/

Native States & Company

5 mins read

Native States & Company

Q244. The last major expansion of British Indian territory took place in
(a) Dufferin’s time (b) Dalhousie’s time
(c) Lytton’s time (d) Curzon’s time
Ans: (b)


Q245. The state that could not be usurped under the Harapani policy was
(a) Awadh (b) Jhansi
(c) Satara (d) Nagpur
Ans: (a)


Q246. When did the princely state of Baghar merged with the British?
(a) 1848 (b) 1850 (c) 1852 (d) 1853
Ans: (b)


Q247. Consider the following princely states during the British rule in India-
1. Jhansi 2. Sambalpur 3. Satara The correct chronological order of their amalgamation by the British is-

(a) 1, 2, 3 (b) 1, 3, 2
(c) 3, 2, 1 (d) 3, 1, 2
Ans: (c)


Q248. Who among the following was the first victim of the ‘merger policy’ of Lord Dalhousie?
(a) Jhansi (b) Satara
(c) Karauli (d) Sambalpur
Ans: (b)


Q249. Which of the following pairs is correctly matched?
(a) 1849 – Dissolution of Satara
(b) 1848 – Dissolution of Punjab
(c) 1856 – Dissolution of Awadh
(d) 1855 – Dissolution of Jhansi
Ans: (c)


Q250. Given below are the names of the states which were annexed by the East India Company under the ‘Dayvasan Doctrine’. Arrange them in chronological order
1. Satara
2. Jaitpur
3. Jhansi
4. Nagpur Specify your answer using the codes given below

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 2, 3, 4, 1
(c) 3, 4, 1, 2 (d) 4, 1, 2, 3
Ans: (a)


Q251. Which one of the following states was not included in the British Empire by Dalhousie under the doctrine of Harap?
(a) Baghat (b) Nagpur
(c) Sambalpur (d) Banaras
Ans: (d)


Q252. Who among the following was not a victim of Dalhousie’s kidnapping policy?
(a) Satara (b) Nagpur
(c) Scindia (d) Udaipur
Ans: (c)


Q253. Under the Doctrine of lapse of Dalhousie, the decision to annex which state was not approved by the assembly of directors?
(a) Sambalpur (b) Satara
(c) Udaipur (d) Karauli
Ans: (d)


Q254. Who among the following deprived her adopted son of succession after the death of her husband and later took over the state?
(a) Lord Canning (b) Lord William Bentinck
(c) Lord Dalhousie (d) Lord Wellesley
Ans: (c)


Q255. Who among the following planned and implemented the policy of merger?
(a) Wellesley (b) Hastings
(c) Dalhousie (d) Clive
Ans: (c)


Q256. The first Indian ruler to accept the subsidiary treaty was
(a) Nawab of Oudh (b) Nizam of Hyderabad
(c) Peshwa Bajirao II (d) King of Travancore
Ans: (b)


Q257. Who among the following Indian rulers first joined the subsidiary alliance?
(a) Bajirao II (b) Nawab of Awadh
(c) Nizam Ali (d) King of Mysore
Ans: (b)


Q258. Which of the following was the first Indian state to sign a subsidiary treaty of Lord Wellesley?
(a) Surat (b) Hyderabad
(c) Mysore (d) Oudh
Ans: (b)


Q259. During whose period the Subsidiary Treaty was implemented?
(a) Lord Cornwallis (b) Lord Wellesley
(c) Sir John Shore (d) Lord Auckland
Ans: (b)


Q260. To establish British dominance over the Indian states, who introduced the subsidiary alliance system in administration?
(a) Warren Hastings (b) Lord Wellesley
(c) Lord Cornwallis (d) Lord Dalhousie
Ans: (b)


Q261. Who was the first Indian native ruler to accept the Subsidiary Treaty System?
(a) Scindia of Gwalior (b) Nizam of Hyderabad
(c) Dalip Singh of Punjab (d) Gaekwad of Baroda
(e) Bhonsla of Nagpur
Ans: (b)


Q262. Which of the following ‘subsidiary treaty’ was not accepted by
(a) Nizam of Hyderabad
(b) Holkar state of Indore
(c) Rajput kingdom of Jodhpur
(d) Ruler of Mysore
Ans: (b)


Q263. The main objective of the East India Company to make a subsidiary alliance with the Rajput states was
(a) to get military aid against the enemies
(b) to protect these states from Maratha-Pindari invasion
(c) to get money in the form of ‘Khiraj’
(d) ) Establishing the sovereignty of the British
Ans: (d)


Q264. Which of the following Maratha chieftains was the last to accept the British subsidiary treaty?
(a) Peshwa (b) Holkar
(c) Bhonsle (d) Scindia
Ans: (b)


Q265. The first Maratha chieftain to accept the subsidiary alliance of Lord Wellesley was
(a) Peshwa Bajirao II (b) Raghuji Bhonsle
(c) Daulatrao Scindia (d) None of the above
Ans: (a)


Q266. What did the British control of the Indian kings through subsidiary treaties?
(a) his army
(b) his revenue-administration
(c) his relations with foreign nations
(d) these things
Ans: (c)


Q267. Who among the following were friends in the tributary treaty of the British?
(a) Hyder Ali (b) Mir Qasim
(c) Ranjit Singh (d) None of these
Ans: (d)


Q268. Which of the following Rajput states first came under British political influence through a treaty?
(a) Karauli (b) Bikaner
(c) Jaipur (d) Jodhpur
Ans: (d)


Q269. Which of the following was Dalhousie’s most serious political mistake?
(a) Prohibition of the practice of adoption
(b) Introduction of railway service
(c) Attempt to take over Burma
(d) Acquisition of Oudh
Ans: (d)


Q270. Awadh was merged with the British Empire in
(a) in the year 1853 (b) in the year 1854
(c) in the year 1855 (d) in the year 1856
Ans: (d)


Q271. The ‘Nawab of Awadh’ Wajid Ali Shah was deposed by the East India Company in
(a) 1853 (b) 1855
(c) 1856 (d) 1857
Ans: (c)


Q272. When and why did the British occupy Awadh?
(a) After a war
(b) Because of misrule
(c) Because of the principle of prohibition of adoption
(d) To stop foreign conspiracy
Ans: (b)


Q273. The ruler of which one of the following provinces was removed by the British on the pretext of misrule?
(a) Awadh (b) Jhansi (c) Nagpur (d) Satara
Ans: (a)


Q274. The Gya─ the period of merging what basis the British Empire in Dalhousie period
(a) allegations of maladministration (b) policy to grab state
None of these (c) Supporting Treaty (D)
Ans: (a)


Q275. Awadh would not have been amalgamated in the British Empire in 1856 if
(a) the Nawab of Oudh had made an alliance with the British
(b) the Nawab of Oudh had not refused to implement the reforms suggested by the British
(c) The Nawab of Awadh would have fought against the British
(d) the Nawab of Awadh would have had a natural successor
Ans: (b)


Q276. Who among the following was the British Resident of Oudh when Awadh merged with the British Empire?
(a) James Outram (b) W. H. Sleeman
(c) Bishop R. Haber (d) General Low
Ans: (a)


Q277. To whom was the doctrine of prohibition of adoption applied?
(a) Hindu states only (b) Hindu and Muslim states
(c) misruled states (d) northern states
Ans: (a)


Q278. Consider the following statements
1. Awadh accepted the system of subsidiary treaty with the British under Shuja-ud-daula.
2. The Nizam of Hyderabad made a subsidiary treaty with the British during the time of Lord Wellesley. Which of the above statements is/are correct

(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)


Q279.
Arrange in the correct order (1) Permanent Settlement (2) Annexation Policy
(3) Subsidiary Treaty (4) Partition of Bengal

(a) 1, 3, 2, 4 (b) 1, 4, 3, 2
(c) 4 , 3, 2, 1 (d) 2, 4, 3, 1
Ans: (a)


Q280. Which one of the following
is not true about a subsidiary alliance?

(a) It was represented by Wellesley
(b) The British army was stationed in the subsidiary state
(c) It did not recognize the adopted heir to the
subsidiary state (d) The British resident was stationed in the subsidiary state Was
Ans: (c)


Q281. Identify the following events of Indian history in the correct sequence (starting from the very beginning):
1. State abduction policy
2. Subsidiary alliance
3. Treaty of Lahore
4. Pitt’s India Act Correct using the code given below Select the answer
code:

(a) 4-2-3-1 (b) 1-2-3-4
(c) 2-1-4-3 (d) 3-2-1-4
Ans: (a)


Q282. Which one of the following is true about the State-Kidnapping Policy?
(a) It did not allow the Indian rulers to adopt any successor
(b) After the death of the ruler, it did not allow the adopted heir to rule
(c) After the death of any ruler, it ruled the Indian state Amalgamation made mandatory
(d) It made the amalgamation of Indian state mandatory if the adoption of a successor is not approved by the British authority
Ans: (d)


Q283. Which of the following statement(s) is/are correct about Permanent Settlement?
1. The Permanent Settlement was implemented in parts of the Madras and Bombay Presidencies.
2. The Permanent Settlement created a new class of landowners with hereditary rights over the land.
3. Landlords created by the Permanent Settlement could never be removed under any circumstances. Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only (b) 2 only
(c) 2 and 2 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

East India Company and Nawab of Bengal

Next Story

Revenue and Judicial Reforms

Latest from Blog

error: Content is protected !!