta
(c) Gopalkrishna Gokhale (d) Dinshaw Vacha
Ans: (c)


Q997. In which session of the Indian National Congress did the Government of India Act 1935 be rejected?
(a) Ramgarh session 1940
(b) Lucknow session 1936
(c) Faizpur session
(d)
None of the above Ans: (b)


Q998. The only session of the Indian National Congress which was addressed by Mahatma Gandhi was held at
(a) Amravati (b) Belgaum
(c) Karachi (d) Nagpur
Ans: (b)


Q999. The only session of the Indian National Congress which was presided over by Mahatma Gandhi
(a) Allahabad session-1921 (b) Gaya session-1922
(c) Belgaum session-1924 (d) Karachi session-1930
Ans: (c)


Q1000. Who presided over the 1946 session of the Indian National Congress at Meerut?
(a) J. B. Kripalani
(b) Maulana Abul Kalam Azad
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) B. Pattabhi Sitaramayya
Ans: (a)


Q1001. When did the Congress first pass the resolution of India’s independence?
(a) 1927 AD (b) 1915 AD
(c) 1942 AD (d) 1935 AD
Ans: (a)


Q1002. Where was the 27th session of the Indian National Congress held?
(a) Bhagalpur (b) Patna
(c) Ranchi (d) Bankipur
Ans: (d)


Q1003. Which Congress President was the one who held talks with both Cripps Mission and Lord Bewell?
(a) Abul Kalam Azad (b) Jawaharlal Nehru
(c) J.B. Kripalani (d) C. Rajagopalachari
Ans: (a)


Q1004. Which of the following industrialists remained in AIC for a long time? Was the treasurer of and went to jail in 1930?
(a) G. D. Birla (b) Jamnalal Bajaj
(c) J. rd Tata (d) Walchand Hirachand
Ans: (b)


Q1005. Who presided over the 1947 Delhi session of the Indian National Congress?
(a) J. B. Kripalani
(b) Rajendra Prasad
(c) Abul Kalam Azad
(d) Jawaharlal Nehru
Ans: (b)


Q1006. The 1938 session of the Indian National Congress was held in this city of Bihar
(a) Haripura (b) Patna
(c) Ranchi (d) Bhagalpur
Ans: (*)


Q1007. In the Congress Working Committee meeting held in Allahabad
(April-May 1947) one of the following members was able to mobilize a majority in favor of his plan of guerrilla war against Japan due to India’s fixed stance against Nazism, Fascism and Imperialism He was

(a) Subhash Chandra Bose (b) Sarojini Naidu
(c) Maulana Azad (d) Jawaharlal Nehru
Ans: (d)


Q1008. Who presided over the second session of the Indian National Congress?
(a) Ganesh Agarkar (b) Surendranath Banerjee
(c) Dadabhai Naoroji (d) Ferozeshah Mehta
Ans: (c)


Q1009. Who among the following has not been the President of the Indian National Congress?
(a) Mahatma Gandhi (b) A.O. Hume
(c) Ambikacharan Mazumdar (d) Sardar Patel
Ans: (b)


Q1010. In which of the following sessions of the Indian National Congress adopted the goal of socialist method?
(a) Jaipur session 1948 (b) Nashik session 1950
(c) Avadi session 1955 (d) Nagpur session 1959
Ans: (c)


Q1011. Which session of the Indian National Congress was not presided by Jawaharlal Nehru?
(a) Lahore session 1929 (b) Lucknow session 1936
(c) Faizpur session 1937 (d) Ramgarh session 1940
Ans: (d)


Q1012. How many times was Madan Mohan Malviya elected the President of the Indian National Congress?
(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4
Ans: (b)


Q1013. Mahatma Gandhi did not participate in which of the following sessions of the Indian National Congress?
(a) Belgaum session 1924 (b) Lahore session 1929
(c) Haripura session 1938 (d) Tripuri session 1939
Ans: (d)


Q1014. The British Government’s attitude towards the Indian National Congress began to harden from which session of the Congress?
(a) Allahabad (1888 AD) (b) Banaras (1905) AD
(c) Calcutta (1886 AD) (d) Lahore (1909 AD)
Ans: (a)


Q1015. The fifth session of the Indian National Congress was held here in 1889.
(a) Calcutta (b) Madras
(c) Bombay (d) Dhaka
Ans: (c)


Q1016. What caused the second dissolution of the Congress in 1918?
(a) Lucknow Pact
(b) Montaigne Declaration
(c) In 1917 Mrs. Annie Besant was elected President of Congress
(d) Both (b) and (c) above
Ans: (b)


Q1017. Who said “The Congress movement was neither inspired by the people, nor was it thought or planned by them”?
(a) Lord Dufferin (b) Sir Syed Ahmed
(c) Lord Curzon (d) Lala Lajpat Rai
Ans: (b)


Q1018. Who among the following was never associated with the Indian National Congress?
(a) Firoz Shah Mehta
(b) Hakim Ajmal Khan
(c) Khan Abdul Ghaffar Khan
(d) Sir Syed Ahmed Khan
Ans: (d)


Q1019. Where was the first session of the All India Kisan Congress held in 1935?
(a) Allahabad (b) Bombay (c) Lucknow (d) Patna
Ans: (c)


Q1020. An important event in the Viceroy period of Lord Dufferin was
(a) the establishment of the Ramakrishna Mission
(b) the establishment of the Muslim League in Dhaka
(c) the establishment of the Indian National Congress
(d) the beginning of the first census
Ans: (c)


Q1021. Who was the Secretary of India at the time of establishment of Indian National Congress?
(a) Lord Morley (b) Lord Elgin
(c) Lord Hamilton (d) Lord Cross
Ans: (d)


Q1022. Who among the following was the youngest person to become the President of the Indian National Congress?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Abul Kalam Azad
(c) Anand Mohan Bose
(d) Bhupendra Nath Bose
Ans: (b)


Q1023. Who was the President of the Indian National Congress session at Gaya in 1922?
(a) Chittaranjan Das (b) S.N. Banerjee
(c) Dr. Rajendra Prasad (d) Hakim Ajmal Khan
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Political Institutions Established Before Congress

Next Story

Best Bengal Partition and Swadeshi Movement

Latest from Blog

error: Content is protected !!