/

Lucknow Pact

2 mins read

Lucknow Pact

Q1312. “Swaraj is my birthright and I will have it” was first expressed by Tilak in the following session of the Indian National Congress
(a) Banaras (1905) (b) Calcutta (1906)
(c) Surat (1907) ( d) Lucknow (1916)
Ans: (d)


Q1313. “Swaraj is my birthright – I will have it.” who said?
(a) M.K. Gandhi (b) Jawaharlal Nehru
(c) Bal Gangadhar Tilak (d) Bhagat Singh
Ans: (c)


Q1314. In which of the following sessions of the Indian National Congress did Bal Gangadhar Tilak expressed his views? Swaraj is my birthright I will have it?
(a) Banaras session 1905
(b) Calcutta session 1906
(c) Surat session 1907
(d) Lucknow session 1916
Ans: (d)


Q1315. Congress-League Pact (Lucknow Pact) 1916 Whose joint efforts could be accomplished?
(a) Malaviya and Tilak (b) Besant and Tilak
(c) Tilak and Gandhi (d) Jinnah and Tilak
Ans: (d)


Q1316. Who among the following presided over the annual session of the Indian National Congress held in Lucknow in 1916?
(a) Annie Besant (b) Lala Lajpat Rai
(c) Motilal Nehru (d) A.C. Majumdar
Ans: (d)


Q1317. Who was the President of the Lucknow session of the Indian National Congress in 1916?
(a) Annie Besant (b) R. B. Ghosh
(c) G. Of. Gokhale (d) Ambika Charan Mazumdar
Ans: (d)


Q1318. Who made the agreement between Muslim League and Congress in 1916
(a) Bal Gangadhar Tilak (b) Annie Besant
(c) Jawaharlal Nehru (d) Gokhale Answer – (a) IAS (Pre) Opt. History 1990 UP Lower (Pre) 2004
Ans: (Pre)


Q1319. The people of soft and hot parties united in this session of Congress.
(a) Lahore (b) Bombay (c) Allahabad (d) Lucknow
Ans: (d)


Q1320. Who among the following was the main architect in the process of reunification of the Extremists and the Moderates?
(a) Annie Besant (b) M.A. Jinnah
(c) Madam Cama (d) Ferozeshah Mehta
Ans: (a)


Q1321. In December 1916, the Indian National Congress and the Indian Muslim League held their sessions at the same time
(a) Aligarh (b) Allahabad
(c) Lucknow (d) Lahore
Ans: (c)


Q1322. The famous ‘Lucknow Pact’ was signed between the Indian National Congress and the Muslim League in
(a) 1912 (b) 1914 (c) 1916 (d) 1918
Ans: (c)


Q1323. The ‘Lucknow Pact’ took place between
(a) Congress and British Government
(b) Muslim League and British Government
(c) Congress and Muslim League
(d) Congress Muslim League and British Government
Ans: (c)


Q1324. Which of the following pair (agreement and year) is correctly matched?
(a) Lucknow Pact – 1916
(b) Gandhi – Irwin Pact – 1932
(c) Liaquat Ali – Bhulabhai Desai Pact – 1945
(d) Shimla Agreement – ​​1946
(e) Poona Pact – 1947
Ans: (a)


Q1325. Which major far-reaching decision was taken in the Lucknow session of Congress in 1916?
(a) Accepted the demand of separate constituency of Muslim League
(b) Temporary merger of Congress and Muslim League
(c) The President of Congress was elected by a Muslim person
(d) None of the above
Ans: (a)


Q1326. The Congress accepted a separate electoral system for the Muslim community for the first time. The year was
(a) 1909 (b) 1916 (c) 1931 (d) 1932
Ans: (b)


Q1327. Congress in its Lucknow session
(a) accepted the communal electorate
(b) elected Tilak as the president of the next session
(c) accepted Gandhi’s proposal of non-cooperation movement
(d) expelled the extremists
Ans: (a)


Q1328. Which of the following represents the period of unanimity between the Indian National Congress and the Muslim League?
(a) 1906–1911 (b) 1916–1922
(c) 1917–1921 (d) 1940–1946
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Muslim League

Next Story

home rule movement

Latest from Blog

error: Content is protected !!