/

Medieval India

3 mins read

Medieval India

Arab invasion and Sindh conquest

Q1. The mention of various gifts sent to Harshavardhana by a king named Bhaskara is found in the Harshacharita. To whom is Bhaskar related?
(a) Haryaka dynasty of Magadha (b) Varman dynasty of Assam
(c) Nanda dynasty of North India (d)
None of the above Ans: (b)


Q2. Which of the following religious rituals has been described by Alberuni?
1. Daily Yagya 2 Vrat 3 Dan 4 Pilgrimage Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 2, 3 and 4
(c) 2 and 3 (d) 4 only
Ans: (a)


Q3. Whose contemporary was Alberuni?
(a) Mahmud Ghaznavi (b) Muhammad Ghori
(c) Mir Qasim (d) Balban
Ans: (a)


Q4. When did Alberuni, the scholar of Central Asia, come to India?
(a) Mahmud Ghaznavi (b) Muhammad Ghori
(c) Qutbuddin Aibak (d) Iltutmish
Ans: (a)


Q5. In which year did the first Muslim invasion of India take place?
(a) 647 AD (b) 1013 AD (c) 711 AD (d) none
Ans: (c)


Q6. Muhammad bin Qasim was
(a) Turk (b) Mongol (c) Arab (d) Turk-Afghan
Ans: (c)


Q7. When Sindh was conquered by Muhammad-bin-Qasim?
(a) 713 AD (b) 716 AD (c) 712 AD (d) 719 AD
Ans: (c)


Q8. The first Muslim invader in India was
(a) Qutbuddin Aibak (b) Mahmud Ghaznavi
(c) Muhammad bin Qasim (d) Muhammad Ghori
Ans: (c)


Q9. Who was the first Muslim ruler of Delhi?
(a) Qutubuddin Aibak (b) Iltutmish (c) Razia (d) Balban
Ans: (a)


Q10. Who was the court historian of Mahmud Ghaznavi?
(a) Hasan Nizami (b) Utbi (c) Firdausi (d) Chandbardai
Ans: (b)


Q11. Assertion (A): Mahmud Ghaznavi attacked India 17 times. Reason (R) : He wanted to establish permanent Muslim rule in India. Select the correct answer from the codes given below:
Codes:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of
A (b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) ) A is true but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (c)


Q12. With reference to the early Muslim invasion of India, consider the following statements.
1. Yakub ibt Layth was the first Turkish ruler to invade Afghanistan and end Hindu rule
2. Arabs could not conquer Punjab
3. Mahmud Ghaznavi criticized Hindu architecture Find out the correct statement from the codes given below:

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3 (c) 1 and 3 (d) 1‚ 2 and 3
Ans: (a)


Q13. In which of the following sequence did Mahmud Ghaznavi invade India?
(a) Kashmir, Kannauj, Mathura, Multan, Thaneshwar
(b) Multan, Kannauj, Thaneshwar, Mathura, Kashmir
(c) Kashmir, Multan, Thaneswar, Kannauj, Mathura
(d) Multan, Thaneshwar, Kashmir, Mathura, Kannauj
Ans: (d)


Q14. The people of which caste were not included in the military organization of the Ghaznavi rulers?
(a) Arab (b) Indian (c) Tajik (d) Greek
Ans: (d)


Q15. Who among the following Muslim conquerors appointed Hindus in his multi-caste army?
(a) Alaptagin (b) Mahmud of Ghaznavi
(c) Mohammad bin Qasim (d) Qutaiba bin Muslim
Ans: (b)


Q16. Who among the following foreign invaders looted the Somnath temple?
(a) Genghis Khan (b) Amir Timur
(c) Mahmud Ghaznavi (d) Muhammad Ghori
Ans: (c)


Q17. What was the main objective of Sultan Mahmud’s conquest of India?
(a) Propaganda (b) Expansion of empire
(c) Collection of wealth (d) None of the above
Ans: (c)


Q18. Who among the following rulers gave Sanskrit translation of Kalima on the
reverse side of his coins – Avyaktamakam Muhammad Avatarah?

(a) Mohammad bin Qasim (b) Mohammad Ghazni
(c) Mohammad bin Sam (d) Iltutmish
Ans: (b)


Q19. Who issued silver coins with Sanskrit inscription on one side?
(a) Muhammad bin Qasim (b) Mahmud of Ghazni
(c) Sher Shah (d) Akbar
Ans: (b)


Q20. The Chalukya/Solanki dynasty’s ruler in Gujarat at the time of Mahmud Ghaznavi’s (Ghajini) attack on Somnath was-
(a) Kumarpal (b) Someshvara (c) Bhima (d) Jai Singh Siddharaj
Ans: (c)


Q21. When was Mahmud Ghazni’s last invasion of India?
(a) 1021-22 AD (b) 1924 AD
(c) 1025 AD (d) 1027 AD
Ans: (d)


Q22. Who among the following was the architect of the union of Hindu kings against the Hindu Shahi king Mahmud of Ghazni?
(a) Jaipal (b) Anandapal
(c) Both Jaipal and Anandpal (d) Anangpal
Ans: (b)


Q23. Who was the Hindu king of Punjab who committed suicide after a humiliating defeat in a battle with Mahmud of Ghaznavi?
(a) Anandpal (b) Dahir (c) Jaipal (d) Jai Singh
Ans: (c)


Q24. Where was the capital of the Hindushahi kingdom at the time of Mahmud Ghaznavi’s invasion?
(a) Peshawar (b) Kabul (c) Udbhad (d) Attock
Ans: (c)


Q25. Which modern historian has given the statement ‘An event….. a victory without consequences’ in the context of the conquest of Sindh by the Arabs?
(a) Vicente Smith (b) Elphinstein
(c) Lenpool (d) Max Muller
Ans: (c)


Q26. Which of the following is the Persian translation of the original Arab treatise on the history of the Sindh conquest by Muhammad bin Qasim?
(a) Taj-ul-Masir (b) Chachnama
(c) Tuhfat-ul-Mujahideen (d) Fatwae Jahandari
Ans: (b)


Q27. He was the last ruler of Ghaznavi dynasty in Lahore.
(a) Ali Kirmaz (b) Masood
(c) Khusro Malik (d) Subuktagin
Ans: (c)


Q28. Who among the following was the founder of Ghazni dynasty?
(a) Alaptagin (b) Mahmud
(c) Subuktagin (d) Ismail
Ans: (a)


Q29. In 731 AD, the Arabs established a city on the banks of the Indus river, whose name was-
(a) Mahfuza (b) Mansoura (c) Sehwan (d) Thatta
Ans: (a)


Q30. What was the name of the ruler of Sindh during the invasion of Muhammad-bin-Qasim?
(a) Siras Rai (b) Chach (c) Chander (d) Dahir
Ans: (d)


Q31. Who was the famous historian who came to India with Mahmud Ghaznavi?
(a) Farishta (b) Al-Biruni (c) Afif (d) Ibn Battuta
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

miscellaneous

Next Story

Invasion of Muhammad Ghori and establishment of Delhi Sultanate

Latest from Blog

error: Content is protected !!