/

Sangam Age (Cher Chola‚ Pandya)

5 mins read

Sangam Age (Cher Chola‚ Pandya)

Q1225. The Greek traveler ‘Herodotus’ came to India in-
(a) 5th century BC. (b) 2nd century BC
(c) 6th century BC (d) 1st century BC
Ans: (a)


Q1226. Which Sangam literary work mentions that the Aryans started the ritual and ceremony of marriage (Karanam)?
(a) Tolkappiyam (b) Pattuppattu
(c) Ettut Togai (d) Manimekhlai
Ans: (a)


Q1227. Combines ancient texts available Tamils Ha─
(a) Pttinppala (b) Tirumurugaruppda
(c) Mdurakanchi (d) Tolkappiam
Ans: (d)


Q1228. Which of the following is a Tamil grammar book?
(a) Pattupattu (b) Ittutogai
(c) Silappadikaram (d) Tolkappiyam
Ans: (d)


Q1229. On which subject is the Sangam text Tolkappiyam based?
(a) Astronomy (b) Grammar
(c) Music (d) Medicine
Ans: (b)


Q1230. Which of the following were the epics in early Tamil literature?
(a) Tolkappiyam and Tirukkural
(b) Ahananuru and Purnanuru
(c) Padidruppatru and Maduraikkanchi
(d) Shilappadikaram and Manimekhalai
Ans: (d)


Q1231. Which of the following is related to ancient Tamil texts grammar?
(a) Shilapaddikaram (b) Manimekalai
(c) Tolkappiyam (d) Purananuru
Ans: (c)


Q1232. Which one of the following dynasties is not mentioned in the Sangam literature?
(a) Chola (b) Chera (c) Pandya (d) Pallava
Ans: (d)


Q1233. In which Tamil scripture the worship of the husband wife has got the prestige?
(a) Akananuru (b) Shilappadikaram
(c) Tolkappiyam (d) Manimekhalai
Ans: (b)


Q1234. ‘Padiruppattu’ is a collection of poems praising which kings?
(a) Chera (b) Chola
(c) Pandya (d) Todiaman
Ans: (a)


Q1235. Which of the following Tamil texts has been given the name of ‘Laghuveda’?
(a) Nandikambakkam (b) Kalingaputtaparni
(c) Periyapuranam (d) Kural
Ans: (d)


Q1236. Shilappadikaram was authored by-
(a) Ilango (b) Paranar
(c) Karikala (d) Vishnuswamin
Ans: (a)


Q1237. Which river is praised in the fifth century Tamil epic Shilappadikaram?
(a) Kaveri (b) Godavari
(c) Saraswati (d) Ganga
Ans: (a)


Q1238. Who was to write ‘Mahabharata’ in Tamil language during ‘Sangam-period’?
(a) Kamban (b) Kuttan
(c) Villiputra Alvar (d) Perundevanar
Ans: (d)


Q1239. In which language was the Sangam literature written?
(a) Tamil (b) Pali
(c) Prakrit (d) Sanskrit
Ans: (a)


Q1240. Under whose patronage was the Sangam literature composed?
(a) Chola (b) Chera
(c) Pandya (d) Chalukya
Ans: (c)


Q1241. Which of the following texts describes the difficult sea voyage by Indian traders to Katah Island?
(a) Periplus of the Erythraean Sea
(b) Samaraichakaha
(c) Baveru Jataka
(d) Milindapanho
Ans: (b)


Q1242. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Shilappadikaram : Ilagoadigal
(b) Manimekhalai : Thirumajishi
(c) Kural : Thiruvalluvar
(d) Tirumadal : Tirumangai Alvar
Ans: (b)


Q1243. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below List I List II
A. Tirukkural 1 Ilango Adigal
B. Shilappadikaram 2 Sattanar
C. Manimaikhale 3 Tolkappiyar
D. Tolkappiyam 4 Thiruvalluvar Code:
ABCD

(a ) 4 1 2 3
(b) 1 4 3 2 ` (c) 4 1 3 2
(d) 1 4 2 3
Ans: (a)


Q1244. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists –
List-I (Sangam Granth) List-II (
Compiler ) A. Engarunuru 1 Rudra Sharman
B. Ahananuru 2 Nakkirar
C. Murugaruppadai 3 Nattatnar
D. Shirupunurruppadai 4 Gudalur Killar Code:
ABCD

(a) 3 2 1 4 (b) 3 1 2 4 (c) 4 2 1 3 (d) 4 1 2 3
Ans: (d)


Q1245. The date of the classical texts of the Sangam age was –
(a) 600 B.C. – 300
B.C. (b) 30 B.C. – 100 A.D.
(c) 200 B.C. – 200 A.D.
(d) 100 B.C. – 100 A.D.
Ans: (d)


Q1246. What is the date of Sangam determined-
(a) 500 BC From 500 AD (b) 100 to 150 AD
(c) 50 to 200 AD (d)
None of the above Ans: (a)


Q1247. What was Uraiyur famous for in the Sangam age?
(a) Important center of trade of spices
(b) Important center of trade of cotton
(c) Important trading center of foreign trade
(d) Important center of internal trade
Ans: (b)


Q1248. What was the Sangam in Ancient India?
(a) Association of Tamil poets
(b) Court poets of Tamil kings
(c) Tamil settlement
(d) Megalithic tombs
Ans: (a)


Q1249. Third Sangam took place at –
(a) Arikamedu (b) Ernakulam
(c) Madurai (d) Tuticorin
Ans: (c)


Q1250. Sangam means –
(a) Dynasty of South India (b) Tamil religious texts
(c) Assemblies of Tamil scholars (d) Ancient name of South India
Ans: (c)


Q1251. The first Tamil Sangam was founded by –
(a) Thiruvalluvar (b) Parashurama
(c) Mamulnar (d) Agastya
Ans: (d)


Q1252. How many Sangams were there according to tradition?
(a) Two (b) Three (c) Four (d) Five
Ans: (b)


Q1253. Which statement is correct regarding the Sangam age in the history of South India?
(a) It was an era of political anarchy
(b) It was a period of revival of Vedic culture
(c) It was an era of great literary activity
(d) It was a period of rebellion and war
Ans: (c)


Q1254. Which of the following port was known as Paduke by the author of “Periplus of the Erythraean Sea”?
(a) Tamralipti (b) Arikamedu (c) Bharounch (d) Cochin
Ans: (b)


Q1255. Where was the Roman settlement found –
(a) Kalibanga (b) Arikamedu (c) Rangpur (d) Satara
Ans: (b)


Q1256. The commercial establishment of Rome in India was first discovered in the following-
(a) Arikamedu (b) Muziris (c) Bharuch (d) Tamralipti
Ans: (a)


Q1257. Tondi was a prosperous port of-
(a) Cheras (b) Cholas
(c) Pandyas (d) Maharathis
Ans: (a)


Q1258. Which one of the following was not a port located on the west coast of India?
(a) Motupalli (b) Muziris
(c) Surparak (d) Kalyan
Ans: (a)


Q1259. With whom is ‘Kaveripatnam’ related in Sangam literature?
(a) Cholas (b) Pandyas
(c) Cheras (d) None of the above
Ans: (a)


Q1260. At the mouth of which of the following river was the ancient Patan Puhar situated?
(a) Kaveri (b) Periyar
(c) Tamrapari (d) Vaigai
Ans: (a)


Q1261. Which of the following dynasties is not mentioned in the Sangam literature?
(a) Kadamba (b) Chera (c) Chola (d) Pandya
Ans: (a)


Q1262. Which was not a kingdom in the Sangam age –
(a) Chola (b) Chera
(c) Pandya (d) Pallava
Ans: (d)


Q1263. Who was not in the Sangam age –
(a) Chera (b) Chola
(c) Pandya (d) Chalukya
Ans: (d)


Q1264. The king of which dynasty of South India sent an emissary to the kingdom of Rome in 26 BC. was sent in?
(a) Chola (b) Chera
(c) Pandya (d) Chalukya
Ans: (c)


Q1265. Assertion (A) – The Aham (Aham) and Puram (Puram) poems of the Padinen Kilukanakku Group are a follow-up to the Sangam compositions. Reason (R) – He was included in the later Sangam compositions as opposed to the major Sangam compositions. Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of
A (b) Both A and R are correct and R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is false
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q1266. In the literature of the Sangam period, who and what were Mannan used for?
(a) Prime Minister (b) Revenue Minister
(c) Army Officer (d) Raja
Ans: (d)


Q1267. In ancient Tamil country, the noun of fertile agricultural land was –
(a) Palai (b) Marudam
(c) Mullai (d) Nethdal
Ans: (b)


Q1268. With which deity is Murugan mentioned in the Sangam texts –
(a) Shiva (b) Balarama
(c) Skanda (d) Krishna
Ans: (c)


Q1269. Who discovered monsoon with reference to India?
(a) Strabo (b) Ptolemy
(c) Hippalus (d) Arrian
Ans: (c)


Q1270. Who among the following was the Sangam poet of Sri Lanka?
(a) Gajabahu (b) Ilattu Pudan Devanar
(c) Ilambodhiyar (d) Terdaran
Ans: (a)


Q1271. The Pandyas were concentrated in-
(a) Madurai (b) Tanjore
(c) Andhra Pradesh (d) Kaveripatan
Ans: (a)


Q1272. Where are the Greco-Roman merchants mentioned as Yavanas?
(a) Arthashastra (b) Ashoka’s inscription
(c) Ashtadhyayi (d) Sangam literature
Ans: (d)


Q1273. Match the terms in List – I with the terms in List – II and find your correct explanation from the codes given below the lists. List-I List-II
A. Tirukkural 1 Prem Katha
B. Tolkappian 2 Darshan
C. Shilpadikaram 3 Vanik Katha
D. Manimekhalai 4 Grammar Code:
ABCD

(a) 1 2 4 3
(b) 2 3 4 1
(c) 4 2 3 1
(d) 2 4 1 3
Ans: (d)


Q1274. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below –
Assertion (a) : Ericamedu was a center of Indo-Rome trade. Reason (R) : A large number of Roman coins have been found from the excavations of Ericamedu. Code:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are correct, but R is the correct explanation of A.
(c) A is correct but R is wrong.
(d) A is wrong but R is correct.
Ans: (a)


Q1275. Tondi was a prosperous seaport in the early period of Indian history?
(a) Chera (b) Chola
(c) Pandya (d) Andhra
Ans: (a)


Q1276. On whose bank was the ancient Patan Puhar situated?
(a) Tamraparni (b) Kaveri
(c) Periyar (d) Vaigai
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Foreign invasion of ancient India

Next Story

History of South India (Chola, Chalukya, Pallava)

Latest from Blog

error: Content is protected !!