/

rise of autonomous states

10 mins read

rise of autonomous states

Q82. What is the correct chronology of the following? Select the correct answer using the codes given below
1. Confederation of Amritsar 2. Fourth Mysore War
3. Treaty of Lahore 4. Treaty of East India with Mewar Code:

(a) 4, 1, 3, 2 (b) 2, 1, 4, 3
(c) 1, 2, 3, 4 (d) 3, 4, 1, 2
Ans: (b)


Q83. Consider the following statements:
1. Prince Shuja freed the East India Company from the normal customs duty of 4 2 1 per cent in return for an annual payment of Rs 30 lakh.
2. Murshid Quli Zafar Khan ordered that the company’s Dastak should not be used for internal trade.
3. The servants of the East India Company sold dastak to Indian merchants to avoid customs duty. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 3 only (b) 2 and 3 only
(c) 2 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)


Q84. Consider the following statements:
1. In the First Anglo-Mysore War, the Marathas and the Nizams were with the British against Haider Ali.
2. In the Second Anglo-Mysore War, the Marathas and the Nizams supported Hyder Ali against the British. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) only 2
(c) both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: (d)


Q85. Read the following reports on the administration of Awadh and find out their correct chronological order from the codes given below.
1. Narrative of a Journey through the Upper Provinces of Hindustan.
2. Journey through the Kingdom of Awadh in the years 1849-50.
3. Outrams Report. Code:

(a) 1, 2, 3 (b) 3, 2, 1
(c) 2, 3, 1 (d) 3, 1, 2
Ans: (a)


Q86. Which of the following pair is not correctly matched?
1. Rare – Treasurer of the Nawab of Bengal
2. Jagat Seth – Seth of Murshidabad
3. Muhammad Raza Khan – Diwan of Bihar
4. Raja Shitab Rai – Diwan of Bengal Code:

(a) 1, 2, 3 (b) 2, 3 , 4 (c) 1, 2 (d) 3, 4
Ans: (d)


Q87. Consider the following statements Statement
(a): Tipu Sultan planted the Swatantraya tree at Srirangapatna. Reason (R) : The principles of the French Revolution had left a deep impression on the mind of Tipu Sultan. Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q88. Which one of the following is correctly matched?
(a) Ram Narayan – the general of Siraj-ud-daula
(b) Mir Madan – Diwan of Mir Jafar
(c) Rai Rare – Subedar of Bihar
(d) Jagat Seth – Famous Seth of Bengal
Ans: (d)


Q89. Which one of the following is correctly matched?
(a) First Anglo-Mysore War: Hyder Ali was defeated
(b) Second Anglo-Mysore: Hyder Ali defeated the British
(c) Third Anglo-Mysore War: Tipu Sultan won the war and did not give his territory to the British the
(d) fourth Anglo-Mysore war: the mid-late Tipu was defeated and the war
Ans: (d)


Q90. Which of the following silver coins of Tipu Sultan is not correctly matched with their average weight?
(a) Abidi: 87 grains (b) Bakiri: 43 grains
(c) Jafri: 20 grains (d) Kazimi: 08 grains
Ans: (d)


Q91. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists- List-I (Year) List-II (Event)
A. 1775 1. First Anglo-Burma War
B. 1780 2 1. First Anglo-Afghan War
C. 1824 3. First Anglo-Maratha War
D. 1838 4. Second Anglo-Mysore War Code:

(a) A-4 B-3 C-2 D-1 (b) A-4 B -3 C-1 D-2
(c) A-3 B-4 C-1 D-2 (d) A-3 B-4 C-2 D-1
Ans: (c)


Q92. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists
List – I List – II
(Events) (Persons)
A. First Mysore War 1. Cornwallis
B. Second Mysore War 2. Lord Hastings
C. Third Mysore War 3. Wellesley
D. Fourth Mysore War 4. Warren Hastings
5. Colonel Smith

(a) A-5 B-4 C-1 D-3 (b) A-1 B-2 C-3 D-4
(c) A-5 B-4 C-3 D-2 (d) A-4 B-3 C-2 D-1
Ans: (a)


Q93. Which of the following was the primary cause of the Fourth Anglo-Mysore War?
(a) Tipu’s invasion of British territories in Madras
(b) British invasion of Mysore with the aim of completely destroying Tipu’s power
(c) Tipu’s attack on Hyderabad, an ally of the British
(d) Nizam against Tipu and Relations between the British
Ans: (b)


Q94. Which one of the following statements is not correct?
(a) Ali Mardan Khan introduced a new system of revenue in Bengal
(b) Maharaja Ranjit Singh established modern foundries for the manufacture of cannons in Lahore
(c) Sawai Jai Singh at Amer studied Euclid’s ‘Elements of Geometry’ be translated into the culture
(d) Tipu Sultan in Mysore gave money to build the statue of goddess Sharada in Sringeri temple.
Ans: (a)


Q95. Which one of the following statements is not true about Tipu Sultan?
(a) He had sent diplomats to France, Turkey and Persia
(b) He had made trade relations with China
(c) Ambassadors of Kustuntunia and France had come to his court
(d) He did not create a maritime army
Ans: (d)


Q96. Which of the following was the first capital of the Nawabs of Awadh?
(a) Lucknow (b) Allahabad
(c) Faizabad (d) Farrukhabad
Ans: (c)


Q97. On which post did Ahmed Shah appoint Safdarjung in 1748 AD?
(a) Subedar of Awadh (b) Mir Bakshi
(c) Wazir of the Empire (d) Diwan of Suba Bihar
Ans: (c)


Q98. Who was the founder of the autonomous state of Oudh?
(a) Saadat Khan Burhan-ul-Mulk (b) Safdar Jung
(c) Murshid Quli Khan (d) Hussain Quli Khan
Ans: (a)


Q99. Which of the following British officials was not in favor of the inclusion of Awadh in the British Empire?
(a) Autrum (b) Napier (c) Hugh Rose (d) Slimane
Ans: (d)


Q100. Who among the following Indian rulers established embassies abroad in the modern way?
(a) Hyder Ali (b) Mir Qasim
(c) Shah Alam II (d) Tipu Sultan
Ans: (d)


Q101. Which of the following Indian states was a milch cow for the British?
(a) Mysore (b) Hyderabad
(c) State of Marathas (d) Oudh
Ans: (d)


Q102. Lord Wellesley’s battle with Tipu of Mysore in which Tipu was killed Who commanded the main English army?
(a) Arthur Wellesley (b) General Harris
(c) Colonel Reed (d) General Stuart
Ans: (b)


Q103. What was the main objective behind the establishment of Prajamitra Mandali, the first political organization established in Mysore
(a) Opposing Wadiyar dynasty
(b) Opposing Muslims
(c) Opposing Brahmins
(d) Opposing Zamindars
Ans: (a)


Q104. Bednur Lund Canara Guha is related to the period of which ruler
(a) the Nizam’s territory in South India
(b) the area conquered by Hyder Ali in the First Mysore War
(c) the Muslim area of ​​the North-West Frontier
(d) South In French territory
Ans: (b)


Q105. The capital of Tipu Sultan was
(a) Belur (b) Dwara Samudra
(c) Seringapatam (d) Srirangam (Srirangapatnam)
Ans: (d)


Q106. Tipu Sultan built his capital at
(a) Sri Rangapatam (b) Mysore
(c) Bangalore (d) Coimbatore
Ans: (a)


Q107. Which one of the following wars ended by the Treaty of Madras?
(a) First Carnatic War (b) Second Carnatic War
(c) First Mysore War (d) Second Mysore War
Ans: (c)


Q108. Who emerged victorious in the First Anglo-Mysore War (1767-69)?
(a) British (b) Hyder Ali
(c) Maratha (d) Nizam of Hyderabad
Ans: (b)


Q109. Tipu Sultan defeated the British army in 1780 at –
(a) Hyderabad (b) Polylur
(c) Seringapatnam (d) Nizamabad
Ans: (b)


Q110. When was Tipu Sultan killed in a war with the British?
(a) in the year 1857 (b) in the year 1799
(c) in the year 1793 (d) in the year 1769
Ans: (b)


Q111. Tipu Sultan died while fighting in
(a) First Anglo-Mysore War
(b) Second Anglo-Mysore War
(c) Third Anglo-Mysore War
(d) Fourth Anglo-Mysore War
Ans: (d)


Q112. The British general who defeated Hyder Ali at the Battle of Portonova –
(a) Captain Popheim (b) Sir Eyre Coot
(c) Sir Hector Munro (d) General Goddard
Ans: (b)


Q113. Who among the following British historians has refuted the idea that Tipu Sultan was a fanatic?
(a) Kirkpatrick (b) Wilkes
(c) P.E. Roberts (d) H.H. Dodwell
Ans: (c)


Q114. Under whose leadership did the English army defeat Hyder Ali at Porto Novo?
(a) Eyre Coot (b) Cornwallis
(c) Malcolm (d) Elphinstone
Ans: (a)


Q115. Among the following sons of Tipu Sultan was not given to the British as a hostage in the settlement of Srirangapatam
(a) Abdul Khaliq (b) Muizuddin
(c) Fatah Haider (d) None of the above
Ans: (c)


Q116. With whom did the British make the treaty of Srirangapatna?
(a) Hyder Ali (b) Dupley
(c) Tipu Sultan (d) Nandraj
Ans: (c)


Q117. ‘The kingdom of the East is at our feet.’ This statement is related to
(a) First Anglo-Mysore War (b) Second Anglo-Mysore War
(c) Third Anglo-Mysore War (d) Fourth Anglo-Mysore War
Ans: (d)


Q118. After which war did the British make this declaration “Now India is ours”?
(a) Battle of Buxar (b) Ruhela War
(c) Fourth Anglo-Mysore War (d) Second Anglo-Maratha War
Ans: (c)


Q119. Who among the following did not participate in the Treaty of Trishakti during the First Anglo-Mysore War of 1767-69?
(a) British (b) Nizam of Hyderabad
(c) Maratha (d) Raja of Travancore
Ans: (d)


Q120. The three party factions that Cornwallis formed against Tipu Sultan were
(a) British Nizam and Maratha (
b) British Nizam and Oudh
(c) British Nizam and Carnatic
(d) British Maratha and Carnatic
Ans: ( a)


Q121. Who among the following Governor Generals formed a tripartite alliance against Tipu Sultan?
(a) Warren Hasting (b) Lord Cornwallis
(c) Lord Wellesley (d) Lord William Bentinck
Ans: (b)


Q122. Tipu Sultan was ahead of his contemporaries in many ways because
(a) he knew the crisis posed by the British to the Indian powers
(b) he understood the importance of a strong economic base for military power
(c) he knew the importance of modern trade and industries understood the importance of
(d) All of the above
Ans: (d)


Q123. Who was the ruler who planted the ‘Tree of Freedom’ at Srirangapatam?
(a) Hyder Ali (b) Tipu Sultan
(c) Devraj (d) Chikka Krishnaraj
Ans: (b)


Q124. Which one of the following forces was not involved in the Anti-British Front of 1780 organized by Hyder Ali?
(a) Maratha (b) Berar
(c) Ruhela (d) Nizam
Ans: (c)


Q125. Tipu Sultan sent
(a) ambassador to Paris
(b) received help from Nizam and Marathas
(c) did not give any part of his kingdom to the British
(d) was killed by an assassin
Ans: (a)


Q126. In which year did Hyder Ali establish his suzerainty over the Kingdom of Mysore?
(a) 1755 (b) 1761 (c) 1764 (d) 1766
Ans: (b)


Q127. The Treaty of Mangalore was signed in March 1784 mainly on the insistence of
(a) Warren Hastings (b) Colonel Fullerton
(c) Tipu Sultan (d) Lord McCartney
Ans: (d)


Q128. Who among the following Governor Generals of Bengal is associated with the Third Anglo-Mysore War?
(a) Warren Hastings (b) Lord Cornwallis
(c) Sir John Shore (d) Lord William Cavendis Bentinck
Ans: (b)


Q129. The capital of the kingdom of Maharaja Ranjit Singh was
(a) Amritsar (b) Patiala
(c) Lahore (d) Kapurthala
Ans: (c)


Q130. Ranjit Singh was related to which misal?
(a) Sukarchakia (b) Sanghwalia
(c) Ahluwalia (d) Ramgarhia
Ans: (a)


Q131. Ranjit Singh received the famous Kohinoor diamond from
(a) Shah Shuja (b) Zaman Shah
(c) Dost Mohammad (d) Sher Ali
Ans: (a)


Q132. Why did Ranjit Singh not want to fight military with the British
(a) He was bound by treaty
(b) Warlords advised to avoid conflict
(c) Being militarily weaker than the British, he wanted to avoid conflict
(d) ) He was of fearful tendency
Ans: (c)


Q133. The Treaty of Amritsar was signed between
(a) British and Nizam of Hyderabad
(b) British and Ranjit Singh
(c) Peshwa and Ranjit Singh
(d) British and Peshwa
Ans: (b)


Q134. Who among the following said: ‘God wanted me to see all religions with one eye’, that’s why he took the sight of the other?
(a) Maharaja Ranjit Singh (b) Maharaja Sher Singh
(c) Maharaja Dalip Singh (d)
None of the above Ans: (a)


Q135. The kingdom of Ranjit Singh included
(a) Delhi (b) Kabul (c) Makran (d) Srinagar
Ans: (d)


Q136. Who was the last king of the Sikh kingdom?
(a) Kharak Singh (b) Sher Singh
(c) Nav Nihal Singh (d) Dalip Singh
Ans: (d)


Q137. In which year the Sikh state of Punjab was taken over by the English East India Company?
(a) 1836 (b) 1839 (c) 1849 (d) 1852
Ans: (c)


Q138. The successor of Maharaja Ranjit Singh was-
(a) Harihar Singh Nalwa (b) Khadg Singh
(c) Sher Singh (d) Naunihal Singh
Ans: (b)


Q139. Who was the finance minister of Ranjit Singh?
(a) Gulab Singh (b) Dinanath
(c) Hare Singh Nalwa (d) Sawan Mal
Ans: (b)


Q140. The decisive battle in the Second Sikh War took place at this place
(a) Chillianwala (b) Peshawar
(c) Gujarat (d) Multan
Ans: (c)


Q141. With whom did Raja Ranjit Singh edit the Treaty of Amritsar in 1809, which gave him the freedom to expand north of the Sutlej?
(a) Peshwa Bajirao II
(b) Holkar of Indore
(c) Scindia of Gwalior
(d) East India Company
Ans: (d)


Q142. ‘Ranjeet Singh died today’ – this statement was said by a Sikh soldier on which occasion?
(a) Amritsar Treaty of 1809 (b) Sobraon War of 1846
(c) Lahore Treaty of 1846 (d) 1849 War of Gujarat
Ans: (a)


Q143. Who among the following Dogras was a supporter of Sher Singh, son of Ranjit Singh?
(a) Gulab Singh (b) Dhyan Singh
(c) Sucha Singh (d) All these
Ans: (a)


Q144. Who among the following was not a member of the ‘Council of Three’ to govern Punjab after the merger of Punjab?
(a) H. M. Elliot (b) Sir Henry Lawrence
(c) John Lawrence (d) Robert Montgomery
Ans: (*)


Q145. Rajvallabh Ghasiti Vegam Shaukat Jung was the main enemy of
(a) Alivardi
Khan ( b) Sirajuddaula (c) Mirkasim (d) Nandakumar
Ans: (b)


Q146. Who among the following conferred the title of ‘Jagat Seth’ on Fateh Chand?
(a) Alivardi Khan (b) Siraj-ud-Daulah
(c) Mir Jafar (d) Muhammad Shah
Ans: (d)


Q147. Which of the following Nazim of Bengal reduced the amount of tax paid to the Mughal court in the eighteenth century?
(a) Murshid Quli Khan (b) Sarfaraz Khan
(c) Alivardi Khan (d) Sirajuddaula
Ans: (b)


Q148. Which of the following was the capital of the Nawabs of Bengal in the first half of the eighteenth century?
(a) Calcutta (b) Burdwan
(c) Murshidabad (d) Dhaka
Ans: (c)


Q149. What was the main reason for the quarrel between Mirkasim and the East India Company?
(a) Murder of Ramnarayan
(b) Transfer of capital to Munger
(c) Complete abolition of inter-state trade by the company
(d) Search of forts in Bihar by the officers of the company
Ans: (c)


Q150. After the Battle of Plassey in Bengal, the British retained the position of Nawab because
(a) thought that this system had not yet become incompatible with their interests
(b) wanted to keep Muslim sentiments
(c) Mughals Were afraid of the emperor’s
retribution (d) had accepted the excessive logic of Mir Jafar
Ans: (a)


Q151. During the reign of Mir Jafar, a turning point in the policy of the British took place
(a) abruptly abolishing the rights of the Nawab
(b) fighting one faction against another
(c) patronizing Hindu officials in Bengal
(d) the British Protection to allies
Ans: (a)


Q152. Who settled Calcutta?
(a) John Sarman (b) Vasco-da-Gama
(c) Warren Hastings (d) Job Charnock
Ans: (d)


Q153. Who among the following was the founder of Calcutta?
(a) Charles Eyre
(b) Job Chornack
(c) Gerold Chol
(d) William Norris
Ans: (b)


Q154. Which independent state was founded by Nizam-ul-Mulk?
(a) Hasanpur
(b) Hyderabad
(c) Kandahar
(d) Burhanpur
Ans: (b)


Q155. Which one of the following was one of the reasons for the failure of the French in India in the 18th century?
(a) He
sided with the weak Indian parties like Chanda Sahib and Muzaffar Jung (b) Dupleix was recalled at a crucial time
(c) He conspired against the Indian powers
(d) His trading company was heavily influenced by the French government Dependent
Ans: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Mughal Era Miscellaneous

Next Story

East India Company and Nawab of Bengal

Latest from Blog

error: Content is protected !!