/

miscellaneous

24 mins read

miscellaneous

Q1988. In which state ‘Turushkand’ was imposed?
(a) Pratihara (b) Chauhan
(c) Gahadwal (d) Parmar
Ans: (a)


Q1989. Match the following:
(A) Nandi 1 celestial white elephant
(B) Kalpavriksha 2 Holy cow
(C) Airavat 3 Shiva’s bull
(D) Kamdhenu 4 The tree of heaven
(A) (B) (C) (D) (A) ) (B) (C) (D)

(a) 3 4 1 2 (b) 1 2 3 4 (c) 4 3 2 1 (d) 3 1 4 2
(e) 2 4 3 1
Ans: (a)


Q1990. Match List-I (Archaeological Memorial Site) with List-II (State) and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I List-II
(Archaeological Monument Site) (State)
A. Shishupalgarh 1 Assam
B. Piprahwa 2 Manipur
C. Goalpara 3 Orissa
D. Vishnupur 4 Uttar Pradesh Code:
ABCD

(a) 2 4 1 3 (b) 2 1 4 3 (c) 3 4 1 2 (d) 3 1 4 2
Ans : (c)


Q1991. Match
List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists: List-I List-II
A.
Kumaradevi 1 Maurya B. Rajyashree 2 Maukhari
C. Karuvaki 3 Shunga
D. Malavika 4 Gupta Code:
ABCD

(a) 4 2 1 3 (b) 4 1 2 3 (c) 3 1 2 4 (d) 3 2 1 4
Ans: (a)


Q1992. Match the following kings and their contemporaries:
1. Pushyagupta Vaishya A. Rudradaman
2. Tushasp B. Chandragupta Maurya
3. Parnadatta C. Ashoka
4. Suvisakh D. Skandagupta

(a) 1 B, 2 C, 3 A, 4 D (b) 1 C, 2 B, 3 A, 4 D
(c) 1 A 2 B, 3 C, 4 D (d) 1 B, 2 C, 3 D, 4 A
Ans: (d)


Q1993. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists. List-I (King) List-II (
Title ) A. Mahapadmananda 1 Sarvarajochetta
B. Bindusara 2 Amitraghata
C. Satakarni 3 Sarvakshatrantak
D. Samudragupta 4 Dakshinapathapati Code:
ABCD

(a) 2 1 3 4 (b) 3 4 2 1 ( c) 3 2 4 1 (d) 1 2 3 4
Ans: (c)


Q1994. Match List-I (Achievement/Invention/Calculation) with List-II (Ancient Indian Scholars) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I List-II
(Achievement/Invention/Calculation) (Ancient Indian Scholars)
A.
Period of revolution of the Sun by the Earth 1 Aryabhatta B. Calculation of the value of (Pi’) 2 Bhaskaracharya
C. Finding the zero number 3 Budhayana
D. The game of Soap and Ladders 4 Jnanadev Code:
ABCD

( a) 2 4 1 3 (b) 1 3 2 4 (c) 2 3 1 4 (d) 1 4 2 3
Ans: (c)


Q1995. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists – List-I List-II
(Samvatsar) (from what time count)
A. Vikram Samvatsar 1. 3102 AD . BC
B. Saka Samvatsar 2. 320 BC
C. Gupta Samvatsar 3. 78 AD
D. Kali Samvatsar 4. 58 BC
5. 248 AD Code:

(a) A-2, B-4, C-5 , D-1 (b) A-1, B-3, C-2, D-4
(c) A-4, B-5, C-2, D-3 (d) A-4, B-3 , C-2, D-1
Ans: (d)


Q1996. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below – List-I List-II
A. Hampi 1 Puducherry
B. Nagarjunakonda 2 Karnataka
C. Shishupalgarh 3 Andhra Pradesh
D. Arikamedu 4 Odisha Code :
ABCD

(a) 2 3 4 1 (b) 3 2 4 1 (c) 1 3 2 4 (d) 4 2 3 1
Ans: (a)


Q1997. Match –
A. Nagarjuna – 1 Nihilism
B.
Fahyan – 2 Chandragupta – II C. Sudas – 3 Bharatavansh
D. Baan – 4 Harsha

(a) A – 2 B – 1 C – 3 D – 4 (b) A – 2 B-4 C-1 D-3
(c) A-4 B-3 C-2 D-1 (d) A-1 B-2 C-3 D-4
Ans: (d)


Q1998. Match –
A. Mitakshara-1 A type of deposited amount
B. Akshaynivi-2 Vigyaneshwar
C. Avataravad- 3 Shrimad Bhagwat
D. Hemachandra-4 Appendix Parvan

(a) A-2 B-3 C-4 D-1 ( b) A-2 B-1 C-3 D-4
(c) A-2 B-3 C-1 D-4 (d) A-3 B-2 C-1 D-4
Ans: (b)


Q1999.
Match – A. Indus Civilization Couple Burial 1 Lothal Tombs
B. Chola Religion 2 Buddhism
Follows C. Palavanshiya 3 Shaiva
D. Chandragupta Maurya 4 Jain

(a) A-1 B-3 C-2 D-4 (b) A-4 B-3 C-2 D-1
(c) A-2 B-1 C-3 D-4 (d) A-2 B-1 C-4 D-3
Ans: (a)


Q2000. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I (King) List-II (Region)
A. Shashank 1 Assam
B. Kharavela 2 Maharashtra
C. Simuk 3 Orissa
D. Bhaskara Varman 4 Bengal Code:
ABCD

(a) 4 2 3 1 (b) 1 3 2 4 (c) 4 3 2 1 (d) 1 2 3 4
Ans: (c)


Q2001. Match List I (Indian King) with List II (Dynasty) Select the correct answer using the code given below the lists:
List I (Indian King) List II (Bansha)
A. Karikal 1 Bactria-Greek
B. Rudradaman I 2. Chola
C. Milind 3 Chalukya
D. Kanishka 4 Kushan
5. Shaka code:
ABCD

(a) 2, 4, 1, 5 (b) 1, 5, 3, 4
(c) 2, 5, 1, 4 (d) 1, 4, 3, 5
Ans: (c)


Q2002. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Lothal – Ancient dock area
2. Sarnath – Buddha’s first sermon
3. Rajgir – Lion pillar head of Ashoka
4. Nalanda – Great seat of Buddhist learning Codes:

(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 3 more 4
(c) 1, 2 and 4 (d) 1 and 2
Ans: (c)


Q2003. Which of the following pair is correctly matched?
(1) Lothal Ancient Dockyard
(2) Sarnath First Sermon of Buddha
(3) Rajgiri Lion Capital of Ashoka
(4) Nalanda Great Seat of Buddhist Learning Select the correct answer using the codes given below: Codes:

(a) 1, 2 , 3, 4 (b) 1 and 4 (c) 1, 2 and 4 (d) 1 and 2
Ans: (c)


Q2004. Consider the following statements:
1. The Ikshvaku rulers of South India were opposed to Buddhism.
2. The Pala rulers of Eastern India were supporters of Buddhism. Which of the above statements is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)


Q2005. The following persons came to India at one or the other time-
1. Fa-Hnian 2 E-Tsing 3 Megasthenes 4 Hiuen-Tsang The correct chronological order of their arrival is-

(a) 3, 1, 2, 4 (b) 3, 1, 4 , 2
(c) 1, 3, 2, 4 (d) 1, 3, 4, 2
Ans: (b)


Q2006. What is the correct chronological order of the arrival of the following in India?
1. Gold coins 2 Striking currency Silver coins
3. Iron plow 4 City culture Select the correct answer using the code given below-

(a) 3, 4, 1, 2 (b) 3, 4, 2, 1
(c) 4, 3, 1, 2 (d) 4, 3, 2, 1
Ans: (d)


Q2007. Which of the following kings gave enough money on water resources system in Saurashtra region?
1. Chandragupta Maurya 2 Ashoka
3. Rudradaman 4 Skandagupta Indicate the correct answer from the codes given below-

(a) 1 and 2 (b) 3 and 4
(c) 2, 3 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)


Q2008. What is the correct chronological order of the following records?
1. Mehrauli Pillar inscription
2. Afsad inscription
3. Allahabad pillar inscription
4. Aihole inscription Select the correct answer using the code given below

(a) 4-1-3-2 (b) 3-2-4-1
(c ) ) 4-2-3-1 (d) 3-1-4-2
Ans: (d)


Q2009. Which of the following statements about Allahabad Prashasti is correct?
(a) It clearly presents the Gupta Empire as the epicenter of a complex web of diverse political relations
(b) Line 15 of it refers to the imprisonment of a king of the Kota family
(c) Line 23 , refers to the violent destruction of many kings of Aryavarta by Samudragupta
(d) Its line 20, refers to the rulers who paid taxes to the Gupta king and followed him
Ans: (d)


Q2010. Match List-I and List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List-I List-II Gandhara Art 1 Menander
B. Junagadh Inscription 2 Patik
C. Milindapanho 3 Kushan
D. Taxila Lekh 4 Rudradaman I Code:
ABCD

(a) 1 3 4 2
(b) 2 4 3 1
(c) 3 4 1 2
(d) 2 1 3 4
Ans: (c)


Q2011. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below:
1. Vikram Samvat 58 BC Started with
2. The Shaka Samvat started from the year 78.
3. The Gupta period started from 319 AD.
4. The era of Muslim rule in India started from the year 1192. Codes:

(a) 1 and 2 (b) 2 and 4
(c) 1, 2 and 3 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)


Q2012. Who among the following is/are Ashwamedha Karta?
1. Pushyamitra Shunga 2 Samudragupta
3. Pravarasena I 4 Pulakeshin I Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1 only (b) 1 and 2
(c) 1, 2 and 3 (d) 1, 2, 3 And 4
Ans: (d)


Q2013. Arrange the following in the chronological order of their commencement using the codes given below-
1. Kali Samvat 2 Gupta Samvat
2. Shaka Samvat 4 Vikram Samvat Select your answer from the codes given below:

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 4, 1, 4, 2 (c) 1, ,4 3, 2 (d) 4, 3, 2, 1
Ans: (c)


Q2014. Which of the following painters belongs to the Bengal School of Modern Painting?
1. Ramanand Chatterjee 2 Raja Ravi Varma
3. Nandlal Ghosh 4 M.F. Hussain

(a) 1 and 2 (b) 2 and 4
(c) 1 and 3 (d) 3 and 4
(e) All of the above
Ans: (c)


Q2015. Who among the following was a famous jurist of medieval India?
1. Vigyaneshwar 2 Himadri
3. Rajasekhar 4 Geemutavahan Select the correct answer from the codes given below – Codes:

(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4 (d) ) 1 and 4
Ans: (c)


Q2016. Consider the following statements:
1. The Kailash temple at Ellora has Dravidian style of architecture.
2. The Shikhar of the two temples at Dilwara in Mount Abu is in the style of the Khajuraho temple. Which of the above statements is/are correct

(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)


Q2017. Consider the following statements:
1. Abhinavagupta wrote a comprehensive treatise called Tantraloka which systematically presents the teachings of the Kula and Trika tantras.
2. The Samaraicchakaha, written by Haribhadra Suri in Gujarat around the 8th century, is technically not a tantric work but is full of tantric ideas and practices. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) only 1
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (c)


Q2018. Which of the following pair is not correctly matched?
(a) Charsadda Pushkalavati
(b) Sirkap Taxila
(c) Nagarjunakonda Dhanyakat
(d) Tamluk Tamralipti
Ans: (c)


Q2019. Which of the following pair is not correctly matched?
(a) Dhanyakatak – Amaravati (b) Matsya – Bairat
(c) Kapilvastu – Piprahwa (d) Shoorpark – Kanheri
Ans: (d)


Q2020. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Bhilsa – Vidisha
(b) Kanyakubj – Kanpur
(c) Pratishthan – Paithan
(d) Sthanavishawar – Thanesar
Ans: (b)


Q2021. Which one of the following is the correct chronological order?
(a) Shankaracharya – Ramanuja – Chaitanya
(b) Ramanuja – Shankaracharya – Caitanya
(c) Ramanuja – Chaitanya – Shankaracharya
(c) Shankaracharya – Chaitanya – Ramanuja
Ans: (a)


Q2022. ‘Siddhamatrika’ means-
(a) a monastery of the Siddhas
(b) a Buddhist text
(c) a Jain goddess
(d) a type of Indian alphabet
Ans: (d)


Q2023. Which of the following is correctly matched?
(a) Advaita – Ramanujam
(b) Vishishtadvaita – Sankaracharya
(c) Dvaita – Madhvacharya
(d) Dvaitadvaita – Vallabhacharya
Ans: (c)


Q2024. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Madan Verma Chandel
(b) Sindhuraj Chahman
(c) Eloquent Munj Parmar
(d) Chandradev Gahadwal
Ans: (b)


Q2025. Which of these Ayurvedacharyas was educated at Taxila University?
(a) Sushruta (b) Vagbhata (c) Charaka (d) Jivaka
Ans: (d)


Q2026. Which pavilion of ancient Indian royal palaces can be compared with the Mughal Galin ‘Darbar-i-Khas’ where the king used to give serious consultations?
(A) Sabha-Mandap (B) Asthan-Mandap
(C) Bhuktasthan-Mandap (D) Bahyasthan-Mandap
Ans: (a)


Q2027. ‘Nava Nalanda Mahavihara’ is famous for
(a) Hiuen Tsang Memorial (b) Birthplace of Mahavira
(c) Pali Research Institute (d) Museum
Ans: (c)


Q2028. Uddalaka Aruni was a famous philosopher of
(a) Kashi (b) Kuru-Panchala
(c) Madra (d) Videha
Ans: (b)


Q2029. According to Hindu mythology, which snake presented itself in the form of a rope for the churning of the ocean?
(a) Kalia (b) Vasuki (c) Pushkar (d) Sheshnag
Ans: (b)


Q2030. Ancient city which is mentioned in both Mahabharata and
Mahabhashya : (a) Biratnagar (Bairath) (b) Madhyamika (Nagri) (c) Raidh (d) Karkot
Ans: (b)


Q2031. Evidence of polyandry is found in which of the following texts?
(a) Manimekalai (b) Shilappadikaram
(c) Mahabharata (d) Ramayana
Ans: (c)


Q2032. Zero was invented by –
(a) Aryabhata (b) Varahamihira
(c) Bhaskara I (d) An unknown Indian
Ans: (a)


Q2033. Under normal circumstances, who among the following had the first right of succession to Streedhan?
(a) husband (b) sons (c) daughters (d) sons and brides
Ans: (c)


Q2034. Who among the following strongly supported the sacrificial Vedic tradition and opposed the doctrine of sanyasa?
(a) Gaudapada (b) Kumaril
(c) Ramanuja (d) Vidyaranya
Ans: (b)


Q2035.
Which theologian propounded the rules regarding the re- entry of Hindus who had accepted Islam to Hinduism ?

(a) Lakshmidhar (b) Deval
(c) Hemadri (d) Kulluk
Ans: (b)


Q2036. The first astrologer who discovered that the earth rotates on its axis is –
(a) Praduman (b) Varahamihira (c) Aryabhata (d) Vijayanandin
Ans: (c)


Q2037. Special contribution in the field of seed mathematics was given by –
(a) Aryabhata (b) Bhaskara
(c) Brahmagupta (d) Lalla
Ans: (b)


Q2038. In the thirteenth and fourteenth centuries AD, Indian farmers did not cultivate
(a) Wheat (b) Barley
(c) Rice (d) Maize
Ans: (d)


Q2039. According to the Puranas, the original place of the Chandra dynasty rulers was-
(a) Kashi (b) Ayodhya
(c) Pratishthanpur (d) Shravasti
Ans: (c)


Q2040. “Not here, that here he is elsewhere, he said what texts from nowhere ‘in the following Ha─
(a) Ramayana (b) Mahabharata (c) Gita (d) Rajatarangini
Ans: (b)


Q2041. Hindu law so validated by Tha─
(a) moiety to produce
a sixth part of the produce (b)
One-third of the produce (c)
one-quarter of the produce (D)
Ans: (b)


Q2042. By what word was the son of an unmarried girl known?
(a) Putrikaputra (b) Kanin (c) Gudaj (d) Parshava
Ans: (b)


Q2043. Which one of the following refers to forced labor?
(a) Bali (b) Fee
(c) Udrang (d) Vishti
Ans: (d)


Q2044. According to ancient Indian texts, the weight of a gold coin was –
(a) 60 ratti (b) 80 ratti
(c) 100 ratti (d) 120 ratti
Ans: (b)


Q2045. Who among the following considered their origin from Vishnu?
(a) Chera (b) Chola
(c) Pandya (d) Tondaiman
Ans: (d)


Q2046. Who among the following discovered monsoon?
(a) Herodotus (b) Hippalus (c) Homer (d) Ptolemy
Ans: (b)


Q2047. Which of the following pair is not correctly matched?
(a) Resident of Murugan hill areas (b) Varuna Vanik
(c) Krishna shepherd (d) Korvai warrior
Ans: (b)


Q2048. In ancient Indian social structure, the word Anirvasit was related to-
(a) Brahmins and Kshatriyas (b) Vaishyas and Shudras
(c) Only Shudras (d) People outside the Varna system
Ans: (c)


Q2049. What were the tax regimes in the ancient revenue system –
(a)
Tax- free villages (b) State manifesto in which the right to collect tax was given
(c) Tax system in the revenue system
(d) Tax announcements
Ans: (b)


Q2050. Funan is the name of which country-
(a) Indonesia (b) Cambodia
(c) Siam (d) Burma
Ans: (b)


Q2051. In which of the following period women were equal to men?
(a) Gupta period (b) Maurya period
(c) Chola (d) None of these
Ans: (d)


Q2052. Irrigation tax in ancient India was called –
(a) Bidakabhagam (b) Hiranya
(c) Udaranga (d) Uparnika
Ans: (a)


Q2053. Which of the following was not included in the Puta religion in ancient India?
(a) Construction of temples
(b) Excavation of deep wells and tadgas
(c) Arrangement of public gardens
(d) Yagya
Ans: (d)


Q2054. What is the denotation of free zone for?
(a) Gaya (b) Prayag (c) Srinagar (d) Varanasi
Ans: (a)


Q2055. What is the correct chronology of ‘Samvats’ in India?
(a) Gupta-Harsha-Vikram─shak (b) VikramHarshaGuptaaka
(c) Gupt─shakaVikramharsha (d) VikramshakaGupta─Harsha
Ans: (d)


Q2056. The concept of ‘Chakravartin Kshetra’ was developed in-
(a) Hindu Puranas
(b) Buddhist Jatakas
(c) Kautilya’s Arthashastra
(d) Kalidasa’s Malavikagrimitra
Ans: (a)


Q2057. Harshavardhana and Samudragupta both performed –
(a) Ashvamedha Yagya
(b) welcomed the messengers of foreign kings
(c) conquered the south
(d) contributed to Sanskrit literature
Ans: (d)


Q2058. What was Arghatta?
(a) A machine used to demolish forts
(b) Canal used for irrigation
(c) A device for raising water
(d) A type of cloth
Ans: (c)


Q2059. The ancient name of Assam is-
(a) Pava (b) Kamrup
(c) Pippalivan (d) Ramgram
Ans: (b)


Q2060. Which of the following words denotes land revenue?
(a) Vivit (b) Part
(c) Fee (d) Tax
Ans: (b)


Q2061. Explanation of Agrahara:
(a) Land granted for the maintenance of Brahmin families and their income
(b) Place of pilgrimage
(c) Additional source of revenue tax of the state
(d) Land granted to the families of soldiers after their death
Ans: (a)


Q2062. The word ‘Hindu’ was used for the first time with reference to the people of Hind (India) –
(a) Greeks (b) Romans
(c) Chinese (d) Arabs
Ans: (d)


Q2063. Which one of the following important trade centers of ancient India was on the trade route connecting Kalyan to Vengi –
(a) Tagar (b) Sripur (c) Tripuri (d) Tamralipti
Ans: (a)


Q2064. In ancient times, the business of the business included the following work –
(a) as a prison guard
(b) as a tanner
(c) as a hunter-gatherer
(d) as a sweeper on the streets of the city In
Ans: (b)


Q2065. In whose honor ‘Rath Yatra’ is taken out in Puri?
(a) Lord Rama (b) Lord Vishnu
(c) Lord Jagannath (d) Lord Shiva
Ans: (c)


Q2066. Which of the following words is used for Vanik villages in South India –
(a) Ur (b) Sabha
(c) Kottayam (d) Nagaram
Ans: (d)


Q2067. Who was ‘Mattamayur’ –
(a) Follower of Bhagavata religion (b) Follower of Shaivism
(c) Follower of Jain (d) Ajivaka
Ans: (b)


Q2068. Determine the proposition of Mansollas –
(a) Vidhi (b) Shilpa
(c) Vastu (d) Ayurveda
Ans: (b)


Q2069. Nagapatnam Buddhist Monastery was established
by- (a) Srivijaya (b) Ilango Adigal
(c) Sri Lanka’s rule (d) Kulottunga
Ans: (a)


Q2070. The founder of the Shuddadvaita school of Vedanta was –
(a) Ramanuja (b) Ballabhacharya
(c) Shankaracharya (d) None
Ans: (b)


Q2071. Which path did Ramanuja encourage –
(a) the path of knowledge (b) the path of devotion
(c) the path of yoga (d) none
Ans: (b)


Q2072. Who among the following provided financial assistance for the reconstruction of the demolished mosque at Khambhat?
(a) Chamundarai (b) Jai Singh Siddharaj
(c) Kumarpal (d) Mahipal Dev
Ans: (b)


Q2073. Who among the following was a female Alvar saint?
(a) Andal (b) Sweet poet
(c) Perumal (d) Tirupan
Ans: (a)


Q2074. Which are the four Rajput clans mentioned in the Prithviraj Raso of Chandbardai, whose origin is told from the fire pit of Mount Abu?
(a) Pratihara Chahaman‚ Gahadwal Kalchuri
(b) Parmar Chandel Chahman Chalukya
(c) Chahamana‚ Kalchuri Chandel Pratihara
(d) Pratihara Chahamana‚ Chalukya Parmar
Ans: (d)


Q2075. Arrange the following rulers of Kashmir in chronological order:
1. Avantivarman 2 Didda 3 Harsha 4 Jai Singh Specify your answer from the code given below:

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 2, 3, 4, 1
(c ) ) 3, 4, 1, 2 (d) 4, 1, 2, 3
Ans: (a)


Q2076. Which of the following has been criticized by Kalhana for confiscating the temple treasury?
(a) Avantivarman (b) Didda (c) Harsha (d) Lalitaditya
Ans: (c)


Q2077. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below:
List-I List-II
A. Bhattaraka 1 Coin
B. Kollam 2 Samvat
C. Gadyanaka 3 Script
D. Vatteluttu 4 Upadhi Code:
ABCD

(a) 1 3 2 4 (b) 2 4 3 1 (c) 3 1 4 2 (d) 4 2 1 3
Ans: (d)


Q2078. Which one of the following names of coins is found in Pratihara inscriptions?
(a) Shatman (b) Nishka (c) Drum (d) Dinar
Ans: (c)


Q2079. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below:
List-I (Dynasties) List-II (Capitals)
A. Chalukyas of Gujarat 1 Tripuri
B. Kalchuri of Chedi 2 Anhilvad
C.
Parmars of Malwa 3 Ajmer D. Chahamanas of Shakambhari 4 Dhara codes:
ABCD

(a) 1 3 2 4 (b) 2 1 4 3 (c) 2 3 4 1 (d) 4 1 2 3
Ans: (b)


Q2080. Whose mentor was Rajasekhar, the author of Karpoor Manjari?
(a) Mahendra Pal I (b) Narasimha Verma II
(c) Bhoj Parmar (d) Yuvraj Dev II
Ans: (a)


Q2081. Who among the following established Sompur Mahavihara, a good education center of his time?
(a) Dharmapala (b) Mahipal
(c) Naipal (d) Governor
Ans: (a)


Q2082. Which of the following dynasties claimed that their ancestors ruled in Ayodhya?
(a) Uttar Guptas (b) Uttar Chalukyas of Kalyan
(c) Kalachuri of Saryupar (d) Rashtrakutas
Ans: (b)


Q2083. The Shilahara king Aparak wrote a commentary on whose memory?
(a) Manu (b) Narada
(c) Vishnu (d) Yajnavalkya
Ans: (d)


Q2084. Who established the four great monasteries and viharas (Sringeri, Puri, Dwarka and Badrinath) on the four sides of India?
(a) Shankar (b) Ramanuja
(c) Madhav (d) Ramanand
Ans: (a)


Q2085. Which of the following couple represents Anulom Vivah?
(a) Chandragupta – Kumaradevi (b) Samudragupta – Dattadevi
(c) Grihavarma – Rajyashree (d) Rajashekhar – Avantisundari
Ans: (d)


Q2086. Maharaja Marvijayotungavarman, who built a Buddhist monastery at Nagipatnam during the reign of Rajaraja I, was the ruler of?
(a) Champa (b) Nepal (c) Sinhala (d) Srivijay
Ans: (d)


Q2087. Who was the author of Mitakshara commentary on Yajnavalkya Smriti?
(a) Jimtutvahan (b) Kulluk
(c) Mitramisra (d) Vigyaneshwar
Ans: (d)


Q2088. Who among the following exposed the defects of contemporary society through his satirical works?
(a) Visakhadatta (b) Banabhatta
(c) Kalhana (d) Kshemendra
Ans: (d)


Q2089. Who among the following assumed the title of ‘Nishank-Shankar’?
(a) Basava (b) Shankaracharya (c) Rajendra Chola (d) Vallalasen
Ans: (d)


Q2090. Who is the last king mentioned in Kalhana’s Rajatarangini?
(a) Anantvarman (b) Chandrapeed
(c) Jai Singh (d) Muktapid
Ans: (c)


Q2091. The first translator of Mahabharata into Tamil was
(a) Perundevnar (b) Kamban (c) Sundaramurthy (d) Bharavi
Ans: (a)


Q2092. The historian Kalhan was
(a) Buddhist (b) Brahmin (c) Jain (d) None of these
Ans: (b)


Q2093. The distinctive mark on the coins of Kalchuri King Gangeydev is –
(a) Equestrian (b) Elephant
(c) Lakshmi (d) Vrishabha
Ans: (c)


Q2094. Which of the following theologians presented arguments against the practice of Sati?
(a) Aparak (b) Angiras (c) Medhatithi (d) Vigyaneshwar
Ans: (c)


Q2095. State one of the following correct statements –
(a) Shankaracharya was a Vedantaist (b) Jainism flourished in Orissa also
(c) Nayanars were Shaiva-saints (d) All of the above statements are correct
Ans: (d)


Q2096. The famous Sun Temple at Konark was built by
(a) Prataparudra (b) Anantvarman
(c) Narasimha I (d) Narasimha II
Ans: (b)


Q2097. Who among the following composed the Aihole inscription?
(a) Vishnugupta (b) Harisena
(c) Ravikirti (d) Arrow
Ans: (c)


Q2098. The famous Buddhist writer Haribhadra was in the court of which of the following rulers?
(a) Devpal (b) Dharmapala
(c) Gopal (d) Mahipal
Ans: (b)


Q2099. Founded Vikramshila University –
(a) Dharmapala (b) Devpal (c) Narayanpal (d) Mahipal
Ans: (a)


Q2100. The Chola rulers were followers of –
(a) Vaishnavism (b) Shaivism
(c) Shakta religion (d) Jainism
Ans: (b)


Q2101. Parmar was a resident of –
(a) Malwa (b) Rajasthan
(c) Gujarat (d) Orissa
Ans: (a)


Q2102. Who composed Prithviraj Raso?
(a) Chandbardai (b) Gunadhya
(c) Amir Khusro (d) Samdev
Ans: (a)


Q2103. The temple of Dilwara is an example of –
(a) Buddhist architecture (b) Jain architecture
(c) Mughal architecture (d) Sultanate architecture
Ans: (b)


Q2104. The main feature of Indian society from 800 to 1200 AD was-
(a) Feudalism (b) Liberalism
(c) Egalitarianism (d) Republic
Ans: (a)


Q2105. Where was Buddhism introduced into Tibet?
(a) The kingdom of the Pala dynasty (b) The kingdom of Harshavardhana
(c) The kingdom of Kushan (d) The kingdom of Maurya
Ans: (a)


Q2106. Which scholar has the view that Rajputs are descendants of Vedic Aryans?
(a) James Todd (b) Dashrath Sharma
(c) V.A. Smith (d) C.V. Vaidya
Ans: (d)


Q2107. Who was the most powerful ruler of northern India in the 9th and 10th centuries?
(a) Pal (b) Chahamana
(c) Rashtrakuta (d) Gurjara Pratihara
Ans: (d)


Q2108. The author of ‘Rajatarangini’ –
(a) Banabhatta (b) Kalhana
(c) Somdev (d) Jayadeva
Ans: (b)


Q2109. Padritpattu is a collection of praises of which of the following kings?
(a) Chera (b) Chola
(c) Pandya (d) Tondaiman
Ans: (a)


Q2110. The description of which one of the following dynasties is not found in the Sangam literature?
(a) Kadamba (b) Chera (c) Chola (d) Pandya
Ans: (a)


Q2111. Which of the following kings is described as performing four Ashwamedha Yagyas?
(a) Pushyamitra (b) Sarvatata
(c) Pravarasena I (d) Samudragupta
Ans: (c)


Q2112. Who among the following Gupta kings first introduced silver coins?
(a) Chandragupta I (b) Chandragupta II
(c) Kumaragupta I (d) Skandagupta
Ans: (a)


Q2113. Which of the following kings donated five villages to a vihara built at Nalanda by the Shailendra king Balaputra Deva?
(a) Kumaragupta (b) Harsha
(c) Bhaskarvarman (d) Devpal
Ans: (d)


Q2114. The Vimalshahi Temple of Dilwara was dedicated to which of the following?
(a) Adinath (b) Ajitnath (c) Neminath (d) Parsvnath
Ans: (a)


Q2115. Who introduced the Adivarah Drum coins?
(a) Pratihara Bhoja (b) Rajendra Chola
(c) Kalachuri Karna (d) Vaghel Visaldev
Ans: (a)


Q2116. What was the name of the Shilahara king who wrote commentary on Yagyavalkya Smriti?
(a) Aparak (b) Jimutavahana
(c) Vigyaneshwar (d) Vishwaroop
Ans: (a)


Q2117. Who among the following renovated the Somnath temple after it was destroyed by Mahmud Ghaznavi?
(a) Kumarpal of Ahinlapatan
(b) Jai Singh of Malwa
(c) Ramachandra of Devgiri
(d) Vigraharaja of Shakambhari
Ans: (a)


Q2118. Which of the following texts was composed by Bhoj Parmar?
(a) Dan Sagar (b
) Mansolas (c) Nitivakyamrita (d) Samaranganasutradhar
Ans: (d)


Q2119. Who among the following represents the Medantaka mentioned in the inscriptions?
(a) Marwar (b) Merta
(c) Mewar (d) Malwa
Ans: (b)


Q2120. Who was the author of Prabandhak-Chintamani?
(a) Hemchandra (b) Jinsen
(c) Merutung (d) Rajasekhar
Ans: (c)


Q2121. What type of market was Dosihat in pre-medieval India?
(a) Flower market (b) Textile market
(c) Animal market (d) Iron market
Ans: (b)


Q2122. Nagara, Dravidian and Vesara are
(a) the three main ethnic groups of the Indian subcontinent
(b) the three main linguistic groups into which the languages ​​of India can be divided
(c) the three main styles of Indian temple architecture
(d) prevalent in India Three main musical houses
Ans: (c)


Q2123. A consistent feature in the history of South India is that smaller regional states developed than large empires. The reason for this was-
(a) Lack of minerals like iron
(b) Multiple divisions in social structure
(c) Lack of vast fertile land-area
(d) Lack of manpower
Ans: (c)


Q2124. Which of the following Sangam ports were located on the west coast? Select the correct answer from the codes given below:
1. Korkai 2 Puhar
3. Tondi 4 Musiri Code:

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3
only (c) 3 and 4 only (d) 4 and 1 only
Ans: (c)


Q2125. Who among the following is noted for the Telugu translations of Mahabharata?
Select the correct answer from the codes given below:
1. Kamban 2 Kuttan
3. Nannaya 4 Tikkan Code:

(a) 1, 2 only (b) 2, 3
only (c) 3, 4 only (d) 4, 1 only
Ans : (c)


Q2126. Sayana, a commentator on Vedic texts, was sheltered by –
(a) Paramara kings (b) Satavahana kings
(c) Vijayanagara kings (d) Vakataka kings
Ans: (c)


Q2127. Which temple in North India has a Dravidian style Shikhar?
(a) Lingaraj Temple, Bhubaneshwar
(b) Lakshmana Temple, Khajuraha
(c) Sun Temple, Modhera
(d) Teli Ka Mandir Gwalior
Ans: (d)


Q2128. Known for criticizing Buddhism and supporting the Vedic tradition?
(a) Aryadev (b) Dharma Kirti
(c) Kumaril (d) Umaswami
Ans: (c)


Q2129. Who among the following kings had the Munjsagar Tadag excavated?
(a) Bhoja (b) Harsha (c) Udayaditya (d) Vakpati II
Ans: (d)


Q2130. Under the Cholas, ‘Tattoli’ used to pay tax-
(a) farmers (b) drummers
(c) goldsmiths (d) sheep herders
Ans: (c)


Q2131. What was the meaning of the term ‘Natta appropriation’ in the Chola kingdom?
(a) Office of one Nadu
(b) Currency of one nadu (c)
One tax for expenditure of
nadu (d) A circle of many nadus
Ans: (c)


Q2132. Who among the following was the teacher of the Sanak sect of Vaishnavism?
(a) Chaitanya (b) Nimbarka
(c) Ramanuja (d) Vitthal
Ans: (b)


Q2133. Who installed the huge statue of Gomateshwara at Shravan Belagola?
(a) Chamundaraya (b) Krishna I
(c) Kumarpal (d) Tejpal
Ans: (a)


Q2134. The origin of which of the following dynasties in the Baran literature is told from the Yagya Kund of Vashistha on Mount Abu?
1. Chahamana 2 Chalukya
3. Parmar 4 Pratihara Select the correct answer from the codes given below-

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 2, 3, 4 (c) 3, 4 (d) 1, 2
Ans: (a)


Q2135. From whom did the Chahamanas snatch Dillika (Delhi)?
(a) Gahadwalas (b) Gujjar Pratiharas
(c) Tomars (d) Chandelas
Ans: (c)


Q2136. Which of the following early medieval coins was the smallest in value?
(a) Drum (b) Drmmastak (c) Rupaka (d) Vinshopaka
Ans: (d)


Q2137. Dandi Mahadevi was the female ruler of which dynasty
(a) Bhaumakara (b) Chalukya (c) Chola (d) Vakataka
Ans: (a)


Q2138. King Ballalsen is famous for his following text-
(a) Chaturvarga Chintamani (b) Prabandha-Chintamani
(c) Dansagar (d) Mansollas
Ans: (c)


Q2139. What was the area of ​​Valanadu at the time of Rajaraja I?
(a) smaller than nadu
(b) like
nadu (c) like mandalam
(d) bigger than nadu but smaller than mandalam
Ans: (d)


Q2140. What was the gold coin of Chola period called?
(a) Hem (b) Kalanju (c) Kashu (d) Panam
Ans: (c)


Q2141. In the Chola period,
Vari was a general term for (a) agriculture (b) oil crusher
(c) trade (d) tax
Ans: (d)


Q2142. What was the meaning of vetit in the Chola period?
(a) Land donation given to temples
(b) Begar for public works
(c) Tax on farmers
(d) Tax on looms
Ans: (b)


Q2143. Who among the following was the first sovereign Chola ruler?
(a) Vijayalaya (b) Aditya
(c) Parantaka (d) Rajendra I
Ans: (b)


Q2144. Which of the following Chola rulers is credited with the first conquest of Maldives?
(a) Rajaraja I (b) Rajendra I
(c) Rajadhiraja (d) Rajendra II
Ans: (a)


Q2145. In the Chola period, there was a meeting in each Nadu, which was
called- (a) Chitrameli (b) Nattar (c) Sabha (d) Ur
Ans: (b)


Q2146. Which dynasty’s queen is referred to in the currency inscription ‘Srisomalla Devi’?
(a) Chahamana (b) Chola
(c) Pratihara (d) Sen
Ans: (a)


Q2147. Which of the following places is famous for its rock paintings?
1. Bhimbetka 2 Mirzapur
3. Panchmarhi 4 Sundergarh Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1, 2 (b) 2, 3
(c) 1, 2, 4 (d) 1, 2, 3, 4
Ans: (d)


Q2148. Who was the builder of Gangaikondacholapuram temple?
(a) Rajaraja I (b) Rajendra I
(c) Kulottunga I (d) Aditya I
Ans: (b)


Q2149. Who among the following was not involved in the triangular struggle for the control of the city of Kannauj?
(a) Chola (b) Rashtrakuta (c) Pala (d) Gurjara Pratihara
Ans: (a)


Q2150. Who among the following theology writers was the minister of the Gahadwal king Govind Chandra?
(a) Aparak (b) Lakshmidhar
(c) Chandeshwar (d) Vigyaneshwar
Ans: (b)


Q2151. Which of the following statements about the members of the Chola local self-government committees are not correct?
(a) They were elected by voting
(b) They were elected by letter
(c) To become a member they had to fulfill certain conditions
(d) A person convicted of theft could not become a member
Ans: (a)


Q2152. Which of the following temple has Shikhar of Dravidian style?
(a) Durg Temple, Aihole (b) Lakshman Temple, Sirpur
(c) Mattand Temple, Kashmir (d) Teli Ka Mandir Gwalior
Ans: (d)


Q2153. The city of Parihaspur was founded in Kashmir?
(a) Lalitaditya (b) Chandrapida
(c) Yashovarma (d) Vakpatiraj
Ans: (a)


Q2154. Was it punishable in the early medieval period?
(a) a police officer (b) a judicial officer
(c) a gatekeeper (d) a watchman
Ans: (a)


Q2155. Who among the following was the author of Prabandha Chintamani?
(a) Ksemendra (b) Merutung (c) Malaraj (d) Padmagupta
Ans: (b)


Q2156. The Rajatarangini of Kalhad was composed-
(a) in the eleventh century (b) in the twelfth century
(c) in the thirteenth century (d) in the twentieth century
Ans: (b)


Q2157. Gwalior inscription of Mihirbhoj starts the origin of Pratiharas?
(a) Chandra (b) Rama
(c) Lakshmana (d) Yagya Kund
Ans: (c)


Q2158. The Kalachuri king whose pillar inscription has been found from the Birbhumi district of Bengal is-
(a) Kokkal I (b) Yuvarajadeva I
(c) Gangeydev (d) Karna
Ans: (d)


Q2159. A famous Jain temple in India for the best engraving in marble is located in-
(a) Dilwara (b) Gwalior
(c) Kiradu (d) Modhera
Ans: (a)


Q2160. Yoginipur is the ancient name of-
(a) Agra (b) Delhi
(c) Allahabad (d) Varanasi
Ans: (b)


Q2161. Who was the author of ‘Dayabhag’?
(a) Jimutavahana (b) Lakshmidhar (c) Madhava (d) Vigyaneshwar
Ans: (a)


Q2162. Presents a long
list- (a) Megasthenes (b) Fahien
(c) Hiuen Tsang (d) Alberuni
Ans: (d)


Q2163. Who among the following rulers established the Chola dynasty with Tanjore as the capital in the ninth century AD?
(a) Aditya I (b) Rajadhiraja
(c) Vijayalaya (d) Veera Rajendra
Ans: (c)


Q2164. Who among the following Chola rulers was originally the Chalukya prince of Vegi?
(a) Parantaka (b) Rajadhiraja I
(c) Veer Rajendra I (d) Kulottunga I
Ans: (d)


Q2165. Maharaja Marvijayottungavarman, who built Chudamanivihara at Nagipatnam during the time of Rajaraja I, was the king of which place?
(a) Burma (b) Champa (c) Sri Lanka (d) Srivijaya
Ans: (d)


Q2166. Whose title was ‘Kadarkonda’?
(a) Rajaraja I (b) Rajendra I
(c) Rajendra II (d) Veer Rajendra I
Ans: (b)


Q2167. Who is considered the founder of Vikramshila Mahavihara?
(a) Kumaragupta I (b) Harsha
(c) Bhaskar Varma (d) Dharmapala
Ans: (d)


Q2168. Which one of the following temples in Gwalior has a Dravidian Shikhar?
(a) Chaturbhuj temple
(b) Big temple in mother-in-law temple
(c) Small temple in mother-in-law temple
(d) Teli ka temple
Ans: (d)


Q2169. Who is the author of Vikramankadevcharita?
(a) Villhana (b) Dhanapala (c) Muruttung (d) Padmagupta
Ans: (a)


Q2170. Who is the last king mentioned in Kalhana’s Rajatarangini?
(a) Avantivarman (b) Chandrapid
(c) Jai Singh (d) Vijayaditya
Ans: (c)


Q2171. Who among the following established the city of Parihaspur in Kashmir?
(a) Didda (b) Harsha (c) Lalitaditya (d) Pratapaditya
Ans: (c)


Q2172. What was the name of the Shilahara king who wrote commentary on Yagyavalkya Smriti?
(a) Aparak (b) Hemadri
(c) Mitramisra (d) Vishwaroop
Ans: (a)


Q2173. Which one of the following statements does not apply about early medieval Indian society?
(a) Varna system was not functioning properly
(b) There was a feeling of hatred and rebellion in the mind of Shudras against the people of higher varna
(c) Many sub-castes were born on the basis of different occupations
(d) Brahmins Maintained their privileges and sub-castes did not arise in them
Ans: (d)


Q2174. Jaipal belonged to which dynasty?
(a) Chandela dynasty (b) Hindu royal dynasty
(c) Pratihara dynasty (d) Parmar dynasty
Ans: (b)


Q2175. Rajasekhar, the author of Karpoormanjari, was the name of the ruler whose court was adorned?
(a) Mahendra
Pal I (b) Kirti Verma (c) Bhoj Parmar (d) Dharmapala
Ans: (a)


Q2176. The North Indian dynasties that fought the Rashtrakutas were-
(a) Pratiharas and Parmars (b) Palas and
Chandelas (c) Pratiharas and Palas (d) Chalukyas and Chahamanas
Ans: (c)


Q2177. Who among the following founded the city of Mamallapuram?
(a) Narasimhavarman I (b) Pulakeshin II
(c) Rajendra Chola (d) Sundar Pandya
Ans: (a)


Q2178. Which of the following temples is associated with the Cholas?
(a) Kandariya Mahadev Temple at Khajuraho
(b) Kailash Temple at Ellora
(c) Lingaraj Temple at Bhubaneshwar
(d) Brihadisvara Temple at Tanjore
Ans: (d)


Q2179. Which of the following committees protected the interests of merchants under the Chola administration?
(a) Mahasabha (b) Perugurin (c) Kuri (d) Nagaram
Ans: (d)


Q2180. Who among the following rulers of the Chola dynasty first launched a naval campaign against South-East Asia?
(a) Rajadhiraja (b) Rajaraja I
(c) Rajendra I (d) Veer Rajendra
Ans: (c)


Q2181. Where was Heliodorus of ‘Besnagar inscription’ from?
(a) Pushkalavati (b) Taxila (c) Sakal (d) Mathura
Ans: (b)


Q2182. Who got the huge statue of Gomateshwara installed at Shravanavelagola?
(a) Chamunda Rai (b) Krishna I
(c) Kumar Pal (d) Tejpal
Ans: (a)


Q2183. The capital of the Cholas was
(a) Kaveripatna (b) Mahabalipuram (c) Kanchi (d) Tanjore
Ans: (d)


Q2184. Who among the following was not a proponent of Bhakti movement?
(a) Nagarjuna (b) Tukaram (c) Tyagaraja (d) Vallabhacharya
Ans: (a)


Q2185. Who among the following was not an Alvar saint?
(a) Poyagai (b) Tirugyan (c) Poodam (d) Thirumangai
Ans: (b)


Q2186. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the list:
List-I List-II Ramanuja 1 Shuddhadvaita
B. Madhvacharya 2 Dvaitadvaita
C. Nimbarka 3 Dvaita
D. Vallabhacharya 4 Vishishtadvaita Codes:
ABCD

(a) 4 3 2 1 (b) 1 2 3 4 (c) 3 1 4 2 (d) 2 4 1 3
Ans: (a)


Q2187. Which of the following writers has called himself ‘Kalidas-
Valmiki’?

(a) Kalidas (b) Bhavabhuti
(c) Rajasekhar (d) Sandhyakara Nandin
Ans: (d)


Q2188. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Chand Bardai – Prithviraj Raso
(b) Abdur Rahman – Hamir Raso
(c) Narpati Nalha – Bisaldev Raso
(d) Jagnik – Alha Khand
Ans: (b)


Q2189. Sampradaya which believed in the immutability of destiny –
(a) Ajivaka (b) Charvaka
(c) Buddhist (d) Jain
Ans: (a)


Q2190. The founder of Advaita philosophy is –
(a) Shankaracharya (b) Ramanujacharya
(c) Madhvacharya (d) Mahatma Buddha
(e) None of these
Ans: (a)


Q2191. State one of the following incorrect statements about ancient Indian art-
(a) it was influenced by religion
(b) it influenced foreign art
(c) it did not have any foreign influence
(d) it influenced Indian dance
Ans: (c)


Q2192. Amphora jar is a-
(a) Perforated jar
(b) Tall and hand-handled jar on both sides
(c) Painted gray jar
(d) Black and red clay jar
Ans: (b)


Q2193. Vikram Samvat begins around-
(a) 57 BC. From (b) 78 AD
(c) 125 AD (d) 319 AD
Ans: (a)


Q2194. A document named ‘Khasra’ means-
(a) a license
(b) a document of ‘consolidation’
(c) a revenue-related document
(d) none of the above
Ans: (c)


Q2195. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists List I List II
(A) Bhavabhuti 1 Dasakumarcharita
(B) Shudrak 2 Uttararamcharita
(C) Dandi 3 Kiratarjuniyam
(D) Bharavi 4 Mrichhakatikam Koota :
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 2 3 1 4 (c) 2 4 1 3 (d) 4 3 2 1
Ans: (c)


Q2196. Ashtanga-Hriday Samhita is a treatise related to which of the following?
(a) Astronomy (b) Ethics (c) Yoga (d) Medicine
Ans: (d)


Q2197. In which of the following dynasties marriage with the daughter of Phufi was not forbidden?
(a) Haihaya (b) Rashtrakuta (c) Ikshvaku (d) Vishnukundin
Ans: (c)


Q2198. Which is the correct order of the following civilizations from north to south?
(a) Maya-Aztec-Muisca-Inca
(b) Maya-Muisca-Inca- Aztec
(c) Aztec- Muisca- Maya- Inca
(d) Aztec- Maya- Muisca- Inca
Ans: (d)


Q2199. Which of the following is not correctly matched?
List-I List-II

(a) Kushana – Gold and Copper
(b) Gupta – Gold and Silver
(c) Satavahana – Gold
(d) Kalachuri – Gold , Silver and Copper
Ans: (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Early Middle Ages (800-1200 AD)

Next Story

Medieval India

Latest from Blog

error: Content is protected !!