/

Mughal architecture and art

13 mins read

Mughal architecture and art

Q1158. Who deposed and killed Farrukhsiyar?
(a) Zulfiqar Khan (b) Jahandar Shah
(c) Syed brothers (d) Saadat Khan
Ans: (c)


Q1159. Which one of the following is correctly matched?
(a) Khuldabad Tomb of Sheikh Salim Chishti
(b) Fatehpur Sikri Tomb of Itima-ud-Daula
(c) Agra Tomb of Aurangzeb
(d) Delhi Tomb of Abdurrahim Khana Khana
Ans: (d)


Q1160. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below – List-I List-II
A. Fatehpur Sikri 1 Iltutmish
B. Jaunpur City 2 Sikandar Lodi
C. Agra City 3 Akbar
D. Jama Masjid Badaun 4 Firoz Shah Tughlaq Code:
ABCD

(a) 3 4 2 1 (b) 1 2 3 4 (c) 2 4 1 3 (d) 4 3 2 1
Ans: (a)


Q1161. Which of the following pair is not correctly matched?
(a) Tomb of Akbar – Sikandara
(b) Tomb of Jahangir – Sahadara
(c) Tomb of Sheikh Salim Chishti – Fatehpur Sikri
(d) Tomb of Sheikh Nizamuddin Auliya – Ajmer
Ans: (d)


Q1162. Match List-I and List-II and select the correct answer from the code given below the lists List-
I (Emperor) List-II (Tomb)
A. Babur 1. Lahore
B. Akbar 2. Agra
C. Jahangir 3. Kabul
D. Shahjahan 4. Sikandra Code:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 4 3 2 1 (c) 3 4 1 2 (d) 4 1 3 4
Ans: (c)


Q1163. List I corrected the code below me matched the List II and List North Chuniesuchi-
I List II
(painter) (Citrshaili)

(A) Basawan 1 Iranian
(b) Mansoor 2 flora and fauna
( c) Mir Syed Ali 3 caricature
(d) Miskin 4 European code:
ABCD
(a) 1 2 3 4 (b) 4 3 2 1 (c) 2 4 1 3 (d) 3 1 4 2
Ans: (a)


Q1164. Match List I (Monuments) with List II (Constructors) and select the correct answer using the code given below the lists
List – I (Monuments) List-II (Constructors)

(a) Badshahi Mosque Lahore 1 Shah Jahan
(b) ) Itmad-ud-Daulah’s Tomb 2 Akbar
(c) Buland Darwaza 3 Noor Jahan
(d) Moti Masjid Agra 4 Aurangzeb Code:
ABCD
(a) 1 2 3 4 (b) 4 3 2 1 (c) 3 2 1 4 (d) 4 2 3 1
Ans: (b)


Q1165. By whom was the Buland Darwaza built?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) Babur
Ans: (a)


Q1166. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists: List-I List-II
A. Babur 1 Jami Masjid (Sambhal)
B. Humayun 2 Din
Panaah C. Akbar 3 Jahangiri Palace
D. Tomb of Jahangir 4 Akbar Code: ABCD

(a) 1 2 4 3 (b) 2 1 3 4 (c) 1 2 3 4 (d) 1 3 4 2
Ans: (c)


Q1167. Match List 1 (Mughal ruler) with List 2 (Tomb location) on the basis of code List-1 List-2
1. Babur A. Delhi
2. Humayun b. Kabul
3. Akbar s. Lahore
4. Jahangir D. Sikandra code:

(a) 1-A 2-B 3-S 4-D (b) 1-B 2-A 3-D 4-S
(c) 1-S 2-D 3-A 4-B (d) 1-D 2-S 3-B 4-A
Ans: (b)


Q1168. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I List-II
A. Babur 1 Jami Masjid (Sambhal)
B. Humayun 2 Din Panaah
C. Akbar 3 Jahangir Mahal
D. Tomb of Jahangir 4 Itmad-ud-Daulah Code:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 4 3 2 1 (c) 3 4 1 2 (d) 2 1 4 3
Ans: (a)


Q1169. Who among the following was Jahangiri painter? Select the correct answer from the codes given below –
1. Abdusamad 2 Abul Hasan
3. Aka Riza 4 Mir Syed Ali Code:

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 4 and 1
Ans : (b)


Q1170. Which of the following pairs is correctly matched?
(Mughal Emperor) (place of his tombs)

(a) Babur Kabul
(b) Akbar Fatehpur Sikri
(c) Jahangir Lahore
(d) Bahadur Shah Zafar Delhi Now select the correct answer from the code given below:
(a) 1 and 2 ( b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 1 and 3
Ans: (d)


Q1171. Consider the following statements:
1. The Mughal style of painting is secular and aristocratic in nature.
2. Mughal painters have depicted the Indian national life.
3. The Mughal emperor Shah Jahan discouraged painting. Which of the above statements is not true?

(a) 1‚ 2 and 3 (b) 1 and 2
(c) 2 and 3 (d) 1 and 3
Ans: (c)


Q1172. Arrange the following in the order of their date of construction and select the correct answer from the codes given below-
1. Agra Fort 2 Fatehpur Sikri
3. Qutub Minar 4 Taj Mahal Code:

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 2 , 4, 1, 3
(c) 3, 1, 4, 2 (d) 3, 1, 2, 4
Ans: (d)


Q1173. Which of the following statements about Fatehpur Sikri is not true?
(a) It was built often in one generation
(b) invariably used dark red sandstone
(c) Mary’s house is
adorned with Iranian frescoes (d) the structures are both secular and religious
Ans: (b)


Q1174. The greatest painter of birds in Jahangir’s court was-
(a) Khwaja Abdusamad
(b) Syed Ali Tarbiji
(c) Basavan
(d) Mansoor
Ans: (d)


Q1175. The greatest painter of birds in Jahangir’s court was-
(a) Basavan (b) Syed Ali Tabriji
(c) Khwaja Abdusamad (d) Mansoor
Ans: (d)


Q1176. The greatest painter of birds in Jahangir’s court was-
(a) Khwaja Abdursamad (b) Syed Ali Tabriji
(c) Basavan (d) Mansoor
Ans: (d)


Q1177. The painter who is especially famous for the depiction of animals and birds –
(a) Mansoor (b) Miskin (c) Muhammad Nadir (d) Murad
Ans: (a)


Q1178. The famous painter Mansoor was in whose era –
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) Humayun
Ans: (b)


Q1179. Which one of the following painters of Jahangir’s period was given the title of ‘Nadir-ul-Asr’?
(a) Daulat (b) Bishandas (c) Manohar (d) Mansoor
Ans: (d)


Q1180. Who among the following painters was
given the title of Nadir-uz-Zaman by Jahangir ?

(a) Abdul Samad (b) Abul Hasan
(c) Bishandas (d) Ustad Mansoor
Ans: (b)


Q1181. The Mughal style of painting was started by
(a) Jahangir (b) Akbar
(c) Shah Jahan (d) Humayun
Ans: (d)


Q1182. The foundation stone of Mughal painting was laid by –
(a) Babur (b) Humayun
(c) Akbar (d) Jahangir
Ans: (b)


Q1183. Who among the following was a Jahangiri painter?
(a) Abul Hasan (b) Abdus Samad
(c) Daswant (d) Mir Syed Ali
Ans: (a)


Q1184. Name the painter who made the painting for the front page of Tuzuk-i-Jahangiri?
(a) Ustad Mansoor (b) Farrukh Veg
(c) Abul Hasan (d) Aqa Riza
Ans: (c)


Q1185. The following painters are known to have painted the front page of Jahangir Nama –
(a) Aka Riza (b) Abdul Hasan
(c) Bishandas (d) Farrukh Baig
Ans: (b)


Q1186. To which artist did Jahangir bestow the title of ‘Nadiruzzama’?
(a) Mansoor (b) Daulat
(c) Abul Hasan (d) Bishan Das
Ans: (c)


Q1187. In the court of which one of the following did the eminent painter Khwaja Abdul Samad get shelter?
(a) Babur (b) Sher Shah (c) Akbar (d) Shajahan
Ans: (c)


Q1188. Khwaja Abdusamad was the painter of whose court?
(a) Babur (b) Akbar (c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (b)


Q1189. Who among the following is considered to be the founder of the Mughal painting style?
(a) Bahzad and Mir Hashim
(b) Abdulsamad and Mir Sayyar Ali
(c) Mansoor and Abdul Hai
(d) Daswant and Basavan
Ans: (b)


Q1190. Mir Syed Ali Abdussmd their time court painter The─
(a) Humayun, Akbar (b) Akbar, Jahangir
(c) Jahangir, Shah Jahan (d) Jahan, Aurangzeb
Ans: (a)


Q1191. ‘Dastan-e-Amir Hamza’ was painted by
(a) Abdus Samad (b) Mansoor
(c) Mir Syed Ali (d) Abul Hasan
Ans: (c)


Q1192. Dastan-e-Amir-e-Hamza was illustrated during the reign of which ruler?
(a) Humayun (b) Akbar (c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (b)


Q1193. Who among the following painters was appointed to the post of ‘Diwan’ in Multan?
(a) Abdul Samad (b) Abul Hasan
(c) Mir Syed Ali (d) Daswant
Ans: (a)


Q1194. Who among the following painters was appointed Diwan of Multan by Akbar?
(a) Abdul Samad (b) Basavan
(c) Daswant (d) Mir Syed Ali
Ans: (a)


Q1195. Who among the following painters committed suicide due to loss of mental balance?
(a) Abdul Samad (b) Basavan
(c) Daswant (d) Mahesh
Ans: (c)


Q1196. Who among the following painters committed suicide?
(a) Basavan (b) Lal
(c) Daswant (d) Mahesh
Ans: (c)


Q1197. Which Hindu painter was sent by Jahangir to paint a portrait of Shah Abbas I of Iran?
(a) Basavan (b) Bishandas (c) Dasharatha (d) Manohar
Ans: (b)


Q1198. Artist who went to Persia with Jahangir’s messenger Khan Alam –
(a) Balachandra (b) Vichitra (c) Vishandas (d) Basavan
Ans: (c)


Q1199. Who among the following was the patron of the Kota pen of painting?
(a) Balwant Singh (b) Govardhan Singh
(c) Sawant Singh (d) Umaid Singh
Ans: (d)


Q1200. Who was the great patron of Kota style of painting?
(a) Balwant Singh (b) Govardhan Singh
(c) Sawant Singh (d) Umaid Singh
Ans: (d)


Q1201. Nihalchandra was a famous painter of which pen?
(a) Basoli (b) Bundi (c) Kota (d) Kishangarh
Ans: (d)


Q1202. Nihalchand was a famous painter of which art?
(a) Bundi (b) Kota
(c) Kishangarh (d) Basoli
Ans: (c)


Q1203. For which art is the ‘Kishangarh’ style famous?
(a) Temple Art (b) Painting
(c) War Style (d) Sculpture
(e) None of these
Ans: (b)


Q1204. The Mughal pen of painting is the backbone of Indian miniature art. Which of the following pen was not influenced by Mughal painting?
(a) Pahari (b) Rajasthani
(c) Kangra (d) Kalighat
Ans: (d)


Q1205. Which of the following Mughal rulers learned Hindu music from Lala Kalawant?
(a) Humayun (b) Jahangir (c) Akbar (d) Shah Jahan
Ans: (c)


Q1206. In Mughal painting, the principle of condensation appears to be adopted, so that near and far people and objects come in one perspective. Due to whose influence did this happen?
(a) British (b) Dutch
(c) Portuguese (d) Danish
Ans: (c)


Q1207. During whose reign did Mughal painting flourish?
(a) Aurangzeb (b) Akbar
(c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (c)


Q1208. During whose reign did Mughal painting reach its zenith?
(a) Humayun (b) Akbar (c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (c)


Q1209. ‘Pahari School’, ‘Rajput School’, ‘Mughal School’ and ‘Kangra School’ represent different styles of which of the following art?
(a) Craftsmanship (b) Painting
(c) Dance (d) Music
Ans: (b)


Q1210. Which statement is true about Mughal painting?
(a) War scenes (b) Animals and birds and nature scenes
(c) Court paintings (d) All of the above
Ans: (d)


Q1211. From the time of Jahangir, European painting techniques and styles began to influence Mughal painting. Which one of the following European features was not followed in Mughal India?
(a) Three-dimensional portraiture
(b) Use of light and shadow especially in war portraits
(c) Drawing of new metaphors like angels and rolling clouds
(d) Technique of oil painting
Ans: (d)


Q1212. Who among the following Mughal painters was an expert in caricature?
(a) Sanwala (b) Basavan
(c) Miskin (d) Bhagwati
Ans: (b)


Q1213. Which of the following is not a feature of Mughal painting?
(a) Religious scenes
(b) Court and cultural scenes
(c) War scenes
(d) Mythological tales
Ans: (a)


Q1214. Who among the following did not stay in the court of the famous painter Akbar?
(a) Farooq Baig (b) Daswanth
(c) Agarija (d) Basavan
Ans: (c)


Q1215. Which painter of the Mughal period is called ‘Raphael of the East’?
(a) Jahangir (b) Basavan
(c) Khwaja Abdussamad (d) Vihzad
Ans: (d)


Q1216. Where did Pahari painting flourish?
(a) Basauli (b) Kangra
(c) Jammu (d) All three places
Ans: (d)


Q1217. Who among the following was assigned to Khwaja Abdul Samad for instruction in painting –
(a) Basavan (b) Miskin (c) Daulat (d) Daswant
Ans: (a)


Q1218. Abul Hasan was the most eminent painter of Jahangir’s reign. He has painted the famous Mughal court portrait in which
(a) Jahangir’s Takhtanshini is described
(b) Tansen’s arrival is described
(c) Jahangir’s interaction with the people is described
(d) The arrival of Mughal court historians is described
Ans: (c)


Q1219. Who among the following was not a painter during the Mughal period?
(a) Mir Syed Ali (b) Abdusamad
(c) Bishan Das (d) Baz Bahadur
Ans: (d)


Q1220. Which of the following monuments has a dome which is one of the largest domes in the world?
(a) Sher Shah’s Tomb, Sasaram
(b) Jama Masjid, Delhi
(c) Ghiyasuddin Tughlaq’s Tomb, Delhi
(d) Gol Gumbad, Bijapur
Ans: (d)


Q1221. Where is the tomb of Muhammad Adil Shah, popularly known as Gol Gumbaz located?
(a) Ahmednagar (b) Arcot (c) Bidar (d) Bijapur
Ans: (d)


Q1222. Where is Sher Shah’s tomb?
(a) Sasaram (b) Delhi (c) Kalinjar (d) Songaon
Ans: (a)


Q1223. In which place Sher Shah’s tomb is situated –
(a) Delhi (b) Kalinjar
(c) Sasaram (d) Agra
Ans: (c)


Q1224. The tomb of Sher Shah Suri is located in
(a) Agra (b) Sahasaram
(c) Delhi (d) Aurangabad
Ans: (b)


Q1225. In which of the following tombs of the Mughal period the use of ‘Pitradura’ is found for the first time?
(a) Taj Mahal (b) Itmad-
ud- Daulah (c) Jahangir’s Tomb (d) Akbar’s Tomb
Ans: (b)


Q1226. The first Mughal building completely covered in marble was
(a) Humayun’s Tomb
(b) Itmad-ud-Daulah’s Tomb
(c) Taj Mahal
(d) Red Fort, Moti Masjid in Delhi
Ans: (b)


Q1227. By whom was the tomb of Itmad-ud-Daulah built?
(a) Akbar (b) Nur Jahan
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (b)


Q1228. In the medieval period white marble was used for the first time in the construction of –
(a) Itmad-ud-Daulah’s Tomb
(b) Sher Shah’s Tomb
(c) Bibi Ka Maqbara
(d) Muhammad Adil Shah’s Tomb
Ans: (a)


Q1229. The first representation of ‘Pietra-Dura’ in the surface decoration is in the following –
(a) Itmad-ud-Daulah’s Tomb
(b) Taj Mahal
(c) Moti Masjid (Agra Fort)
(d) Diwan-i-Aam (Delhi’s Red Fort)
Ans : (a)


Q1230. Who built the tomb of Itimad-ud-Daula in Agra?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Nur Jahan (d) Shah Jahan
Ans: (c)


Q1231. Moti Masjid was built in Red Fort of Delhi by-
(a) Akbar (b) Jahangir (c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (d)


Q1232. Who built the Moti Masjid in the Red Fort of Delhi –
(a) Aurangzeb (b) Jahangir
(c) Muhammad Tughlaq (d) Shah Jahan
Ans: (a)


Q1233. The famous Tansen’s tomb is located in
(a) Agra (b) Gwalior
(c) Jhansi (d) Jaipur
Ans: (b)


Q1234. Where is Tansen’s Tomb located?
(a) Gwalior (b) Shivpuri (c) Bhopal (d) Agra
Ans: (a)


Q1235. Tansen’s tomb is:
(a) Gwalior (b) Aurangabad
(c) Fatehpur Sikri (d) None of the above
Ans: (a)


Q1236. Which historical monument in Delhi is an example of Indian and Persian style of architecture?
(a) Qutub Minar (b) Lodi’s Tomb
(c) Humayun’s Tomb (d) Red Fort
Ans: (c)


Q1237. Which one of the following mausoleums is situated in the center of a large garden and appears to be a pre-form of the Taj Mahal?
(a) Sikandra’s Akbar’s Tomb
(b) Itmad-ud-Daula’s Tomb at Agra
(c) Sasaram’s Sher Shah’s Tomb
(d) Delhi’s Humayun’s Tomb
Ans: (d)


Q1238. In the architecture of the tomb, the ‘Char-Bagh’ system is used for the first time in India in whose tomb –
(a) Ghiyasuddin Tughlaq (b) Sikandar Lodi
(c) Sher Shah (d) Humayun
Ans: (d)


Q1239. Some emperors and princes were buried in Humayun’s tomb. Select the correct number-
(a) 4 (b) 5 (c) 6 (d) 7
Ans: (c)


Q1240. Which one of the tombs of the following emperors does not have a central dome?
(a) Akbar’s Tomb (b) Jahangir’s Tomb
(c) Shah Jahan’s Tomb (d) Aurangzeb’s Tomb
Ans: (a)


Q1241. Where is Akbar’s tomb situated?
(a) Sikandra (b) Agra
(c) Aurangabad (d) Fatehpur Sikri
Ans: (a)


Q1242. In which Mughal tomb is the first use of minarets found in the buildings of North-India?
(a) Humayun’s Tomb
(b) Akbar’s Tomb
(c) Itmad-ud-Daulah’s Tomb
(d) Taj Mahal
Ans: (b)


Q1243. Which monument is not in Fatehpur Sikri?
(a) Golden Palace (b) Panch Mahal
(c) Jodha Bai’s Palace (d) Akbari Mahal
Ans: (d)


Q1244. “Both Agra and Fatehpur Sikri are bigger than London.” Who made this statement?
(a) Bernier (b) Manucci
(c) Ralph Fitch (d) Hawkins
Ans: (c)


Q1245. Which one of the following construction is not located in Fatehpur Sikri?
(a) Panch Mahal (b) Anoop Talab
(c) Buland Darwaza (d) Alai Darwaja
Ans: (d)


Q1246. The best buildings built by Akbar are found in
(a) Agra Fort
(b) Lahore Fort
(c) Allahabad Fort
(d) Fatehpur Sikri
Ans: (d)


Q1247. Who among the following got the mausoleum built for her emperor husband?
(a) Shah Begum (b) Haji Begum
(c) Mumtaz Mahal Begum (d) Nurunnisa Begum
Ans: (b)


Q1248. Which tomb marks a tribute to the faithful wife or her late husband?
(a) Humayun’s Tomb (b) Sher Shah’s Tomb
(c) Akbar’s Tomb (d) Jahangir’s Tomb
Ans: (a)


Q1249. Who among the following built the famous Jama-Masjid of Delhi?
(a) Humayun (b) Shah Jahan (c) Akbar (d) Ibrahim Lodi
Ans: (b)


Q1250. Which of the following Mughal emperors got the Jama Masjid built in Delhi?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (c)


Q1251. Who built the famous Jama Masjid of Delhi?
(a) Humayun (b) Shah Jahan (c) Akbar (d) Ibrahim Lodi
Ans: (b)


Q1252. By whom was the education center of Delhi which was called Madrasa-e-Begum established?
(a) Gulbadan Begum (b) Maham Anga
(c) Jiya Unnisa (d) Zeenat Unnisa
Ans: (b)


Q1253. A madrassa named Khairul Manazil was built in Delhi by-
(a) Hamida Banu Begum (b) Gulbadan Begum
(c) Maham Anga (d) Shah Begum
Ans: (c)


Q1254. On which side of medieval Indian history have Havell Ferguson and Percy Brown written?
(a) Literature (b) Art and Architecture
(c) Administration (d) Social and Economic History
Ans: (b)


Q1255. What did Percy Brown write about?
(a) Trade (b) Army
(c) Music (d) Architecture
Ans: (d)


Q1256. Which tomb is called the second Taj Mahal?
(a) Tomb of Anarkali
(b) Tomb of Itmad-ud-Daulah
(c) Tomb of Rabia-ud-Daurni
(d) None of the above
Ans: (c)


Q1257. The builder of ‘Bibi Ka Maqbara’ was
(a) Humayun (b) Shah Jahan
(c) Akbar II (d) Aurangzeb
Ans: (d)


Q1258. Due to which of the following the reign of Shah Jahan is considered as a golden period in the medieval history of India-
(a) because of the development of literature
(b) because of economic prosperity
(c) because of the development of architecture
(d) because of military achievements Because of
Ans: (c)


Q1259. Which of the following forts was not built during the reign of Akbar?
(a) Red Fort of Delhi (b) Fort of Agra
(c) Fort of Allahabad (d) Fort of Lahore
Ans: (a)


Q1260. Who deserves the credit for the construction of the Red Fort?
(a) Sikandar Lodi (b) Akbar
(c) Jahangir Lodi (d) Shah Jahan
Ans: (d)


Q1261. Who built the Babri Masjid in Ayodhya?
(a) Babur (b) Humayun
(c) Nizamul Mulk (d) Mirbanki
Ans: (d)


Q1262. Which Mughal ruler’s tomb is not in India?
(a) Aurangzeb (b) Jahangir
(c) Humayun (d) Babur
Ans: (d)


Q1263. Where is Babur’s tomb located?
(a) Lahore (b) Kabul
(c) Delhi (d) Ayodhya
Ans: (b)


Q1264. Where was the first observatory Jantar Mantar established by Sawai Raja Jai ​​Singh?
(a) Jaipur (b) Ujjain (c) Ayodhya (d) Delhi
Ans: (a)


Q1265. Maharaja Sawai Jai Singh of Jaipur did not build an observatory in-
(a) Ujjain (b) Varanasi (c) Mathura (d) Allahabad
Ans: (d)


Q1266. Who among the following built the present form of Purana Qila of Delhi?
(a) Sher Shah Suri (b) Akbar (c) Babur (d) Shah Jahan
Ans: (a)


Q1267. Moti Masjid of Agra Fort was built by-
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (c)


Q1268. Where is Shah Jahan’s Moti-Masjid?
(a) Delhi (b) Agra
(c) Lahore (d) Fatehpur Sikri
Ans: (b)


Q1269. Which of these features is not found in Akbar’s architecture?
(a) Use of red stone (b) Hindu elements
(c) Wavy arches (d) Charbagh around the tomb
Ans: (c)


Q1270. In which state is Fort William located?
(a) Kerala (b) Maharashtra
(c) Tamil Nadu (d) West Bengal
Ans: (d)


Q1271. Who built the fort of Jhansi?
(a) Sikandar Lodi (b) Jahangir
(c) Maharaja Bir Singh Deo (d) Rani of Jhansi
Ans: (c)


Q1272. Who built the Red Fort of Delhi?
(a) Akbar (b) Nur Jahan (c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (d)


Q1273. Famous saint Sheikh Salim Chishti lived in
(a) Delhi (b) Ajmer
(c) Fatehpur Sikri (d) Lohar
Ans: (c)


Q1274. The craftsman of the Taj Mahal was
resident of – (a) Italy (b) France
(c) Turkey (d) Mida
Ans: (a)


Q1275. The change in the architectural style during the time of the Mughals is called-
(a) Hindu Islamic style (b) Gothic style
(c) Islamic style (d) Persian style
Ans: (a)


Q1276. Which of the following mosques is made entirely of marble?
(a) Jama Masjid of Sikri
(b) Moti Masjid of Agra
(c) Qila-e-Cunha Masjid in Old Fort of
Delhi (d) Jama Masjid of Delhi
Ans: (b)


Q1277. The oval dome is a distinctive feature of the architecture of the period of the following ruler –
(a) Humayun (b) Akbar (c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (b)


Q1278. Jahangir Mahal is located in –
(a) Delhi (b) Aurangabad (c) Agra (d) Lahore
Ans: (c)


Q1279. The map of which building built by Akbar is like a Buddhist vihara?
(a) Panchmahal (b) Diwan-i-Khas
(c) Jodha Bai’s palace (d) Buland Darwaza
Ans: (a)


Q1280. Which of the following buildings is known as ‘Shane Fatahpur’?
(a) Buland Darwaza (b) Turkish Sultan’s palace
(c) Jama Masjid (d) Prince Amber’s palace
Ans: (c)


Q1281. Which of the following has been called the ‘Second Taj Mahal’?
(a) Humayun’s Tomb
(b) Itmad-ud-Daula’s Tomb
(c) Jahangir’s Tomb
(d) Rabia-ud-Daurani’s Tomb
Ans: (d)


Q1282. Who among the following painters was given the title of Nadir-Uzzaman by Jahangir?
(a) Abul Hasan (b) Farrukh Baig
(c) Bishandas (d) Agha Raza
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

successor Mughal

Next Story

Mughal literature and litterateur

Latest from Blog

error: Content is protected !!