/

Mughal literature and litterateur

8 mins read

Mughal literature and litterateur

Q1283. In Fatehpur Sikri, Emperor Akbar built-
(a) Moti Mahal (b) Panch Mahal
(c) Rang Mahal (d) Heera Mahal
Ans: (b)


Q1284. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Babur – Tuzuk-e-Babri
(b) Humayun – Humayunnama
(c) Sher Shah
– Date Sher Shahi (d) Akbar – Tabakate Akbari
Ans: (a)


Q1285. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists- List-I List-II
A. Hasan Nizami 1 Alamgirnama
B. Khwandamir 2 Nuskha-e-Dilkusha
C . Muhammad Kazim 3 Humayunnama
D. Bhimsen 4 Tajul Masir Code:
ABCD

(a) 4 3 1 2 (b) 3 2 4 1 (c) 2 4 3 1 (d) 1 3 2 4
Ans: (a)


Q1286. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Babur : Tuzuk-i-Babri
(b) Gulbadan Begum : Humayun Nama
(c) Badayuni : Tabaqat-e-Akbari
(d) Jahangir : Tuzuk-e-Jahangiri
Ans: (c)


Q1287. Match List I and List II and select the correct answer from the code given below
List-I List-II

(a) Gulbadan Begum 1 Tarikh-e-Mubarashahi
(b) Ishwardas Nagar 2 Tarikh-e-Shershahi
(c) Yahiya bin Ahmed 3 Humayunnama
(d) Abbas Khan Sarwani 4 Fatuhat-e-Alamgiri Code:
ABCD
(a) 1 2 3 4 (b) 4 3 2 1 (c) 3 1 4 2 (d) 3 4 1 2
Ans: (d)


Q1288. Which of the following is correctly matched?
(a) Alamgirnama: Ishwardas Nagar
(b) Futuhat-e-Alamgiri: Khafi Khan
(c) Masir-e-Alamgiri: Saki Mustad Khan
(d) Muntakhab-ul-Lubaab: Mohammad Kazim
Ans: (c)


Q1289. Read the following statements related to Tuzuk-i-Babri-
1. Its first Persian translation was done by Abdur Qadir Badayuni
2. Its first English translation was done by Mrs. AM Beveridge
3. Its first French translation was done by Leiden and Erskine Find out the false statements in the codes given below:

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) 1‚ 2‚ and 3
Ans: (b)


Q1290. Which of the following pair is not correctly matched?
(a) Muhammad Arif – Tarikh-i-Akbarshahi
(b) Inayatullah – Takmil-e-Akbarnama
(c) Abul Fazl – Tabaqat-e-Akbari
(d) Abdul Qadir Badayuni – Muntakhab-ut-Tawarikh
Ans: (c)


Q1291. Match the names of the books by their authors and select the correct answer from the codes given below – Book author
(a) Alamgir Nama (i) Mutmad Khan
(b) Tabakate Akbari (ii) Munshi Mohammad Kazim
(c) Chahar Chaman (iii) Chandra Bhan Brahman
(d) Iqbal Nama Jahangiri (iv) Nizamuddin Ahmed Code:
(a) (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)- (ii)
(b) (a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(i), (d)-(iv)
(c) (a)-(iv), (b) )-(i), (c)-(ii), (d)-(iii)
(d) (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(iii), (d) )-(i)
Ans: (d)


Q1292. Who is the author of Shah Jahannama?
(a) Gulbadan Begum (b) Shah Jahan
(c) Abdul Hameed Lahori (d) Inayat Khan
(e)
None of the above Ans: (d)


Q1293. Who is the author of ‘Padshahnama’?
(a) Nizamuddin Ahmed (b) Abdul Qadir Badayuni
(c) Abul Fazal (d) Abdul Hameed Lahori
Ans: (d)


Q1294. Consider the following statements:
1. Akbarnama and Badshahnama are important illustrated Mughal official histories.
2. While the Akbarnama was written by Abdul Hameed Lahori, the Badshahnama was written by Abul Fazl.
3. The Akbarnama is divided into three books, of which the third book is Ain-e-Akbari. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 1 and 3
only (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)


Q1295. Which one of the following is a presentation of the translation of the Upanishads prepared by Darashikoh with the help of Sanskrit scholars?
(a) Bahr-ul-Hayat (b) Kitab-ul-Hind
(c) Majm-ul-Bahrain (d) Sirr-e-Akbar
Ans: (d)


Q1296. During the reign of which ruler the Upanishads were translated into Persian language?
(a) Aurangzeb (b) Shah Jahan
(c) Jahangir (d) Akbar
Ans: (b)


Q1297. Under which title did Dara Shikoh translate the Upanishads into Persian?
(a) al-Fihrishwat (b) Kitab al -bayan
(c) Majm-ul-Bahrain (d) Sirr-e-Akbar
Ans: (d)


Q1298. The author of ‘Sirr-e-Akbar’ was –
(a) Abul Fazl (b) Dara Shikoh
(c) Mulla Shah Badakhshi (d) Shah Waliullah
Ans: (b)


Q1299. Which of the following is a presentation of the translation of the Upanishads prepared by Dara Shikoh with the help of the scholars of Kashi?
(a) Bahr-ul-Hayat (b) Kitab-ul-Hind
(c) Majm-ul-Bahrain (d) Sirr-e-Akbar
Ans: (d)


Q1300. ‘Sirre-Asrar’ is a Persian translation of-
(a) Ramayana (b) Mahabharata
(c) Panchatantra (d) Upanishads
Ans: (d)


Q1301. Who among the following parts of ‘Akbarnama’ is called ‘Ain-Akbari’?
(a) First part (b) Second part
(c) Third part (d) Fourth part
Ans: (c)


Q1302. Akbarnama was completed by Abul Fazl in –
(a) Seven years (b) Eight years
(c) Nine years (d) Ten years
Ans: (a)


Q1303. Who wrote ‘Akbarnama’?
(a) Abdur Rahim Khankhana (b) Faizi
(c) Abdul Qadir Badayuni (d) Abul Fazal
Ans: (d)


Q1304. Which one of the following sources is most important about the state of agriculture during the Mughal period?
(a) Ain-i-Akbari (b) Akbarnama
(c) Muntakhab-ul-Lubaab (d) Tarikh-i-Farishta
Ans: (a)


Q1305. The title of the Persian translation of Mahabharata is-
(a) Anwar-e-Suheli (b) Razmnama
(c) Hasht Bahisht (d) Ayar Danish
Ans: (b)


Q1306. Which of the following works was given the title Razmnama by its Persian translators?
(a) Atharva Veda (b) Lilavati
(c) Mahabharata (d) Ramayana
Ans: (c)


Q1307. Under whose direction was the Mahabharata translated into Persian during the reign of Akbar?
(a) Abul Fazl (b) Urfi (c) Faizi (d) Naziri
Ans: (c)


Q1308. Whose translation was ‘Razmanama’, which was compiled by many scholars of Persian language?
(a) Panchatantra (b) Ramayana
(c) Mahabharata (d) Rigveda
Ans: (c)


Q1309. The Persian translation of the Mahabharata, completed in the 16th century, is called:
(a) Hamzanama (b) Alamgirnama
(c) Badshahnama (d) Razmanama
Ans: (d)


Q1310. Who among the following Mughal emperors wrote his autobiography in Persian?
(a) Babur (b) Akbar (c) Jahangir (d) Aurangzeb
Ans: (c)


Q1311. Who wrote ‘Humayunnama’?
(a) Babur (b) Humayun
(c) Gulbadan Begum (d) Jahangir
Ans: (c)


Q1312. Which of the following Mughal princess prepared the Diwan (collection of poems) by the name ‘Makhi’?
(a) Humayun’s sister Gulbandan Begum
(b) Shah Jahan’s daughter Jahanara
(c) Shah Jahan’s daughter Roshanara
(d) Aurangzeb’s daughter Jibunnisa
Ans: (d)


Q1313. Who among the following translated Ramayana into Persian language?
(a) Mulla Sherry (b) Abul Fazal (c) Faizi (d) Abdul Qadir Badayuni
Ans: (d)


Q1314. Who translated the Ramayana into Persian according to Akbar’s wishes?
(a) Abul Fazal (b) Abdul Qadir Badayuni (c) Faizi (d) Abdur Rahim Khankhana
Ans: (b)


Q1315. Bhaskaracharya’s work ‘Lilavati’ was translated into Persian by:
(a) Abul Fazl (b) Faizi
(c) Dara Shikoh (d) Alberuni
Ans: (b)


Q1316. The Persian translation of Lilavati was –
(a) Dara Shikoh (b) Badayuni (c) Abul Fazl (d) Faizi
Ans: (d)


Q1317. Who among the following Mughal princesses wrote Humayunnama?
(a) Zebunnisan (b) Jahanara
(c) Gulbadan Begum (d) Roshan Ara
Ans: (c)


Q1318. Who among the following has written the historical account of the Mughal period?
(a) Gulbadan (b) Nur Jahan Begum
(c) Jahanara Begum (d) Zebunnisa Begum
Ans: (a)


Q1319. Who was the author of Humayunnama?
(a) Humayun (b) Gulbadan Begum
(c) Badauni (d) Ahmed Yadgar
Ans: (b)


Q1320. Who did the Persian translation of ‘Yogavashistha’?
(a) Al-Biruni (b) Faizi (c) Namdev (b) Darashikoh
Ans: (d)


Q1321. Who is the author of ‘Tabkaate Akbari’?
(a) Badayuni (b) Khwaja Nizamuddin Ahmed
(c) Abul Fazal (d) Khawand Mir
Ans: (b)


Q1322. Who wrote Tabaqat-e-Akbari?
(a) Abul Fazal (b) Abdul Qadir Badauni
(c) Abbas Khan Sarwani (d) Nizamuddin Ahmed
Ans: (d)


Q1323. Khafi Khan had to compose ‘Muntakhbul-Lubab’ secretly because-
(a) the account given in it was seditious
(b) some parts of it were against Aurangzeb’s policies
(c) Aurangzeb was against writing history
(d) He wrote in Persian language
Ans: (c)


Q1324. Who among the following was the author of ‘Muntakhab-ul-Lubab’?
(a) Nizamuddin Ahmed (b) Abdul Qadir Badayuni
(c) Khafi Khan (d) Rizqullah Mushtaki
Ans: (c)


Q1325. Who translated ‘Tuzuk-i-Babri’ into Persian?
(a) Babur (b) Gulbadan Begum
(c) Badayuni (d) Abdurrahim Khankhana
Ans: (d)


Q1326. Who translated Babur’s distribution (Atma Charitra) into Persian?
(a) Babur (b) Dara Shikoh
(c) Badauni (d) Abdurrahim Khan Khana
Ans: (d)


Q1327. In which language ‘Tuzuk-e-Babri’ was written?
(a) Persian (b) Arabic
(c) Turkish (d) Urdu
Ans: (c)


Q1328. The madrassa which specialized in the study of ‘Muslim jurisprudence’ during the Mughal period was in:
(a) Lucknow (b) Delhi
(c) Sialkot (d) Hyderabad (India)
Ans: (a)


Q1329. Who among the following composed the important works ‘Ramachandrika’ and ‘Rasikpriya’?
(a) Keshav (b) Matiram
(c) Raskhan (d) Senapati
Ans: (a)


Q1330. During the reign of which Mughal emperor most Persian works on Indian classical music were composed?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Shah Jahan (d) Aurangzeb
Ans: (d)


Q1331. Who is the author of Safinat-ul-Oliya?
(a) Sheikh Ahmed Sirhindi (b) Mohsin Fani
(c) Dara Shukoh (d) Jahandar Shah
Ans: (c)


Q1332. The medieval Indian writer who mentioned the discovery of America is –
(a) Malik Muhammad Jayasi (b) Amir Khusro
(b) Raskhan (d) Abul Fazl
Ans: (d)


Q1333. Which Mughal emperor kept the album?
(a) Jahangir (b) Darashikoh
(c) Shah Jahan (d)
None of the above Ans: (b)


Q1334. Whose translation of the following text is called Anwar-e-Suhaili?
(a) Panchatantra (b) Mahabharata
(c) Ramayana (d) Sursagar
Ans: (a)


Q1335. Which Hindu state has been mentioned by Babur in his Baburnama –
(a) Orissa (b) Gujarat
(c) Mewar (d) Kashmir
Ans: (c)


Q1336. Who among the following was the ‘Rajkavi’ of Shah Jahan’s reign?
(a) Kalim (b) Kashi
(c) Qudsi (d) Munir
Ans: (a)


Q1337. Who among the following translated ‘Hitopadesha’ into Persian?
(a) Dara Shikoh (b) Faizi
(c) Abdul Qadir Badayuni (d) Tajul Mali
Ans: (d)


Q1338. Sanskrit work ‘Hitopdesh’ was translated into Persian by:
(a) Dara Shikoh (b) Tajul Mali
(c) Abdul Qadir Badayuni (d) Abul Fazl
Ans: (b)


Q1339. The first Muslim to study Hindu scriptures was-
(a) Amir Khusro (b) Dara Shikoh
(c) Amir Hasan (d) Shuja
Ans: (b)


Q1340. Which of the following books was not painted during the reign of Akbar?
(a) Niyamatnama (b) Hamzanama
(c) Ramayana and Mahabharata (d) Genghisnama
Ans: (a)


Q1341. Who among the following is called the father of modern Urdu poetry?
(a) Amir Khusro (b) Mirza Ghalib
(c) Mir Taqi Mir (d) Wali Dakni
Ans: (d)


Q1342. Who among the following is called ‘Father of Urdu poetry’?
(a) Amir Khusro (b) Shamsuddin Wali
(c) Ghani Kashmiri (d) Mir Taqi Mir
Ans: (b)


Q1343. To which scholar did Humayun bestow the title of ‘Amir-e-Akhwar’?
(a) Jauhar (b) Mirza Haider Dauglat
(c) Abdul Wahid (d) Khwandmir
Ans: (d)


Q1344. The Sanskrit work ‘Prabodh Chandrodaya’ was translated into Persian, whose title was-
(a) Anvare Suheli (b) Char Chaman
(c) Gulzare Hall (d) Tibb-e-Sikandari
Ans: (c)


Q1345. Which of the following Mughal emperors has been described in the Sanskrit text ‘Sarvadesh Vritant Sangrah’?
(a) Humayun (b) Akbar
(c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (b)


Q1346. Who was the author of ‘Masir-e-Alamgiri’?
(a) Abul Fazl (b) Badauni
(c) Saki Mustaid Khan (d) Afif
Ans: (c)


Q1347. Who was the author of “Nuskha-e-Dilkusha”?
(a) Khafi Khan (b) Murshidkuli Khan
(c) Abul Fazal (d) Bhimsen Burhanpuri
Ans: (d)


Q1348. Who was the author of “Ganga Lahiri”?
(a) Tulsidas (b) Surdas
(c) Panditraj Jagannath (d) Haridas
Ans: (c)


Q1349. Who wrote “Kanun-e-Humayunni”?
(a) Gulbadan Begum (b) Yahya
(c) Khandmir (d) Nizamuddin
Ans: (c)


Q1350. Which of these books was written by Ishwardas Nagar?
(a) Futuhat-e-Alamgiri (b) Bir Binod
(c) Chhatra Prakash (d) Ahkam-e-Alamgiri
Ans: (a)


Q1351. In which language did Rai Bharmal write about the tradition of Muslim literature?
(a) Persian (b) Sanskrit (c) Arabic (d) Turkish
Ans: (b)


Q1352. Who among the following were contemporaries?
(a) Harishena and Banabhatta
(b) Panini and Patanjali
(c) Amir Khusrau and Khafi Khan
(d) Abul Fazl and Badauni
Ans: (d)


Q1353. In 1733 AD, the author of the book ‘Jij Muhammad Shahi’ which is related to the knowledge of constellations is
(a) Jaswant Singh, the court of Jodhpur
(b) Raja Bharmal of Amber
(c) Sawai Jai Singh of Jaipur
(d) Maharana of Udaipur Amar Singh
Ans: (c)


Q1354. Who among the following Muslim scholars has the most important contribution to Hindi literature?
(a) Abul Fazl
(b) Faizi
(c) Abdurrahim Khan-e-Khana
(d) Abdul Qadir Badayuni
Ans: (c)


Q1355. The author of “Parties and Politics in the Mughal Court” is –
(a) Satish Chandra (b) Irfan Habib
(c) Nurul Hasan (d) Athar Ali
Ans: (a)


Q1356. The language in the court of the Mughals was:
(a) Turkish (b) Persian
(c) Urdu (d) Arabic
Ans: (b)


Q1357. Which of the following texts is not a composition of Kumbha?
(a) Rasikpriya (b) Sudha Prabandha
(c) Nrityaratnakosha (d) Kalanidhi
Ans: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Mughal architecture and art

Next Story

Shivaji and Maratha Empire

Latest from Blog

error: Content is protected !!