/

Slave dynasty Iltutmish and his successors

7 mins read

Slave dynasty Iltutmish and his successors

Q65. Who among the following rulers is popularly known as “Prithviraj Chauhan”?
(a) Prithviraj I (b) Prithviraj II
(c) Prithviraj III (d)
None of the above Ans: (c)


Q66. Who was the Sultan who made Delhi the capital?
(a) Alauddin Khilji (b) Balban
(c) Ghiyasuddin Tughlaq (d) Iltutmish
Ans: (d)


Q67. Who among the following Sultans of the Sultanate first shifted his capital to Delhi?
(a) Aram Shah (b) Balban
(c) Iltutmish (d) Qutb-ud-din-Aibak
Ans: (c)


Q68. Who was the first Sultan of Delhi who issued regular coins and declared Delhi the capital of his empire?
(a) Nasiruddin Mahmud (b) Iltutmish
(c) Aram Shah (d) Balban
Ans: (b)


Q69. Who among the following established Delhi as the capital of the Sultanate?
(a) Qutubuddin Aibak (b) Iltutmish
(c) Razia (d) Muizzuddin Ghori
Ans: (b)


Q70. Which of the following was the capital of the Sultanate during the reign of Iltutmish?
(a) Agra (b) Lahore (c) Budaun (d) Delhi
Ans: (d)


Q71. Who introduced the two major coins of the Sultanate, Tanka and Jeetal?
(a) Mohammad Tughlaq (b) Sultan Iltutmish
(c) Alauddin Khilji (d) Qutbuddin Aibak
Ans: (b)


Q72. Who introduced the 175 grain coin-
(a) Aibak (b) Iltutmish (c) Akbar (d) Babur
Ans: (b)


Q73. Who was the medieval ruler who issued the silver coin ‘Tanka’ in North-India?
(a) Iltutmish (b) Razia
(c) Alauddin Khilji (d) Mohammad Tughlaq
Ans: (a)


Q74. Who among the following had issued a silver coin called ‘tanka’?
(a) Alauddin Khilji (b) Qutb-ud-din Aibak
(c) Iltutmish (d) Balban
Ans: (c)


Q75. Who was the first Delhi Sultan to operate 175 grain silver tanks?
(a) Iltumish (b) Rukunuddin Firoz
(c) Nasiruddin Muhammad (d) Balban
Ans: (a)


Q76. Who started the practice of inscribing the name of the mint on ‘Tankos’?
(a) Muizzuddin (b) Qutbuddin Aibak
(c) Iltutmish (d) Razia
Ans: (c)


Q77. The Mongols invaded India under Genghis Khan-
(a) during the reign of Balban
(b) during the reign of Firoz Tughlaq
(c) during the reign of Iltutmish
(d) during the reign of Muhammad bin Tughlaq
Ans: (c)


Q78. Mongol invader Genghis Khan came to the north-west border of India during the period of
(a) Alauddin Khilji (b) Iltutmish (c) Balban (d) Aibak
Ans: (b)


Q79. Which Sultan of Delhi was contemporary of Mongol leader Genghis Khan?
(a) Iltutmish (b) Razia (c) Balban (d) Alauddin Khalji
Ans: (a)


Q80. During which time did the Mongols invade India under the leadership of Genghis Khan?
(a) Balban (b) Firoz Tughlaq
(c) Iltutmish (d) Babur
(e) Muhammad bin Tughlaq
Ans: (c)


Q81. Nizamuddin Junedi was the Wazir of-
(a) Muizuddin Ghori (b) Qutbuddin Aibak
(c) Iltutmish (d) Balban
Ans: (c)


Q82. Who was called the ‘slave of the slave’?
(a) Mohd. Gauri (b) Qutubuddin Aibak (c) Balban (d) Iltutmish
Ans: (d)


Q83. Which medieval ruler of India started the “Iqta system”?
(a) Iltutmish (b) Balban
(c) Alauddin Khalji (d)
None of the above Ans: (a)


Q84. Which of the following rulers first started ‘Iqta’ in India?
(a) Iltutmish (b) Balban
(c) Alauddin Khalji (d) Razia
Ans: (a)


Q85. Which one of the following Sultans
wore the reverse of ‘Umdat- ul-Niswan’ on the coins ?

(a) Balwan (b) Razia
(c) Firoz Tughlaq (d) Alauddin Khilji
Ans: (b)


Q86. In which year Razia Sultan became the ruler?
(a) 1236 AD (b) 1240 AD
(c) 1266 AD (d) 1210 AD
Ans: (a)


Q87. Who among the following was the first woman ruler of medieval India?
(a) Razia Sultan (b) Chandbibi (c) Durgavati (d) Noor Jahan
Ans: (a)


Q88. Who had a hand in overthrowing Rijya Begum?
(a) Afghans (b) Mongols
(c) Turks (d) Arabs
Ans: (c)


Q89. Who among the following formed the Turkan-i-Chihalgani?
(a) Qutubuddin Aibak (b) Iltutmish (c) Balban (d) None of these
Ans: (b)


Q90. Who among the following sultans was not a child of Iltutmish but was the last heir of his dynasty?
(a) Ruknuddin Firoz (b) Razia
(c) Muizzuddin Bahram Shah (d) Nasiruddin Mahmud
Ans: (d)


Q91. “India is not Arab, it is practically not possible to convert it to Darul Islam.” What is this statement related to?
(a) Iltutmish (b) Balban
(c) Alauddin Khilji (d) Mohammad Tughlaq
Ans: (a)


Q92. Which one of the following Sultans adopted the monarchical traditions of Iran and integrated them into the Indian environment?
(a) Iltutmish (b) Ruknuddin Firoz
(c) Alauddin Khilji (d) Ghiyasuddin Tughlaq
Ans: (a)


Q93. In the Sultanate period, the title of ‘Rawat-i-Arz’ was given
to- (a) Adil Khan (b) Imadulmulk
(c) Sher Khan (d) Malik Fakhruddin
Ans: (b)


Q94. Who was the first Sultan who understood the economic potential of the Doab?
(a) Qutubuddin Aibak (b) Iltutmish
(c) Ruvnâuddin Firoz Shah (d) Balban
Ans: (b)


Q95. Which of the following historians has considered Iltutmish to be the real founder of the Muslim kingdom in India?
(a) R. P. Tripathi (b) K.A. Nizami
(c) Mohammad Aziz Muhammad (d) None of the above
Ans: (a)


Q96. Who was the first Ilbari ruler?
(a) Iltutmish (b) Balban
(c) Qutbuddin Aibak (d) Ghiyasuddin Tughlaq
Ans: (a)


Q97. Which of the following Sultan received Khalat from the Caliph?
(a) Sultan Qutbuddin (b) Sultan Iltutmish
(c) Sultan Razia (d) Sultan Ghiyasuddin Balban
Ans: (b)


Q98. Who was the first legal sultan of Delhi Sultanate?
(a) Qutubuddin Aibak (b) Iltutmish
(c) Mohammad Ghori (d) Balban
Ans: (b)


Q99. Iltutmish appointed his first Subedar in Bihar?
(a) Aivaz (b) Nasiruddin Mahmud
(c) Alimardan (d) Malik-Jani
Ans: (d)


Q100. During the reign of Sultan Iltutmish, a person seeking justice had to
wear-
( a) black clothes (b) red clothes (c) white clothes (d) green clothes
Ans: (b)


Q101. Given below are two statements, one
labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R): Assertion (A): Balban got coins minted in the memory of the late Caliph. Reason (R) : The end of the Baghdad Caliphate was the greatest loss of Muslim power. With reference to the above statements, which one of the following is correct?

(a) Both (a) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (a).
(b) Both (a) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (a).
(c) (a) is correct but (R) is wrong.
(d) (A) is wrong but (R) is correct.
Ans: (b)


Q102. Given below are two statements, one marked as Assertion (A) and the other as Reason (R) Assertion
(A): Balban defined revenue principle. Reason (R) : He wanted to increase the prestige of the Taj. Which one of the following is correct with respect to the above?

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q103. Study the following statements and choose the correct answer from the codes given below Assertion-
A: Balban did not follow the policy of expansion. Reason- R : Barani mentions the fear of the continuing Mongol invasions. Code:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is wrong
(d) A is wrong but R is correct
Ans: (a)


Q104. Given below are two statements, one is labeled as Assertion (A) and the other as Reason (R) – Assertion (A): Balban strengthened his rule and concentrated all power in his hands. Reason (R) : He wanted to secure the north-west frontier from Mongol invasion. B
(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are correct, but
(R) is not the correct explanation of (A) .
(c) (A) is correct but (R) is wrong.
(d) (A) is wrong but (R) is correct.
Ans: (b)


Q105. Who was the first Sultan of Delhi who practiced un-Islamic practices in the court?
(a) Qutbuddin Aibak (b) Iltutmish
(c) Nasiruddin Mahmud (d) Balban
Ans: (d)


Q106. Who among the following started the famous Persian festival Nauroz in India?
(a) Balban (b) Iltutmish
(c) Firoz Tughlaq (d) Alauddin Khilji
Ans: (a)


Q107. Sultan Balban formed his court-
(a) on the Arabic system
(b) on the Persian system
(c) on the Turkish system
(d) on the Indian system
Ans: (b)


Q108. Initiated the Iranian system “Sajda” –
(a) Balban (b) Razia
(c) Iltutmish (d) Muhammad Tughlaq
Ans: (a)


Q109. Which sultan of Delhi is said to have adopted the policy of “blood and iron”?
(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Jalaluddin Firoz Khalji
(d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (b)


Q110. After organizing his power, Balban assumed the grand title –
(a) Tuti-e-Hind (b) Kaiser-e-Hind
(c) Jille-Ilahi (d) Dine-Ilahi
Ans: (c)


Q111. Whose descendant did Balban consider himself?
(a) Genghis Khan
(b) Mahmud of Ghaznavi
(c) Abbasi Caliphate
(d) Afrasiab
Ans: (d)


Q112. Which Sultan called himself ‘Naib-i-Khudai’?
(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Alauddin Khalji
(d) Ghiyasuddin Tughlaq
Ans: (b)


Q113. Among the rulers of Delhi Sultanate, whose principle of kingship was based on prestige, power and justice?
(a) Razia (b) Iltutmish (c) Balban (d) Alauddin Khilji
Ans: (c)


Q114. Which one of the following was not a reason for Balban to adopt the policy of consolidation instead of conquest?
(a) Fear of foreign invasion
(b) Internal rebellion
(c) Desire of Indian rulers to overthrow Turkish rule
(d) Its weak nature
Ans: (d)


Q115. Which Sultanate ruler did not adopt the policy of border expansion?
(a) Iltutmish (b) Balban
(c) Ghiyasuddin Tughlaq (d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (b)


Q116. Which of the following Sultans suppressed Turkan-i-Chihilgani?
(a) Iltutmish (b) Balban
(c) Alauddin Khilji (d) Mohammad Tughlaq
Ans: (b)


Q117. The basic source for knowing Balban’s sovereignty and state policy is-
(a) Barani (b) Isami
(c) Ibn Battuta (d) Minhaj-us-Siraj
Ans: (a)


Q118. Who among the following was the governor of Bengal who rebelled during the reign of Balban?
(a) Tugril Khan (b) Ali Mardan Khan
(c) Bughra Khan (d) None of the above
Ans: (a)


Q119. Who among the following sultans in his inscription on the walls of the mosque of Garhmukteshwar called himself ‘the assistant of the Caliph’?
(a) Balban (b) Kaiqubad
(c) Jalaluddin Khilji (d)
None of the above Ans: (a)


Q120. Which of the following statement is not correct regarding Balban?
(a) He propounded the theory of Niyabat-i-Khudai
(b) He introduced the Iqtadari system
(c) He ended the influence of Turkan-i-Chalgani
(d) He suppressed the Bengal rebellion
Ans: (b) )


Q121. The full name of Sultan Balban of Delhi was- Balban?
(a) Jalaluddin (b) Iltutmish
(c) Ghiyasuddin (d) Qutubuddin
Ans: (c)


Q122. Who among the following sultans devoted an entire year to the suppression of dry fruits and the cutting of forests near Delhi?
(a) Iltutmish (b) Nasiruddin Mahmud (c) Balban (d) Jalaluddin Khilji
Ans: (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Invasion of Muhammad Ghori and establishment of Delhi Sultanate

Next Story

Khilji Dynasty

Latest from Blog

error: Content is protected !!