/

One Caste One Religion, One God for Man is the teaching of Whom? Modern history related questions. free pdf download

2 mins read

1. Which of the following treaties brought an end to the
independent existence of Peshwa Baji Rao-II?
A. The Treaty of Purandhar
B. Convention of Wadgaon
C. Treaty of Bassein
D. Treaty of Salbai
Answer: Option C

2.Who started the first English newspaper in India?
A. Bal Gangadhar Tilak
B. Raja Rammohan Roy
C. J. A. Hickey (James Augustus Hickey)
D. Lord William Bentinck
Answer: Option C

3.The first woman to become a Chief Minister of any State in India was
A. Nandini Satpathy
B. Dr. J. Jayalalitha
C. Sucheta Kripalani
D. Ms. Mayawati
Answer: Option C

4.Who is the author of Vande Mataram?
A. Mahatma Gandhi
B. Rabindranath Tagore
C. Bankim Chandra Chatterjee
D. Sarat Chandra Chatterjee
Answer: Option C

5. Who is regarded as as the ‘father of modern India’
A. Raja Ram Mohan Roy
B. Swami Dayananda Saraswati
C. Sri Aurobindo
D. Bhagat Singh
Answer: Option A

6. __________ is remembered as the ‘Grand old man of India’
A. Ranade
B. Dadabhai Naoroji
C. Pulinbehari Sarkar
D. Amaresh Chakravarty
Answer: Option B

7. One Caste One Religion, One God for Man is the teaching of__________
A. Rajaram Mohan Roy
B. Chattambi Swamikal
C. C. Kesavan
D. Sree Narayana Guru
Answer: Option D

8. The passage of the Rowlatt Act had been almost immediately followed by the
A. Minto-Morley Reforms
B. Khilafat Movement
C. Jallianwala Bagh Massacre
D. Chauri-Chaura Incident
Answer: Option C

9. In 1904 the then Maharaja of . . . . . . exempted Narayana
Guru from personal appearances in court, an honour
recognizing the Guru as a distinguished living personality
A. Kannur
B. Thalassery
C. Travancore
D. Cochi
Answer: Option C

10. All are of one Self-fraternity such being the dictum to
avow, in such a light how can we take life and devoid of least
pity go on to eat. Who said this?
A. Tilak
B. Chattambi Swamikal
C. Rajaram Mohan Roy
D. Sree Narayana Guru
Answer: Option D

11. Which of the following leader said that the Act of 1935
provided ‘a machine with strong brakes but no engine’?
A. Jawaharlal Nehru
B. Rajendra Prasad
C. Mahatma Gandhi
D. Vallabhbhai Patel
Answer: Option A

12. Which of the following according to Mahatma Gandhi, is
the strongest force in the world?
A. Non-violence of the brave
B. Non-violence of the weak
C. Non-violence of the coward
D. Non-violence of the down-trodden
Answer: Option A

13. When was the first train steamed off in India?
A. 1848
B. 1853
C. 1875
D. 1880
Answer: Option B

14. Of the following, which country’s constitution did not
influence the fathers of Indian Constitution?
A. The USA
B. The USSR
C. Canada
D. Ireland
Answer: Option B

15. What was Lala Lajpat Rai demonstrating against when he
succumbed to police brutality?
A. Rowlatta Act
B. Minto-Morley Reforms
C. Simon Commission
D. Pitts India Act
Answer: Option C

16. On the Direct Action Day unprecedented bloodshed took
place (as a result of Hindu-Muslim riots) in
A. Dacca
B. Calcutta
C. Delhi
D. Meerut and Karachi
Answer: Option B

17. In which session of India National Congress the tricolour
flag was unfurled for the first time?
A. Calcutta Session, 1920
B. Annual Session of Congress at Nagpur, 1920
C. Lahore Congress, 1929
D. Haripura congress conference, 1938
Answer: Option C

18. During the Dandi March the song ‘Raghupati Raghav Raja
Ram’ had been sung by the renowned musician
A. Digambar Vishnu Paluskar
B. Onkar Nath Thakur
C. Mallikarjun Mansur
D. Krishna Rao Shankar Pandit
Answer: Option A

19. The Swaraj Party was organised by
A. Lala Lajapat Rai and Feroze Shah Mehta
B. Sarojini Naidu and Annie Besant
C. CR Das and Motilal Nehru
D. C Rajagopalachari and CY Chintamani
Answer: Option C

20. Who was the first to give the call for Swarajya – “India for Indians”?
A. Dayanand Saraswati
B. Lokmanya Tilak
C. Sri Aurobindo
D. Bhagat Singh
Answer: Option A

DOWNLOAD PDF HERE

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Which of the following institutions was not founded by Gandhi? MODERN HISTORY related mcqs

Next Story

Rise of Magadha indian History Objective Questions Answer

Latest from Blog

error: Content is protected !!