/

Sayyid and Lodi dynasty

3 mins read

Sayyid and Lodi dynasty

Q285. What were the answers?
(a) Work related to Hindus (b) Agricultural tax
(c) Law of the state (d) None of these Answer-c)
Ans:


Q286. The dynasty founded by Khizr Khan is known as Sayyid dynasty because –
(a) he and his successors assumed the title Sayyid
(b) Khizr Khan belonged to the Sayyid clan of eastern Turkistan
(c) Khizr Khan was the descendant of Prophet Muhammad was
(d) he was a scholar of Islamic Dharmdrshn
Ans: (c)


Q287. Which dynasty’s rule was established in India after the invasion of Timur?
(a) Lodi dynasty (b) Sayyid dynasty
(c) Tughlaq dynasty (d) Khilji dynasty
Ans: (b)


Q288. Who among the following composed his poems under the name ‘Gulrukhi’?
(a) Firoz Shah Tughlaq (b) Bahlol Lodi
(c) Sikandar Lodi (d) Ibrahim Lodi
Ans: (c)


Q289. Which of the Sultans of Delhi wrote many poems under the name ‘Gulrukhi’?
(a) Firoz Tughlaq (b) Bahlol Lodi
(c) Sikandar Lodi (d) Ibrahim Lodi
Ans: (c)


Q290. Who among the following medieval rulers wrote poems under the nickname ‘Gulrukhi’?
(a) Sikandar Lodi (b) Ibrahim Lodi
(c) Jahangir (d) Bahadur Shah II
Ans: (a)


Q291. The city of Agra was founded by –
(a) Bahlol Lodi (b) Firoz Tughlaq
(c) Khizr Khan (d) Sikandar Lodi
Ans: (d)


Q292. Which of these Sultans shifted the capital of the Sultanate from Delhi to Agra?
(a) Ibrahim Lodi (b) Sher Shah
(c) Sikandar Lodi (d) Akbar
Ans: (c)


Q293. Who among the following founded Agra?
(a) Balban (b) Bahlol Lodi
(c) Sikandar Lodi (d) Firoz Tughlaq
Ans: (c)


Q294. Who among the following founded the city of Agra?
(a) Akbar (b) Sikandar Lodi
(c) Ibrahim Lodi (d) Bahlol Lodi
Ans: (b)


Q295. Which medieval sultan is credited with laying the foundation of the city of Agra and making it the capital of the Sultanate?
(a) Iltutmish (b) Mohammad bin Tughlaq
(c) Firoz Shah Tughlaq (d) Sikandar Lodi
Ans: (d)


Q296. Which of the following states was acquired by Sultan Bahlol Lodi of Delhi in 1484 AD?
(a) Kashmir (b) Jaunpur
(c) Nepal (d) Gujarat
Ans: (b)


Q297. The important achievement of Bahlol Lodi was that he successfully fought against one of the following states:
(a) Mewat (b) Jaunpur
(c) Chandwar (d) Sambhal
Ans: (b)


Q298. The currency of which of the following sultans remained the medium of exchange till the time of Akbar?
(a) Mohammad bin Tughlaq (b) Firoz Shah Tughlaq
(c) Bahlol Lodi (d) Ibrahim Lodi
Ans: (c)


Q299. Given below are two statements
marked as Assertion (A) and Reason (R) – Assertion (A): Bahlol Lodi’s principle of kingship was based on fraternity. Reason (R) : Bahlol respected Afghan tribal sentiments. Which one of the following is correct with respect to the above statements?

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct and R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is false
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q300. Which of the following Sultan first adopted the title of ‘Hazrat-i-Ala’ and later ‘Sultan’?
(a) Bahlol Lodi (b) Sikandar Lodi
(c) Sher Shah Suri (d) Islam Shah Suri
Ans: (a)


Q301. Which medieval ruler declared that ‘kingdom is fraternity’ and ‘fraternity is kingship’?
(a) Naseeruddin Mahmud (b) Khusro Shah
(c) Firoz Shah Tughlaq (d) Bahlol Lodi
Ans: (d)


Q302. Under whose rule Guru Nanak Dev founded Sikhism, who was he?
(a) Firoz Shah Tughlaq (b) Sikandar Lodi
(c) Humayun (d) Akbar
Ans: (b)


Q303. Which of the following is not related to Sikandar Lodi?
(a) Measuring land for land revenue assessment
(b) Establishment of a translation department
(c
) Abolition of tax on food (d) Following Bahlol Lodi’s principle of kingship
Ans: (d)


Q304. Name the Sultan who removed ‘Zakat’ from food grains?
(a) Alauddin Khilji (b) Mohammad bin Tughlaq
(c) Firoz Shah Tughlaq (d) Sikandar Lodi
Ans: (d)


Q305. Who among the following Sultans is known to have abolished tax on food grains?
(a) Alauddin Khalji (b) Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Firoz Tughlaq (d) Sikandar Lodi
Ans: (d)


Q306. Who among the following invited scholars from Arabia, Persia and Central Asia?
(a) Balban (b) Alauddin Khilji
(c) Muhammad bin Tughlaq (d) Sikandar Lodi
Ans: (d)


Q307. Which one of the following is the correct chronology of the rule of the Afghan rulers on the throne of Delhi?
(a) Sikandar Shah–Ibrahim Lodi–Bahlol Khan Lodi
(b) Sindar Shah–Bahlol Lodi–Ibrahim Lodi
(c) Bahlol Khan Lodi–Sikandar Shah–Ibrahim Lodi
(d) Bahlol Khan Lodi – Ibrahim Lodi Sikandar Shah
Ans: (c) )


Q308. Who among the following Sultanate rulers was of Afghan origin?
(a) Khilji (b) Tughlaq
(c) Sayyid (d) Lodi
Ans: (d)


Q309. The given map belongs to which Lodi Sultan and the place marked with A on the map represents which city?
(a) Bahlol Lodi, Jaunpur (b) Sikandar Lodi Aligarh
(c) Ibrahim Lodi Jaunpur (d) Ibrahim Lodi Aligarh
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Tughlaq dynasty

Next Story

Sultanate period architecture and art

Latest from Blog

error: Content is protected !!