/

Revenue and Judicial Reforms

9 mins read

Revenue and Judicial Reforms

Q284. Who among the following was/were associated with the introduction of Ryotwari Settlement in India during British rule?
1. Lord Cornwallis 2. Alexander Reid
3. Thomas Munro Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only (b) 1 and 3
only (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)


Q285. Who among the following started the Ryotwari system?
(a) Lord Cornwallis (b) Thomas Munro
(c) Warren Hastings (d) Lord Dalhousie
Ans: (b)


Q286. With reference to the British revenue administration in India, which of the following is known to be associated with the Ryotwari Settlement and its implementation?
(a) Thomas Munro (b) R. M. Bird
(c) Sir Charles Napier (d) Jonathan Duncan
Ans: (a)


Q287. In Madras the Ryotwaris were the substitutes of land settlement
(a) Cornwallis (b) Wingate
(c) Clive (d) Munro
Ans: (d)


Q288. Who was associated with the Ryotwari Settlement of Madras?
(a) Malcolm (b) Monroe
(c) Metcalf (d) Elphinstone
Ans: (b)


Q289. Which of the following land settlement system was introduced by the East India Company in Madras and Bombay?
(a) Mahalwadi (b) Ryotwari
(c) Talukdari (d) Zamindari
Ans: (b)


Q290. Ryotwari land revenue collection was prevalent in the British system
(a) Northern India (b) Eastern India
(c) Western India (d) Southern India
Ans: (d)


Q291. The Ryotwari system was introduced by the British in
(a) Bengal Presidency (b) Madras Presidency
(c) Bombay Presidency (d) Bombay and Madras Presidencies
Ans: (d)


Q292. Which of the following is/are the feature(s) of Ryotwari system?
1. It was the brain child of Thomas Munro
2. Its purpose was to reduce the middlemen
3. This system gradually made the farmers poor
4. It was introduced in Madras and parts of Bengal Presidency as given below Select the correct answer using :

(a) Only 1 (b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 4 only (d) 2 3 and 4
Ans: (b)


Q293. With whom was the revenue settled in the Mahalwari system?
(a) with the cultivators
(b) with the landlords
(c) jointly with the landlords and the cultivators
(d) with the village community as a
whole Ans: (d)


Q294. Which revenue system was established in British Punjab
(a) Ryotwari (b) Zamindari (c) Mirasdari (d) Mahalwari
Ans: (d)


Q295. Where was the Mahalwari system introduced
(a) Bengal and Bihar (b) South India
(c) Uttar Pradesh and Rajasthan (d) Orissa
Ans: (c)


Q296. Which one of the following is related to the land revenue policy brought by the English East India Company?
(a) Pitts India Act (b) Mahalwari Settlement
(c) Regulating Act (d) Subsidiary Treaty
Ans: (b)


Q297. Which one of the following statements is not correct regarding the tenancy system?
(a) Three categories of tenancy system ie Zamindari, Mahalwadi and Ryotwari were introduced during the British rule in India
(b) In the Zamindari system, the right of land was held by one person or at most some joint owners Who were responsible for payment of land revenue
(c) In Mahalwadi system Agricultural land belonged to the government
(
d) In Ryotwari system Individual holders had permanent rights to the land and they were land-holders. To be directly responsible for payment of revenue
Ans: (c)


Q298. With reference to the Ryotwari settlement, consider the following statements:
1. The rent was paid directly to the government by the farmers.
2. The government used to give lease to the ryot.
3. The land was surveyed and valued before the tax was levied. Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3 (d) none
Ans: (c)


Q299. With reference to pre-independence India, consider the following statements:
1. The Code of Civil Procedure was implemented in 1860.
2. The Code of Criminal Procedure was implemented in 1862. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (d)


Q300. Consider the following statements:
1. According to the Zamindari system during the time of Lord Cornwallis , the government’s share in the revenue to be collected by the zamindars was fixed at 70 percent.
2. If a zamindar could not deposit the government’s share on the appointed date, his zamindari was auctioned. Which of the above statements is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)


Q301. List I do matched with List II and using the codes below lists the correct answer Chunie- List I List II
Ak allocated large feudal land 1. feudal system
B. revenue of monopolies or 2. Rayytvadhi System Allocated land to Tehsildars
C. Sub-tenancy Mortgage 3. Keeping Mahalwari Transferring Gifting or selling the land allotted to each farmer with right to sell
D. Village level 4. Zamindari system Land revenue settlement Codes:

(a) A-1, B-3, C-2, D-4 (b) A-1, B-4, C-2 D-3
(c) A-3, B-4 C-1 , D-2 (d) A-2, B-1, C-3, D-4
Ans: (b)


Q302. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below List I List II
(a) Jonathan Duncan 1. Mahalwari Settlement
(b) Thomas Munro 2. Permanent Settlement of Bengal
(c) Cornwallis 3. Ryotwari Settlement
(d) ) Halt McKenzie 4. Permanent Settlement Code of Benares:
ABCD
(a) 4 3 2 1 (b) 1 2 3 4 (c) 3 1 4 2 (d) 2 4 1 3
Ans: (a)


Q303. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Ryotwari Settlement-Madras
(b) Talukdari Settlement- Bombay
(c) Permanent
Settlement-Bengal (d) Mahalwari Settlement-North-West Province
Ans: (b)


Q304. Which one of the following statements regarding the judicial reforms of Warren Hastings is not correct?
(a) Warren Hastings ordered that there should be a Munsif in each police station.
(b) Rs 500 to the Munsifs. (five hundred) was granted permission to hear the suit.
(c) The decisions of the Munsifs had to be confirmed by the judges of the civil court.
(d) Munsifs were to be appointed by the judges of the civil court, although the power of their approval was vested in the Provincial Court of Appeal.
Ans: (a)


Q305. Which of the following was not in the merits of the Permanent Settlement?
(a) It ensured annual regular land revenue for the government
(b) The government became free from periodic settlement by introducing permanent settlement.
(c) It created a loyal landlord class for the company
(d) It protected the interests of the farmers
Ans: (d)


Q306. During whose administration ‘Permanent Settlement’ was started?
(a) Warren Hastings (b) Lord Cornwallis
(c) Sir John Shore (d) Lord Wellesley
Ans: (b)


Q307. Which one of the following statements is not correct regarding the Mahalwari system?
(a) It was a permanent system adopted as an improvement of the other two systems
(b) It was implemented separately on each village and palace (jagir)
(c) The government did not enter into contract with each farmer individually Agreement was made with the entire village community
(d) It was implemented in some areas of Ganges valley, Punjab and Central India
Ans: (b)


Q308. Which of the following statements about new landlords is not correct?
(a) He was a merchant and wealthy living in the cities who had no roots in the village
(b) He was free to oppress the peasants
(c) He was an absentee merchant who collected only rent
(d) He gave the farmers their traditional Deprived of the right of land ownership and made them tenant farmers
Ans: (b)


Q309. Which one of the following is not correct about Permanent Settlement in India?
(a) It was started by Lord Cornwallis
(b) It was implemented in Bengal and Bihar
(c) Zamindars were only collectors of revenue but not the owners of the land
(d) The status of the cultivators was reduced to that of tenant farmers
Ans: (c)


Q310. Who introduced the Isthmari Settlement?
(a) Bellezley (b) Warren Hastings
(c) Lord Cornwallis (d) Lord Dufferin
Ans: (c)


Q311. Zamindars had a share in the permanent land system
(a) 1/4th (b) 1/6th
(c) 1/11th (d) 1/12th
Ans: (c)


Q312. Permanent Settlement was introduced in Bengal and Bihar by
(a) Cornwallis (b) Minto
(c) Warren Hastings (d) Wellesley
Ans: (a)


Q313. With whom was the ‘Permanent Settlement’ done?
(a) with the landlords (b) with the rural communities
(c) with the litigants (d) with the farmers
Ans: (a)


Q314. Who among the following advisors of Lord Cornwallis opposed the proposal of Permanent Settlement?
(a) James Grant (b) Charles Grant
(c) Charles Stuart (d) John Shor
Ans: (a)


Q315. In which of the following settlements, the zamindar acted as an intermediary in the collection of land revenue?
(a) Mahalwari Settlement (b) Ryotwari Settlement
(c) Permanent Settlement (d)
None of the above Ans: (c)


Q316. Regarding permanent land system, R.C. What were Dutt’s thoughts?
(A) He fully supported it
(B) He completely opposed it
(C) He did not express any opinion about it
(D) He opposed it on principle basis
Ans: (A)


Q317. Who first introduced the idea of ​​Permanent Settlement in Bengal?
(a) A District Civil Officer
(b) Lord Cornwallis
(c) Philip Francis
(d) William Pitt
Ans: (c)


Q318. In which areas was the permanent land system implemented?
(a) Whole of India
(b) Northern part of the country
(c) In the rest of the northern regions of the country except Punjab
(d) Bengal Suba and Banaras Zamindari
Ans: (d)


Q319. The Permanent Settlement in Bengal and Bihar is credited with
(a) Lord Curzon (b) Lord Cornwallis
(c) Lord Ripon (d) Lord Wanleysley
Ans: (b)


Q320. ‘Permanent Settlement’ is as follows
(a) Land-tax levied on Zamindars
(b) Land-tax levied on farmers
(c) Land-tax collected by Zamindars for East India Company
(d) Forest land Gaya Tax
Ans: (c)


Q321. Under the Permanent Settlement 1793 AD, the landlords were expected to issue pattas to the cultivators. Many landlords did not issue pattas. The reason for this was
(a) the farmers had confidence over the zamindars
(b) there was no government control over the zamindars
(c) it was the responsibility of the British government
(d) the cultivators were not interested in getting the lease
Ans: (b)


Q322. The reason for the introduction of ‘Permanent Settlement’ in Bihar was
(a) the zamindars did not have the right to the land
(b) the right of the zamindars to voluntarily transfer the hereditary right over the land
(c) to decide the revenue of the land revenue
(d) Abolition of Zamindari system
Ans: (b)


Q323.
Arrange in the correct order (1) Permanent Settlement (2) Annexation Policy
(3) Subsidiary Treaty (4) Partition of Bengal

(a) 1, 3, 2, 4 (b) 1, 4, 3, 2
(c) 4 , 3, 2, 1 (d) 2, 4, 3, 1
Ans: (a)


Q324. The Permanent Settlement (Istmari Settlement) was expanded very rarely in other states because
(a) after 1810 AD, the agricultural price increased due to which the value of the crop increased.
(b) The economic principles of the
Ricards had an impact on the policy makers (c) It appeared timeless to settle the state directly with the ryot
(d) All of the above
Ans: (d)


Q325. Which of the following Governor-General created the Covenanted Civil Service of India which later came to be known as the Indian Civil Service?
(a) Warren Hastings
(b) Wellesley
(c) Cornwallis
(d) William Bentinck
Ans: (c)


Q326. By an exchange in 1793, the District Collector was stripped of his judicial powers and made a mere collecting agent. What was the reason for such regulation?
(a) Lord Cornwallis felt that the revenue collection efficiency of the District Collector would be greatly increased by not being burdened with other functions
(b) Lord Cornwallis felt that judicial power must necessarily be in the hands of Europeans. Whereas the task of collecting revenue in the districts could be entrusted to Indians
(c) Lord Cornwallis was alarmed by such a wide power concentrated in the District Collector and felt that it was undesirable for a person to have so much supreme power
(d) Judicial functions This required deep knowledge of India and good training in law and Lord Cornwallis felt that the District Collector should be the only revenue collector.
Ans: (c)


Q327. In whose time the executive and judicial powers of the servants of the British East India Company were first
separated?

(a) Warren Hastings (b) Lord Cornwallis
(c) William Bentinck (d) Lord Dalhousie
Ans: (b)


Q328. Who among the following was an advisor to Lord Cornwallis in his reforms relating to justice?
(a) Jonathan Duncan (b) Charles Grant
(c) James Grant (d) Sir William Jones
Ans: (d)


Q329. Who among the following was a factor in the separation of judicial and administrative powers under the law?
(a) Clive (b) Cornwallis
(c) Hastings (d) Piggott
Ans: (b)


Q330. Who established the judicial organization in India?
(a) Lord Mayo (b) Lord Cornwallis
(c) Lord Atlee (d) Lord Curzon
Ans: (b)


Q331. After the introduction of the land-order system of Lord Cornwallis in 1793, there was an increase in the trend of legal disputes. Which one of the following provisions is generally seen as its factor?
(a) To make the position of zamindar more powerful than that of the ryot
(b) to make the East India Company the suzerain of the zamindars
(c) to make the judicial system more efficient
(d) in the above (a), (b) and (c) statements None of the above is correct
Ans: (d)


Q332. Under whose chairmanship the first judicial plan was made, under which Bengal, Bihar and Orissa were divided into districts and each district was placed under a collector?
(a) Robert Clive (b) Warren Hastings
(c) Marquis Wellesley (d) John Macpherson
Ans: (b)


Q333. For what purpose was the Amini Commission appointed by Warren Hastings in 1776?
(a) To get information about the Indian judicial system
(b) To prepare a suitable administrative structure for the governance of Indian territories
(c) To prepare the method of establishing a suitable judicial structure for the new colony
(d) ) To collect systematic information related to Indian agricultural system
Ans: (d)


Q334. What was the main reason behind the introduction of five year agricultural system of land revenue by Warren Hastings?
(a) Hastings’ inability to arrange land revenue by the Company’s employees
(b) Directions given by the Court of Directors
(c) Creation of a new class of peasants associated with the East India Company
(d) Real value of land Getting information about
Ans: (a)


Q335. Who introduced the Five Year Settlement in India?
(a) Clive (b) Warren Hastings
(c) Cornwallis (d) Elphinstone
Ans: (b)


Q336. Cooperative credit was suggested by
(a) Frederick Nichson (b) Adrigan Colt
(c) Cornwallis (d) Frederick Baker
Ans: (a)


Q337. Indian Panel Code, Civil Procedure Code and Criminal Procedure Code were passed during the reign of which of the following Viceroys of India?
(a) Lord Canning (b) Lord Mayo
(b) Lord Lytton (d) Lord Dufferin
Ans: (a)


Q338. Which court was considered as the highest court of criminal appeal under the rule of the East India Company?
(a) Circuit Court (b) Provincial Court
(c) Sadar Diwani (d) Sadar Nizamat
Ans: (d)


Q339. When was the Criminal Tribes Act first enacted?
(a) 1952 (b) 1924 (c) 1871 (d) 1911
Ans: (c)


Q340. Who first started the system of giving the highest bidder the right to collect land revenue?
(a) Clive (b) Warren Hastings
(c) Lord Cornwallis (d) Lord Wellesley
Ans: (a)


Q341. Statement I: British jurists relied on Indian pundits and clerics to understand the laws of authentic texts. Statement II: The British government codified Hindu laws in 1783 and Muslim laws in 1785.
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Native States & Company

Next Story

economic impact

Latest from Blog

error: Content is protected !!