/

religious movement

36 mins read

Q522. 6th century BC Matsya Mahajanapada was situated in:
(a) Western Uttar Pradesh (b) Rajasthan
(c) Bundelkhand (d) Rohilkhand
Ans: (b)


Q523. Which of the following statement(s) is/are in line with Jain theory?
1. The sure way to destroy karma is austerity.
2. In everything, whether it is the smallest particle, there is a soul.
3. Karma is the destroyer of the soul and must be put to an end. Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)


Q524. Consider the following statements:
1. Vardhaman Mahavira’s mother was the daughter of Chetak, the chief of the Lichchavi clan.
2. Gautam Buddha’s mother was a princess of the Kosala dynasty.
3. The 23rd Tirthankara Parsvanath belonged to Banaras. Which of these statements is/are correct?

(a) kesâJeue 1 (b) kesâJeue 3 (c) 2 and 3 (d) 1‚ 2 and 3
Ans: (b)


Q525. Where was Mahavir Swami born?
(a) Kundagram (b) Pataliputra (c) Magadha (d) Vaishali
Ans: (a)


Q526. In which of the following cities Mahavir Jain died?
(a) Rajgir (b) Ranchi (c) Pavapuri (d) Samastipur
Ans: (c)


Q527. Which of the following were equally present in both Buddhism and Jainism?
1. Avoidance of austerity and excessive enjoyment
2. Disobedience to Veda Pramanya
3. Prohibition of fruitfulness of rituals
4. Prohibition of violence to living beings (Ahimsa) Select the correct answer using the code given below – Code:

( a) 1, 2, 3 and 4 (b) 2, 3 and 4 (c) 1, 3 and 4 (d) 1 and 2
Ans: (b)


Q528. Consider the following pairs:
1. Parsva – Nigranth
2. Goshala Makhkariputra – Livelihood
3. Ajit Keshakambali – Buddhist Which of the above pairs is/are correctly matched/

(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) ) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)


Q529. Consider the following statements:
1. Jains believe that Mahavira had twenty-three predecessors.
2. Parsvanatha was the twenty-third Tirthankara.
3. The immediate successor of Mahavira was Rishabhi. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3 (c) 2 only (d) 3 only A
Ans: (a)


Q530. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists:
List-I (Jain Tirthankara) List-II (Identity)
A. Shantinath 1 deer
B. Mallinath 2 Singh
C. Parsvnath 3 snake
D. Mahavir 4 Jal-Kalash code:
ABCD

(a) 1 2 4 3 (b) 4 1 3 2 (c) 2 3 1 4 (d) 1 4 3 2
Ans: (d)


Q531. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists: List-I (Tirthankaras) List-II (Places of Birth)
A. Rishabhnath 1 Kashi
B. Sambhavnath 2 Kaushambi
C . Padmanath 3 Shravasti
D. Parsvnath 4 Ayodhya Code: ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 2 3 4 1 (c) 3 4 1 2 (d) 4 3 2 1
Ans: (d)


Q532. Who was called Nirgranth?
(a) Jains (b) Buddhists
(c) Vaishnavists (d) None of these
Ans: (a)


Q533. Whose religious texts are the former?
(a) Jains (b) Buddhists
(c) Satnamis (d) Kabirpanthis
Ans: (a)


Q534. Assertion (A): Jainism’s emphasis on non-violence prevented the farmers from adopting Jainism. Reason (R) : Agriculture involves killing only insects and pests. Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of
A (b) Both A and R are correct and R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is false
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q535. The founder of the “Ajivak” sect was
(a) Anand (b) Rahulobhadra (c) Makkhali Goshal (d) Upali
Ans: (c)


Q536. The principle of plurality of truth is the distinguishing feature of
(a) Ajivak (b) Buddhism
(c) Jainism (d) Lokayata
Ans: (c)


Q537. Syadvada principle is –
(a) Lokayata religion (b) Shaivism
(c) Jainism (d) Vaishnavism
Ans: (c)


Q538. Anekantism is the core theory and philosophy of which of the following?
(a) Buddhism (b) Jainism (c) Sikhism (d) Vaishnavism
Ans: (b)


Q539. The Jain literary work Appendix Parvan is an appendix of which work?
(a) Mool Sutra (b) Trishashtishalaka Purush Charita
(c) Upaniti-Bhava-Prapancha Katha (d) Prabandha Chintamani
Ans: (b)


Q540. In which language Jain Agamas are written –
(a) Pali (b) Prakrit (c) Magadhi (d) Awadhi
Ans: (b)


Q541. It is believed that the original Agamas of Jains were –
(a) 6 angas (b) 8 angas (c) 10 angas (d) 12 angas
Ans: (d)


Q542. Under which sanghi was the compilation of Jain religious text Angas first done?
(a) Vallabhi (b) Pataliputra (c) Vaishali (d) Mathura
Ans: (b)


Q543. In which of the following languages ​​was the early Jain literature written?
(a) Ardha-Magadhi (b) Pali
(c) Prakrit (d) Sanskrit
Ans: (a)


Q544. The teachings of Parshvanath are collectively known as:
(a) by the name Triratna (b) by the name Panch Mahavrata
(c) by the name Panchsheel (d) by the name Chaturyam
Ans: (d)


Q545. The history of early Jainism is found in which book?
(a) Bhagwatisutra (b) Kalpasutra
(c) Appendix (d) All of the above
Ans: (b)


Q546. The name of the Jain text in which the lives of the Tirthankaras are
(a) Bhagwatisutra (b) Uvasagadasao
(c) Adi Purana (d) Kalpasutra
Ans: (d)


Q547. The author of “Kalpasutra” was
(a) Simuk (b) Panini
(c) Bhadrabahu (d) Patanjali
Ans: (c)


Q548. By what name was Jainism known before Mahavira?
(a) Jin (b) Kevalin
(c) Nigranth (d) Tirthankara
Ans: (c)


Q549. The word Nigratha is related to the following-
(a) Ajivak (b) Charvak (c) Jain (d) Pashupat
Ans: (c)


Q550. Which sect was initially called Nigranth?
(a) Buddhist (b) Jain
(c) Ajivika (d) Pashupat
Ans: (b)


Q551. Jain Acharyas are known as –
(a) Sufi (b) Guru (c) Tirthankara (d) Maharishi
Ans: (c)


Q552. The word Tirthankara is related to
(a) Buddhist (b) Christian
(c) Hindu (d) Jain
Ans: (d)


Q553. Which of the following is closely related to Jainism?
(a) Bhagwati Sutra (b) Tripitaka
(c) Panchasiddhantika (d) Yukti Kalpataru
Ans: (a)


Q554. Which of the following is called the earliest Jain text?
(a) Twelve
Angas (b) Twelve Upangas
(c) Fourteen Purva (d) Fourteen Upapurva Ans: (c)


Q555. Agam Siddhanta Dharma literature is:
(a) Buddhism (b) Jainism
(c) Brahmanism (d) Vedas
Ans: (b)


Q556. Which of the following is considered to be the earliest Jain text?
(a) Sutrakritanga (b) Tripitaka
(c) Mahavastu Avadan (d) Avadana Kalpalata
Ans: (a)


Q557. Who was the last among the Jain Tirthankaras?
(a) Parsvnath (b) Rishabhdev
(c) Mahavira (d) Manisuvrat
Ans: (c)


Q558. Which of the following is not a part of early Jain literature?
(a) Therigatha (b) Acharangasutra
(c) Sutrakritanga (d) Brihatkalpasutra
Ans: (a)


Q559. What is the modern name of Kundagram, where Mahavir was born?
(a) Vaishali (b) Patna (c) Basukund (d) Paithan
Ans: (c)


Q560. Place the following Jain sages in chronological order –
1. Parsvnath 2 Mahavir 3 Kalkachar 4 Bhadrabahu

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 1, 2, 4, 3 (c) 2, 1, 3, 4 (d) 3 , 1, 2, 4
Ans: (b)


Q561. Kundalpur is the birth place of –
(a) Emperor Ashoka (b) Gautam Buddha
(c) Mahavir Swami (d) Chaitanya Mahaprabhu
Ans: (c)


Q562. Where was the birthplace of Mahavir Swami, the founder of Jainism?
(a) Pippali forest (b) Vaishali
(c) Kundagram (d) Vikramshila
Ans: (c)


Q563. With which insignia is the Jain religion founder Tirthankara Mahavir displayed in the art?
(a) Leo (b) Gaj (c) Taurus (d) Snake
Ans: (a)


Q564. In which dynasty Mahavira, the originator of Jainism, was born –
(a) Shakya (b) Lichchhavi (c) Kshatriya (d) Satavahana
Ans: (c)


Q565. Who was the twenty-second Tirthankara?
(a) Parsvanath (b) Rishabh (c) Arishtanemi (d) Neminath
Ans: (c)


Q566. Which of the following places is considered to be a Jain Siddha Kshetra due to its association with Parshvanath?
(a) Champa (b) Pava
(c) Sammed Shikhar (d) Urjayant
Ans: (c)


Q567. Jain ‘Tirthankara’ Parsvanatha was mainly
related to which of the following places ?

(a) Varanasi (b) Kaushambi (c) Giribraj (d) Champa
Ans: (a)


Q568. With whom was the twenty-third Jain Tirthankara related?
(a) Vaishali (b) Kaushambi
(c) Varanasi (d) Shravasti
Ans: (c)


Q569. The founder of Jainism is –
(a) Arya Sudharma (b) Mahavir Swami
(c) Parsvanath (d) Rishabh Dev
Ans: (d)


Q570. Who was the first Tirthankara of Jainism?
(a) Parsvnath (b) Rishabhdev (c) Mahavir
(d) Chetak (e) Trishal
Ans: (b)


Q571. Who among the following was not a Jain Tirthankara?
(a) Chandraprabha (b) Nathmuni (c) Nemi (d) Sambhav
Ans: (b)


Q572. According to the Shvetambara tradition, who among the following Tirthankaras was a female Tirthankara?
(a) Sumatinath (b) Shantinath
(c) Mallinath (d) Arishtanemi
Ans: (c)


Q573. According to Jain tradition, with whom was Neminatha, the twenty-second Tirthankara related?
(a) Parashurama (b) Krishna (c) Bimbisara (d) Udayana
Ans: (b)


Q574. Which of the following is the snake-hood?
(a) Rishabhnath (b) Shantinath
(c) Paswanath (d) Mahavir
Ans: (c)


Q575. Anuvrat doctrine was propounded by –
(a) Mahayana Buddhism (b) Hinayana Buddhism
(c) Jainism (d) Lokayata branch
Ans: (c)


Q576. The word ‘Anuvrat’ is associated with which religion?
(a) Mahayana Buddhism (b) Hinayana Buddhism
(c) Jainism (d) Lokayatism
(e) Hinduism
Ans: (c)


Q577. Yapaniya Sangha is related to –
(a) Jain (b) Buddhist (c) Vaishnava (d) Shaiva
Ans: (a)


Q578. Whose sect was Yapaniya?
(a) Buddhism (b) Jainism
(c) Shaivism (d) Vaishnavism
Ans: (b)


Q579. In Jainism ‘Sallekhna’ means:
(a) writing method (b) sacrificing life by fasting
(c) biography of Tirthankaras (d) mural painting
Ans: (b)


Q580. ‘Santhara’ system is related to which of the following sects?
(a) Jain (b) Shaiva
(c) Shakta (d) Vaishnav
Ans: (a)


Q581. ‘Samadhi Maran’ is related to which philosophy?
(a) Buddhist philosophy (b) Jain philosophy
(c) Yoga philosophy (d) Lokayata
(e) None of the above
Ans: (b)


Q582. In which of the following conferences Jainism was divided into two parts?
(a) First Jain Conference (b) Second Jain Conference
(c) Third Jain Conference (d) Fourth Jain Conference
Ans: (a)


Q583. Where is the second Jain meeting –
(a) Valabhi (b) Pataliputra
(c) Kashmir (d)
None of the above Ans: (a)


Q584. In which Jain Sabha the Shvetambara Agama was finally edited?
(a) Vaishali (b) Balbhi
(c) Pava (d) Pataliputra
Ans: (b)


Q585. Who among the following is described as the head of the Jain Sangh after the death of Mahavira?
(a) Jambu (b) Bhadrabahu
(c) Sthulabhadra (d) Sudharma
Ans: (d)


Q586. Who among the following became the spiritual leader of Jainism after the death of Mahavira?
(a) Gautam Indrabhuti (b) Goshal
(c) Sudharman (d) Jambuswami
Ans: (c)


Q587. Who is called the head of the Jain Sangh after the death of Mahavira?
(a) Jambu (b) Bhadrabahu (c) Sthulabhadra (d) Sudharma
Ans: (d)


Q588. Who became the first follower of Mahavira?
(a) Jamali (b) Yashoda (c) Anojja (d) Trishala
Ans: (a)


Q589. The first disciple of Lord Mahavir was –
(a) Jamali (b) Yosud (c) Vipin (d) Prabhas
Ans: (a)


Q590. According to Jain philosophy, the creation and upbringing of the universe is done by
(a) universal law (b) universal truth
(c) universal faith (d) universal soul
Ans: (a)


Q591. How many vows were disciplined in the life of a Jain monk in ancient India?
(a) Four (b) Five (c) Six (d) Seven
Ans: (b)


Q592. Which one of the following statements about ancient Jainism is correct?
(a) Jainism was propagated in South India under the leadership of Sthalabahu
(b) After the council held at Pataliputra, the people of Jainism who remained under the leadership of Bhadrabahu were called Shvetambar
(c) 1st century BC. In AD Jainism got the support of King Kharavela of Kalinga
(d) Unlike the Buddhists, in the early stage of Jainism, the people of Jainism used to worship pictures
Ans: (c)


Q593. Jain philosophy is closely related to the following –
(a) Vedanta (b) Samkhya
(c) Vaisheshika (d) Yogachara
Ans: (b)


Q594. Which one is correct about Jainism –
(a) Mahavira did not condemn the Varna system
(b) Hinayana and Mahayana were two sects related to Mahavira
(c) They did not insist on restraint
(d) They openly worship God worshiped
Ans: (a)


Q595. Prabhasgiri whose place of pilgrimage is –
(a) Buddhist (b) Jain (c) Shaiva (d) Vaishnava
Ans: (b)


Q596. Doctrine of three jewels – Right belief, right character, right knowledge, the religion of which is glorified is –
(a) Buddhism (b) Christianity
(c) Jainism (d) None of the above
Ans : (c)


Q597. Which of the following was not included in the three jewels of Jainism?
(a) Perfect knowledge (b) Meditation (c) Karma (d) Mukti
Ans: (d)


Q598. The fundamental point of Jainism is
(a) Karma (b) Nishtha (c) Ahimsa (d) Dispassion
Ans: (c)


Q599. Kurchak was a sect of
(a) Vaishnavism (b) Shaivism
(c) Jainism (d) Buddhism
Ans: (c)


Q600. According to the Jains, which one of the following is a multi-country universal Astikaya Dravya exception?
(a) Jiva (b) Pudgal (c) Akash (d) Kaal
Ans: (d)


Q601. The state
indicating the complete destruction of the Karma atoms of Jainism is called- (a) Ajiva (b) Adava (c) Jiva (d) Nirjara
Ans: (d)


Q602. Who said ‘Live and let live’:
(a) Mahavir Swami (b) Gautam Buddha
(c) Mahatma Gandhi (d) Vinoba Bhave
Ans: (a)


Q603. Who among the following was not a patron of Jainism?
(a) Bimbisara (b) Kharavela
(c) Kanishka (d) Chandragupta Maurya
Ans: (c)


Q604. The founder of the Shvetambara community at the time of the first split in the Jain community was
(a) Sthulabhadra (b) Bhadrabahu
(c) Kalikacharya (d) Devrishi-Kshmi Varman
Ans: (a)


Q605. Which one of the following religions does not believe in the concept of ‘world disastrous holocaust’?
(a) Buddhism (b) Jainism (c) Hinduism (d) Islam
Ans: (b)


Q606. Shravanabelagola is situated in-
(a) Tamil Nadu (b) Gujarat
(c) Karnataka (d) Andhra Pradesh
Ans: (c)


Q607. Which religion was patronized by the Rashtrakutas?
(a) Buddhism (b) Jainism (c) Shaivism (d) Shakta Dharma
Ans: (b)


Q608. According to Mahavira, the real aim of human life is to attain liberation from the world as follows-
(a) Jin (b) Nirvana (c) Karma (d) Kaivalya
Ans: (d)


Q609. What is the word for ‘complete knowledge’ in Jainism?
(a) Jin (b) Ratna (c) Kaivalya (d) Nirvana
Ans: (c)


Q610. Which of the following statement(s) is/are correct about ‘Bhadrabahu’?
1. He was a Jain saint.
2. He was the spiritual master of Chandragupta Maurya. Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (c)


Q611. Who among the following kings was the patron of Jainism?
(a) Ashoka (b) Harsha
(c) Pulakeshin II (d) Kharavela
Ans: (d)


Q612. Which of the following is not included in the ‘Ananta-Chatushtya’ of Jainism?
(a) infinite peace (b) infinite knowledge (c) infinite vision (d) infinite semen
Ans: (a)


Q613. Who among the following expelled Jainism from Mysore?
(a) Nayanar (b) Lingayat (c) Alvar (d) Shankaracharya
Ans: (d)


Q614.
Which of the following statements are correct regarding the non-verbal (adharmic) sect between the 6th and 4th centuries BCE ?
1. Jain ideas were already disseminated by Parsva in the seventh century BC.
2. Although Buddhism and to a lesser extent Jainism reacted against orthodoxy by noting changes in material life, none of them attempted to abolish the caste system.
3. The first female disciple of Mahavira is said to be a captive slave woman.
4 Select the correct answer using the code given below.

(a) 1‚ 2‚ 3 and 4 (b) 1‚ 2 and 3
only (c) 1‚ 2 and 4 only (d) 3 and 4 only
Ans: (b)


Q615. With reference to the religious history of India, consider the following statements:
1. Sautrantika and Sammitya were the sects of Jainism
. Which of the following is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 3 (d) neither 1 nor 2
Ans: (b)


Q616. The picture of Bodhisattva Padmapani is the most famous and often painted painting, which is in-
(a) Ajanta (b) Badami
(c) Bagh (d) Ellora
Ans: (a)


Q617. Which of the following states was associated with the life of Buddha?
1. Avanti 2 Gandhara
3. Kosala 4 Magadha Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2 and 3 (b) 2 and 3 only
(c ) 1, 3 and 4 (d) 3 and 4 only
Ans: (d)


Q618. Buddha was born in –
(a) Vaishali (b) Lumbini
(c) Kapilvastu (d) Pataliputra
Ans: (b)


Q619. To which dynasty did Gautam Buddha’s mother belong?
(a) Shakya dynasty (b) Maya dynasty
(c) Lichchavi dynasty (d) Koli dynasty
Ans: (d)


Q620. Lumbini was the birth place of Gautam Buddha, is it supported by one of the inscriptions?
(a) Ashoka (b) Kanishka (c) Harsha (d) Dharmapala
Ans: (a)


Q621. Which of the following ancient cities is not associated with the life of Gautam Buddha?
(a) Champa (b) Saket
(c) Pataliputra (d) Kosambi
Ans: (c)


Q622. Where is the place where Buddha died now?
(a) Madhya Pradesh (b) Himachal Pradesh
(c) Bihar (d) Uttar Pradesh
Ans: (d)


Q623. In whose republic did the Mahaparinirvana of Mahatma Buddha take place?
(a) Mallas (b)
Lichchhavis (c) Shakyas (d) Palas
Ans: (a)


Q624. Which of the following is another name for Buddha?
(a) Parth (b)
Prachna (c) Mihir (d) Gudakesh
(e) None of these
Ans: (e)


Q625. Which event of Buddha’s life is known as ‘Mahabhinishkraman’?
(A) His Mahaparinirvana (B) His Birth
(C) His Renunciation (D) His Enlightenment
Ans: (C)


Q626. Who was Alar Kalam?
(a) Buddha’s disciple
(b) Important Buddhist saint
(c) Buddha’s teacher
(d) Ruler who criticized Buddhism
Ans: (c)


Q627. Which of the following statement(s) is/are correct?
1. Early Buddhist literature is often composed of the Dharmasutri text.
2. Buddhist branches classify their Dharmasutra literature only in the form of Pitakas. Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 only (b) 2 only
(c) 1 and 2 both (d)
None 1 and 2 Ans: (d)


Q628. Which of the following was/were not related to the life of Buddha?
1. Kanthak
2. Alar Kalam
3. Channa
4. Gosal Maskariputra Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only (b) 4 only
(c) 1 and 2 (d) 3 and 4
Ans: (b)


Q629. Which one of the following statements is correct?
Vaipulya Sutras

(a) are the essential elements of Jain philosophy
(b) are the explanations on Sanskrit poetry
(c) are the extended teachings of the Buddha
(d) are the rendering of logic in Pali language
Ans: (c)


Q630. Buddha gave maximum sermons
(a) Vaishali (b) Sravasti
(c) Kaushambi (d) Rajagriha
Ans: (b)


Q631. Who gave his first discourse at Sarnath?
(a) Mahavir (b) Shankaracharya
(c) Mahatma Buddha (d) Guru Nanak
Ans: (c)


Q632. Given by Buddha Mrigdav (Sarnath) first sermon known what name the following Ha─
(a) Mahabhinishkramn (b) Dmmckr enforcement
(c) religious knowledge Philosophy (D) Dharma Chakra Sutta
Ans: (b)


Q633. Buddha’s teachings are related to
(a) soul-related disputes (b) celibacy
(c) religious rituals (d) purity and purity of conduct
Ans: (d)


Q634. Which event of Buddha’s life is depicted in Indian art by ‘Chakra with deer’?
(a) Mahabhinishkraman (b) Enlightenment
(c) First sermon (d) Nirvana
Ans: (c)


Q635. To which of the following disciples did the Buddha give his last sermon?
(a) Ananda (b) Sariputra
(c) Subhadra (d) Upali
Ans: (c)


Q636. Who among the following was the last person to be initiated into his religion by Gautam Buddha?
(a) Ananda (b) Sariputta
(c) Moggalana (d) Subhadd
Ans: (d)


Q637. To whom did Siddhartha Gautama go in search of knowledge before attaining Bodhi?
1. Alar Kalam 2 Udrak Ramputra
3. Makkhali Gosal 4 Nigantha Nataputta Specify your answer using the codes given below:

(a) 1 and 4 (b) 4 and 2
(c) 2 and 3 (d) 1 and 2
Ans: (d) )


Q638. In Bodh Gaya, Mahatma Buddha had made his worshipers by preaching to two Banjaras. Who among the following were the two Banjaras?
(a) Mallik and Tapasu (b) Mallik and Devdas
(c) Tapasu and Shulak (d) Shulak and Devdas
Ans: (a)


Q639. ‘Dharmachakrapravartan’ was done in-
(a) Sanchi (b) Sravasti (c) Sarnath (d) Vaishali
Ans: (c)


Q640. Where did Gautam Buddha’s first discourse take place?
(a) Sarnath (b) Lumbini (c) Bodh Gaya (d) Vaishali
Ans: (a)


Q641. Which Indian Buddhist monk was sent to China in the first century
AD- (a) Asanga (b) Asvaghosha (c) Vasumitra (d) Nagarjuna
Ans: (d)


Q642. Who among the following was nominated by Gautam Buddha to lead the Buddhist Sangha after his death?
(a) Anand (b) Mahakasap
(c) Upali (d)
None of the above Ans: (d)


Q643. What is meant by Patimokkha in Buddhism?
(a) Description of Mahayana Buddhism
(b) Description of Hinayana Buddhism
(c) Rules of the Sangha
(d) Question of King Menander
Ans: (c)


Q644. The entry of women as nuns in the Buddhist sangha was permitted by the Buddha in
(a) Sravasti (b) Vaishali
(c) Rajagriha (d) Kushinagar
Ans: (b)


Q645. Where was the Bhikkhuni Sangha founded by Gautam Buddha?
(a) Kapilvastu (b) Vaishali
(c) Rajagriha (d) Shravasti
Ans: (b)


Q646. Keeping in mind whose wish did the Buddha allow women to enter the Sangha?
(a) Prajapati Gautami (b) Maya
(c) Amrapali (d) Yashodhara
Ans: (a)


Q647. Who was the first woman to be admitted to the Buddhist Sangha?
(a) Amrapali (b) Yashodhara
(c) Gautami Prajapati (d) Maya Devi
Ans: (c)


Q648. The entry of women in the Buddhist Sangha was given by the Buddha here –
(a) Rajagriha (b) Sarnath
(c) Sravasti (d) Vaishali
Ans: (d)


Q649. Who among the following wanted to be the head of the Sangha during the lifetime of the Buddha?
(a) Devadatta (b) Mahakasap
(c) Upali (d) Anand
Ans: (a)


Q650. With reference to the religious history of India, consider the following statements:
1. Bodhisattva is the central concept of the Hinayana school of Buddhism.
2. The Bodhisattva is growing compassionate on his path of enlightenment.
3. The Bodhisattva delays self-realization to help all conscious beings to follow the path of their enlightenment. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 2 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)


Q651. Which one of the following best explains the concept of Nirvana in Buddhism?
(a) quenching the fire of craving
(b) utter non-existence of oneself
(c) state of ecstasy and relaxation
(d) mental state beyond perception
Ans: (a)


Q652. By what other names is the Bodhisattva Avalokiteshvara known in Mahayana Buddhism?
(a) Vajrapani (b) Manjushree
(c) Padmapani (d) Maitreya
Ans: (c)


Q653. Reasons for expansion of Buddhism included-
1. Simplicity of religion
2. Special appeal to Dalits
3. Missionary spirit of religion
4. Use of local language
5. Strength of Vedic spirit by philosophers Select the correct answer from the code given below Select the
code:

(a) 1, 2, and 3 (b) 2, 3, and 4
(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 2, 3, 4 and 5
Ans: (c)


Q654. Consider according to Buddhist philosophy – Assertion (A): There is no rebirth. Reason (R) : Spirit does not exist. Select your answer from the code given below – Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (d)


Q655. Lord Buddha propounded the following four noble truths. Put them in the correct order using the codes given below –
A. There is sorrow. B. There is a cessation of suffering.
C. Grief is the way to cessation. D. cause of sorrow. Code:

(a) ADBC ​​(b) ADCB
(c) ACBD (d) ABCD
Ans: (a)


Q656. ‘The world is unstable and transient’ is related to
(a) Buddhist (b) Jain (c) Gita (d) Vedanta
Ans: (a)


Q657. Which of the following is true about Gautam Buddha?
1. He believed in Karma
2. He believed in transformation of soul into body
3. Believed in attainment of Nirvana
4. Believed in the existence of God. Select the correct answer

(a) Only 1, 2, 3 is correct (b) 1, 2 is correct
(c) Only 1 is correct (d) All four are correct
Ans: (a)


Q658. What is Kalyan Mitra in Buddhist Philosophy?
(a) Management (b) Dharmachakra
(c) Eightfold path (d) Triratna
Ans: (c)


Q659. Propounded the Eightfold Path –
(a) Buddha (b) Mahavira
(c) Shankaracharya (d) Guru Nanak
Ans: (a)


Q660. The concept of the Eightfold Path is part of –
(a) the subject matter of the Deepavansha
(b) the subject matter of Divyavadana
(c) the subject matter of Mahaparinirvana
(d) the subject matter of the Dharmachakra Pravartan Sut
Ans: (d)


Q661. Which one of the Four Noble Truths in Buddhism explains the principle of ‘appearance arising’?
(a) First (b) Second
(c) Third (d) Fourth
Ans: (b)


Q662. According to Buddhist philosophy, ‘the principle of cause and action is known as –
(a) Ashtanga (b) Trishna
(c) dependent arising (d) Avidya
Ans: (c)


Q663. Which of the following views is not related to Buddhism?
(a) Silence (b) Pragya
(c) Pitra (d) Dhyana
Ans: (c)


Q664. ‘Sangha’ is the holy place of:
(a) Jain (b) Buddhist
(c) Hindu (d) Parsi
Ans: (b)


Q665. The highest goal in Buddhism is-
(a) Nirvana (b) Middle Path (c) Vinaya (d) Spiritualism
Ans: (a)


Q666. Which statements are true about Buddhism?
1. He did not reject Varna and Jati
2. He challenged the highest social rank of the Brahmin class
3. He considered certain crafts to be codes:

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3 (d) none of the above
Ans: (c)


Q667. What is the main theme of the Ashtasahadika-Prajnaparamita literature of ancient India?
(a) the non-dual nature of the soul
(b) the spiritual principles developed by the bodhisattvas
(c) the principles of Jain asceticism
(d) the rendering of yoga postures
Ans: (b)


Q668. Which of the following is a commentary on the Digha Nikaya?
(a) Deepvansh (b) Lalitavistar
(c) Neti episode (d) Sumangal Vilasini
Ans: (d)


Q669. Buddha’s teachings are found in –
(a) Tripitaka (b
) Divyavadana (c) Mahavadana (d) Ashoka’s inscriptions
Ans: (a)


Q670. ‘Tripitaka’ is related to which of the following?
(a) Jains (b) Buddhists
(c) Sikhs (d) Hindus
Ans: (b)


Q671. What is ‘Tripitaka’?
(a) Gandhiji’s three monkeys (b) Brahma, Vishnu, Mahesh
(c) Mahavira’s three nuggets (d) Buddha’s collection of teachings
Ans: (d)


Q672. How many pitakas are there in Buddhist literature?
(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4
Ans: (c)


Q673. Buddhist literature is known by the following titles –
(a) Anga (b) Tripitaka (c) Smriti (d) Dharmashastra
Ans: (b)


Q674. In which language are the Buddha inscriptions written –
(a) Prakrit (b) Pali (c) Hindu (d) Aramaic
Ans: (b)


Q675. In which of the following Buddhist texts the rules of Sangha life are found?
(a) Digha Nikaya (b) Vinay Pitaka
(c) Abhidhamma Pitaka (d) Vibhasha Shastra
Ans: (b)


Q676. Which of the following is not a Buddhist creation?
(a) Baweru Jataka (b) Dasharatha Jataka
(c) Shibi Jataka (d) Yavana Jataka
Ans: (d)


Q677. In which of the following Buddhist texts a list of many ancient scripts is found?
(a) Divyavadana (b) Lalit Vistar (c) Mahavansh (d) Milindapanho
Ans: (b)


Q678. In which of the following Buddhist literature the discourses related to ‘moral principles’ of Mahatma Buddha are compiled?
(a) Vinay Pitaka (b) Jataka Stories
(c) Abhidhamya Pitaka (d) Sutta Pitaka
Ans: (d)


Q679. In which book are the rules of the Buddhist Sangha originally given?
(a) Tripitaka (b)
Vinaya Pitaka (c) Abhidhammapitaka (d) Sutta Pitaka
Ans: (b)


Q680. What is the entity related to?
(a) Jainism (b) Buddhism
(c) Vaishnavism (d) Shaivism
Ans: (b)


Q681. Milindapanho is
(a) Sanskrit drama (b) Jain account
(c) Pali text (d) Persian epic
Ans: (c)


Q682. The Buddhist text ‘Milindapanho’ throws light on which Indo-Yavan ruler?
(a) Diodorus II (b) Demetrius
(c) Minander (d) Strato 1
Ans: (c)


Q683. Milindapanho is in the form of a dialogue between King Milind and which Buddhist monk?
(a) Nagasena (b) Nagarjuna (c) Nagabhatta (d) Kumarilbhatta
Ans: (a)


Q684. ‘Milindapanho’ is in the form of a dialogue between King Milind and a Buddhist monk. He was a monk –
(a) Nagarjuna (b) Nagabhatta (c) Nagasen (d) Kumaril Bhatt
Ans: (c)


Q685. The first Buddhist committee was organized –
(a) during the reign of Aniruddha
(b) during the reign of Ajatashatru
(c) during the reign of Bimbisara
(d) during the reign of Udayabhadra
Ans: (b)


Q686. Where was the first Buddhist council held –
(a) Rajagriha (b) Kashmir (c) Vaishali (d) Pataliputra
Ans: (a)


Q687. After the death of Buddha, the first Buddhist council was presided over by
(a) Mahakasap (b) Dharmasena
(c) Ajatashatru (d) Nagasena
Ans: (a)


Q688. Which of the following rulers organized the Second Buddhist Council?
(a) Ajatashatru (b) Kalashoka (c) Anand (d) Ashoka
Ans: (b)


Q689. What is the correct chronological order of the Buddhist concerts held at the following four sites?
1. Vaishali 2 Rajagriha 3 Kundalavan 4 Pataliputra

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 4, 3, 2, 1
(c) 2, 1, 3, 4 (d) 2, 1, 4, 3
Ans : (d)


Q690. Who presided over the Third Buddhist Council?
(a) Asvaghosha (b) Mahakasap
(c) Moggaliputttissa (d) Vasumitra
Ans: (c)


Q691. Where was the Second Buddhist Committee organized?
(a) Rajagriha (b) Vaishali
(c) Pataliputra (d) Kashi (Varanasi)
Ans: (b)


Q692. Where was the Third Buddhist Council convened?
(a) Taxila (b) Sarnath
(c) Bodh Gaya (d) Pataliputra
Ans: (d)


Q693. The Fourth Buddhist Council was held under the patronage of –
(a) Kanishka (b) Vasumitra
(c) Nagarjuna (d) Ashvaghosha
Ans: (a)


Q694. Who among the following presided over the Buddhist council held in Kashmir during the reign of Kanishka?
(a) Parsva (b) Nagarjuna
(c) Shudraka (d) Vasumitra
Ans: (d)


Q695. The third Buddhist council was held during the period of –
(a) Kanishka (b) Ajatashatru (c) Udayin (d) Ashoka
Ans: (d)


Q696. In which city was the Buddhist meeting held during the reign of Kanishka?
(a) Magadha (b) Pataliputra (c) Kashmir (d) Rajgriha
Ans: (c)


Q697. According to the Mahavansh, who went to the Himalayan region after the third Buddhist council?
(a) Majjhim (b) Rakshit (c) Dharmarakshit (d) Mahadev
Ans: (a)


Q698. In which of the following sources there is a mention of the third Buddhist council during the reign of Ashoka?
1. Ashoka’s Edicts 2 Deepvansh
3. Mahavansh 4 Divyavadan Select the correct answer from the codes given below-

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3 (c) 3 and 4 (d) 1 and 4
Ans: ( b)


Q699. ‘Saptaparni cave’ is situated in –
(a) Sanchi (b) Nalanda (c) Rajgriha (d) Pavapuri
Ans: (c)


Q700. In the Buddhist monasteries of ancient India, a ceremony called Pabran was held
which was an opportunity to choose (a) Sanghparinayak and one speaker each on the subjects of Dharma and Vinaya.
(b) During the rainy season there was an occasion for confession of the crimes committed by the monks during their stay in the monasteries.
(c) There was a ceremony of admitting a new person to the Buddhist sangha, in which his head was shaved and yellow clothes were given
(d) the next day after the full moon of Ashadha was the occasion of the gathering of Buddhist monks when they Used to choose fixed accommodation for the next four months of the rainy season
Ans: (b)


Q701. There were two philosophical branches of Mahayana Buddhism. Which of the following is related to Mahayana Buddhism?
(a) Madhyamika and Yogachara
(b) Vigyanavada and Sthviravada
(c) Mahasanghika and Theravada
(d) Acharyavada and Sarvastivada
Ans: (a)


Q702. Buddhism was clearly divided into which two sects by the time of Kanishka?
(a) Madhyamika and Yogachara
(b) Vigyanavada and Sthviravada
(c) Mahasanghika and Theravada
(d) Acharyavada and Sarvastivada
Ans: (c)


Q703. Which of the following is the most fundamental difference between the Mahayana and Hinayana schools of Buddhism?
(a) Emphasis on non-violence (b) Casteless society
(c) Worship of deities (d) Stupa worship
Ans: (c)


Q704. During whose reign did the Mahayana branch of Buddhism formally appear?
(a) Ajatashatru (b) Ashoka
(c) Dharmapala (d) Kanishka
Ans: (d)


Q705. Which of the following schools of Buddhism originated around the 7th century AD?
(a) Theravada (b) Hinayana
(c) Mahayana (d) Vajrayana
Ans: (d)


Q706. Where was the rise of the Mahasanghik sect?
(a) Bodh Gaya (b) Rajgriha
(c) Shravasti (d) Vaishali
Ans: (d)


Q707. Who is considered the future Buddha in Mahayana Buddhism?
(a) Krakuchand (b) Amitabha
(c) Maitreya (d) Kanaka Muni
Ans: (c)


Q708. The book ‘Visuddimagga’ is related to which sect?
(a) Hinayana (b) Mahayana
(c) Vajrayana (d) Digambara
Ans: (a)


Q709. Who among the following was the exponent of Madhyamik Philosophy?
(a) Ashvaghosha (b) Vasumitra
(c) Moggaliputta Tissa (d) Nagarjuna
Ans: (d)


Q710. The father of Madhyamika philosophy was
(a) Bhadrabahu (b) Parsvanatha (c) Shilabhadra (d) Nagarjuna
Ans: (d)


Q711. Who among the following was the explainer of nihilism?
(a) Asanga (b) Diganag
(c) Nagarjuna (d) Vasubandhu
Ans: (c)


Q712. The name of the Buddhist philosopher who first propounded the principle of emptiness is-
(a) Nagarjuna (b) Nagasena (c) Ananda (d) Avvaghosha
Ans: (a)


Q713. Who among the following scholars founded the Vajrayana school of Buddhism in Tibet?
(a) Shantarakshita (b) Padmasambhava
(c) Dharmaraksha (d) Kumarajiva
Ans: (b)


Q714. By what name is the wife of a Bodhisattva known in Vajrayana Buddhism?
(a) Matangi (b) Yogini
(c) Dakini (d) Tara
Ans: (d)


Q715. Which one of the following Buddhist branches was primarily responsible for propagating this religion outside the Indian border?
(a) Vajrayana (b) Vajrayana
(c) Mahayana (d) Hinayana
Ans: (c)


Q716. Which branch of Buddhism was most influential in the Sultani era?
(a) Theravada (b) Hinayana
(c) Vajrayana (d) Tantrayana
Ans: (a)


Q717. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below – Assertion (A): Kushinagar was the capital of Malla republic. Reason (R) : Mahaparinirvana of Mahatma Buddha took place in Kushinagar. Code:
(a) Both (A) and (R) are correct and R is the correct explanation of A.
(b) Both (A) and (R) are true but R is not the correct explanation of A.
(c) (A) is correct but (R) is wrong.
(d) (A) is wrong but (R) is correct.
Ans: (b)


Q718. In which branch of Buddhism, Anatma Siddhanta and Pudgal were recognized –
(a) Sarvastik (b) Siddhantik
(c) Vaibhasika (d) Nihivadi
Ans: (a)


Q719. Match List-I and List-II and select the correct answer from the codes given below the lists
List-I (Signs) List-II (Means)
A. Birth 1 Bodhi Tree
B. First Discourse 2 Dharma Chakra
C. Mahabodhi 3 Horse
D. Renunciation 4 lotus code:
ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 4 3 2 1 (c) 3 4 1 2 (d) 4 2 1 3
Ans: (d)


Q720. Four important events of Buddha’s life and four places related to them are mentioned below.
These are inscribed in two pillars (I and II). You have to match them- Column-I Column-II
A. Birth 1 Sarnath
B. Acquisition of Enlightenment 2 Bodh Gaya
C. First discourse 3 Lumbini
D. Died 4 Kushinagar Code:
ABCD

(a) 1 2 4 3 (b) 2 3 1 4 (c) 3 2 1 4 (d) 4 1 3 2
Ans: (c)


Q721. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Shakya Kapilvastu (b) Koliya Ramagram
(c) Kalam Allakapp (d) Malla Kushinagar
Ans: (c)


Q722. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below:
Assertion (A): Gautam Buddha lived in Sravasti during the maximum rainfall. Reason (R): King Prasenjit of Sravasti was of the age of Gautam Buddha. Code:

(a) (A) and (R) both are correct and (R) is the correct explanation of A
(b) (A) and (R) both are correct but
(R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is true but (R) is wrong
(d) (A) is wrong but (R) is correct
Ans: (b)


Q723. Consider the following statements Statement-
A : Buddha did not believe in the doctrine of reincarnation. Reason- R: Buddha rejected the idea of ​​existence in the eternal soul. Select the correct answer from the codes given below:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct But R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (d)


Q724. Which tradition has more importance in determining the dates of birth and death of Lord Buddha?
(a) Sinhalese Tradition – Mahavansa and Deepvansh
(b) Chinese Tradition – Canton
(c) Indian Buddhist Literature – Avadan Literature
(d) Tibetan Tradition – Historian Taranath
Ans: (a)


Q725. Which of the following is not the same thing in Buddhism and Jainism?
(a) Non-violence (b) Indifference to Vedas
(c) Self-repression (d) Rejection of customs and rituals
Ans: (c)


Q726. With reference to ancient Indian history, which of the following was/were equally present in both Buddhism and Jainism?
1. Avoidance of austerity and excessive enjoyment
2. Non-attachment to Veda-pramanya
3. Prohibition of fruitfulness of rituals Select the correct answer on the basis of the following codes:

(a) 1 only (b) 2 and 3
only (c) 1 only and 3 (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)


Q727. What is not the similarity between Buddhism and Jainism –
(a) Non-violence (b) Women’s entry into the Sangha
(c) Support of Vaishya class (d) Belief in strict asceticism
Ans: (d)


Q728. The famous pilgrimage center of both Buddhists and Jains in Uttar Pradesh is –
(a) Sarnath (b) Kaushambi (c) Kushinagar (d) Devipatan
Ans: (b)


Q729. Both Buddhism and Jainism believe that
(a) the principles of karma and rebirth are correct
(b) salvation is possible only after death
(c) both men and women can attain salvation
(d) medium in life Way is best
Ans: (a)


Q730. In which of the following is the belief of reincarnation accepted?
(a) Hinduism only (b) Hinduism and Jainism
(c) Buddhism and Jainism (d) Hinduism, Buddhism and Jainism
Ans: (d)


Q731. The first human idols worshiped in India were-
(a) Brahma (b) Vishnu
(c) Buddha (d) Shiva
Ans: (c)


Q732. The statue of Lord Buddha is sometimes shown with a hand posture, which is called ‘Bhumisparsha Mudra’. Whose symbol is this?
(a) Buddha’s call to earth to keep an eye on the load and to prevent the weight from disturbing your meditation
(b) Buddha’s call to the earth to bear witness to his chastity and purity in spite of the temptations of the weight
(c) Buddha To remind his followers that they all arise from the earth and eventually merge into the earth, so life is transitive
(d) in this context both the statements (a) and (b) are correct
Ans: ( b)


Q733. Bamiyan of Afghanistan was famous for –
(a) Hindu temple (b) Ivory work
(c) Gold coins (d) Buddha statue
Ans: (d)


Q734. Who among the following had laid the foundation of idol-worship in the country?
(a) Jainism (b) Buddhism
(c) Livelihood (d) Vedic religion
Ans: (b)


Q735. In which of the following places, the idol-evidence of the first marking of Buddha in human form has been found?
(a) Bharhut (b) Mathura
(c) Sanchi (d) Amravati
Ans: (b)


Q736. The standing statue of Buddha was made in which of the following period?
(a) Gupta period (b) Kushan
period (c) Maurya period (d) post-Gupta period
Ans: (b)


Q737. The Sarnath Buddha statue of Bhumi Sparsh Mudra is related to
(a) Kushan period (b) Gupta period
(c) Vardhan period (d) Rajput period
Ans: (b)


Q738. The details of the dispute regarding the instructions for the construction of Stupa and Chaitya and the relics of Buddha to be installed in them are first found in –
(a) Milindapanha (b) Majjim Nikaya
(c) Mahaparinibbana Sutta (d) Jnanaprasthan Sutra
Ans: ( c)


Q739. Gautam Buddha got the position of a deity in the era of which king?
(a) Ashoka (b) Kanishka
(c) Buddha Chandragupta Vikramaditya (d) Harsha
Ans: (b)


Q740. With respect to Buddhist history, tradition and culture in India, consider the following pairs: Famous pilgrimage
sites 1. Tabo Monastery and Temple Complex: Spiti Valley
2. Lhotsav Lakhang Temple, Nako: Zanskar Valley
3. Alchi Temple Complex: Ladakh In the above pairs Which of the following is/are correctly matched?

(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 to 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)


Q741. Consider the following pairs in relation to the history of art and culture of India: Famous sculpture sites
1. Mahaparinirvana of Buddha: A grand statue of Ajanta with many divine musicians at the top and their sad followers at the bottom
2. Vishnu engraved on the stone: Huge statue of Varaha Avatar of Mount Abu in which this goddess is shown
lifting the earth from a deeply disturbed ocean Which is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 only (b) 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)


Q742. Some rock-cut Buddhist caves are called chaityas, while others are called viharas. What is the difference between the two?
(a) kindergarten worship while the site is home to Chaitya Buddhist monks
is (b) Chaitya is worship sites while inhabited monastery monks
(c) the mound at the end off the Chaitya cave, While there is an axial chamber on the Vihara cave
(d) there is no objective difference between the two
Ans: (b)


Q743. Consider the following statements and select the difference between Chaitya and Vihara –
(a) Vihara is a place of worship whereas Chaitya is the abode of Buddhist monks.
(b) Chaitya is a place of worship while Vihara is a place of residence.
(c) There is not much difference between the two.
(d) Both Vihara and Chaitya can be used as residence.
Ans: (b)


Q744. Which of the following verses mean the ashrams of sadhus of different religions?
1. Vihara 2 Math 3 Basadi 4 Mandap Select the correct answer from the codes given below –

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only (d) 1, 2, and 3
Ans: (d)


Q745. Who was the founder of ‘Vikramshila Vihar’?
(a) Gopal (b) Devpal
(c) Dharampal (d) Mahipal
Ans: (c)


Q746. That stupa-site, which has not been related to any event in the life of Lord Buddha –
(a) Sarnath (b) Sanchi (c) Bodh Gaya (d) Kushinara
Ans: (b)


Q747. Where is the world’s tallest ‘Vishva Shanti Stupa’ in Bihar?
(a) Vaishali (b) Nalanda (c) Rajgir (d) Patna
Ans: (c)


Q748. Stupa is related to
(a) Mahaparinirvana (b) Dharmachakra (c) Bull (d) Mahabhinishkraman
Ans: (a)


Q749. In which art the first life stories of Gautam Buddha were recorded?
(a) Sarnath Pillar of Ashoka (b) Bharhut Stupa
(c) Ajanta Caves (d) Ellora Caves
Ans: (b)


Q750. Where were the remains of Sariputra found in the excavation of the stupa?
(a) Rajgriha (b) Kushinagar
(c) Sanchi (d) Sarnath
Ans: (c)


Q751. According to Buddhist tradition, who was transformed from child eater to child protector?
(a) Marichi (b) Tara
(c) Hariti (d) Pattini
Ans: (c)


Q752. With whom are the seated figures of Buddha in the antiquities metal box found in the stupa of Shahji’s Dhari?
(a) Brahma and Vishnu (b) Brahma and Indra
(c) Shiva and Brahma (d) Vishnu and Indra
Ans: (b)


Q753. Which of the following Buddhist holy sites was situated on the Niranjana River?
(a) Bodh Gaya (b) Kushinagar
(c) Lumbini (d) Rishipattan
Ans: (a)


Q754. Which of the following is known as the ‘Light of Asia’?
(a) Gautam Buddha (b) Mahatma Gandhi
(c) Mahavir Swami (d) Swami Vivekananda
Ans: (a)


Q755. Which of the following places was not visited by Buddha?
(a) Vaishali (b) Kapilvastu
(c) Kaushambi (d) Ujjayini
Ans: (d)


Q756. Who among the following contemporary kings was of the same age as Gautam Buddha?
(a) Bimbasara (b) Praddota
(c) Prasenjit (d) Udayan
Ans: (c)


Q757. The famous physician of the time of Gautam Buddha, Jivak belonged to whose court?
(a) Bimbisara (b) Chand Pradyota
(c) Prasenjit (d) Udayana
Ans: (a)


Q758. Which excavation has presented evidence of the equation of Kapilvastu?
(a) Ayodhya (b) Lumbini
(c) Piprahwa (d) Sohgaura
Ans: (c)


Q759. During whose reign did Buddha Kaushambi come?
(a) Shataneek (b) Udayana (c) Bodhi (d) Nikaksha
Ans: (b)


Q760. According to tradition Kashyapa Mathang started Buddhism here
(a) China (b) Kashmir (c) Lanka (d) Gandhara
Ans: (a)


Q761. Bodhi tree in Bodh Gaya belongs to this generation of its lineage.
(a) third (b) fourth (c) fifth (d) sixth
Ans: (c)


Q762. Mahabodhi Temple was built in Bodh Gaya where-
(a) Gautam Buddha was born
(b) Gautam Buddha attained enlightenment
(c) Gautam Buddha gave his first discourse
(d) Gautam Buddha died
Ans: (b)


Q763. 6th century BC Buddhism was a reaction against which of the following?
(a) Hinduism
(b) Vedas
(c) Brahmanical customs
(d) Widely practiced practice of consuming meat
Ans: (c)


Q764. Description relating to the native right Ha─
(a) Buddha’s Nirvana (b) Buddha’s birth
(c) The legend of prenatal Buddha (d) dharmachakrapravartana
Ans: (c)


Q765. Many of the Greeks, Kushanas and Shakas adopted Buddhism in place of Hinduism because –
(a) Buddhism was dominant at that time
(b) they abandoned the policy of war and violence
(c) caste system Overwhelmed by Hinduism, they were not attracted to
(d) Indian society was easier to reach through Buddhism
Ans: (c)


Q766. Who was Kanakamuni –
(a) Buddhist monk (b) Shaivite philosopher
(c) Vaishnava (d) Shakta follower
Ans: (a)


Q767. In which one of the following royal families did women give shelter to Buddhism while men generally followed the Vedic religion?
(a) Satavahana (b) Ikshvaku
(c) Gupta (d) Vakataka
Ans: (b)


Q768. Who among the following is described as a very wealthy merchant among the Buddhist Jatakas?
(a) Vanik (b) Sarthavah
(c) Sethi (d) Apnik
Ans: (b)


Q769. Indian Buddhist monk Bodhidharma (6th century AD) who visited China was a staunch follower of which doctrine?
(a)
Monotheism (b) Sarvastivad (c) Nihilism (d) Anekantism
Ans: (b)


Q770. Upadhyaya Atisha, who played an important role in the reform of Buddhism in Tibet, was a famous scholar of which Vihara?
(a) Nalanda (b) Vikramshila (c) Sompur (d) Valbhi
Ans: (b)


Q771. Why was Nalanda University world famous?
(a) Medical Science (b) Logic
(c) Buddhism Philosophy (d) Chemistry
Ans: (c)


Q772. What was kootagarshala, which literally means thatched-roofed hut?
(a) a place for keeping animals
(b) a place where intellectual debates took place between Buddhist monks
(c) a place for women to gather
(d) a place to sleep
Ans: (b)


Q773. The important difference between the Mahayana and Hinayana types of Buddhism lies in which of the following?
(a) Mahayana could be an imposition of virtue whereas in Hinayana one would help another person by mere example and advice
(b) Mahayana believed in bodhisattvas whereas Hinayana did not
(c) Hinayana adopted the concept of Vedana paritrata be Snvdradhi
(d) Mahayana contributed to affix the ‘qualifying’, ‘god’ by
Ans: (a)


Q774. The Buddhist Sangha was an organization of monks
(a) who became the teachers of the Dhamma
(b) which helped in the spread of education
(c) to help the unity of the state
(d) to provide relief to the poor in times of calamity
Ans: ( a)


Q775. The half Shiva and half Parvati symbol in the Ardhanarishvara idol is:
(a) the union of man and woman
(b) the sum of the deity and the goddess
(c) the sum of the god and his power
(d) none of the above
Ans: (c) )


Q776. Who among the following was the last person transformed by the Buddha?
(a) Anand (b) Vasumitra (c) Goshal (d) Subhadd
Ans: (d)


Q777. The date of Mahaparinirvana of Buddha was around-
(a) 370 BC. (b) 400 BC
(c) 483 BC (d) 563 BC
Ans: (c)


Q778. Consider the following statements Statement-
A : Buddhism eventually succumbs to the same rituals and rituals that it initially condemned. Reason- R: This brahmin became a victim of the evils of religion. Select the correct answer using the codes given below Select the correct answer using the codes given below Codes:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q779. What does the “Triratna” signify in Buddhism?
(a) Truth, Non-violence, Mercy
(b) Love, Compassion, Forgiveness
(c) Buddha, Dhamma, Sangha
(d) Vinaya Pitaka, Sutta Pitaka, Abhidhamma Pitaka
Ans: (c)


Q780. ‘Yamaka’ Buddha is related to ‘Pitaka’
(a) Sutta (b) Vinaya
(c) Abhidhamma (d)
None of the above Ans: (c)


Q781. Match List-II and List-II and select the correct answer from the codes given below. List-I (Tirthankara) List-II (Pratimalakshana)
A. Adinath 1 Vrishabha
B. Mallinath 2 Horse
C. Parsvanatha 3 Sarpa
D. Sambhavnath 4 Jal-Kalash Code:
ABCD

(a) 1 4 3 2 (b) 1 3 2 4 (c) 2 4 3 1 (d) 3 1 4 2
Ans: (a)


Q782. Which of the following is not included in Prasthanatrayi?
(a) Bhagwat (b) Bhagavad Gita
(c) Brahmasutra (d) Upanishads
Ans: (a)


Q783. Which one of the following deities is depicted as a plow in art?
(a) Krishna (b) Balarama
(c) Kartikeya (d) Maitreya
Ans: (b)


Q784. In which episode of Ramayana is the first meeting of Rama and Hanuman described?
(a) Kishkindha scandal (b) Sundar scandal
(c) Bal scandal (d) None of the above
Ans: (a)


Q785. Where is the earliest mention of Devaki’s son Krishna found?
(a) Rigveda (b) Atharvaveda
(c) Shatapatha Brahmana (d) Chandogya Upanishad
Ans: (d)


Q786. The originator of the Bhagavata religion was
(a) Janaka (b) Krishna
(c) Yagyavalkya (d) Surdas
Ans: (b)


Q787. Who was the teacher of Krishna, the originator of Bhagvat Dharma?
(a) Ghor Angiras (b) Vasudeva
(c) Sankarshana (d) Pradyumna
Ans: (a)


Q788. Who first started the worship of Vasudev Krishna?
(a) Bhagavatas (b) Vedic Aryans
(c) Tamils ​​(d) Abhiras
Ans: (a)


Q789. The number of forms of Bhakti in the Bhagavata Sampradaya is
(a) 7 (b) 8 (c) 9 (d) 10
Ans: (c)


Q790. In which of the following texts it is said ‘Your right is on action, not on attainment of fruit’?
(a) Ashtadhyayi (b) Mahabhashya (c) Gita (d) Mahabharata
Ans: (c)


Q791. Who among the following gives equal importance to knowledge, action and devotion as means of salvation?
(a) Advaita Vedanta (b) Vishisht Dvaita Vedanta
(c) Bhagavad Gita (d) Mimamsa
Ans: (c)


Q792. Which of the following incarnations of Vishnu is depicted in the art as saving the earth from the ocean?
(a) Kurma (b) Varaha
(c) Matsya (d) Narasimha
Ans: (b)


Q793. Which incarnation of Vishnu is depicted as saving the earth from the ocean?
(a) Kachhap (b) Matsya (c) Varaha (d) Narasimha
Ans: (c)


Q794. Whose contribution was the most in the development of the Bhagwat sect?
(a) Parthians (b) Indo-Greeks
(c) Kushanas (d) Guptas
Ans: (d)


Q795. Records which confirm the influence of Bhagwat sect in ancient Rajasthan
(a) Ghatiyala inscription
(b) Besnagar inscription of Heliodorus
(c) Buchkal inscription
(d) Ghosundi inscription
Ans: (d)


Q796. Which one of the following is the correct chronological order?
(a) Shankaracharya-Ramanuja-Caitanya
(b) Ramanuja-Sankaracharya-Caitanya
(c) Ramanuja-Caitanya-Sankaracharya
(d) Shankaracharya-Caitanya-Ramanuja
Ans: (a)


Q797. Which saint propounded monism?
(a) Shankaracharya (b) Ramanand (c) Kabir (d) Chaitanya
(e) None of these
Ans: (a)


Q798. Which inscription mentions the worship of Vrishni-Viras among the Bhagavata followers?
(a) Nagavi inscription
(b) Besnagar inscription
(c) Mora kup inscription (
d) Mathura inscription of Chandragupta-II
Ans: (c)


Q799. In which of the following inscriptions are the five heroes of the Vrishni dynasty mentioned?
(a) Mora inscription
(b) Dhusundi inscription
(c) Besnagar inscription
of Heliodorus (d) Nanaghat inscription of Nayanika
Ans: (a)


Q800. In the Besnagar inscription of Heliodorus the following is mentioned –
(a) Sankarsana and Vasudeva
(b) Sankarsana Pradyumna and Vasudeva
(c)
Keval Vasudeva (d) All Panchveera
Ans: (c)


Q801. The earliest known archival evidence of Bhagwat religion is –
(a) Prayag Prashasti of Samudragupta
(b) Nasik inscription of Gautami Balashri
(c) Garuda pillar of Besnagar
(d) Ayodhya inscription of Dhanveda
Ans: (c)


Q802. Ancient archival evidence related to Bhagwat religion is found-
(a) Allahabad inscription of Samudragupta
(b) Besnagar inscription of Heliodorus
(c) Bhitri
pillar inscription of Skandagupta (d) Mehrauli pillar inscription
Ans: (b)


Q803. Who among the following is referred to as Bhagwat in the Bes Nagar pillar inscription?
(a) Antlikit (b) Bhagabhadra
(c) Heliodorus (d) Vasudeva
Ans: (c)


Q804. For whom among the following is it described that he erected a Garuna-stambh in the honor of Vasudeva at Vidisha?
(a) Antlikit (b) Bhagavata
(c) Demetrius (d) Heliodorus
Ans: (d)


Q805. The pillar established by Heliodorus at Besnagar was related to –
(a) Vishnu (b) Vasudeva
(c) Krishna (d) Narayan
Ans: (a)


Q806. Hindu deity, which is sometimes identified with Heracles by Greek writers –
(a) Skanda (b) Shiva
(c) Krishna (d) Parjanya
Ans: (c)


Q807. Where are the four mathas established by Adi Shankaracharya located?
(a) Sringeri Dwarka Joshimath Prayag
(b) Dwarka Joshimath Prayag Kanchi
(c) Joshimath Dwarka Puri Sringeri
(d) Puri Sringeri Dwarka Varanasi
Ans: (c)


Q808. In which of the following texts ‘Avatarvaad’ is discussed?
(a) Aitareya Brahmana (b) Kaushitaki Upanishad
(c) Manusmriti (d) Bhagavad Gita
Ans: (d)


Q809. On whose coins both Sankarsana and Vasudeva are inscribed?
(a) Agathocles (b) Huvishka
(c) Chandragupta II (d) Bhagabhadra
Ans: (a)


Q810. Who among the following was related to Vishishtadvaita?
(a) Shankara (b) Madhava
(c) Chaitanya (d) Ramanuja
Ans: (d)


Q811. Who among the following was the teacher of the Sanak sect of Vaishnavism?
(a) Chaitanya (b) Nimbarka
(c) Ramanuja (d) Vitthal
Ans: (b)


Q812. Who among the following was an Alvar saint?
(a) Kallat (b) Kulasekhar (c) Ramanuja (d) Srikantha
Ans: (b)


Q813. Who among the following is a Shri Alvar Sant?
(a) Tirupan (b) Perumal
(c) Madhur Kavi (d) Andal
Ans: (d)


Q814. Who among the following was an Alvar saint?
(a) Kulasekhar (b) Sambandar
(c) Upper (d) Venkatanatha
Ans: (a)


Q815. Who among the following was the teacher of the Ajivaka religion in the 6th century BCE?
(a) Mahavira (b) Makkhali Gosal
(c) Puran Kashyap (d) Ajit Kesambalin
Ans: (b)


Q816. Who among the following propounded that fate determines everything, man is incapable?
(a) Jains (b) Buddhists
(c) Ajivakas (d) Mimamsaks
Ans: (c)


Q817. What was the name of the religious leader of Ajivak religion-sect?
(a) Ajit Kesambalin (b) Puran Kashyap
(c) Sudas (d) Makkhaliputra Goshal
Ans: (d)


Q818. Who was the founder of Ajivak sect?
(a) Upali (b) Anand
(c) Rahulbhadra (d) Makkhaliputta Goshal
Ans: (d)


Q819. According to the Pali Agama, who among the following was of the opinion that after death everything perishes, therefore there can be no fruit of action?
(a) Ajit Keshakambali (b) Makkhali Gosal
(c) Nigantha Natputta (d) Pooran Kasap
Ans: (a)


Q820. Which of the following was the Shaivite sect in ancient India?
(a) Aajivak (b) Mattamayur (c) Maymat (d) Ishanshivgurudevpaddhati
Ans: (b)


Q821. Where was Lakulish, the founder of Pashupat sect born?
(a) Rajasthan (b) Madhya Pradesh
(c) Gujarat (d) Uttar Pradesh
Ans: (c)


Q822. What is the significance of Kayavarohana in the history of Shaivism-
(a) It is integral to Pashupasha-vimokshana, a major feature of the Pashuva sect
(b) It was the birthplace of Lakulish
(c) It was one of the fasts of Kapalikas
(d) It was a religious act prescribed for the followers of Kalamukh sect
Ans: (b)


Q823. Which of the following Shaivism emerged first?
(a) Kapalik (b) Kalamukha
(c) Pashupat (d) Kanphata
Ans: (c)


Q824. Who was the founder of ‘Pashupat’ sect?
(a) Uditacharya (b) Lakulish
(c) Shankaracharya (d) Bhairavacharya
Ans: (b)


Q825. Lakulish is considered to be the originator of which religion?
(a) Ajivaka (b) Pashupat
(c) Shaivsiddhanta (d) Vaikhanas
Ans: (b)


Q826. Who were the ‘Nayanars’?
(a) Vaishnavite (b) Shaivite
(c) Shakta (d) Suryopasak
Ans: (b)


Q827. In which dynasty’s postures Shiva is depicted in human form?
(a) Satavahana (b) Shunga
(c) Kushan (d) Kadamba
Ans: (c)


Q828. Who among the following is known as the founder of Veerashaiva sect?
(a) Basava (b) Lakuliba
(c) Nimbarka (d) Shankaracharya
Ans: (a)


Q829. Who among the following was the lecturer of Veerashaivism?
(a) Basava (b) Kallat
(c) Vasugupta (d) Virabhadra
Ans: (a)


Q830. Which of the following is a Shaivite sect?
1. Pashupat 2
Jangam 3. Satvat 4 Kapalika Select the correct answer from the codes given below:
Codes:

(a) 1, 3, 4 (b) 2, 3, 4
(c) 1, 2, 4 (d) ) 1, 2, 3
Ans: (c)


Q831. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(Philosophical Principle of Vedanta) (Exponent)

(a) Keoladvaita Shankara
(b) Shuddhadvaita Ramanuja
(c) Dvaitadvaita Nimbarka
(d) Dvaitava Madha
Ans: (b)


Q832. Who was the founder of the philosophy of justice?
(a) Kapil (b) Kanad (c) Gautam (d) Gemini
Ans: (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

6th century BC So far

Next Story

Ancient India Maurya Empire

Latest from Blog

error: Content is protected !!