/

Jahangir and Shah Jahan

11 mins read

Jahangir and Shah Jahan

Q999. Which one of the following methods was the prevailing basis of land revenue collection in the Deccan during the reign of Akbar?
(a) Kankoot (b) Number of plows (c) Seizure (d) Gallabakshi
Ans: (c)


Q1000. Assertion (A): Dara Shikoh was sent on the campaign of Balkh, Badakhshan and Kandahar during the reign of Shah Jahan. Reason (R) : The campaign sent by Shah Jahan to the Middle-East was remarkably successful. Select the correct answer from the codes given below –
(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are correct. But (R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is true but (R) is wrong
(d) (A) is wrong, but (R) is correct
Ans: (c)


Q1001. Who among the following revolted against Jahangir?
1. Asaf Khan 2 Khurram
3. Mahabat Khan 4 Khusro

(a) Only 1 and 2 (b) Only 2 and 3
(c) Only 2 and 3 (d) Only 2, 3 and 4
Ans: (d)


Q1002. Given below are two statements, one of which is called Statement A and the other as Statement R. Assertion (A): After 1636, Shah Jahan’s southern policy was successful. Reason (R) : Shah Jahan spent a lot of time in the South, had personal experience and knowledge of the South. With reference to the above statements, which one of the following is correct?
Code:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct and R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is incorrect
(d) A is false But R is correct
Ans: (a)


Q1003. Given below are two statements, one labeled as Assertion (A) and the other as Reason (R) Assertion
(A): Jahangir executed Guru Arjun Dev. Reason (R) : The Sikh Guru supported the rebel Khusrau. With reference to the above two statements, which one of the following is correct?
Code:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is incorrect
(d) A is false But R is correct
Ans: (a)


Q1004. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists- List-I List-II
A. February 1658 1. Battle of Dharmat
B. April 1658 2. Samugarh Battle
C. June 1658 3. Battle of Bahadurgarh
D. April 1659 4. Battle code of Devrai:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 3 1 2 4 (c) 2 1 4 3 (d) 1 3 4 2
Ans: (b)


Q1005. Who among the following was the ambassador of the British ruler James I to the court of Jahangir?
(a) William Hawkins (b) William Finch
(c) Pietra della Villa (d) Edward Terry
Ans: (a)


Q1006. Sir Thomas Roe came to India as a British ambassador during the reign of –
(a) Akbar (b) Aurangzeb
(c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (c)


Q1007. Where did Jahangir give the opportunity to meet Thomas Roe?
(a) Agra (b) Ajmer (c) Delhi (d) Fatehpur Sikri
Ans: (b)


Q1008. In which year did Sir Thomas Roe, ambassador of James I of England visit India?
(a) 1616 AD (b) 1615 AD
(c) 1516 AD (d) 1614 AD
Ans: (b)


Q1009. Which company was authorized by Jahangir to set up a factory at Surat?
(a) French East India Company
(b) United East India Company
(c) Portuguese East India Company
(d) English East India Company
Ans: (d)


Q1010. How long did Sir Thomas Roe stay in Jahangir’s court as the ambassador of James I?
(a) one year (b) two years
(c) three years (d) four years
Ans: (c)


Q1011. Which Mughal ruler had ordered the East India Company to do business in India?
(a) Humayun (b) Akbar (c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (c)


Q1012. Which of the following arts was mainly patronized by Jahangir?
(a) Painting (b) Architecture
(c) Sculpture (d) Musical Art
Ans: (a)


Q1013. During whose reign did Mughal painting reach its zenith?
(a) Humayun (b) Akbar (c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (c)


Q1014. Who among the following Englishmen was honored with the title of ‘Khan’ by Jahangir?
(a) Hawkins (b) Sir Thomas Roe
(c) Edward (d) None of the above
Ans: (a)


Q1015. Who among the following was given the title of ‘English Khan’ by the Mughal Emperor Jahangir?
(a) Albuquerque (b) Francisco Almeida
(c) William Hawkins (d) Henry the Navigator
Ans: (c)


Q1016. Who among the following was sent by the East India Company to the court of Jahangir?
(a) Sir Thomas Roe (b) Vasco da Gama
(c) Hawkins (d) Job Charnack
Ans: (c)


Q1017. Who was the ambassador of British ruler James I in Jahangir’s court?
(a) William Finch (b) Piedra della Vela
(c) Edward Terry (d) William Hawkins
Ans: (d)


Q1018. Who was the first representative of the British Company to reach Jahangir’s court?
(a) Sir Thomas Roe (b) Sir Henry Middleton
(c) Captain Hawkins (d) Captain Best
Ans: (c)


Q1019. The first Englishman who met Emperor Jahangir to get ‘Farman’ –
(a) Father Monserrate (b) John Hawkins
(c) Sir Thomas Roe (d) Captain Hawkins
Ans: (d)


Q1020. Who among the following was given a mansab of 400 by a Mughal emperor?
(a) Captain Hawkins (b) Nicoli Manucci (
c) Sir Thomas Roe (d) Sir Joshua Child
Ans: (a)


Q1021. Who among the following foreign travelers was given the title of ‘Firangi Khan’ by making him a Mansabdar?
(a) Hawkins (b) Mildenhall
(c) Finch (d) Fitch
Ans: (a)


Q1022. Tobacco cultivation in India was started during whose reign?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (b)


Q1023. The Mughal emperor who banned the use of tobacco-
(a) Akbar (b) Babur
(c) Jahangir (d) Aurangzeb
Ans: (c)


Q1024. Who among the following prohibited the consumption of tobacco?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (b)


Q1025. Which Mughal emperor banned the use of tobacco?
(a) Babur (b) Jahangir
(c) Aurangzeb (d) Muhammad Shah
Ans: (b)


Q1026. Who was the first Mughal emperor to include the Marathas in the Umravarga?
(a) Jahangir (b) Shah Jahan
(c) Aurangzeb (d) Bahadur Shah
Ans: (a)


Q1027. Under the rule of which ruler was the “Treaty of Chittor” signed between the Mughals and the Rana of Mewar?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (b)


Q1028. During the reign of which ruler was the Treaty of Chittor signed between the Mughals and the Rana of Mewar?
(a) Akbar (b) Jahangir (c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (b)


Q1029. How much rank or mansab was given to Bir Singh Deo Bundela at the time of Jahangir’s accession?
(a) 2500 (b) 3000 (c) 4000 (d) 5000
Ans: (b)


Q1030. The killer of Abul Fazl was rewarded by-
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Mansingh (d)
None of the above Ans: (b)


Q1031. Historian Abul Fazl was killed by:
(a) Hemu (b) Bairam Khan
(c) Udai Singh (d) Bir Singh Deo Bundela
Ans: (d)


Q1032. Abul Fazl died due to which of the following?
(a) Prince Salim (b) Abdur Rahim Khan-i-Khana
(c) Prince Murad (d) Shahzada Daniyal
Ans: (a)


Q1033. Historian Abul Fazl was killed by
(a) Hemu (b) Bairam Khan
(c) Udai Singh (d) Veer Singh Dev Bundela
Ans: (d)


Q1034. The departure of Kandahar brought a major setback to the Mughal Empire –
(a) from the point of view of natural resources
(b) from the point of view of the intermediate territory
(c) from the point of view of communication system
(d) strategic stronghold
Ans: (d) From the point of view of the center of


Q1035. Shah Jahan –
(a) lost Kandahar (b) fought with the Portuguese
(c) captured Ahmednagar (d) did all these things
Ans: (d)


Q1036. Which of the following Mughal rulers made serious efforts to annex Trans-Oxiana?
(a) Humayun (b) Akbar
(c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (d)


Q1037. Who among the following started his life as Darashikoh’s artilleryman?
(a) Manucci (b) Bernier
(c) Austin (d) Tavernier
Ans: (a)


Q1038. Which Sikh Guru helped the rebellious prince Khusrau with money and blessings?
(a) Guru Hargobind (b) Guru Gobind Singh
(c) Guru Arjun Dev (d) Guru Tegh Bahadur
Ans: (c)


Q1039. Who among the following was not a member of Nur Jahan’s faction?
(a) Jahangir (b) Ghiyas Beg
(c) Asaf Khan (d) Khurram
Ans: (a)


Q1040. Which of the following two sons were sent by Khurram to the court of Jahangir on the conditions of surrender after his rebellion?
(a) Dara and Aurangzeb (b) Dara and Murad
(c) Murad and Shah Shuja (d) Shah Shuja and Aurangzeb
Ans: (d)


Q1041. Which queen of Jahangir committed suicide by consuming poison?
(a) Harkha Bai (b) Manbai
(c) Jodhpur Begum (d) Jeb-un-Nisha
Ans: (b)


Q1042. Who among the following wives of Jahangir committed suicide?
(a) Noorunnisa Begum (b) Shahbegum
(c) Karamsi (d) Malika-i-Jahan
Ans: (b)


Q1043. Whose silver coins are marked with the zodiac?
(a) Humayun (b) Shah Jahan (c) Akbar (d) Jahangir
Ans: (d)


Q1044. Which of the following was not in the 12 ordinances of Jahangir?
(a) Prohibition of alcohol
(b) Pardon to prisoners
(c) Abolition of Tamga and Mirbahari
(d) Acquisition of Madd-e-Mash land
Ans: (d)


Q1045. Who among the following wives of Jahangir was a Rajput?
(a) Sahibe Jamal (b) Saleha Bano
(c) Malika-e-Jahan (d) Noorannisa Begum
Ans: (c)


Q1046. Who among the following Mughal rulers was the first to issue coins in the form of a king?
(a) Humayun (b) Akbar
(c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (c)


Q1047. Name of the Mughal emperor who wrote autobiography in Persian-
(a) Akbar (b) Aurangzeb
(c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (c)


Q1048. Which of the following painters was sent to Iran by Jahangir with his envoy?
(a) Abul Hasan (b) Govardhan
(c) Bishandas (d) Manohar
Ans: (c)


Q1049. A Dutch tourist who has given valuable account of the reign of Jahangir was
(a) Francisco Pelsaert (b) Hawkins
(c) Nicolao Manucci (d) Peter Mundi
Ans: (a)


Q1050. Who among the following foreign travelers visited India during the reign of Jahangir?
(a) Father Anthony Manserrat (b) Francisco Pulsart
(c) Nicoli Manucci (d) François Vernier
Ans: (b)


Q1051. Where was Emperor Jahangir buried?
(a) Agra (b) Delhi (c) Lahore (d) Srinagar
Ans: (c)


Q1052. Which Mughal emperor’s tomb is built on the banks of river Ravi?
(a) Babur (b) Humayun (c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (c)


Q1053. Whose tomb is located outside India?
(a) Humayun (b) Aurangzeb (c) Jahandar Shah (d) Jahangir
Ans: (d)


Q1054. Khusro was the son of which Mughal emperor?
(a) Akbar (b) Jahangir (c) Shah Jahan (d) Bahadur Shah I
Ans: (b)


Q1055. Was given the right to complain to the emperor for justice?
(a) Akbar (b) Akbar and Jahangir
(c) Shah Jahan and Aurangzeb (d) Jahangir and Shah Jahan
Ans: (d)


Q1056. State one of the following correct statements –
(a) Aurangzeb killed Guru Arjun Dev
(b) Jahangir wrote his autobiography
(c) Humayun conquered Balkh and Badakhshan
(d) Akbar ruled the whole of South
Ans: (b)


Q1057. Who started the Du-aspa sih-aspa practice?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (b)


Q1058. The terms ‘Do Aspa’ and ‘Sih-Aspa’ were first introduced during which period?
(a) Humayun (b) Akbar
(c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (c)


Q1059. Which of the following ruler of Bikaner was posted by Jahangir?
(a) Raja
Rai Singh (b) Raja Sur Singh (c) Raja Dalpat Singh (d) Raja Karan Singh
Ans: (c)


Q1060. Who among the following was taken prisoner by the Mughal Emperor Jahangir?
(a) Gosain Jadrup (b) Mian Mir
(c) Guru Ramdas (d) Sheikh Ahmed Sirhindi
Ans: (d)


Q1061. “I have sold my kingdom to my beloved for a cup of wine and a plate of broth.” Who among the following Mughal rulers said this?
(a) Jahangir (b) Babur (c) Humayun (d) Akbar
Ans: (a)


Q1062. How did the Nizamshahi dynasty of Ahmednagar come to an end?
(a) Ahmednagar annexed to the Mughal Empire, Hussain Shah was imprisoned for life
(b) Daulatabad fort was destroyed by the Mughal army and Nizam-ul-Mulk of Ahmednagar was killed
(c) Fateh Khan succeeded to the throne of Nizam-ul-Mulk snatched away
(d) Malik Ambar was defeated in the war with the Mughals in 1631 AD and the entire royal family was killed by the Mughal army
Ans: (a)


Q1063. Which of the following states was annexed to the Mughal Empire during the reign of Shah Jahan?
(a) Golconda (b) Bijapur (c) Ahmednagar (d) Khandesh
Ans: (c)


Q1064. Which of the following states became an integral part of Shah Jahan’s empire?
(a) Golconda (b) Ahmednagar
(c) Bijapur (d) None of these
Ans: (b)


Q1065. Who among the following was appointed a doctor in the Mughal army?
(a) Vernier (b) Kareri (c) Manuchi (d) Travernier
Ans: (a)


Q1066. Vernier came in whose reign –
(a) Alauddin (b) Jahangir (c) Shah Jahan (d) Firoz Tughlaq
Ans: (c)


Q1067. Who among the following presented the famous diamond ‘Kohinoor’ to Emperor Shah Jahan?
(a) Aurangzeb (b) Darashikoh
(c) Mir Jumla (d) Abul Hasan Kulbshah
Ans: (c)


Q1068. Who gifted the famous ‘Kohinoor’ diamond to Shah Jahan?
(a) Aurangzeb (b) Murad
(c) Mir Jumla (d) Abul Hasan Qutbshah
Ans: (c)


Q1069. The famous ‘Kohinoor’ was presented to Shah Jahan by-
(a) Asad Khan (b) Mir Jumla
(c) Mohammad Amin (d) Sadullah Khan
Ans: (b)


Q1070. In the Mughal period Mansabdari system, the Scale Month Ratio started during the period of –
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (c)


Q1071. Which Mughal emperor abolished the old custom like ‘Sijda’?
(a) Akbar (b) Shah Jahan
(c) Aurangzeb (d) Bahadur Shah
Ans: (b)


Q1072. Which of the following Mughal emperors abolished the Iranian custom of ‘Sijda’?
(a) Akbar (b) Aurangzeb
(c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (d)


Q1073. Which Mughal emperor had abolished the court custom ‘Sijda’ started by Balban?
(a) Akbar (b) Jahangir (c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (c)


Q1074. Which Mughal emperor started the practice of salary on the basis of monthly ratio?
(a) Humayun (b) Akbar (c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (d)


Q1075. Who among these was given the title of ‘Shah Buland Iqbal’ by Shah Jahan?
(a) Dara Shikoh (b) Shuja
(c) Aurangzeb (d) Murad
Ans: (a)


Q1076. The Amir who made important reforms in the land tax system of the Deccan during the time of Shah Jahan was-
(a) Asaf Khan (b) Mahavat Khan
(c) Khan-i-Jaman (d) Murshid Quli Khan
Ans: (d)


Q1077. The Amir who made significant reforms in the land tax system of the Deccan during the time of Shah Jahan was
(a) Murshid Quli Khan (b) Asaf Khan
(c) Mahavat Khan (d) Khan-i-Jama
Ans: (a)


Q1078. Where was the monopoly system first introduced?
(a) Khalisa land (b) Jagir land
(c) Both a and b (d) None of the above
Ans: (a)


Q1079. Who was Abdul Hameed Lahori with reference to the history of India?
(a) An important military commander under Akbar’s rule
(b) A state historian of Shah Jahan’s rule
(c) An important feudatory and confidant of Aurangzeb
(d) A chronicler and poet during the reign of Muhammad Shah
Ans: (b)


Q1080. Who led the Pandits of Banaras in front of the Mughal emperor for the abolition of the pilgrimage tax of Benares and Allahabad?
(a) Harnath (b) Jagannath
(c) Kavindracharya (d) Kavi Harinam
Ans: (c)


Q1081. Who among the following Mughal generals was not sent by Shah Jahan against the Bundelas?
(a) Aurangzeb (b) Dara Shikoh
(c) Mahavat Khan (d) Abdullah Khan
Ans: (b)


Q1082. Who among the following shifted the capital of the empire from Agra to Delhi?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (c)


Q1083. Who among the following got the Shalimar Bagh of Lahore completed?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (c)


Q1084. From where were secret orders issued during the reign of Shah
Jahan- (a) Deewane Khas (b) Shahburj
(c) Firoz Takht (d) Suman Burj
Ans: (b)


Q1085. Who invented rose perfume?
(a) Nur Jahan (b) Zebunnisa Begum
(c) Gulbadan Begum (d) Arjumand Banu Begum
Ans: (a)


Q1086. During the reign of which of the following rulers there was a prolonged conflict between the Mughals and the Ahoms of Assam?
(a) Aurangzeb (b) Shah Jahan
(c) Jahangir (d) Akbar
Ans: (a)


Q1087. During whose reign Khan Jahan Lodi revolted?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (c)


Q1088. Who among the following had been the governor of Deccan for most of the time during the reign of Shah Jahan?
(a) Dara Shikoh (b) Murad Baksh
(c) Shah Shuja (d) Aurangzeb
Ans: (d)


Q1089. Which of the following historians has called the reign of Shah Jahan as the ‘Golden Age’ of the Mughal period?
(a) V.A. Smith (b) J. N. Government
(c) a. Ale. Srivastava (d) None of the above
Ans: (d)


Q1090. Which Mughal ruler increased the number of Rajput and Maratha mansabdars more during his reign?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (d)


Q1091. Which of the following rulers patronized the musician Lal Khan Gun Samudra?
(a) Hussain Shah Sharqi (b) Islam Shah Sur
(c) Ibrahim Adil Shah II (d) Shah Jahan
Ans: (d)


Q1092. What was the real name of Mumtaz Mahal?
(a) Arjumand Bano Begum (b) Ladli Begum
(c) Mehrunnisan (d) Roshan Ara
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Akbar

Next Story

Aurangzeb

Latest from Blog

error: Content is protected !!