/

prehistoric times

10 mins read

Chapter 1 (Part 1) Ancient India

prehistoric times

Q1. With reference to the scientific progress made in ancient India, which of the following statements are correct?
1. The use of a variety of specialized surgical tools was common in the first century AD.
2. In the beginning of the third century AD, the transplantation of internal organs of the human body had started.
3. The principle of sine of an angle was known in the fifth century AD.
4. The principle of cyclic quadrilateral was known in the seventh century AD. Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2 only (b) 3 and 4
only (c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)


Q2. How did the people of Maharashtra bury the dead by keeping their bodies under the floor during the Tamrashma period?
(a) from north to south (b) from east to west
(c) from south to north (d) from west to east
Ans: (a)


Q3. According to the excavated evidence, animal husbandry was started in-
(a) Lower Early Stone Age
(b) Middle East Stone Age
(c) Upper East Stone Age
(d) Middle Stone Age
Ans: (d)


Q4. The cultivation of food grains was first started in-
(a) Neolithic period (b) Mesolithic period
(c) Palaeolithic (d) Proto-historic
Ans: (a)


Q5. Where was the evidence of wild paddy found in the Mesolithic context?
(a) Chopani Mando (b) Sarai Nahar Rai
(c) Lekhiya (d) Langhnaj
Ans: (a)


Q6. Which of the following has been termed as ‘Falk Culture’?
(a) Lower Palaeolithic Culture
(b) Middle Palaeolithic Culture
(c) Upper Palaeolithic Culture
(d) Harappan Culture
Ans: (b)


Q7. Sarai Nahar Rai and Mahdaha are related to –
(a) Neolithic culture of
Vindhya region (b) Mesolithic culture of Vindhya region
(c) Mesolithic culture of
Ganga valley (d) Neolithic of Ganga valley
Ans from Culture : (c)


Q8. Evidence of the oldest artifacts is related to –
(a) Low Pre-Stone Age
(b) Middle Eastern Stone Age
(c) Upper Paleolithic
(d) Middle Stone Age
Ans: (c)


Q9. Which one of the following facts is true about the humans of the Lower Paleolithic Age?
(a) He used polished axes.
(b) He used core-devices.
(c) He was a cattle farmer.
(d) He used small stone tools.
Ans: (b)


Q10. The great stone tombs of South India are related to:
(a) Pre-Stone Age (b) Neolithic
(c) Chalcolithic (d) Iron Age
Ans: (d)


Q11. The megalithic tombs of South India are believed to be related to which period?
(a) Pre-Stone Age (b) Neo-Stone Age
(c) Chalco-Stone Age (d) Iron Age
Ans: (d)


Q12. The megalithic monuments have been identified as-
(a) ascetic caves
(b) as burial places of the deceased
(c) as temples
(d) none of the above
Ans: (b)


Q13. The ash mounds are related to the Neolithic culture of which region?
(a) East India (b) South India
(c) North Vindhya region (d) Kashmir Valley
Ans: (b)


Q14. Ash mound is associated with which of the following Neolithic sites?
(a) Budihal (b) Sangan Kallu
(c) Koldihwa (d) Brahmagiri
Ans: (b)


Q15. ‘Sihawal’ is an ancient site of:
(a) Low Prelithic Culture (b) Middle East Stone Culture
(c) Upper East Stone Culture (d) Mesolithic
Ans: (a)


Q16. The main occupation of the early stone age man was:
(a) agriculture (b) making pottery
(c) animal husbandry (d) hunting
Ans: (d)


Q17. The human figures engraved in red color have been found at Lakhuodyar near Almora, they belong to which period?
(a) Vedic period (b) Kushan period
(c) Stone period (d) Chand period
Ans: (c)


Q18. Which of the following aspects of a culture is known by vertical archaeological excavation?
(a) The scope of culture (b) The shape of
culture (c) The nature of culture (d) The time scale of culture
Ans: (d)


Q19. Which of the following is also known as Chalcolithic Age?
(a) Old stone age
(b) New stone age
(c) Copper age
(d) Iron age
Ans: (c)


Q20. The main means of livelihood of the Aryans in ancient times was
(a) agriculture (b) hunting
(c) crafts (d) trade
Ans: (a)


Q21. From which rock shelter in India the maximum number of pictures have been obtained?
(a) Ghagharia (b) Bhimbetka
(c) Lekhahia (d) Adamgarh
Ans: (b)


Q22. Where are prehistoric rock paintings found in Madhya Pradesh?
(a) Tiger Caves (b) Udayagiri
(c) Songiri (d) Bhimbetka
Ans: (d)


Q23. Where were the remains of Neolithic trough-dwellings found?
1. Burzahom 2 Gufkral
3. Kuchai 4 Mahgada Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1 and 4 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 1 and 2
Ans: (d)


Q24. In some areas of India, people lived in pits under the ground, this is indicated in the following excavations-
(a) Bihar (b) Kashmir
(c) Karnataka (d) Rajasthan
Ans: (b)


Q25. Trough dwelling is a distinctive feature of which of the following cultures?
(a) Harappan culture
(b) Neolithic culture of Middle Ganga valley
(c) Chalcolithic culture of Balochistan
(d) Neolithic culture of Kashmir valley
Ans: (d)


Q26. Dogs were buried in human crematoriums:
(a) Gufkaral (b) Burzahom
(c) Martand (d) Mehrgarh
Ans: (b)


Q27. Evidence of Burying the Dog has been found at which of the following places?
(a) Burzahom (b) Koldihawa (c) Chaupani (d) Mando
Ans: (a)


Q28. From which of the following sites, along with the human skeleton, the skeleton of a dog has also been recovered from the cremation?
(a) Brahmagiri (b) Burzahom (c) Chirand (d) Maski
Ans: (b)


Q29. In the Neolithic burials of Burzahom, the custom of burying which pet animal along with humans was prevalent?
(a) Cow (b) Dog
(c) Pigeon (d) Horse
Ans: (b)


Q30. At which of the following places the first evidence of wheat and barley cultivation is found at the Neolithic level?
(a) Rangpur (b) Lothal
(c) Mehrgarh (d) Koldihwa
Ans: (c)


Q31. Where is the earliest evidence of systematic agriculture found in India –
(a) Mehrgarh (b) Kalibanga (c) Lothal (d) Kotdiji
Ans: (a)


Q32. From which one of the following archaeological sites, cultural relics from the Stone Culture to the Harappan Civilization have been found?
(a) Amri (b) Mehrgarh
(c) Kotdiji (d) Kalibangan
Ans: (b)


Q33. The earliest evidence of agriculture has been found in the Indian subcontinent-
(a) Brahmagiri (b) Burzahom
(c) Koldihwa (d) Mehrgarh
Ans: (d)


Q34. The earliest evidence of agriculture has been found in the Indian subcontinent-
(a) Brahmagiri (b) Chirand
(c) Mehrgarh (d) Burzahom
Ans: (c)


Q35. Name the site from where the earliest evidence of permanent life has been found?
(a) Dholavira (b) Fort Gul Mohammad
(c) Kalibanga (d) Mehrgarh
Ans: (d)


Q36. Where is the earliest evidence of domesticated buffalo found in the Indian subcontinent?
(a) Dholavira (b) Mehrgarh
(c) Mohenjodaro (d) Rakhigarhi
Ans: (b)


Q37. The place where the evidence of animal husbandry was found in the Mesolithic context is –
(a) Langhnaj (b) Birbhanpur
(c) Adamgarh (d) Chopni Mando
Ans: (c)


Q38. Where is the earliest evidence of paddy cultivation found in the Ganges valley?
(a) Lahuradeo (b) Senuvar
(c) Sohgaura (d) Kaushambi
Ans: (a)


Q39. In which of the following regions the earliest evidence of rice production has been found?
(a) Middle Ganga valley (b) Belan valley
(c) Gomal valley (d) Bolan valley
Ans: (b)


Q40. The earliest evidence of paddy cultivation is found in the Indian subcontinent.
(a) Kashmir (b) North Bihar
(c) Mahakoshal (d) Vindhya region
Ans: (d)


Q41. In which of the following areas have the remains of Paleolithic, Mesolithic and Neolithic period been found in a sequence?
(a) Kashmir Valley (b) Krishna Valley
(c) Belan Valley (d) Godavari Valley
Ans: (c)


Q42. From where has the statue of Mother Goddess made of Upper Palaeolithic bone been found?
(a) Godavari Valley (Maharashtra) (b) Narmada Valley (Madhya Pradesh)
(c) Son Valley (Madhya Pradesh) (d) Belan Valley (Uttar Pradesh)
Ans: (d)


Q43. The first grain used by man was-
(a) Wheat (b) Rice (c) Barley (d) Millet
Ans: (c)


Q44. From which of the following places have the oldest fossils of prehistoric humans been found in India?
(a) Bhimbetka (b) Hathnora
(c) Sarai Nahar Rai (d) Damdama
Ans: (b)


Q45. A skull of ‘Homo erectus’ was obtained from which of the following places?
(a) Hathnora in Narmada valley
(b) Hoshangabad in Narmada valley
(c) Baghor in Songhati
(d) Bans Ghat in Belan valley
Ans: (a)


Q46. From which of the following Mesolithic sites have bone ornaments been found?
(a) Bagor (b) Baghor II
(c) Birbhanpur (d) Mahdaha
Ans: (d)


Q47. From which of the following sites have bone tools been found?
(a) Chopni-Mando (b) Kakoriya
(c) Mahdaha (d) Sarai Nahar Rai
Ans: (c)


Q48. Ornaments made of bone have been found in India in the context of the Mesolithic period –
(a) from Sarai Nahar Rai (b) from Mahdaha
(c) from Lekhiya (d) from Chopni Mando
Ans: (b)


Q49. Where are the earliest remains of human settlement found in the Gangetic plain?
(a) Bagor (b) Kalpi
(c) Adamgarh (d) Teri
Ans: (b)


Q50. Three human skeletons have come out from the same grave:
(a) Sarai Nahar Rai (b) Damdama
(c) Mahdaha (d) Langhnaj
Ans: (b)


Q51. From which rock shelter of Vindhya region the maximum number of human skeletons have been found?
(a) Morhna Pahar (b) Ghagharia
(c) Baghahi Khor (d) Lekhia
Ans: (d)


Q52. Dadheri is a later Harappan site of –
(a) Jammu (b) Punjab
(c) Haryana (d) Uttar Pradesh
Ans: (b)


Q53. In which state is Navdatoli located?
(a) Gujarat (b) Maharashtra
(c) Chhattisgarh (d) Madhya Pradesh
Ans: (d)


Q54. The Garik pottery vessel (OCP) was named-
(a) Hastinapur (b) Ahichchhatra
(c) Noh (d) Red Fort
Ans: (a)


Q55. At which point the level position of black and red pots was first identified between OCP and PGW?
(a) Noh (b) Ganeshwar
(c) Jodhpur (d) Atranjikheda
Ans: (d)


Q56. Isampur, a center of stone-tool manufacturing, is located in which of the following states?
(a) Maharashtra (b) Goa
(c) Karnataka (d) Rajasthan
Ans: (c)


Q57. In which state of India is Inamgaon located?
(a) Madhya Pradesh (b) Andhra Pradesh
(c) Maharashtra (d) Gujarat
Ans: (c)


Q58. Match List – I with List – II and select the correct answer using the code given below the lists:
List – I List – II
A. 1 Burzahom is the densest distribution of Harappan settlements along this river system
B. This Recently, unexpected deposits of silver pots, 2 ahars and jewelery have been found from the Harappan site
C. This Neolithic site of Kashmir has found evidence of 3 Kunal early Harappan contact
D. This site is known as the Pure Chalcolithic 4 Ghaggar-Hakra site in India Known as 5 Dholavira code:
ABCD

(a) 3 2 4 5 (b) 1 4 2 3 (c) 2 5 3 1 (d) 4 3 1 2
Ans: (d)


Q59. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists- List-I List-II
A. Harappa 1 Godavari
B. Hastinapur 2 Ravi
C. Nagarjuna Konda 3 Ganga
D. Paithan 4 Krishna Code:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 2 3 4 1 (c) 4 3 2 1 (d) 3 4 1 2
Ans: (b)


Q60. Match
List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists : List – I List – II
A. Palaeolithic (i) Kachha and Pucca houses
B. Mesolithic period (ii) Riverside settlement
C Neolithic period (iii) rock shelter
D. Chalcolithic period (iv) Trough settlement code:
ABCD

(a) (i) (ii) (iii) (iv) (b) (ii) (iii) (iv) (i)
(c) (iii) (iv) (i) (ii) (d) (iii) (ii) (iv) (i)
Ans: (b)


Q61. Match the following places of interest –
A. Udayagiri 1 Prehistoric rock paintings
B. Bhimbetka 2 Sculptures carved out of rocks, pillars etc.
C. Bandhavgarh 3 The pilgrimage place associated with Ramkatha
D. Chitrakoot 4 National Park Code:
ABCD

(a) 3 4 2 1 (b) 1 3 2 4 (c) 4 2 1 3 (d) 2 1 4 3
Ans: (d)


Q62. Which of the following is not correctly matched?
(a) Kayatha – Karnataka
(b) Chirand – Bihar
(c) Pandurazardhibi – Bengal
(d) Daimabad – Maharashtra
Ans: (a)


Q63.
Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists: List-I List-II Birbhanpur 1 Banas Culture
B. Ujjain 2 Copper Nidhi
C. Kayatha 3 Garik Ware tradition
D. Ahar 4 Mineolithic tools code:
ABCD

(a) 3 4 2 1 (b) 4 3 2 1 (c) 2 3 4 1 (d) 1 4 2 3
Ans: (b)


Q64. Assertion (A) : In the context of prehistoric India, Neolithic tools have also been available from most agricultural sites. Reason (R) : Sustainable agricultural activity required the development and use of various types of microlithic tools. Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of
A (b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is false
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q65. The excavation of which site in India has yielded the earliest evidence of the use of ferrous metal?
(a) Taxila (b) Atranjikheda
(c) Kaushambi (d) Hastinapur
Ans: (b)


Q66. From the materials of the Copenhagen Museum, the Stone, Bronze and Iron Age triage was divided into
(a) Thomson (b) Lubbock
(c) Taylor (d) Child
Ans: (a)


Q67. Who is credited for the discovery of the first Palaeolithic tool in India, which opened the way for prehistoric studies in the country?
(a) Burkitt (b) De Terra and Paterson
(c) R. B. Foot (d) HD Sanklia
Ans: (c)


Q68. When was the first pre-stone tool found in India by Robert Brush Foot?
(a) 1860 AD (b) 1863 AD
(c) 1873 AD (d) 1878 AD
Ans: (b)


Q69. Who among the following has been called the ‘Father of Prehistoric Archaeology’ in India?
(a) HD Sankalia (b) A. Cunningham
(c) A. R. Allchin (d) Robert Bruce Foot
Ans: (b)


Q70. Robert Bruce Foote, who discovered the first Paleolithic tools in India, was a
(a) Geologist (b) Archaeologist
(c) Palaeobotanist (d) Historian
Ans: (a)


Q71. Robert Brucefoot, who discovered the first pre-lithic tool in India, was originally-
(a) a palaeontologist (b) a geologist
(c) an archaeologist (d) a historian
Ans: (b)


Q72. Who excavated Navada Toli?
(a) K.D. Bajpai (b) V.S. Wakankad
(c) H.D. Sanklia (d) Martimer Wheeler
Ans: (c)


Q73. Cotton cultivation for textiles was first started
in- (a) Mida (b) Mesopotamia
(c) Central America (d) India
Ans: (d)


Q74. By what name was the early perfect man known?
(a) Neanderthal (b) Cromagnon
(c) Grimaldi (d) Magdalene
Ans: (b)


Q75. Where is the first evidence of human being found in India?
(a) Nilgiri hills (b) Shivalik hills
(c) Nallamala hills (d) Narmada valley
Ans: (d)


Q76. Carbon dating is used to determine the age of
(a) Trees (b) Earth
(c) Fossils (d) Rocks
Ans: (c)


Q77. Where have the remains of Chalcolithic ‘Malwa culture’ been found?
(a) Navdatoli and Maheshwar (b) Satna and Rewa
(c) Bhimbaithka and Mandsaur (d) Ahar and Gilund
Ans: (d)


Q78. From which archaeological site in Madhya Pradesh various iron tools of the early historical era have been found?
(a) Ghagharia (b) Gugeria
(c) Kayatha (d) Nagda
Ans: (d)


Q79. Evidence of the use of copper has been received from which of the following Chalcolithic sites but stone tools have not been found –
(a) Ahad (b) Gilund
(c) Kayatha (d) Navdatoli
Ans: (a)


Q80. Where is Gufkral located?
(a) Swat Valley (b) Brahmaputra Valley
(c) Indus Valley (d) Ganga River-Valley
Ans: (a)


Q81. The archaeological site Sanghol is located in-
(a) Haryana (b) Punjab
(c) Rajasthan (d) Uttar Pradesh
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

100+ Vedic Age Gk || Vedic age related mcq short questions [FREE PDF]

Next Story

Best 200+ Indus Valley Civilization gk [FREE PDF]

Latest from Blog

error: Content is protected !!