/

successor Mughal

2 mins read

successor Mughal

Q1134. During the time of Aurangzeb, Amin used to
collect- (a) grazing tax (b) Jizya (c) Kharaj (d) Zakat
Ans: (c)


Q1135. Select the correct chronological order of the following Muslim rulers from the codes given below-
1. Ahmad Shah Abdali 2 Mohammed Shah
3. Jahangir 4 Bahadur Shah

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 4, 3, 2, 1 (c) 3 , 2, 1, 4 (d) 2, 1, 3, 4
Ans: (c)


Q1136. Nadir Shah’s invasion took place during which Mughal emperor
(a) Bahadur Shah (b) Muhammad Shah
(c) Ahmad Shah (d) Jahandar Shah
Ans: (b)


Q1137. Who among the following was the last governor of Bengal appointed by the Mughal emperor?
(a) Sarfaraz Khan (b) Murshid Quli Khan
(c) Alivardi Khan (d) Shujauddin Muhammad Khan
Ans: (b)


Q1138. Which of the following statements about Bahadur Shah Zafar is false?
(a) He was an emperor without an empire
(b) He was a warrior without war experience
(c) Hasan Askari was his spiritual guide
(d) He was succeeded in 1845
Ans: (d)


Q1139. The last Mughal emperor was Bahadur Shah. His father’s name was –
(a) Akbar Shah I (b) Akbar Shah II
(c) Aurangzeb (d) Shah Jahan
Ans: (b)


Q1140. Who was the last Mughal emperor of India?
(a) Aurangzeb (b) Bahadur Shah Zafar (c) Shah Alam (d) Shah Jahan
Ans: (b)


Q1141. Who among these Mughal emperors was called ‘Shahe Bekhbar’?
(a) Farrukhsiyar (b) Jahandar Shah (c) Muhammad Shah (d) Bahadur Shah
Ans: (d)


Q1142. Which Mughal emperor wanted to change the format of ‘Khutba’, but could not implement it due to the aggressive resistance of the Ulema?
(a) Akbar (b) Aurangzeb (c) Bahadur Shah I (d) Farrukhsiyar
Ans: (c)


Q1143. How did the Mughal Emperor Jahandar Shah’s rule come to an early end?
(a) His vizier dethroned him
(b) He died due to slipping while descending the ladder
(c) He was defeated by his nephew in a battle
(d) He died due to illness as a result of excessive consumption of alcohol Death occurred
Ans: (c)


Q1144. Whose rule was dominated by hinjas and a section of women?
(a) Muhammad Shah (1719-48) (b) Ahmad Shah (1748-54)
(c) Alamgir (1754-59) (d) Shah Alam II (1759-1806)
Ans: (b)


Q1145. Roshan Akhtar was another name of
(a) Ahmad Shah (b) Muhammad Shah
(c) Jahandar Shah (d) Shah Alam
Ans: (b)


Q1146. Who among the following was the first Nawab of Awadh?
(a) Asaf-ud-daula (b) Saadat Khan
(c) Shuja-ud-daula (d) Safdarjung
Ans: (b)


Q1147. Which of the following rulers gave state patronage to Urdu?
(a) Shah Jahan (b) Jahangir
(c) Aurangzeb (d) Muhammad Shah
Ans: (d)


Q1148. Which one of the following was not required in the duties of ‘Muhatsib’ appointed by Aurangzeb in the empire?
(a) Controlling gambling houses and prostitution.
(b) Controlling and interfering in the personal life of citizens.
(c) Monitoring of measurements and weighings.
(d) To see that intoxicants are not consumed in public places.
Ans: (b)


Q1149. By the order of which Mughal emperor Banda Singh was tortured and given death sentence?
(a) Bahadur Shah I (b) Jahandar Shah
(c) Farrukhsiyar (d) Rafi-ud-daula
Ans: (c)


Q1150. Who among the following received the title of Jagat Seth by Mohammad Shah?
(a) Hiranand Shah (b) Amichand
(c) Fatehchand (d) None of the above
Ans: (c)


Q1151. Which of the following rulers of Awadh was appointed as the first vizier of the Mughal emperor?
(a) Sadat Khan (b)
Safdarganj (c) Shuja-ud-daula (d) Asaf -ud-daula
Ans: (b)


Q1152. Which part of the Mughal Empire was conquered by Ahmad Shah Abdali first?
(a) Delhi (b) Punjab
(c) Rajasthan (d) Sindh
Ans: (b)


Q1153. Which Mughal emperor is known as ‘Rangila’?
(a) Farrukhsiyar (b) Rafi-ud-Darajat
(c) Muhammad Shah (d) Rafi-ud-Daula
Ans: (c)


Q1154. Which of the following Mughal emperors gave an important decree to the British to help them in their trade?
(a) Bahadur Shah I (b) Farrukhsiyar
(c) Shah Alam II (d) Bahadur Shah II
Ans: (b)


Q1155. Who was the last Mughal emperor to sit on the Peacock Throne?
(a) Shah Alam (b) Mohammad
Shah (c) Bahadur Shah (d) Jahandar Shah
Ans: (b)


Q1156. Who made the Madad-e-Mash grants purely hereditary?
(a) Akbar (b) Shah Jahan
(c) Aurangzeb (d) Bahadur Shah
Ans: (d)


Q1157. Who took power after Aurangzeb’s death in 1707 AD?
(a) Bahadur Shah I (b) Jahandar Shah
(c) Mohammad Shah (d) Akbar II
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Aurangzeb

Next Story

Mughal architecture and art

Latest from Blog

error: Content is protected !!