/

Khilji Dynasty

7 mins read

Khilji Dynasty

Q123. ‘Diwan-i-Arz’ department was related to-
(a) Royal correspondence
(b) Foreign department
(c) Defense department
(d) Finance department
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: (c)


Q124. Assertion (A) : The southern campaigns of Alauddin were campaigns to get money. Reason (R) : He wanted to annex the southern states. Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is incorrect
( d) A is wrong but R is correct
Ans: (c)


Q125. Consider the following statements Assertion
(A): The southern campaign of Alauddin Khilji was an attempt to get money. Reason (R) : He did not annex the southern states. Select the correct answer from the codes given below:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q126. Assertion (A): Alauddin Khilji implemented price control in Delhi. Reason (R) : He wanted to pay less wages to the artisans engaged in the construction of his Raj Bhavan in Delhi. Select the answer from the codes given below:
Codes:

(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are correct. But (R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is correct but (R) is wrong.
(d) (A) is wrong but (R) is correct.
Ans: (c)


Q127. Given below are two statements, one marked as Assertion (A) and the other as Reason (R) Statement
(A): Alauddin built Siri Fort. Reason (R): He wanted to keep Delhi safe from the Mongols. With reference to the above two statements, which one of the following is correct?
Code:

(a) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(c) A is correct but R is incorrect
(d) A and R both is wrong
Ans: (a)


Q128. Consider the following statements related to Alauddin Khilji
I. He collected land revenue after measurement of cultivable lands.
II. He applied the rent to his entire sultanate.
III. He abolished the powers of the governors of the provinces. Choose the correct answer from the following coding scheme

(a) I and II (b) II and III (c) I and III (d) I, II and III
Ans: (c)


Q129. The Diwan-i-Mustakhraj Department was established by-
(a) to reform the agriculture department
(b) to crush the power of the jagirdars
(c) to improve the postal system
(d) to recover the arrears of rent for
Ans: (d)


Q130. With whom was Diwan-i-Mustakhraj related?
(a) land revenue (b) justice (c) charity (d) market
Ans: (a)


Q131. Who founded Diwan-i-Mustakhraj?
(a) Qutbuddin Aibak (b) Razia (c) Balban (d) Alauddin Khilji
Ans: (d)


Q132. Which of the following medieval rulers started ‘Public Distribution System’?
(a) Alauddin Khilji (b) Balban
(c) Firoz Shah Tughlaq (d) Mohammad bin Tughlaq
Ans: (a)


Q133. The practice of market control was implemented by
(a) Ghiyasuddin Tughlaq (b) Alauddin Khilji
(c) Jalaluddin Khilji (d) Balban
Ans: (b)


Q134. The first act of Galla Bazar of Alauddin Khilji was related to-
(a) the appointment of Shehna
(b) fixing the price of all types of galls
(c) collecting the galls in government godowns
(d) the merchants who transport the galls
Ans: (b)


Q135. Which one of the following officials was not associated with the market control of Alauddin Khilji?
(a) Diwan-i-Riyasat (b) Shahna-e-Mandi
(c) Barid-e-Mandi (d) Daroga-e-Mandi
Ans: (d)


Q136. Which one of the following was founded by Alauddin Khilji?
(a) Diwan-i-Insha (b) Diwan-i-Arz
(c) Diwan-i-Riyasat (d) Diwan-i-Risalat
Ans: (c)


Q137. Which one of the following Muslim sultans first introduced the price-control system-
(a) Alauddin Khilji (b) Iltutmish
(c) Muhammad bin Tughlaq (d) Sher Shah Suri
Ans: (a)


Q138. Which of the following Sultan introduced ‘Market Reforms’?
(a) Jalaluddin Khilji (b) Alauddin Khilji
(c) Muhammad Tughlaq (d) Balban
Ans: (b)


Q139. What is the most reliable account of Malik Kafur’s campaign to the south?
(a) Amir Khusrau (b) Hasan Nizami
(c) Minhaj (d) Ziauddin Barani
Ans: (a)


Q140. Which dynasty ruled over Warangal at the time of Alauddin’s invasion?
(a) Chalukya (b) Chola
(c) Kakatiya (d) Yadav
Ans: (c)


Q141. Alauddin Khilji was the first Muslim ruler who –
(a) fought the Rajputs (b) conquered the South
(c) encouraged Sufism (d) implemented Jaziya
Ans: (b)


Q142. The first Turk Sultan to cross the Vindhyachal hills was –
(a) Iltutmish (b) Balban
(c) Alauddin Khilji (d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (c)


Q143. Which Sultan of Delhi collected fifty percent -50% of the produce or produce as land revenue?
(a) Iltutmish (b) Balban
(c) Alauddin Khalji (d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (c)


Q144. Which sultan is said to have reduced the land tax to 50% of production?
(a) Balban (b) Alauddin Khilji
(c) Muhammad bin Tughlaq (d) Firoz Tughlaq
Ans: (b)


Q145. The Sultan who increased the land revenue to 50% of the yield was:
(a) Muhammad-bin Tughlaq (b) Alauddin Khilji
(c) Firoz Shah Tughlaq (d) Balban
Ans: (b)


Q146. During the reign of which Sultan Khalsa land developed on a large scale?
(a) Ghiyasuddin Balban (b) Alauddin Khilji
(c) Mohammad bin Tughlaq (d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (b)


Q147. Who among the following sons of Alauddin was born to his wife Jhatyapali, who was the daughter of Ramachandra Deva, the king of Devagiri?
(a) Shihabuddin Umar (b) Khizr Khan
(c) Qutbuddin Mubarak (d) Saadi Khan
Ans: (a)


Q148. To which Hindu ruler did Alauddin Khilji give the title of ‘Rayan’?
(a) Ramchandra Dev (b) Prataparudra Dev
(c) Veer Ballal (d) Sundar Pandya
Ans: (a)


Q149. Which of the following kings of the south got the title of ‘Rai Rayan’?
(a) Rudra Pratap Dev (b) Mahadev (c) Ramchandra Dev (d) Veer Ballal
Ans: (c)


Q150. Who was the ruler of Devagiri at the time of Alauddin Khilji’s invasion?
(a) Prataprudra Dev (b) Ramchandra Dev
(c) Malik Kafur (d) Rana Ratan Singh
Ans: (b)


Q151. Who among the following historians accompanied Alauddin in his southern campaign?
(a) Hasan Nizami (b) Minhaj
(c) Amir Khusro (d) Ziauddin Barani
Ans: (c)


Q152. Who among the following historians accompanied Alauddin Khalji in his campaign to the south?
(a) Hasan Nizami (b) Minhaj (c) Amir Khusro (d) Ziauddin Barani
Ans: (c)


Q153. In which of his works Amir Khusrau has described the military campaigns of Jalaluddin Khalji?
(a) Nuh Sihar (b) Mifta-ul-Futuh
(c) Kiran-us-Saden (d) Khazain-ul-Futuh
Ans: (b)


Q154. Which of the following sultans took the stand against Alexander II?
(a) Balban (b) Mohammad-bin-Tughlaq
(c) Alauddin Khilji (d) Firoz Tughlaq
Ans: (c)


Q155. Which sultan wanted to start a new religion but the Ulema people opposed?
(a) Balban (b) Alauddin (c) Mohammad Tughlaq (d) Iltutmish
Ans: (b)


Q156. Which Sultan of Delhi assumed the title of ‘Sikandar Sani’?
(a) Balban (b) Alauddin Khalji
(c) Mohammad bin Tughlaq (d) Sikandar Lodi
Ans: (b)


Q157. Which Delhi Sultan called himself the second Sikandar (Sikander-
i-Sani)?

(a) Balban (b) Alauddin Khalji
(c) Mohammad bin Tughlaq (d) Sikandar Lodi
Ans: (b)


Q158. Who among the following rejected the supremacy of the Abbasi Caliphate and declared himself as the Caliph?
(a) Alauddin Khilji (b) Qutbuddin Mubarak
(c) Muhammad Tughlaq (d) Firoz Tughlaq
Ans: (b)


Q159. Which Sultan of Delhi assumed the office of ‘Caliph Ullah’?
(a) Balban (b) Alauddin Khilji
(c) Qutbuddin Mubarak Khilji (d) Mohammad bin Tulgal
Ans: (c)


Q160. Who has given the account of Alauddin Khalji’s action in massacre of a large number of ‘New Muslims’ in a single day?
(a) Amir Khusrau and Afif
(b) Isami and Barani
(c) Yahya Sihrindi and Ibn Battuta
(d) Abdullah and Rijqullah Mushtaki
Ans: (b)


Q161. Who among the following were the neo-Muslims?
(a) Descendants of Mongols settled near Delhi who accepted Islam
(b) Hindus who accepted Islam
(c) Khalji Sultan
(d) Ilbari Sultan
Ans: (a)


Q162. Pay attention to the given map – Who followed the route specified in the map in his military campaigns?
(a) Chandragupta II (b) Harshavardhana
(c) Rajendra Chola (d) Malik Kafur
Ans: (d)


Q163. Which of the following four Khans were the most trusted of Alauddin Khilji?
(a) short-Khan, Ulugh Khan, Nusrat Khan, Zafar Khan
(b) short-Khan, Arkli Khaw, Zafar Khan, Akt Khan
(c) Arkli Khan, Zafar Khan, Akt Khan, Mangu Khan
(d) Akt Khan, Arkli Khan Mangu Khan‚ Zafar Khan
Ans: (a)


Q164. Who among the following was given the title of ‘Hazardinari’?
(a) Alp Khan (b) Malik Kafur
(c) Nusrat Khan (d) Zafar Khan
Ans: (b)


Q165. Among the famous generals of Alauddin Khilji who died fighting against the Mongols?
(a) Zafar Khan (b) Nusrat Khan
(c) Alp Khan (d) Ulgukhan
Ans: (a)


Q166. Who among the following said that he is not worried about ‘Shara’?
(a) Balban (b) Kaiqubad
(c) Ghiyasuddin Tughlaq (d) Alauddin Khilji
Ans: (d)


Q167. Who first opposed the Ulemas in the royal works-
(a) Alauddin (b) Jalaluddin
(c) Muhammad Tughlaq (d) Firoz Tughlaq
Ans: (a)


Q168. Who among the following sultans did not follow the wishes of the Ulema?
(a) Qutubuddin Aibak (b) Shamsuddin Iltutmish
(c) Alauddin Khilji (d) Sikandar Lodi
Ans: (c)


Q169. “When he attained the kingship, he was completely independent of the rules and orders of the Shariat.” For which Sultan did Barani say this statement?
(a) Iltutmish (b) Balban
(c) Alauddin Khilji (d) ) Muhammad Tughlaq
Ans: (c)


Q170. Who among the following Muslim rulers used to take 80% of the money received in loot as state tax?
(a) Balban (b) Alauddin Khilji
(c) Mohammad-bin Tughlaq (d) Sikandar Lodi
Ans: (b)


Q171. In 1303, the army of Kakatiya rulers defeated which of the following army at Warangal?
(a) Iltutmish (b) Balban
(c) Alauddin Khalji (d) Muhammad Tughlaq
Ans: (c)


Q172. What was the boundary between the Sultan of Delhi and the Mongols after 1306 AD during the time of Alauddin Khilji?
(a) Vyas (b) Ravi
(c) Indus (d) Sutlej
Ans: (c)


Q173. Which of the following places was called Shiraz of the East during the reign of Sharqi Sultans?
(a) Agra (b) Delhi
(c) Jaunpur (d) Varanasi
Ans: (c)


Q174. Who among the following army chiefs of Alauddin Khilji became the first Sultan of the Tughlaq dynasty?
(a) Ghazi Malik (b) Malik Kafur
(c) Zafar Khan (d) Ubeg Khan
Ans: (a)


Q175. Who was the first Sultan of Delhi to levy Ghari or Home Tax?
(a) Balban (b) Alauddin Khilji
(c) Mohammad bin Tughlaq (d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (b)


Q176. Timur was so impressed by the architecture of Delhi that he took craftsmen, masons and skilled craftsmen from India with him so that he could get them to build similar types of buildings. His capital –
(a) Tashkent (b) Bukhara
(c) Samarkand In (d) Azerbaijan
Ans: (c)


Q177. Who named Chittor as Khizrabad?
(a) Iltutmish (b) Balban
(c) Alauddin Khilji (d) None of the above
Ans: (c)


Q178. Which of the following cities was given the name of ‘Qubatul Islam’?
(a) Deval (b) Devagiri
(c) Delhi (d) Madura
Ans: (b)


Q179. Stopped the allotment of ‘Iqta’ in lieu of cash salary-
(a) Iltutmish (b) Jalaluddin Khilji
(c) Alauddin Khilji (d) Firoz Tughlaq
Ans: (c)


Q180. Army was formed on the basis of decimal system?
(a) Mohammad bin Tughlaq (b) Alauddin Khilji
(c) Akbar (d) Balban
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Slave dynasty Iltutmish and his successors

Next Story

Tughlaq dynasty

Latest from Blog

error: Content is protected !!