/

Shivaji and Maratha Empire

17 mins read

Shivaji and Maratha Empire

Q1358. Given below are two statements, one labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R):
Assertion (A): Babur wrote the Baburnama in Turkish. Reason (R) : Turkish was the official language of the Mughal court. With reference to the above two statements, state which of the following is correct?

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is incorrect
(d) A is false is but R is correct
Ans: (c)


Q1359. Arrange the following in the order of their rule.
(1) Bajirao – 2 Balaji Bajirao
(3) Balaji Vishwanath – 4 Madhav Rao Select the correct answer using the codes given below:

(a) 4, 3, 1, 2 (b) 1, 2, 3, 4
(c) 3, 1, 2, 4 (d) 2, 1, 4, 3
Ans: (c)


Q1360. Arrange the following Peshwas in chronological order-
1. Balaji Vishwanath 2 Bajirao
3. Balaji Bajirao 4 Madhavrao I

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 4, 1, 2, 3
(c) 2, 1, 3, 4 (d) 3, 2, 1, 4
Ans: (a)


Q1361. Place the following in the correct chronological order-
1. Chhatrapati Shahu ji 2. Rajaram
3. Shambhaji 4. Shivaji II Code:

(a) 3‚ 2‚ 1‚ 4 (b) 3‚ 2‚ 4‚ 1
(c) 2‚ 3 1‚ 4 (d) 1‚ 2‚ 3‚ 4
Ans: (b)


Q1362. Which sequence of campaigns of Shivaji is correct?
(a) Chakan‚ Supa‚ First invasion of Surat Bijapuri Karnataka campaign
(b) Bijapuri Karnataka campaign‚ First attack on Surat Chakan‚ Supa
(c) First attack on Surat‚ Supa‚ Chakan‚ Bijapuri Karnataka campaign
(d) Supa‚ First invasion of Surat, Chakan, Bijapuri Karnataka campaign
Ans: (a)


Q1363. With the help of the given code place the following events in chronological order-
1. Treaty of Purandar
2. Plunder of Surat
3. Plunder of Shaista Khan’s camp
4. Victory code of Torna :

(a) 4, 3, 2, 1 (b) ) 2, 3, 1, 4
(c) 4, 2, 1, 3 (d) 2, 4, 3, 1
Ans: (a)


Q1364. Assertion (A) : After the decline of the Mughal rule, the Marathas emerged as the most capable domestic power in India. Reason (R) : The clear concept of a united India country was first made by the Marathas. Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of
A (b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is false
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q1365. Assertion (A): Shivaji used to consult a council of ministers in the matter of state. Reason (R) : Each minister held independent charge of his department. Code:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is incorrect
(d) ) A is wrong but R is correct
Ans: (c)


Q1366. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below:
Assertion (A) : The rise of Maratha power in the late seventeenth century ushered in a new element in Indian politics, as did Vijayanagara in the earlier era Was?
Reason (R) : The Marathas had a legacy of political and cultural activities of a high order in the background of standing for the national interest under the leadership of the Yadavas of Devagiri in the pre-medieval Indian history. Code:

(a) Both (a) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (a)
(b) (a) and (R) both are correct, but (R) is the correct explanation of (a) No
(c) (a) is true, but (R) is wrong
(d) (a) is false, but (R) is right
Ans: (a)


Q1367. Given below are two statements
, one labeled as Assertion (A) and the other as Reason (R) . Reason (R) : The successors of Sahu did not have real power. Code:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is incorrect
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q1368. Study the following statements and select the correct answer from the codes given below Assertion-
A: Shivaji signed the Treaty of Purandar. Reason-R : He had given up all hope of resistance to the Mughals. Code:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (c)


Q1369. Consider the following statements Statement-
A : The Council of Eight Ministers (Ashtapradhan) of Shivaji was not a cabinet in any way. Reason-R: The eight ministers acted as the secretaries of Shivaji. Select the correct answer from the code given below:

(a) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is the correct explanation of
A (c) A is true but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q1370. Assertion (A): Shortly before the death of Aurangzeb in 1707, Aurangzeb freed Shahu. Reason (R) : Zulfiqar held the view that the return of Shahu to the kingdom would lead to a division among the Marathas due to which they would fail to plunder the royal territories. Code:
(a) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is the correct explanation of
A (c) A is true but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q1371. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below
List – I List-II

(a) Poona 1 Bhonsle
(b) Gwalior 2 Peshwa
(c) Nagpur 3 Scindia
(d) Baroda 4 Gaikwada Code:
ABCD
(a) 2 3 1 4 (b) 4 2 3 1 (c) 1 2 3 4 (d) 3 1 4 2
Ans: (a)


Q1372. With reference to Maratha administration, which of the following pairs are correctly matched?
(a) Sumant Foreign Affairs
(b) Peshwa State Correspondence
(c) Secretary Palace-Parganas Account
(d) Amatya War Policy
Ans: (a)


Q1373. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Scindia Gwalior
(b) Peshwa Mumbai
(c) Bhonsle Nagpur
(d) Holkar Indore
Ans: (b)


Q1374. Where and when did the coronation of Shivaji take place?
(a) Konkan in 1653 (b) Mumbai in 1665
(c) Pune in 1660 (d) Raigad in 1674
Ans: (d)


Q1375. When was Shivaji born and when he assumed the title of Chhatrapati?
(a) 1626, 1675 (b) 1625
(c) 1627, 1661 (d) 1627, 1674
Ans: (d)


Q1376. In which of the following fort was Shivaji born?
(a) Javli (b) Champaner
(c) Jinji (d) Shivner
Ans: (d)


Q1377. Where was Shivaji born?
(a) Purandar (b) Poona
(c) Raigarh (d) Shivner
Ans: (d)


Q1378. Who among the following was present at the coronation of Englishman Shivaji and presented gifts on behalf of the East India Company?
(a) Rault (b) Henry Oxinden
(c) William Finch (d) William Langhorn
Ans: (b)


Q1379. Where was the formal coronation of Shivaji as Chhatrapati?
(a) Pune (b) Kolhapur
(c) Raigarh (d) Ahmednagar
Ans: (c)


Q1380. The place where Shivaji’s coronation took place is named-
(a) Raigad (b) Nagpur (c) Pune (d) Nashik
Ans: (a)


Q1381. Where was the capital of Shivaji’s empire?
(a) Poona (b) Raigarh
(c) Karwar (d) Purandar
Ans: (b)


Q1382. The capital of Shivaji’s kingdom was –
(a) Sinhagad (b) Raigad
(c) Pandharpur (d) Poona
Ans: (b)


Q1383. Where was the capital of Shivaji?
(a) Raigarh (b) Sindhudurg (c) Poona (d) Kolhapur
Ans: (a)


Q1384. Which of the following statements about Shivaji is not true?
(a) Persian historian Khafi Khan has praised Shivaji’s religious policy
(b) Shivaji met Emperor Aurangzeb in Agra with the aim of achieving ‘Hindavi Swarajya’
(c) Shivaji left behind a permanent empire
(d) Shivaji neglected trade and commerce.
Ans: (b)


Q1385. Which one of the following statements regarding Shivaji’s revenue system is not correct?
(a) The saddle was used to measure the entire land of the state
(b) 30% of the produce was the revenue of the state
(c) the cultivator could
pay the revenue in the form of produce or cash (d) the zamindar was allowed to collect the revenue in his halqa Was.
Ans: (d)


Q1386. Which one of the following statements is false about Shivaji?
(a) Shivaji was a religious person.
(b) He was a staunch Hindu.
(c) In 1674 AD, he was coronated in Raigad by Vedic method.
(d) He forced the Muslims to convert and accept Hinduism.
Ans: (d)


Q1387. State one incorrect statement about Shivaji –
(a) He appointed Muslims in his administration.
(b) Aurangzeb gave him a title.
(c) They had a navy.
(d) None of the above statements are false.
Ans: (d)


Q1388. The member of the Ashta Pradhan of Shivaji who looked after the foreign affairs was –
(a) Peshwa (b) Secretary
(c) Pandit Rao (d) Sumant
Ans: (d)


Q1389. What was the name of the official minister of foreign affairs during Shivaji’s time?
(a) Pradhan (b) Amatya
(c) Mantri (d) Sumant
Ans: (d)


Q1390. What was the name of the minister in charge of foreign affairs in the time of Shivaji?
(a) Pradhan (b) Amatya
(c) Minister (d) Sumant
Ans: (d)


Q1391. What was the minister of foreign affairs under Shivaji called?
(a) Pradhan (b) Amatya
(c) Mantri (d) Sumant
Ans: (d)


Q1392. Who was the foreign minister during the reign of Shivaji?
(a) Sumant (b) Amatya
(c) Sir-e-Naubat (d) Secretary
Ans: (a)


Q1393. Who among the following Maratha officers looked after the revenue department?
(a) Peshwa (b) Amatya (c) Secretary (d) Sumant
Ans: (b)


Q1394. By what name was the finance minister known during the reign of Shivaji?
(a) Peshwa (b) Panditrao
(c) Minister (d) Amatya
Ans: (d)


Q1395. Amatya, who was a member of the Ashta-Pradhan of Shivaji, was the officer of which one of the following?
(a) Account of income and expenditure
(b) State correspondence
(c) External affairs
(d) All affairs of the state in the absence of the king
Ans: (a)


Q1396. Who among the following was responsible for collecting land revenue under the Marathas?
(a) Patel (b) Kulkarni
(c) Mirasdar (d) Silahdar
Ans: (a)


Q1397. Who among the following was responsible for collecting land revenue in the villages under the Marathas?
(a) Patel (b) Kulkarni
(c) Mirsadar (d) Silahdar
Ans: (a)


Q1398. Which one of the following conditions of the Treaty of Purandar (1665 AD) is not true?
(a) Shivaji was to dedicate 23 out of 35 forts to the Mughals
(b) Shivaji agreed to send his son Shambhaji to the service of the Mughal emperor Aurangzeb
(c) Shambha ji was given 5000/5000 mansab
(d) Shivaji was not expected to assist the Mughal generals in the Bijapur campaigns
Ans: (d)


Q1399. With which Mughal general did Shivaji sign the Treaty of Purandar (1665 AD)?
(a) Jai Singh (b) Jaswant Singh
(c) Shaista Khan (d) Afzal Khan
Ans: (a)


Q1400. With which Mughal general did Shivaji sign the treaty of Purandar in 1665?
(a) Diler Khan (b) Jai Singh (c) Jaswant Singh (d) Shaista Khan
Ans: (b)


Q1401. With which Mughal general did Shivaji sign the Treaty of Purandar (1665 AD)?
(a) Jaswant Singh (b) Jai Singh
(c) Shaista Khan (d) Diler Khan
Ans: (b)


Q1402. In which fort did Shivaji surrender in the battle of Purandar –
(a) Purandar fort (b) Raigad fort
(c) Lahore fort (d) None
Ans: (a)


Q1403. With which Mughal general did Shivaji sign the famous ‘Treaty of Purandar’ in 1665 AD?
(a) Jaswant Singh (b) Jai Singh
(c) Shaista Khan (d) Diler Khan
Ans: (b)


Q1404. With which Mughal general did Shivaji sign the Treaty of Purandar?
(a) Jaswant Singh (b) Jai Singh
(c) Shaista Khan (d) Diler Khan
Ans: (b)


Q1405. By which treaty did Shivaji give three-fourth of his kingdom to the Mughals?
(a) Jinji (b) Purandar (c) Poora (d) Chakan
Ans: (b)


Q1406. With which of the following Mughal generals did Shivaji sign the Treaty of Purandar (1665 AD)?
(a) Jaswant Singh (b) Jai Singh
(c) Shaista Khan (d) Diler Khan
Ans: (b)


Q1407. There was a council of ministers named Ashtapradhan –
(a) in Gupta administration (b) in Chola administration
(c) in Vijayanagara administration (d) in Maratha administration
Ans: (d)


Q1408. ‘Ashta Pradhan’ council of ministers was in the period of
(a) Shivaji (b) Krishna Deva Raya
(c) Peshwa Bajirao (d) Akbar
Ans: (a)


Q1409. There was a council of ministers called ‘Ashtapradhan’ –
(a) Gupta rule (b) Maratha rule
(c) Vijayanagara rule (d) Chola rule
Ans: (b)


Q1410. What was the duty of ‘Shurunvis’ or ‘Chitnis’ under the ‘Ashta Pradhan’ system?
(a) He used to help the ruler in correspondence.
(b) He was the Organizing Manager
(c) He was the Finance Minister.
(d)
None of the above Ans: (a)


Q1411. Which one of the following officers was not under the ‘Ashta Pradhan’ in the civil administration of Shivaji?
(a) Peshwa (b) Majmuadar
(c) Sumant (d) Kotwal
Ans: (d)


Q1412. Who dissolved the Ashta Pradhan Samiti?
(a) Shivaji (b) Shahu
(c) Shambaji (d) Tarabai
Ans: (c)


Q1413. Who among the following made the Maratha rule simple and effective after Shambhaji-
(a) Rajaram (b) Balaji Vishwanath
(c) Gangabai (d) Nanaji Deshmukh
Ans: (b)


Q1414. Who among the following Maratha goddesses led the struggle against the Mughal Empire from 1700 onwards?
(a) Ahalyabai (b) Muktabai
(c) Tarabai (d) Rukminibai
Ans: (c)


Q1415. In whose hands was the Maratha leadership at the time of Aurangzeb’s death?
(a) Shambaji (b) Rajaram (c) Jijabai (d) Tarabai
Ans: (d)


Q1416. The Maratha warrior who saved the Maratha power from the invasion of the Mughals –
(a) Mastani (b) Parvatibai (c) Tarabai (d) Tulsibai
Ans: (c)


Q1417. In whose hands was the Maratha leadership at the time of Aurangzeb’s death?
(a) Shambhuji (b) Rajaram
(c) Jijabai (d) Tarabai
Ans: (d)


Q1418. Who among the following successors of Shivaji was given the title of ‘Honestar’ by Aurangzeb?
(a) Rajaram (b) Tarabai (c) Shahu (d)
None of the above Ans: (b)


Q1419. What was the name of Rajaram’s wife and mother of Shivaji II?
(a) Jijabai (b) Ahilyabai
(c) Avantibai (d) Tarabai
Ans: (d)


Q1420. At what rate did Shivaji collect land revenue?
(a) 1/2 of the yield (b) 1/3 of the yield
(c) 2/3 of the yield (d) 2/5 of the yield
Ans: (d)


Q1421. What was the share of the state in the form of land revenue in agricultural production in Shivaji’s land tax system?
(a) 16% (b) 25% (c) 35% (d) 40%
Ans: (d)


Q1422. Who was the lowest rank officer in Shivaji’s cavalry?
(a) Havildar (b) Hazari
(c) Jumladar (d) Nayak
Ans: (a)


Q1423. Under which of the following was the Maratha cavalry the smallest unit of twenty-five cavalrymen?
(a) Nayak (b) Havildar
(c) Sarnaubat (d) Jumladar
Ans: (b)


Q1424. What was Bargir in the Maratha army?
(a) Infantry (b) Frontline
(c) Horseman (d) Bhishti
Ans: (c)


Q1425. What was the royal cavalry of Shivaji called?
(a) Risala (b) Vargir
(c) Salahdar (d) None of these
Ans: (b)


Q1426. Between which sides did the third battle of Panipat take place in the year 1761?
(a) between the British and the Marathas
(b) between the British and the French
(c) between Ahmad Shah Abdali and the Marathas
(d) between Shivaji and Shaista Khan
Ans: (c)


Q1427. The third battle of Panipat was fought
between (a) Hemu and Akbar
(b) Humayun and Sher Shah
(c) Maratha and Ahmad Shah Abdali
(d) Nadir Shah and Mughals
Ans: (c)


Q1428. Who among the following defeated the Marathas in the third battle of Panipat?
(a) Afghans (b) Britishers
(c) Mughals (d) Rohils
Ans: (a)


Q1429. Marathas were defeated in the third battle of
Panipat- (a) Mughals (b) Rohillas
(c) British (d) Afghans
Ans: (d)


Q1430. Marathas were defeated in the third battle of Panipat
(a) Mughals (b) Afghans
(c) British (d) Rohillas
Ans: (b)


Q1431. Between whom was the battle of Panipat fought in 1761?
(a) Ahmad Shah Abdali and Maratha
(b) Ibrahim Lodi and Babur
(c) Hemu and Akbar
(d) Ahmad Shah Abdali and Nadir Shah
Ans: (a)


Q1432. The third battle of Panipat was fought in the year-
(a) 1526 AD (b) 1761 AD
(c) 1556 AD (d) 1857 AD
Ans: (b)


Q1433. The chief administrator of Maratha artillery
was- (a) Ibrahim Khan Gardi (b) Mir Habib
(c) Khande Rao Dabhade (d) Kanhoji
Ans: (a)


Q1434. In the third battle of Panipat, the Muslim general who died fighting on the side of Marathas was-
(a) Najibuddaula (b) Ibrahim Gardi
(c) Muzaffar Hussain (d) Dost Mohammad Ruhela
Ans: (b)


Q1435. The ruler during whose reign the third battle of Panipat took place is-
(a) Bajirao I (b) Bajirao II
(c) Balaji Bajirao (d) Balaji Vishwanath
Ans: (c)


Q1436. What was the immediate reason for Ahmad Shah Abdali’s invasion of India and fighting the Third Battle of Panipat?
(a) He wanted to avenge the expulsion of his Viceroy Timur Shah from Lahore by the Marathas
(b) He was invited by the frustrated governor of Jalandhar Adin Baig Khan to attack Punjab
(c) He sent the Mughal administration to Chahar Mahal (Gujarat) Aurangabad‚ wanted to punish Sialkot and Pasrur) for non-payment of revenue
(d) He wanted to annex all the fertile plains of Punjab up to the borders of Delhi and merge into his kingdom
Ans: (a)


Q1437. Shuja-ud-daula was inspired to support Ahmad Shah Abdali against the Marathas only because-
(a) it seemed right to him from a religious
point of view (b) it was politically justified
(c) he wanted to secure his own kingdom
( d) He hoped to get a share in the money received from the loot
Ans: (c)


Q1438. ‘Two pearls have merged, twenty-two gold seals have disappeared, and silver and copper cannot be counted at all.’ This was the code message of the defeat of an Indian power in the war of the second half of the eighteenth century. That Indian power was-
(a) Emperor of Delhi
(b) Peshwa
(c) Nawab of Bengal Siraj-ud-daula
(d) Nawab of Awadh Shuja-ud- daula
Ans: (b)


Q1439. A historian himself witnessed the Third Battle of Panipat. who was that?
(a) Khafi Khan (b) Kashiraj Pandit
(c) Dattaji Pingale (d) Harcharandas
Ans: (b)


Q1440. Who among the following was at the lowest rank of the Maratha infantry?
(a) Nayak (b) Havaldar
(c) Jumladar (d) Hazari
Ans: (a)


Q1441. Who was the lowest rank officer in Shivaji’s infantry?
(a) Havildar (b) Jamadar
(c) Jumladar (d) Nayak
Ans: (d)


Q1442. Which Maratha chieftain was given the revenue of a part of Orissa by Alivardi Khan?
(a) Raghuji Bhonsle (b) Trimbakrao Dhabade
(c) Ranoji Scindia (d) Malharrao Holkar
Ans: (a)


Q1443. To whom did the Nawab of Bengal transfer the authority of Orissa in 1751?
(a) English East India Company (b) Awadh Nawab
(c) Maratha (d) Afghan
Ans: (c)


Q1444. Which one of the following is not the reason for the rise of Marathas?
(a) Religious consciousness (b) Geographical security
(c) Political awakening (d) High leadership power
Ans: (c)


Q1445. Which one of the following factors was not responsible for the rise of Marathas?
(a) Socio-religious characteristics of
Maharashtra (b) Social consciousness prevailing among the people of Maharashtra
(c) Distance from Maharashtra to the Mughal court and Delhi, the center of power
(d) The patronage given to the Maratha chiefs by the Qutb Shahi rulers
Ans: (c)


Q1446. Who said, “We should attack the trunk of this shabby tree. The branches will fall on their own.”
(a) Shivaji to the Mughal Empire
(b) Bajirao I (Peshwa) to the Mughal Empire
(c) ) Aurangzeb for the southern states
(d) Clive for the Nawab of Bengal
Ans: (b)


Q1447. Who said, “We should hit the trunk of a shabby tree, the branches will fall automatically…..so the Maratha flag should be waved from Krishna to Sindhu”?
(a) Shivaji (b) Balaji Vishwanath
(c) Balaji Bajirao (d) Bajirao I
Ans: (d)


Q1448. What was the original name of Afzal Khan?
(a) Abdullah Bhatari (b) Samsuddin (c) Sabar (d) Muhammad Khan
Ans: (a)


Q1449. Who was the general who was sent by the Sultan of Bijapur to suppress Shivaji in 1659 AD?
(a) Inayat Khan (b) Afzal Khan
(c) Shaista Khan (d) Syed Banda
Ans: (b)


Q1450. “This king pays his spies generously, due to which the correct information provided by him helped him a lot in his conquests.” Who gave this description about Shivaji?
(a) Afzal Khan (b) Jai Singh
(c) Abe Kere (d) Mansoor Germain
Ans: (c)


Q1451. In whose inscriptions ‘Modi script’ was used?
(a) Vodayari (b) Zamorins
(c) Hoysalas (d) Marathas
Ans: (d)


Q1452. Consider the map given below – The shaded area in the map shows the state –
(a) Satavahanas (b) Chalukyas of Vatapi
(c) Rashtrakutas (d) Marathas
Ans: (d)


Q1453. In whose time the Maratha king became unapproachable and the Peshwa the de facto ruler?
(a) Balaji Vishwanath (b) Bajirao I
(c) Balaji Rao (d) Madhav Rao I
Ans: (c)


Q1454. In which battle did Shivaji defeat the Mughals?
(a) Purandar (b) Raigarh
(c) Salhar (d) Shivner
Ans: (c)


Q1455. During the reign of which Peshwa Maratha power reached its zenith?
(a) Baji Rao I (b) Madhav Rao I
(c) Narayan Rao (d) Balaji II
Ans: (d)


Q1456. Under the Peshwas, the responsibility of the Maratha Navy was entrusted in the hands of a Nayaka of exceptional ability, namely –
(a) Fateh Singh Bhosale (b) Kanhoji Angre
(c) Ramchandra Ganesh (d) Raoji Appaji
Ans: (b)


Q1457. Paga what was
(a) military operation
(b) guerrilla warfare techniques
(c) area around the Maratha any
(d) regular army
Ans: (d)


Q1458. In which of the following forts, Rajaram remained under the siege of the Mughals for eight years?
(a) Kolhapur (b) Satara
(c) Jinji (d) Purandar
Ans: (c)


Q1459. Which of the following was the first fort that Shivaji conquered?
(a) Jawali (b) Pratapgarh (c) Toran (d) Raigarh
Ans: (c)


Q1460. The year in which Shivaji defeated Shaista Khan is-
(a) 1666 AD (b) 1663 AD
(c) 1668 AD (d) 1705 AD
Ans: (b)


Q1461. Who among the following was called as Deshmukh, Patil and Nayak?
(a) Jagirdar (b) Independent Sardar
(c) Zamindar (d) Manasdar
Ans: (b)


Q1462. What was the name of Shivaji’s guru?
(a) Ramdas (b) Tukaram
(c) Vaman Pandit (d) Gag Bhatt
Ans: (a)


Q1463. In which city was Shivaji imprisoned when he escaped from the captivity of the Mughals?
(a) Gwalior (b) Agra (c) Delhi (d) Kanpur
Ans: (b)


Q1464. Who founded the Gwalior state?
(a) Madhavrao Scindia (b) Bajirao Scindia
(c) Mahadji Scindia (d) Jiwaji Rao Scindia
Ans: (c)


Q1465. From whom did Shahaji obtain the jagir of Poona?
(a) Mughals (b) Adilshah
(c) Nizamshahi (d) Portuguese
Ans: (b)


Q1466. Who was not alive at the time of Shivaji’s coronation?
(a) Ganga Bhatt (b) Tukaram
(c) Ramdas (d) Dadaji Kondadev
Ans: (b)


Q1467. Which Peshwa is related to the Treaty of Sangola?
(a) Balaji Bajirao (b) Balaji Vishwanath
(c) Bajirao I (d) Bajirao II
Ans: (a)


Q1468. In which year did Ahilyabai Holkar die?
(a) 1792 (b) 1793 (c) 1794 (d) 1795
Ans: (d)


Q1469. When did Aurangzeb finally reach the Deccan to suppress the Maratha rebellion?
(a) 1681 (b) 1682 (c) 1689 (d) 1700
Ans: (b)


Q1470. Which Maratha saint is most important for social reform, national revival and rise of Maratha power?
(a) Eknath (b) Tukaram
(c) Samarth Ramdas (d) Vaman Pandit
Ans: (c)


Q1471. What did Shivaji gain the most from the attacks on Surat in 1664 and 1670?
(a) Immense increase in their prestige
(b) The morale of the Mughal armies was broken
(c) The acquisition of the English factory
(d) Big money of loot
Ans: (d)


Q1472. What was the unit of measurement of land in Maratha territory?
(a) Kathi (b) Tanab
(c) Jajrib (d) Daftari Bigha
Ans: (a)


Q1473. Which of the following Peshwa assumed the title of Hindupad-Padshahi?
(a) Bajirao I (b) Bajirao II
(c) Balaji Vishwanath (d) Balaji Bajirao
Ans: (a)


Q1474. Who among the following Peshwa is said to be the second founder of the Maratha Empire?
(a) Balaji Bajirao (b) Bajirao I
(c) Bajirao II (d) Nana Fadnavis
Ans: (b)


Q1475. Which Maratha saint contributed to the rise of ‘Maharashtra Dharma’?
(a) Namdev (b) Tukaram
(c) Eknath (d) Ramdas
Ans: (a)


Q1476. Which is the geographical area of ​​North-India where Marathas got their first foothold?
(a) Bundelkhand (b) Malwa
(c) Baghelkhand (d) Bundi-Kota
Ans: (b)


Q1477. What is Bakhar?
(a) Information of spies (b) Foreign newspapers
(c) Means of making history (d) State announcements
Ans: (c)


Q1478. Bhonsle was the ruler of which place?
(a) Gwalior (b) Nagpur
(c) Indore (d) Baroda
Ans: (b)


Q1479. Maratha kings –
(a) never made treaties with Muslim kings
(b) always fought among themselves
(c) never made subsidiary treaties with the British
(d) always supported Hindu-kings
Ans: (b)


Q1480. Who among the following is the first historian to write a detailed history of the Marathas?
(a) M.G. Ranade (b) G.S. Sardesai
(c) James Cunningham Grant Duff (d) C.A. Kinkade
Ans: (c)


Q1481. Who got possession of Salsette and Bassein, which was occupied by the Portuguese in 1739?
(a) Dutch (b) British (c) Mughal (d) Maratha
Ans: (d)


Q1482. Which Peshwa started a long campaign against the Siddis of Janjira?
(a) Balaji Vishwanath (b) Bajirao I
(c) Balaji Bajirao (d) Madhav Rao
Ans: (b)


Q1483. During Shivaji’s time the post of ‘Sarnobat’ was associated with
(a) Financial Administration (b) Judicial Administration
(c) Local Administration (d) Military Administration
Ans: (d)


Q1484. What is “Mokasa”?
(a) Jagir (b) Religious custom
(c) Cavalry (d) Dharmada
Ans: (a)


Q1485. During whose reign Shahu was given the right of Chauth and Sardeshmukhi of the Deccan?
(a) Bahadur Shah (b) Jahandar Shah
(c) Farrukhsiyar (d) Muhammad Shah
Ans: (c)


Q1486. The main source of income of the state established by Shivaji –
(a) Jizya (b) Chauth (c) Zakat (d) Sardeshmukhi
Ans: (b)


Q1487. The word ‘Mokasa’ meant-
(a) land-grant given to temples
(b) land-grant given in lieu of cash salary
(c) charitable land-grant
(d) land-grant given in the birthplace
Ans: ( b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Mughal literature and litterateur

Next Story

Mughal Era Miscellaneous

Latest from Blog

error: Content is protected !!