/

Muslim League

6 mins read

Muslim League

Q1252. Muslim League was established in 1906 in
(a) Lahore (b) Delhi
(c) Calcutta (d) Dhaka
Ans: (d)


Q1253. The first president of the Muslim League was
(a) Nawab Waqar-ul-Mulk Mushtaq Hussain
(b) Mian Abdul Aziz
(c) Hidayat Hussain Khan
(d) Muhammad Ali Jinnah
Ans: (a)


Q1254. In which year the All India Muslim League was established?
(a) 1905 (b) 1904 (c) 1907 (d) 1906
Ans: (d)


Q1255. Where was the annual session of the Muslim League held in 1907?
(a) Dhaka (b) Karachi
(c) Aligarh (d) Lucknow
Ans: (b)


Q1256. Who among the following founded the All India Muslim League?
(a) Sir Syed Ahmed Khan (b) Sir Mohammad Iqbal
(c) Aga Khan (d) Nawab Salimullah Khan
Ans: (d)


Q1257. Who among the following was the founder of Muslim League?
(a)
Aga Khan and Salimullah Khan (b) Aga Khan and Jinnah
(c) Sir Syed Ahmed Khan
(d)
None of the above Ans: (a)


Q1258. In which year was the first session of the Muslim League held?
(a) 1905 (b) 1906 (c) 1907 (d) 1909
Ans: (*)


Q1259. A Muslim delegation that met Minto in Shimla in 1906 prayed for
(a) separate electorate for Muslims
(b) joint electorate
(c) more representation to Hindus
(d) special representation to Muslims by nomination
Ans: (a)


Q1260. What was the main demand of the memorandum given by Muslim League delegation to Viceroy Minton in 1906
(a) separate electorate
(b) more special representation over population
(c) demand of Pakistan
(d) religious protection and protection
Ans: (a)


Q1261. Who was the first person to demand a separate state for the Muslims of India?
(a) Rahmat Ali
(b) Mohammad Iqbal
(c) Fazlul Haque
(d) Sir Syed Ahmed Khan
Ans: (b)


Q1262. The idea of ​​a separate nation for Muslims was given by
(a) Muhammad Ali Jinnah
(b) Sir Syed Ahmed Khan
(c) Sir Muhammad Iqbal
(d) Liaquat Ali Khan
Ans: (c)


Q1263. Where was the first definite expression of a separate country for Muslims?
(a) Iqbal’s presidential address at the Allahabad session of the Muslim League in 1930
(b) in the Cambridge pamphlet
(c) in the Lahore session of the Muslim League in 1940
(d)
None of the above Ans: (a)


Q1264. Who among the following first proposed a separate Muslim state in India?
(a) Aga Khan (b) M.A. Jinnah
(c) Liaquat Ali Khan (d) Muhammad Iqbal
Ans: (d)


Q1265. Who is the author of “Saare Jahan Se Achcha”?
(a) Maulana Azad (b) Muhammad Iqbal
(c) Raghupati Sahai (d) Mirza Ghalib
Ans: (b)


Q1266. The Cambridge pamphlet was titled
(a) Now or Never – We Live or Paris Foreber
(b) Millat and Menace of Hinduism
(c) Indian Muslims Unite
(d) None of the above
Ans: (a)


Q1267. Who was the father of the word ‘Pakistan’?
(a) Mohammad Iqbal (b) Chaudhry Rahmat Ali
(c) Muhammad Ali Jinnah (d) Liaquat Ali
Ans: (b)


Q1268. Who among the following was the first to use the word Pakistan for a separate state for Indian Muslims?
(a) Sir Mohammad Iqbal
(b) Sir Aga Khan
(c) M.A. Jinnah
(d) Chaudhry Rahmat Ali and his friends
Ans: (d)


Q1269. Which of the following pair gave the idea of ​​Pakistan for the first time?
(a) Liaquat Ali Khan and H.S. Suhrawardy
(b) Mohammad Aslam Khan and Chaudhry Rahmat Ali
(c) Muhammad Ali Jinnah and Chaudhry Rahmat Ali
(d) Noor Mohammad and Liaquat Ali Khan
Ans: (b)


Q1270. In which of the following sessions of the Muslim League was the two-nation theory propounded?
(a) Lahore session 1940
(b) Bombay session 1915
(c) Delhi session 1918
(d) Calcutta session 1917
Ans: (a)


Q1271. Who presided over the Lahore session (1940) of the Muslim League?
(a) Liaquat Ali Khan (b) Chaudhry Khalikuzzaman
(c) Muhammad Ali Jinnah (d) Famita Jinnah
Ans: (c)


Q1272. In which of the following sessions of the Muslim League did M.A. Jinnah had expressed
“Muslim is a nation by any definition of a nation”?

(a) Amritsar session 1919
(b) Lucknow session 1937
(c) Lahore session 1940
(d)
None of the above Ans: (c)


Q1273. The annual session of the Muslim League in which Jinnah’s two-nation theory was recognized was held at
(a) Lahore (b) Karachi
(c) Bombay (d) Lucknow
Ans: (a)


Q1274. The Muslim League first demanded a separate Pakistan
(a) in the year 1939 (b) in the year 1940
(c) in the year 1941 (d) in the year 1942
Ans: (b)


Q1275. Who led the separate state movement for Pakistan?
(a) Aga Khan (b) Nawab Salimullah
(c) Liaquat Ali Khan (d) Muhammad Ali Jinnah
Ans: (d)


Q1276. What was the date when Muslim League celebrated ‘Pakistan Day’?
(a) 25 April 1920 (b) 5 February 1922
(c) 14 July 1942 (d) 23 March 1943
Ans: (d)


Q1277. Who proposed the creation of Pakistan in the session of the Muslim League in the year 1940?
(a) M.M. Jinnah (b) Mohammad Iqbal
(c) Rahmat Ali (d) Khalikuzzaman
Ans: (d)


Q1278. Who prepared the outline of the “Pakistan Resolution”?
(a) Rahmat Ali (b) Sikandar Hayat Khan
(c) Muhammad Ali Jinnah (d) Fazlul Haq
Ans: (b)


Q1279. Which of the following dates was fixed by the Muslim League for ‘Direct Action Day’?
(a) 13 August 1946 (b) 14 August 1946
(c) 15 August 1946 (d) 16 August 1946
Ans: (d)


Q1280. When did the Muslim League celebrate Liberation Day
(a) in 1926 AD when the Swarajya Party did not get majority in the provinces
(b) in 1929 AD after the Congress declared the demand for Purna Swaraj
(c) in 1932 AD when The government declared the Congress illegal
(d) in 1939 AD when the Congress ministries in the provinces resigned
Ans: (d)


Q1281. Muslim League celebrated Liberation Day then?
(a) When Congress government resigned
(b) When Pakistan resolution was passed
(c) When interim national government was formed
(d) When Wavell was recalled
Ans: (a)


Q1282. On whose call was ‘Muslim Liberation Day’ celebrated by the Muslim League?
(a) Liaquat Ali Khan (b) Muhammad Ali Jinnah
(c) Mazhar-ul Haq (d) Chaudhry Khaliqkuzzaman
Ans: (b)


Q1283. The Muslim League celebrated Liberation Day in
(a) 1939 (b) 1942
(c) 1946 (d) 1947
Ans: (a)


Q1284. Consider the following statements
Assertion (A) : The League refused to recognize the right of the Congress to engage with the Muslim masses for the purpose. Reason (R) : Such authority was only of the Muslim League. Select the correct answer from the codes given below
:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of
A (b) A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A True but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (c)


Q1285. Consider the following statements Statement
A: Muslim League was founded in 1906. Reason- R: This organization wanted to establish free constituencies for Muslims. Now select your answer from the codes given below:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q1286. Which one of the following statements is not true about Muhammad Ali Jinnah?
(a) He was a supporter of the ‘Two Nation Theory’
(b) He presided over the annual session of the Muslim League in Lahore in 1940
(c) He did not participate in the non-cooperation movement
(d) He always kept a diary
Ans: (d)


Q1287. With reference to the Indian freedom struggle, which of the following statements is not correct?
(a) Hakim Ajmal Khan was one of the leaders who started the nationalist and extremist Ahrar movement
(b) Syed Ahmed Khan opposed it at the time of formation of Indian National Congress
(c) All India Muslim League formed in 1906. Strongly opposed partition and the creation of separate electorates
(d) Maulana Barkatullah and Maulana Abdullah Sindhi were among those who formed the Provisional Government of India in Kabul.
Ans: (c)


Q1288. In which of the following sessions of the Muslim League,
M.A. Jinnah had put forward his 14 point proposal?

(a) 1927 (b) 1928 (c) 1929 (d) 1930
Ans: (c)


Q1289. What was the reason behind Jinnah’s demand for separate constituencies etc. under the Fourteen Sutras?
(a) Fear of majority rule
(b) Communal politics of Hindu Mahasabha and Sikh League
(c) Disagreement with the resolutions in Nehru report
(d) Challenge of the British government to draft a unanimous constitution for India
Ans: (a)


Q1290. Who among the following presided over the All Party Muslim Conference held in Delhi on 31st December 1928?
(a) Aga Khan (b) M.A. Jinnah
(c) Fazli Hussain (d) Karim Jalal
Ans: (a)


Q1291. Who has held Muhammad Ali Jinnah most responsible for the partition of India?
(a) Lord Curzon (b) Lord Irwin
(c) Lord Linlithgow (d) Lord Mountbatten
Ans: (d)


Q1292. Between 1906 and 1920, the role of Muhammad Ali Jinnah in India’s struggle for freedom was
(a) separatist
(b) extremist
(c) nationalist
(d) nationalist and secular
Ans: (d)


Q1293. Consider the reports relating to the grievances of Muslims in Congress administered territories:
1. Pirpur Report
2. Sharif Report
3. Muslim Sufferings under Congress Rule Select the correct chronological sequence of reports from the codes given below:
Codes:

(a) 1, 2 , 3 (b) 2, 1, 3
(c) 3, 1, 2 (d) 1, 3, 2
Ans: (a)


Q1294. Which one of the following reports was not prepared at the behest of the Muslim League regarding the crimes of the Congress Government on the Muslim community?
(a) Pirpur Report
(b) Sharif Report
(c) Muslim Traveling Under Congress Rule Report
(d) Sir Mohammad Sadullah Report
Ans: (d)


Q1295. In which province did the Muslim League form its government after the 1946 elections?
(a) Bengal (b) North-West Frontier Province
(c) Punjab (d) Bihar
Ans: (a)


Q1296. In which session did the Muslim League give the slogan ‘Divide and leave’?
(a) Lucknow 1931 (b) Karachi 1933
(c) Lahore 1940 (d) Karachi 1943
Ans: (d)


Q1297. In which of the following sessions did the Muslim League pass a resolution prohibiting cow slaughter on the occasion of Bakrid?
(a) 1919 AD In the Amritsar session of the Muslim League of
(b) 1937 AD. In the Lucknow session of the Muslim League of
(c) 1940 AD. In the Lahore session of the Muslim League of
(d) none of the above
Ans: (a)


Q1298. Who has called Maulana Azad the ‘mask of secularism of Congress’?
(a) Rahmat Ali
(b) Syed Ahmed Khan
(c) Muhammad Iqbal
(d) Muhammad Ali Jinnah
Ans: (d)


Q1299. Who drafted ‘The Green Book’, the constitution of the Muslim League?
(a) Rahmat Ali
(b) Muhammad Iqbal
(c) Muhammad Ali Jinnah
(d) Maulana Muhammad Ali Jauhar
Ans: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Surat disintegration of Congress and revolutionary movement

Next Story

Lucknow Pact

Latest from Blog

error: Content is protected !!