/

Mughal Era Miscellaneous

20 mins read

Mughal Era Miscellaneous

Q1488. Founder of Peshwa State –
(a) Balaji Vishwanath (b) Bajirao
(c) Balaji Baji Rao (d) Madhav Rao
Ans: (a)


Q1489. Where did Maharaja Jai ​​Singh II get the observatories built?
1. Delhi 2 Jaipur
3. Ujjain 4 Varanasi Select the correct answer from the codes given below:
Codes:

(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(c) 2 and 3 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)


Q1490. With reference to the Sikh Gurus, consider the following statements:
1. Banda Bahadur was appointed as the Commander-in-Chief of the Sikhs by Guru Tegh Bahadur
2.
Guru Arjan Dev succeeded Guru Ramdas, the Guru of the Sikhs. Lipi-Gurmukhi Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) 1 and 2
Ans: (d)


Q1491. Consider the following pairs:
Medieval Indian States Present region
1. Champak : Central India
2. Durgar : Jammu
3. Kulut : Malabar Which of the above pairs is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 (b) 2 only
(c) 1 and 3 (d) 3 only
Ans: (b)


Q1492. Consider the following statements : There were cavalry soldiers in the ahdi –
1. Who rendered their services alone.
2. Those who did not attach themselves to any chieftain.
3. The emperor was the one who had an adjacent colonel.
4. Those who attached themselves to the Mirzas. Of these statements –

(a) 1, 3 and 4 are correct (b) 1, 2 and 3 are correct
(c) 2 and 3 are correct (d) 1 and 4 are correct
Ans: (b)


Q1493. Arrange the following chronologically and find the correct answer with the help of the code given below –
1. Ahilyabai 2 Durgavati 3 Padmini 4 Tarabai Code:

(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 3, 2, 4 and 1
(c) 3, 4, 1 and 2 (d) 2, 1, 3 and 4
Ans: (b)


Q1494. Consider the following statements regarding factories in the Mughal Empire:
1. They used to meet the state needs at reasonable prices
2. They used to encourage various industries.
3. They provided better models to the artisans
4. They met the needs of the common people
5. They operated without any state aid. Indicate the correct statements with the help of answer signs given below:

(a) 1, 2 and 3 are correct (b) 3 and 5 are correct
(c) 4 and 5 are correct (d) 2, 4 and 5 are correct
Ans : (a)


Q1495. With reference to the Mughal mansabdari system, consider the following statements:
1. ‘Jat’ and ‘Savar’ posts were awarded.
2. Mansabdars were hereditary officers.
3. There were three classes of mansabdars.
4. Salary was paid to them by the office of the Diwan. Select the correct answer from the codes given below:
Codes:

(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2 and 3
(c) 1 and 3 (d)
None of the above Ans: (c)


Q1496. Consider the following statements about the Mughal mansabdari system and select the correct answer from the codes given below:-
(1) The terms ‘Jaat’ and ‘Savar’ were awarded.
(2) Mansabdars were hereditary officers.
(3) There were three classes of mansabdars.
(4) He was paid salary by the office of the Diwan. Code:

(a) All the four statements are correct.
(b) All the four statements are wrong.
(c) Only (1), (2) and -3 are correct.
(d) Only -1 and -3 are correct.
Ans: (d)


Q1497. Arrange the following in chronological order and select the correct answer from the code given below-
1. Ahilya Bai 2 Durgavati
3. Padmini 4 Tarabai

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 2, 3, 1, 4
(c) 3, 2, 4, 1 (d) 4, 3, 2, 1
Ans: (c)


Q1498. Arrange the following battles of Mughal period in chronological order:
(1) Battle of Ghaghra – 2 Battle of Khanwa
(3) Battle of Chausa – Battle of Samugarh Answer – Choose from the codes of the following

(a) 2, 1, 3 and 4 ( b) 1, 3, 2 and 4
(c) 3, 2, 1 and 4 (d) 2, 3, 1 and 4
Ans: (a)


Q1499. At which of the following places did Ahilyabai spend a lot of money in the construction of religious buildings?
1. Rameshwar 2 Jagannathpuri
3. Dwarka 4 Kedarnath Specify the correct answer from the codes given below –

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)


Q1500. Establishment of Mughal rule in India
1. Strengthened urbanization.
2. Strengthened inter-urban connectivity in coastal north-India.
3. Enhanced India’s maritime trade.
4. Reduced risk of long distance trading. Select the correct answer using the codes given below

(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2 only
(c) 3 and 4 (d) 1 only
Ans: (a)


Q1501. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists- List-I List-II
A. Iqta 1. Maratha
B. Jagir 2. Of Delhi Sultan
C. Amaram 3. Mughal
D. Mokasa 4. Vijay Nagar Code:

(a) A-3, B-2, C-1, D-4 (b) A-2, B-3 , C-4, D-1
(c) A-2, B-3, C-1, D-4 (d) A-3, B-2, C-4, D-1
Ans: (b)


Q1502. Select the correct chronological sequence of the following battles from the codes given below-
A. Third Battle of Panipat 1. 1601 AD
B. Battle of Haldighati 2. 1761 AD
C. Second Battle of Tarain 3. 1576 AD
D. Battle of Asirgarh 4. 1192 AD
Code :
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 4 3 2 1 (c) 2 3 4 1 (d) 3 4 2 1
Ans: (c)


Q1503. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists – List-I List-II
A. 1556 AD 1. Battle of Haldighati
B. 1600 AD 2. Nadirshah Captured Delhi
C. 1680 AD 3. Shivaji’s death
D. 1739 AD 4. Grant of authority to the East India Company
5. Akbar’s accession code:
ABCD

(a) 3 4 2 1 (b) 5 4 3 2 (c) 5 2 1 4 (d) 1 5 3 2
Ans: (b)


Q1504. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below:
List-I List-II
A. Battle of Haldighati 1 Babur
B. Battle of Bilgram 2 Akbar
C. Khusrau’s Rebellion 3 Humayun
D. Battle of Khanwa 4 Jahangir Code:
ABCD

(a) 2 3 4 1 (b) 1 3 2 4 (c) 3 2 4 1 (d) 2 4 1 3
Ans: (a)


Q1505. Match the followingA
1192 1. Third Battle of Panipat
B. 1707 2. Second Battle of Tarain
C. 1761 3. Death of Akbar
D. 1605 4. Death of Aurangzeb Select the correct answer from the passage given below- Code:
ABCD

(a ) 1 2 3 4 (b) 4 3 2 1 (c) 2 4 1 3 (d) 2 4 3 1
Ans: (c)


Q1506. Match List I with List II and select the correct answer from the code given below List I List II
(a) Francisco Pelsart 1 Storia de Mogor
(b) Edward Terry 2 Early Travels in India
(c) Nicolao Manucci 3 A
Vice East India (d) William Foster 4 Remonstrato Code:
ABCD
(a) 1 2 3 4 (b) 2 3 4 1 (c) 3 1 4 2 (d) 4 3 2 1
Ans: (*)


Q1507. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists- List-I List-II
(Time) (Event)
A. 1527 AD 1. Aurangzeb’s ‘Banaras Farman’
B . 1556 AD 2. The Annunciation of Mahzar
C. 1579 AD 3. Battle of Khanwa
D. 1658 AD 4. Akbar’s accession code ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 4 3 2 1 (c) 2 1 4 3 (d) 3 4 2 1
Ans: (d)


Q1508. Match the following events and e. –
A. Capture of Delhi by Nadirshah 1 in 1556
B. First battle between Babur and Ibrahim Lodi 2 in 1526
C. War between Hemu and Akbar 3 in 1761
D. Ahmad Shah Abdali And the war between Marathas in 4th year 1739 code:
ABCD

(a) 1 4 3 2 (b) 3 1 4 2 (c) 4 2 1 3 (d) 2 3 1 4
Ans: (c)


Q1509. Match
List I with List II and select the correct answer from the code given below the lists List – I List – II

(a) Hawkins 1. 1615-
(b) Thomas Rowe 2. 1608-
(c) Manucci 3. 1585-
( d) Ralph Fish 4. 1653-1708 Code:
ABCD
(a) 1 2 3 4 (b) 2 1 4 3 (c) 1 2 4 3 (d) 2 1 3 4
Ans: (b)


Q1510. Which one of the following is correctly matched?
(a) Kakatiya Devagiri
(b) Hoysala Dwarasamudra
(c) Yadav Warangal
(d) Pandya Madura
Ans: (d)


Q1511. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Jahangir – William Hawkins
(b) Akbar – Sir Thomas Roe
(c) Shah Jahan – Travernier
(d) Aurangzeb – Manuchi
Ans: (b)


Q1512. Which of the following pair is correctly matched?
(a) Guru Amar Das – Miri and Piri
(b) Guru Arjun Dev – Adi Granth
(c) Guru Ram Das – Dal Khalsa
(d) Guru Gobind Singh – Manji
Ans: (b)


Q1513. Which of the following pair is not correctly matched?
(a) Re-imposition of Jizya – Farrukhsiyar
(b) Right on Musalipatam – Ford
(c) Prohibition of Sati Act – Lord William Bentinck
(d) End of Slavery – Malcolm
Ans: (d)


Q1514. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Babur Battle of Khanwa
(b) Humayun Battle of Chausa
(c) Akbar Battle of Haldighati
(d) Jahangir Battle of Balkh
Ans: (d)


Q1515. Which of the following is correctly matched?
(a) Barbak – Account
(b) Mushrif – Detective
(c) Mutsarrif – Royal factory
(d) Barid – Court etiquette
Ans: (c)


Q1516. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Baz Bahadur Malwa
(b) Sultan Muzaffar Shah Gujarat
(c) Yusuf Adil Shah Ahmednagar
(d) Qutub Shah Golconda
Ans: (c)


Q1517. Which of the following pair is incorrect?
(a) Akbar Ralph Fitch
(b) Darashikoh Manuchi
(c) Jahangir Sir Thomas Roe
(d) Shah Jahan Jordan
Ans: (d)


Q1518. Which of the following pair is correctly matched?
Officer Duties

(a) Amir-i-Hajib Court Etiquette
(b) Barid-e-Mumalik Das Head of the Department
(c) Sarjandar in charge of espionage
(d) Diwan-i-Bandagan Chief of the bodyguards of the Sultan
Ans: (a)


Q1519. Assertion (A): By 1750 AD the Maratha Empire had become a confederation headed by Peshwa. Reason (R) : The successors of Sahu depended on the wishes of Peshwa. Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is incorrect
(d) ) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q1520. Given below are two statements one is statement A and the other is reason R. Assertion (A) : The Mughal emperors did not accept the status of the Caliph as the supreme authority of the Islamic world. Reason (R) : The Caliph was a prisoner of the ruler of Mida and by that means the Mughal emperor was of low status as compared to the rule of Mida. Which of the following is correct with respect to the above?
Code:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is incorrect
(d) A is false but R is correct
Ans: (b)


Q1521. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below- Assertion (A) : The Mughal rulers never accepted the subjugation of the Caliphate. Reason (R) : The Caliph was a prisoner of the ruler of Mida. Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of A.
(c) A is correct but R is wrong.
(d) A is wrong but R is correct.
Ans: (b)


Q1522. Given below are two statements, one labeled as Assertion A and the other labeled as Reason R. Assertion (A): Textile industry was the most important of all the industries of Mughal India. Reason (R) : Export of cotton textiles was the main source of foreign exchange in India. In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
Code:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is incorrect
(d) A is false But R is correct
Ans: (a)


Q1523. Given below are two statements, one labeled as Assertion A and the other labeled as Reason R. Assertion (A): Trimetallic currencies were in vogue during the Mughal period. Reason (R) : Gold seal, the mutual exchange of silver rupee and copper price was determined by the state. Which of the following is correct with respect to the above two statements?
Code:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is incorrect
(d) A is false But R is correct
Ans: (a)


Q1524. Note the following statements Statement-
A: The military organization of the Mughals collapsed in the early eighteenth century. Reason-R : There was a crisis situation in the Jagirdari system. Select the correct answer from the following codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true and R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (a)


Q1525. Read the statement (a) and (b) given in the following and select the correct answer from the code given below –
(a) Not all mansabdars were army officers.
(b) Under the Mughal rule, the high officials were also mansabdars and they were classified. Code:
(a) Both (a) and (b) are wrong.
(b) Both (a) and (b) are correct.
(c) (a) is correct while (b) is false.
(d) (a) is wrong while (b) is correct.
Ans: (b)


Q1526. Statement: Mansabdari system existed during the Mughal period. Reason: Mansabdars were selected on the basis of merit.
(a) Assertion and reason both are true and reason justifies the assertion
(b) Assertion and reason both are true but reason does not explain the assertion
(c) Assertion is true but reason is false
(d) Assertion is false But the reason is correct
Ans: (c)


Q1527. Who was the last Guru of the Sikhs?
(a) Guru Arjun Dev (b) Guru Gobind Singh
(c) Guru Tegh Bahadur (d) None of the above
Ans: (b)


Q1528. ‘Khalsa Panth’ was founded by-
(a) Guru Arjun (b) Guru Gobind Singh
(c) Guru Nanak (d) Guru Tegh Bahadur
Ans: (b)


Q1529. The difference between ‘Gaj Sikandari’ and ‘Gaj Ilahi’ was –
(a) 39: 41 (b) 40: 43
(c) 42: 45 (d) 43: 47
Ans: (a)


Q1530. By what name was the district known during the Mughal administration?
(a) Ahar (b) Vishwas (c) Suba (d) Sarkar
Ans: (d)


Q1531. The Adi Granth was collected by-
(a) Guru Amar Das (b) Guru Arjun
(c) Guru Ramdas (d) Guru Tegh Bahadur
Ans: (b)


Q1532. Who among the following compiled the “Adi Granth or Guru Granth Sahib”?
(a) Guru Nanak Dev (b) Guru Tegh Bahadur
(c) Guru Gobind Singh (d) Guru Arjun Dev
Ans: (d)


Q1533. Who was the last ruler of ‘Jaunpur State’?
(a) Muhammad Shah (b) Hussain Shah
(c) Mubarak Shah (d) Ibrahim Shah
Ans: (b)


Q1534. Who was the only Hindu king to sit on the throne of Delhi during the Muslim period and assumed the title of Vikramaditya?
(a) Hemu (b) Sangram Singh
(c) Student Sal (d) Peshwa Bajirao
Ans: (a)


Q1535. By what name is Hemchandra Vikramaditya known in Indian history?
(a) Puranmal (b) Maldev
(c) Rana Sanga (d) Hemu
Ans: (d)


Q1536. One of the legislatures established by Sawai Jai Singh was-
(a) Agra (b) Indore (c) Ujjain (d) Jodhpur
Ans: (c)


Q1537. Who among the following built the astronomical observatory called Jantar Mantar in Delhi –
(a) Akbar (b) Shah Jahan
(c) Surajmal (d) Jai Singh II
Ans: (d)


Q1538. Mansabdari system was introduced in Medieval India especially so that –
(a) army recruitment
(b) revenue collection facility
(c) religious harmony is ensured
(d) clean administration can be implemented
Ans: (d)


Q1539. Which one of the following is not true about the Mughal mansabdari system?
(a) There were 33 classes in it
(b) They used to get ‘Mashrut’ or conditional posts
(c) Their ‘Savar’ rank could be higher than ‘Jat’ post
(d) Mansabs were given to all the executive and military officers The
Ans: (c)


Q1540. Mansabdari system practiced by the Mughal rulers originated from-
(a) Persia (b) Arabia
(c) Central Asia (d) India
Ans: (c)


Q1541. The deduction of one-fourth in the claim of the entire income of the
mansabdars was attached to the following class of the rich- (a) Khanajad (b) Rajput (c) Foreign (d) Deccan
Ans: (b)


Q1542. Which one of the following is not true about the Mughal mansabdari system?
(a) Each mansabdar was recommended/introduced through Mir Bakshi.
(b) Salaries to the mansabdars were payable in the form of jagirs.
(c) Mansabdars also got conditional (ex-officio) or Mashrut posts.
(d) Mansabdars were mainly hereditary officers.
Ans: (d)


Q1543. Mansabdari institution-
(a) was hereditary
(b) was by nomination
(c) was by selection/
recruitment (d) was by official appointment
Ans: (d)


Q1544. In Mansabdari, whose number was meant by ‘Jat’?
(a) Horse bar (b) Soldiers
(c) Elephants (d) Horses
Ans: (b)


Q1545. To whom were the Mughal Mansabdars directly subordinated?
(a) Emperor (b) Mir Bakshi (c) Amir (d) Nearest High Officer
Ans: (b)


Q1546. The Mansabdari system that Akbar implemented was borrowed from the system prevalent in which country?
(a) Afghanistan (b) Turkey
(c) Mongolia (d) Persia
Ans: (c)


Q1547. Which of the following pairs of Mughal emperors deposed their chief Sadras?
(a) Humayun and Akbar
(b) Akbar and Jahangir
(c) Akbar and Shahjahan
(d) Akbar and Aurangzeb
Ans: (d)


Q1548. In Mughal administrative terminology ‘Maal’ represents
(a) land revenue (b) salary
(c) allowances (d) none of the above
Ans: (a)


Q1549. Goods (Mughal tax) was-
(a) a rent levied on land
(b) a tax levied on the sale of
goods (c) a tax levied on the movement of goods
(d) a tax levied on crops
Ans : (a)


Q1550. The land which was reserved for land revenue allocation was called- (
a) Mahale Jagir (b) Mahale Khalsa
(c) Mahale Paibaki (d)
None of the above Ans: (c)


Q1551. To whom did the Mughal emperors grant jagirs?
(a) Jagir Mahal
(b) Khalsa Mahal
(c) Mahal-e-Paibaki
(d) None of the above
Ans: (c)


Q1552. What is meant by paibaqi?
(a) Khalisa land (b) Altamaga
(c ) Unprovided Jagir land (d) Watan Jagir
Ans: (c)


Q1553. Which of the following jagirs could not be transferred?
(a) Khidmat Jagir (b) Watan Jagir
(c) Milyit Jagir (d) None of these
Ans: (b)


Q1554. Which of the following jagirs could not be transferred?
(a) Tankah-jagir (b) Mushroom-jagir
(c) Watan-jagir (d) Khalsa
Ans: (c)


Q1555. Which one of the following Muslim rulers was called ‘Jagadguru’ by his Muslim subjects because of his faith in secularism?
(a) Hussain Shah (b) Zain-ul-Addin
(c) Ibrahim Adil Shah (d) Mahmud II
Ans: (c)


Q1556. Examine the map given below – The places marked with 1, 2, 3 and 4 were the power centers respectively –
(a) Scindia, Holkar, Gaikwad and Bhonsle
(b) Holkar, Scindia, Gaikwad and Bhonsle
(c) Gaikwad, Bhonsle, Scindia and Holkar
(d) Scindia, Holkar, Bhonsle and Gaekwad
Ans: (a)


Q1557. The original name of Banda Bahadur was –
(a) Mahesh Das (b) Lachhan Dev
(c) Dwarka Das (d) Harnam Das
Ans: (b)


Q1558. Begum Samru built a very famous church in
(a) Mount Abu (b) Nainital
(c) Sardhana (d) Kanpur
Ans: (c)


Q1559. The court language in the Mughal period was
(a) Arabic (b) Turkish
(c) Persian (d) Urdu
Ans: (c)


Q1560. Who among the following was a confidant of Ruhela Sardar Ahmad Shah Abdali?
(a) Ghulam Qadir Ruhela (b) Najeeb Khan
(c) Ali Muhammad Khan (d) Hafiz Rahmat Khan
Ans: (b)


Q1561. With whom was the Saranjami system related?
(a) Maratha land revenue system (b) Talukdari system
(c) Qutub Shahi administration (d) None of the above
Ans: (a)


Q1562. With which Indian city is the book ‘City of Gins’ by William Derimple related?
(a) Delhi (b) Kolkata
(c) Varanasi (d) Agra
Ans: (a)


Q1563. What is the book ‘Hoft Kulzum’ written during the time of Ghaziuddin Haider?
(a) Arabic-Persian Dictionary
(b) Arabic Poetry
(c) Book of Administrative Reforms
(d) Collection of Administrative Rules
Ans: (c)


Q1564. Where is Shuja-ud-daula’s tomb located?
(a) Lucknow (b) Faizabad
(c) Delhi (d) Calcutta
Ans: (a)


Q1565. By whom was the Lohgarh Fort built?
(a) Guru Hargobind (b) Guru Tegh Bahadur
(c) Guru Gobind Singh (d) Banda Bahadur
Ans: (d)


Q1566. Note the following
passage : “In his extensive traveler’s life of about thirty years, he traveled across the vast tracts of the Eastern Hemisphere, covering the vast tracts of land that today comprise some 44 countries, and totaling about 73,000 miles. Walked the distance.” Who was the world’s greatest traveler of the pre-modern period, which is described in the above passage?

(a) Megasthenes (b) Fahian
(c) Marcopolo (d) Ibn Battuta
Ans: (d)


Q1567. Who were the ‘Poligars’ of South India?
(a) Ordinary Zamindar
(b) Mahajan
(c) Regional Administrative and Military Controller
(d) Rich merchant
Ans: (c)


Q1568. Who built the Kirtistambh of Chittor?
(a) Rana Sanga (b) Rana Kumbha
(c) Rana Pratap (d) Rana Udai Singh
Ans: (b)


Q1569. The present name of Dwarasamudra, the ancient capital of the Hoysalas, is-
(a) Sringeri (b) Belur
(c) Halevid (d) Somnathpur
Ans: (c)


Q1570. Which of the following is correctly matched?
(a) Kakatiya : Devagiri (b) Hoysala : Dwarasamudra
(c) Yadav : Warangal (d) Pandya : Madura Answer- (b & d) UP Lower (Pre)
Ans:


Q1571. Musicians such as Tansen, Baijubawra and Gopal Nayak received training from Swami Haridas. How many Sangeet Archana Kendras have been established by the followers of Swami Haridas?
(a) 5 (b) 4 (c) 3 (d) 2
Ans: (a)


Q1572. What was the most important object of British trade in Mughal India?
(a) Cotton (b) Indigo (c) Opium (d) Tea
Ans: (a)


Q1573. Which one of the following was not included in the powers of the Diwan under the Mughals?
(a) Head of Revenue Department
(b) Superiority over all
other departments (c) Right to recommend appointment and removal of heads of other departments
(d) Issue of government decrees
Ans: (d)


Q1574. Which was the most famous area of ​​indigo production in the Mughal Empire?
(a) Bayana (b) Coromandel
(c) Gujarat (d) Lahore
Ans: (a)


Q1575. Who established the first French company in India?
(a) Colbert (b) Dumas
(c) Dupley (d) Swanners
Ans: (a)


Q1576. What was the main item of export by the Dutch from the port of Coromandel?
(a) Cloth (b) Indigo
(c) Spices (d) Shora
Ans: (a)


Q1577. In the context of the economic history of medieval India, what does the word ‘Arghatta’ represent?
(a) Bonded labor
(b) Land grant given to military officers
(c) Water wheel used for irrigation of land
(d) Land converted into agricultural land
Ans: (c)


Q1578. Which of the following ports was called Kabul Mecca (Gate of Mecca) during the Mughal period?
(a) Calicut (b) Bharuch (c) Cabe (d) Surat
Ans: (d)


Q1579. Amritsar city was established in Punjab by
(a) Guru Nanak (b) Guru Gobind Singh
(c) Guru Tegh Bahadur (d) Guru Ramdas
Ans: (d)


Q1580. Who among the following laid the foundation of Amritsar?
(a) Guru Amar Das (b) Guru Ram Das
(c) Guru Arjun Dev (d) Guru Har Govind
Ans: (b)


Q1581. Who was called ‘Dastar Bandan’?
(a) Sufi Saint (b) Khan (c) Malik (d) Ulema
Ans: (d)


Q1582. During the Mughal rule, a copper coin was called –
(a) Rupee (b) Daam (c) Tanka (d) Shamsi
Ans: (b)


Q1583. 21st January is celebrated as the birthday of –
(a) Guru Gobind Singh (b) Subhash Chandra Bose
(c) Devendra Nath Tagore (d) Chandrashekhar Azad
Ans: (*)


Q1584. The Mughals took the festival of Navroz from-
(a) Parsis (b) Jews
(c) Mongols (d) Turks
Ans: (a)


Q1585. The answers were-
(a) ‘Agriculture’ related law
(b) State law
(c) Hindu matter
(d) none of the above
Ans: (b)


Q1586. What was the main source of income of the state in Mughal India –
(a) plunder (b) royal property
(c) land revenue (d) tax
Ans: (c)


Q1587. In the Mughal period ‘Maullim’ was-
(a) a tax (b) an administrative unit
(c) a ruler (d) a ship
Ans: (d)


Q1588. Who among the following was the founder of the independent state of Hyderabad?
(a) Kamaruddin Khan (b) Mohammad Amin Khan
(c) Asad Khan (d) Chin Kilich Khan
Ans: (d)


Q1589. At which of the following places in India did the Portuguese build the first fort?
(a) Anjidev (b) Cannanore
(c) Cochin (d) Goa
Ans: (c)


Q1590. Which one of the following is the correct definition of ‘reason’?
(a) Mounted contingents of provincial governors
(b) Salaries payable by land revenue grants
(c) Military units of Karad Sardars
(d) None of the above
Ans: (b)


Q1591. Who among the following officers was the superintendent of the port under the Mughals?
(a) Mutsaddi (b) Mir-e-Bahr
(c) Tehweeldar (d) Mushrif
Ans: (a)


Q1592. Which of the foreign travelers describes that the ‘Ganga-water’ in large copper vessels was carried for the Mughal emperors to drink?
(a) Thomas Corriot (b) Edward Terry
(c) Ralph Fitch (d) Sir Thomas Roe
Ans: (b)


Q1593. What was ‘Narnal’ or light cannon during the Mughal period?
(a) Cannon mounted on elephant’s back
(b) Cannon mounted on camel’s back
(c) Cannon carried by man
(d)
None of the above Ans: (c)


Q1594. What was the meaning of the words ‘Elchi’ or ‘Safir’ in the Mughal administrative terminology of the sixteenth century?
(a) Ambassador (b) Rebel
(c) Detective (d) Provincial
Ans: (a)


Q1595. Who has been called ‘Plato of Jat community’?
(a) Surajmal (b) Rajaram
(c) Gokul (d) Chudaman
Ans: (a)


Q1596. The farmers who came from other villages to till the land were called
(a) Khudkasht (b) Pai or Pahi
(c) Girast (d) Gharuhala
Ans: (b)


Q1597. Which of the following was the initial slogan of the East India Company?
(a) trade and land (b) land only
(c) no land, trade (d) none of the above
Ans: (c)


Q1598. Which of the following items was exported the most in Mughal India?
(a) Opium and indigo (b) Cotton and silk cloth
(c) Gold and silver and horse (d) Sugar and saltpeter
Ans: (b)


Q1599. Who among the following gave Bombay dowry to Charles II of England in marriage to Catherine of Braganza?
(a) Dutch (b) Portuguese
(c) Spanish (d) French
Ans: (b)


Q1600. In which region of India did the Dutch set up their first warehouses?
(a) Gujarat and Sindh (b) Bombay and Sindh
(c) Madras and Oudh (d) Gujarat and Bihar
Ans: (d)


Q1601. “At such times when a person acquires land, he squeezes more and more out of it and the poor laborers leave it and migrate elsewhere”. Whose statement is the above?
(a) Bernier (b) Hawkins
(c) St. Xavier (d) Manrique
Ans: (a)


Q1602. Qazi-ul-Quzat in the Mughal Empire was related to-
(a) Public Works (b) Finance
(c) Justice (d) Police
Ans: (c)


Q1603. The Sikhs were started to be transformed into a military fighting caste-
(a) Guru Gobind (b) Guru Gobind Singh
(c) Guru Tegh Bahadur (d) Guru Arjun Dev
Ans: (a)


Q1604. What is ‘Khidmati’?
(a) One-fifth of the spoils received in the war
(b) Taxes payable on the purchase and sale of goods
(c) Taxes payable by the defeated Indian chiefs
(d) A house tax to be collected from Hindus.
Ans: (c)


Q1605. The Mughal emperors had set a separate day for the delivery of justice. Which one of the following pairs is not correctly matched in this context?
(a) Akbar – Thursday (b) Jahangir – Tuesday
(c) Shah Jahan – Wednesday (d) Aurangzeb – Friday
Ans: (d)


Q1606. Which of the following pair is not correctly matched?
(a) Akbar – Jerome Javier (b) Jahangir – Sir Thomas Roe
(c) Shah Jahan – Peter Mundi (d) Aurangzeb – Edward Terry
Ans: (d)


Q1607. The Mughal rulers of Medieval India were actually
(a) Persian (Iranian) (b) Afghan
(c) Chagtai Turk (d) None of the above
Ans: (c)


Q1608. Nanded Gurdwara is considered holy by the Sikhs because of whose samadhi?
(a) Guru Amardas (b) Guru Angad
(c) Guru Arjun Dev (d) Guru Gobind Singh
Ans: (d)


Q1609. Where was the capital of Raja Ranjit Singh of Punjab?
(a) Amritsar (b) Lahore
(c) Rawal Pindi (d) Peshawar
Ans: (b)


Q1610. Which of the following cities is known as ‘Pink City’ in India?
(a) Mysore (b) Jaipur (c) Chandigarh (d) Srinagar
Ans: (b)


Q1611. Guru Gobind Singh was assassinated in 1708 at this place.
(a) Amritsar (b) Kiratpur
(c) Nanded (d) Anandpur
Ans: (c)


Q1612. Which jeweler foreign traveler of the Mughal period
gave a detailed account of the Takht-i-Taus (Peacock Throne)?

(a) Travernier (b) Jeronimo Veronese
(c) ‘Omra’ Danish Khan (d) Austin of Borda
Ans: (a)


Q1613. Under the ‘Zabti’ system, what part of the actual production was fixed as the demand of the State?
(a) Half (b) One-third
(c) One-fourth (d) One-fifth
Ans: (b)


Q1614. Which was the most famous area of ​​indigo production in the Mughal Empire?
(a) Lahore (b) Malwa
(c) Gujarat (d) Bayana
Ans: (d)


Q1615. Which fort was used by the Mughals as a royal prison for a long time?
(a) Gwalior (b) Jhansi
(c) Kalinjar (d) Mandu
Ans: (a)


Q1616. Who can be considered as the golden age of Orchha, the capital of the Bundelas?
(a) Late sixteenth century
(b) First half of seventeenth century
(c) Late seventeenth century
(d) First half of eighteenth century
Ans: (d)


Q1617. Who were Travernier, Barbossa, Manucci and Paes?
(a) European tourists to India
(b) Officers in the English East-India Company
(c) Involved in Anglo-French wars in India
(d) Contemporary to each other
Ans: (a)


Q1618. In Mughal India –
(a) Textile industry was a major industry
(b) Good woolen clothes were made in Bengal
(c) There was no sugar industry
(d) There was no trade with American countries
Ans: (a)


Q1619. Who was the Diwan in the Mughal period?
(a) Chief Justice (b) Chief Police Officer
(c) Prime Minister (d) Finance Minister
Ans: (d)


Q1620. What were the confessions and leases related to?
(a) Military administration (b) Transport system
(c) Commerce policy (d) Revenue settlement
Ans: (d)


Q1621. What were the Abwabs?
(a) Cess (b) Commemorative
(c) Award (d) Announcement
Ans: (a)


Q1622. In Mughal administration ‘Muhatsib’ was –
(a) Army Officer
(b) Chief of Foreign Affairs
(c) Public Conduct Officer
(d) Officer of Correspondence Department
Ans: (c)


Q1623. ‘Madad-i-Mash’ in Mughal administration indicates-
(a) Toll tax
(b) Revenue free granted land given to scholars
(c) Pension given to military officers
(d) Sowing tax (Cultivation tax)
Ans: (b)


Q1624. Identify the region from where Europeans got the best salt and opium?
(a) Bihar (b) Gujarat
(c) Bengal (d) Madras
Ans: (a)


Q1625. Which Rajput ruler continued the struggle for independence against the Mughals and did not surrender?
(a) Raja Rai
Singh of Bikaner (b) Rao Chandrasen of Marwar (c) Raja Bharmal of Amer (d) Maharaja Amar Singh of Mewar
Ans: (b)


Q1626. The greatness of Guru Gobind Singh lies in that –
(a) he formed the military system of the Sikhs
(b) he was the founder of the Sikh state
(c) he made the Sikhs peace-loving
(d) he defeated Aurangzeb
Ans: ( a)


Q1627. Mansabdars who were paid salary in the form of money were called-
(a) Cash (b) Jagirdar (c) Amir (d) Mirza
Ans: (a)


Q1628. Which of the following crops was first introduced by the Portuguese to India?
(a) Coffee (b) Chilli
(c) Tobacco (d) Groundnut
Ans: (c)


Q1629. Faujdar in the Mughal administration was the authority of which one of the following?
(a) Town (b) Village (c) District (d) Subah
Ans: (c)


Q1630. What was Nask during the Mughal period?
(a) A method of determination of land rent
(b) A unit of measure of land
(c) Zamindari area
(d) Tax free land grant
Ans: (a)


Q1631. Who was the first Rajput clan to have matrimonial relations with the Mughals?
(a) Hada (b) Kachwaha
(c) Rathor (d) Guhilot
Ans: (b)


Q1632. Whose name was Ata Ali Khan?
(a) Abul Fazl (b) Abul Faizi
(c) Todarmal (d) Adam Khan
(e) None of these
Ans: (e)


Q1633. Who was the Hindu ruler of 18th century who organized two Ashwamengha Yagyas?
(a) Peshwa Bajirao I
(b) Abhay Singh of Marwar
(c) Raja Jagatsingh of Mewar
(d) Sawai Jai Singh of Amer
Ans: (d)


Q1634. Which dynasty made Orchha the capital of Bundelkhand?
(a) Bundela (b) Chandela (c) Mughal (d) Scindia
Ans: (a)


Q1635. Which was the first European country to establish commercial relations with India?
(a) Portugal (b) Holland (c) England (d) France
Ans: (a)


Q1636. What is Golconda called at present –
(a) Hyderabad (b) Karnataka
(c) Bijapur (d) Bangalore
Ans: (a)


Q1637. Who was the first Maratha Sardar to send an offering to the Dargah of Khwaja Moinuddin Chishti in Ajmer?
(a) Raja Sahu, grandson of Shivaji
(b) Peshwa Balaji Vishwanath
(c) Peshwa Balaji Rao
(d) Nawab Ali Bahadur, grandson of Peshwa Balaji Rao I
(from a wife named Mastani)
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Shivaji and Maratha Empire

Next Story

rise of autonomous states

Latest from Blog

error: Content is protected !!