/

post-Gupta period

7 mins read

post-Gupta period

Q1546. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I List-II

(a) Nyaya 1 Jaimini
(b) Vaisheshika 2 Kapil
(c) Sankhya 3 Kanada
(d) Mimamsa 4 Gautam
(a) A-3 B-4 C-2 D-1 (b) A-2 B-3 C-1 D-4
(c) A-4 B-3 C-2 D- 1 (d) A-4 B-1 C-3 D-2
Ans: (c)


Q1547. Which one of the following was the most important sea port in the Kakatiya kingdom?
(a) Kakinada (b) Motupalli
(c) Machilipatnam (Masulipatnam) (d) Nellaru
Ans: (b)


Q1548. During the period of Harshavardhana, the irrigation of the fields was done by the pots of Ghati-machine. It is known from the composition of the following –
(a) Hiuen Tsang (b) Baan
(c) Subandhu (d) Dandin
Ans: (b)


Q1549. The following question is based on two statements – first statement is explanation and second statement is reason. Select the correct answer Assertion
(A) : In the post-Gupta period, peasants were mostly considered as Shudras. Reason (R) : Tribal classes were rapidly getting absorbed in the caste system.

(a) if A is true and R is the correct explanation of the statement
(b) if both A and R are true but not the correct explanation
(c) if R is false and A is true
(d) if both A and R are false the
Ans: (a)


Q1550. Emperor Harshavardhana had organized two great religious conferences –
(a) at Kannauj and Prayag (b) at Prayag and Thaneshwar
(c) at Thaneshwar and Vallabhi (d) at Vallabhi and Prayag
Ans: (a)


Q1551. The information of Harsha’s time is contained in the books
of- (a) Harishena (b) Kalhana
(c) Kalidas (d) None of these Answer- (d) UPPCS (Pre) GS
Ans: (Pre.)


Q1552. The place located in Uttar Pradesh where Harshavardhana organized the Buddhist Mahasammelan was-
(a) Kashi (b) Prayag
(c) Ayodhya was (d) Sarnath was
Ans: (b)


Q1553. Who among the following rulers defeated Harshavardhana?
(a) Kirtivarman II (b) Vikramaditya II
(c) Pulakeshin I (d) Pulakeshin II
Ans: (d)


Q1554. The southward arrival of Emperor Harsha on the river Narmada was prevented by-
(a) Pulakeshin I (b) Pulakeshin II
(c) Vikramaditya I (d) Vikramaditya II
Ans: (b)


Q1555. Assertion (A): The development of feudalism was the main feature of the agrarian structure of the post-Gupta period. Reason (R) : During this period the land-owning middle class and dependent peasant class came into existence. Select the correct answer using the code given below. Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of
A (b) Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is wrong.
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q1556. What was Harsha’s title?
(a) Param Bhagwat (b) Paramaditya devotee
(c) Param saugat (d) Param Maheshwar
Ans: (d)


Q1557. Whose marking is there on the reverse side of the gold coins believed to be of Harsha?
(a) Avalokiteshvara (b) Tara (c) Surya (d) Shiva-Parvati
Ans: (d)


Q1558. Whose marking is on the reverse side of Harsha’s gold coin?
(a) Gautama Buddha (b) Maitreya (c) Shiva-Parvati (d) Surya
Ans: (c)


Q1559. Assertion (A): Harsh Vardhan organized the Prayag Parliament. Reason (R) : He wanted to popularize only the Mahayana branch of Buddhism. Code:
(a) Both A and R are individually correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (b)


Q1560. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below − Assertion (A) : Hiuen Tsang lived in Kashmir for about two years in search of Buddhist texts. Reason (R) : Kashmir was a famous center of Buddhist learning at that time. Code:
(a) Both (a) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (a).
(b) Both (a) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (a).
(c) (a) is correct but (R) is wrong.
(d) (A) is wrong but (R) is correct.
Ans: (a)


Q1561. The Chinese traveler Yuan Chawang (Huen Tsang) who visited India has described the general conditions and culture of the then India. In this context, which of the following statement(s) is/are correct?
1. Roads and river routes were completely protected from looting.
2. As far as the punishment for the criminal is concerned, the truth-testing by fire, water and poison was the only means of deciding the innocence or guilt of any person.
3. The merchants had to pay duty at the Naughats and Nakas. Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)


Q1562. Consider the following statements –
1. Hiuen Tsang mentions that sugarcane and wheat were grown in north-west India and paddy in Magadha.
2. Hiuen Tsang mentions that Harshavardhana divided the income of his kingdom into four parts; One fourth for government expenditure, another fourth for salaries of state employees, third fourth for rewarding intellectual achievements and the last fourth for charity. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (c)


Q1563. Who sent Hiuen Tsang as a messenger to Harsha’s court?
(a) Tai Sung (b) Tung-kuan
(c) Ku Yen-bu (d)
None of the above Ans: (d)


Q1564. According to Hiuen Tsang, how many students were educated in Nalanda University?
(a) 8,000 (b) 10,000 (c) 12,000 (d) 15,000
Ans: (b)


Q1565. Who among the following visited and studied at Nalanda University –
(a) Hiuen Tsang (b) Fahien
(c) Megasthenes (d) None of the above
Ans: (a)


Q1566. The travel description named ‘See-U-Ki’ is associated with which of the following?
(a) Fahian (b) Alberuni (c) Megasthenes (d) Hiuen Tsang
Ans: (d)


Q1567. During which ruler did the Chinese traveler Hiuen Tsang visit India?
(a) Chandragupta II (b) Harsha (c) Dhandev (d) Skandagupta
Ans: (b)


Q1568. Which one of the following jurists of the post-Gupta period declared that Shudras are not slaves by nature?
(a) Medhatithi (b) Vigyaneshwar (c) Narada (d) Jimutavahana
Ans: (a)


Q1569. Who turned Harsha towards Buddhism?
(a) Bhikkhu Mahakashyap (b) Hiuen Tsang
(c) Thera Nagasena (d) Divakaramitra
Ans: (b)


Q1570. During Hiuen Tsang’s visit to India, the most famous city for the production of cotton cloth was –
(a) Varanasi (b) Mathura (c) Pataliputra (d) Kanchi
Ans: (b)


Q1571. The capital of Harsha’s empire was
(a) Kannauj (b) Pataliputra (c) Prayag (d) Thaneshwar
Ans: (a)


Q1572. Which ancient city was called ‘Sir-Nagar’ for its prosperity and opulence?
(a) Pataliputra (b) Kanyakubja (c) Ujjayini (d) Kashi
Ans: (b)


Q1573. Where did Emperor Harsha move his capital from Thaneshwar?
(a) Prayag (b) Delhi (c) Kannauj (d) Rajgriha
Ans: (c)


Q1574. Which one of the following rulers performed four Ashwamedha Yagyas?
(a) Pushyamitra Shunga (b) Pravarasena I
(c) Samudragupta (d) Chandragupta II
Ans: (b)


Q1575. Who among the following is credited with performing the four Ashwamedha Yagyas?
(a) Pushyamitra Shunga (b) Pravarasena I
(c) Samudragupta (d) Nandivarman Pallavamalla
Ans: (b)


Q1576. Who among the following kings assumed the title of ‘Dharma-Maharaja’?
(a) Agnimitra (b) Pravarasena I (c) Harsha (d) Dharmapala
Ans: (b)


Q1577. Who among the following rulers gets the credit of having worshiped his feet by Mihirkul?
(a) Skandagupta (b) Yashodharma
(c) Kumaragupta I (d) Ishan Varma
Ans: (b)


Q1578. Who among the following defeated the Hun ruler Mihirkul?
(a) Buddhagupta (b) Yashodharman (c) Shashanka (d) Prabhakarvardhana
Ans: (b)


Q1579. Which of the following was the capital of Maitraka rulers?
(a) Besnagar (b) Gandhara
(c) Ujjain (d) Vallabhi
Ans: (d)


Q1580. Vallabhi University was situated in –
(a) Bihar (b) Uttar Pradesh
(c) Bengal (d) Gujarat
Ans: (d)


Q1581. Who among the following had the title ‘Param Saugata’?
(a) Bhaskarvarman (b) Shashanka
(c) Rajyavardhan (d) Harsh
Ans: (c)


Q1582. The following is the correct chronological order of the Maukhari kings:
(a) Ishwarvarma, Ishanvarma, Harivarma, Adityavarma, Adityavarma
(b) Adityavarma, Sarvavarma, Ishwarvarma, Ishavarma, Harivarma
(c) Ishwarvarma, Harivarma, Ishanvarma, Adityavarma, and Sarvavarma
(d) Harivarma, Adityavarma Ishwarvarma‚ Ishanvarma‚ Sarvavarma
Ans: (d)


Q1583. Whose coin molds have been found from Sunet?
(a) Shunga (b) Kuninda
(c) Yaudheya (d) Gupta
Ans: (c)


Q1584. In which of the following inscriptions the word ‘Mahasamanta’ is first mentioned?
(a) Gunaighar inscription of Vainyagupta
(b) Eran inscription of Budhgupta
(c) Damodarputra copper plate inscription of Kumargupta
(d) Allahabad pillar inscription of Samudragupta
Ans: (a)


Q1585. Who among the following kings had accomplished ‘Tulapurush Dan’?
(a) Dantidurga (b) Amoghavarsha
(c) Devapala (d) Nagabhata
Ans: (a)


Q1586. Where was a Maurya dynasty ruling in the 6th-7th centuries?
(a) Banbasi (b) Konkan (c) Lat (d) Vatapi
Ans: (c)


Q1587. Where was Banbasi, the capital of the Kadambas located?
(a) Bijapur (b) Dharwad (c) Goa (d) Nashik
Ans: (c)


Q1588. Known for criticizing Buddhism and supporting the Vedic tradition?
(a) Aryadev (b) Dharma Kirti
(c) Kumaril (d) Umaswami
Ans: (c)


Q1589. Which of the following theology writers considered the birth right of the son in the ancestral property?
(a) Manu (b) Deval
(c) Jimutavahana (d) Vigyaneshwar
Ans: (d)


Q1590. Which one of the following statements regarding the social and cultural condition of the post-Gupta period is not correct?
(a) Increase in the number of land grants
(b) Increase in the number of castes
(c) Increase in central control
(d) Increase in Tantric activities
Ans: (c)


Q1591. The gradual absence of gold coins and erosion of coins during the post-Gupta period shows that-
(a) commodities were cheap, gold coins were not necessary
(b) gold was unavailable
(c) monetary economy had weakened
(d) decline in trade it was
Ans: (d)


Q1592. Copper plate inscriptions show that in ancient times the kings of Bihar were in contact with-
(a) Burma (b) Thailand
(c) Cambodia (d) Java-Sumatra
Ans: (d)


Q1593. The major trading center in the post-Gupta era was
(a) Kannauj (b) Ujjain (c) Dhar (d) Devgiri
Ans: (b)


Q1594. The Kara-Sasan in the post-Gupta period was-
(a) a kind of land-charter
(b) an additional tax acquired from the farmers
(c) a special service given by the villagers
(d) a decree related to providing military service to the king
Ans : (a)


Q1595. Which of the following is not an endyaja?
(a) Chandala (b) Rajaka (c) Nat (d) Yavana
Ans: (d)


Q1596. Which dynasty is related to Madhya Pradesh?
(a) Kalachuri (b) Pratihara
(c) Chalukya (d) Kakatiya
Ans: (a)


Q1597. Who was the contemporary ruler of Harsha –
(a) Bimbisara (b) Bhaskarvarma
(c) Ajatashatru (d) Rudrasen
Ans: (b)


Q1598. Who among the following Chinese travelers visited the kingdoms of Harshavardhana and Kumar Bhaskar Varma?
(a) Itsing (b) Fahyen (
c) Hiuen Song (d) Shun Shuyun
Ans: (c)


Q1599. Name the coins referred to in the Pratihara inscriptions-
(a) Shataman (b) Nishka
(c) Dinar (d) Drum
Ans: (d)


Q1600. Who was the founder of Vikramshila Vihar?
(a) Gopal (b) Devpal
(c) Mahipal (d) Dharmapala
Ans: (d)


Q1601. Who was the founder of Karnat dynasty?
(a) Nanyadev (b) Narasimhadeva (c) Vijay (d) Harideva
(e) None of the above / More than one of the above
Ans: (a)


Q1602. Who was the last ruler of the Karnat dynasty?
(a) Harisingh (b) Ram Singh
(c) Matisingh (d) Shyam Singh
(e) None of the above / More than one of the above
Ans: (a)


Q1603. The year of victory of Chalukya ruler Pulakeshin over Harsha was
(a) AD 612 (b) AD 618
(c) AD 622 (d) AD 634
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Gupta period

Next Story

Architecture in Ancient India

Latest from Blog

error: Content is protected !!