/

post Maurya period India

12 mins read

Q1086. Who was called ‘Sandrocottus’ by the Greek writer Justin?
(a) Chandragupta Maurya (b) Chandragupta I
(c) Chandragupta II (d) Samudragupta
Ans: (a)


Q1087. The fact that the Satavahanas carried on maritime trade and had a navy is proved by the availability of a special ‘dual-masted ship’ coin. Which so-called ruler of the dynasty issued these coins?
(a) Shimuk (b) Satakarni II
(c) Gautamiputra Satakarni (d) Yajnasree Satakarni
Ans: (d)


Q1088. What was the meaning of Kulika Nigams in Satavahana period?
(a) Magistrate (b) Categories
(c) District head (d) Village head
Ans: (b)


Q1089. Which one of the following statements is correct?
In the Satavahana period, the Golikas and Halikas were

(a) village officials who exercised administrative control on behalf of the state
(b) were royal patrons providing personal security to the emperor
(c) small craftsmen working in the villages
(d) business bases But there were prescribed sub-castes
Ans: (a)


Q1090. In which metals did the Satavahanas mint their coins –
(a) lead, copper, silver, putty (b) lead, copper, gold, silver
(c) lead copper (d) lead putty
Ans: (a)


Q1091. Which of the following cities was famous in the Satavahana era –
(a) Chirad (b) Tagar
(c) Shringverpur (d) Sohgaura
Ans: (b)


Q1092. The oldest of the following dynasties was –
(a) Chalukya (b) Pallava
(c) Rashtrakuta (d) Satavahana
Ans: (d)


Q1093. The most influential kingdom in South India after the Mauryas was
(a) Satavahana (b) Pallavas (c) Chola (d) Chalukya
Ans: (a)


Q1094. The capital of the Satavahanas was located-
(a) Amravati (b) Nanded
(c) Naldurg (d) Durg
Ans: (a)


Q1095. Simuk was the founder of which of the following dynasties?
(a) Chera (b) Chola (c) Pandya (d) Satavahana
Ans: (d)


Q1096. Which of the following places was the capital of the Satavahanas?
(a) Pratishthan (b) Nagarjuna Konda
(c) Shakal or Sialkot (d) Pataliputra
Ans: (a)


Q1097. The founder of the Satavahana dynasty was
(a) Shatakarni I (b) Simuk
(c) Shatakarni II (d) Rudradaman I
Ans: (b)


Q1098. The ratio of gold and silver coins in the Shaka satrap-Satvahana period was:
(a) 1: 10 (b) 1: 14 (c) 1: 20 (d) 1: 25
Ans: (a)


Q1099. The representative of the ancient city of Dhanyakatak is:
(a) Amaravati (b) Nagarjunakonda (c) Sannati (d) Ter
Ans: (a)


Q1100. Who among the following was the first Satavahana king to get Raj-Shir inscribed on coins?
(a) Satakarni I (b) Gautamiputra Satakarni
(c) Vasisthiputra Pulumavi (d) Yagya Satakarni
Ans: (b)


Q1101. The official language of the Satavahanas was
(a) Prakrit (b) Sanskrit (c) Apabhramsa (d) Telugu
Ans: (a)


Q1102. The kings of which of the following princely states were referred to by their matrilineal names?
(a) Shunga (b) Satavahana (c) Mahateghavahana (d) Kanva
Ans: (b)


Q1103. Who among the following dynasties introduced lead coins?
(a) Nand (b) Maurya (c) Western satrap (d) Satavahana
Ans: (d)


Q1104. Who among the following dynasties introduced lead coins?
(a) Maurya (b) Satavahana (c) Western Chhatrapa (d) Gupta
Ans: (b)


Q1105. The earliest evidence of land donation is found in whose inscriptions?
(a) Mauryas (b) Kushanas (c) Satavahanas (d) Guptas
Ans: (c)


Q1106. Who started the donation of land to Brahmins and Buddhists?
(a) Sunga (b) Satavahana
(c) Vakataka (d) Gupta
Ans: (b)


Q1107. The longest list of Andhra-Satvahana kings is found in which Purana?
(a) Vayu Purana (b) Vishnu Purana
(c) Matsya Purana (d) None of the above
Ans: (c)


Q1108. To which dynasty are the Satavahana rulers mentioned in the Puranas?
(a) Chedi (b) Nag
(c) Andhra (d) Shunga
Ans: (c)


Q1109. Ensure the correct information recorded in the Nanaghat inscription of the Satavahanas is-
(a) it mentions the Shaka-Satvahana conflict
(b) it gives information about the original origin of the
Satavahanas (c) it gives information about the Navy of the Satavahanas
(d ) ) It gives information of a Rajmata of the Satavahanas
Ans: (d)


Q1110. Who introduced the date coins in India?
(a) Rudradaman (b) Rudra Singh I
(c) Rudrasen I (d) Skandagupta
Ans: (a)


Q1111. Consider the following statements:
1. The last Maurya ruler Brihadratha was assassinated by his chief general, Pushyamitra Shunga.
2. The last Shunga king Devabhuti was murdered by his Brahmin minister Vasudev Kanva and usurped his throne.
3. Andhra had deposed the last ruler of the Kanva dynasty. Which of these statements is/are correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 only
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)


Q1112. Consider the
following : Which of the following characteristics are associated with Kushanas?
1. They issued gold coins.
2. He had a conflict with the Chinese rulers.
3. They generally adopted the Gandhara style of craft.
4. A Devkul was established in Mathura. Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3
only (c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)


Q1113. Consider the following statements:
1. Gautamiputra Satakarni defeated Nahapana.
2. Vashishtiputra was defeated by Sri Pulamavi Rudradaman.
3. Shri Yagya Satakarni gave himself the name of a Brahmin. Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3
only (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)


Q1114. Which Satavahana king himself assumed the title of Ekabrahman?
(a) Yajnasree Shatkarni (b) Shatkarni
(c) Gautamiputra Shatkarni (d) Vashishtiputra Shatkarni
Ans: (c)


Q1115. Consider the following statements:
1. Chinese pilgrim Fahien participated in the Fourth Buddhist Council organized by Kanishka.
2. The Chinese pilgrim Hiuen Tsang met Harsha and found him an antagonist of Buddhism. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only
(c) 1 and 3 both (d) none of the above
Ans: (d)


Q1116. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below − Assertion (A): Yagya Satakarni got the meaning of the ship inscribed on his coins. Reason (R) : The Satavahana kingdom had extensive maritime trade with distant countries. Code:
(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are correct, but
(R) is not the correct explanation of (A) .
(c) (A) is correct but (R) is wrong.
(d) (A) is wrong but (R) is correct.
Ans: (a)


Q1117. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below − Assertion (A) : Like Buddha, a Jain Tirthankara is inscribed on some Kushan coins. Reason (R) : Mathura was a major center of Jainism during the Kushan period. Code:
(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are correct, but
(R) is not the correct explanation of (A) .
(c) (A) is correct but (R) is wrong.
(d) (A) is wrong but (R) is correct.
Ans: (d)


Q1118. Given below are two statements, one labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R):
Assertion (A) : Gautamiputra Satakarni was an opponent of Chaturvarna system. Reason (R) : Gautamiputra Satakarni patronized Buddhist monks. With reference to the above two statements, which one of the following is correct?

(a) (A) and (R) both are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(b) (A) and (R) both are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is true but (R) is wrong
(d) (A) is wrong but (R) is correct
Ans: (d)


Q1119. Consider the following statements- Assertion (A): The Kushans traded through the Persian Gulf and the Red Sea. Reason (R) : His well organized navy was of high order. Which one of the following is the correct answer in the context of the above- Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct, but R is the correct explanation of A No
(c) a is true but R wrong
(d) a is wrong, but R right
Ans: (c)


Q1120. Under which of the following kingdoms Kharpallan and Vanasfar were the two satraps ruled?
(a) Kanishka (b) Kadphis I
(c) Kalufan II (d) Huvishka
Ans: (a)


Q1121. Which book gives information about Kanishka’s trade –
(a) Saundranand (b) Buddhacharita
(c) Avadan Shatak (d) Divyavadana
Ans: (c)


Q1122. What is the date of the Sarnath Buddhist iconography of Kanishka?
(a) 78 AD (b) 81 AD
(c) 98 AD (d) 121 AD
Ans: (b)


Q1123. In which year the Kushan ruler Kanishka was coronated?
(a) 178 B.C. (b) 101 A.D.
(c) 58 B.C. (d) 78 AD
Ans: (d)


Q1124. Shaka Samvat begins from –
(a) 78 AD (b) 58 BC. From
(c) 120 AD to (d) 320 AD
Ans: (a)


Q1125. On whose coins is Buddha inscribed?
(a) Vima Kadphisus (b) Kanishka
(c) Nahapana (d) Budha Gupta
Ans: (b)


Q1126. The largest number of copper coins were issued in northern and north-western India –
(a) Indo-Greeks (b) Kushanas
(c) Shakas (d) Pratiharas
Ans: (b)


Q1127. In whose inscription is the earliest specimen of poetic style found?
(a) Rudradaman of Kathiawar (b) Ashoka
(c) Rajendra I (d) None of the above
Ans: (a)


Q1128. Who among the following did not attend the court of Kanishka I?
(a) Bhavaghosh (b) Parvva (
c) Vasumitra (d) Visakha Dutt
Ans: (d)


Q1129. Study the following contemporary names of Kanishka and indicate your answer according to the answer codes given below:
(I) Asvaghosha
( II) Vasumitra (III) Kalidasa (IV) Kamban Answer code

(a) I and IV (b) II and III
(c) I and II (d) All of them
Ans: (c)


Q1130. The famous Buddhist scholar Asvaghosha was a contemporary of whom?
(a) Ashoka (b) Nagarjuna
(c) Kanishka (d) Harsha
Ans: (c)


Q1131. Which one of the following was not associated with the court of Kanishka?
(a) Ashvaghosha (b) Charaka (c) Nagarjuna (d) Patanjali
Ans: (d)


Q1132. Who among the following gave protection to Charak?
(a) Chandragupta II (b) Milinda
(c) Pushyamitra Shunga (d) Kanishka
Ans: (d)


Q1133. Which of the following scholars were contemporary of Kanishka?
1. Ashvaghosha 2 Nagarjuna 3 Vasumitra 4 Chanakya Select the correct answer using the code given below:
Code:

(a) 1 and 2 only (b) 3 and 4
(c) 2 and 4 (d) 1‚ 2 and 3
Ans : (d)


Q1134. Which Kushan ruler’s coins bear the maximum number of Hindu gods and goddesses?
(a) Vima cadphysis (b) Kanishka I
(c) Huvishka (d) Vasudev
Ans: (c)


Q1135. Which of the following ports were located on the east coast of South India?
1. Kaveri Patnam 2 Kokkai 3 Musiri 4 Tondi Select the correct answer from the codes given below-

(a) 1, 2 (b) 1, 2, 3 (c) 2, 3, 4 (d) 3, 4
Ans: ( a)


Q1136. The rulers of which of the following dynasties used to bear the title Devaputra?
(a) Maurya (b) Shunga
(c) Kushan (d) Shaka-Chhatrapa
Ans: (c)


Q1137. Where was the Kanishka monastery that Hiuen Tsang saw?
(a) Bamiyan (b) Peshawar (c) Mathura (d) Varanasi
Ans: (b)


Q1138. Which of the following cities is not mentioned in the Rabtak inscription of Kanishka?
(a) Shravasti (b) Kaushambi (c) Pataliputra (d) Champa
Ans: (a)


Q1139. Who started the Silk Route for Indians?
(a) Kanishka (b) Harshavardhana (c) Ashoka (d) Fahien (Fahian)
Ans: (a)


Q1140. The boundaries of the empire of which of the following dynasty extended beyond India?
(a) Gupta dynasty (b) Maurya dynasty
(c) Kushan dynasty (d) None of the above
Ans: (c)


Q1141. Which one of the following regularly issued gold coins in ancient India?
(a) Satavahana (b) Shaka (c) Kushan (d) Parthian
Ans: (c)


Q1142. By which of the following names were the Kushan rulers also known?
(a) U-Chi (b) Indo-Yavan (c) Macedonian (d) Pahlava
Ans: (a)


Q1143. Who among the following was ‘Tocharian’?
(a) Indo-Yavan (b) Shaka (c) Parthian (d) Kushan
Ans: (d)


Q1144. Which of the following items were mainly
exported during the Kushan period ?

(a) Cotton (b) Horse (c) Gold (d) Paper
Ans: (a)


Q1145. What was the main reason behind the struggle between the Shakas and the Satavahanas behind the suzerainty in Malwa –
(a) right over the western region of Gujarat
(b) for commercial gains
(c) political expansion
(d) traditional enmity
Ans: (b)


Q1146. Who got the Sudarshan lake renovated without forced labor?
(a) Chandragupta Maurya (b) Bindusara (c) Ashoka (d) Rudradaman I
Ans: (d)


Q1147. What is the meaning of the word Rudradamaka found in the inscriptions of Western India?
(a) Coin
issued by a Saka king (b) Tadaga made by Rudradaman
(c) Garland of Rudraksha beads
(d) A Shiva temple
Ans: (a)


Q1148. A high official of the administration of the Shakas was
(a) Kshatrapa (b) Amatya (c) Wazir (d) Chhatrapati
Ans: (a)


Q1149. Who was Rudradaman?
(a) Shaka king (b) Satavahana king (c) Rashtrakuta king (d) Pratihara king
Ans: (a)


Q1150. In which inscription various achievements of Rudradaman I are described?
(a) Junagadh (b) Inner (c) Nashik (d) Sanchi
Ans: (a)


Q1151. Who performed two Ashwamedha Yagyas-
(a) Pushyamitra (b) Dasharatha (c) Skanda Gupta (d) Samudra Gupta
Ans: (a)


Q1152. Panini and Patanjali are well-known names in the literary history of ancient India. During which dynasty did it flourish?
(a) Pushybhukti (b) Kushan (c) Shunga (d) Gupta
Ans: (c)


Q1153. Which of the following is not correct with respect to Shunga-Kala?
(a) There is a marking of Jataka tales in it.
(b) It has the marking of folk religion.
(c) It contains the marking of events related to the life of Gautam Buddha.
(d) It depicts Buddha in human form.
Ans: (d)


Q1154. Which of the following pairs are compatible?
(a) Pushyamitra Shunga-Patanjali (b) Kanishka-Ther Nagasena
(c) Minander-Ashvaghosha (d) Chandragupta I- Harishena
Ans: (a)


Q1155. Which Shunga ruler at Avanti was made the hero of his play by the great poet Kalidas?
(a) Pushyamitra (b) Dushyanta (c) Brihaspatimitra (d) Agnimitra
Ans: (d)


Q1156. The Shunga ruler Agnimitra was the hero of the work of which of the following writers?
(a) Patanjali (b) Ashvaghosha (c) Kalidas (d) Baan
Ans: (c)


Q1157. Which dynasty’s rule was established after the Maurya dynasty?
(a) Shaka dynasty (b) Kushan dynasty (c) Seven vehicle dynasty (d) Sunga dynasty
Ans: (d)


Q1158. Who among the following rulers is said to be the protector of the varna system?
(a) Pushyamitra Shunga (b) Kharavela
(c) Gautamiputra Satakarni (d) Vasudeva
(e) Samudragupta
Ans: (a)


Q1159. Who among the following rulers has been called the protector of the Varna system?
(a) Pushyamitra Shunga (b) Kharavela (c) Gautamiputra Shatkarni (d) Vasudev
Ans: (c)


Q1160. Which one of the following was not an object of export from India to the West in the early centuries of Christ?
(a) pearl (b) fine cloth (c) gems (d) silver
Ans: (d)


Q1161. After Maurya, who had the right on the north-western border of India –
(a) Bactrian Greek (b) Kushan (c) Shaka (d) Hun
Ans: (a)


Q1162. In what sense is the word Yavanapriya used in ancient Indian texts –
(a) black pepper (b) iron (c) cotton cloth (d) indigo
Ans: (a)


Q1163. When did Vikram Samvat start?
(a) 78 AD (b) 58 BC
(c) 72 BC (d) 56 BC
Ans: (b)


Q1164. Who among the following performed four Ashwamedha Yagyas?
(a) Pushyamitra Shunga (b) Pravarasena I
(c) Samudragupta (d) Kumaragupta I
Ans: (b)


Q1165. Which of the following are mentioned in the Periplus of the Erythraean Sea as two important inter-state markets in the Dakshinapatha?
(a) Pratishthan and Tagar (b) Nashik and Junnar
(c) Kalyan and Kanheri (d) Amravati and Nagarjunakonda
Ans: (a)


Q1166. Which of the following was a land-measurement?
(a) Holder (b) Karsh (c
) Withdrawal (d) Deflector
Ans: (c)


Q1167. Where did Augustus’ Rome coins come from?
(a) Arikamedu (b) Coimbatore
(c) Mahabalipuram (d) Taxila
Ans: (a)


Q1168. The inventions of yoga were-
(a) Aryabhata (b) Charaka
(c) Patanjali (d) Ramdev
Ans: (c)


Q1169. Mahabhasya author of ‘Patanjali’ current The─
(a) Chandragupta Maurya (b) Ashoka
‘s (c) Pushyamitra Sung of (d) Chandragupta I
Ans: (c)


Q1170. What is the difference (in years) between Vikram and Shaka eras?
(a) 57 years (b) 78 years
(c) 135 years (d) 320 years
Ans: (c)


Q1171. The nirvasit (barred) and the anirvasit (non-verified) shudras are mentioned in this
(a) in Yaska ‘s Nirukta (b) Panini’s Ashtadhyayi
(c) Kautilya’s Arthashastra (d)
None of the above Ans: (b) )


Q1172. Which of the following statements is not correct regarding the post-Mauryan land system?
(a) Individual owners had complete rights over their land
(b) Individual owners had limited right to transfer their land
(c) There is no record of transfer of land for non-religious purposes
(d) Fertile land Any person who made it could be its owner
Ans: (a)


Q1173. Who said about the flow of gold from Rome to India?
(a) Ptolemy (b) Nori (c) Strabo (d) Pliny
Ans: (d)


Q1174. “Trade with India is an irreparable loss to Rome” Who said –
(a) Pliny (b) Megasthenes (c) Strabo (d) Kautilya
Ans: (a)


Q1175. Who was Pliny?
(a) Greek geographer (b) Shaka king
(c) Bactrian governor (d) French soldier
Ans: (a)


Q1176. The literary evidence titled ‘Periplus of the Erythraean Sea’ throws light on which side of ancient India?
(a) Religious Status (b) Political Situation
(c) Scientific Development (d) Trade and Commerce
Ans: (d)


Q1177. Ashoka and Kanishka both appointed –
(a) special religious officers
(b) sent their envoys to Sri Lanka
(c) called Buddhist conferences
(d) ruled in the south
Ans: (c)


Q1178. Mahabhashya is a book on which subject?
(a) Philosophy (b) Poetry (c) Grammar (d) Astronomy
Ans: (c)


Q1179. R. s. According to Sharma, the rise of feudalism in India occurred in the following situation –
(a) grant of land to religious beneficiaries
(b) disintegration of empire
(c) authority of one ruler over another
(d) grouping of villages as a big unit In
Ans: (a)


Q1180. 200 BC The progress of foreign trade has been accepted as a feature of the period between AD 300 and AD. Which of the following factors did not help in his progress?
(a) India had become politically one.
(b) The Maurya rulers helped in the growth of trade by building various roads and implementing a common administrative system.
(c) The Indo-Greek rulers helped in establishing close contacts with Western Asia and Mediterranean countries.
(d) Shaka, Parthian and Kushan rulers helped in establishing close contact with the countries of Central Asia.
Ans: (a)


Q1181. Who wrote ‘Ashtadhyayi’?
(a) Vedavyasa (b) Panini
(c) Shukadeva (d) Valmiki
Ans: (b)


Q1182. A detailed representation of the liberation of slaves is first found in-
(a) Manu Smriti (b) Yajnavalkya Smriti
(c) Narada Smriti (d) Deval Smriti
Ans: (c)


Q1183. From where does the proof of that the Gandhiks minted coins?
(a) Kaushambi (b) Shravasti
(c) Taxila (d) Varanasi
Ans: (a)


Q1184. In which of the following marriage forms it was customary to take a pair of cows (Gomithun) by the father of the girl child?
(a) Arsha (b) Asura (c) Brahma (d) Daiva
Ans: (a)


Q1185. Who among the following kings had a strong inclination towards Jainism?
(a) Dasharatha (b) Brihadratha (c) Kharavela (d) Huvishka
Ans: (c)


Q1186. Who is the first Indian ruler to be shown in pictures wearing a trouser-like dress?
(a) Chandragupta (b) Ashoka
(c) Kanishka (d) Samudragupta
Ans: (c)


Q1187. Rangmahal culture is related to-
(a) Gupta era (b) Kushan era
(c) Maurya era (d) Shaka era
Ans: (b)


Q1188. Which one of the following statements about the Satavahanas is not correct?
(a) The Satavahanas are identified with the Andhras of the Puranas
(b) The Satavahanas claimed the Brahmin lineage and followed the Brahmanical Vedic tradition
(c) The Satavahanas and the Sakas engaged in a prolonged conflict
(d) Vashishtiputra Shatakani ruled the Saka rulers Defeated Rudradaman 1
Ans: (d)


Q1189. For which of the following rulers ‘Eka Brahmin’ is used?
(a) Pushyamitra Shunga (b) Kharavela
(c) Gautamiputra Satakarni (d) Susharman
Ans: (c)


Q1190. Kalinga king Kharavela was related to-
(a) Mahameghavahana dynasty (b) Chedi dynasty
(c) Satavahana dynasty (d) Rath-Bhojak dynasty
(e) None of the above/More than one of the above
Ans: (e)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Ancient India Maurya Empire

Next Story

Foreign invasion of ancient India

Latest from Blog

error: Content is protected !!