Rise of Magadha indian History Objective Questions Answer

1 min read
Rise of Magadha indian History
Rise of Magadha indian History

Rise of Magadha indian History Objective Questions Answer

1. Which area of India was known as Avantika in ancient times?
(A) Avadh (B) Ruhelkhand
(C) Bundelkhand (D) Malwa
Ans. (D)

2. The ‘Ajivikas’ were-
(A) Sect contemporary to the Buddha
(B) Breakaway branch of the Buddhists
(C) Sect founded by Charvaka
(D) Sect founded by Shankaracharya
Ans. (A)

3. Which ruler murdered his father, Bimbisara to ascend the throne?
(A) Ashoka (B) Ajatshatru
(C) Kanishka (D) Simukha
Ans. (B)

4. Alexander and the army of Porus camped on the opposite bank of which river?
(A) Ravi (B) Jhelum
(C) Sutlej (D) Chenab
Ans. (B)

5. Arrange the following Magadhan dynasties in chronological order:
I. Nandas II. Shishu nagas
III.Mauryas IV. Haryankas
(A) IV, II, III and I (B) II, I, IV and III
(C) IV, II, I and III (D) III, I, IV and II
Ans. (C)

6. King Kharvela was the greatest ruler of the Chedi Dynasty of
(A) Cholamandalam (B) Kalinga
(C) Kannauj (D) Purushpur
Ans. (B)

7. Name the kingdom which first used elephants in wars-
(A) Kosala (B) Magadha
(C) Champa (D) Avanti
Ans. (B)

8. Whose army did Alexander the Greek ruler confront on the banks of the river Jhelum?
(A) Chandragupta Maurya
(B) Ambi
(C) Dhanananda (D) Porus
Ans. (D)

9. Name of Republic which was a confederacy to tribes in the 6th century B.C.-
(A) Gandhara (B) Vajji
(C) Koushal (D) Avanti
Ans. (B)

10. Which one of the following scholar, challenged Invincible Yajnavalkya for debate?
(A) Ghosha (B) Apala
(C) Maitreyi (D) Gargi
Ans. (D)

11. Which of the following ruler was responsible for the rise of Magadha?
(A) Bindusara (B) Ajatshatru
(C) Bimbisara (D) Vasudeva
Ans. (C)

12. Which dynasty ruled over ‘Magadha’ after Mauryan Dynasty?
(A) Satavahan (B) Shunga
(C) Nanda (D) Kanva
Ans. (B)

13. Nalanda Mahavira site is in
(A) Rajasthan (B) Assam
(C) Bihar (D) Gujarat
Ans. (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

One Caste One Religion, One God for Man is the teaching of Whom? Modern history related questions. free pdf download

Next Story

The Indus Valley Civilization type was found in Where? Download free pdf of History

Latest from Blog

error: Content is protected !!