/

Rigvedic and post-vedic period

23 mins read

Rigvedic and post-vedic period

Q239. The largest Harappan site in India is
(a) Rakhigarhi (b) Dholavira
(c) Kalibangan (d) Lothal
Ans: (a)


Q240. With regard to the difference between the culture of the Rigvedic Aryans and the Indus Valley people, which of the following statements is/are correct?
1. The Aryans of the Rigveda used armor and helmets, while there is no evidence of its use among the people of the Indus Valley Civilization
. Only copper and iron were known.
3. The Rigvedic Aryans domesticated the horse while there is no evidence that the people of the Indus Valley knew this animal Select the correct answer using the code given below-

(a ) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)


Q241. “Dharma” and “Rita” represent a central idea of ​​the ancient Vedic civilization of India. Consider the following statements in this context:
1. Dharma was the concept of individual’s obligations and personal duties towards self and others.
2. The Rita was the basic moral law that governed the activities of creation and all the elements contained in it. Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (c)


Q242. Arrange the following ashrams in order:
(a) Brahmacharya, Grihastha, Vanprastha , Sannyasa (
b) Grihastha, Brahmacharya, Sannyasa, Vanaprastha
(c) Brahmacharya, Sannyasa, Grihastha, Vanprastha
(d) Sanyas, Vanaprastha, Grihastha, Brahmacharya
Ans: (a) )


Q243. In which text the famous mantra known as Gayatri Mantra is found for the first time?
(a) Bhagavad Gita (b) Atharvaveda
(c) Rigveda (d) Manusmriti
Ans: (c)


Q244. Gayatri Mantra is found in which book?
(a) Upanishads (b) Bhagavad Gita
(c) Rigveda (d) Yajurveda
Ans: (c)


Q245. In which of the following is the famous Gayatri Mantra found?
(a) Rigveda (b) Samaveda
(c) Yajurveda (d) Atharvaveda
Ans: (a)


Q246. Which is the most popular verse of Rigveda?
(a) Gayatri (b
) Anushtup (c) Trishtup (d) Jagti
Ans: (a)


Q247. The original script of Rigveda was –
(a) Devanagari (b) Kharoshthi (c) Pali (d) Brahmi
Ans: (d)


Q248. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists- List-I List-II
A. Rigveda 1 Musical sources
B. Yajurveda 2 sources and rituals
C. Samveda 3 Tantra-Mantras And Vashikaran
D. Atharvaveda 4 sources and prayers code:
ABCD

(a) 4 2 1 3 (b) 3 2 4 1 (c) 4 1 2 3 (d) 2 3 1 4
Ans: (a)


Q249. Which of the following compilation is based on Rigveda?
(a) Yajurveda (b) Samaveda
(c) Atharvaveda (d) None of the above
Ans: (b)


Q250. The first mention of ‘Ayurveda’ means ‘science of life’ is found in
(a) Aranyaka (b) Samaveda
(c) Yajurveda (d) Atharvaveda
Ans: (d)


Q251. The religion of the pre-Vedic Aryans was mainly
(a) Bhakti (b) Idol worship and Yagya
(c) Nature worship and Yagya (d) Nature worship and Bhakti
Ans: (c)


Q252. Rigvedic religion was –
(a) polytheistic (b) monotheistic
(c) monistic (d) reclusive
Ans: (a)


Q253. In the Rigveda period the people mainly believed in
(a) idol worship (b) monotheism
(c) goddess worship (d) sacrifice and rituals
Ans: (d)


Q254. The word gotra was first used in-
(a) Atharvaveda (b) Rigveda
(c) Samaveda (d) Yajurveda
Ans: (b)


Q255. Maitreyi Samhita is related to-
(a) Rigveda (b) Samveda
(c) Yajurveda (d) Atharvaveda
Ans: (c)


Q256. Which divisions of Rigveda are known as Vansh Mandalas?
(a) First and second divisions
(b) Second to seventh mandals
(c) Ninth and tenth mandals
(d) Eighth and ninth mandals
Ans: (b)


Q257. The sacrifice of Sura is related to-
(a) Ashwamedha (b)
Rajasuya (c) Vajpeya (d) Sautramani
Ans: (d)


Q258. Rigveda has the maximum number of mantras related to –
(a) Agni (b) Varuna
(c) Vishnu (d) Yama
Ans: (a)


Q259. Which of the following crafts is not mentioned in the Rigveda?
(a) Engraving on ivory (b) Pottery structure
(c) Weaving (d) Carpentry
Ans: (a)


Q260. Where is the earliest mention of Vishnu found?
(a) Rigveda (b) Samveda
(c) Shatapatha Brahmana (d) Gopatha Brahman
Ans: (a)


Q261. In the Rigveda, Vashistha is presented as a priest of
(a) Purus (b) Bharata
(c) Kruvus (d) Turvasu
Ans: (b)


Q262. Who was the priest of Bharata in the battle of Dasha-Rajas?
(a) Vishwamitra (b) Vashishtha
(c) Atri (d) Bhrigu
Ans: (b)


Q263. The famous Dasharagya (War of ten kings) is mentioned in –
(a) Rigveda (b) Yajurveda
(c) Samaveda (d)
None of the above Ans: (a)


Q264. Which of the following deities is described in the Rigveda that his chariot was pulled by goats?
(a) Pushan (b) Rudra (c) Varuna (d) Yama
Ans: (a)


Q265. Which of the following is not true about Rigvedic women?
(a) They used to take part in the proceedings of the assembly
(b) They used to perform the rituals of Yagyas
(c) They used to take active part in the wars
(d) They used to get married before menstruating
Ans: (d)


Q266. In which of the following texts mainly the details of the construction of Yagya altars are found?
(a) Brahmasutra (b) Dharmasutra
(c) Grihyasutra (d) Shulvasutra
Ans: (d)


Q267. Avesta and Rigveda have similarities. Avesta is related to which field?
(a) India (b) Iran
(c) Israel (d) Egypt
Ans: (b)


Q268. Which of the following Vedas is written in both prose and poetry?
(a) Rigveda (b) Samaveda
(c) Yajurveda (d) Atharvaveda
Ans: (c)


Q269. Chandogya Upanishad is related to which branch of Vedas?
(a) Rigveda (b) Yajurveda
(c) Samaveda (d) Atharvaveda
Ans: (c)


Q270. Which of the following Vedas is the oldest?
(a) Samdev (b) Yajurveda (c) Rigveda (d) Atharvaveda
Ans: (c)


Q271. Which is the oldest Veda?
(a) Atharvaveda (b) Rigveda (c) Samaveda (d) Yajurveda
Ans: (b)


Q272. MatchA
Atharvaveda 1 God glory
B. Rigveda 2 Sacrifice method
C. Yajurveda 3 related to medicines
D. Samaveda 4 Sangeet code:
ABCD

(a) 3 1 2 4 (b) 1 2 3 4 (c) 2 3 4 1 (d) ) 3 4 1 2
Ans: (a)


Q273. To whom is the ninth mandala of the Rigveda Samhita devoted entirely?
(a) Indra and his elephant
(b) Urvashi’s heaven
(c) Gods associated with plants and herbs
(d) Soma and the deity named on this drink
Ans: (d)


Q274. Which mandala of Rigveda is completely dedicated to ‘Soma’?
(a) Seventh Mandal (b) Eighth Mandal
(c) Ninth Mandal (d) Tenth Mandal
Ans: (c)


Q275. The rituals related to Yagya are found
in (a) Rigveda (b) Samveda
(c) Brahman texts (d) Yajurveda
Ans: (d)


Q276. The Vedic age assembly was
(a) the organization of the business people of the villages
(b) there was a royal court
(c) there was a council of ministers
(d) there was a national assembly of all the people of the state
Ans: (c)


Q277. The popular government system prevalent in the Vedic era was
(a) Autocratic (b) Democracy
(c) Republic (d) Dynasty Traditional Monarchy
Ans: (d)


Q278. Which one of the following four Vedas describes magical Maya and Vashikaran?
(a) Rigveda (b) Yajurveda
(c) Atharvaveda (d) Samaveda
Ans: (c)


Q279. Where is the word ‘Stupa’ found for the first time?
(a) Rigveda (b) Jataka Katha
(c) Arthashastra (d) Ashtadhyayi
(e) None of the above
Ans: (a)


Q280. The ‘Purusha Sukta’ related to the Varna system is basically found in-
(a) Atharvaveda (b) Samaveda
(c) Rigveda (d) Manusmriti
(e) None of these
Ans: (c)


Q281. In which Vedic text the word ‘Varna’ is first mentioned?
(a) Rigveda (b) Atharvaveda
(c) Samaveda (d) Yajurveda
Ans: (a)


Q282. In which of the following Vedic hymns the origin of the four Varnas is found?
(a) Ushas (b) Purusha (
c) Nasdiya (d) Aranyani
Ans: (b)


Q283. Rigveda contains……… hymns-
(a) 1028 (b) 1017 (c) 1128 (d) 1020
Ans: (a)


Q284. How many mandalas are there in Rigveda –
(a) 7 (b) 8 (c) 12 (d) 10
Ans: (d)


Q285. In which hymns of Rigveda is it believed to be the seedling stage of Indian drama?
(a) Vivah-sukta (b) Apri-sukta
(c) Samvad- sukta (d) Purusha-sukta
Ans: (c)


Q286. Match
List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists: List-I List-II
A. Rigveda 1 Tandyamah Brahmana
B. Samaveda 2 Gopatha Brahmana
C. Yajurveda 3 Shatapatha Brahmana
D. Atharvaveda 4 Sankhayan Brahman Code:
ABCD

(a) 4 1 3 2 (b) 4 3 1 2 (c) 2 3 1 4 (d) 2 1 3 4
Ans: (a)


Q287. Which of the following statements are correct about the hymns of Rigveda?
1. Himavant and Moojavant are mentioned in
them 2. They mention geographical terms like Aryavarta and Dakshinatya
3. Most of the rivers mentioned in them flow from Yamuna and Ganga in the western regions
4. They mention the Kurul , Panchala and Ikshvaku dynasties below Select the correct answer from the codes given below-

(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(c) 2, 3 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (b)


Q288. In the context of cow-kidnapping, the name appears prominently in the Rigveda- (a) of the Mlechchas
(b) of the
slaves and dacoits (c) of the Panis (d) of the Nishads
Ans: (c)


Q289. The word Rita used in the Vedic texts is related to –
(a) the study of weather science (b) the moral system
(c) the religious system (d) the Vedic hymn
Ans: (b)


Q290. The first hymn of a mandala in the Rigveda is usually for which deity?
(a) Agni (b) Indra
(c) Mitra (d) Any god
Ans: (a)


Q291. In the Rigveda, Yadujan is mostly paired with?
(a) Anu (b) Druhyu (c) Turvasu (d) Puru
Ans: (c)


Q292. The description of Aindra Mahabhisheka is given in:
(a) Shatapatha Brahmana (b) Aitareya Brahmana
(c) Atharvaveda (d) Rigveda
Ans: (d)


Q293. The description of rituals related to ‘Rajasuya’ is:
(a) Rigveda (b) Yajurveda (c) Samaveda (d) Atharvaveda
Ans: (b)


Q294. Who was the head of the village in the Vedic period?
(a) Vispati (b) Grihapati (c) Ganapati (d) Gramani
Ans: (d)


Q295. Which one of the following pairs of Vedic kings and kingdoms is not correctly matched?
(a) Ajatashatru – Kashi (b) Ashwapati – Kekay
(c) Janaka – Videha (d) Janamejaya – Madra
Ans: (d)


Q296. Which of the following priests was responsible for overseeing the sacrificial rituals?
(a) Adhwaryu (b) Brahma (c) Hota (d) Udgata
Ans: (b)


Q297. Where is Ayodhya first mentioned?
(a) Rigveda (b) Atharvaveda
(c) Ramayana (d) Mahabharata
Ans: (a)


Q298. Which commentator is helpful in the translation of Rigveda –
(a) Meghatithi (b) Sayana
(c) Panini (d) Patanjali
Ans: (b)


Q299. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I List-II
A.
Purusha -Sukta 1 Yaska ‘s Nirukta B. Ishopanishad 2 A Brahmin text
C. Gopatha 3 An Aranyaka
D. Vedanga 4 A chapter of Yajurveda
5. A chapter code of Rigveda:
ABCD

(a) 5 4 2 1 (b) 1 3 5 4 (c) 4 3 2 1 (d) 2 5 3 4
Ans: (a)


Q300. Which one of the following Vedic rituals was performed to admit people who were outside the Brahmin class?
(a) Agnistom (b) Apatoryam (c) Vratyastom (d) Pancharatra
Ans: (c)


Q301. The story of Videha Madhava’s migration towards the east with his priest is described in the following –
(a) Aitareya Brahmana (b)
Shatapatha Brahmana (c) Gopatha Brahmana (d) Brihadaranyaka Upanishad
Ans: (b)


Q302. The description of Videmadhav is found in which Brahmin text –
(a) Aranyaka (b) Shatapatha Brahmana
(c) Upanishads (d) None of the above
Ans: (b)


Q303. The sages related to King Videha Madhava mentioned in the Shatapatha Brahmana were-
(a) Rishi Bharadwaj (b) Rishi Vashistha
(c) Rishi Vishwamitra (d) Rishi Gautam Rahugan
Ans: (d)


Q304. The first mention of the goddess of the forest, Aranyani is –
(a) in the Rik Samhita (b) in the Atharvaveda
(c) in the Aranyaka texts (d) in the Upanishad texts
Ans: (a)


Q305. The text in which ‘Purusha Medha’ is mentioned is –
(a) Krishna Yajurveda (b) Shukla Yajurveda
(c) Shatapatha Brahmana (d) Panchvish Brahman
Ans: (c)


Q306. Which of the following is the correct sequence of Vedic literature?
(a) Vedic Samhitas, Brahmanas, Aranyakas, Upanishads
(b) Vedic Samhitas, Upanishads, Aranyakas, Brahmins
(c) Vedic Samhitas, Aranyakas, Brahmanas, Upanishads
(d) Vedic Samhitas, Vedangas, Aranyakas, Smritis
Ans: (a)


Q307. According to the Aitareya brahmin, the rulers of which of the following took the title of emperor?
(a) Uttarakuru (b) Uttarmadra (c) Bhoja (d) Oriental
Ans: (d)


Q308. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given – List – I List – II
(A) Rigveda (i) Gopatha
(B) Samaveda (ii) Shatapatha
(C) Atharvaveda iii) Aitareya
(D) Yajurveda (iv) Panchavisha Code:

(a) (A)-(iv), (B)-(ii), (C)-(iii), (D)-(i)
(b) (A)-(ii), (B)-(iv), (C)-(iii), (D)-(i)
(c) (A)-(iii), (B)-(iv), (C)-(i), (D)-(ii)
(d) (A)-(i), (B)-(ii), (C)-(iv), (D)-(iii)
Ans : (c)


Q309. ‘Gopathbrahman’ is related to –
(a) Yajurveda (b) Samveda
(c) Atharvaveda (d) Rigveda
Ans: (c)


Q310. In the Brihadaranyaka Upanishad, Ajatashatru is said to be the king of which place?
(a) Kashi (b) Kosala (c) Anga (d) Magadha
Ans: (a)


Q311. Shatapatha Brahmana is related to-
(a) Rigveda (b) Yajurveda
(c) Samaveda (d) Atharvaveda
Ans: (b)


Q312. Which of the following Upanishads is written in prose?
(a) Ish (b) Katha
(c) Brihadaranyaka (d) Shvetashvatara
Ans: (c)


Q313. The famous conversation between Uddalaka Aruni and his son Shvetaketu about the inseparability of Brahman and Atman is described in
(a) Shvetasvatara Upanishad (b) Ken Upanishad
(c) Chandogya Upanishad (d) Mundaka Upanishad
Ans: (c)


Q314. Which one is true about Apadvarma mentioned in the Smritis?
(a) it meant renunciation of duty
(b) it was allowed only for Kshatriyas
(c) it meant special sacrifices performed by brahmins for kings
(d) it meant duty allowed for different varnas in times of calamity
Ans: (d) )


Q315. The word ‘Yava’ mentioned in Rigveda is used for which agricultural product?
(a) Barley (b) Gram (c) Rice (d) Wheat
Ans: (a)


Q316. Which of the following rivers has been addressed as ‘Matetama’, ‘Devitama’ and ‘Naditama’ in the Rigveda?
(a) Indus (b) Saraswati (c) Vitasta (d) Yamuna
Ans: (b)


Q317. What is the present name of Vedic Sadanira river –
(a) Yamuna (b) Jhelum
(c) Gandak (d) Narmada
Ans: (c)


Q318. The famous ‘Dash-Rajas’ war mentioned in the Rigveda was fought on the banks of which river?
(a) Parushni (b) Saraswati
(c) Vipasha (d) Asikni
Ans: (a)


Q319. Match
List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below List – I List – II
(Ancient Names of Rivers) (Modern Names)
A. Saraswati 1 Ravi
B. Parushni 2 Vyasa
C. Shutudri 3 Sutlej
D. Vipasha 4 Jhelum
5. Ghaggar-Hakra Code:
ABCD

(a) 3 2 4 1
(b) 5 1 3 2
(c) 3 1 2 4
(d) 5 4 3 1
Ans: (b)


Q320. In ancient India ‘Nishaka’ were known as –
(a) gold ornaments (b) cows
(c) copper coins (d) silver coins
Ans: (a)


Q321. In the Vedic period, the word Nishka was used for an ornament, but in the later period it was used in the sense of:
(a) Arms (b) Agricultural implements (c) Lipi (d) Coin
Ans: (d)


Q322. Nishka was the ornament of which organ in the Rigvedic period?
(a) Ear (b) Throat
(c) Arm (d) Wrist
Ans: (b)


Q323. Where are the mantras of Apala Atrei stored?
(a) Rigveda (b) Yajurveda
(c) Samaveda (d) Atharvaveda
Ans: (a)


Q324. Which of the following was the Brahmavadini who composed some of the Veda Mantras?
(a) Lopamudra (b) Gargi
(c) Lilavati (d) Savitri
Ans: (a)


Q325. The famous dialogues between Nachiketa and Yama are mentioned in-
(a) Chandogyopanishad (b) Mundakopanishad
(c) Kathopanishad (d) Kanopanishad
Ans: (c)


Q326. The most described river in the early Vedic literature is
(a) Sindhu (b) Shutudri (c) Saraswati (d) Ganga
Ans: (a)


Q327. Which one of the following is not mentioned in the Vedic literature?
(a) Nishka (b) Hiranyapind
(c) Shatman (d) Karshapan
Ans: (d)


Q328. Where is the mention of devotion –
(a) in the Mahabharata (b) in the Ramayana
(c) in the Bhagavad Gita (d) in the Jataka
Ans: (c)


Q329. An inscription from the 14th century BC, in which the description of Vedic gods has been received:
(a) Ekbatana (b) Bogaj-koi
(c) Babylon (d) Bisotun
Ans: (b)


Q330. In Manusmriti, the region between the rivers ‘Saraswati’ and ‘Dushdvati’ was called-
(a) Aryavarta (b) Sapt Saindhav
(c) Brahmavarta (d) Brahmarshidesh
Ans: (c)


Q331. In Vedic literature, Sabha and Samiti are said to be the two daughters of which deity?
(a) Indra (b) Agni
(c) Rudra (d) Prajapati
Ans: (d)


Q332. In which Veda, Sabha and Samiti are said to be the two daughters of Prajapati?
(a) Rigveda (b) Samaveda
(c) Yajurveda (d) Atharvaveda
Ans: (d)


Q333. Who among the following is known as the author of Vedanga Jyotish?
(a) Aryabhatta (b) Brahmagupta (c) Lagadha (d) Latdev
Ans: (c)


Q334. The published Rigveda Samhita belongs to which branch?
(a) Shaunak (b) Ashvalyana (c) Shakal (d) Sankhayan
Ans: (c)


Q335. In which one of the following memory is this statement found:
“Gazettes were written on cloth or on copper plates”?

(a) Manusmriti (b) Parasarasmriti
(c) Yajnavalkyasmriti (d) Shankhasmriti
Ans: (a)


Q336. ‘Manu Smriti’ is mainly related to
(a) social-system (b) law
(c) economics (d) state-functioning
Ans: (a)


Q337. The
earliest known memory – (a) Vasistha (b) Yajnavalkya (c) Manu (d) Bouddhayana
Ans: (c)


Q338. In the context of cow-kidnapping, the name appears prominently in the Rigveda- (a) of the Mlechchas
(b) of the
slaves and dacoits (c) of the Panis (d) of the Nishads
Ans: (c)


Q339. Which of the following was considered an important valuable asset in the early Rigvedic period?
(a) land (b) cow
(c) women (d) water
Ans: (b)


Q340. Which animal is considered “Aghanya” in Vedic period?
(a) Bull (b) Sheep (c) Cow (d) Elephant
Ans: (c)


Q341. Aghanya is used in Rigveda for
(a) goat (b) cow
(c) elephant (d) horse
Ans: (b)


Q342. The word ‘aghanya’ used in several passages in Rigveda refers to:
(a) priest (b) woman
(c) cow (d) brahmin
Ans: (c)


Q343. Which of the following animals is mentioned in Rigveda?
1. Cow 2 Horse 3 Goat 4 Buffalo Indicate your answer using the codes given below:

(a) 1 and 4 (b) 1, 2 and 3
(c) 1 and 2 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: ( d)


Q344. From which Upanishad the words ‘Satyameva Jayate’ are taken?
(a) Mundakopanishad (b) Kathopanishad (
c) Chandogyopanishad (d) None of these
Ans: (a)


Q345. In which one of the following Vedic literature the discussion of salvation is
found-
( a) Rigveda (b) Later Samhitas (c) Brahmanas (d) Upanishads
Ans: (d)


Q346. The Upanishad books are –
(a) on religion (b) on yoga
(c) on method (d) on philosophy
Ans: (d)


Q347. The main theme of the Upanishads is-
(a) Social order (b) Philosophy (c) Law (d) State
Ans: (b)


Q348. Which of the following is described in the Brihadaranyaka Upanishad while having a philosophical dialogue with Yajnavalkya in the assembly of Janaka?
(a) Gargi (b) Katyayani
(c) Maitreyi (d) Vishwavara
Ans: (a)


Q349. Elements of ‘pessimism’ appear for the first time in which one of the following Upanishads?
(a) Maitrayani (b) Kaushitaki
(c) Brihadaranyaka (d) Ken
Ans: (a)


Q350. Where do we find the story of Janaka and Yajnavalya?
(a) Shatapatha Brahmana (b) Aitareya Brahmana
(c) Brihadaranyaka Upanishad (d) Kathopanishad
Ans: (c)


Q351. Which one of the following statements is not true about the Upanishads?
(a) Brihadaranyaka and Chandogya Upanishads are in prose
(b) Katha Upanishad is one of the oldest Upanishads
(c) Upanishads declare that salvation is possible through knowledge and not faith
(d) Upanishads make a life of asceticism the ultimate for salvation Not considered necessary
Ans: (b)


Q352. In which Upanishad death was discussed –
(a) Ken (b) Kathopanishad (c) Svetasvetar (d) Mundaka
Ans: (b)


Q353. In which Upanishad is the dialogue of Nachiketa and Yama found about spiritual knowledge?
(a) Brihadaranyaka Upanishad (b) Chhandogya Upanishad
(c) Kathopanishad (d) Ken Upanishad
Ans: (c)


Q354. The mention of ‘Nachiketa’ story is found in –
(a) Atharvaveda (b) Shatapatha Brahmana
(c) Kathopanishad (d) Brihadaranyaka Upanishad
Ans: (c)


Q355. What are the Upanishads called –
(a) Vedanta (b) Dharmashastra
(c) Purana (d) Brahmanical texts
Ans: (a)


Q356. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists – List-I List-II
(Vedic Rivers) (Modern Names)
A. Kubha 1 Gandak
B. Parushni 2 Kabul
C. Sadanira 3 Ravi
D. Sutudri 4 Sutlej Code:
ABCD

(a) 1 2 4 3 (b) 2 3 1 4 (c) 3 4 2 1 (d) 4 1 3 2
Ans: (b)


Q357. Which of the following rivers are mentioned in Rigveda indicating the relation of Aryans with Afghanistan?
(a) Askalini (b) Parushni
(c) Kubhala Krumu (d) Vipasha Shatudri
Ans: (c)


Q358. Where should the location of the Vedic river Kubha be determined?
(a) Afghanistan (b) Chinese Turkistan
(c) Kashmir (d) Punjab
Ans: (a)


Q359. The mention of which of the following rivers in the Rigveda indicates that Afghanistan was a part of pre-Vedic geography?
(a) Asikni and Parushni (b) Vipasha and Shutudri
(c) Sindhu and Vitasta (d) Kubha and Suvastu
Ans: (d)


Q360. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists- List-I List-II
(Ancient name of the river) (Modern name of the river)
A. Vitasta 1 Chenab
B . Askini 2 Beas
C. Parushni 3 Jhelum
D. Vipas 4 Sutlej
5. Ravi Code:
ABCD

(a) 3 5 4 2 (b) 2 1 5 3 (c) 3 1 5 2 (d) 2 5 4 3
Ans: (c)


Q361. To which deity Gayatri Mantra is dedicated?
(a) Indra (b) Mitra (c) Varuna (d) Savitri
Ans: (d)


Q362. Which of the preceding gods got absorbed in Prajapati Devta who gained importance in the later Vedic period –
1.
Vaak 2 Kaal 3. Vishwakarma 4 Hiranyagarbha

(a) 1, 2 (b) 1, 4 (c) 3, 4 (d) 2, 3
Ans: (c)


Q363. Who did not recognize the Aryans of Rigvedic period –
(a) Indra (b) Marut (c) Soma (d) Shiva
Ans: (d)


Q364. What is the first form of Shiva found in literature –
(a) Yogi (b) Rudra
(c) Pashupati (d) Kalyankarta
Ans: (b)


Q365. Who among the following Vedic deities was considered his priest?
(a) Agni (b) Jupiter
(c) Dyaus (d) Indra
Ans: (b)


Q366. Who among the following is considered a war-god in the Rigveda?
(a) Agni (b) Indra
(c) Surya (d) Varuna
Ans: (b)


Q367. Most Rigvedic hymns are devoted to-
(a) Agni (b) Indra
(c) Rudra (d) Vishnu
Ans: (b)


Q368. Who among the following was the most popular deity of the pre-Vedic Aryans?
(a) Varuna (b) Vishnu
(c) Rudra (d) Indra
Ans: (d)


Q369. Which of the following Vedic gods is mentioned in the Bogajakoi inscription?
(a) Agni, Indra, Mitra and Nasatya
(b) Mitra, Nasatya, Varuna and Yama
(c) Nasatya, Varuna, Yama and Agni
(d) Indra Mitra, Nasatya and Varuna
Ans: (d)


Q370. Which one of the following Vedic deities is not mentioned in the Bogajakui inscription?
(a) Indra (b) Agni
(c) Mitra (d) Varun
Ans: (b)


Q371. Bogjakoi is important because
(a) it was an important trading center between Central Asia and Tibet
(b) the names of Vedic gods and goddesses are found in the inscriptions from here
(c) the original texts of the Vedas were composed here
(d) None of the above
Ans: (b)


Q372. The importance of Bogjakoi is because –
(a) the inscriptions found there describe the Vedic gods and goddesses
(b) It is considered to be an important trading center between Central Asia and Tibet
(c) The original text of the Vedas It was created here
(d) None of the above
Ans: (a)


Q373. Which of the following inscriptions gives information about the arrival of Aryans from Iran to India?
(a) Man Sehra (b) Shahbazgarhi
(c) Bogjakoi (d) Junagadh
Ans: (c)


Q374. Which Vedic deity is described as the overseer of the moral order (season)?
(a) Indra (b) Rudra (c) Varuna (d) Vishnu
Ans: (c)


Q375. The word Rita used in the Vedic texts is related to –
(a) the study of weather science (b) the moral system
(c) the religious system (d) the Vedic hymn
Ans: (b)


Q376. Who among the following Rigvedic deities was often addressed with the title ‘Atithi’?
(a) Indra (b) Varuna
(c) Agni (d) Soma
Ans: (c)


Q377. For whom was the ‘Shulgava’ Yagya performed?
(a) Vishnu (b) Indra
(c) Rudra (d) Varun
Ans: (c)


Q378. Who among the following Vedic deities bears resemblance to Ahuramazda, the god of the Avesta?
(a) Indra (b) Varuna
(c) Rudra (d) Vishnu
Ans: (b)


Q379. The lineage divisions of Rigveda usually begin with whose mantra?
(a) Agni (b) Indra
(c) Mitra (d) Surya
Ans: (a)


Q380. Who is credited with the Aryanization of northern Bihar in the later Vedic age –
(a) Videha Madhava (b) Indra (c) Madras (d) Agni
Ans: (a)


Q381. Which sage is said to have Aryanized South India, made him Aryan?
(a) Vishwamitra (b) Agastya (c) Vasistha (d) Sambhar
Ans: (b)


Q382. Consider the following ancient
tribes- 1. Anga 2 Gandhari 3 Vratya Which of the above tribe/tribes was/were in existence during the Vedic period?

(a) 1 and 2 (b) 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)


Q383. In the later Vedic period, which one of the following officers was the collector of taxes?
(a) Akshwap (b) Bhagdugh
(c) Palgal (d) Sangrahi
Ans: (b)


Q384. Under which period do we keep the later Vedic period:
(a) 2000 BC. to 1500 BC (b) 1000 BC to 500 BC
(c) 1000 BC to 600 BC (d) 1200 BC to 1000 BC
Ans: (c)


Q385. Which of the following was considered the pillar of Aryan culture in the later Vedic period?
(a) Ang Magadha (b) Kosala‚ Videha
(c) Kuru‚ Panchala (d) Matsya Shurasen
Ans: (c)


Q386. Which one of the following officials was not included in the list of Ratnis in the later Vedic period?
(a) Gramani (b) Mahishi
(c) Sthapati (d) Soot
Ans: (c)


Q387. In which period the concept of untouchability clearly emerged?
(a) Rigvedic period (b) later Vedic period
(c) later Gupta period (d) Dharmashastras
Ans: (b)


Q388. Determine the meaning of the word ‘Sita’ used in Rigveda- (a) Fertility
goddess of the earth (b) Puri of King Janak
(c) Plowed litter (d) Plow line
Ans: (c)


Q389. What was the yup –
(a) Yagnik pillar (b) Stone pillar
(c) Vijay pillar (d) Ashwamedha pillar
Ans: (a)


Q390. What happens –
(a) the one who invokes the gods in the Rigveda
(b) the one who performs the Yagya in the Rigveda
(c) the worshiper
(d) the Rigveda sages
Ans: (a)


Q391. In Vedic rituals ‘Hata’ is related to –
(a) Rigveda (b) Yajurveda
(c) Samaveda (d) Atharvaveda
Ans: (a)


Q392. The literal meaning of the word ‘Arya’ is
(a) superior (b) scholar (c) priest (d) warrior
Ans: (a)


Q393. The meaning of Adhvaryu was-
(a) the king’s advisor in religious matters
(b) the priest who
performed the yajna (c) the priest who recited the hymns on the occasion of the yajna
(d) the king’s teacher
Ans: (b)


Q394. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists –
List-I (Vedic terminology) List-II (Earth)
A. Muni 1 Guardian of marriage
B. Udgatri 2 The holy man who remains silent
C.
Purusha 3 the knower of Samaveda D. Aryaman 4 primitive man
5. Forest deity code:
ABCD

(a) 2 3 1 4 (b) 2 3 4 1 (c) 5 2 1 4 ( d) 5 2 4 1
Ans: (b)


Q395. What is Brahmin?
(a) Detailed arrangements on agricultural practices and practices
(b) Lessons on sacrificial rituals
(c) Guidelines for organizing administration for rulers
(d) Explanations attached to Aranyakas which are related to philosophical questions
Ans: (d) )


Q396. What were the part and the sacrifice?
(a) Government Department (b) Religious Rituals
(c) Military Department (d) Resources of Revenue
Ans: (d)


Q397. What is the meaning of the word ‘Bali’ in Vedic period?
(a) Sacrifice (b) Bull
(c) Genetic (d) Gift given by the subjects to the ruler
Ans: (d)


Q398. The painted gray bhand belongs to which period-
(a) Maurya period (b) Buddha period
(c) Sandhava period (d) Vedic period
Ans: (d)


Q399. In which of the following texts, Krishna, the son of Devaki is first described?
(a) Mahabharata (b) Chandogya Upanishad
(c) Ashtadhyayi (d) Bhagavata Purana
Ans: (b)


Q400. In which Upanishad, Devakiputra Krishna is mentioned as a disciple of Ghora Angiras?
(a) Chhandogya Upanishad (b) Brihadaranyaka Upanishad
(c) Mundaka Upanishad (d) Shvetasvatara Upanishad
Ans: (a)


Q401. The story of Satyakama Jabal, which challenges the stigma of being an unmarried mother, is mentioned in
(a) Chandogya Upanishad (b) Jabal Upanishad
(c) Kathopanishad (d) Prasnopanishad
Ans: (a)


Q402. The earliest Indian coins are not before the following-
(a) 7th century BCE (b) 5th century BCE
(c) 3rd century BCE (d) 2nd century BCE
Ans: (B)


Q403. Sudas belonged to which dynasty –
(a) Bharata dynasty (b) Sudas dynasty
(c) Kanva dynasty (d) Satavahana dynasty
Ans: (a)


Q404. Which of the following is the oldest musical instrument?
(a) Sitar (b) Tabla (c) Sarod (d) Veena
Ans: (d)


Q405. King Asvapati of the Upanishads was the ruler of-
(a) Kashi (b) Kaikeya
(c) Panchala (d) Videha
Ans: (b)


Q406. Which of the following Vedic words does not denote agricultural equipment?
(a) Charshini (b) Langal (c) Vrika (d) Sir
Ans: (a)


Q407. Name the tribe which is not related to Panchjan of Rigvedic Aryans?
(a) Yadu (b) Puru
(c) Turvas (d) Kikat
Ans: (d)


Q408. Who composed the Gayatri Mantra?
(a) Vasistha (b) Vishwamitra
(c) Indra (d) Parikshit
Ans: (b)


Q409. The teacher who taught ‘Ved-Vedang’ for
earning a living was called-
( a) Acharya (b) Adhwaryu (c) Upadhyaya (d) Purohit
Ans: (c)


Q410. What is the total number of sacraments?
(a) 10 (b) 12 (c) 15 (d) 16
Ans: (d)


Q411. The beginning of ‘Idol-worship’ is considered to be-
(a) Pre-Aryan period (b) Post-Vedic period
(c) Maurya period (d) Kushan period
Ans: (a)


Q412. Eklavya was a self-proclaimed disciple of which guru?
(a) Bhishma (b) Parashurama
(c) Balarama (d) Dronacharya
Ans: (d)


Q413. In the context of ancient Indian society, which of the following words does not belong to the class of the remaining three?
(a) Kul (b) Dynasty (c) Kosha (d) Gotra
Ans: (c)


Q414. Which of the following customs-Chatushtaya became prevalent in the post-Veda period?
(a) Dharma – Artha – Kama – Moksha
(b) Brahmin – Kshatriya – Vaishya – Shudra
(c) Brahmacharya – Grihasthashrama – Vanaprastha – Sannyasa
(d) Indra – Surya – Rudra – Marut
Ans: (c)


Q415. Sarga, Pratisarga, Vansh, Manvantara and hereditary indicators are-
(a) Vedas (b) Puranas
(c) Upanishads (d) Sutras
Ans: (b)


Q416. The total number of Puranas is-
(a) 12 (b) 16 (c) 18 (d) 20
Ans: (c)


Q417. Who among the following is considered as the first law maker of India?
(a) Panini (b) Manu
(c) Kautilya (d) Kapil
Ans: (b)


Q418. Who among the following did not participate in the ‘Dasaragya war’ mentioned in the Rigveda?
(a) Tritsu (b) Paktha
(c) Vishinin (d) Gandhari
Ans: (d)


Q419. Select the correct sequence of four Purusharthas –
(a) Dharma‚ Kama‚ Artha Moksha (b) Dharma‚ Artha Kama Moksha
(c) Artha Kama Dharma‚ Moksha (d) Kama‚ Artha Dharma‚ Moksha
Ans: ( b)


Q420. The famous saying “Tattvamasi” is found in which one of the following Upanishads?
(a) Chandogya (b
) Mundak (c) Mandukya (d) Ishavasya
Ans: (a)


Q421. Who was considered to be varnasankara?
(a) Jaraj birth
(b) Revolt against the Varna system
(c ) Violation of the boundaries of Varna for marriage
(d) Support of Varnashrama Dharma
Ans: (c)


Q422. Who was called “Dwij”?
(a) Brahmin, Kshatriya, Vaishya (b) Kshatriya, Vaishya, Shudra
(c) Brahmin, Vaishya, Shudra (d) Shudra, Kshatriya, Brahmin
Ans: (a)


Q423. In which type of marriage mentioned in the Smritis, the bride’s father had to be given a cow-mithun by the groom?
(a) Brahma (b) Daiva
(c) Arsha (d) Prajapatya Ans: (c)


Q424. ‘Vedatrayi’ includes –
(a) Rigveda, Yajurveda, Atharvaveda
(b) Rigveda, Yajurveda, Samveda
(c) Rigveda, Samveda, Atharvaveda
(d) Samveda, Atharvaveda, Yajurveda
Ans: (b)


Q425. Who among the following was the commentator of Manusmriti?
(a) Helpless (b) Vishwaroop
(c) Bhattaswamy (d) Medhatithi
Ans: (d)


Q426. Which of the following character(s) describes the nature of religion according to Rigveda?
1. The religion of Rigveda can be called naturalistic polytheism.
2. There are striking similarities between the religion of the Rigveda and that of the Iranian Avesta.
3. Vedic yagyas were performed at home by priests who were called yajamans.
4. There were two types of Vedic sacrifices – those performed by the householder and those which required experts in rituals. Select the correct answer using the codes given below:

(a) 3 only (b) 1 and 2 only
(c) 1‚ 2‚ 3 and 4 (d) 1‚ 2 and 4 only
Ans: (d)


Q427. Which one of the following statements regarding Rigveda is not correct?
(a) Devas were worshiped by prayer and sacrificial rituals
(b) Gods are represented as powerful who can be inspired to intervene in the world of human beings through sacrificial rituals
(c) It is believed that It was said that the offering which is consumed by fire is accepted by the gods
(d) Yagyas were performed in temples
Ans: (d)


Q428. Where is the first literary reference to iron found in the Indian sub-continent?
(a) Rigveda (b) Samveda
(c) Yajurveda (d) Vinay Pitaka
Ans: (c)


Q429. Consider the following statements about the Rigveda:
1. It reflects a naturalistic polytheism – belief in multiple gods embodying natural phenomena.
2. The deities were conceived as nrirupi i.e. having physical form similar to human beings. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (c)


Q430. In which period was the cow an important form of wealth?
(a) Rigvedic period (b) Later Vedic period
(c) Post-Vedic period (d) Epic period
Ans: (a)


Q431. The word ‘Kauseya’ has been used-
(a) for cotton (b) for flax
(c) for silk (d) for wool
Ans: (c)


Q432. Who among the following
propounded the theory of the Arctic region being the native place of Aryan language- speakers?

(a) Max Muller (b) Edward Mayer
(c) Bal Gangadhar Tilak (d) Herzfield
Ans: (c)


Q433. Which is the oldest language of the Indo-European language family?
(a) Latin (b) Iranian (c) Greek (d) Sanskrit
Ans: (c)


Q434. The word ‘Arya’ in classical Sanskrit means-
(a) a believer in God
(b) a hereditary caste
(c) a believer in a particular religion
(d) a perfect person
Ans: (d)


Q435. In which Vedic text the word ‘Varna’ is first mentioned?
(a) Rigveda (b) Atharvaveda
(c) Samaveda (d) Yajurveda
Ans: (a)


Q436. The famous Battle of the Ten Kings was fought on the banks of which river?
(a) Ganga (b) Brahmaputra
(c) Kaveri (d) Parushani
Ans: (d)


Q437. The ‘Satyameva Jayate’ engraved on the Indian emblem has been taken from
(a) Rigveda (b) Bhagavad Gita
(c) Mundakopanishad (d) Matsya Purana
Ans: (c)


Q438. In which of the following texts the measurements for the Yagyavedis are prescribed?
(a) Shulva Sutra (b) Griha Sutra
(c) Dharma Sutra (d) Kalpa Sutra
Ans: (a)


Q439. The basis of untouchability in the Vedic period was
(a) impurity (b) occupation
(c) poverty (d) none of the above
Ans: (b)


Q440. Who among the following was the philosophical king of Panchala mentioned in the Upanishads?
(a) Ajatashatru (b) Brahmadatta
(c) Parikshit (d) Pravan Javali
Ans: (d)


Q441. Which of the following rivers are mentioned in the Rigveda, indicating the close relation of the Aryans with Afghanistan?
1. Kuma 2 Kumu 3 Gomti (Gomal) 4. Shutudri Select the correct answer using the code given below:

(a) 1‚ 2 and 4 only (b) 1 and 4 only
(c) 1‚ 2 and 3 only ( d) Only 2‚ 3 and 4
Ans: (c)


Q442. Rigveda is
(a) a compilation of sources (b) a compilation of stories
(c) a compilation of words (d) a text of war
Ans: (a)


Q443. Which of the following gods is considered the god of war in the Vedic pantheon?
(a) Varuna (b) Indra (c) Mitra (d) Agni
Ans: (b)


Q444. Which of the following Brahmanical texts is related to Rigveda?
(a) Aitareya Brahmin (b) Gopatha Brahmin
(c ) Shatapatha Brahmin (d) Taittiriya Brahmin
Ans: (a)


Q445. , Rigvedic Jan Sabha which was related to judicial work
(a) Sabha (b) Samiti
(c) Vidhata (d) All of the above
Ans: (a)


Q446. Under Indian culture ‘Rit’ means
(a) natural law (b) artificial law
(c) human law (d) social law
(e) none of these
Ans: (a)


Q447. The statement ‘Tamsoma Jyotirgamaya’ is basically
(a) Upanishads (b) Epics
(c) Puranas (d) Shadarsana
(e) None of these
Ans: (a)


Q448. Which Upanishad literally means white horse?
(a) Kathopanishad (b) Chandogya Upanishad
(c) Taittiriya Upanishad (d) Ishopanishad
(e) None of these
Ans: (e)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Best 200+ Indus Valley Civilization gk [FREE PDF]

Next Story

6th century BC So far

Latest from Blog

error: Content is protected !!